2018-09-06 409 瀏覽
今日來到上環街市尋寶,二話不說黎到瑞記咖啡。餐牌選擇不多,都是簡單的港式食物,但卻俘虜了唔少人既心。坐低即刻order個蛋牛包同樽仔奶茶,由於同朋友share,每人再叫多個鮮牛麵。首先黎左奶茶同蛋牛包,樽仔奶茶故名思義用樽仔上,口感順滑、甜度適中,茶味不太濃,但無冰既概念值得一讚,減少左因融冰而溝淡左奶茶味。名物蛋牛包足料好味,味道唔會過咸,包亦香軟有烘過但未至於脆口,小妹十分喜歡。我欣賞佢厚道適中,女仔都可以一口咬落去,雖然呢點無乜人會特別提,但是否食得方便都會影響對小妹對食物既評價題外話,我朋友一行二人坐左張兩人枱,想順手係隔離拎多張櫈放袋。拎左一秒之後,有位女士就話張櫈唔攞得,要攞返寫著「瑞記」先得,所以大家下次可以注意啦

蛋牛包

鮮牛麵