2021-03-23 85 瀏覽
終於食到牛大人了!我食星期日5到7pm 嗰場,5點嚟到門口已經塞晒人等入座,真係唔訂位位都唔得。原來入面個場好大,咁都爆晒,真係有本事👍飲品、蔬菜、配料、丸類也是自助的,頭三個字實在太多人衝咗岀去攞,真係巧功夫先拎到碟醬油返去。(相片係散場時影的)飲品除咗有汽水外,仲有樽裝茶。我試洛神花茶同菊花普洱,冇糖特别解渴健康。我哋嗌咗啊嫲養生濃湯底同極上和牛吃到飽餐($258)。極水和牛M5真係超水準,牛味濃郁,食落無渣,肥瘦分佈均勻。澳洲和牛牛丸有驚喜,一咬落去有湯汁咇岀啲,牛味仲好濃郁。章魚珍珠漿勁好味,有粒粒章魚係個滑到,煙韌有咬口。其餘有海鮮如海蝦、脆魚鯇、沙白;花雕酒雞件、豚肉、半肉、丸類、蔬菜、台式鴨血等等應有盡有 。仲有台式小食,例如鹽酥雞、豆腐皮蛋。真係好豐富。18+冬瓜茶($38) - 其實係冬瓜茶加威士忌,十分有創意。平時覺得冬瓜茶好甜,估唔到加咗威士忌後好飲咁多,一定要試。甜品除咗有movenpick雪糕,仲有仙草凍,真係超正!賣單每人$326,食咗咁多嘢其實好掋,但如果可以坐耐啲就好。

我哋嗌咗啊嫲養生濃湯底同極上和牛吃到飽餐($258)。

極水和牛M5真係超水準,牛味濃郁,食落無渣,肥瘦分佈均勻。

澳洲和牛牛丸有驚喜,一咬落去有湯汁咇岀啲,牛味仲好濃郁。

章魚珍珠漿勁好味,有粒粒章魚係個滑到,煙韌有咬口。

甜品除咗有movenpick雪糕,仲有仙草凍,真係超正!

2021-03-22 769 瀏覽
疫情終於暫時穩定左,晚市堂食終於有返。香港人一連四季打邊爐,絕對是可以的事。特別麻辣火鍋,一人一鍋等開到總有一間係你附近。不過以任食來說,近年最高人氣莫過於【牛大人𝐌𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐁𝐞𝐞𝐟】,旺角總店短短時間開第二間分店,位於荷里活廣場的分店在地庫其實相當方便。【牛大人𝐌𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐁𝐞𝐞𝐟】與平時的分店一樣,以拎票形式以120分鐘放題為主打,有三款不同的價錢為主。有精選嫩牛、美國SRF極黑和牛、澳洲極上和牛。湯底有九款選擇:牛大人秘方麻辣鍋、牛大人紅燒牛骨鍋、台中蒜頭雞鍋、眷村白玉酸菜鍋、台灣鳳梨雞鍋、台灣濃香番茄鍋、四目養生素食鍋、阿嬤養生濃湯鍋及帝王食補薑母鴨鍋。可以以單鍋或鴛鴦鍋2款,若鴛鴦鍋則要補多 $50。以QR CODE 落單與很多店鋪一樣,節省很多人手落單的功夫。4人限聚的關係,大多都以2人同4人為主,2人會有1個小碟到食材區拎野食,無論丸類、蔬菜類、麵類等。特別必點之物:炸午餐肉、油條、台灣小食(甜不辣、豬血糕、滷大腸、小香腸等)、水蓮等。飲品方面:除了汽水、紙品飲品外,更有牛大人最出名的茶飲:菊花普洱、白桃烏龍、洛神花茶,另外有冬瓜茶、酸梅汁、金桔椰果、烏梅汁多款選擇

飲品方面:除了汽水、紙品飲品外,更有牛大人最出名的茶飲:菊花普洱、白桃烏龍、洛神花茶,另外有冬瓜茶、酸梅汁、金桔椰果、烏梅汁多款選擇。醬料區也相當多醬料,大致上有8-10 款,相當多元化。

120分鐘澳洲極上和牛套餐,有安格斯牛小排、澳洲和牛𝐌𝟓牛肩卷、手切封門柳、安格斯一口牛肉粒、上腹牛五花、安格斯特選牛板腱、美國𝐒𝐑𝐅極黑牛下肩舺、西班牙梅肉片、西班牙五花片、紐西蘭羊卷肉、花雕酒雞件等。牛大人秘方麻辣鍋的確店鋪的招牌物,有大、中、小辣,以不吃辣的我,小辣煲出辣度愈食愈滋味。

所有食物都相信唔錯又衞生,最後每位客人都會有𝐦𝐨v𝐞𝐧𝐩𝐢𝐜𝐤雪糕或者台式甜品可選擇,店員亦會相對快速送餐的服務,值得一讚服務態度不錯,值得再來。

2021-03-14
  • 極上和牛吃到飽
晚市開返之後,我有一樣好想食嘅就係火鍋~~!揀左好多好多人等位入座嘅牛大人!台式火鍋店,店內滿是台語+解釋🤣 湯底選擇都幾特別,有鳳梨湯底!不過我就揀左牛大人招牌牛骨湯底,湯底內有紅棗、薑蔥蒜、和牛骨,打到尾時變得都幾濃。呢度最大賣點,應該就是✅澳洲和牛吃到飽,每碟都是人頭計每人一塊,所以見好多枱都是成座山咁高地點肉!除了和牛,還有其他幾款部位的選擇,超多大隻仔來食肉!另外就是呢度有✅台灣直送的漿,即是我們打邊爐的「滑」啦👏🏼我差不多每款都試了!🤣整體它們的漿口感都比較淋,蟹籽墨汁漿和🐙章魚珍珠漿比較特別,可以一試!還有比較特別的是✅牛媽滷牛筋和滷牛肚,一般火鍋較少見。熟食呢我就推介油炸鬼🤣🤣熱辣辣炸出黎好脆。✅飲品都係牛大人的一大賣點!雪櫃飲品已一大排,特別欣賞有多款自家茶飲包括洛神花、桂花烏龍、菊花普洱等等,點餐紙還可以點烏梅汁!(like Fb送黑糖珍奶)。埋單後送上甜品紙,有✅movenpick雪糕!
晚市開返之後,我有一樣好想食嘅就係火鍋~~!

埋單後送上甜品紙,有✅movenpick雪糕!
冇得去台灣旅行,就唯有食住台式火鍋頂下癮先啦~今晚同朋友嚟到旺角荷里活「牛大人台灣火鍋吃到飽」,相信唔使我講都知人氣有幾勁,分店越開越多,旺角都有兩間分店120分鐘吃到飽套餐有三款可以選擇~肉類無限量供應,另外仲有自助火鍋配料吧、台灣在地直送美食、手工水餃、特色小吃等等。湯底選擇多達10多款,有辣有唔辣,可以選擇鴛鴦鍋,迎合唔同朋友嘅口味各式各樣嘅飲品:有無糖茶、洛神花茶、啤酒、汽水、冬瓜茶、黑糖珍珠奶茶等等。現凡like牛大人社交平台專頁,都可以免費獲贈黑糖珍珠奶茶一杯帝王食補薑母鴨鍋先點左呢個比較特別嘅湯底,材料有薑母鴨、人蔘、薑片等等,好足料!湯底藥材味濃郁,散發着陣陣鴨肉香,滋補養生,用黎打邊爐就啱晒澳洲M9和牛牛丸惠顧最貴嘅火鍋套餐每位可獲贈兩粒~一咬開超爆多汁,牛肉味勁香濃,不得了哦章魚珍珠漿新品推介亦都係必點項目~加入左章魚粒粒嘅珍珠漿,口感彈牙,好好吃呢菊花普洱、桂花烏龍、黑糖珍珠奶茶普洱同烏龍都係原個茶包浸泡的,無添加糖,茶味香濃。奶茶甜度適中,配上煙韌珍珠,解渴就啱哂私房鴨血牛大人私房製鴨血,勁大件,口感鮮嫩,帶微微香辣,必定要試試!澳洲和牛M5牛肩卷 & 安格斯牛

帝王食補薑母鴨鍋

澳洲M9和牛牛丸

章魚珍珠漿

菊花普洱、桂花烏龍、黑糖珍珠奶茶

私房鴨血

澳洲和牛M5牛肩卷 & 安格斯牛小排

牛肉片薄薄的容易灼熟,雪花分布均勻,口感香軟,肉味香濃,非常高質

安格斯一口牛肉粒

肉質相對比較結實,牛肉味道同樣好濃郁,灼至七成熟剛剛好

其他火鍋配料都好出色

Mövenpick雪糕

最後仲會有每人一杯Mövenpick雪糕,正呀!
2021-03-19 60 瀏覽
想要食高質靚牛肉仲要爽吃到飽?咁就一定要食#牛大人 啦!介紹咗俾勁多朋友食,個個都讚好㗎!由台灣嚟嘅過江龍牛大人而家喺香港🇭🇰已經非常出名, 記得一定要訂枱,因為都好full下!咁爆場自然係因為有高質靚牛肉啦!😋澳洲和牛M5牛肩卷大大塊嘅牛肩卷,脂肪同肉嘅比例啱啱好,爽實中油花香😋安格斯牛小排牛小排油花特別多,食起嚟口感夠晒滑😋美國SRF極黑牛肩胛肉眼牛肉味滿分,可以見到若隱若現嘅雪花,灼過之後油花和肉融為一體,沒有厚重的油膩感,卻非常嫩滑,值得無限encore🤩😋安格斯特選牛板腱質感帶點柔軟,最鍾意夾埋秘製香蔥牛肉醬一齊食,好味到停唔到口除咗勁嘆牛肉之外,都不得不提一下這裏的特色湯底!除咗有香港人都好鍾意嘅麻辣湯底之外,仲有牛骨湯底、台中蒜頭雞鍋、帝王食補薑母鴨鍋等,養生又好味!呢度仲有好多特色美食,自助區近有超過50款食物,各款蔬菜、丸類、魚皮等等應有盡有,而且全部用密實盒加蓋,環境keep得非常衛生乾淨,值得一讚🙌🏻🙌🏻鍾意飲酒嘅我哋叫咗特色飲品威士忌冬瓜茶來試下,味道甜甜地帶清新冬瓜香味,冬瓜消暑順便清熱,威士忌唔會太濃不過飲落都有幾分酒意👍都幾好飲喎!仲有啲特色火鍋食物推介,

😋澳洲和牛M5牛肩卷

大大塊嘅牛肩卷,脂肪同肉嘅比例啱啱好,爽實中油花香

😋安格斯牛小排

牛小排油花特別多,食起嚟口感夠晒滑

😋美國SRF極黑牛肩胛肉眼

😋安格斯特選牛板腱

仲有啲特色火鍋食物推介,好似蟹籽墨汁漿、西班牙豬五花片、豬雪花肉片和章魚珍珠漿都值得一試!章魚珍珠漿食落好似花枝丸,口感更彈牙仲非常鮮味!

飯後甜品仲有 Movenpick ice cream😻so jeng!
終於開返晚市堂食即刻相約約好耐冇見嘅朋友出嚟傾吓計聚吓朋友期待已久想食 #牛大人火鍋🍲好耐佢咁多間分店我哋就揀咗位於大家嘅中心點旺角區#牛魔王🐮一坐低已經忍唔住叫返幾碟我哋最後就揀選左【 #90分鐘吃到飽套餐 】中的「 #澳洲極上和牛吃到飽」任食和牛又任飲牛肉嘅質素真係冇得頂而且疫情反反覆覆之際減少人與人嘅接觸火鍋店提供QR code手機📱下單令我地食得好放心!⊰⊹════════════════⊹⊱✎ 食後感 :✨鍋底「 #台中蒜頭雞鍋 」你真係有半隻雞㗎飲一啖湯底好鮮甜呢😋👍🏻肉類有咁多款選擇當中牛魔王最愛的「澳洲和牛M5牛肩卷」每一塊牛肉肥瘦均勻 入口即化口感很軟而且牛味很濃郁「牛魔王」都覺得口福滿瀉☺🤗不得不試這裏的台式蛋餃🥟餃子用料新鮮 用蛋製成外皮皮薄餡靚而且蛋香四溢「 蛋迷」一定好喜歡💕手打滑中的章魚珍珠漿雖然外表黑色唔係咁討好但係勝在章魚味道濃郁食落去啖啖章魚粒而且好有口感呢手工不錯同埋好足料啦雞全部都係雞我就最鍾意食雞肉特別係雞髀🍗部位花雕酒雞件 竟然是雞髀的位置💕煮熟後令我垂涎三尺🤤雞肉肉質鮮嫩 非常香滑蔬菜仲可以朔晒咁滋補嘅湯底精華味道鍾意食幾多自己就攞幾多非常方
終於開返晚市堂食
即刻相約約好耐冇見嘅朋友出嚟傾吓計聚吓
朋友期待已久想食 #牛大人火鍋🍲好耐
佢咁多間分店我哋就揀咗位於大家嘅中心點旺角區
#牛魔王🐮一坐低已經忍唔住叫返幾碟

我哋最後就揀選左
【 #90分鐘吃到飽套餐 】中的
「 #澳洲極上和牛吃到飽」
任食和牛又任飲
牛肉嘅質素真係冇得頂

而且疫情反反覆覆之際
減少人與人嘅接觸
火鍋店提供QR code手機📱下單
令我地食得好放心!

⊰⊹════════════════⊹⊱
✎ 食後感 :✨

鍋底「 #台中蒜頭雞鍋 」
你真係有半隻雞㗎
飲一啖湯底好鮮甜呢😋👍🏻

肉類有咁多款選擇
當中牛魔王最愛的
「澳洲和牛M5牛肩卷」
每一塊牛肉肥瘦均勻

為這餐畫上了完美的句點!🤤👍🏻😊

牛大人現在已經成為我心目中 #牛肉放題火鍋🍲
性價比最高的位置
見到個個都食到好滿足捧住個肚走
就知道它的質素有幾高呢!
2021-03-18 93 瀏覽
今次嚟到食 牛大人火鍋放題, 晏晝時間, 都已經好多人排隊, 今日一於嚟試下~ 晏晝總共有三個級別, 今次試咗最貴嘅級別 ,$198 極上和牛吃到飽 , 澳洲M5和牛, 口感上不錯, 不會過於防身, 肉味重 其他例如牛五花,安格斯等湯底試咗麻辣鍋, 唔算好辣, 不過台灣嘅麻辣湯底, 不同川式那一種,味道帶一點甜甜任食選擇都幾多~火鍋配料,台式小食, 飲品 ,仲有王子麵~ 夠曬台灣特色 ~ 也有我最鍾意食嘅龍蝦沙律丸!爆汁超正~!最鍾意有唔同嘅冷泡茶, 茶味濃, 又冇咁肥,順便解膩~ 記住要打卡~ 有免費黑糖珍珠奶茶注意晏晝只接受walk-in, 冇得網上預訂

其他例如牛五花,安格斯等

最鍾意有唔同嘅冷泡茶, 茶味濃, 又冇咁肥,順便解膩~

記住要打卡~ 有免費黑糖珍珠奶茶

注意晏晝只接受walk-in, 冇得網上預訂
2021-03-08
2021-03-18 105 瀏覽
牛大人和牛放題評分:7/10Lunch食飽飽😍食個和牛放題!午市就$198🤪最正係仲有台灣小食,例如鹽酥雞,台灣腸,皮蛋豆腐😋俾你感受下台灣味道~仲有唔同飲品任飲架牛肉ok!! 食落唔太薄唔柴口,配麻辣湯更正!😍😍帶甜既麻辣湯🌶配埋王子麵係更加正!因為索哂d湯汁,爽呢!大腸乾淨唔臭🍘墨魚滑就夠爽口彈牙牛大人台灣火鍋吃到飽 (瓊華中心) 旺角彌敦道628號瓊華中心9樓
牛大人和牛放題

評分:7/10

牛大人台灣火鍋吃到飽 (瓊華中心)
旺角彌敦道628號瓊華中心9樓
2021-03-09
2021-03-18 105 瀏覽
今日平日放假,諗住去打邊爐,試下新野台式火鍋,就揀牛大人。午餐去食90分鐘放題,2個人嗌咗和牛套餐,再加50蚊做鴛鴦湯底,要咗麻辣鍋同鳳梨雞鍋。岩岩黎果陣冇留意出左去拎野食,返黎見到湯底滾咗就試吓啖湯,點知個鳳梨雞喎黎錯咗,職員都好好即刻幫我換返。咁再黎個湯底果陣同等佢滾返既時間已經前前後後無咗十零廿分鐘,咁果陣都覺得冇咩問題,因為佢都有啲小食可以食住等。但係食咗一陣大概仲有45分鐘,就有職員黎講仲有15分鐘就last order同比埋張單果陣都覺得有啲快架啦,咁諗住食多陣先買張單。點知就黎料,個職員5分鐘就黎一次問落完last order未,初頭以為佢趕住要買張單咁就快快手比張卡佢簽左佢算。跟住一買完張單,時間應該仲有大概35分鐘先完但就已經block咗個order system冇得再叫野食。但明明個職員就話30分鐘前先係last order,諗住買咗張單先再落野食都冇得落。90分鐘放題都仲要提早成30分鐘last order都已經好趕,都未夠時間就block埋個order system,而且場地唔full,就瘋狂催趕食客,依樣真係有待改善!牛大人真係可一不可再
午餐
之前去咗幾次都派哂籌食唔到,今次終於食到啦。一早攞完飛,7:30 返黎等入坐,佢地係一個個時段咁比客人入坐嘅,所以一開始要攞野飲/菜都要排長龍,建議大家用app 落咗火鍋配料、小食先,再出去攞野食就唔使排咁耐隊啦我地一坐低,就叫咗個鍋底先,叫咗個牛大人秘方麻辣鍋,我地無叫到鴛鴦鍋因為要加多$50。我覺得個湯底好香,唔使點醬汁都夠味,但係我地叫咗小辣都覺得好辣,最後要職員幫手加清湯先食到。野飲佢有好多選擇,除咗d台式罐裝嘢飲,仲有好多自家炮製嘅冷泡茶。我地試咗洛神花茶、菊花普洱、白桃烏龍,我就最鍾意白桃烏龍。如果大家想飲酒,可以加$38飲佢個whisky 18+冬瓜茶,味道好特別,幾好飲我地叫咗佢最貴嗰個餐,澳洲極上和牛($248)。個餐包咗4款唔同嘅肉,澳洲和牛M5 牛肩卷、安格斯一口牛、手切封牛柳、安格斯牛小排,我自己最鍾意個和牛,平時出面食嘅澳洲和牛多數都係好難咬,但係呢個真係入口即溶,推介。其他火鍋配料都好快黎到,好多都係細細份,可以試多幾款。好多都係香港好少見到,例如蛋餃、台灣蝦餃、水蓮、豬血糕、鴨血、黑輪。佢仲有好多手打花枝滑、牛肉滑、豬肉滑、章魚珍珠滑。我覺得牛肉滑同章魚滑
之前去咗幾次都派哂籌食唔到,今次終於食到啦。

佢仲有好多手打花枝滑、牛肉滑、豬肉滑、章魚珍珠滑。我覺得牛肉滑同章魚滑係出面幾少見,d肉味好出,章魚滑餐面有章魚肉幾有咬口。

到最後埋單,每人有一杯movenpick 雪糕添
  • 極上和牛吃到飽
牛大人人氣仍然高企,成日都有長長既人龍,拎籌又好快full🥲今日終於可以試到啦,等到頸都長🦒🍴食物🍴我地揀左最高級既*澳洲極上和牛吃到飽*$248(19:00前離座)湯底大約有九款選擇,我哋點了*台灣鳳梨雞窩*有半隻雞喺入邊,湯底幾開胃,唔燥。~每位贈送M9和牛牛丸兩粒,口感都幾彈牙,肉汁濃厚!~澳洲和牛M5牛肩卷好有牛肉味,油脂分配平均👍🏻~安格斯一口牛肉粒肉汁飽滿,牛味濃郁👍🏻食完肉類仲有海蝦,蜆,台灣爐魚片等....另外仲有幾款漿類產品,有蟹籽墨汁漿和新推出既章魚珍珠漿等....入口好有章魚味道!係必點產品❣️除咗呢啲仲有台灣小食:滷肉飯,鹽酥雞,豬血紅等等.....仲有其他自助區主要係菜類及丸類可以慢慢夾!值得讚係飲品方面❣️有幾款自家製嘅冷泡茶:洛神花茶,白桃烏龍等......而我最鍾意係💥桂花烏龍💥真係有好香嘅桂花清白味道👍🏻每人最後仲有送movenpick雪糕,真係好豐富😂下次訂到位要再嚟試埋其他食物👍🏻

🍴食物🍴
~每位贈送M9和牛牛丸兩粒,口感都幾彈牙,肉汁濃厚!
~澳洲和牛M5牛肩卷好有牛肉味,油脂分配平均👍🏻
~安格斯一口牛肉粒肉汁飽滿,牛味濃郁👍🏻

2021-03-14 100 瀏覽
好開心牛大人愈來愈多分店,Book到打邊爐都易左好多喇~ 牛大人火鍋放題性價比相當高,任食既食物同飲品款式多到數唔哂,而且大部分食材都係台灣直送,再加上環境舒適,用QRcode下單上菜流程方便快捷,絕對係一間高質食到飽火鍋!-📌極上和牛吃到飽 💰198+10(👅: 8.9/10)我地當日係星期六午市兩點左右入座,價錢為$198,星期六日加多$10! 但其實有三個套餐,價錢由$138 - $198 不等,要睇番時段同日子,小童同長者都有優惠架!-🔸 9款湯底 - 台灣鳳梨雞鍋 (鴛鴦湯底需+$50)湯底好鮮甜,入面仲有成隻雞,口感嫩滑仲索左湯既甜味,真材實料!-🔸QR Code 點選套餐食材有安格斯特選牛板腱,上腹五花牛,澳洲M5牛肩卷、西班牙豬五花片,花雕酒雞件、牛媽秘制滷大腸、牛肚、牛筋,蟹籽墨汁漿及干貝鮮魚漿等等⋯應有盡有😋。-➡️小編推介:澳洲和牛M5牛肩卷,蟹籽墨汁漿,干貝鮮魚漿,鴨血,即炸午餐肉,甜不辣-🔸自助食品區自助區以丸類,蔬菜類為主,疫情下都以獨立密實盒盛載,方便衛生。-➡️小編推介:腐竹、炸芋頭像肉、芋頭貢丸、魷魚、乳酪蛋腸-🔸飲品飲品可以分成3類,自助飲品類,手機點
📌極上和牛吃到飽 💰198+10(👅: 8.9/10)
🔸 9款湯底 - 台灣鳳梨雞鍋 (鴛鴦湯底需+$50)

🔸QR Code 點選套餐食材

🔸自助食品區
➡️小編推介:腐竹、炸芋頭像肉、芋頭貢丸、魷魚、乳酪蛋腸

🔸飲品
飲品可以分成3類,自助飲品類,手機點選類,以及額外收費的啤酒。淨係自助區已經揀到眼花撩亂,宜家Like 社交平台 Page,有黑糖珍奶送,仲要都幾好飲架😍😍!

小編推介: 白桃烏龍,菊花普洱,柑桔椰果, 流水落花啤酒,黑糖珍奶
🔸甜品
甜品就冇得任食喇,有牛大人自家製玄米茶雪糕,都幾有茶香,而且都唔算甜,幾好食😋!
1K
朋友說想打邊爐問我有什麼好推介的,就上網看了一下有什麼好,看到牛大人好像不錯的樣子,又沒吃過台灣火鍋,就決定來試一下了!不過提醒一下,建議預先訂位,看到很多人即場來到都沒有位置,要離開!澳洲極上和牛餐(298元)因為第一次吃就直接選了最貴的,因為可以全部都可以試一次,人是貪心的嘛!這裡跟平時的火鍋店不同,一開始不會直接給你肉讓你先吃,而且要自己下單點的!所以我一開始就點了澳洲M5上腹牛五花和安格斯牛小排,澳洲M5上腹牛五花雪花比較細膩,也比較多,吃起來肉味香濃又不會感到膩,而安格斯牛小排就油脂比較多,雪花也不錯,吃起來油香味較多,比較嫩滑,兩款不同感覺,各有各好!這次湯底就選了牛大人紅燒牛骨鍋,送到來可以看到面上有一層牛油和很多香料在面,可見非常足料,湯底喝來起很濃香,又帶一點辣,直接拿來煮牛肉就味道已很足夠了,再直接拿來配麵吃都可以!一開始送的澳洲M9和牛牛丸還真的委不多,吃起來會爆汁,又有肉香!朋友在外面先拿了點東西回來,外面很多選擇,結果他拿了一堆丸回來。。。不過這裡的丸也有些很特別的,其中龍蝦沙拉就非常推薦,內裡是流心的,吃起來鮮甜可口!而且還有我喜歡的炸芋頭,很香很粉!除了在

澳洲極上和牛餐(298元)

除了在外面的自助區拿食物,還可以在網上下單的!

手切封門柳肉味比較濃,肉又非常嫩,吃起來很多汁!台式蝦餃吃起來蝦味很濃,又彈牙!手工小雲吞就很嫩滑,餡料很香!

海蝦很新鮮,蝦肉鮮甜彈牙!沙白非常大個,肉厚鮮甜!脆肉鯇魚腩就非常爽脆!韭菜水餃就表示最近當太多韭菜所以要平衡一下,味道不錯!豐原排骨酥被湯煮過後,又酥又香!

章魚珍珠漿就是類似香港的手打章魚滑一種,但這裡的會比較多料,章魚一粒粒的,很足了,章魚味也很香,雖然就不是太彈牙,但味道還真的不錯!豬大腸肉很厚,滷得很入味,吃起來又很軟嫩!

牛筋這裡的是比較爽口的一款!牛肚就已經煮得很軟了,很入味,不錯!真豬小香腸味道不錯,豬肉味挺香!豬血糕就比較特別,鹹鹹的糯米。

台灣小吃方面,有鹽酥雞,梅甘酥脆薯和油條,味道都很不錯,其中特別喜歡梅甘酥脆薯非常香脆又有蕃薯香,又有梅粉的酸甜味!

飲品方面,選擇有很多,而且有很多的冷泡茶,我喝了桂花普洱,有淡淡的桂花香,又有茶味,比較解膩,又因為是冷泡的,喝多也不怕太多咖啡因!另外還可以在網上下單飲品的,其中金桔椰果的味道很好,每杯都有1粒金桔,鹹鹹酸酸甜甜的,非常開胃!

最後還有甜品可以選擇,有MOVENPICK和台式甜品,我們就各選了一個!台式甜品的料很豐富,又大量仙草,珍珠,椰果,紅豆和花生,不過太甜,味道不錯!
2021-03-10
2021-03-13 473 瀏覽
放工後與朋友去食人氣火鍋放題「牛大人」🤩晚市放題120分鐘,最平與最貴嘅放題價錢只係相差$90,但食物就多幾倍,而且仲每位贈送澳洲M9和牛牛丸,識食梗係揀最貴嘅極上和牛吃到飽套餐($298)😆飲品、醬料及火鍋配料如丸類或蔬菜類可係自助區自取,其他配料如肉類、海鮮、台式火鍋配料或小食等則用手機透過QR code落單!湯底揀咗四目養生素食鍋,材料有紅棗、杞子、菊花及黃耆等,啱晒我哋呢啲注重養生嘅老人家☺️套餐有7款牛肉可揀,其中3款我哋點得比較多,分別係澳洲和牛M5牛肩卷、安格斯特選牛板腱及美國SRF極黑牛肩胛肉眼🥩呢3款都係牛味濃之餘又唔韌,仲有啲嚼勁,確係好食👍🏻安格斯牛小排都唔錯,但脂肪相對較多😋手切封門柳口感較韌,試過一次後就冇再點🙈而漿類就有幾款,感覺與墨魚滑或蝦滑類同,當中章魚珍珠漿混入章魚粒,食落Q彈有咬口😋另贈送嘅和牛牛丸食落爽口彈牙又juicy,仲有好濃嘅牛肉甜味,可惜每人只得2粒,真係想再encore😋其他火鍋配料選擇都幾多,食材品質唔錯👍🏻西班牙豬梅肉夠彈牙;沙白鮮甜無沙;花雕雞件醃得夠入味;鯪魚球魚味十足;蔬菜及菇類又洗得乾淨,仲有我每次去台灣都必食嘅水蓮供應𠻹🥰飲品

飲品選擇有十幾款,除咗罐裝飲品外,仲有自家製冷泡茶及養生桂圓紅棗茶等👍🏻相反甜品就只得Movenpick雪糕及台中仙草凍可揀,選擇較少!

整體而言,餐廳環境舒適,食物幾高質又乾淨企理,上菜及收碟速度都算快手,重點係價錢唔貴,難怪成為高人氣火鍋放題餐廳!
2021-03-12 107 瀏覽
雖然未有得去旅行,但食肆晚巿重啓,就去食各國美食當去旅行囉~今晚就去咗牛大人食台式火鍋。牛大人火鍋喺旺角有兩間分店,我哋去咗荷里活分店,去到已經有唔少人等位,不過好食嘅話都值得等~呢度有三種吃到飽套餐,即係放題啦~識揀一定揀澳洲極上和牛吃到飽套餐,同最低價嘅套餐相差唔夠$100,但選擇嘅火鍋料多好多,牛又靚好多,CP值夠高。鍋底有9款可以揀,見台灣鳳梨雞鍋幾特別,以為鳳梨應該酸甜開胃,但飲落又唔覺有酸甜味,不過有鮮雞味搭救,都唔錯嘅~飲完湯出去自助區,自助食品區嘅食物係放喺冷凍櫃,保持溫度唔怕變質;醬料區都十分乾淨企理;幾個大雪櫃有台式飲料同埋各種果味香茶。我揀咗桂花烏龍,香味十足又清涼,啱晒打邊爐減低膩感。不過我都係忍唔住口飲咗杯黑糖珍珠奶茶,like & follow IG/FB就免費送一杯啦,點可以執輸~食材方面都幾高質,靚牛嚟一round先啦~【澳洲和牛M5牛肩卷】,雪花紋滿佈,油香十足;鍾意牛味就必食【手切封門柳】,牛味濃郁又有咬口~澳洲極上和牛餐每位送兩粒【澳州M9和牛牛丸】,大粒超彈牙,亦係肉味十足~想回本除咗和牛仲有海鮮,【鮮甜海蝦】同【新鮮沙白】都大隻大粒。【台灣鯛魚

想回本除咗和牛仲有海鮮,【鮮甜海蝦】同【新鮮沙白】都大隻大粒。【台灣鯛魚片】顏色好鮮艷,無骨又軟滑,啱晒怕魚骨嘅我~【澎湖花枝漿】亦都好爽彈。
除咗火鍋料仲有即食嘅台式小食,【士林鹽酥雞】令我諗起喺台北掃街嘅美食之夜,可惜集中咗太多食力喺靚牛靚海鮮未有食其他小食~
最後仲有每位一杯嘅haagen-dazs雪糕杯,完美~
今次就食住咁多先,仲有好多嘢想試,手工水餃、街頭小食,200%會encore呀!