2017-07-20 181 瀏覽
落咗幾日雨 行雷閃雷電 呢兩日終於出返太陽 lunch當然要出去食同朋友相約 呢日都幾多人喎可能大家都係咁諗食點心同粉麵 簡單飲下菜蜜汁义燒!肥嘅部份好入味 咬咗幾啖脂肪 明明平時一定會lur 但太好味瘦嘅位就頗瘦 唔均衡其實係配湯河嘅呢個價錢 咁大碟义燒 同河粉 仲有條菜 車仔麵店都唔得!煎釀茄子 我係茄子怪 超鐘意茄子 e.g.魚香茄子煲佢煎過 咬落啖啖油 要用熱水沖沖蒸排骨!超鐘意!入味啊~食完仲送糖水 紅豆沙 不過完全唔甜嘅點解
同朋友相約 呢日都幾多人喎
可能大家都係咁諗
食點心同粉麵 簡單飲下菜

瘦嘅位就頗瘦 唔均衡

其實係配湯河嘅

呢個價錢 咁大碟义燒 同河粉 仲有條菜 車仔麵店都唔得!

煎釀茄子 我係茄子怪 超鐘意茄子 e.g.魚香茄子煲
佢煎過 咬落啖啖油 要用熱水沖沖

蒸排骨!超鐘意!入味啊~

食完仲送糖水 紅豆沙 不過完全唔甜嘅點解
2017-07-20 184 瀏覽
下了一星期大雨,難得今日好天,可以離公司遠一點與同事飲茶,終於選擇了利舞臺的玉桃軒。我們被安排坐近窗口位,位於20 樓可遠眺景色,就算唔食得都睇得。菠蘿叉燒包飲茶必叫點心- 蝦餃燒賣和叉燒包。應該是剛剛焗好的包,皮脆包鬆軟,叉燒餡料肉汁夠juicy, 我覺得比傳統叉燒包還要好。XO醬炒腸粉X0醬辣度適中,我不吃辣的也可以接受。腸粉炒得夠乾身,有鑊氣,每條腸粉沾滿了老抽,還有銀英芽作配菜,賣相吸引。蝦餃蝦餃皮薄蝦肉多,鮮蝦彈牙,上抬看著四粒漲卜卜的蝦餃,必然要添食。燒賣燒賣餡料豐富,有豬肉、蝦,冬菇和蟹籽,有肉味和鮮味,爽口美味。燒鵝瀨粉燒鵝與瀨粉是分開上抬,除了賣相吸引,這樣不會使湯厎油膩,同時亦不會將燒鵝汁溝淡。原隻鵝肶上,燒得皮脆肉嫩,瀨粉份量大,適合二人用。$48 有如此質量,一般燒味餐廳也未必做到,抵食。

菠蘿叉燒包

XO醬炒腸粉

蝦餃

燒賣

燒鵝瀨粉

2017-07-18
  • 菠蘿叉燒包
2017-07-18 151 瀏覽
爸爸是八月初生日。今晚預先跟他小小慶祝一下,兩父女去酒樓先吃一頓!一早就挑好去玉桃軒,因為爸爸都是較喜歡中菜。本來打算到太古分店,離家近一點。但由於工作原因,還是去銅鑼灣分店方便一點吧。餐廳晚市人也挺多,而且好像不少熟客,跟侍應聊得好不熱鬧!食物方面,它有正價餐牌、特價餐牌,還有一些套餐。我們兩人點了一斤的龍蝦,配烏冬麵。慶祝生日當然要點麵食!爸爸另外選了鮑魚拼鵝掌。其實特價餐牌只能選一項優惠,其他要原價。雖然原價吃不抵,但難得爸爸喜歡!最後,我們還要了半份老火湯。它每天有指定的湯款,跟據餐牌上的日期而定。首先上菜的是老火湯,因為已經熬好的了。是日是五指毛桃甘笋薏米煲豬踭湯。湯和渣分開上,再配有甜醬油點渣吃,很貼心!半份湯可以喝六至八碗,份量挺多。湯喝上去濃郁但不濃味,似乎沒有味精。然後不久龍蝦就上來了!小小的龍蝦炒烏冬麵,但兩人吃是很足夠的。炒得很有鑊氣,味道適中!龍蝦肉質很新鮮,非常彈牙!真是足斤足兩,貨真價實!蝦肉和殻不會脫開,但用叉一挑就起肉,很方便吃!烏冬麵也很入味,煮得剛好不太軟。龍蝦腳當然是精華!外殻好像很厚,但其實已裂開,用手一捌就分開!最後是十頭鮑加鵝掌。一人一份的。

一早就挑好去玉桃軒,因為爸爸都是較喜歡中菜

餐廳晚市人也挺多,而且好像不少熟客,跟侍應聊得好不熱鬧!

食物方面,它有正價餐牌、特價餐牌,還有一些套餐。

我們兩人點了一斤的龍蝦,配烏冬麵。慶祝生日當然要點麵食

然後不久龍蝦就上來了!

最後是十頭鮑加鵝掌。

一人一份的。小小一碟,一隻鮑魚、一根鵝掌、兩條菜。鮑魚爽脆入味,鵝掌就煮得很軟。水準不錯,但原價吃就不太抵。

總而言之,這是高水準的一餐
。最重要是爸爸喜歡吃高興就好!

2017-07-17
慶祝紀念
生日
2017-07-18 1301 瀏覽
星期日過海探屋企人,還是中菜最適合不過,但眾多酒樓選擇,還是上網搵搵資料,發現利舞臺廣場20樓的玉桃軒評論十分不錯,於是决定在此用膳。酒家裝潢高雅,用上不少水晶燈,環境開揚舒適不嘈吵,家人十分滿意。青紅蘿蔔花生眉豆煲豬踭湯 $128先來一煲老火湯,火喉和湯料都十足,足夠每人两碗,喝下生津解熱,保健清潤,飯前先來两碗,非常好。激抵晚膳三寶星期一至五優惠價 $328(星期六、日及假日每份$398)一品蒜香雞半隻半隻份量也不算少,雞燒得很香,雞皮薄脆,肉質嫩滑入味,調味恰到好處,不用醬油也夠味。清蒸沙巴斑一條份量十足,夠大條,魚新鮮結實彈牙,口感味道一流,用上簡單的蔥及薑絲蒸已能帶出魚的鮮味最適合不過。瑤柱粉絲雜菜煲滿滿的雜菜煲,十分健康,用上很多不同的材料,湯很清甜,粉絲入味,可連湯一起食用。波士頓龍蝦 $128 (上湯伊麵底+$40)龍蝦份量不少,而且肉較多,肉質彈牙爽嫩,蝦鉗也很厚肉,能輕易完整脫出,上湯汁濃而不鹹,濃稠度剛好不會變水,伊麵底很彈牙有口感並不會粘着一團,條條掛上上湯汁,十分美味。最後還送上綿綿的紅豆沙,大家都十分滿意今晚的飯局。

青紅蘿蔔花生眉豆煲豬踭湯 $128

激抵晚膳三寶
星期一至五優惠價 $328(星期六、日及假日每份$398)
一品蒜香雞半隻
清蒸沙巴斑一條
瑤柱粉絲雜菜煲
波士頓龍蝦 $128 (上湯伊麵底+$40)
最後還送上綿綿的紅豆沙,大家都十分滿意今晚的飯局。
2017-07-16
2017-07-18 793 瀏覽
前陣子來過這裡飲宴覺得食物質素不錯而且地點方便和價錢相宜,所以是晚放工相約家人一行四人去晚膳。//茶芥 $13位// 先點了一煲老火湯:《青紅蘿蔔花生眉豆煲豬踭湯 $128》功效:生津解熱,保健清潤有6碗的份量。湯底香濃無味精,喝光湯後會見到材食材的蓉,果然是老火湯,食材的精華滾至全出,$128能喝到無味精老火湯的確抵。再點了餐廳推介的《波士頓龍蝦 $128 (上湯伊麵底+$40)》龍蝦入味而且雖是半隻但有有份量,單是蟹鉗就夠氣勢。拆開蟹殼可見肉質一點都沒有縮水和鬆散,所以龍蟹新鮮度高,龍蟹肉入口鮮甜彈牙。上湯伊麵的軟硬度適中,放涼了亦沒有變腍,味道適中沒有偏咸。//激抵晚膳三寶//星期一至五優惠價 $328(星期六、日及假日每份$398)《一品蒜香雞半隻》蒜香雞肉多而且雞皮用蒜爆香過,十分香脆,大部分脂肪已被迫出所以不油膩,有雞味而且雞肉沒有變乾,仍然嫩滑。《清蒸沙巴斑一條》沙巴斑比預期中大條而且肉厚,魚肉入口十分嫩滑,鮮味十足,拌上魚汁真是惹味,身為魚控的我連魚頭也沒有放過呢!《瑤柱粉絲雜菜煲》有大白菜、瑤柱、蝦乾、冬菇片、粉絲、鮮魷和草菇,很足料,湯底很清甜,粉絲吸了湯底精華很入

//茶芥 $13位//
先點了一煲老火湯:《青紅蘿蔔花生眉豆煲豬踭湯 $128》
功效:生津解熱,保健清潤

//激抵晚膳三寶//
星期一至五優惠價 $328(星期六、日及假日每份$398)

《一品蒜香雞半隻》
《清蒸沙巴斑一條》
《瑤柱粉絲雜菜煲》
有大白菜、瑤柱、蝦乾、冬菇片、粉絲、鮮魷和草菇,很足料,湯底很清甜,粉絲吸了湯底精華很入味,健康又飽肚。

(送)紅豆沙。

環境:色系簡潔,吊燈增幾分
2017-07-13
2017-07-11 240 瀏覽
是日同朋友又來到玉桃軒開飯,星期六一定要訂位,而且訂6點,8點要交枱。我們一行5大2小,是日點了3餸套餐,包括有清蒸沙巴班、蒜香雞及自選菜式雜菜粉絲煲。食小菜前,先飲個合掌瓜豬骨老火湯消消暑先!湯又入味又清甜,真係好適合夏天既一款湯水。非常足料。芝士龍蝦伊面好快來到我們面前,1斤只係$128,好抵食!肉質厚實而且好彈牙至於蒜香雞一如既往好香口,沾上醬汁勁好送飯。雜菜粉絲煲不過不失,粉絲份量好多而且入味,不失為一個抵食之選!最後到清蒸沙巴班,第一個豉油真的好好送飯第二魚既肉質好滑好嫩,無魚不歡的我一個人都可以吃完一整條!是日5大2小埋單$880 坐得舒服又好食,聚會還是玉桃軒好

合掌瓜豬骨湯

非常足料。
芝士龍蝦伊面好快來到我們面前,1斤只係$128,好抵食!
肉質厚實而且好彈牙

芝士龍蝦伊面
至於蒜香雞一如既往好香口,沾上醬汁勁好送飯。
雜菜粉絲煲
最後到清蒸沙巴班,第一個豉油真的好好送飯

第二魚既肉質好滑好嫩,無魚不歡的我一個人都可以吃完一整條!
是日5大2小埋單$880
坐得舒服又好食,聚會還是玉桃軒好
2017-07-08
合掌瓜豬骨湯
芝士龍蝦伊面
雜菜粉絲煲
2017-07-09 134 瀏覽
今日有2位來自泡菜國的朋友到香港🙆🏻當然當然要帶佢地食我最愛的片皮鴨😆來到銅鑼灣的玉桃軒😋酒樓格局~是日老火湯:五指毛桃甘蔗薏米煲豬踭湯上菜時,湯和湯渣分開上。炎炎夏日,喝清涼的湯最好不過!韓國朋友亦非常喜歡,一壺可以分到六至七碗湯。片皮鴨二食之一片皮鴨😍😍鴨肉非常嫩滑、鴨片亦很脆口。傳統吃北京片皮鴨的方法:先把鴨肉點醬放在皮上、再放上爽口青瓜及蔥條。包好就可以吃了!片皮鴨二食之二:生菜包鴨碎肉。比較少見的吃法😋爽脆生菜包著鴨碎肉,還有一些炸米粉,非常開胃!另外還叫了香港必吃的蜜汁叉燒,甜美的蜜汁叉燒最好用來送飯~半肥瘦叉燒,入口一半是有一半是融化的脂肪,非常美味!金銀蛋浸莧菜,吃過了肉後也要吃一點清淡的菜還有三種不同的蛋:鹹蛋、皮蛋、雞蛋。清淡中不失莧菜的甜味👍🏻最後還叫了小時後在酒樓必吃的芒果布丁是理魚的形狀很特別呢👍🏻
今日有2位來自泡菜國的朋友到香港🙆🏻
當然當然要帶佢地食我最愛的片皮鴨😆

來到銅鑼灣的玉桃軒😋

酒樓格局~

是日老火湯:五指毛桃甘蔗薏米煲豬踭湯
上菜時,湯和湯渣分開上。

片皮鴨二食之一片皮鴨😍😍
鴨肉非常嫩滑、鴨片亦很脆口。

包好就可以吃了!
另外還叫了香港必吃的蜜汁叉燒,
甜美的蜜汁叉燒最好用來送飯~
半肥瘦叉燒,入口一半是有一半是融化的脂肪,非常美味!

最後還叫了小時後在酒樓必吃的芒果布丁
是理魚的形狀很特別呢👍🏻

2017-07-08 395 瀏覽
今日等朋友收工後就去了玉桃軒吃飯聊天,這次是我第二次來。以一間坐得舒適,食物好味又抵食,玉桃軒的確係一間優質既酒樓。玉桃軒位於利舞臺的20樓,一出𨋢就會見到。酒樓裝修富麗堂皇,而且非常整潔,但你千萬唔好以為食物好貴。請睇睇以下餐牌半隻蒜香雞,一條沙巴班再加任選菜式一款只係$328!平民既價錢,優質的享受其他小菜價錢都非常合理!是日波士頓龍蝦都非常抵食,可惜我地只有兩個人。最後我們叫左一個$328套餐,自選菜式要滬江賽磅蟹。賽磅蟹首先上枱,淋上淅醋後,賣相令到饑餓既我地更肚餓!好,試一啖。蛋白非常滑溜,酒樓在蛋白中加上適量蟹肉,加強口感又好味再來就係沙巴班,呢個份量剛好兩人份,細班比大班肉質嫩,配上香蔥及豉油,簡單既調味已經帶出魚既鮮,送飯一流蒜香雞其實係外皮炸得香脆既炸子雞,配上加上蒜蓉醬汁,真的非常惹味!下飯絕配!還有一樣要稱讚的是酒樓的茶,茶葉香醇,比外面一般酒樓見更高一班!玉桃軒絕對能俘虜不同年齡階層的心!
玉桃軒位於利舞臺的20樓,一出𨋢就會見到。

酒樓裝修富麗堂皇,而且非常整潔,但你千萬唔好以為食物好貴。

請睇睇以下餐牌
半隻蒜香雞,一條沙巴班再加任選菜式一款只係$328!
平民既價錢,優質的享受

其他小菜價錢都非常合理!
是日波士頓龍蝦都非常抵食,可惜我地只有兩個人。

最後我們叫左一個$328套餐,自選菜式要滬江賽磅蟹。

賽磅蟹首先上枱,淋上淅醋後,賣相令到饑餓既我地更肚餓!
滬江賽磅蟹

好,試一啖。
蛋白非常滑溜,酒樓在蛋白中加上適量蟹肉,加強口感又好味

清蒸沙巴班

玉桃軒絕對能俘虜不同年齡階層的心!
2017-07-06
滬江賽磅蟹
2017-07-01 120 瀏覽
有朋自遠方來 朋友從韓國黎香港玩當然要盡地主之宜 品嘗唔同美食地道小食之外 有質素既廣東菜亦不可錯過今晚訂左銅鑼灣利舞臺既玉桃軒位於商場20樓水晶燈好華麗 環境寬闊 好舒適 可以慢慢傾 慢慢食見到餐牌已經即點片皮鴨兩食配鴨崧生菜包 再點秘製义燒 朋友最想試~急不及待 品嘗即切片皮鴨 醬料青瓜大蔥預備好哂教左韓國朋友點樣食最好 卷埋啖啖肉 鴨油超香 皮又脆 而义燒 肥瘦適中 好多肉汁~~飲碗靚湯先 是日係五指毛桃甘笋薏米無豬爭踭 好清甜 滋潤 去下油膩點左金銀蛋莧菜 同韓國朋友介紹係3種唔同既蛋兩食既鴨 做成鴨崧配脆米放上生菜上 好脆口又啖啖肉最後 香甜又滑既芒果布甸做總結4位連加一茶芥 每人200蚊都唔需要 呢餐超值 相當滿意~~~
有朋自遠方來 朋友從韓國黎香港玩
當然要盡地主之宜 品嘗唔同美食
地道小食之外 有質素既廣東菜亦不可錯過

今晚訂左銅鑼灣利舞臺既玉桃軒
位於商場20樓

水晶燈好華麗 環境寬闊 好舒適
可以慢慢傾 慢慢食

見到餐牌已經即點片皮鴨兩食
配鴨崧生菜包 再點秘製义燒 朋友最想試~

急不及待 品嘗即切片皮鴨 醬料青瓜大蔥預備好哂

教左韓國朋友點樣食最好 卷埋啖啖肉 鴨油超香 皮又脆

而义燒 肥瘦適中 好多肉汁~~

點左金銀蛋莧菜 同韓國朋友介紹係3種唔同既蛋

兩食既鴨 做成鴨崧配脆米放上生菜上 好脆口又啖啖肉

最後 香甜又滑既芒果布甸做總結

• 北京片皮鴨
  • 蜜汁义燒皇
2017-06-26 1438 瀏覽
舊同事「小雲子」因工作煩躁,週一中午專登約同XO仔去遠少少o既銅鑼灣「玉桃軒酒家」飲茶,以全肉餐一解心中o既冤屈氣。酒家光鮮開揚,天花多排水晶吊燈配上粉色o既布簾枱布,估計晚市應該做唔少婚宴酒席。眼見店子午市咁旺場,兩口子亦好迅速地點咗幾款點心小食黎分。明爐即燒叉燒皇($68):「小雲子」明顯經常黎飲茶,開茶時已率先點食此味叉燒皇。叉燒肥膏不多,但入口果真鬆軟彈牙,肉香甜美,一個字:四式點心($55/各兩隻):兩個人飲茶叫點心真係有啲難度架,每籠唔係三隻就四隻,「玉桃軒」個四式點心就唔同,一籠大大o既點心拼盤有齊最大路o既蝦餃、燒賣、牛肉燒賣及十八羅漢蒸粉果,每樣各有兩隻,份量啱啱好。兩款燒賣均鬆爽美味。細佬因敏感未有食蝦餃,不過真係好開心,十八羅漢蒸粉果因不含花生,難得小肥都可以食,粉果外軟內爽脆,好清好健康。雞絲滑粉卷($18/三條):粉卷o既皮層雖未算最滑溜,但當中o既雞絲餡心卻又極為嫩脆,$18有三條,個人絕對收貨。鮮腐竹三菰扎($18/兩件):個人略嫌三菰扎調味欠奉,食落寡咗啲。懷舊高湯灌湯餃($32):灌湯餃熱辣清香,餃皮軟薄腍滑,足料飽肚,好啱XO仔口味。未食早餐o既「小
眼見店子午市咁旺場,兩口子亦好迅速地點咗幾款點心小食黎分。
明爐即燒叉燒皇($68):「小雲子」明顯經常黎飲茶,開茶時已率先點食此味叉燒皇叉燒肥膏不多,但入口果真鬆軟彈牙,肉香甜美,一個字:
明爐即燒叉燒皇
四式點心($55/各兩隻):兩個人飲茶叫點心真係有啲難度架,每籠唔係三隻就四隻,「玉桃軒」個四式點心就唔同,一籠大大o既點心拼盤有齊最大路o既蝦餃、燒賣牛肉燒賣十八羅漢蒸粉果,每樣各有兩隻,份量啱啱好。兩款燒賣均鬆爽美味。細佬因敏感未有食蝦餃,不過真係好開心,十八羅漢蒸粉果因不含花生,難得小肥都可以食,粉果外軟內爽脆,好清好健康
四式點心
雞絲滑粉卷($18/三條)
鮮腐竹三菰扎($18/兩件):個人略嫌三菰扎調味欠奉
,食落寡咗啲。
鮮腐竹三菰扎
懷舊高湯灌湯餃
未食早餐o既「小雲子」因未夠飽,所以食完幾款點心後結果要加多盅「北菰滑雞蒸飯」($35)。
北菰滑雞蒸飯
「玉桃軒酒家」地點方便,環境闊落,精選點心及明爐叉燒味佳抵食,唔怪得知閒日午茶都咁旺場。
2017-06-26
明爐即燒叉燒皇
四式點心
懷舊高湯灌湯餃
2017-06-26 116 瀏覽
日日傾盆大雨真煩死人,加上lunch hour 先倒水更加大鑊。只好在公司附近的地方食午飯。銅鑼灣利舞臺選擇夠多,咁好彩今日玉桃軒吾使等位,三個人一坐下來就即點點心,打工仔就是要分秒必爭。十八羅漢蒸粉果 $26以全素粉果開始,粉果皮厚薄恰當,微微煙靭,一啖咬開涵料傾瀉下來,有沙葛、花生、蝦米等。老老實實 「鮮竹陳皮牛肉球」$26賣相就真系麻麻地,完全稱不上是球狀。但咬落尙算有彈性,有牛肉味。懷舊千層糕 $32外在美和內在美也欠奉,千層糕是一墟野咁様,除了吃出蛋黃味就欠其他味道,實在令人失望。鮮蝦荷葉飯 $88一打開荷葉荷,其散發出來的獨特香氣撲鼻。炒飯完全上色因為加入蠔油炒香,配料用了蝦、元貝粒、瘦肉粒、東菇等,配料和炒飯完全融合,只是略嫌飯有點過淋,但份量十足,扺食。 茶芥 $13/位收費合理,每人平均消費 $80

十八羅漢蒸粉果 $26

老老實實 「鮮竹陳皮牛肉球」$26

懷舊千層糕 $32

鮮蝦荷葉飯 $88

茶芥 $13/位

收費合理,每人平均消費 $80
2017-06-25 141 瀏覽
個場都幾靚,有水晶燈,適合做婚宴場地。激抵晩膳三寶星期一至五每份$328,星期六日及假日每份$398。首先到嘅係瑤柱粉絲什菜煲,有瑤柱仲有蝦米同八爪魚仔,滿滿一大煲嘅粉絲同菜,上湯幾濃味,唔會過份清淡。一品蒜香雞半隻蒜香雞,上菜時微溫,十分脆皮,雞脾部分嫩滑,點以蒜調味嘅甜豉油。清蒸沙巴斑比iphone6大,蒸魚火喉剛好,肉嫩滑,喜歡蔥絲夠多。花膠蟲草花燉雞湯 $48濃郁金華火腿味,有雞同豬肉,有兩片花膠,幾足料。花膠螺頭燉北菰湯 $48友人B 嘅湯比較清淡,菰味重,睇個名以為係素湯,其實一樣係用鷄同豬肉。贈送陳皮紅豆糖水,起沙,甜度適中。埋單$495,喺銅鑼灣食中菜有魚有肉,三餸一湯,這個價錢算合理吧!
個場都幾靚,有水晶燈,適合做婚宴場地。

一品蒜香雞

清蒸沙巴斑
比iphone6大,蒸魚火喉剛好,肉嫩滑,喜歡蔥絲夠多。

花膠蟲草花燉雞湯 $48
濃郁金華火腿味,有雞同豬肉,有兩片花膠,幾足料。
花膠螺頭燉北菰湯 $48

贈送陳皮紅豆糖水,起沙,甜度適中。

2017-06-22
2017-06-20 179 瀏覽
北京片皮鴨(壹食) $148Peking Duck熱那那食好正 不過嫌佢塊皮片太厚(因為好多塊都係連得太多肉一齊) 而且佢既薄餅皮整得太厚 同埋mi開好易爛 至於個醬同青瓜正正常常 包埋一齊都還可以既.斗門蝦崧菜甫煎蛋角 $88Pan Fried Minced Shrimp with Scramble Egg個蛋好似餃子形 只要切開中間 一陣陣香噴噴既蛋香味更加出 裡面有埋蝦仁同豆角粒 口感好豐富又有咬感 食完一舊 個口都留住陣蛋香味 不自覺夾多舊 呢個住家菜一定要配飯 雖然簡簡單單 但好溫暖.老重擔擔麵 $43Savoury Tan Tan Noodles擔擔麵? 個樣唔似平時擔擔麵 個麵質似米粉 唔係 食落口就知一定係米粉 個湯微微既辣 加埋炸菜 肉碎同花生醬 係正常既 食多幾啖會再辣少少 適應左就覺得都ok 整體感覺有d似我阿媽平時中午煮既湯米粉 媽呀~😳.燒腩仔 $68Roasted Pork Brisket脆到好似撕開張紙 完全唔硬 好正 而且有少少肥肉一齊 食落唔會好寡 仲有少少既肉汁但又唔油膩👍🏻 佢個黃芥茉醬同出面有少少分別 第一個感好濃味 之後會慢慢變淡 唔會比佢濁親
北京片皮鴨(壹食) $148
Peking Duck
斗門蝦崧菜甫煎蛋角 $88
老重擔擔麵 $43
Savoury Tan Tan Noodles
燒腩仔 $68
Roasted Pork Brisket
脆到好似撕開張紙 完全唔硬 好正 而且有少少肥肉一齊 食落唔會好寡 仲有少少既肉汁但又唔油膩👍🏻 佢個黃芥茉醬同出面有少少分別 第一個感好濃味 之後會慢慢變淡 唔會比佢濁親 所以唔會搶曬腩仔本身個肉味
服務態度整體唔錯
因小瘦肉漏低把遮 職員第一時間衝出黎比返你 幾細心
2017-06-19
2017-06-20 150 瀏覽
今日同朋友一齊行在銅鑼灣行開街,想食中菜,行過利舞臺見呢間玉桃軒好似唔錯,就上左去試了。利舞臺20樓,今晚唔算多人唔駛排隊等𨋢好快就上到去了。上到去知客問了幾位即時帶我地坐低,都幾好服務。園檯4個人坐下亦很闊落。樓面很整潔乾淨,燈光火猛。入黎之前仲見到旁邊走廊有廂房雅座,一大班朋友可以book房盡情歡聚。望下個menu有用料十足嘅燉湯,想叫一盅但原來要事先預約,可惜。唯有叫每日都有嘅老火湯啦。叫左一煲鮮人蔘淮山燉雞湯,非常重人蔘味,用料十足,最好清一清個胃口準備食龍蝦。今晚有晚市特惠,龍蝦半價,只需128一隻,差不多有一斤半大,用芝士焗再加伊麵底就是我最愛。起初想著特價食品一定普普通通,點知道隻龍蝦非常鮮甜,很久沒有在外面食到鮮甜嘅龍蝦啦!4個人很快便食完整隻龍蝦同芝士伊麵! 一邊喝清蔘湯來解膩,一邊再食伊麵真係無得頂呀!剛好第二道菜上來了,是海皇三色蒸乳酪,非常滑溜,入面海鮮有竟然有帶子,還帶鮮蝦仁及金銀蛋配埋蛋白一齊。妙!用黎撈飯最好不過! 然後再來一道很久沒見過外面有做的糯米飯蒸「酒」地雞。強調酒因為此菜有極香之花鵰酒香及甜味,齒頰留香!此乃功夫菜,做不好會被酒香蓋過雞味,或甚令

然後再來一道很久沒見過外面有做的糯米飯蒸「酒」地雞。強調酒因為此菜有極香之花鵰酒香及甜味,齒頰留香!此乃功夫菜,做不好會被酒香蓋過雞味,或甚令糯米飯過甜,但這酒家做得剛剛好!一口酒香糯米飯,一口海鮮乳酪真是妙不可言!糯米飯同蒸嘅雞亦很有雞味,不是雪雞,真的是走地雞才有的鮮雞味道。不錯!

最後少不了一味時蔬,待應貼心地提議我們點三色蛋泡時蔬,她提議莧菜,好吧!莧菜當造,都很新鮮,三色蛋經典最好的配合。

這餐食得很飽足,埋單只需720,食位每人都只需百多元便可享用不錯的環境及少見的中菜。抵!

2017-06-15
2017-06-19 114 瀏覽
今天晚上和我的朋友來到這間玉桃軒 在利舞臺樓上20樓 可能不是人人都知道 但有電梯上來都很方便!在餐牌上看到北京片皮鴨半價$148一份 沒料到量很多 而且皮夠脆!由薄餅皮包著青瓜和甜醬 異常美味又便宜脆皮燒腩仔就像玻璃肉般 脆皮加上肉很嫩!中間配上一層肥膏 多層次地滿足你的口腔老重慶擔擔麵 先嚐一口湯 有花生的香!配上榨菜 酸酸的又帶點辣味 很醒胃用的也不是平時的麵 應該是米粉 麵質比較爽口 感覺很新鮮最後這個斗門蝦崧菜甫蛋角是最出色的將家常小菜菜甫炒蛋弄得非一般 外形很可愛 咬下去蛋味很香 加上爽口的菜甫和蝦仁 簡直是一大美食酒樓環境很舒服 員工服務態度很好 這裡是一間一班人吃晚餐的好選擇

用的也不是平時的麵 應該是米粉 麵質比較爽口 感覺很新鮮
最後這個斗門蝦崧菜甫蛋角是最出色的