2018-08-26 1204 瀏覽
話說金巴利道係肥妹仔其中一個飯堂,早排肥妹仔經過金巴利道嘅時候,見到有一間燒肉店,入邊都幾多人食,所以肥妹仔就入咗去試下啦。極上和牛板腱配月見汁  $178上枱嘅時候有五片和牛,每一塊和牛都見到雪花,真係未食都已經覺得好味!每一片和牛都砌得好薄,所以輕輕燒十秒鐘都已經夠啦。 呢個和牛板腱食落去好嫩滑,油脂適中,好濃牛味。月見汁就係蛋黃溝豉油,將和牛點上呢一個月見汁,除咗牛味仲有好香嘅蛋黃醬味,好好食。蔥燒鹽香牛舌  $88牛舌係肥妹仔嘅至愛, 佢既牛舌又係砌得好薄,所以只係輕輕咁燒十秒都已經足夠。 而被妹仔覺得最特別嘅係佢既蔥汁,因為佢嘅蔥係撈咗檸檬汁,所以連埋牛舌一齊食好fresh!特上霜降牛五花 $148呢一碟牛五花肉超級嫩滑,真係食落去入口即溶!肥妹仔我又係輕輕燒到外面熟,而入面仲係呈粉紅色,唔使點任何醬汁已經超級好食。壺漬牛肋條  $98呢一個牛肋條係事先已經醃咗嘅,佢將牛肋條嘅表面輕輕解咗十字,所以每一啖嘅牛肋條都充滿味道,一啲都唔會好淡!佢嘅牛肋條肉質都算淋,唔會好鞋,食落去肥妹仔我覺得有少少似豬肉,但係就多咗一種牛肉嘅香味。木屐骨間牛肋肉 $68牛肋肉粒切到細細, 係一口

極上和牛板腱配月見汁  $178

蔥燒鹽香牛舌  $88

特上霜降牛五花 $148

壺漬牛肋條  $98

木屐骨間牛肋肉 $68
牛肋肉粒切到細細, 係一口size。 呢個醃料味都幾重,而且肉質比較有咬口,食落去好香口好惹味。

大崎蟹柳沙律  $42
食咗咁多燒肉梗係要食番個沙律去清下腸胃啦。呢一個蟹柳沙律好多蟹柳,沙律菜都好新鮮,唔會出水,不錯。

霧島溫泉蛋飯  $48
鍾意食澱粉質嘅我一定會叫一個飯食,其實肥妹仔我覺得任何野有溫泉蛋都會好好食!佢呢一個飯除咗溫泉蛋外仲會有一啲味素喺上面,所以食落去一啲都唔會好淡或者好單調!溫泉蛋流心嘅效果好澎湃,每一啖都撈咗蛋黃,正!

檸檬茶  $28
肥妹仔至愛,去油解膩一流。

蜜桃梳打  $45
幾重蜜桃味,幾好飲。
2018-08-23
2018-08-26 80 瀏覽
今晚特地慕名光顧這家日本人氣燒肉店,聽說它價廉物美,物有所值。一踏進這店,只嗅到濃烈的燒肉煙火味,發覺這店不只裝修簡單,連通風抽氣系統也不甚足夠,可能因為所有的燒烤爐只靠天花吊下的小小抽氣管來吸煙吧!我倆點了一客蔥燒盬香牛舌、一客牛繁三點盛合和一客豚肉及雞肉三點盛合,枱上的燒烤爐大概只有商用信封大小,烤肉時也要考考耐性;薄切牛舌配上青蔥,味道匹配;牛繁三點盛合雖然有牛的不同部位,但看上去牛肉也不算肥美,果然任何一片牛的肉質和味道平平無奇,而且帶點韌,失望;反而豚肉及雞肉三點盛合中的雞前腿肉和豬頸肉結實而味濃、薄切豬腩肉亦爽脆。儘管這店的消費不算昂貴,但環境和食物水準實在平平,相信在尖沙咀一帶不難找到價位相近、而質素較佳的韓式或日式燒肉店。

蔥燒盬香牛舌
牛繁三點盛合

2018-08-25
2018-08-25 37 瀏覽
我 粗 心 大 意 , 汁 醬 不 覺 就 沾 到 衫 , 但餐廳 都 有 背 心 圍 裙 作 「 衞 甲 」 , 令 我 吃 得 盡 興 又 安 心這 兒 的 餐 牌 牛 肉 、 豬 肉 、 海 鮮 和 蔬 菜 都 齊 全 , 點了個牛繁三點盛合, 有牛五花, 牛肋肉, 胸里肉, 燒烤至表面微微的焦香,一口咬下肉質又十分柔嫩有彈性,味道鮮甜、越嚼越香。無論是切厚切薄都各有特色,也能搭配各種鹽、沾醬汁或是柑橘醋等也很好吃另外點了壼漬牛肋條, 侍應細心為我們燒,在烤網上略微炙燒、表面封住肉汁,撲鼻肉香令人口水直流燒牛舌。前端紅色色澤較深吃起來比較硬,越往根部含油脂越多也越柔軟,品質不錯。

2018-08-24 175 瀏覽
過江龍烤肉@尖沙咀次次去日本都有朋友推介我去食牛繁,但行程所限,到而家都未試過。不過牛繁喺尖沙咀開咗分店,近成咁真係去會一會佢!第一樣唔係食肉,係食咗霧島溫泉蛋沙律先,隻溫泉俾啲菜遮住咗,好流心㗎~ 預咗一陣食得肉多都要食下菜,呢個沙律都幾清新 嚴選霜降黑毛和牛西冷索價 $288 算係親民,因為雪花紋理分佈平均又大塊,厚度都 OK,質素絕對對得起價錢。喺其他地方食過,真係會切到紙咁薄奉客,哈哈~為免浪費啲和牛,係店員幫手燒嘅。佢好熟手咁將和牛燒到 medium rare,食落勁嫩滑,有油脂香但香而不膩,真係好回味 極上和牛板腱配月見汁,月見汁就係右上角嘅蛋汁。和牛板腱同樣充滿油花,而且大塊到橫跨成個爐呀,哈哈!和牛板腱比上一碟和牛西冷會有咬口啲,係另一種口感 點蛋汁就更惹味~蔥燒鹽香牛舌,鹽香就唔太覺,不過有成碗蔥可以係咁落!店員示範俾我哋睇點燒,先燒一面燒到佢卷曲,跟住反轉燒先落蔥。食嗰陣 U 字咁夾就唔會跌啲蔥,牛舌同牛板腱都係有嚼勁啲。諗住叫個飯送肉食,點知牛繁和風拌飯本身都幾多料,單食都好豐富。啲漬物令到個飯多送都唔會覺得漏,幾好食。野菜款式幾多,食完肉食翻啲菜就啱哂。平時我燒
過江龍烤肉@尖沙咀

極上和牛板腱配月見汁

和牛板腱比上一碟和牛西冷會有咬口啲,係另一種口感
點蛋汁就更惹味~

蔥燒鹽香牛舌

蔥燒鹽香牛舌

野菜盛合
野菜款式幾多,食完肉食翻啲菜就啱哂。平時我燒呢啲好易燶,今次又無噃
2018-08-23 39 瀏覽
係某 apps book 枱有七折,但都覺得超唔抵 大約叫左4,5個肉加啲小食 埋單都要七舊水 好食都算 重點係唔好食 啲肉 調味料超重 重到食唔出肉味 咁價錢我去食 牛 x 好過唯一優點係服務 ok , 經常主動換爐但都 彌補唔到唔抵食呢個缺點
係某 apps book 枱有七折,但都覺得超唔抵
唯一優點係服務 ok , 經常主動換爐
但都 彌補唔到唔抵食呢個缺點
2018-08-18
2018-08-23 1121 瀏覽
呢間餐廳🍴係日本🇯🇵已經有百幾間分店嘅平民燒肉🔥店,而家正式喺香港開咗分店,我當然唔會錯過啦,今晚仲約埋志同道合嘅牛魔王朋友一齊。一坐低,拎起個餐牌,好快就Order哂想食嘅牛牛,因為之前已經做定功課,而環境方面,每張枱都會有獨立抽油煙系統,木製桌子配黑色金屬,加上水泥色牆壁,仲有天花燈泡💡設計,簡單得來又好型格。健康的飲食法則,就是先要食沙律🥗蔬果類,所以先來一個溫泉蛋🥚沙律作前菜,為主食前作一個熱身準備。期待已久的主角終於出場了,呢個特上角切🔪和牛肩翼板肉,真的好震撼,當你用夾子挾起的時候,果種墜手的感覺,你就會明白佢真正嘅份量火力強大的燒爐,令我好容易掌握到烹調的技巧,把前後左右四面輕烤一下,把肉汁鎖住,嘩⋯⋯不得了,肉味十足,又有咬口,無得彈牛繁三點盛合,唔食一定係你損失,$238元就可以品嚐三款不同部位嘅頂級牛肉,正到無朋友特上霜降牛五花,半筋半肉的享受往往是牛魔王至愛,入口溶化,肉香和特配的醬汁很匹配,全部都是日本直接進口,與別不同係咁舒服嘅環境🌈之下進餐,慢慢燒下嘢食,又傾吓計飲吓嘢🥃,所有牛都好新鮮好正,絕對高質素仲有不得不提呢個牛骨蛋花湯😋,清甜可口,邊吃邊喝,喉嚨都

雨霧島溫泉蛋沙律

期待已久的主角

牛緊三點盛合

牛骨蛋花湯

仲有不得不提呢個牛骨蛋花湯😋,清甜可口,邊吃邊喝,喉嚨都好舒服喔,絕配
雨霧島溫泉蛋沙律
牛緊三點盛合
2018-08-23 752 瀏覽
去日本必到人氣燒肉連鎖店牛繁 Gyushige 吃燒肉,性價比高又美味,想不到已經引入到香港!看到朋友在FB分享才知道在尖沙咀開了分店,當然要來潮聖一下啦~新開張很熱鬧超級多人~餐廳牆身是工業風的水泥面,向街的一邊是落地大玻璃蠻有空間感的來到當然要怒吃牛牛這客是極上和牛板腱配月見汁附生雞蛋醬汁沾來吃放上火爐上輕輕燒一會兒就可享用了,非常Juicy💦入口柔嫩多汁之後就是蔥燒鹽香牛舌~店員有示範怎樣燒才最美味,就是將牛舌放上火爐,待邊緣微微捲起就可以返到另一邊,再放上蔥花和加點檸檬汁就完成了~ 不用再反另一面燒,不然就會過熟影響口感嚕牛舌帶點咬勁,口感又Q又嫩,加上蔥花咸香十足,不用沾醬已經好好吃哩嚴選霜降黑毛和牛西冷,油花如雪花般的分佈細密,非常高質~店員推薦燒三成熟,表示是最適合的熟度。燒得粉嫩粉嫩的~燒得剛好,完美帶岀油脂香氣,肉質鮮嫩入口即化,真的是絕頂美味吃了很多肉,也點了個野菜盛合中和一下~有菜有菇有洋蔥有青椒等等,蠻豐富的~

來到當然要怒吃牛牛
這客是極上和牛板腱配月見汁

附生雞蛋醬汁沾來吃

嚴選霜降黑毛和牛西冷,油花如雪花般的分佈細密,非常高質~

店員推薦燒三成熟,表示是最適合的熟度。燒得粉嫩粉嫩的~

2018-08-22 406 瀏覽
近年日圓下跌,大大減低日本貨價格,我不懂經濟只懂吃🐂🦀🐙🍑🍈🍎🍠,日本烤肉連鎖店「牛繁」近日進駐尖沙咀,愛吃肉肉的我又怎會錯過😋為了在吃肉期間凈化一下口味,策略地走温泉蛋🥚,凱薩沙律脆綠爽,絕對是解膩妙品。暖暖的蛋花湯,湯底是牛骨烹煮,入味而不濃,蛋花清香很好喝,像是家的味道。這個飯超級好味,日本珍珠米🍚輭心煙靱,上面嘅素菜只用醬汁麻油調味,單吃這飯🍚又得,配埋烤好的牛肉更得✌️任何烤肉下單時都可以避擇海鹽、醬油、味噌,這道牛肩翼板肉厚我們點了海鹽,粗條厚切五大條,根本就是一大塊牛扒,自己煎烤,要幾多成熟任你發揮,切割如積木條嘅牛肉,好好揸手,煎完一邊碌去另外一邊,四邊煎完,爆汁五成熟完美質感,肉味濃厚👍👍👍這款醬油味特上霜降牛五花啱曬D心急人,簿簿的牛肉片輕輕辣兩辣就食得,入口即溶加上醬油味帶少少甜,係另一滋味推介。原來醬油係由日本🇯🇵牛繁空運到港,難怪零舍不同。為牛而來,冇理由唔點呢個牛繁三點盛,一牒包括了三種唔同部位,掛住食都冇研究佢咩名堂,總之件件新鮮件件都好牛呀🐮🐂。肚皮最誠實,個人要求重質不是量,反正足夠,食貴小小又何妨😘

牛繁三點盛

肚皮最誠實,個人要求重質不是量,反正足夠,食貴小小又何妨😘
牛繁三點盛
2018-08-22 36 瀏覽
今晚約左阿姨食燒牛,我地都好鐘意食牛,日式燒牛係其中一種我最愛食牛的方式,所以好期待環境乾淨整齊, 地方闊落,一進內即時聞到燒肉的香味,真係令人食指大動牛繁三点盛合$238~包括上級牛五花,中落牛肋肉,和特上澳州胸腹肉特上澳州胸腹肉~ 腍,牛味濃中落牛肋肉~ 有咬口,肉質較韌上級牛五花~ 雪花紋勁靚,油花十足,腍身,肉汁勁多,簡直油香四溢三款牛之中,我最鍾意呢款牛的肉質和味道葱燒鹽香牛舌$ 88~ 必叫項目望落去薄薄的本來有些失望,但加埋自家製的汁料一起燒,卻意想不到提升到牛舌的鮮甜和濃濃的牛味呢個自家製的汁真係不得了檸檬汁加上鹽,麻油和大量的葱,夾埋牛舌一起食真係美味到不得了海鮮盛合$ 198~ 包括有2隻大蝦,2隻扇貝和一大隻墨魚,墨魚大到cover哂成個爐,最好加埋辣椒醬一齊燒,蝦肉好結實和彈牙,幾鮮甜食完哂所有野,我還有意猶未盡的感覺,下次再來一定要試下牛繁的特選豪華盛合,淨睇menu都覺得勁吸引
今晚約左阿姨食燒牛,我地都好鐘意食牛,日式燒牛
係其中一種我最愛食牛的方式,所以好期待

環境乾淨整齊, 地方闊落,一進內即時聞到燒肉
的香味,真係令人食指大動

牛繁三点盛合$238~包括上級牛五花,中落牛肋肉,
和特上澳州胸腹肉

特上澳州胸腹肉~ 腍,牛味濃

中落牛肋肉~ 有咬口,肉質較韌

上級牛五花~ 雪花紋勁靚,油花十足,腍身,肉汁
勁多,簡直油香四溢
三款牛之中,我最鍾意呢
款牛的肉質和味道

葱燒鹽香牛舌$ 88~ 必叫項目
提升到牛舌的鮮甜和濃濃的牛味

呢個自家製的汁真係不得了
檸檬汁加上鹽,
麻油和大量的葱,夾埋牛舌一起食真係美味到
不得了

海鮮盛合$ 198~ 包括有2隻大蝦,2隻扇貝和一大隻
墨魚,墨魚大到cover哂成個爐,最好加埋辣椒
醬一齊燒,蝦肉好結實和彈牙,幾鮮甜

食完哂所有野,我還有意猶未盡的感覺,下次
再來一定要試下牛繁的特選豪華盛合,淨睇menu
都覺得勁吸引

2018-08-13
  • 葱燒鹽香牛舌
  • 牛繁三點盛合
2018-08-21 55 瀏覽
今晩去尖沙咀諾士佛臺飲嘢前,跟朋友去下一條街嘆個平民和牛先... 呢間燒牛店,平民但高質,全部日本和牛... 朋友話我知,佢哋所有醬汁全部由日本直接空運嚟,同日本牛繁嗰邊一樣,全部唔同肉會跟唔同醬~壺漬牛肋條,有啲根,但好香,醬汁入味~店員殷勤,幫我哋燒,仲細心講解各牛肉及醬汁嘅分別~特上霜降牛五花,雪花肥瘦均勻~上級和牛里脊肉配月見汁,肉質淋又香軟~牛繁和風拌飯,爆油和牛襯番啲飯,剛好~可樂、柚子蜜... 食烤肉都係襯可樂多啲~☺️

壺漬牛肋條,有啲根,但好香,醬汁入味~
店員殷勤,幫我哋燒,仲細心講解各牛肉及醬汁嘅分別~

特上霜降牛五花,雪花肥瘦均勻~

上級和牛里脊肉配月見汁,肉質淋又香軟~

牛繁和風拌飯,爆油和牛襯番啲飯,剛好~

可樂、柚子蜜... 食烤肉都係襯可樂多啲~☺️
2018-08-20 35 瀏覽
位於尖沙咀金巴利道的燒烤店,座位約有30個,非常有日本的風味,佈置得相當有特色,由日本過嚟所以都有一定嘅期待。牛繁和風拌飯,拌飯中有多種的泡菜,加上少許醬汁。蔥焼鹽香牛舌,非常之有咬口及有爽爽的,壺漬牛肋條,牛肋條口感幾特別。元氣牛五花,肉汁多,油脂幾重特選豬五花,薄薄的豬五花肉,口感一流。特上和牛肉眼扒,呢個牛肉眼扒是重頭戲,經過兩邊燒烤,非常之軟滑,味道恰到好處。嚴選櫻姬雞腿肉,白白的雞腿肉,不錯炭焼烏龍茶,食完燒烤後+2杯冰凍的烏龍茶,將之前的肥膩野完全消退。

牛繁和風拌飯,拌飯中有多種的泡菜,加上少許醬汁。

蔥焼鹽香牛舌,非常之有咬口及有爽爽的,
壺漬牛肋條,牛肋條口感幾特別。
元氣牛五花,肉汁多,油脂幾重
特選豬五花,薄薄的豬五花肉,口感一流。
嚴選櫻姬雞腿肉,白白的雞腿肉,不錯

2018-08-16 56 瀏覽
係美麗華行完街,非常肚餓決定食大餐,上網見到附近有間新開既燒肉店,就即刻walk in過去!外面既落地玻璃吸引到我,感覺十分有氣氛!呢間主打食日本牛肉,首先我地叫左個牛繁三點盛合,呢個係店員推介比我地,話每個到店既客人都會叫,最正既不得不提牛五花腩,肉味香濃,脂肪唔會過多岩岩好,燒完都仲保持住肉汁,非常Juicy ! 而店員非常貼心,一見到客人個燒盤燒完,就馬上會換過新,等客人可以食到最好既燒肉!之後我地仲叫左個骨付大判牛小排,呢個牛小排係由店員幫我地既燒,果然係好味d! 店員們既培訓水準十分好呢!最後甜品叫左個鹽味雪糕,食完燒肉再食雪糕特別正,又多一個燒肉好推介!

外面既落地玻璃吸引到我,感覺十分有氣氛!

呢間主打食日本牛肉,

之後我地仲叫左個骨付大判牛小排,

2018-08-16 48 瀏覽
有一段日子無去食燒肉,今晚又心思思book左枱試新開的燒肉店坐位都幾闊落。燒肉用既係呢啲細爐,火力幾夠!除左平時燒肉店有嘅汁,呢度有個辣醬幾惹味打開menu,大路的部位都有,價錢不算貴;當然如果想食好啲,和牛亦都有供應。我地先點左個三點盛合$238可以食到三款肉唔同部位口感唔一樣,中落食起來比較有咬口;上級就柔軟啲,油香重啲;特上就最柔軟又有肉味跟住要左蔥燒牛舌,俾左好多蔥一齊燒,牛舌調味幾濃,成個配搭一流,好好味之後要左和牛肩翼板肉,全晚最正係呢碟賣相一流!燒起好有油香好juicy,牛味又濃郁,必點呀!豬話係伊比利亞豬,所以好有期望,但結果就無乜特別~燒肉送飯一流,所以食燒肉點都要有碗飯嘅!不過呢個溫泉蛋飯就飯素多左少少最後仲飲左杯柚子梳打,大大杯,凍冰冰食肉獸對今晚表示相當滿意

坐位都幾闊落。

燒肉用既係呢啲細爐,火力幾夠!

除左平時燒肉店有嘅汁,呢度有個辣醬幾惹味

我地先點左個三點盛合

$238可以食到三款肉

之後要左和牛肩翼板肉,全晚最正係呢碟

賣相一流!

燒起好有油香好juicy,牛味又濃郁,必點呀!

豬話係伊比利亞豬,所以好有期望,但結果就無乜特別~

燒肉送飯一流,所以食燒肉點都要有碗飯嘅!

不過呢個溫泉蛋飯就飯素多左少少

最後仲飲左杯柚子梳打,大大杯,凍冰冰

食肉獸對今晚表示相當滿意

2018-08-15
2018-08-16 35 瀏覽
咁鐘意食牛嘅我,見到有新開嘅燒肉店又狗衝過去啦,雖然都開左一段時間。哈哈。反正係尖沙行完街,順路就去左食啦。好彩嘅係多人得黎,啱啱好有兩個位比我地。空間也不錯,食燒肉最重要係咩唔焗促嘛!牛排,好新鮮而且份好大份,心𥚃有爽了一下下。哈哈。!個別嘅肉仲有專人幫你燒,咁先可以專業小小燒到最好食嘅狀態。仲會幫你剪埋,太好服務會令我好唔好意思的!😂食燒肉不得錯過的。牛舌。好鮮甜依到嘅牛舌。鐘意厚啲口感嘅朋友可以食厚切。不過我就比較鐘意軟滑嘅口感。所以薄切啦,仲要多好多塊。不過價錢好公道。8x幾就有一份。好大塊。好食好食好食哦!like it !!脂肪比例一流嘅牛五花。超超融化嘅感覺。I love it !!!!!!!!!!!!!!!忘了佢是甚麼名字了。只知道佢要點蛋食。creamy 同軟軟的口感,同食左好多塊。太好食了。全程忘了記名。大食嘅朋友叫左個飯,原來一啖飯再配燒肉食有另一番滋味!其實係個溫泉蛋吸引了我。我嘅蛋花湯!love love love it!!!!!!!感覺食燒肉一定要飲🤡雖然感覺唔算叫得好多嘢食,但份份都有份量的,所以又係飽到上心口。超滿足!慢慢食住燒肉同朋友傾計嘅感覺真係好快

空間也不錯,食燒肉最重要係咩唔焗促嘛!

牛排,好新鮮而且份好大份,心𥚃有爽了一下下。哈哈。!

食燒肉不得錯過的。
牛舌。好鮮甜依到嘅牛舌。

好大塊。好食好食好食哦!like it !!

大食嘅朋友叫左個飯,原來一啖飯再配燒肉食有另一番滋味!

其實係個溫泉蛋吸引了我。

慢慢食住燒肉同朋友傾計嘅感覺真係好快樂。

2018-08-14 139 瀏覽
這間位於尖沙咀金巴利街的「牛繁」燒肉,新開張不久格調比較時尚,水泥牆身和地面加上深色木紋枱面,感覺年青有活力,至於食物方面質素高有保證,今次選了幾款食物味道質量也不錯,值得再來食個痛快。厚切特上鹽香牛舌 $138厚切特上鹽香牛舌,在牛舌面切花不但美觀,還可以令牛舌快點燒熟,不會燒過火而變韌,當然牛舌本身是高質的,軟腍牛香味濃。特上霜降牛五花 $148特上霜降牛五花,肉身軟腍多汁牛脂分布平均,只須燒至六成熟,實在滋味無窮。豚肉及雞肉三點盛合 $138豚五花肉肥瘦適中加上薄薄的一浸豬皮煙煙靱靭好過癮,豚頸肉肉質爽脆甘香可口,雞肉嫩滑多汁薄薄的雞皮燒至脆口,又脆又軟無得彈。牛繁和風拌飯 $68牛繁和風拌飯材料豐富有酸蘿白絲、芽菜、菠菜、肉碎和菇絲加上較為濕潤的飯,混在一起非常開胃。

厚切特上鹽香牛舌

厚切特上鹽香牛舌 $138