2019-09-03 5966 瀏覽
難得大家唔使O.T,我哋終於可以 #齊齊整整 坐埋 #吹吓水、#食個飯🍻 同事話 #燒烤食物、#打邊爐 太熱氣,咁一於轉吓口味、正氣一啲食 #中菜🥢 為咗方便大家搭車,呢晚我哋揀咗 #利舞台 玉桃軒 做我哋嘅 #聚腳地。大概18:30我哋到達 #玉桃軒,當時客唔多,#服務員 先為我哋 #安排座位,再遞上 #餐牌,#態度 比一般中式酒樓嘅 #服務員 斯文有禮,感覺唔錯👍🏻 唔知係咪近排香港經濟差咗,連帶 #酒樓食物 都相對平哂👀 無諗過$358就可以有條 #沙巴斑、半隻 #蒜香雞 之餘,仲可以揀多個 #小菜(我哋揀咗 #賽螃蟹),另加 #小秘書 幫大家揸主意,要咗個 #薑蔥焗桶蠔😉 而同事都唔執輸,比佢發現到酒樓特價 #片皮鴨 一隻都只賣$188,佢話咁抵無理由唔食啫😆 十分鐘之後,餸菜陸續上枱🥢 先嚟嘅係 #片皮鴨,肉質依然保持鮮嫩、鴨皮亦唔會太肥,配上 #青瓜、#京蔥 同 #甜醬 夾埋 #么么皮 一齊食,口感好豐富😍 之後再嚟嘅係 #賽螃蟹,熱辣辣口感唔錯... 不過加隻生蛋黃喺面就賣相perfect喇🤪 登登登... 我至愛嘅 #薑蔥焗桶蠔 咁啱擺喺我面前,我當然唔客氣要隻最大㗎啦

十分鐘之後,餸菜陸續上枱🥢 先嚟嘅係 #片皮鴨,肉質依然保持鮮嫩、鴨皮亦唔會太肥,配上 #青瓜、#京蔥 同 #甜醬 夾埋 #么么皮 一齊食,口感好豐富😍 之後再嚟嘅係 #賽螃蟹,熱辣辣口感唔錯... 不過加隻生蛋黃喺面就賣相perfect喇🤪 登登登... 我至愛嘅 #薑蔥焗桶蠔 咁啱擺喺我面前,我當然唔客氣要隻最大㗎啦👀 #師傅 將 #汁醬 同 #薑蔥 剛好掛上 #桶蠔 上面,包住 #桶蠔 嘅一層薄薄嘅 #漿粉 索哂啲 #調味料,咬落去微微嘅脆口感覺,再到 #肥嘟嘟 嘅蠔身,點可以唔愛上佢♥️ 最後上枱嘅有 #清蒸沙巴斑、#蒜香雞,兩者都好鮮味😋 雖然呢一刻#小秘書 已經飽到一個點,不過我哋仍然係無停過口,爭在未叫多「靚仔」撈埋啲 #蒸魚豉油 乾咗佢😅 總體我覺得呢餐真係好抵食,而且環境又夠寬敞,最緊要係服務好吖嘛👍🏻 I’ll be back😎
2019-09-02
2019-09-01 3096 瀏覽
今天和家人到銅鑼灣逛街,又係到咗食飯時間,在 OpenRice 找到了利舞台廣場的 玉桃軒酒家,這酒家地方不錯,光猛整潔,服務員招呼周到!北京片皮鴨半隻方香味濃郁的片皮鴨,用熱辣辣的薄皮包住,當然不少得有青瓜、香蔥和醬料,片皮鴨皮香肉嫩,肥瘦適中,夾雜其他配料送食,口感豐富。燉湯龍蝦餐是日豐料燉湯燉湯材料非常豐富,群翅、瘦肉、雞、淮山等等,難怪味道濃郁好喝,而且份量十足,我們把湯渣也吃了。🤗上湯焗波士頓龍蝦大大碟波士頓龍蝦,賣相非常吸引,以上湯𤉋焗,龍蝦肉吸收了上湯的精華,食落啖啖鮮香味,一吃停不了!😋😋😋清蒸老虎斑一道簡簡單單美味的清蒸海上鮮,當然也食材新鮮,廚師就充分利用了烹調時間,加入香蔥、薑𢇁、醬油配料等,炮製出一條極美味又嫩滑的老虎斑,我們不停地吃,差不多連魚骨都吃掉。😋😋😘菜甫肉鬆煎蛋角這度懷舊小,自小已很喜歡吃☺️今天發現在菜單上,當然是必吃之選,你和我吃的是圓圓一片,但廚師的做法是以半圓形夾起來,味道跟我小時候的相似,真的很開心,可以尋回小時候的感覺。好味道的中菜

北京片皮鴨半隻

燉湯龍蝦餐
是日豐料燉湯
群翅燉湯
用料十足

上湯焗波士頓龍蝦

清蒸老虎斑

菜甫肉鬆煎蛋角
這度懷舊小,自小已很喜歡吃☺️
今天發現在菜單上,當然是必吃之選,

好味道的中菜
2019-08-29
群翅燉湯
用料十足
2019-08-06 3774 瀏覽
有時候係鬧市想揾個地方,慢慢食傾下計,都唔容易架。今日朋友就帶左我黎利舞臺,話有次佢地公司team lunch黎左食呢間,話想試埋晚市。🎈室內環境呢度環境簡潔俐落,唔會見到街坊酒樓好leung既痕跡。staff好好笑容,帶位開茶都好迅速,值得一讚。🎈Menu晚市都幾多promotion做緊,有$188片皮鴨,$358set有蒸魚有龍蝦,小菜方面價錢合理,百令蚊個咁。🍴🍴🍴🍴✨北京片皮鴨 (做緊半價$188)一坐底第一時間叫左呢個片皮鴨,真係好抵食,二百蚊有找,食到成隻。雖然特價,但都冇將貨就價,鴨皮燒得香脆鬆化,仲有師傅係我地面前即切,片片都好厚切,有鴨肉又有鴨皮,上碟都擺得靚靚,當然要多角度咁影下啦。么么皮係比較有煙韌既,厚薄剛好,包得住餡料,又唔會穿。而佐料方面有大蔥、青瓜、甜麵醬,呢個黃金組合缺一不可。將整個「完成品」放入口,鴨皮既油脂係口入面爆發,鴨肉帶甘香,十分討好呢。✨脆皮燒腩仔 ($78)我地仲叫左個小食,冇錯就係燒腩仔,個皮幾鬆脆,一咬就碎,好似食薯片咁治癒啊,下面既豬油都係好邪惡,但又好好味,空口食都唔會過鹹。✨石窩魚香魚腐茄子 ($108)再黎到呢個「滋滋」聲咁出場

🎈室內環境

🎈Menu

🍴🍴🍴🍴

北京片皮鴨
北京片皮鴨 (做緊半價$188)
北京片皮鴨-  配料
北京片皮鴨

脆皮燒腩仔 ($78)
脆皮燒腩仔

✨石窩魚香魚腐茄子 ($108)
再黎到呢個「滋滋」聲咁出場既石窩魚香魚腐茄子,魚香茄子就食得多,再加埋唔係間間都有既魚腐,魚腐吸收哂魚香茄子既味道,令魚腐既味道更加強烈,魚腐入口軟綿,正正就係我喜歡魚腐既原因。

🎈總結
係步伐急促既銅鑼灣區,有時候食飯食得慢都會有壓力,但食得快又對腸胃唔好。今次幸好有朋友帶路,食到呢間菜式高質,但價錢實惠既玉桃軒酒家,可以舒舒服服,2個人坐4人位,慢慢食吹下水,壓力一掃而空。
2019-07-30
脆皮燒腩仔
2020-01-14 61 瀏覽
今早到了銅鑼灣利舞臺剪頭髮、見時間尚早跟友人到了那裡的玉桃軒吃過午餐才離去。 中午時份坐在窗邊景觀開揚挺舒服的。簡單點了幾款點心~鮮蝦菜苗餃飽滿大隻、皮不算薄、勝在蝦肉爽滑!很喜歡吃百花釀魚肚、魚肚吸收了醬汁和蛋白、滑嘟嘟好食又養顏~懷舊千層糕倒是第一次吃、千層糕幾鬆軟、裡面是奶皇蛋黃餡。鳳梨义燒酥 春風得意滑腸粉 皮較厚、但餡料是脆脆炸両、又軟又脆口感不錯。很久沒吃這擂沙煎堆仔 、包著流心黑芝蔴👍🏻

懷舊千層糕倒是第一次吃、千層糕幾鬆軟、裡面是奶皇蛋黃餡。

鳳梨义燒酥

很久沒吃這擂沙煎堆仔 、包著流心黑芝蔴👍🏻
細個總係會經常陪住嫲嫲周圍去,尤其是佢經常放係嘴邊既一句說話:「你估我去飲茶係為食野咩,我至在飲水咋!」果時都仲未好明白係咩道理。長大後慢慢就領悟到,點解老人家會咁堅持每日晨咁早去起身去飲茶,其實呢份執著就係一種生活習慣,亦都係一種人生意義。等於你叫我無得打機,我人生都會好灰暗一樣。所以今日就黎到銅鑼灣「玉桃軒酒家」體會一杯濃茶 · 一份情懷既文化特色。👇📌四川擔擔麵 - $98(窩)👉我對擔擔麵要求好高,最講究就係佢既湯底,一定要夠麻香。呢到整得水準唔錯,首先麻醬味濃郁,搭配花生粒、肉鬆碎,份量亦唔少,整體入口帶鹹香而不辣。麵質爽口彈牙,的確夠哂四川風味!📌東江豆腐煲 - $42👉去得酒樓一定要整返個煲先有feel咖麻,呢個東江豆腐煲落足料。鯪魚球新鮮爽滑彈牙;豆腐清甜滑嫩,亦有濃厚豆味,加埋生菜亦顯得份外清香。📌花雕醉嫩雞 - $55👉向來我都對醉雞情有獨鍾,除左單單因為花雕酒既酒香外,我覺得係一種特別既味道。因為普通既白切雞我係好少食,例如係食燒味我都只會嗌豉油雞咁解。而呢到既醉雞就完全符合我要求,香而不濃,嫩而不老,相當惹味。

📌四川擔擔麵 - $98(窩)

📌東江豆腐煲 - $42

豆腐清甜滑嫩,亦有濃厚豆味,加埋生菜亦顯得份外清香。

📌花雕醉嫩雞 - $55

2020-01-14
  • 四川擔擔麵
  • 東江豆腐煲
  • 花雕醉嫩雞
2020-01-14 10 瀏覽
在同區工作的朋友約吃午餐,想吃清淡點,就到利舞臺的玉桃軒。百花釀魚肚 (大$34)"百花"的料頗豐富,有蝦及芫茜等,魚肚燜得軟腍👍黑松露帶子餃 (特$37)黑松露很香口, 配搭新鮮👍醬汁豆豉蒸鳳爪 (小$20)鳳爪燜得軟腍入味😋香煎南瓜芋絲餅 (大$34)真材實料,份量十足,味道香濃,很實在的感覺金菇牛肉腸粉 (大$34)腸粉幼滑👍懷舊千層糕 (中$29)口感豐富,甜度剛好,賣相又吸引😋白灼溫室豆苗 ($39)清脆可口
在同區工作的朋友約吃午餐,想吃清淡點,就到利舞臺的玉桃軒。

百花釀魚肚 (大$34)
"百花"的料頗豐富,有蝦及芫茜等,魚肚燜得軟腍👍

黑松露帶子餃 (特$37)
黑松露很香口, 配搭新鮮👍

醬汁豆豉蒸鳳爪 (小$20)
鳳爪燜得軟腍入味😋

香煎南瓜芋絲餅 (大$34)
真材實料,份量十足,味道香濃,很實在的感覺

金菇牛肉腸粉 (大$34)
腸粉幼滑👍

懷舊千層糕 (中$29)
口感豐富,甜度剛好,賣相又吸引😋

白灼溫室豆苗 ($39)
清脆可口
2020-01-11 65 瀏覽
相约友人中午十二点在銅鑼灣飲茶,決定到利舞台的玉桃軒。服务员很快便安排了靠近窗口的二人枱,二十樓望出去很開陽,坐下感覺舒服,茶亦沖得夠熱。芋絲鮮蝦春卷,是剛剛炸熱,入口還暖皮薄脆身,饀料丰滿夠咬口,沾上醋好吃。墨西哥叉燒包,可以同時間嚐到墨西哥包及叉燒餐包的味道,兩種包都是我所喜愛的。砂鍋雲吞雞煲,雲吞可謂皮薄饀靓,皮滑溜而虾肉爽口。雞切成小件湯底味清香也不會太油,小旺菜也爽腍清甜。二人共吃了$210。
相约友人中午十二点在銅鑼灣飲茶,決定到利舞台的玉桃軒。

二人共吃了$210。

2020-01-10 53 瀏覽
銅鑼灣必試中菜每次都銅鑼灣,必試中菜,一定要揀玉桃軒。他的裝修亮麗,予人舒服的感覺,非常適合一家人或同事們,朋友前來。斑腩煲天氣涼,煲仔菜式一定不可以少。於是便和家人選了斑腩煲,斑腩出奇地滑,而且非常彈牙,份量也極其充足,配白飯真是一流,難怪父母吃得津津樂道。芝士龍蝦伊麵芝士龍蝦伊麵算是這間茶樓的特色菜,叫遲半步就會售完了。伊面非常有咬口,吸收了芝士的香味和龍蝦的鮮味,真是絕配,難關叫這麼快就會售完。燒鵝燒鵝家人最愛,除了肉質香,味道更是一流。加上份量非常多,是性格比很高的一道菜。
銅鑼灣必試中菜

斑腩煲

芝士龍蝦伊麵

燒鵝
2019-09-05
2020-01-08 41 瀏覽
銅鑼灣嘅高級中菜餐廳有好多,經過Lee Garden近近地就走上去。上到黎先知,原來呢間有做婚宴,論食物質素都唔差,如果選擇酒樓擺酒,都值得列入考慮之列。望入去都唔少人,差唔多台台都有人,都有啲信心行入去。唔知點解已經無曬特價餐,唯有用正價啦!南乳醬金脆肉:南乳味需算好重,所以唔會好鹹。咬落好脆口,豬皮及豬脂肪只有少量,但唔會覺得好肥膩。竹笙鼎湖上素:蠔汁炒菇,唔䶢亦都唔淡,味道剛好,大塊竹笙吸曬味瑤柱帶子蛋白炒飯:飯粒粒分明,算係香口。

望入去都唔少人,差唔多台台都有人,都有啲信心行入去。

唔知點解已經無曬特價餐,唯有用正價啦!

瑤柱帶子蛋白炒飯:飯粒粒分明,算係香口。
這天與同事來到銅鑼灣為客人購買聖誕禮物,由於得到老闆特許,所以中午時分,我們決定先到附近的酒家吃飯,再慢慢挑選。   最後,選擇到利舞臺的玉桃軒吃飯,這間酒家位於20樓,佔地挺大,環境優雅舒適,境觀開揚。  午市超值推介份了好幾款,我和同事都覺得很挺食,所以就點了來試試。  石鍋栗子肉排 石鍋送上來時,熱辣辣,香噴噴,而粟子肉排的份量足,粟子口感綿綿,味道香甜,肉排淋滑入味。   皮蛋瘦肉粥 這個粥是以一鍋形式送上,粥底綿滑,帶有香及肉香,加上切碎皮蛋,既好味又降火。   豉油王炒銀芽炒麵(一碟) 炒麵非常好吃,油膩感不重,豉油味道不會過鹹,配上爽脆銀芽,層次感豐富。 玉桃軒 酒家 銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場20樓

玉桃軒
酒家 銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場20樓
2019-12-06
2019-12-30 184 瀏覽
今晚同家人去左銅鑼灣利舞臺既玉桃軒晚飯,係門口睇到有優惠就入去試試,餐廳環境光亮舒服,服務員態度很好,會推介一下有咩好食😋半價原隻10頭鮑魚扣鵝掌$48位做緊優惠每枱限點一樣特價嘅菜,我哋選擇左鮑魚扣鵝掌兩位起叫,整得好靚又好抵食😋真係無叫錯👍🏻家鄉栗子炆雞煲好耐都無食過栗子雞煲好滋味,又香又美味的栗子好足料😋 雞肉嫩滑又入味配上白飯一齊食更加好味👍🏻臘味崧扒菠菜冬更時節都想食下臘味,所以點左黎食配上清清地既菠菜好夾,唔會好油膩嘅感覺。

半價原隻10頭鮑魚扣鵝掌$48位

家鄉栗子炆雞煲

臘味崧扒菠菜
2019-12-10
2019-12-25 70 瀏覽
就在銅鑼灣利舞臺, 位置超方便, 係呢區, 周圍都多人, 揾食不容易. 侍應服務好, 反應快. 好耐冇食片皮鴨(夠熱), 而這個份量選合4位食, 再+68蚊可以多個涼瓜炒鴨件(味道不錯, 鴨肉不會太老), 小石斑(肉很滑), 脆皮燒雞 (燒得皮薄薄很脆), 雜菜煲也不錯. 晚市竟然都可以食到懷舊千層糕, 唔係千層馬拉糕, 小時候經常食到, 而家已經有好多酒樓冇做,  實在太滿足, 真係好好味.
2019-12-25 102 瀏覽
聖誕前席約左媽媽會啲朋友仔係咗玉桃軒 飲茶,順便交換禮物,每次聚會我哋都揀 呢間玉桃軒因為位置係銅鑼灣利舞臺夠唒方便,可以就曬媽媽們送小朋友上興趣班, 仲要坐得舒服又唔貴經濟實惠。 細路仔多 今次又叫到成枱點心,小朋友最鍾意食春卷,香脆可口有少少芋頭好有咬口,次次都食唔停口,牛肉球舊大粒水準依舊無絕無欺場, 另一個至愛就係必吃叉燒包, 撕開新鮮熱辣 香噴噴, 包皮軟綿綿內裡啖啖叉燒肉, 食唔曬可以打包,而牛柏葉棉花雞,食材新鮮,即點即蒸, 牛柏葉夠爽棉花雞入囗即溶, 又係必點嘅點心!
2019-12-15 88 瀏覽
早兩日同朋友黎到玉桃軒食晚餐,首先叫左道竹笙鼎湖上素,當中既菇有幾種,而具芡汁不會太多,咸度適中,而且有不同種類既菇,食落都健康d,感加上爽口竹笙,兩者配合好好,之後再叫左鎮江香醋排骨煲,依道菜,d排骨甜甜酸酸,感覺好開胃,而且酸甜程度配合得剛好,不會太甜或太酸,排骨肉,啖啖肉,咬落中間依然嫩滑,送飯一流,再加上原條遼參扣百靈菰,遼參爽口,同時不會太多芡汁,但當中又會有調味,加上百靈菰,食落同樣感覺爽爽的,口感一流!整體上,整頓晚餐,我地食得好開心,而且飯菜好岩口味,食得好健康😀😀😀
2019-12-14 116 瀏覽
今日出銅鑼灣同舊同事食晏,佢揀咗利舞臺廣場嘅玉桃軒酒家。兩個人坐喺落地玻璃窗旁的座位,今日天氣好,可以飽覽無敵景色,即時提升用膳心情。我哋揀咗$198嘅午市商務套餐,貪佢點心、小菜、炒粉麵樣樣齊,可以試多幾款食品。先上雙式點心,黄橋焗燒餅,外層酥化好入口,內裡餡料豐富,鹹甜得宜,美味。十八羅漢蒸粉果,呢個清清哋,一貫水準。足料老火靚湯有紅蘿蔔、豬肉、花生、眉豆等材料,火候足,冇味精,啖啖好滋味。燒汁珍菌爆蚌片,非常惹味,雜菌同燒汁果然係好配搭,好食。瑶柱蒜子泡時蔬,口味清新,健康之選。雪菜火鴨絲炇米,米粉汲取了各式配菜之味,味道不俗。午飯時間到来,這裡提供不少超值推介及優惠套餐,選擇多多,值得一試。
今日出銅鑼灣同舊同事食晏,佢揀咗利舞臺廣場嘅玉桃軒酒家。

十八羅漢蒸粉果,呢個清清哋,一貫水準。

燒汁珍菌爆蚌片,非常惹味,雜菌同燒汁果然係好配搭,好食。

瑶柱蒜子泡時蔬,口味清新,健康之選。

雪菜火鴨絲炇米,米粉汲取了各式配菜之味,味道不俗。