2018-12-10
假日同朋友行開希慎個頭,見到街邊有檔珍奶店人頭湧湧,原來珍煮丹開左係利園山道呢頭。之前去台北飲過一次,身為台灣黑糖珍奶龍頭之一,珍奶味道口感以至各個細節果然都比其他常見品牌更為出色,等左咁耐終於可以係香港飲番個種味道~排隊時間連等候時間大約幾分鐘,店員都算幾快手,即叫即整每分鐘都出到3~4杯。我地前後叫左兩杯,分別係之前係台灣試過嘅「蓋世英雄」嘅系列不知春以及最近新推出嘅奧利珍。不知春茶正常甜度入口唔算太甜,中間夾雜少少花香同栗子香嘅甘甜;奶蓋奶泡層佔1/4倒,就咁飲風味濃郁順滑,溝埋茶湯一齊飲香滑之餘唔太heavy,茶味同奶味又唔會相互蓋過,風味獨特,唔似其他奶蓋個陣死甜死濃味,睇得出調配個陣店方係平衡味道落左唔少功夫,保持到我係台灣飲個陣嘅水準。奧利珍係以黑糖珍珠鮮奶為底,加入奶霜同Oreo餅乾及餅碎,造型精緻適合我地呢啲鍾意打卡嘅食家~黑糖微量甜度襯托到鮮奶嘅純香,奶霜有較濃純奶味,同Oreo本身甜味相當。珍珠煮得啱啱好,有彈性又唔軔,同餅乾香脆口感做對比,更能突顯奧利珍嘅口感味道層次豐富鮮明。飲完唔好唔記得食埋塊餅啊!雖然價錢同廉價珍奶店比稍貴少少,但係味道同質素上嘅差別,相信
雖然價錢同廉價珍奶店比稍貴少少,但係味道同質素上嘅差別,相信係物超所值。如果好似我咁考慮質量多過價錢嘅話,本人十分推薦!期待佢之後會出更多特色飲品啦~