黑糖珍珠鮮奶大行其道,但我好多都未試過😂放假去開銅記就順便去買杯珍煮丹嚐鮮🤓夜晚7點去到冇人龍,店員會大聲打招呼,好搞笑😂落單前店員有特別提醒珍珠比較稔身。甜度冰度有得揀,比老虎堂flexible,驚太甜嘅人多個選擇。🍡叫咗半糖微冰,珍珠好入味,一咬就有黑糖味滲出嚟,但真係偏稔欠彈性,比起老虎堂嘅珍珠就略遜一籌。🥛 鮮奶味都算濃,加埋珍珠本身嘅黑糖味啱啱好唔會太甜。整體都幾好飲,大家經過唔洗排隊都可以試下🤗
夜晚7點去到冇人龍,店員會大聲打招呼,好搞笑😂
黑糖珍珠鮮奶
落單前店員有特別提醒珍珠比較稔身。
🥛 鮮奶味都算濃,加埋珍珠本身嘅黑糖味啱啱好唔會太甜。
整體都幾好飲,大家經過唔洗排隊都可以試下🤗
黑糖珍珠鮮奶
一向對於要排隊的食店沒好感😅,多間的台灣茶店進駐香港📍,雖然是有興趣🤔,但一看到那人龍😨,馬上退堂迴避💨。這晚晚飯過後🌙,經過了這家店🥤,剛好在等候的食客不多😳,老公🍋馬上建議乘機來一杯😎。以士林夜市為發源地的它🏘,一直以黑糖及珍珠為主軸🌟,堅持做到最好💪🏽。黑糖珍珠鮮奶🖤:選的當然是它的主打飲品😏,當年在台灣🏝已愛上它那香濃的口感😍,可惜這一口😌,卻讓人妻徹底絕望了💔,那死甜的味道😰,完全嚐不到半點黑糖的香氣😭,口感雖算幼滑🤔,但絕對比不上台灣的👎🏽。總結:感覺每次被吹噓的台灣飲品店🥤,每每來到香港後🛬,總是會質素大大下降⏬,看來以後要喝珍珠奶茶🥤,還是去台灣算了😤。
2018-10-18
5 分鐘 (外賣送餐)
2018-10-19 31 瀏覽
係銅鑼灣食完飯咁岩見到珍煮丹唔係好多人 決定排一陣試下我地當然係試黑糖珍奶啦🙈🙈🙈飲落去都好夠黑糖味 但反而覺得d奶一般似係用奶粉同水沖岀黎既奶飲落好似好立克😂😂😂😂😂
係銅鑼灣食完飯咁岩見到珍煮丹唔係好多人 決定排一陣試下
我地當然係試黑糖珍奶啦🙈🙈🙈
飲落去都好夠黑糖味 但反而覺得d奶一般
似係用奶粉同水沖岀黎既奶
飲落好似好立克😂😂😂😂😂
2018-10-19 47 瀏覽
今次飲左黑糖珍珠鮮奶,揀左少甜少冰。排隊連拎飲品加埋10分鐘都唔洗,好快手。一拎到杯野,太心急插左飲筒,無搖下等黑糖混合鮮奶。第一啖飲到好濃好熱黑糖珍珠,第二啖飲到好滑既奶。到最後四分之一先飲到黑糖鮮奶。珍珠口感偏軟身,黑糖滿佈珍珠,而且份量算多,飲到最後都未食完珍珠。
今次飲左黑糖珍珠鮮奶,揀左少甜少冰。
排隊連拎飲品加埋10分鐘都唔洗,好快手。
一拎到杯野,太心急插左飲筒,無搖下等黑糖混合鮮奶。
第一啖飲到好濃好熱黑糖珍珠,第二啖飲到好滑既奶。
到最後四分之一先飲到黑糖鮮奶。
10 分鐘 (堂食)
2018-10-17 26 瀏覽
有同事仔今日返晏,又唔覺意經過珍煮丹,咁啱唔使排隊,就買幾杯返嚟開心share路過嘅同事都用艷羨嘅目光望住有同事見到,話收工都要去排隊買返杯有杯深色咗係因為加咗紅豆話說四杯分咗七個人飲,要倒落杯仔,仲要“不”埋珍珠呢個時候發現珍珠都好多下有個聰明仔話用杯仔唔到珍珠話要用飲筒🤦🏻‍仲要用幼筒😅奶味香,應該都係用4.3或以上鮮奶,雖然好肥但奶味香濃好多話就話係黑糖,但唔會甜到膩或“確”喉,同埋珍珠無太生或太熟,一致通過為好評原來share飲都夠,始終係飯後如果係下午茶梗係要自己飲一杯下次行過唔使排隊會再去!或都排少少都可以
有同事仔今日返晏,又唔覺意經過珍煮丹
,咁啱唔使排隊,就買幾杯返嚟開心share
路過嘅同事都用艷羨嘅目光望住

有同事見到,話收工都要去排隊買返杯

有杯深色咗係因為加咗紅豆
黑糖珍珠鮮奶 (加紅豆)

話說四杯分咗七個人飲,要倒落杯仔,仲要“不”埋珍珠
呢個時候發現珍珠都好多下

有個聰明仔話用杯仔唔到珍珠話要用飲筒🤦🏻‍仲要用幼筒😅

奶味香,應該都係用4.3或以上鮮奶,雖然好肥但奶味香濃好多

原來share飲都夠,始終係飯後
如果係下午茶梗係要自己飲一杯

下次行過唔使排隊會再去!
或都排少少都可以
2018-10-03
外賣自取
黑糖珍珠鮮奶 (加紅豆)
2018-10-13 46 瀏覽
黑糖珍珠奶茶風靡全港,在油尖旺區開到比連鎖便利店還要多,要在眾多的餐廳突圍而出,的確要付出很多,這間珍煮母剛在香港開張時曾經紅極一時,現在人流漸漸已減少了,原因有很多,在銅鑼灣區確實開了不少這樣型的店鋪,一定會分薄客源,而且香港人是喜歡貪新鮮,半年左右就會打回原形。今天星期六經過看見不太多人,我就排了約五分鐘,點了一杯黑糖珍珠鮮奶茶(微糖、少冰),等了約十分鐘,杯裡的奶茶還是熱哄哄,冰塊都很快溶丟,黑糖味都足夠,但奶味本人覺得重手了,珍珠口感也不錯,整體有80分。

黑糖珍珠鮮奶茶
2018-10-13
10 分鐘 (外賣自取)
$30 (其他)
黑糖珍珠鮮奶茶
  • 黑糖珍珠鮮奶
2018-10-13 1161 瀏覽
台式黑糖珍珠飲品的熱潮,在香港方興未艾,熱潮雖已持續多時,不但未有絲毫跡象減退,尋且更有愈演愈烈之勢。「老虎堂」、「幸福堂」、「鹿角巷」等一眾過江龍,本地薑,仍是人山人海,幾乎無時無刻都有人在排隊,偏是我最不喜歡排隊,所以一直都沒有幫襯過各間人氣爆紅名店。不過這一晚,我在附近吃過晚餐之後,還未全飽,仍然有點餓意,便在晚飯地點四周蹓躂一番,看看有哪間甜品店好吃,打算來一碗甜品才回家。閒蕩了一會,輾轉來到利園山道,赫然見到一個熟悉的名字----「珍煮丹」,正是自己一直想試的台灣飲品名店之一,出乎意外地竟只有不到十人在等候,心想,這機會實在難得,便不作它想,快步前往跟隊,稍等了數分鐘,已成功買來店中最人氣的飲品「黑糖珍珠鮮奶」($30)在店外隨即飲用。 這招牌飲品果非省油的燈,能成為店中推介不無道理。我喝的是少糖(70% 甜度)少冰(70% 冰)的版本,大力搖勻之後,但感味道適中,口感順滑,鮮奶味甚重,黑糖味雖稍嫌不足,味道仍能讓人感到滿意,珍珠口感頗佳,煙韌不硬,而且份量頗多。 我雖還未光顧過「老虎堂」、「幸福堂」、「鹿角巷」等同類型的台式飲品名店,這間「珍煮丹」的「黑糖珍珠鮮奶」,我
我雖還未光顧過「老虎堂」、「幸福堂」、「鹿角巷」等同類型的台式飲品名店,這間「珍煮丹」的「黑糖珍珠鮮奶」,我可是相當滿意的。
5 分鐘 (堂食)
$30 (其他)
  • 黑糖珍珠鮮奶
2018-10-10 45 瀏覽
最近黑糖珍珠鮮奶嘅熱潮勢不可擋位於銅鑼灣嘅兩間黑糖珍珠鮮奶熱門過江龍我都已經試過喇呢一日我呢個住喺九龍嘅人又再特登出去銅鑼灣試一試呢一間都頗有名氣嘅店舖我同埋朋友都叫咗少冰但係發現呢一個決定唔係咁好因為佢哋黑糖珍珠都幾熱好快就用溶晒啲冰結果飲品就變成常溫再凍少少因為少咗啲冰所以飲品飲起嚟就有少少膩但係如果正常冰嘅話應該唔錯黑糖味都幾香,可以融入到落鮮奶入面但係珍珠就有啲腍,唔夠彈牙我就無食晒啲珍珠喇總括嚟講都可以一試,但未必會回頭再飲
最近黑糖珍珠鮮奶嘅熱潮勢不可擋

結果飲品就變成常溫再凍少少
因為少咗啲冰
所以飲品飲起嚟就有少少膩
但係如果正常冰嘅話應該唔錯
黑糖味都幾香,可以融入到落鮮奶入面
但係珍珠就有啲腍,唔夠彈牙
我就無食晒啲珍珠喇
總括嚟講都可以一試,但未必會回頭再飲
2018-10-09 56 瀏覽
午飯後見唔多人排隊所以試下點咗少糖微冰嘅黑糖珍珠奶等咗大概十分鐘就有店員提醒飲之前要搖勻由於啲珍珠比較熱..搖勻咗之後會變暖... 呢個店員亦都有提醒第一啖飲落去已經覺得奶味好淡好薄...其實已經係微冰...如果係正常冰唔知會唔會再淡啲🧐珍珠口感都唔錯...黑糖味都有但真係太甜飲咗三分一有少少頂唔順...最後飲唔晒啲珍珠🤦🏻‍♀️之前試過其他黑糖珍珠奶都會同男朋友爭飲今次我地都一齊放棄🤷🏻‍♀️可能去台灣會再試多次...香港就唔會喇
午飯後見唔多人排隊所以試下
之前試過其他黑糖珍珠奶都會同男朋友爭飲
今次我地都一齊放棄🤷🏻‍♀️
可能去台灣會再試多次...香港就唔會喇
2018-10-08 26 瀏覽
之前試過老虎堂同幸福堂, 今次又黎到銅鑼灣, 就去試下珍煮丹~ 一如所料都係要排長龍, 不過都係排5-10分鐘, 好快就有得飲!呢間既甜度同冰量都可以調整, 岩哂我..因為呢排飲得太多珍珠奶茶, 所以今次叫左少糖。黑糖珍珠奶茶個人覺得個茶味唔夠出, 有d 淡。黑糖珍珠就幾好, 質感煙韌, 細細粒之餘份量好多, 飲完都覺得飽飽地。

呢間既甜度同冰量都可以調整, 岩哂我..
因為呢排飲得太多珍珠奶茶, 所以今次叫左少糖。

黑糖珍珠奶茶
個人覺得個茶味唔夠出, 有d 淡。
黑糖珍珠就幾好, 質感煙韌, 細細粒之餘份量好多,
飲完都覺得飽飽地。
2018-10-07
10 分鐘 (堂食)
2018-10-07 49 瀏覽
尤於台灣非常火紅這家手搖飲料店,所以我也來試一試,店裏的弟弟說排了20分鐘才買到,他買了黑糖珍珠奶茶 黑糖仙草奶茶 還有黑糖冬瓜檸檬🍋我試了一下黑糖珍珠奶茶,是挺不錯的,但是也沒有非常到驚豔的程度!!珍珠咬起來挺有口感的,不會太軟,感覺挺新鮮的,剛起鍋的珍珠,奶茶就還okay 但是實在是太甜了7/10 試了一下黑糖仙草奶茶,仙草很ㄧ般,但不知不覺就偷喝了一半!!7.5/10還是試喝了黑糖冬瓜檸檬,我的天啊!真的不好喝,可能我個人不愛冬瓜吧🤷‍♀️但是檸檬味也沒有太重,所以黑糖冬瓜檸檬我應該下次不會再點🤫🤫🤫 6/10

2018-10-04 43 瀏覽
要排n耐等一杯嘢飲就咪搞我😚食完飯人小小就買嚟試下啦🤓話說佢啱啱開嘅時候,😂我諗咗好耐都得係珍煮丹定珍煮母🤡#黑糖珍珠鮮奶 ($30)😋好味指數:(7/10)呢間嘅黑糖鮮奶就冇特登去整啲黑糖紋出嚟🤨揀咗小甜🤔覺得黑糖未唔夠,我諗嗌番正常甜度會好啲😖鮮奶味道幾濃😚上面係碎冰嚟😗珍珠方面都煙韌嘅,但係就淋咗小小😢
要排n耐等一杯嘢飲就咪搞我😚食完飯人小小就買嚟試下啦🤓
話說佢啱啱開嘅時候,😂我諗咗好耐都得係珍煮丹定珍煮母🤡

#黑糖珍珠鮮奶 ($30)
😋好味指數:(7/10)
呢間嘅黑糖鮮奶就冇特登去整啲黑糖紋出嚟🤨
揀咗小甜🤔覺得黑糖未唔夠,我諗嗌番正常甜度會好啲😖
鮮奶味道幾濃😚上面係碎冰嚟😗
珍珠方面都煙韌嘅,但係就淋咗小小😢
2018-10-03 28 瀏覽
今日終於親身試到珍煮丹,咁我又點會錯過杯黑糖珍珠鮮奶呢~應該都係signature drink近排真係試得太多黑糖飲品,相比下,我會比佢8/10分。簡單總結: 我會再去and 推薦大家去。

近排真係試得太多黑糖飲品,相比下,我會比佢8/10分。

簡單總結: 我會再去and 推薦大家去。

繼上次既黑糖之爭 - 壹。今次就同大家比較下另一條街既兩間黑糖珍珠鮮奶熱店。首先想講下「珍煮丹」,今次買左「黑糖珍珠鮮奶$30」(半糖、少冰),一樣用黑糖掛杯既形式製造花紋,然後放置冰塊再倒入牛奶製成,「珍煮丹」既賣相都算吸引人。首先要講佢既黑糖真心好熱甚至燙手,拎佢個杯真係要好小心,如果唔係有可能會燙傷。今次影完相呃like之後有搖勻黑糖同牛奶先插飲管,可能因為叫左少冰既關係,杯飲品明顯比較常溫,如果好鐘意飲凍飲既,千奇唔好叫少冰。第一啖入口既感覺係焦香既黑糖味,因為一樣用奶味好濃既「明治牛奶」,但略嫌黑糖既焦味太搶,係叫半糖之下既黑糖同牛奶比例有少少失衡,帶有甜味既珍珠比較淋身,都幾好咬。當飲到尾聲既時候,我估佢係唯一一間可以無冰既黑糖牛奶,當然有好有唔好,好既係味道唔會被沖淡,唔好既當然係飲品唔可以維持住冰凍度,不過魚與熊掌係唔可以兼得,所以你可以按翻你既喜好選擇冰度同甜度。「珍煮丹」每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)味道 : 2.5 / 5環境 : 3.5 / 5外觀 : 3 / 5價錢 : 2.75 / 5服務 : 3.5 / 5 回頭率 : 2.5 / 5總分 :

「珍煮丹」
每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)
味道 : 2.5 / 5
環境 : 3.5 / 5
外觀 : 3 / 5
價錢 : 2.75 / 5
服務 : 3.5 / 5
回頭率 : 2.5 / 5
總分 : 17.75 / 30

性價比 :
舖頭既裝修好大間又幾靚,有種中式風格,另外每次落單之前收銀都會大叫你好,然後其他員工會一齊和應,呢種一呼百應既文化都幾台灣,仲有係落單既最後時候,佢會主動問你冰度同糖度,所以呢間舖頭既服務都幾高分。
2018-09-26
5 分鐘 (外賣自取)
2018-09-29 91 瀏覽
晚上10點見到條龍好短,馬上走去排隊,由排隊落order到拎飲品都係用左15分鐘,本身以為自己好好彩,點知飲多兩三啖就開始覺得唔掟,雖然已經叫左最少糖,但仲係非常非常甜,仲要唔係黑糖個種甜味,而個鮮奶味道都唔好,飲落似奶加水,成杯黑糖鮮奶得個超級甜,其他都做得唔好,可能我去既時間唔岩,差唔多收工可能d料都已經係用剩的,所以冇咁好飲,收錢個時個收銀員都掛住數錢,完全冇留心客人落單,我都重複左三次佢先落得岩,真係有d失望,不過我都應該唔會再比第二次機會了😣
2018-09-09
15 分鐘 (堂食)