2018-03-19 261 瀏覽
記念日去呢度試一試,當日book位都有位,去到座位舒服寬闊。叫咗和牛盛,鯛魚刺身,鰻魚炒飯,蟹肉蒸蛋,天婦羅蝦,沖繩啤酒,炒蘆筍。成為$900和牛盛,好味但忘了配白飯感覺比較油利,豚肉太肥,全部是肥膏冇辦法食到。鯛魚刺身,新鮮,正!唔係咁多地方有得食鰻魚炒飯足料,但黑椒味很重一半比較咸。蟹肉蒸蛋,好滑好甜,好鮮味,如果喺度食蟹應該不錯,但今日沒有叫到蟹。天婦羅蝦很一般。炒蘆筍應該係用牛油炒好野味,香口。沖繩啤酒好味,味道比較清。

鯛魚刺身,新鮮,正!唔係咁多地方有得食

鰻魚炒飯足料,但黑椒味很重一半比較咸。

天婦羅蝦很一般。

炒蘆筍應該係用牛油炒好野味,香口。

沖繩啤酒好味,味道比較清。

2018-03-11 267 瀏覽
Happy friday,有老闆請食飯,突然想食蟹就上網搵啦,咁啱搵到呢間牛石料理,朋友又話之前食過D野好得,就決定食呢間.一去到見到門口塊黑板先知星期一至四有推廣$38活海膽,8點半後免費任飲生啤,算啦~有老闆請先講日本鱈場蟹~體型不算巨大,蟹腳做刺身非常肥美鮮甜,師父功夫很到家呀記緊加秘製酸汁~蟹蓋蟹鉗用來燒,香噴噴,勁多蟹黃,加少少檸檬汁已經夠~鱈場蟹天婦羅,用了部份蟹肉炸,出奇地好食~炸完也不失蟹味一個價錢包晒幾個食法日本真蠔~全部都好肥,海水味不濃所以不會太咸白身薄切~一上枱見到已經哇一聲一百幾十既刺身都可以放到咁靚,真係好有心機回頭率100%

先講日本鱈場蟹~
體型不算巨大,蟹腳做刺身非常肥美鮮甜,師父功夫很到家呀
記緊加秘製酸汁~

蟹蓋蟹鉗用來燒,香噴噴,勁多蟹黃,加少少檸檬汁已經夠~

鱈場蟹天婦羅,用了部份蟹肉炸,出奇地好食~炸完也不失蟹味

一個價錢包晒幾個食法

日本真蠔~
全部都好肥,海水味不濃所以不會太咸

白身薄切~
一上枱見到已經哇一聲
一百幾十既刺身都可以放到咁靚,真係好有心機

回頭率100%
日本真蠔
鱈場蟹
鱈場蟹刺身
鱈場蟹天婦羅
鰻魚炒飯
2018-03-09
2 分鐘 (堂食)
日本真蠔
  • 白身薄切
  • 炒飯
  • 生蠔
2018-03-09 231 瀏覽
3月8號婦女節再加上朋友Birthday當然要食好啲啦!近期日日見到這間賣廣告$38活海膽,咁啱今日又星期四一定唔會放過佢出發四個人去到就見到大大個魚池,好多款海鮮呀好彩唔洗點等位,坐低就叫侍應介紹下活蟹~~侍應好有心機咁介紹3款蟹~~有鱈場蟹,花咲蟹,毛蟹~~(日本蟹都好齊喎)當中極力推介就係鱈場蟹乸好罕有,一般市面都係蟹公,體型大好多,蟹乸就多膏同埋多了橙色既膏咁罕見一於試下啦,一蟹仲可以三食,朋友話刺身好食,咁就蟹腳做刺身,蟹蓋燒,其他就蒸笫一次食蟹刺身,出奇地好食好甜,加上特製酸汁別有一番風味,重點燒蟹蓋真係勁多膏,全個蟹蓋都係,用蒸熟既蟹肉加上蟹膏哇...一定唔少得吸引我地黎既活海膽啦$38?真係好平,上次在尖沙咀味XX食都要$228一隻,平成$190仲要新鮮好多職員仲提醒我地小心啲,一般餐廳係沒裝過濾器,開海膽直接用自來水沖就算而佢地就裝了,安全好多,這是非常非常值得一讚的
出發

四個人去到就見到大大個魚池,好多款海鮮呀
笫一次食蟹刺身,出奇地好食
好甜,加上特製酸汁別有一番風味,重點燒蟹蓋
真係勁多膏,全個蟹蓋都係,用蒸熟既蟹肉加上蟹膏
哇...

一定唔少得吸引我地黎既活海膽啦
而佢地就裝了,安全好多,這是非常非常值得一讚的
活鱈場蟹
活鱈場蟹刺身
精選盛合
2018-03-08
3 分鐘 (堂食)
生日
活鱈場蟹
活鱈場蟹刺身
精選盛合
2018-03-04 175 瀏覽
牛石料理~呢排咁紅facebook成日見到佢,緊係要試下啦!黎之前我睇過飲食男女D留意,好多都唔信$38隻日本活海膽,質疑真實性.可以話比大家知係真架同朋友試完之後有感而發所以寫這篇食評.首先在日本用$38都無可能食到一隻活海膽,呢個真係一個蝕本價錢在其他餐廳起碼要$180至$240不等,用咁多人力物力仲要蝕本價錢,但品質一D都唔馬虎我們4個人加埋滿$800消費就可以叫4隻活海膽,當然要叫4隻啦刺身一上枱~嘩4隻海膽隻隻都好肥,呢餐已經好抵了池魚加埋4隻海膽不用$400生猛活毛蟹,係我揀架都幾大隻,師父幫埋拆肉,仲貼心到提我們小心可能仲有少少殼滿分燒肉盤~唔記得叫乜名成8款肉,當然主要是和牛啦5款牛2款豚1款雞,高級食材賣相一流當中我最鍾意係伊滕A4和牛西冷同牛舌星期一至四我一定再來
可以話比大家知係真架
同朋友試完之後有感而發所以寫這篇食評.

刺身一上枱~嘩
4隻海膽隻隻都好肥,呢餐已經好抵了
池魚加活海膽
池魚加埋4隻海膽不用$400

活毛蟹
生猛活毛蟹,係我揀架
都幾大隻,師父幫埋拆肉,仲貼心到提我們小心可能仲有少少殼
滿分

當中我最鍾意係伊滕A4和牛西冷同牛舌
星期一至四我一定再來
燒活螺
2018-03-01
10 分鐘 (堂食)
池魚加活海膽
活毛蟹
燒肉盤
燒活螺
  • 刺身
2018-02-20 325 瀏覽
上次經過之後,今次專誠帶朋友過來食Lunch,有好野當然要介紹比朋友啦,四人行叫左三個丼飯加埋八隻生蠔...日本東松島真蠔超新鮮Creamy,一D都唔咸仲好甜,加少少檸檬汁少少柚子酸汁啱晒我口味重量級海膽丼海膽非常鮮甜,自問我一個人一定食唔晒,加埋肥美吞拿魚腩碎,日本珍珠米足本之作,我又多一個至愛啦.鰻魚飯成條鰻魚好厚肉,加埋秘製醬汁,非常美味汁燒牛肉丼傅統之作亦好好味可能朋友上左年紀所以選這個丼食

鰻魚飯
成條鰻魚好厚肉,加埋秘製醬汁,非常美味

傅統之作亦好好味
可能朋友上左年紀所以選這個丼食
2018-02-19
4 分鐘 (堂食)
  • 海膽丼
  • 東松島生蠔
2018-02-14 164 瀏覽
選了午市定食-汁燒牛肉飯。上菜非常快捷。面豉湯:比較清燉蛋:很滑,有一片冬菇;還有些蔥粒,味道也比較清淡。飯菜很熱,熱氣騰騰冒升汁燒牛肉飯:好好味,有很多洋蔥和牛肉,不止是鋪在飯面,而是鋪了厚厚一層,相當足料;牛肉切得很薄,卻煮不得韌 是很豐富而且抵吃的一餐!
選了午市定食-汁燒牛肉飯。
上菜非常快捷。

面豉湯:比較清
燉蛋:很滑
,有一片冬菇;還有些蔥粒,味道也比較清淡。

飯菜很熱,熱氣騰騰冒升

汁燒牛肉飯:好好味

是很豐富而且抵吃的一餐!

2018-02-13 324 瀏覽
預早同男朋友食情人節飯~我地本身食開同區另一間燒肉店,點知路過呢間牛石料理,見佢D職員好熱誠又大部份係卡位,好有私人空間就決定入去試吓.~一坐低職員就好開心推Promo  (本人最憎叫Promo既食品,因覺得全是賣唔去嘅野).點知推兩樣野都係免費.....有無咁著數架~首先係免費任飲日本沖繩生啤~跟住就係Like  &  Share就送藍鰭吞拿魚腩1件食落有少少根,但都好好味好肥仲係送的~之後叫咗個肉盤,全是日本豬同和牛~甲羅燒,我嘅最愛食咁多間最好食就係呢間~煮味噌牛舌牛脷同蘿蔔都好入味好淋連少少嘅煮物都咁出色~食咁多高質素食品,7杯生啤都7百蚊唔到,都唔明點解之前要食放題,下次要8點半之前再嚟,因為有日本活海膽$38一隻
預早同男朋友食情人節飯
).點知推兩樣野都係免費.....有無咁著數架

日本沖繩生啤
~首先係免費任飲日本沖繩生啤

日本藍鰭吞拿魚腩
~跟住就係Like  &  Share就送藍鰭吞拿魚腩1件
食落有少少根,但都好好味好肥仲係送的

牛石精選盛合
~之後叫咗個肉盤,全是日本豬同和牛

~甲羅燒,我嘅最愛
食咁多間最好食就係呢間

味噌牛舌
~煮味噌牛舌
牛脷同蘿蔔都好入味好淋連少少嘅煮物都咁出色

2018-02-12
5 分鐘 (堂食)
情人節
日本沖繩生啤
日本藍鰭吞拿魚腩
牛石精選盛合
味噌牛舌
  • 生啤
2018-02-08 165 瀏覽
估唔到一間燒肉店都可以食到海膽✨同朋友係度食左個海膽拖羅蓉丼😗見到真係嚇親,個海膽山推到超高😆岩哂我!我係海膽迷💖韓國海膽好鮮甜,我諗呢度應該有板半海膽咁多☺️☺️☺️加埋啲拖羅蓉,真係好好味呀,我都未食過咁多海膽嘅海膽飯,每辦法入面都有勁多海膽,好龍海膽味,真係好滿足啊,食完好想再食!朋友嗌左個雪場蟹丼,勁多蟹膏同蟹籽三種口感,都好新鮮。一碗飯可以食到咁多野真係好正😱呢碗丼都係滿滿的蟹,蟹迷岩哂啊😊可以食到成座山咁高嘅丼飯,見識到咩叫真材實料,完全係幸福嘅感覺呢!啱晒鍾意食蟹同埋海膽嘅朋友😍
估唔到一間燒肉店都可以食到海膽✨
同朋友係度食左個海膽拖羅蓉丼😗
見到真係嚇親,個海膽山推到超高😆
岩哂我!我係海膽迷💖
韓國海膽好鮮甜,我諗呢度應該有板半海膽咁多☺️☺️☺️
朋友嗌左個雪場蟹丼,勁多蟹膏同蟹籽
三種口感,都好新鮮。
一碗飯可以食到咁多野真係好正😱
呢碗丼都係滿滿的蟹,蟹迷岩哂啊😊
啱晒鍾意食蟹同埋海膽嘅朋友😍
2018-02-08 143 瀏覽
喺香港要食一餐好食嘅燒肉,好多地方都好貴,但呢間真係性價比高,又有質素,又抵食牛肉選擇多,和牛、西冷、牛舌,全部都切得好靚。最中意食佐賀和牛,始終日本嘅牛肉都係信心保證。和牛油脂分布平均,燒一陣已經食得,肉質好林,入口即溶,好正啊,岩哂食肉獸!繼續食牛,嗌多碟牛柳粒炒飯,蛋香十足,配埋啲牛柳粒,真係炒得唔錯。同朋友再share個雜菜烏冬,份量夠多夠大,烏冬彈牙,湯又甜,好快就比我地清哂。仲有燒菠蘿啊,多汁又甜,好味

仲有燒菠蘿啊,多汁又甜,好味

2018-01-08
2018-02-06 183 瀏覽
尋晚本身同男友食完飯架啦,點知經過一間餐廳門口有個女經理同我地講活海膽做緊Promo$38炸咁低..我最鍾意既海膽啊一於同男友再食多少少啦.哈哈~馬屎海膽~      隻隻生猛游水,好少地方有,絕對新鮮,入口即溶超低食~蟹味噌甲羅燒~     蟹味香濃份量夠,仲有最特別加左兩隻蟹鉗....正呀.....~牛石精選盛盒~      一共8款肉,其中6款都係黎自日本,貸真價實,超正仲有好多菜色都想食,但真係太飽,為有下次再試過啦.
日本馬屎海膽
游水活海膽

咁低..我最鍾意既海膽啊
一於同男友再食多少少啦.哈哈
~蟹味噌甲羅燒~
蟹味噌甲羅燒

~牛石精選盛盒~
牛石精選盛
一共8款肉,其中6款都係黎自日本,貸真價實,超正

仲有好多菜色都想食,但真係太飽,為有下次再試過啦.
2018-02-05
3 分鐘 (堂食)
日本馬屎海膽
游水活海膽
牛石精選盛
2018-01-25 165 瀏覽
本來約了朋友去吃甜品~但突然心血來潮想吃和牛燒肉~便試一試這間餐廳~1點半左右到~餐廳沒有很多人~3人坐了一張大枱~很舒服其實有set lunch~但因為是次目的是和牛~待會又要吃甜品~所以在店員介紹下點了和牛2人set~雖說是2人set~但份量蠻多的~3人吃都有8成飽~沙津不錯~但刺身就有點失色~炒野菜和鹽燒黑豚都不錯~不過重點是和牛很好吃!脂肪最多那塊(不知道甚麼部位)入口即溶!熟了是粉紅色的~脂肪最少那塊相比之下就比較韌~但牛味很濃~最後因為set有2杯甜品送~店員還額外送我們多一杯甜品哦!
1點半左右到~餐廳沒有很多人~3人坐了一張大枱~很舒服

沙津不錯~但刺身就有點失色~炒野菜和鹽燒黑豚都不錯~
不過重點是和牛很好吃!
脂肪最多那塊(不知道甚麼部位)入口即溶!熟了是粉紅色的~
脂肪最少那塊相比之下就比較韌~但牛味很濃~

最後因為set有2杯甜品送~店員還額外送我們多一杯甜品哦!

2018-01-24
早幾日食完燒肉,但覺得仲未夠喉。朋友提議去位於九龍城區的牛石料理,佢話呢度既燒肉水準好高。係唔係家?!等我呢個牛魔皇食過先知。去到已經見到門口大大個魚缸,望入去感覺唔會太暗,我比較喜歡光線充足一點,可以清楚睇到牛牛麻,嘻嘻。我們二人安排坐在卡位,兩個人可以坐在寬敞既卡位,正!還有,值得一說的是,食燒肉最怕個陣油煙味,但呢度每枱爐上有個小型金色抽風機,所以氣味不會太濃烈,唔需要怕食完變成成陣味!一坐低立刻就打開餐牌,睇我最喜歡的燒肉,最後我們決定點牛石二人會席($768兩位),方便試晒不同種類食物。(最大原因係有選擇困難症哈哈)店員還跟我們說,牛石料理開業一週年正進行推廣,$168 五點兩切,品嚐到5款矜貴刺身(刺身包括:金鯛、飛魚、鷹鯛、羽太、魴鮄、葉血引、島池魚、伊佐木、眼仁奈、糸撚鯛、剝皮魚),嘩! 幾特別喎,有別於香港人常常吃的,所以我地又叫左個。蟹籽沙律,作為前菜真係好開胃再來係套餐的三點四切,哈哈,有點比下去,因為食完矜貴刺身麻。店員再放上沾醬,枝豆醬,芝麻醬,燒汁三種選擇,味道從淡到濃。此時店員亦開始幫我們預熱石爐,需要等9分鐘左右。登登!和牛盛宴來了,店員還跟我們講解了一
早幾日食完燒肉,但覺得仲未夠喉。
朋友提議去位於九龍城區的牛石料理,佢話呢度既燒肉水準好高。
係唔係家?!等我呢個牛魔皇食過先知。
哈哈)

蟹籽沙律,作為前菜真係好開胃

此時店員亦開始幫我們預熱石爐,需要等9分鐘左右。

登登!和牛盛宴來了,店員還跟我們講解了一下食的次序:

美國頂級牛小排、澳洲和牛、和牛牛舌、佐賀和牛、牛肉粒

每人每樣可以食兩塊,我唔客氣咯~~~

先吃一口原味,牛味濃郁、又juice,除了沾醬,還可以選擇加點海鹽、胡椒。

連同沾醬,簡直是送飯最佳選擇!

食過牛小排、澳洲和牛、牛舌,終於來到日本佐賀和牛,美美的網紋(流口水)

真真真的是入口即溶,牛的香氣在口中一直漫廷,大力推薦!單點必吃!

最尾食美國牛肉粒,味道是五款最濃,清清口中油油的感覺。

雖然好像不是吃了很多,但滿足感比你吃放題更大!!!

下次一定會再來!
2017-11-20
2018-01-05 165 瀏覽
驚喜生日飯,好耐冇同班朋友見面,一同六人行諗左好耐究竟要去邊度食飯,一年一次生日梗係唔可以虧待自己㗎啦咁啱想食日本野,友人推介去九龍城呢間牛石料理食飯又有刺身、燒肉,活海產等等鍾意食刺身、海鮮嘅我當然要去試吓啦好彩預先訂咗位,原來鋪頭細細夜晚都幾多人食飯一去到啲面已經主動拎餐牌過嚟同我地介紹,今日有咩活海產同埋鋪頭多人食比較出名嘅海鮮,服務冇得頂!經過一輪考慮之後,叫咗日本新鮮嘅馬糞海膽、水晶蟹等等。侍應佢哋仲好好招呼一直同我地介紹水晶下有咩食法、佢嘅來源地,服務果然周到!食咗少少小食,同班朋友傾左陣計之後終於到今晚嘅重頭戲!就係水晶蟹,唔好以為蟹就剩係得一種食法。侍應姐姐同我地講,鋪頭有提供幾種唔同種類嘅蟹,亦都有佢哋唔同獨特嘅食法。例如:蒸、燒、刺身、蒸蛋等等,簡直係食過返尋味。 除咗隻水晶蟹之外,佢哋嘅刺身都好新鮮種類亦都比普通嘅日本餐廳多!原來佢哋每一日都會有日本空運返嚟嘅新鮮刺身魚,價錢合理,下次一定要試吓佢!其實除咗海鮮同埋刺身之外,嗰晚都有食咗好多熟食,特別推介一定係試吓佢哋個蟹粥!粥底軟綿綿不特止,蟹味仲要好突出添,簡直係食過返尋味!除咗食物令人滿意,質素價錢合理之外,
驚喜生日飯,
好耐冇同班朋友見面,一同六人行

咁啱想食日本野,友人推介去九龍城呢間牛石料理食飯
又有刺身、燒肉,活海產等等

鍾意食刺身、海鮮嘅我當然要去試吓啦

好彩預先訂咗位,原來鋪頭細細夜晚都幾多人食飯

經過一輪考慮之後,叫咗日本新鮮嘅馬糞海膽、水晶蟹等等。

食咗少少小食,同班朋友傾左陣計之後終於到今晚嘅重頭戲!
就係水晶蟹,唔好以為蟹就剩係得一種食法。

例如:蒸、燒、刺身、蒸蛋等等,簡直係食過返尋味。

除咗隻水晶蟹之外,佢哋嘅刺身都好新鮮
種類亦都比普通嘅日本餐廳多!

粥底軟綿綿不特止,蟹味仲要好突出添,簡直係食過返尋味!

除咗食物令人滿意,質素價錢合理之外,鋪頭嘅待應服務態度簡直係冇得彈,會主動你問你有咩需要幫手,按住你口味介紹唔同嘅食物俾你挑選

回頭率100%
澳洲水晶蟹
蟹粥
一蟹三食
日本馬糞海膽
燒蟹蓋
2018-01-04
10 分鐘 (堂食)
生日
燒蟹蓋
  • 海膽丼
  • 刺身
2017-11-22 161 瀏覽
今天朋友帶我去九龍城,還以為一同去吃泰菜,原本是帶我去日本燒肉呢。很久沒吃燒肉,冬天快到,又是準備吃燒肉的時候啦。上雜錦刺身盛合$388(週年特價$168)看到刺身正在特價,我們二話不說點選一份啦。刺身盛合有五種,每種刺身各有二片,二人分享剛剛好。刺身每個季節每天的供應也有不同,我們今天則有機會嚐嚐秋力魚,明石鯛,金目鯛等刺身。秋力魚魚味最濃,帶點微腥,抹上芥末,更加合適。明石鯛質感爽彈,質素不錯。大蝦天婦羅盛合$88很喜歡吃大蝦天婦羅,我們點一客嚐嚐餐廳的手勢吧。盛合共有五隻大蝦,大蝦粉漿不重不多,輕型酥脆,質素甚高,蝦肉彈牙味濃,好好吃呢,配以一片南瓜,味道不錯呢。豚肉炒飯$108最後選擇一份炒飯填飽肚子,炒飯以豚肉片碎,雞蛋,香蔥等炒起,加入醬汁,鹹香惹味。米飯炒得非常乾身,粒粒分明,值得一讚。

上雜錦刺身盛合$388(週年特價$168)

看到刺身正在特價,我們二話不說點選一份啦。

大蝦天婦羅盛合$88

豚肉炒飯$108

2017-11-09
九龍城,一向出名多美食,尤其是泰國美食,想不到這間日本料理店「牛石料理」都可以那麼出色👍🏻👍🏻👍🏻絕對要點讚店舖裝修走日本風格,門外放了一個大魚缸,放著鱈場蟹、鮑魚等生猛海鮮,十分吸睛,路過的都不禁回望一下。初時以為店舖以牛為主打,原來刺身、海鮮都是店舖的重點推介,店內裝修簡約,座位寬敞舒適,最適合一家人聚會晚餐❤❤餐廳店員推介$168享用時令日本刺身五點二切,即是五種刺身,每款兩件的意思,有優惠當然要試一下!😆😆以往在坊間最常吃的只有三文魚刺身,這次能嚐到五種魚的刺身,全部都很棒👍🏻👍🏻刺身看上去色澤透徹,一塊塊厚切刺身放在眼前,令人垂涎三尺🤤🤤個人對池魚的味道最為深刻,入口魚香最濃,油份及爽口度較高,啖啖都帶有濃郁鮮甜味,刺身質素十分高👍🏻👍🏻👍🏻刺身質素很高,牛的質素可謂超班😋😋點了牛石盛合,侍應上菜前先預熱石爐,用石爐烹調的好處是熱力散布得較均勻,較容易掌控👍🏻👍🏻上菜時每塊肉旁邊都有小木牌介紹肉類的出產地,細心又特別🤣🤣醬料也值得一提,三款醬料是店舖特製,由淡味到濃味擺放,以調配不同肉類,油分較高的建議蘸比較淡味的醬料,能令口中油感減輕☺☺美國牛小排牛味最重,最有咬口,口感豐
刺身質素很高,牛的質素可謂超班😋😋
上菜時每塊肉旁邊都有小木牌介紹肉類的出產地,細心又特別🤣🤣醬料也值得一提,三款醬料是店舖特製,由淡味到濃味擺放,以調配不同肉類,油分較高的建議蘸比較淡味的醬料,能令口中油感減輕☺☺美國牛小排牛味最重,最有咬口,口感豐富😋😋日本佐賀和牛則入口即溶,脂肪比例最高,油分與牛味充滿味蕾🤤🤤,澳洲和牛油脂較均勻,同樣帶較重牛味,是我最喜愛的一款😁😁厚燒牛舌肉質細嫩,咬落爽口,油脂非常豐厚,配上輕酸的醬料,絕對是一流之作☺☺
雞肉入口鮮嫩多汁,肉質滑嫩,輕輕一燒,再配合上秘製醬料,簡單得來又美味😋😋
用石燒這做法十分好,能把肉汁緊緊鎖住,把肉的味道完美呈現,但記得要控制燒烤的時間啊!🤣喜愛吃牛肉、刺身的朋友,一定要試一下這間材料上乘的高質日本料理店「牛石料理」❤❤