2019-01-23 643 瀏覽
我鍾意打邊爐就係朋友都知😂😂基本上任食連鎖式嘅火鍋店我都係常客特別係「牛摩」啦因為佢真係好抵食👍🏻👍🏻選擇又多個人黎講☺️最鍾意食嘅唔係佢啲牛😂而係佢啲雞 🐔🐔實不相瞞,我真係好鍾意食雞架但好多時啲雞肉會俾好多餐廳或火鍋店「乸」到滑孱孱好假🤢🤢但呢度唔會架啲雞係正常口感😋😋而且唔會有雪藏味牛呢,我通常只會食最平果種😂因為真係唔太好肥牛但佢最平果隻都唔差架個厚薄度適中👍🏻都有輕微牛羶味.至於豚肉方面,我就覺得好「鞋烚烚」食完頭一碟都唔會再叫🙈.食飽仲有沙冰飲🤤
我鍾意打邊爐就係朋友都知😂😂
基本上任食連鎖式嘅火鍋店我都係常客
特別係「牛摩」啦
因為佢真係好抵食👍🏻👍🏻
選擇又多
個人黎講☺️
最鍾意食嘅唔係佢啲牛😂
而係佢啲雞 🐔🐔
實不相瞞,我真係好鍾意食雞架

但好多時
啲雞肉會俾好多餐廳或火鍋店「乸」到滑孱孱
好假🤢🤢
但呢度唔會架
啲雞係正常口感😋😋
而且唔會有雪藏味
牛呢,我通常只會食最平果種😂
因為真係唔太好肥牛
但佢最平果隻都唔差架
個厚薄度適中👍🏻
都有輕微牛羶味
至於豚肉方面,
我就覺得好「鞋烚烚」
食完頭一碟都唔會再叫🙈
食飽仲有沙冰飲🤤

牛摩,屯門長龍店,每個週未都好多人。今次預先喺The Gulu拎定電子飛,避開人潮!今次進食時間係9:00後,入座前就要簡定套餐種類同湯底,我哋一行兩人就簡咗精選牛肉套餐,黑夜時段60分鐘放題每位只係需要$139(加一服務費)!我的是蕃茄湯底,有蕃茄粒同洋蔥。友人的是泡菜湯底,微辣。以放題來說,精選牛肉油花花紋都算唔錯,不過就比較薄,無咩嚼勁。除咗牛肉,仲可以簡豬肉同雞肉!店內環境闊落,位與位之間唔算逼。而放題區選擇應有盡有,有丸有菜;墨魚滑夠彈牙,蔬菜夠新鮮。當日進餐時間較晏,食物都唔係fill滿,都啱嘅,唔好做大㗰鬼嘛。熟食方面,就有壽司、炒飯同白飯,啱晒大食嘅朋友!飲品區選擇都算多,仲有兩款沙冰𠻹!去到甜品區,賣相唔吸引...夾咗幾款嚟試,泡芙係最好食嘅。而雪糕都有三種,對芝麻無興趣嘅我只係試咗乳酪雪糕,唔夠酸!隔離有toppings可以加上雪糕,朱古力脆片、波波、蜜糖星星脆唔脆就要睇吓運氣啦。食到一半,竟然見到有響鈴夾。雖然唔夠新炸嘅好食,不過有就都值得一提!戰績:2個人,4碟牛,1碟豬

精選牛肉
精選牛肉

醬料

壽司

戰績:2個人,4碟牛,1碟豬

2019-01-19
60 分鐘 (堂食)
2019-01-19 659 瀏覽
今日心血來潮想打邊爐,於是就用咗Apps拎飛鑒於今日係星期六,人流都比較多最終等左半個幾鐘終於入到去座位比較窄,放唔到幾多野入去前揀左個美國極上黑豚肉+海鮮餐,豬骨濃湯底同埋日式味增湯(其實依個餐包既肉類都比較多,包括特級牛肉、精選牛肉、牛舌、雞肉)海鮮就只有三款選擇(帆立貝、海蝦同墨魚仔)不過本人覺得墨魚仔比較難咬而外面配料選擇都可為多,除左普通菜、菇外仲有墨魚滑👍另外亦都有前菜同埋壽司雖然得90分鐘,但兩個人都食到飽住走甜品除左雪糕外仲有芙(原味同朱古力味)
今日心血來潮想打邊爐,於是就用咗Apps拎飛
鑒於今日係星期六,人流都比較多
最終等左半個幾鐘終於入到去
座位比較窄,放唔到幾多野

而外面配料選擇都可為多,除左普通菜、菇外仲有墨魚滑👍

另外亦都有前菜同埋壽司

雖然得90分鐘,但兩個人都食到飽住走
甜品除左雪糕外仲有芙(原味同朱古力味)

2019-01-19
45 分鐘 (堂食)
2019-01-03 870 瀏覽
平安夜緊係要食好啲啦!而我係一個牛控,平安夜又唔會同人迫,又唔想夜晚捱貴餐,就係下午呢個時候就同男朋友一齊黎到市中心,食牛摩呢間牛摩都食過幾次,只不過係無今日禁多人,同埋無今日禁豪氣食禁好,平時會簡特級牛肉,今日係平安夜就食好少少,選擇了極品牛小排 配上壽喜燒,由於我好鍾意沾生蛋,壽喜燒係會附上一隻生雞蛋!極品牛小排睇落雪花分布平均,有紋路,顔色鮮嫩!好期待牛肉好鮮,好有嚼勁。店內可以見到廚房員工係有order先用機片d牛肉出黎既,唔係事前冷藏切好既牛,抵讚。另外每次上牛,d牛都放得好整齊,唔會話堆埋一齊。放入鍋裡面滾20秒左右就可以食得,鮮嫩既牛肉加埋d湯汁,沾上蛋汁,豐富了口感,正。相反;牛舌用係打邊爐我個人確實一般,感覺好似同隻牛鍚鍚禁,雖然牛舌打邊爐食落有牛味,有咬口!味道唔會比牛小排遜色!而我男朋友就好鍾意既種感覺!佢大讚牛舌有咬口唔會入口即溶,仲有牛味,好特別,我同男朋友宦係第一次打邊爐係牛舌!醬汁呢度既醬汁種類都有唔少,可以比客人自行調配,而我只係鍾意沾生蛋,醬汁係欣賞有禁多種類,適合唔同人士既口味!配料配料以蔬菜類為主,提供了唔同種類既蔬菜,而且大多好新鮮,可以家下香港
壽喜燒 + 雞蛋

極品牛小排
睇落雪花分布平均,有紋路,顔色鮮嫩!好期待
相反;
牛舌

配料
配料以蔬菜類為主,提供了唔同種類既蔬菜,而且大多好新鮮,可以家下香港人愛肉之外都注重健康。丸類相對蔬菜類為少,不過選擇都唔少!

冷盤
有中華沙律、栗米、芝麻醬烏冬等,食物未黎到可以先食冷盤止下餓先都係一個唔錯既選擇!不過天氣凍我都係等要熱騰騰的食物還好,我怕食完冷盤會更寒冷

甜品
甜品有蛋糕、泡芙、乳酪雪糕、朱古力雪糕🍦等等女人係有第二個胃就係人都個架啦!泡芙細細粒禁真係可以食唔停口!仲有唔同既口味,要食落口先知架!
甜品refill得好快!唔擔心食哂就無
至於雪糕,有乳酪同朱古力選擇,仲有一啲配料係隔離比客人自助添加,唔好貪心喔!食得哂先好拎

飲品
都有好多供應心客人,有沙冰亦都有茶,當然唔會粉得汽水啦,我就會選擇茶類,一黎係熱飲岩哂凍天,同埋可以消除牛既油膩感!岩哂我
熱飲

我會推介食 特別牛肉 雞肉
因為都可以滿足到一般牛控既胃口,當然大時大節可以食更高級啦!
相係之前同朋友食既時候影的
之前食既特別牛肉

雞肉係我甚少打邊爐會食既野,但呢間牛摩既雞肉我會食,因為好濃雞味,就禁睇好簡單,好似無咩調味,但味道又有驚喜,肉質好嫩熟,又係我男朋友好食之一
雞肉

整體黎講,店內衛生都唔錯,食具都係乾淨;服務態度都好好,唔會係hea 應而且無任何態度唔好既情況出現,仲好細心只要見到地下有少少水積就封起果度提醒客人小心!唔錯
我會繼續光顧呢間牛摩
壽喜燒 + 雞蛋
牛舌
熱飲
之前食既特別牛肉
雞肉
2018-12-29 507 瀏覽
本來諗著天氣凍去打邊鍋 咁夜度度都多人 行到邊就排到邊 咁啱又行到個邊又見耐無食 咁諗著食下啦 嘩...點知間嘢真係越嚟越唔掂 以前都還可以嘅 宜家啲食物品質真係差到呢 啲菇好似洗唔乾淨咁 豬骨湯又無味 啲肉又唔新鮮 連汽水機啲嘢飲都越嚟難飲 款式又越嚟越少 想食咩就無咩 叫員工full都無人理 啲服務態度又差 舉手舉咗成分幾鐘都無人行過嚟 啲員工企晒係度吹水 一過到嚟又黑口黑面咁 好似我前世欠咗佢哋咁 啲嘢食差咗都算啦 員工態度又差咗 下次真係唔會再去食
2018-10-11 1446 瀏覽
下晏過嚟屯門市廣場牛摩食個lunch。嗌佢最平嗰隻雞牛豬放題配蘋果湯鍋底。雖然話係最平嗰隻牛肉但係都非常新鮮好食! 侍應哥哥態度又好服務又快! 自助蔬菜+丸吧多嘢揀! 竟然有嫰豆腐同和牛炒飯! 要大贊佢個雞肉, 令次次食親火鍋例牌牛肉嘅我大為改觀! 食一舊已經停唔到! 雞肉鮮嫩又滑又有雞味! 用嚟錄完嘢食嘅蘋果湯亦都好好飲! 嘢飲任斟(美中不足係冇冰, 可能係我搵唔到) 仲有甜品櫃同雪糕機! 呢餐食得舒服又開懷一定會再返嚟!
一定會再返嚟!
2018-10-11
25 分鐘 (堂食)
2018-10-11 996 瀏覽
記得大概幾個月前中午嚟食晏晝, 服務員態度極差, 本來諗住以後都唔幫襯, 點知意外地老婆話食呢間估唔到晚市服務大有改善。講番啲食物佢入到去有唔同嘅plan我哋喺特價時段食129蚊計埋加一大概145蚊左右一個人, 一人一爐任食自助火鍋限時60分鐘, 佢嘅肉類就係得限定嘅牛肉同埋豬肉但係都好好食, 雖然係砌得好薄但係任食, 而且每一次點完之後唔使等好耐。 啲牛肉唔會好似平時嗰啲1xx 蚊任食火鍋肥到你唔想食。 配上佢哋嘅生蒜同埋火鍋豉油實在幾令人回味, 佢哋都有少量壽司作為冷盤但係就麻麻地, 蔬菜同埋雜丸感覺唔錯起碼唔喺街市最平嗰種, 飲品吧最基本嘢冷熱飲雪糕都叫做有少少,佢個乳酪雪糕都幾好食。
2018-10-04 731 瀏覽
行到攰攰地,搵到一間牛摩邊爐,真係好想抖下,同男朋友嗌左個豬骨同壽喜燒,發現總是壽喜燒比豬骨湯好食,牛小排食左兩次,質素未變,始終都係覺得環境令人食得自然,總是有種令人舒服既感覺
2018-10-02 3160 瀏覽
-🦄牛摩-晚市放題 特級牛肉 Hkd189+10%Rating🌕🌕🌕🌕🌑-又係晚市放題既時候喇🙈🙈💕食過咁多間牛既ShabuShabu🍲今次就試下牛摩👹一樣都係火鍋+放題-放題既甜品唔係食左好多😢中上個泡芙入面好似係士多啤梨雪糕🍧另外嗰兩個蛋糕入面都有一層係慕絲而綠茶味嗰個唔太似綠茶😥🍵只係食到較濃既茶既味道 都係一般般對甜品既期望唔係好大 但都合格既👌🏻-啲牛肉脂肪既分佈平均🥩亦唔會話太簿 煮耐咗都唔會好靭依然保留返佢既口感👍🏻😇豚肉同雞肉都係一般般冇咩特別而佢個湯底方面 壽喜燒湯底味道都ok唔會話太鹹 仲送一隻蛋🍳🥚整煲野其實隻蛋先係個靈魂所在ha😗然後出面嘅配料吧選擇唔多但係蔬菜既選擇既比例就較多🥦🥕🌽最後一定要食雪糕🍦是常識吧😂簡左芝麻口味既雪糕 再加左好多配料不過唔好睇佢灰灰黑黑既顏色🌚芝麻味唔重 配料既味仲出過佢sosad-
🦄牛摩

簡左芝麻口味既雪糕 再加左好多配料

不過唔好睇佢灰灰黑黑既顏色🌚
芝麻味唔重 配料既味仲出過佢sosad
2018-09-29
15 分鐘 (堂食)
等左半個鐘終於入得,食完第一輪叫佢再比牛同雞,結果竟然可以等左十幾廿分鐘先比我地,搞到我地停晒手,催左3次先肯比我地,之後佢地比多15分鐘我地食,但真係等到勁燥,荃灣果間即叫即比,呢間坐低第一次加就等咁L耐。咁都算,你都已經比番果15分鐘我地,我已經知死,第二輪食到一半就再order,結果又係食完都未黎,真係火都黎!!我叫番頭先幫我地order第二輪既肥男侍應幫我地催,佢黑晒面仲要瞪我!?我心諗咩料啊,一直望住佢佢行遠左之後仲黑面望左我一眼!我又等左陣都未黎,又係停晒手冇野食,就再叫另一位姨姨催下,結果呢,結果佢即刻比左雞我(牛就又等左10分鐘)。然後佢同我講,冇人幫我地落到單!!!!聽到果下真係勁嬲,果位肥肥地既中年男侍應,我地叫左佢兩次都冇同我地落單仲要黑我面???我地起碼停晒手半個鐘以上,完全係超惡劣既用餐體驗,以後食牛一都唔會再食呢間垃圾!!!!

題外話/補充資料: 而且人手勁唔夠,經常見唔到人
2018-09-21
2018-09-11 1087 瀏覽
今次試吓牛摩屯門分店,原來質素比屯門市嘅牛X更勝一籌。價錢都算合理,尤其選擇午市時段90分鐘放題,時間完全充足。呢間牛摩都算多嘢食選擇, 尤其蔬菜特別多唔同種類選擇,又有多種丸類,甜品方面選擇唔多,不過都幾好味,最重要係有乳酪雪糕食飲品種類都有凍汽水,思樂冰,熱茶熱咖啡等等火鍋方面,最正係可以一人一爐,唔怕衛生問題,自己鍾意食乜就放乜落去馺今次叫咗中等價位嘅特級牛肉,牛肉色澤都好新鮮,脂肪比例唔太多,非常好食,只係比較薄,口感唔太滿足。第二碟牛肉,都保持到質素,唔會好似牛X鍋咁,叫貴牛肉時,第二碟一定唔係嗰個質素,所以呢間係值得推薦。連豬肉同雞肉都好好味真係俾10個讚發覺宜家屯門越來越多好嘢食

飲品種類都有凍汽水,思樂冰,熱茶熱咖啡等等

多種唔同蔬菜

多種唔同蔬菜
第二碟牛肉
  • 壽喜燒 一人一爐
2018-08-19 863 瀏覽
在屯門市中心掙圠了一會,終於決定晚餐打邊爐,食牛摩。不過,我們選了只有豚,雞任食的套餐。豚肉相當肥美,但每一輪的品質都有一點參差。自助吧,有不少火鍋配料,也有壽司,甜品,雪糕等等。飲品也是任飲,但我最愛的,是桔柑檸檬綠茶,潤喉。抵玩指數2-,158元/位,再加一,任食此等品質的豚肉,確實不錯,環境也舒服,但服務卻欠點細心。飲品的種類,亦少了一點。🙈要減少食任食了。食得太飽有點辛苦。有興趣請follow我。抵玩指數最高為三星,所有不用自掏錢包或劣評者, 將不給予抵玩指數。大理紋的豚肉
在屯門市中心掙圠了一會,終於決定晚餐打邊爐,食牛摩。

不過,我們選了只有豚,雞任食的套餐。

豚肉相當肥美,但每一輪的品質都有一點參差。

自助吧,有不少火鍋配料,也有壽司甜品,雪糕等等。

飲品也是任飲,但我最愛的,是桔柑檸檬綠茶,潤喉。

大理紋的豚肉
2018-08-18
2018-08-07 1350 瀏覽
上星期食左間雞煲火鍋中左伏,唯有食多次火鍋補數。我地揀左最平既精選牛肉(每人一碟)再加任食火鍋配料。雖然係最平既精選牛肉,但牛肉都屬高質,幾好食。壽喜燒附送一隻鮮雞蛋,牛肉沾鮮雞蛋=好味。火鍋配料普通,正常質素,其中印有牛摩圖案既魚蛋同蟹籽丸比較好食。包住年糕個件唔知乜同芝士腸唔好食。前菜如辣味螺肉、中華沙律亦屬正常質素。醬油配料都幾充足,只要有我必食既豉油辣椒炸蒜就滿足。飲品只有自助斟,如果有罐裝包裝枝裝飲品比較好(始終比較好飲)。甜品有乳酪機,有原味,朱古力味同混合,唔錯。配料區都幾企理乾淨,唔會夾到周圍都係,地下又唔會好污糟。上:精選牛肉配豬骨濃湯($78)下:精選牛肉配壽喜燒($78)(個人口味:2.8/5)(豬骨濃湯)(個人口味:3.5/5)(壽喜燒)整體而言,一人一鍋幾有特色,各人可選擇自己喜歡既湯底,又更加衛生。相對於晚市,午市客人較少,唔會好嘈,坐得幾舒服。唯火鍋配料 (約6至8款丸類及約6至8款菜類) 、飲品同甜品款式較其他任食火鍋少。同埋對我而言牛摩湯底比較清淡唔夠惹味,要用醬料搭夠。午市60分鐘任食算扺食,但晚市就不作考慮。

上:精選牛肉配豬骨濃湯($78)

下:精選牛肉配壽喜燒($78)

(個人口味:2.8/5)(豬骨濃湯)

(個人口味:3.5/5)(壽喜燒)

2018-07-29
2018-07-23 1019 瀏覽
今日同男朋友黎到牛摩打邊爐,男朋友想食昆布湯底,而我又想食蕃茄湯底,所以呢度一人一鍋就好岩我地。我地選擇了精選牛肉套餐,(包括:牛肉,豬肉,雞肉)雖然平,但其實都唔會太差,都好有牛肉味。

2018-05-16 1942 瀏覽
呢晚出街搵食, 經過”牛摩”, 晚市平時好多時都見到一堆人響門口, 呢晚竟然唔駛排隊就即刻決定食呢間, 之前未試過, 叫左個最平既精選晚市放題, 我食果個時段7點幾, 每個人承為$158另收加一。 一人一個爐, 各人可以叫自己鐘意既口味, 湯底方面亦有好多選擇, 我選了九州地獄湯 & 越式牛肉湯。九州地獄湯 - 完全唔辣既, 越式牛肉湯 – 好香牛肉味。店內環境光猛, 感覺良好, 店員安排我地坐二人台, 座位方面相當闊 , 有足夠空間感。 唔駛5分鍾已經上左兩個火鍋湯底同肉類 (包括豬肉/雞肉/牛肉), 等兩個湯底滾起同時, 去自助BAR睇下有咩先。調味料醬汁方面有9種, 我選左日式芝麻醬配料方面擺得好整齊, 基本火鍋配料都有齊, 丸類推介貢丸, 好香香菇味又夠JUICY, 芝士丸一咬就有芝士流出, 蔬菜我食左好多羽衣甘藍, 因此自己響屋企好少買呢種菜食。另外有壽司, 響螺, 中華沙侓, 每樣拎小小打下底先。壽司櫃隔離有個甜品櫃, D蛋糕細細件, 可以一次試幾種, 蛋糕唔太甜, 都OK飲品方面, 有部汽水機提供飲品, 例如道地蘋果茶, 有汽橙汁等, 仲有沙冰。 雪糕機有朱古力味, 乳酪

調味料醬汁方面有9種, 我選左日式芝麻醬
另外有壽司, 響螺, 中華沙侓, 每樣拎小小打下底先。
飲品方面, 有部汽水機提供飲品, 例如道地蘋果茶, 有汽橙汁等, 仲有沙冰。 雪糕機有朱古力味, 乳酪味。
唔飲甜野可以飲熱茶,不過想飲啤酒就要另外加錢,$28一杯, $38任飲。
一人邊爐細細個好快滾起, 落ORDER加肉類亦算快, 精選牛肉偏瘦, 唔夠肥, 唔太推介, 下次可能要再升級食第二種牛。反而豬肉切好薄, 好滑。 雞肉就一般, 一碟就夠。  總括唻講不過不失。
2018-05-15
1 分鐘 (堂食)