2004-04-17 3 瀏覽
都聽閒呢度的魚蛋幾有名,今日終於有機會一試。下午天氣暗暗地好似打到來咁,但幫襯的人都唔算少。因為已經食左午飯,所以就叫了碗淨魚蛋試試。魚蛋一碗六粒,幾大粒,彈牙又有魚味,魚蛋亦混有蔥粒加強味道,係唔錯。可能因為受歡迎又流量快,魚蛋不用淥定就更新鮮爽口。其實除左魚蛋,呢度仲有牛腩、豬手等,看樣子味道應不錯,下次再試。16蚊一碗唔算貴,路經的話可以一試。
16蚊一碗唔算貴,路經的話可以一試。
2004-03-25 13 瀏覽
片頭好正。le度除左,粉、麵,仲有檬選擇。$10既炸魚皮都好味。星期一至五,下午2點半至5點,有下午茶時間,會好抵。
片頭好正。
le度除左,粉、麵,仲有檬選擇。
$10既炸魚皮都好味。
星期一至五,下午2點半至5點,有下午茶時間,會好抵。
2004-03-15 12 瀏覽
星期五下晏, 又係周圍搵食0既好時候lunch食左西門町,本想試試KC兄俾足滿分0既拉麵, 可惜正值下午0既break~搭丁丁去左呢頭附近,下午茶時間, 諗起Ken哥(陳啟泰)個節目介紹過呢度0既魚旦, 一試啦就~叫左魚旦魚片片頭米($19),米粉一般, 爽身d會好d魚旦好正呀, 彈牙, 好鮮魚味~食落0既感覺係啖啖魚肉, 多幾粒就好啦片頭都正, 0岩哂鐘意食埋d頭頭尾尾0既我另外我最最鐘意既係佢d辣椒油~ 好香, 食得出係新鮮d架~ 我最鐘意食渣, 零舍滋味, 呢度果d又唔會咬到牙都崩~辣椒油賣$10樽, 都幾細樽, 不過都值~另, 魚旦$40一斤, 香蔥魚旦就$50下次真係要買返d叫阿爸滾紫菜魚旦湯!! 諗起都正=]
星期五下晏, 又係周圍搵食0既好時候
lunch食左西門町,
搭丁丁去左呢頭附近,
叫左魚旦魚片片頭米($19),
米粉一般, 爽身d會好d
片頭都正, 0岩哂鐘意食埋d頭頭尾尾0既我
辣椒油賣$10樽, 都幾細樽, 不過都值~
另, 魚旦$40一斤, 香蔥魚旦就$50
下次真係要買返d叫阿爸滾紫菜魚旦湯!! 諗起都正=]
1K
2004-02-21 9 瀏覽
看到推介,昨天晚上馬上去試。下了電車由東大街頭開始行,原來在安利斜對面。魚片真的不錯,有魚味和不會太多粉。與安利不相上下,唔通靠近傳統魚市場,便有靚魚蛋粉?香港仔謝記、筲箕灣王林記和安利便是例子。
看到推介,昨天晚上馬上去試。
下了電車由東大街頭開始行,原來在安利斜對面。
魚片真的不錯,有魚味和不會太多粉。
2004-02-17 17 瀏覽
都是傳媒惹的禍;經電視繪形繪色介紹之後,依家去王林記睇怕都避免唔到要排隊。好在,呢D舖頭流動量都幾快;人龍雖然好長,但等o左十零分鐘就有位座。幾個人,叫o既當然唔少得潮洲魚蛋同片頭;呢度o既老板每日拿新鮮魚,堅持手打魚蛋、魚片。咁樣整出o黎o既魚蛋果然彈牙又有魚鮮味,冇話「粉雷雷」咁,好正。魚片中間唔會「實的的」,片頭就當然掂啦~~仲試埋切腩同墨魚丸,但比起魚蛋魚片,呢兩樣就失色o左D lor;若果食墨魚丸下次都係去返夏銘記。不得不提o既仲有呢度o既自制辣椒油,望落去似沙嗲醬多D;經老板介紹,原來係因為冇加色素,所以冇普通辣椒油咁紅色,但食落口卻不失香辣,好味!本來想試埋炸魚皮,可惜當日已經賣晒,失望。價錢方面,單拼河粉麵$16一碗,雙拼$19,唔貴o丫。不過叫o左個淨切腩拼魚蛋就幾貴,要成$35一碗(見圖)。