招聘中
$17,300+
月薪
2022-02-23 189 瀏覽
食完之後覺得沒怎麼樣的台式火鍋試咗台灣鳳梨雞湯同期間限定嘅藥膳牛膀湯以為前者會幾清新, 但係冇以為後者會好有藥膳味, 亦都冇成件事好over-rated..究竟係點樣傳出泥話正㗎呢, 隊又長, book枱又難, 仲要開咗咁多間分店好係好在嘢飲多選擇, 又有熟食嗌, 等緊個湯滾嘅時候可以有啲嘢咬吓食材方面都冇乜特別, 唔係特別新鮮唔喺特別有新意hmmmm我唔會主動向任何人提出要泥, 試一次就夠了thanks味道:5/5牛大人📍旺角
食完之後覺得沒怎麼樣的台式火鍋
試咗台灣鳳梨雞湯同期間限定嘅藥膳牛膀湯
以為前者會幾清新, 但係冇
以為後者會好有藥膳味, 亦都冇
成件事好over-rated..
食材方面都冇乜特別, 唔係特別新鮮唔喺特別有新意

味道:5/5

牛大人

📍旺角
2022-02-04 185 瀏覽
最近天氣竟然回冷了一點,又是時候吃火鍋🍲經過了一段時間沒吃牛大人,小編十分想念它們的火鍋,所以又來到了牛大人~這次小編吃的是晚市任食火鍋,同樣分為三種不同的套餐,小編選擇了澳洲極上和牛吃到飽套餐,主打澳洲和牛M5牛肩卷、美國PRIME極級肩里肌😍收費為$298(未連加一),以下大部份餐品為任飲任食!#澳洲和牛M5牛肩卷
雪花分佈平均的牛肩卷😍牛味濃郁而且沒有筋,放左鍋內煮十至二十秒就可以享用~ 肉質嫩滑不會韌,而且每一份的質素也十分平均,不會太厚或薄,口感一流~
#美國PRIME極級肩里肌
肩里肌每片會較厚一點,所以會比牛肩卷較有嚼口,牛味會比牛肩卷偏淡一點,不過牛肩里肌的雪花位置較少,油脂分布會較少,但口感仍然軟腍~

#安格斯特選牛板腱
另一款牛肉,整體來說肉質較有口感,不過肉味較淡,小編較為推薦上一款的牛肉🤣不過這款牛肉也十分不錯!
味道小評分:😋😋😋😋/5#花雕酒雞件帶帶陣陣花雕酒味的雞件,每件不會太大塊😛而雞件肉質十分嫩滑而且有汁😍打破了平常火鍋雞件肉質十分粗糙的情況🤣所以必點雞件~味道小評分:😋😋😋😋😋/5

#鴨血
必

#澳洲和牛M5牛肩卷

#美國PRIME極級肩里肌

#安格斯特選牛板腱

#花雕酒雞件

#鴨血
必點鴨血!一份大約有兩塊鴨血,不會太多,而鴨血不會腥或者煮到一半散開,即使鴨血很軟但也有口感,咬開外層便是軟軟的鴨血😍不過這次的鴨血切成較薄身,口感會差一點點

#台式蝦餃
必食之選之一,小編十分推薦的一款配料,蝦餃皮不會太厚,最有驚喜的是蝦餃的餡料,十分彈牙而且味道特別,亦是很值得一試的一項👍🏻

#各式漿類
跟平常的蝦滑等以同一種方式上菜,由於湯底是麻辣鍋的關係,蓋過了漿類的味道,所以大部分的漿類都不容易吃到本來的味道😢不過各式漿類口感也彈牙而且爽口,實屬不錯的😋

#梅甘酥脆薯
十分有驚喜的小食!外層有糖粉包著整粒脆薯,剛炸好的脆薯外脆內軟,內裏的蕃薯甜甜的,配合一口一個的大小,讓人欲罷不能!😍💕

#士林鹽酥雞
放置了一段時間的鹽酥雞,所以 外層不會太脆
味道小評分:😋😋😋/5

#牛媽袐製滷牛筋
醃製的十分入味的牛筋🥰牛筋即使很大塊,也十分入味,牛肋軟硬適中,也有嚼口,喜歡牛筋和牛肚的朋友一定不可以錯過!

#流水落花 $48
牛大人精釀手工啤酒🍻每杯有425mL~味道帶有陣陣花香,而不會太苦澀,氣泡感也不會太多~
味道小評分:😋😋😋😋/5

🌟喜歡的話可以Like & Follow, 有你的支持是小編的動力🌟
整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰/5
服務:✅✅✅✅/5
環境:💕💕💕💕/5
打卡指數:📸📸📸📸/5
2022-01-21 175 瀏覽
澳洲極上和牛放題,可以喺十種湯底之中揀選,揀左藥膳牛蒡鍋,裏面有新鮮牛蒡、藥材同埋超多芫荽,香味十足,冇咁熱氣,記得要先喝一啖湯、後再火鍋。第一時間放矜貴嘅和牛牛丸,每人有兩粒,真係彈牙無比,十分juicy。自認牛魔王最愛澳洲和牛M五牛肩卷最嫩滑,封門柳最重牛肉味,牛腱版最油脂均勻,基本上只要輕輕拖兩下就食得。火鍋放鴨血、滷水腸、福建燕餃、鯛魚片、蟹籽墨汁漿和子水蓮,海鮮有脆肉鯇魚、沙白同埋海蝦,也鮮味十足,絕對新鮮。最後食啲生菜和皇帝菜消滯,真係Perfect。台灣特色小吃有真豬小香腸、士林鹽酥雞、梅甘酥脆薯和糖醋甜不辣。好似真係去咗台灣食緊美食飲品最愛金桔椰果,酸酸地又有得嚼椰果,口感十足,另外蘋果西打也不錯。都喜愛白桃烏龍,有茶香味。甜品選擇Movenpick、Haagen-Dazs定仙草凍?無論點揀,今餐都冇揀錯「牛大人」。

火鍋放鴨血、滷水腸、福建燕餃、鯛魚片、蟹籽墨汁漿和子水蓮,

2022-01-20 152 瀏覽
天氣轉涼又變係每日都想打邊爐嘅日子,又黎到屋企人最愛嘅牛大人,不過今次就係旺角分店,真係好方便!今次去到原來佢地仲做緊小新主題,有得加購好幾款小新products,仲要價錢好抵,又可愛!最後我都忍唔住揀左套小新碗具set, $98換購價真係好抵,好鐘意!一如以往嘅自助區,特別推介佢哋嘅芋頭同芋頭貢丸,真係好正另外當然仲有自助飲品區,多款台式飲品!連zero都有!今次一如既往都係叫做麻辣鴨血湯底,另外仲試咗酸菜白肉鍋,酸菜白肉鍋真係名不虛傳,好足料好夠酸。另外今次都係叫咗最貴嗰款套餐,因為啲牛真係高質好多,性價比好高!另外套餐會送牛丸,呢個真係超好食一入口爆曬汁,成個口都充滿牛香!佢哋嘅海鮮都好高質,好鐘意佢哋嘅魚,又滑又香。除咗自助區嘅嘢飲之外,仲可以係手機落台式飲品,佢哋嘅冬瓜茶都係必飲另外雖然佢哋係火鍋店,但係想講佢哋嘅台式小食都好好食,呢個甘梅番薯又係會似必叫,而且每次都會不停encore。最後每人都會有一份甜品,可以揀雪糕或者仙草,食到好飽好滿足!

一如以往嘅自助區,特別推介佢哋嘅芋頭同芋頭貢丸,真係好正

另外當然仲有自助飲品區,多款台式飲品!連zero都有!

另外套餐會送牛丸,呢個真係超好食

一入口爆曬汁,成個口都充滿牛香!

佢哋嘅海鮮都好高質,好鐘意佢哋嘅魚,又滑又香。

💥今次是最貴嘅級別澳洲和牛📍 牛大人|旺角📍埋單 $ 6 X X|人均消費 $ 3 X X#CL旺角 #CL四圍食 #CL台灣野⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️之前已經食過美國安格斯級別次就食高一個級別叫咗澳洲和牛🐮湯底叫咗麻辣同埋養生鍋,選擇鴛鴦湯底做咗會員可以有一次免費嘅機會😄澳洲和牛級別比起中間嘅美國安格斯多左澳洲M5和牛、手切封門柳、安格斯牛小排、安格斯牛肉粒、豬雪花肉片等等🙉除咗澳洲M5和牛嚟嘅時候有標明係和之外,其他其實我哋都分唔到邊隻打邊隻🤣🤣但係憑感覺覺得應該係安格斯牛板腱係最好食👍🏻M5和牛食落去唔係覺得特別正🤣一如既往有好多嘢飲🧃同埋有好多台灣嘅特色嘢食💛🤟🏻不負責任點評✌🏻好味道🌕🌕🌕🌕🌑性價比🌕🌕🌕🌗🌑回頭率🌕🌕🌕🌕🌑(五粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥今次是最貴嘅級別澳洲和牛

回頭率🌕🌕🌕🌕🌑
(五粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
2022-01-03 3334 瀏覽
New Years Eve and boyfriend's best friend and his wife wanted to meet up for dinner to ring in the new year. We decided to have hot pot at 牛大人 (English name: Master Beef) as we've been here a few times and they had never tried it. They have several locations but the Mong Kok branch seemed to be a location where it was most convenient for all of us to meet. As we knew this place was very popular, we made reservations so we didn't have to wait too long.The hot pot is 2 hours. The price is depends

The hot pot is 2 hours. The price is depends on the quality of the beef.  We decided to go with $258 package which includes the M9 Australian Wagyu. Ordering the meat is done by scanning a QR code. This is in English and Chinese and quite easy to use.

The rest of the items are in a buffet format found at one of the restaurant. These are vegetables, noodles, tofu and all sorts of meat balls. Everything is placed in containers that have lids on them.

The drinks are all you can drink and located in fridges located at every corner so you don't have to walk far.

For the soup, we chose the Master Beef Roasted Bone Soup. It was very rich and savory with various Chinese herbs found in it along with big chunky bones.

The quality of the meat was very good. A strong beef flavor and still tender no matter how long we cooked it.

The vegetables we grabbed were fresh and there was a lots to choose from.

There were so many types of balls. We couldn't decided and tried as many as possible.

Near the end, we got to choose a dessert.  You can choose either ice cream of  Taiwanese ice jelly.  The ice cream is Movenpick.

One of our favorite places for hot pot as it seems no matter the branch, it's always consistent. Quality of the food is good. The place is tidy and items at the buffet area are constantly checked on and refilled. All items we ordered arrived with no orders missed with not much a delay despite the huge number of people.
2021-12-31
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
除夕
2021-12-31 130 瀏覽
天氣開始凍,放假就同朋友黎到瓊華中心既牛大人暖下個胃平時麻辣鍋同牛骨鍋就食得多,但今次想清淡少少,加上朋友唔係好食辣,所以我地揀左阿嬤養生濃湯鍋成個鍋好足料,個湯底幾好飲,但唔係有藥材味果種養生,想養生暖胃但唔想有藥材味可以試下咁多種牛入面果然係澳洲和牛M5牛肩卷最好食,唔會太瘦,油脂適中,食落嫩滑有牛味 如果想有好重牛味既話,最重味一定係手切封門柳之前未試過用牛肉粒打邊爐,估唔到都幾唔錯,因為夠厚,所以鎖到天多湯汁每人會送兩粒澳洲m9和牛牛丸,牛丸大大粒,咬落去爆哂肉汁最後會有雪糕同仙草凍揀做甜品飲品選擇好多,最出名當然係佢地既冷泡茶,個人覺得桂花烏龍係最有茶味,桂花香都真係有。另外打邊爐配啤酒都係一個唔錯既選擇,我同朋友一人叫左杯佢地既手工啤——流水落花,個味道清清地,唔會有好重酒精味,但又飲到啤酒既香味,岩哂想係咁二飲杯酒傾下計但唔係想大醉既人
天氣開始凍,放假就同朋友黎到瓊華中心既牛大人暖下個胃

如果想有好重牛味既話,最重味一定係手切封門柳

每人會送兩粒澳洲m9和牛牛丸,牛丸大大粒,咬落去爆哂肉汁

最後會有雪糕同仙草凍揀做甜品

2021-12-30 123 瀏覽
-天氣凍就自然好想打邊爐,好彩假期前訂定咗位食牛大人✌🏻😎 想講真係勁多人,明嘅,因佢哋嘅性價比真係唔錯🥰-今次除咗麻辣,仲叫咗白肉酸菜湯底🤍 強烈推薦哩個湯底,酸酸哋好開胃,入面勁多菜,另外哩個湯底淥菜類超好送飯✌🏻 白飯都食咗兩碗❤️🤪-晚上7:30前離座仲有折,佢哋嘅食材真係幾多,好鐘意食佢哋嘅花膠同燕餃,一個價錢任點任食真係好啱同朋友一齊嚟🤭-值得一提嘅:如果喜歡古早味嘅朋友可以點烏梅汁,出面好少見,而且仲好解渴😬🥰

2021-12-22
15 分鐘 (堂食)
  • 鴨血
最近牛大人又搞搞新意思🫕講緊佢同蠟筆小新合作啊 場入面貼滿咗小新同佢啲同學嘅造形 仲有精品買🎨聽店員講喺沙田分店仲可以自費影小新即影即有📸多咗打咭位 難怪呢晚去比平時更多熱鬧今次揀嘅都係澳洲和牛吃到飽套餐🥢選擇最多又抵食 唔同嘅係👉🏻平時我都會揀濃郁嘅湯底 例如麻辣/紅燒牛骨或者蒜頭雞 今晚想試下新野 所以揀咗阿嫲養生濃湯鍋🤤呢個藥膳湯底加咗大骨同大量蔬菜 濃而不膩 帶點清香每次必食嘅澳和牛牛肩卷 質素仍然十分高 牛味超濃郁🐮而另一必食嘅牛類係手切封門柳 鮮嫩到不得了👍🏻今次第一次試咗呢度嘅紐西蘭羊卷肉 原來都好好味架 最鐘意陣羊羶味 會喺口腔維持一陣😍仲有秘制滷牛筋 牛味都好突出 牛筋嘅黏性好強 又係膠原補充嘅時候啦🤤而每位客都會送澳洲M9和牛牛丸 食完會忍唔住要加錢叫多份🐂除咗肉類火鍋配料 仲有台灣特色小食/手工水餃/海鮮… 例如台式火鍋必食嘅鴨血/鹽酥雞/鬼馬老油條… 選擇係非常之多 另外自助吧除咗醬汁配料 仲有各種蔬菜/麵類同飲品可以自己攞架🤗

2021-12-19 169 瀏覽
將近一個月唔食火鍋,今日約朋友打邊爐,朋友衝口而出話去牛大人,這提議這合我的心思,我地放工後一於來到旺角瓊華中心的牛大人總店。進入餐廳只見店內裝潢乾淨企理,坐位闊落舒適,同時分隔合理完全達到防疫的要求。店員有禮貌以及做嘢十分麻利,清理檯面上空碟極為快手,客人唔會覺得檯面唔夠地方擺新點的火鍋食材。與一般火鍋店不同的是這裡通風系統做得幾好,大邊爐時唔會覺得瀰漫,特別適合幾個知己好友圍爐吹水。掃描店內的Barcode後,食客就可以在手機裡點餐。手機menu上所提供牛肉、豬肉,海鮮等讓客人落單,各種食材供真係琳瑯滿目,讓人目不暇接。店內有2個自助吧為食客提供各種唔同的時令蔬菜,魚蛋,肉丸魷魚等任君自取。首先我們選擇牛大人紅燒牛骨鍋,這湯底牛肉香味飄飄,色澤誘人。每人298元的放題里以美國安格斯和澳洲和牛肉為主,切的大小和厚薄均勻,食落細膩嫩滑,牛肉味香濃,回味無窮。西班牙豬梅肉片食落只覺肉質鮮嫩。牛大人所提供的各式海鮮魚滑更是真材實料驚喜十足。值得特別一提的是牛大人自家出品手工啤酒 「落花流水」,濃濃的麥香夾雜住淡淡的桂花香味口感特別的好,令人一試難忘。我地這次人丁單薄,在120分鐘放題時間內

我地這次人丁單薄,在120分鐘放題時間內,兩個人都唔記得食了多少碟唔同的食材,無論我地幾咁努力都冇辦法嘗試到這裡唔同的食物。食完Movenpick雪糕,我地兩人捧著渾圓的肚子满足地離開。

紅燒牛骨鍋湯底牛肉香味飄飄,色澤誘人

澳洲和牛M5 牛肩卷肉味濃鬱。

安格斯牛肉脂肪豐富,分佈均勻,入口即化。

澳洲M9和牛牛丸,爽口彈牙多汁。

蟹籽墨魚漿真材實料驚喜十足

「落花流水」啤酒口感清新,一試難忘
2021-12-16 181 瀏覽
嘗試去咗好多次都食唔到,終於食到喇!佢嘅價錢,同佢比嘅牛肉質素,CP值ok 嘅!我要讚佢個牛肉飯,真係好好食!啲海鮮都算新鮮!仲有水蓮食!上野食都快,係真係好細碟😆
2021-11-29
15 分鐘 (堂食)
  • 澳洲M9和牛牛丸
  • 牛肉滷飯
今日天氣轉涼,「牛大人」絕對是食完又可以再食的餐廳,連小朋友都好中意去食!一入牛大人就見到有新野,牛大人同蠟筆小新合作,見到四周都有好多蠟筆小新,連小朋友度高板都係,好可愛呀~我們選咗澳洲極上和牛套餐配藥膳牛蒡湯,湯底濃郁,湯底勁多料,未落火鍋料可以先嘗一嘗。-澳洲和牛M五牛肩卷:油花均勻、肉質柔嫩-手切封門柳:紋理細緻、富牛肉味另外上腹牛五花、牛版腱、牛小排也色澤鮮嫩,屬上等食材。每位送上兩粒彈牙和牛牛丸,好食juicy到不得了。海鮮也新鮮甜美,包括海蝦、沙巴和脆肉鯇魚,我們也encore了兩次。海蝦大大隻好彈牙,仲好多膏。台灣直送美食最愛蟹籽墨汁漿、福建燕餃、鴨血、鯛魚片和水蓮,真係食到飽肚無比。仼飲飲品,有四款冷泡茶、仲可以order 冬瓜茶、酸梅汁、烏梅汁和金桔椰果。現在like 社交平台獲送紫芋霜奶,特色飲品,味道不錯,可以一試。最後可揀甜品,雪糕或者仙草凍,話咁快就兩個鐘頭,每次都意猶未盡好像仍有很多未嘗試嘅食物,可能「牛大人」就有此魔法令你想再光顧。

-澳洲和牛M五牛肩卷:油花均勻、肉質柔嫩
-手切封門柳:紋理細緻、富牛肉味

另外上腹牛五花、牛版腱、牛小排也色澤鮮嫩,屬上等食材。

每位送上兩粒彈牙和牛牛丸,好食juicy到不得了。

2021-12-12 145 瀏覽
今日去左牛大人旺角分店食火鍋放題。餐廳環境唔算大,但地方清潔,感覺舒服。🔹 牛夫人秘方紅燒牛骨鍋牛骨鍋湯底香濃,加上紅棗、八角、香葉等香料,,微辣開胃,加埋滷水一齊食就最正!個人推薦要點滷水大腸浸耐啲先食!🔹澳洲M5和牛牛肩卷牛肉肉質柔嫩,惟肉味不及安格斯牛肉濃郁,但口感一流。 🔹私房鴨血鴨血口感軟嫩,加上牛骨湯底完在絕配。如果可以大件啲同厚身啲就更佳。🔹水蓮可以算係台灣嘅特色蔬菜,估唔到係牛大人都可以食到。🔹封門柳🔹鮮蝦、大蜆🔹墨魚漿🔹自助吧🔹甜品甜品可以選擇雪糕或者仙草自己覺得選擇仙草更加有特色,而且配料豐富,有珍珠、紅豆、蒟蒻等等

🔹 牛夫人秘方紅燒牛骨鍋

🔹澳洲M5和牛牛肩卷
牛肉肉質柔嫩,惟肉味不及安格斯牛肉濃郁,但口感一流。

🔹私房鴨血

🔹水蓮
可以算係台灣嘅特色蔬菜,估唔到係牛大人都可以食到。

🔹封門柳

🔹鮮蝦、大蜆

🔹墨魚漿

🔹自助吧

🔹甜品
甜品可以選擇雪糕或者仙草
2021-11-23 395 瀏覽
✨✨極高人氣台式火鍋 - 牛大人✨✨小妹食好嘢資歷尙淺,牛大人開左咁耐,上個月先第一次食😂食完一次感覺非常良好,今個月帶媽媽再食多次!😆😆上一次喺尖沙咀食,環境大又坐得舒服😌,又無咩人。今次特登揀旺角瓊華總店,以為會係最大,點知好失望😔,地方好細又窄,人來人往,好迫。食物質素方面,好彩都係一樣咁好😊,飲品區好細,比較少選擇,但我都係飲得唔多。而我每次打邊爐,都會必食嘅粉絲,呢間總店就無提供,都有少少失望。🥲5點半前入座都仲可以walk in,我食頭輪,7點半出番去已經見到人山人海,所以一定一定要上網book定枱!如果再食,我都係會揀番尖沙咀分店😊📍牛大人 (旺角瓊華總店)
✨✨極高人氣台式火鍋 - 牛大人✨✨

小妹食好嘢資歷尙淺,牛大人開左咁耐,上個月先第一次食😂

食完一次感覺非常良好,今個月帶媽媽再食多次!😆😆

如果再食,我都係會揀番尖沙咀分店😊

📍牛大人 (旺角瓊華總店)
2021-11-22 338 瀏覽
4點拿walk in飛,5點食。揀左食中間個餐,第一次食,別有不同,服務態度好,員工夠多,收拾同出餐都好快手,基本上沒有漏單出現,上菜超快。。。雖然點既款唔多,但出面也有個位俾你夾配料,飲品也不多選擇。不停叫安格斯牛,沙白,水連,呢3樣是覺得最好食的。鴨血超薄一般,沙白無沙食幾多都唔怕水連爽,可能平時都無食過,所以覺得好好食😋join會員仲免費鴛鴦鍋成晚都不停點,食,點,食,無時間傾計最後甜品雪糕完成了戰鬥
食幾多都唔怕
成晚都不停點,食,點,食,無時間傾計
最後甜品雪糕完成了戰鬥
2021-11-21
10 分鐘 (堂食)