2018-08-26
話說金巴利道係肥妹仔其中一個飯堂,早排肥妹仔經過金巴利道嘅時候,見到有一間燒肉店,入邊都幾多人食,所以肥妹仔就入咗去試下啦。極上和牛板腱配月見汁 $178上枱嘅時候有五片和牛,每一塊和牛都見到雪花,真係未食都已經覺得好味!每一片和牛都砌得好薄,所以輕輕燒十秒鐘都已經夠啦。 呢個和牛板腱食落去好嫩滑,油脂適中,好濃牛味。月見汁就係蛋黃溝豉油,將和牛點上呢一個月見汁,除咗牛味仲有好香嘅蛋黃醬味,好好食。蔥燒鹽香牛舌 $88牛舌係肥妹仔嘅至愛, 佢既牛舌又係砌得好薄,所以只係輕輕咁燒十秒都已經足夠。 而被妹仔覺得最特別嘅係佢既蔥汁,因為佢嘅蔥係撈咗檸檬汁,所以連埋牛舌一齊食好fresh!特上霜降牛五花 $148呢一碟牛五花肉超級嫩滑,真係食落去入口即溶!肥妹仔我又係輕輕燒到外面熟,而入面仲係呈粉紅色,唔使點任何醬汁已經超級好食。壺漬牛肋條 $98呢一個牛肋條係事先已經醃咗嘅,佢將牛肋條嘅表面輕輕解咗十字,所以每一啖嘅牛肋條都充滿味道,一啲都唔會好淡!佢嘅牛肋條肉質都算淋,唔會好鞋,食落去肥妹仔我覺得有少少似豬肉,但係就多咗一種牛肉嘅香味。木屐骨間牛肋肉 $68牛肋肉粒切到細細, 係一口
極上和牛板腱配月見汁 $178
蔥燒鹽香牛舌 $88
特上霜降牛五花 $148
壺漬牛肋條 $98
木屐骨間牛肋肉 $68
牛肋肉粒切到細細, 係一口size。 呢個醃料味都幾重,而且肉質比較有咬口,食落去好香口好惹味。
大崎蟹柳沙律 $42
食咗咁多燒肉梗係要食番個沙律去清下腸胃啦。呢一個蟹柳沙律好多蟹柳,沙律菜都好新鮮,唔會出水,不錯。
霧島溫泉蛋飯 $48
鍾意食澱粉質嘅我一定會叫一個飯食,其實肥妹仔我覺得任何野有溫泉蛋都會好好食!佢呢一個飯除咗溫泉蛋外仲會有一啲味素喺上面,所以食落去一啲都唔會好淡或者好單調!溫泉蛋流心嘅效果好澎湃,每一啖都撈咗蛋黃,正!
檸檬茶 $28
肥妹仔至愛,去油解膩一流。
蜜桃梳打 $45
幾重蜜桃味,幾好飲。