2023-04-30 34 瀏覽
好似好耐冇食過燒肉啦🤤🤤🤤行尖沙咀成日經過呢間舖都好想試吓今日一於試試佢先,入到去環境都好舒服有卡位又有吧枱可以坐,食物嘅種類亦好多樣樣都好好味,不錯不錯🤩🤩🤩💜揚櫻花蝦豆腐🦐豆腐好大舊,仲有好多櫻花蝦食落好滑,係一碟好好嘅前菜☺️☺️☺️💜泡菜豚肉煎餅🐷泡菜餅煎到外脆內軟仲已經剪開細細塊,容易進食,不錯不錯👍🏻👍🏻👍🏻💜全天然豚肉五花腩(厚切跟生菜)🐷雖然係五花腩,不過唔會太肥燒完之後加埋生菜同個醬一流呀😋😋😋💜蘋果木煙燻松露和牛他他🍎🐮呢個好有驚喜,佢係用個樽仔裝住入面有蘋果木煙燻住,打開個時啲煙會飄出嚟打開之後將所有嘢撈勻佢然後要喺15分鐘之內食晒佢就能夠保持最佳味道呢個超級好食🤤🤤🤤💜澳洲M5和牛牛板腱🐮呢個又係超級好食肉質唔會好韌,反而仲好多肉汁😚😚😚💜香蔥薄切牛舌🐮👅雖然係薄切嘅牛舌,但係牛味好重😉😉😉💜松露肉碎炒飯🍚用石鍋裝住,食嘅時候會有少少飯焦有好香嘅松露味😌😌😌
好似好耐冇食過燒肉啦🤤🤤🤤
行尖沙咀成日經過呢間舖都好想試吓
今日一於試試佢先,入到去環境都好舒服
有卡位又有吧枱可以坐,食物嘅種類亦好多
樣樣都好好味,不錯不錯🤩🤩🤩

💜揚櫻花蝦豆腐🦐
豆腐好大舊,仲有好多櫻花蝦
食落好滑,係一碟好好嘅前菜☺️☺️☺️

💜泡菜豚肉煎餅🐷
泡菜餅煎到外脆內軟
仲已經剪開細細塊,容易進食,不錯不錯👍🏻👍🏻👍🏻

💜全天然豚肉五花腩(厚切跟生菜)🐷
雖然係五花腩,不過唔會太肥
燒完之後加埋生菜同個醬一流呀😋😋😋

💜蘋果木煙燻松露和牛他他🍎🐮
呢個好有驚喜,佢係用個樽仔裝住
入面有蘋果木煙燻住,打開個時啲煙會飄出嚟
打開之後將所有嘢撈勻佢
然後要喺15分鐘之內食晒佢就能夠保持最佳味道
呢個超級好食🤤🤤🤤

💜澳洲M5和牛牛板腱🐮
呢個又係超級好食
肉質唔會好韌,反而仲好多肉汁😚😚😚

💜香蔥薄切牛舌🐮👅
雖然係薄切嘅牛舌,但係牛味好重😉😉😉

💜松露肉碎炒飯🍚
用石鍋裝住,食嘅時候會有少少飯焦
有好香嘅松露味😌😌😌
  • 全天然豚肉五花腩
  • 香蔥薄切牛舌
  • 煙燻蘋果木松露和牛他他
2023-04-29 52 瀏覽
▫️ 老饕澳洲M5/M6和牛牛板腱(五枚)($198)👉🏻店員好Nice 過嚟教我哋燒,因為呢隻牛好薄,唔需要燒晒兩面,只要燒一面,再輕輕卷起佢,熱力就會帶過去另一邊🤗食落好有驚喜!冇諗過佢咁薄都超級Juicy!質地好鮮嫩,牛味亦都好濃郁😋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 香蔥薄切牛舌(七枚) ($82)👉🏻牛舌質地好柔軟,好有咬口⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 全天然豚肉五花腩(八枚)(厚切跟生菜)($130)👉🏻我好怕太肥嘅五花腩,不過呢隻豚肉嘅脂肪同肉嘅比例適中,唔會食到成口都係油,包埋生菜更加可以減低油膩感😆伴碟仲有韓式麵豉醬,但我就比較鍾意食豬嘅原味⭐️⭐️⭐️⭐️. ▫️ 蘋果木煙燻松露和牛他他($158)👉🏻和牛他他質地好鮮嫩同滑,食法係將生蛋、黑松露醬、蘋果絲同埋蔥撈埋一齊,口感好特別☺️有黑松露嘅惹味,又有蘋果絲嘅Fresh,蛋漿令口感更加滑⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 揚櫻花蝦豆腐($68)👉🏻豆腐大大舊超級滑,外皮沾上櫻花蝦一齊炸到外脆內軟,配埋燒汁食好夾⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 泡菜豚肉煎餅($76)👉🏻煎餅好薄脆,好鍾意佢煎到個邊有小小燶,更加香口😛泡菜味好出⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 松露肉碎炒飯(牛肉)($108)👉🏻牛肉完全唔係肉碎,都幾大粒
▫️ 老饕澳洲M5/M6和牛牛板腱(五枚)($198)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 香蔥薄切牛舌(七枚) ($82)
👉🏻牛舌質地好柔軟,好有咬口

▫️ 全天然豚肉五花腩(八枚)(厚
切跟生菜)($130)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 蘋果木煙燻松露和牛他他($158)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 揚櫻花蝦豆腐($68)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 泡菜豚肉煎餅($76)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 松露肉碎炒飯(牛肉)($108)
👉🏻牛肉完全唔係肉碎,都幾大粒😮松露撈石鍋飯簡冇得輸阿!食到底好多飯焦好香口🙆🏻‍♀️

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 富士高砂梅酒($68)
👉🏻呢隻梅酒唔會好甜,酒味又唔會過重,非常之易入口

——————
評分:8/10
平圴消費:~$500
2023-04-28 37 瀏覽
牛魔令愛吃牛的人着魔。先來的是矜貴日本A4和牛肩胛肉薄切配超爽甜蘋果條,還有店員貼心的燒烤服務,熟練地把和牛一面燒得剛好,然後加上蘋果條,再把和牛薄切一卷,再快速來回燒烤後上枱。幸好有他的幫忙,不然我們就嘗不到這人間美食: 和牛油香肉嫩,卷上爽甜蘋果,不但減低油膩感,還提升口感,真令人垂涎三尺。另外,我們又點了燒肉自選組合,有澳洲和牛胸腹、和牛肩肉、全天然豚五花厚切,另加牛魔拌飯、冷豆腐、冷麥茶。整體組合肉質和味道不俗,和牛肩肉和厚切五花尤為美味。牛魔伴飯(@$5)是驚喜,怖滿飯素,越食物越滋味。麥茶(@$10)原來是一Jar, 一個字一抵!
牛魔令愛吃牛的人着魔。

麥茶(@$10)原來是一Jar, 一個字一抵!

2023-04-26 25 瀏覽
前幾日有個朋友生日同佢去食生日飯,兩個人又叫左勁多野食🤣🍎蘋果木煙燻松露和牛他他:由新鮮的和牛配有蘋果木煙燻松露風味的醬汁+蛋撈勻食用,這道菜品的口感豐富,和牛的肉質鮮嫩,味道鮮美,而蘋果木煙燻松露醬汁則增添了一種獨特的風味和深度。👅香蔥簿切牛舌+🐂燒簿澳洲M5和牛板腱:仲有專人教你點樣少,薄薄地兩面燒一燒就可以食👍🏻🐖燒豚肉五花腩:唔會勁肥,燒完夾生菜食,口感唔會太油膩!🥟櫻花蝦餃子:估唔到都煎到幾脆,同埋餡料味道都唔錯!🍤櫻花蝦豆腐:豆腐勁滑,配埋個汁👍🏻🍲松露和牛粒炒飯石鍋:松露和牛粒炒飯以石鍋烹製,讓飯粒保持熱度,帶來濃郁的松露香氣,是整餐晚餐的完美結尾。
前幾日有個朋友生日同佢去食生日飯,兩個人又叫左勁多野食🤣

🐖燒豚肉五花腩:唔會勁肥,燒完夾生菜食,口感唔會太油膩!

🥟櫻花蝦餃子:估唔到都煎到幾脆,同埋餡料味道都唔錯!

🍤櫻花蝦豆腐:豆腐勁滑,配埋個汁👍🏻

2023-04-25 42 瀏覽
我和朋友分別叫左兩個「牛魔燒肉盛」 $249一次過可以食到幾款唔同嘅牛肉😂 厚切牛舌:侍應好細心咁講,要每面都,燒四分鐘。成功做到彈牙唔黏牙的境界。同埋燒牛舌要用爐頭最左右的位置烘烤,就唔係中間明火。有技巧㗎。其他牛肉整體都好靚仔,油脂分布得平均有雪花的紋理,所以燒起嚟都好香,好有肉味。另外調味盤有三種唔同嘅醬料可以配搭一齊食:粉紅色岩鹽、燒肉汁、蒜蓉。野菜拼盤 +$26拼盤有四款的野菜:翠玉瓜,南瓜,番薯,粟米。餐廳聰明地將瓜類都預先滾水烚過、以致燒烤起嚟就更加易做到外脆內軟。拼盤中間的係牛油🧈 可以加埋一齊燒牛油粟米。番薯燒就做到啦溫泉蛋 +$10溫泉蛋配燒肉,是比較日式的食法。冷豆腐 +$18豆腐滑嘟嘟,食完有種消暑嘅感覺~ 清一清食燒肉嘅熱氣。🍊Citrus Honey Tea +$10
我和朋友分別叫左兩個「牛魔燒肉盛」 $249
一次過可以食到幾款唔同嘅牛肉😂

野菜拼盤 +$26

番薯燒就做到啦

溫泉蛋 +$10
溫泉蛋配燒肉,是比較日式的食法。

冷豆腐 +$18
豆腐滑嘟嘟,食完有種消暑嘅感覺~ 清一清食燒肉嘅熱氣。

🍊Citrus Honey Tea +$10

2023-04-25
午餐
2023-04-24 2788 瀏覽
忙碌嘅一星期 難得schedule更改 可以享受一個慢活嘅lunch😮‍💨走到去 #尖沙咀 #棉登徑 #覓食見到呢間裝潢幾靚 仲有Lunch 燒肉Set 一於enjoy一吓 忙裡偷閒🤭🤭#LunchSetSet B #牛魔燒肉盛合 $246先有 #麵豉湯 #粟米沙律菜 #中華沙律 幫你開胃燒肉有6款牛 各2件#A4和牛霜降 #澳洲和牛西冷 #澳洲和牛胸腹#澳洲和牛五花 #和牛牛肩肉 #厚切和牛舌雖然唔係頂級牛 牛脂分布 肉質嫩滑 未至於入口即溶不過絕對對得著個價錢 性格表絕對高😎特別係和牛霜降同牛五花😋😋配有3款調味 但小編一向喜愛沾少少岩鹽以調高牛味再配埋碗 #日本珍珠米飯 好滿足😌由於小編同朋友只愛牛🐂所以另外叫多款USA試吓#美國Prime牛小排 (8枚) $188同樣有跟各款前菜 麵豉湯及珍珠米飯真係一分錢一分貨🤣當然 #USAPrime 牛味相對重喲 但肉質真係更嫩 #值得推介再單點咗兩杯Drink雖然。。。食燒肉 當然要入啤酒啦🍻但可惜晏啲仲要工作😔忍吓口啦#生薑蜂蜜茶 $38 熱飲 重薑味 帶少少甜 冬天飲一流#鳳梨梳打特飲 $48呢杯有驚喜 唔係糖漿死甜酸甜嘅鳳梨香帶出
走到去 #尖沙咀 #棉登徑 #覓食

真係一分錢一分貨🤣
當然 #USAPrime 牛味相對重喲 但肉質真係更嫩
#值得推介

再單點咗兩杯Drink
雖然。。。食燒肉 當然要入啤酒啦🍻
但可惜晏啲仲要工作😔忍吓口啦

生薑蜂蜜茶
鳳梨梳打特飲
  • 美國Prime牛肋骨
2023-04-23 42 瀏覽
棉登徑果然係臥虎藏龍嘅地方次次嚟搵食都冇令我失望😎😎 今次食一間燒肉店更加係冇得頂~~ 前菜蘋果木煙燻松露和牛他他 呢一類型嘅嘢喺香港真係唔算多地方有得食!仲要整得咁好食,好難得 😋😋 有蘋果嘅香甜,爽脆嘅口感 和牛和雞蛋嘅滑嫩,黑松露嘅香味,放入口,齒頰留香,強烈推薦! 燒肉香蔥薄切牛舌澳洲M五和牛板腱豚肉五花腩咁高級嘅食材,如果唔識燒就真係浪費咗😣好在呢度嘅夥計都會逐樣逐樣教點燒 ,學識咗之後燒出嚟,真係燒得又靚又好味 M5和牛牛板腱 ,薄薄一片 入口即溶 更爆汁 😍 豚肉五花腩 ,肥瘦均勻 包生菜+泡菜呢個組合冇得輸 🥰🥰香蔥薄切牛舌 ,口感爽脆 ,配以香蔥增加風味 ~ 小食 櫻花蝦餃子 🥟 揚櫻花蝦豆腐 豆腐軟滑 ,餃子皮脆多餡 主食松露肉碎炒飯係一個唔錯嘅選擇 ,炒到粒粒分明黑松露嘅香味加少少牛,食落去好香又唔會油膩。 飲品高砂梅酒,梅酒香味濃郁、口感細滑 酒精濃度唔高 容易入口 柑橘特飲 都唔錯 酸酸甜甜 !!
棉登徑果然係臥虎藏龍嘅地方

次次嚟搵食都冇令我失望😎😎
今次食一間燒肉店更加係冇得頂~~

前菜
蘋果木煙燻松露和牛他他

呢一類型嘅嘢喺香港真係唔算多地方有得食!
仲要整得咁好食,好難得 😋😋
有蘋果嘅香甜,爽脆嘅口感

燒肉
香蔥薄切牛舌
澳洲M五和牛板腱
豚肉五花腩

咁高級嘅食材,如果唔識燒就真係浪費咗😣

M5和牛牛板腱 ,薄薄一片 入口即溶 更爆汁 😍
豚肉五花腩 ,肥瘦均勻 包生菜+泡菜呢個組合冇得輸 🥰🥰
香蔥薄切牛舌 ,口感爽脆 ,配以香蔥增加風味 ~

小食
櫻花蝦餃子 🥟
揚櫻花蝦豆腐

豆腐軟滑 ,餃子皮脆多餡

主食
松露肉碎炒飯
係一個唔錯嘅選擇 ,炒到粒粒分明

黑松露嘅香味加少少牛,食落去好香又唔會油膩。

飲品
高砂梅酒,梅酒香味濃郁、口感細滑
酒精濃度唔高 容易入口

柑橘特飲 都唔錯 酸酸甜甜 !!

2023-04-22 49 瀏覽
棉登徑人氣燒肉餐廳,基本上每日食飯時間都座無虛席,今日特登早啲去食,終於有位可以試一試佢。蘋果木煙燻松露和牛新鮮和牛他他,切成一條條放喺個樽仔入面,加上生雞蛋同松露醬,鮮味十足。揚櫻花蝦豆腐炸豆腐大大件,外脆內軟,加上櫻花蝦口感更豐富。澳洲m5和牛牛板腱薄切和牛牛板腱,放上鐵板輕輕一燒捲起蒜蓉,肉汁大爆發,一碟都唔係幾夠喉。松露肉碎炒飯熱石鍋熱辣辣,令炒飯更乾身,仲有少少飯焦。香葱薄切牛舌牛舌牛味濃,薄切好快就燒熟,加埋香葱一齊食就更香更惹味。櫻花蝦餃子大大隻好多餡料,鋪上大量櫻花蝦,趁熱食好香脆。全天然豚肉五花腩厚切有8件,油脂分佈平均,仲可以用生菜包住食,咁就唔會膩口,食哂都唔會好滯。

蘋果木煙燻松露和牛

揚櫻花蝦豆腐
炸豆腐大大件,外脆內軟,加上櫻花蝦口感更豐富。

澳洲m5和牛牛板腱

松露肉碎炒飯
熱石鍋熱辣辣,令炒飯更乾身,仲有少少飯焦。

香葱薄切牛舌
牛舌牛味濃,薄切好快就燒熟,加埋香葱一齊食就更香更惹味。

櫻花蝦餃子
大大隻好多餡料,鋪上大量櫻花蝦,趁熱食好香脆。

全天然豚肉五花腩
2023-04-22 44 瀏覽
次次行過呢條街,都望到好多好正嘅餐廳,到到都排滿人龍,真係唔知點揀好呀😆今日就試左牛魔呢個烤肉店,食完真係正到一個點,一定會再encore 🫶🏻楊櫻花蝦豆腐🦐呢個豆腐真係有驚喜,每個豆腐都沾滿櫻花蝦,食落去又有櫻花蝦嘅硬度又有豆腐嘅柔軟,口感豐富🥰而且豆腐醬汁滿滿,食落好juicy🥳推介大家一定要試!櫻花蝦餃子🥟餃子煎得好香,外皮夠脆,肉量都多👍蘋果木煙燻松露和牛他他🌳雖然之前未試過生牛肉,但係見佢呢到菜式都幾出名,決定要試一試🤩牛肉比俾蘋果木煙燻過,配上雞蛋筍絲及黑松露一齊食🤤食落肉質好鮮嫩,口感唔錯🥳松露肉碎炒飯🍚炒飯可選雞肉或者牛肉, 鍾意牛嘅我就梗係揀牛肉啦🤣 炒飯好香口,味道適中,牛肉粒大大粒而且份量都多,每啖飯都一定可以配上大大嘅牛肉粒😇澳洲M5和牛牛板腱🥩香蔥薄切牛舌🥩全天然豚肉五花腩🥓黎到重頭戲烤肉,我地就叫左呢3款肉🍖首先講佢哋嘅和牛,油脂分布很均勻😝不但富有牛香味,而且油脂香滿滿,入口即溶😎另外佢哋嘅肉類唔係冰鮮肉,拎出嚟唔會仲係結咗冰嘅狀態,好新鮮☺️鳳梨梳打特飲🍹巨峰梳打特飲🍹

楊櫻花蝦豆腐🦐

櫻花蝦餃子🥟
餃子煎得好香,外皮夠脆,肉量都多👍

蘋果木煙燻松露和牛他他🌳

松露肉碎炒飯🍚

澳洲M5和牛牛板腱🥩
香蔥薄切牛舌🥩
全天然豚肉五花腩🥓

鳳梨梳打特飲🍹
巨峰梳打特飲🍹

2023-04-21 278 瀏覽
今次介紹在尖沙咀的燒肉餐廳,想不到在偏門的位置,仍然是非常熱鬧,基本上是全場爆滿,證明港人和遊客真是很懂得在大街小巷找美食。📍位置:近尖東站N3出口,由K11到麼地道,轉入緬甸臺後再轉入棉登徑,正是華嫂冰室旁。🏠環境:黑色的招牌和落地玻璃門,座位擺佈如L字形,牆身畫有巨型日本女子,有鐵板燒的吧台、卡座及二人枱,整體以簡約工業風為主,座位稍微過密。🤵🏻服務:以QR Code下單,收取加一。🍽️晚市:提供不同級數的套餐。🥢揚櫻花🦐蝦豆腐 $68三塊正方形的厚豆腐,外層炸得很薄,內層的豆腐很嫩滑,加上灑滿木魚和櫻花蝦,外脆內軟的口感😋,👍🏻推介必吃。🥢櫻花🦐蝦餃子🥟  $68四隻正常大小餃子,灑滿大量櫻花蝦,皮薄豬肉餡多汁,👍🏻推介必吃。🥢全天然🐷豚肉五花腩 (八枚)(厚切跟生菜) $130肥瘦相隔的五花腩,油脂很豐富😍,朋友燒得很焦香,入口肉汁滿溢😋。🥢蘋果木煙燻松露🐮和牛他他  $158職員提醒先拌匀生蛋黃、蘋果絲、黑松露醬和生牛肉條,生牛肉條肉質軟腍,沒腥味🥳,入口有松露香和清新的蘋果絲,😆意外地感到不錯。🥢老饕澳洲 M5/M6🐮和牛牛板腱(五枚) $198薄切易快熟,肉質軟嫩入口😋,牛

🏠環境:黑色的招牌和落地玻璃門,座位擺佈如L字形,
牆身畫有巨型日本女子,有鐵板燒的吧台、
卡座及二人枱,整體以簡約工業風為主,座位稍微過密。
🤵🏻服務:以QR Code下單,收取加一。
🍽️晚市:提供不同級數的套餐。
🥢揚櫻花🦐蝦豆腐 $68
🥢櫻花🦐蝦餃子🥟  $68
🥢全天然🐷豚肉五花腩 (八枚)(厚切跟生菜) $130

🥢蘋果木煙燻松露🐮和牛他他  $158
🥢老饕澳洲 M5/M6🐮和牛牛板腱(五枚) $198
薄切易快熟,肉質軟嫩入口😋,牛味比牛舌就淡些😉。
🥢香蔥薄切🐮牛舌(七枚) $82
肉質爽口彈牙🤩,而且不會韌,加上香蔥更香口😋。
🥢松露🐮肉碎炒飯🍚 $108
面有有牛肉粒和松露醬,將二者拌勻飯粒,帶出陣陣飯香😙,而且底層有焦飯,很滋味🥰。

🍵生薑蜂蜜🍯 $38
薑片不會嗆喉,並有蜂蜜的甜味😚。

🫖韓國麥茶 $38
一大瓶熱水泡茶包,再倒入裝冰粒的杯中,解熱解膩。
2023-04-19
  • 揚櫻花🦐蝦豆腐
  • 櫻花🦐蝦餃子
  • 蘋果木煙燻松露🐮和牛他他
2023-04-21 49 瀏覽
之前見youtuber有介紹過呢間餐廳,於是就同朋友嚟試下前菜叫咗櫻花蝦豆腐同櫻花蝦餃子,兩者都有滿滿嘅櫻花蝦,特別推介櫻花蝦豆腐,櫻花蝦形成一個好香脆外層,入面就係滑嫩嘅豆腐,配醬油真係相當好食之後上牛肉刺身,職員幫我哋將牛肉同蛋液少量蘋果絲混合,口感煙韌,帶甜味,呢度嘅牛肉質素好,所以我哋都唔怕食生嘅到燒肉部分,叫左豬肉、牛舌、牛板腱,豬肉係有一份生菜同埋豆瓣醬跟,食起黎有陣咸香,牛舌爽彈,可以配蔥絲,最好食就梗係牛板腱,油脂感唔會太重,但肉味夠香濃總要有米落肚,咁我哋就要咗個黑松露牛肉炒飯,黑松露味好香,飯粒乾身👍特飲試左巨峰同乳酪,入面係有椰果,配燒肉一流
之前見youtuber有介紹過呢間餐廳,於是就同朋友嚟試下

特飲試左巨峰同乳酪,入面係有椰果,配燒肉一流
想食燒肉但又怕放題太膩?呢間燒肉定食一定啱曬你!———————————————🌟蘋果木煙燻松露和牛他他呢個他他我係第一次食,但我今晚最難忘就係呢道菜式。佢上菜時一共有三樣野,分別係一碟蘋果配料、一隻晶瑩剔透嘅蛋黃同用玻璃樽裝住嘅和牛他他,個樽一打開就有煙飄出嚟,之後就張其餘兩樣野倒埋落去撈勻就可以食喇!成個和牛他他可以話係食落超驚喜,有好多種唔同嘅味道同時又好夾,和牛本身已經重牛味,仲要經過煙燻有種淡淡嘅香,蛋黃令成個他他口感更順滑,再加上蘋果配料有少少甜甜地嘅味道,完全係味蕾嘅衝擊!.🌟M6和牛牛板腱(五枚)和牛牛板腱完全係今餐嘅主角,單叫要差接近200蚊,但係每一塊真係係超好食。肉味好濃油脂分佈超靚,大家可以放大我張圖睇真係成片都係雪花,放入口有入口即溶嘅感覺🤤.🌟香蔥薄切牛舌牛吞一共有7片,薄薄地肉質偏向爽口彈牙,香蔥果部份佢地仲專登分開上,大家可以依照個人喜好決定要唔要放埋醃製過嘅香蔥落去一齊燒~.🌟全天然豚肉五花腩 (八枚)呢個五花腩真係終極邪惡,未熟前淨係望下佢個油脂分佈已經超級靚,燒完之後有啲焦香,超厚切嘅肉一啖放入口真係正到不得了!如果怕膩仲可以包埋生菜一齊食,可以中和

想食燒肉但又怕放題太膩?呢間燒肉定食一定啱曬你!
———————————————
🌟蘋果木煙燻松露和牛他他
🌟M6和牛牛板腱(五枚)
🌟香蔥薄切牛舌
🌟全天然豚肉五花腩 (八枚)
呢個五花腩真係終極邪惡,未熟前淨係望下佢個油脂分佈已經超級靚,燒完之後有啲焦香,超厚切嘅肉一啖放入口真係正到不得了!如果怕膩仲可以包埋生菜一齊食,可以中和返成個油膩感。
🌟松露肉碎炒飯
一上台已經聞到陣陣松露味,食之前要好好撈勻佢先避免松露聚集係同一個地方,成個炒飯連同石鍋一齊上,可能為咗避免起焦相對會多少少油,但食落都係非常香口。份量唔算話好多,但燒幾片肉再連炒飯一齊食真係絕配!
🌟櫻花蝦餃子
餃子煎得好靚,基本上煎果面真係金黃色一啲焦都冇,而且成個餃子真係皮薄餡靚,入面有大大舊肉食落超滿足。
🌟揚櫻花蝦豆腐
豆腐經過油炸非常香口,炸皮薄得嚟亦都香脆,面頭有櫻花蝦同木魚令口感更豐富,再點埋下面嘅醬汁食味道唔錯👍🏻
🔸整體評價🔸
地點方便環境亦都好乾淨,定食另外仲配有中華沙律同泡菜,份量都令人滿意。所有食物基本上生定熟都有仔細執過擺盤,一律可以打卡,大家鍾意食燒肉就一定唔可以錯過呢間喇!

• 蘋果木煙燻松露和牛他他
2023-04-17 50 瀏覽
每隔一排就會好想食燒肉,今次黎呢間係尖東附近,日式燒肉,全部嘢食都好高質😍楊櫻花蝦豆腐🟨($68)豆腐大大件口感滑嫩,搭配鮮美的櫻花蝦🦐和醬汁,非常開胃。櫻花蝦餃子🥟($68)餃子皮薄,內餡入口爽滑,份量都很足夠蘋果木煙燻松露和牛他他🐮($158)和牛肉質鮮嫩,松露香氣濃郁,打開個蓋有煙燻效果,打卡一流,煙燻的味道獨特,配埋生雞蛋🥚同蘋果絲🍎味道更加鮮美香蔥薄切牛舌👅($82)牛舌切得厚度適中,口感嫩滑,好爽口Q彈,香蔥味道突出,入口後鮮美,必點‼️老饕澳洲M5和牛牛板腱🐮($198)牛板腱肉質柔嫩,口感豐富,輕輕一燒可以感受到和牛油脂,肉質鬆化❤️全天然豚肉五花腩🐷($130):豚肉肥瘦適中,口感鮮美,配埋生菜🥬perfect match 😍松露肉碎炒飯🍚($108)米飯口感軟嫩,松露味道濃郁,香氣十足,肉碎入味乳酸梳打🥛($48)桔橘梳打🍊($48)兩款梳打都非常清爽,口感細膩,仲有椰果啫喱,有口感,感覺唔錯

櫻花蝦餃子🥟($68)
餃子皮薄,內餡入口爽滑,份量都很足夠

蘋果木煙燻松露和牛他他🐮($158)

香蔥薄切牛舌👅($82)

老饕澳洲M5和牛牛板腱🐮($198)

松露肉碎炒飯🍚($108)
米飯口感軟嫩,松露味道濃郁,香氣十足,肉碎入味

乳酸梳打🥛($48)
桔橘梳打🍊($48)
2023-04-14 50 瀏覽
牛魔是一間位於尖沙嘴的高級日韓燒肉店,我和朋友去試試。店內採用無煙燒烤爐,所以完全沒有刺鼻的燒烤煙霧,保持空氣清新。我們點了牛魔燒肉盛盒,裡面有6款高質素的肉如A4和牛、澳洲和牛西冷、厚切和牛舌等,燒得恰到好處,肉質鮮嫩多汁。如果要我選一個最愛,我會選厚切和牛舌,肥瘦適度,嚼勁十足,入口即化。牛魔拌飯也令我印象深刻,用上燒肉的油脂和肉汁,調味過後淋在新煮的日本米上,香濃味美,令人難忘。另外,牛魔的前菜和湯品也非常美味,完全不遜色。牛魔的價格雖然不算便宜,但他們在食材和服務上的投入絕對值回票價。店員熱情誠懇,不但教我們如何品嚐不同種類的燒肉,十分用心周到。總括來說,牛魔在各方面都有很高的水準,無論是鮮美的食材、精致的擺盤、高質的環境以至貼心的服務態度都令人印象深刻。對燒肉情有獨鍾的食客來說,牛魔無疑是一家極佳的餐廳選擇,值得一試。

梳打
題外話/補充資料: A4和牛
2023-04-12
慶祝紀念
生日
梳打
  • A4和牛
2023-04-12 1898 瀏覽
放假約朋友食晏,朋友鍾意食烤肉,所以就去咗位於尖沙咀棉登徑8號嘅《牛魔》。呢度嘅午餐定食都幾多選擇,有燒肉、麵類、烏冬、湯/拌飯、炒飯等。午市燒肉定食價位都係$128起,烏冬/飯類定食,價錢都係$6x起。另外每份定食,仲可以追加小食/飲品。每份定食包有前菜,沙律,湯🥢前菜....中華沙律🥢沙律...新鮮菜蔬,加以有粒粒芝麻嘅醬汁調味,入口有黑芝麻香味,清新爽脆🥢牛⻣湯加上豆腐🥢澳洲和牛三盛,有澳洲和牛西冷,牛胸腹,牛五花等各3件每款牛肉嘅油花分布飽滿均勻,經燒烤後,油香充滿,肉質厚實又有嫩滑的口感,真係好好食😋追加....牛魔拌飯飯素,醬汁加入粒粒分明的米飯,單食這碗飯,都非常滿足🥢吉列黑豚肉配迷你湯烏冬吉列黑豚肉,份量充足,外層炸至酥脆酥香,中間豚肉厚身,肉質軟腍,有肉味唔油膩,配上有櫻花蝦迷你烏冬,非常飽足。追加....櫻花蝦粟米餃子,餃子加櫻花蝦都炸至香脆可口冷豆腐...清爽野菜拼盤,溫泉蛋

每份定食包有前菜,沙律,湯
🥢前菜....中華沙律
🥢牛⻣湯加上豆腐

🥢澳洲和牛三盛,有澳洲和牛西冷,牛胸腹,牛五花等各3件
追加....牛魔拌飯
飯素,醬汁加入粒粒分明的米飯,單食這碗飯,都非常滿足

🥢吉列黑豚肉配迷你湯烏冬

追加....櫻花蝦粟米餃子,餃子加櫻花蝦都炸至香脆可口

冷豆腐...清爽
野菜拼盤,溫泉蛋