2018-11-13 61 瀏覽
一直都未試到珍煮丹,咁啱途經見冇咩人等緊,就買左黎試,但佢話要等20分鐘,所以我係附近兜左個圈先再返去拎🌝甜度同冰既份量都有得選擇,而我飲既係正常甜度同少冰。但飲左幾啖後突然醒覺點解一粒冰都冇既🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️唔夠凍變得冇咁好飲😭奶味偏淡,味道好似出面買到既盒裝奶再溝水🤔🤔珍珠偏細粒,有黑糖味,咬落都幾煙韌,但有點痴口,我都係鐘意大粒珍珠,有咬口啲😆整體黎講我覺得一般般。
黑糖珍珠鮮奶

20 分鐘 (堂食)
黑糖珍珠鮮奶開到成巷成市,而朋友話係台灣飲過珍煮丹令佢一試難忘。今日就去到朝聖😋值得一讚的貼心位係可以自行選擇甜度💖咁就方便咗一啲想試又怕甜嘅朋友啦! 我就選擇咗半糖,可以試真啲個黑糖又唔會太甜。冰凍嘅鮮奶同熱熱嘅珍珠,一冷一熱,簡直係完美配搭😋鮮奶夠奶香,搭配黑糖,正好中和黑糖嘅甜,提升黑糖嘅焦香。最欣賞佢嘅珍珠,非常有咬口,令人忍唔住一啖接一啖咁飲😍而且份量夠多👍🏻而家相對地少人排隊,大家不妨一試😎

而家相對地少人排隊,大家不妨一試😎
2018-11-06 52 瀏覽
今日有幸路過,見無乜人排隊,就買嚟試下店員們每做一個客都集體“歡迎光臨”賣完張單又會集體講多謝乜乜乜買飛唔使排,係等製作原來甜度有得揀賣飛姐姐仲溫馨提示:少甜嘅話黑糖味會無咁出揀咗少甜覺得剛剛好,唔會膩,又有少少黑糖味買完之後排長龍,好慶幸早五分鐘買
今日有幸路過,見無乜人排隊,就買嚟試下
店員們每做一個客都集體“歡迎光臨”
賣完張單又會集體講多謝乜乜乜

買飛唔使排,係等製作
原來甜度有得揀

賣飛姐姐仲溫馨提示:少甜嘅話黑糖味會無咁出
揀咗少甜覺得剛剛好,唔會膩,又有少少黑糖味

買完之後排長龍,好慶幸早五分鐘買

2018-11-04 18 瀏覽
今晚係附近食完野,想放縱一下,又聽過朋友推介咁多間黑糖珍珠鮮奶,佢推薦珍煮母,所以就一試。八點幾去到,好好彩都係排五、六個人,所以排一陣就買到喇,我見通常都係買凍飲,咁我又聽朋友講本身佢都好甜下,咁所以就買咗微糖,去冰。店員話如果去冰嘅話呢,珍珠就會好腍,咁我諗一試無妨。結果果然珍珠比較腍,而且係暖嘅溫度,同凍嘅鮮奶形成對比,呢一種溫度好個人口味,我自己就覺得可接受。至於整杯飲品嘅味道其實真係普通,真係未去到好似我啲朋友咁飲上癮,但旋風襲港一試無妨。都係個句,一杯嘢飲$30,值唔值呢?好睇個人啦

今晚係附近食完野,想放縱一下,
又聽過朋友推介咁多間黑糖珍珠鮮奶,佢推薦珍煮母,
所以就一試。

八點幾去到,好好彩都係排五、六個人,
所以排一陣就買到喇,
我見通常都係買凍飲,
咁我又聽朋友講本身佢都好甜下,咁所以就買咗微糖,去冰。
店員話如果去冰嘅話呢,珍珠就會好腍,
咁我諗一試無妨。

結果果然珍珠比較腍,而且係暖嘅溫度,
同凍嘅鮮奶形成對比,
呢一種溫度好個人口味,
我自己就覺得可接受。

至於整杯飲品嘅味道其實真係普通,
真係未去到好似我啲朋友咁飲上癮,
但旋風襲港一試無妨。

都係個句,一杯嘢飲$30,
值唔值呢?
好睇個人啦

外賣自取
慢上遊走港島,由灣仔步行到了銅鑼灣。友人友人的友人口中打聽到珍煮丹的黑糖鮮奶珍珠是全銅鑼灣最好喝。既然經過,便去排隊,排了5分鐘,等了5分鐘。黑糖鮮奶珍珠($30)要了微糖、去冰。店員說去冰的話,珍珠會較腍。試後發覺是j真的,因為珍珠還是暖的,與牛奶的溫差挺明顯。牛奶滑的,加上黑糖,也沒有非常甜。黑糖不會死甜,甜中不會令你口乾。雖然味道不錯、珍珠出色,但整體老虎堂好像更出色。不過,無論如何,這杯應該也會是今年最後的一杯。

黑糖珍珠鮮奶

5 分鐘 (外賣自取)
$30 (宵夜)
2018-11-01 34 瀏覽
黑糖風氣直卷香港,手搖飲品開到成行成市。係銅鑼灣係行幾步就有一間,真係總有一間係你身邊😂今日就試左呢間 珍煮丹正正因為黑糖店越開越多,大家都分散去唔同嘅店,我由比錢到攞到杯野飲只需要5分鐘。👏🏻- 黑糖珍珠鮮奶 $30大家有見到佢個虎紋做得好靚嗎?珍珠超級有黑糖味,好好味但個人感覺佢比老虎堂更重黑糖味,但奶嘅濃度就唔及老虎堂,所以就好睇你鍾意係厚身啲嘅奶味丫,定係鍾意黑糖味重啲喇。我就覺得各有各好

今日就試左呢間 珍煮丹
- 黑糖珍珠鮮奶 $30

大家有見到佢個虎紋做得好靚嗎?珍珠超級有黑糖味,好好味

我就覺得各有各好
2018-10-30 34 瀏覽
珍煮丹的飲品可以選冰和糖的份量,這次點了黑糖珍珠烏龍奶茶,奶的成份感覺比茶多,所以沒有太多的茶香不過黑糖珍珠很好吃,QQ的,而且黑糖味足,不過如果吃太多,會很甜但是在它家周圍有太多出名奶茶舖,所以其它選擇也很多,就看哪家排隊沒那麼久了

2018-10-30 28 瀏覽
🔸黑糖珍珠鮮奶 $30又一間一直聽人吹奏聽得多,終於輪到自己飲啦~極大期望之下,啲珍珠又真係幾好食,一開頭見到係細珍珠都有啲嫌棄,但試完就發覺啲黑糖味真係好重好重,但又唔係甜到漏個隻死甜,而且細細粒都保持到煙韌度,係幾高質嘅,如果隔離個間啲珍珠要形容做荔枝味,咁呢間就係龍眼味,奶就都係鮮奶啦,冇咩值得講,但我始終覺得三十蚊買杯奶係有點兒貴。不過咁啱我地個個時間唔多人排咗十五分鐘就買到,所以我畀正評。
🔸黑糖珍珠鮮奶 $30

• 黑糖珍珠鮮奶
2018-10-29 30 瀏覽
落雨經過見冇乜人排隊就飲下啦黑糖珍珠鮮奶大行其道梗係要試下呢間可能對佢期望太高結果有d失望今次點左黑糖珍珠鮮奶 $30冰量正常甜度正常佢嘅珍珠係細粒口感幾好都重黑糖味敗筆係太太太太太甜搶過左鮮奶味每一啖都覺得好漏就算友人叫左少甜佢都話好甜最後都係冇飲晒如果下次要排隊等15分鐘以上我個人唔會買但試一次無妨
落雨經過見冇乜人排隊就飲下啦

如果下次要排隊等15分鐘以上
我個人唔會買
但試一次無妨
2018-10-28 38 瀏覽
近排大家都鍾意飲黑糖珍珠鮮奶茶,而依家係台灣都頗有名氣,今次黎香港開分店,就慕名而來😋😋😋可能而家香港太多類似嘅台式飲品舖選擇,所以今次都係排左大概10-15分鐘就有得飲啦👍🏻 珍煮蛋嘅冰度、甜度都唔可以調較,大家要注意返。飲落去,我覺得奶茶嘅奶味比較重,茶味反而比較淡。但係佢嘅珍珠係出色嘅,好Q好彈牙,同埋嚼佢啲珍珠會出好濃郁嘅黑糖味,相信有用黑糖淆過。所以我覺得珍煮飯嘅黑糖珍珠係出色嘅,但係奶茶就偏淡。
2018-10-25 37 瀏覽
係cwb食完野難得冇乜人排隊就去試下本身都想試黑糖鮮奶但呢排開左太多同類的同埋食完飯都好飽見佢有 泰泰珍珠鮮拿鐵 幾特別就試下雖然佢個樣唔算好吸引但有內涵珍珠屬於q彈有茶香 也唔會一味死甜的感覺下次會再試下佢其他飲品
係cwb食完野

珍珠屬於q彈
有茶香 也唔會一味死甜的感覺

下次會再試下佢其他飲品
2018-10-24 41 瀏覽
有日經過銅鑼灣見到唔使排隊,屎忽痕就想試吓呢一間之前好多人推介嘅珍煮丹。結果唔使5分鐘就買到呢杯黑糖珍珠鮮奶少甜少冰。一拎上手會發現啲黑糖珍珠係熱既,搖匀咗後成杯變暖啲冰溶哂。由於啲冰溶哂,啲奶飲落去係溝水咁淡,唔太好飲。😣😣😣都幾失望。至於黑糖珍珠係飲到有黑糖味嘅,但佢嘅甜係一味死甜,而口感算煙韌但唔好食,叫勉勉強強合格啦。結論如果要飲都係過返去排老虎堂/幸福堂!味道指數:🌝🌝上樓指數:🌝🌝🌝回頭指數:🌝⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️💡是日嗌咗: (免加一)黑糖珍珠奶茶 $30💡餐廳資料:珍煮丹 (銅鑼灣)銅鑼灣利園山道15號地舖

結論如果要飲都係過返去排老虎堂/幸福堂!

味道指數:🌝🌝
上樓指數:🌝🌝🌝
回頭指數:🌝

💡是日嗌咗: (免加一)
黑糖珍珠奶茶 $30

💡餐廳資料:
珍煮丹 (銅鑼灣)
銅鑼灣利園山道15號地舖
到底有冇人同飢詩一樣, 每次睇到珍煮母個logo都覺得佢係寫珍煮母呢? 😂😂😂  第一次見到佢個招牌同裝修就覺得佢似武俠教派的大堂 😁 他們的飲品還有蓋世英雄系列添😉~ 唔好意思 扯得太遠~呢排睇得武俠小說太多 🤣🤣🤣 叫珍煮丹 make sense 好多,因為係專賣黑糖珍珠 😊黑糖珍珠鮮奶 $30~ 新鮮煮起的黑糖珍珠底層 拎上手暖笠笠😘~ 珍珠比較細粒容易食😊~ 黑糖的味道濃郁, 第一啖係好飲嘅~  鍾意黑糖嘅朋友應該好like👍🏻👍🏻 但飲飲下就覺得愈飲愈甜😆~ 鮮奶的香被黑糖掩蓋~ 平時好少會飲到放棄 但這杯~ 堅持咗一大半 最後... 😅飢point : 4/10#hungermarch #飢詩 #非飢詩

飢point : 4/10
#hungermarch #飢詩 #非飢詩
2018-10-22 47 瀏覽
在芸芸手搖飲品店之中,你又會選擇邊一間?🤔之前就試過#老虎室 + #幸福堂 今次就試珍煮丹啦😆🖖🏻-⚫️🥛黑糖珍珠鮮奶 $30奶味偏重 (鐘意奶味重的你不可放過喔) 驚豔在於珍珠‼️珍珠落上手仲係煖粒粒♨️黑糖味重咬落去非常煙韌😍如果怕超甜的話 建議叫半糖+少冰🤓味道剛好😊小編今次買的整個過程花了大約20分鐘😙如果不想排到2046🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♀️可以諗下呢間💁🏻‍♀️-📍珍煮丹 (銅鑼灣)銅鑼灣利園山道15號地舖
⚫️🥛黑糖珍珠鮮奶 $30
奶味偏重 (鐘意奶味重的你不可放過喔)
驚豔在於珍珠‼️
珍珠落上手仲係煖粒粒♨️
黑糖味重
咬落去非常煙韌😍
如果怕超甜的話 建議叫半糖+少冰🤓
味道剛好😊

📍珍煮丹 (銅鑼灣)
銅鑼灣利園山道15號地舖
2018-10-21 1831 瀏覽
星期日的下午,我在天后的意大利菜餐廳「」訂了位,食了一次意大利菜晚餐,「」的意大利菜雖然是有味道,但是晚餐肉食佔整餐的份量不大,令我食完這一餐,肚子裡面仍感覺有點空虛。於是我由天后步行出發,沿着「高士威道」一向着銅鑼灣前進,直到進入銅鑼灣「恰和街」,我仍然未能發現到可以幫襯的小食店。反而我經過「軒尼詩道」後,再向着「時代廣場」方向走,終於我走到「利園山道」。結果我終於在「利園山道」,無意中發現「利園山道」行人路上,又有一大條排隊人龍,正在聚集於「利園山道」某間食店的門外。我細心一看,發現人們原來又在輪候,購買台灣黑糖珍珠飲品。食店其實是一間,近期大熱的台灣外賣飲品店「珍煮丹」。我之所以只說光顧「珍煮丹」的食客只在店外等候,只不是排隊,其實因為「珍煮丹」的購票實際上所需要的時間,其實不算很多。而且「珍煮丹」店外累積的排隊人數,目測最多都只不過有,大約幾十人左右而已。而且「珍煮丹」店舖裡面的面積,估計應該也有七,八十呎左右,所以站在收銀櫃檯外的空地等候,也不會有太過擠迫的情況出現。我走到購買「珍煮丹」飲品,在店外的排隊人龍龍尾開始等候,人龍的流動的速度比我預期中來得快捷,大概只需要等候十多

我走到購買「珍煮丹」飲品,在店外的排隊人龍龍尾開始等候,人龍的流動的速度比我預期中來得快捷,大概只需要等候十多分鐘,就可以開始選擇飲品以及付款購票。

「珍煮丹」跟香港坊間其他的台灣外賣飲品比較下,「珍煮丹」飲品最大的分別,應該就是「珍煮丹」的飲品,飲品裡面的配料不只有黑糖珍珠這麽簡單。

「珍煮丹」的飲品配料,除了近期大受食客注意的黑糖珍珠之外,還有紅豆、仙草,跟布丁三款配料任君選擇。至於比較多心,以及貪吃的食客,其實大可以選擇,有黑糖流蘇花紋效果的「黑糖紅豆鮮奶」來試飲。

我就只是選擇了,口味比較傳統的「黑糖珍珠鮮奶」飲品就已經足夠。相對於「珍煮丹」傳單餐牌裡面的「黑糖珍珠鮮奶」相片,「黑糖珍珠鮮奶」實際製成品表面已經有齊了,足夠黑糖流蘇花紋效果。

由於「珍煮丹」店舖的樓面內,已經有很足夠的空間,足夠容許食客站在收銀櫃檯和廚房面前,耐心等候「珍煮丹」廚房的店員,製作款式眾多的台灣黑糖珍珠奶飲品。

另一方面,由於「珍煮丹」的店舖樓面面積十分之龐大,足夠讓我用手機相機鏡頭,慢慢把「珍煮丹」廚房製作飲品的過程,完全拍攝進入我的手機裡面。

「珍煮丹」製作飲品的過程,大致上跟我以往,看過的台灣手調飲品店的做法沒有分別,又是擺放了一筒筒的飲料罐,還有負責為飲品封蓋的機器。

雖然排隊購買「珍煮丹」的台灣黑糖珍珠奶飲品,看似不需要消耗太長的時間,但是這樣就不等於很快等到,可以立刻取得「珍煮丹」的「黑糖珍珠鮮奶」飲品。

我實際上就在「珍煮丹」店舖外,等候了接近半小時,才正式等到「珍煮丹」廚房順利製作完成,人手手調製作的「黑糖珍珠鮮奶」飲品。

「珍煮丹」的「黑糖珍珠鮮奶」,「黑糖珍珠鮮奶」的牛奶奶味其實頗為偏淡,反而對比下顯出,「黑糖珍珠鮮奶」珍珠本身的黑糖濃厚甜味。

「珍煮丹」的廚房店員表現沒有偷工減料,的確有在「黑糖珍珠鮮奶」的外賣膠杯杯壁上,塗滿了很多很濃密的黑糖糖漿,然後堆放不少黑糖珍珠,在「珍煮丹」外賣膠杯的杯底。

不過拿着「珍煮丹」的「黑糖珍珠鮮奶」飲品在手,我實在很難不依照昔日飲用「黑糖珍珠鮮奶」的習慣,還是在未攪拌的情況下,直接喝了一口「黑糖珍珠鮮奶」。

結果「黑糖珍珠鮮奶」裡面的鮮奶底,鮮奶味道淡得完全沒有甜味。反而在攪拌過「黑糖珍珠鮮奶」後再喝多一口,飲品的黑糖甜味才正式回歸至到「黑糖珍珠鮮奶」飲品裡面。

所以我覺得飲用「珍煮丹」的「黑糖珍珠鮮奶」飲品,倒不必完全追隨其他台灣飲品店的做法,不用效法「先直接喝後攪勻」的標準版本「飲用建議」,影相後直接攪勻飲用就已經足夠了。

攪勻之後再飲用的「珍煮丹」「黑糖珍珠鮮奶」飲品,其實它的黑糖甜味都頗為勻循平均,飲品整體味道都有甜味,絕對不會太難以飲用。
黑糖珍珠鮮奶

由於「珍煮丹」「黑糖珍珠鮮奶」飲品嚐裡面的甜味,比較側重於仙草珍珠的關係,所以間接令到「黑糖珍珠鮮奶」的真正甜味,要在飲品完全被攪勻之後,才能真正顯露出來。

直接攪勻和搖勻「黑糖珍珠鮮奶」後再飲用,雖然黑糖流蘇花紋隨着攪拌而消失了,但是「黑糖珍珠鮮奶」飲品的真正味道,就隨着黑糖糖漿完全融入鮮奶而變回甜美。

而且「珍煮丹」的外賣飲品膠杯,以機器封蓋的方式密封的效果頗為成功,所以即使拿着「珍煮丹」的外賣膠杯上下搖晃,倒轉搖晃後才插入飲管,但是搖晃過程飲品絲毫不受影響,完全沒有倒瀉的風險。

「珍煮丹」完全搖勻後的飲品「黑糖珍珠鮮奶」,黑糖的甜味就立刻變得勻循,完全融入鮮奶飲品裡面,而且每一啖鮮奶都能完全喝到黑糖的甜味。

至於「珍煮丹」「黑糖珍珠鮮奶」整體的味道都算是很甜美的,只是未攪拌前的鮮奶味道,鮮奶味道相對會比較平淡,要直到攪拌搖勻鮮奶和珍珠之後,兩者融合之後才能喝到,飲品名副其實的味道。

由於「珍煮丹」的台灣鮮奶飲品,還有好幾款配料,例如紅豆、仙草,還有布丁可供選擇,所以我光顧「珍煮丹」後一直認為,自己還未試完「珍煮丹」所有味道,和款式的台灣飲品。

至於你若然問我,若然下次再光顧「珍煮丹」,究竟會購買試飲「珍煮丹」哪一款的台灣飲品,我應該可能會購買「珍煮丹」的「黑糖紅豆鮮奶」,又或者是布丁版本的「黑糖仙草鮮奶」。

我熱切期望「珍煮丹」「黑糖紅豆鮮奶」裡面紅豆的口感,可以煲得更加軟,更加腍,而紅豆的味道,會有煲到濃厚甜味的感覺,不過都要留到下次有機會幫襯,才有機會喝到。

幸好「珍煮丹」飲品的價錢,還未算是很昂貴的價錢,例如「黑糖珍珠鮮奶」的價錢也不算最昂貴,一杯價錢收港幣三十元,不昂貴也不便宜的價錢。

希望我下次在銅鑼灣,還能找到其他可以光顧的合適食店,我就可以因利成便,順道光顧「珍煮丹」的台灣手調黑糖珍珠飲品多一次了。
2018-08-12
25 分鐘 (堂食)
$30 (宵夜)