2016-12-10 989 瀏覽
每天出去食飯都看到人家在爆丼屋排隊, 什至在下雨都在排呢~弄到我感覺都好好奇喔! 星期四難得可以早一點點下班 , 當然馬上跑去試試看 ! 準時六點鐘到達 , 其實也有人開始在排隊呢 , 大概等了十分鐘左右就可以進去了. 看著Meun真的好難選呢! 結果選了四重火山盛丼 , 三色海膽丼 , 還有一個牛舌. 隨丼還會有味噌湯 , 這個湯也好讚喔 ! 味道比外面的淡一點 , 沒那麼咸, 但卻好清甜 ! 還超多湯料呢! 這個湯也好讚喔 ! 味道比外面的淡一點 , 沒那麼咸, 但卻好清甜 ! 還超多湯料呢! 味道都是湯料熬的,白蘿蔔紅蘿蔔豆腐蔥花昆布樣樣齊 本來買想點蟹籽沙律的,不過看到都真的滿多就沒點,別浪費嘛.燒牛舌串 $48牛舌好快就有,出單蠻快的,而且送到的時候還滿燙喔! 熟度剛剛好,牛舌要注重熟度,因為太熟會好韌,它不但不韌,還爽口的,加上兩邊煎香再灑上少少鹽,新味更突出。旁邊還有一個醬,這個是明太子芥末醬。值得推介!除了特別之外,配上明太子後芥末的味道沒有平常的重,不會蓋過原先牛舌的味道,反而好像更清新。 主角出場了! 果然爆丼無誤 四重火山盛丼 $298 拖羅蓉堆到山一樣,再高應
每天出去食飯都看到人家在爆丼屋排隊, 什至在下雨都在排呢~

本來買想點蟹籽沙律的,不過看到都真的滿多就沒點,別浪費嘛.
燒牛舌串
燒牛舌串 $48

主角出場了!

果然爆丼無誤

四重火山盛丼 $298

拖羅蓉堆到山一樣,再高應該會塌下來吧 ! 玉子還印上爆丼屋的字樣,好可愛喔 !❤

先來我至愛的三文魚籽😌,無得輸,口口都是三文魚籽的爆漿感覺,還有那份魚油的香味,加上新鮮的食材讓我想在我到日本的時候。(小妹試過在日本瘋狂到買一盒三文魚籽當早餐)

松葉蟹肉,相對的感覺會比較普通,但一樣的好吃!

四重火山盛丼
再者是拖羅蓉!不得不讚!❤❤❤❤Laam不是魚生愛好者,但我通通吃光光喔! (平常的我對魚生都係口不到三)裏面包含好多種不一樣的刺身:赤身,帆立貝,魚腩...其他我忘了(傻笑中...)在網上對這拖羅蓉的評價好壞參半,但我真的覺得好好吃(要升天了)

先要說明一下這個味道是很淡的,重口味者可以選海膽飯喔。吃完別的請先喝水再嘗這個拖羅蓉(笑)

整個都十分新鮮,味道十分鮮甜,是清甜, 味道比較淡的, 同時也不會像外面的有一陣膠的味道, 加上佢是"蓉" 嘛, 一放進口魚生的魚脂都溶到口裏, 而且這的質感和飯拌起來食沒難道.

(不是誇張, 配料和飯的比例都差不多是一比一, 食到底還是有不少的配料.)

到海膽 ~ 這個是加拿大海膽 , 好大隻喔 ! 雖然加拿大的不夠日本的香味濃郁, 可勝在每一口都滿滿的. 感覺也比較Creamy , 甘而不苦, 加上這個飯的層次已經夠豐富, 用味道沒麼濃的一種也比較合適.

三色海膽盛丼 $238

顧名思議三種不一樣顏色的海膽, 分別有韓國, 日本北海道, 加拿大的海膽. 加大拿的剛剛也有說過, 比較平均, Creamy , 而日本北海道的則香濃香滑, 我反而覺得配飯有點浪費 , 我跟朋友就用附上的紫菜夾在一起直接食. 韓國的味比較甘,

三色海膽丼
注意喔! 這裹沒有外賣服務的呢, 可你要是真的食不完還是可以問一下店員要一盒子打包呢. (一個丼的分量真的滿多, 男孩子相信也夠飽, 我們2個女孩真的食不完. )
2016-11-24
15 分鐘 (堂食)
燒牛舌串
2016-12-10 509 瀏覽
星期四既7:00去到 已經好多人等緊 朋友話佢有friend 早幾手六點幾到 都係等一個鐘 等呀 等 最尾我地我到8:20 兩個女仔食唔到好多 所以叫佢最雜錦個飯 三文魚魚生三片同炸蠔 一黎到 嘩 好靚 雖然個樣好靚 但 海膽無咩鮮味 蟹肉碎都係 最尾大家分落自己個碟 都係撈埋一齊食 😂
炸蠔
2016-12-08
2016-12-08 398 瀏覽
旺角新開既爆丼屋每日都人山人海,迫到爆一爆,今日lunch尼試一試有咩特別先。一坐底店員就會比左杯熱茶同一兜中華沙律你先,中華沙律既醬加上面頭D芝麻好香 食唔停口。呢到五花八門既刺生飯睇到人眼都花,款款都堆到滿一滿好似好好食咁,而我好本身好中意食海膽,最尾就簡左呢個三色海膽飯。佢特別之處系集左加拿大、韓國同北海道三地既海膽於一身,完全疊到襟哂下面D飯,望到都好邪惡,海膽控必食之選! 除左飯之外,都仲有好多小食簡,我都嗌左個名古屋芝麻雞翼。海膽飯一尼到我都比個份量嚇親,一尼個碗好深下面放左勁多飯,二尼佢既三色海膽又多又厚完全系有三間系面頭,中間仲靚靚咁放左隻流心蛋,而個飯系跟左兩包紫菜,自己包尼食都得。而海膽既味道鮮甜,我覺得加拿大既濃郁最岩我亦系最大塊,大大啖咁食真系好滿足,用紫菜整成壽司咁,又系另一番風味。而尼個炸雞翼外面層皮就無咩特別,但入面就好juicy好軟熟,上面加左芝麻 擠D檸檬汁再點個醬食,一定要試下!
旺角新開既爆丼屋每日都人山人海,迫到爆一爆,
今日lunch尼試一試有咩特別先。

除左飯之外,都仲有好多小食簡,我都嗌左個名古屋芝麻雞翼。

海膽飯一尼到我都比個份量嚇親,一尼個碗好深下面放左勁多飯

今日終朝聖 爆井屋 果然真係爆 爆 爆 多料呀我第一位推介 三色海膽盛丼真係勁多海膽 但只不過係2xx 依個價錢 超值而且海膽味道 不會帶腥味 入口即溶 我比較喜歡其中之一既日本海膽 會帶少少甘味 還有Wasabi紫菜包海膽Tim第二推介就係下面呢款嘅 帆立貝三文魚籽盛丼可見圖中 三文魚籽 滿到滿瀉唒出利帆立貝鮮甜 第三推介 鵝肝壽司鵝肝入口即溶 火炙熟道 剛剛好而且超抵 大大件 ($45x2)今次仲食咗三文魚火山丼 我覺得三文魚生 唔夠凍 吞拿魚山 很足料 送飯不錯小提醒: 需要與足夠時間等候排隊 夜晚飯輪候時間比較耐 所以記得打定底唔好餓親
今日終朝聖 爆井屋 果然真係爆 爆 爆 多料呀

今次仲食咗三文魚火山丼
我覺得三文魚生 唔夠凍
吞拿魚山 很足料 送飯不錯
2016-12-06
150 分鐘 (堂食)
  • 三色海膽丼
2016-12-06 413 瀏覽
次次喺旺角經過呢間餐廳無論中午定係晚飯時間一定係人山人海排晒長龍咁今日早左放工五點幾六點已經落到去旺角見到門口只係排緊五個人二話不說緊嚟衝入去會一會呢間人氣餐廳啦呢間就都有好多選擇揀有牛肉有魚生有海膽仲有大大隻嘅赤蝦不過因為有選擇困難症嘅我見到款款都咁吸引所以我就叫左一種四重火山盛丼正正係貪佢咩都有首先上枱嘅係一個味噌湯水準正常 唔會太咸之後就係主角嘅丼一望到就完全令人超級興奮因為搶眼嘅吞拿蓉金字塔粉紅色完全吸引相機及眼珠而且周圍仲有搶眼的黃色海膽每塊海膽都十分爆滿鮮橙色的三文魚子都係不可以錯過的而旁邊的松葉蟹肉更加係有禾桿琴珍珠的味道影完相之後加入左少少豉油就立即用更將每一款刺身再混合埋日本米去食喺放入口個客完完全全差唔多想嘩一聲叫出來鮮甜無比嘅魚生再加上加入了日本做的壽司飯簡直係天衣無縫的一樣食品難怪佢哋每天都排晒長龍好彩今日早左到排嘅時間少咗
次次喺旺角經過呢間餐廳

簡直係天衣無縫的一樣食品
難怪佢哋每天都排晒長龍
好彩今日早左到排嘅時間少咗
2016-12-06 589 瀏覽
新開張了一段短日子,人氣仍高企,晚市排隊的人還是很多!丼飯的選擇有十款左右,有生有熟,豐儉由人,當然愈是貪心想多吃幾款魚生,價錢就愈貴啦!我這個4拼的4重火山盛丼最豐富!亦是最貴的1款,有拖羅蓉、三文魚籽、蟹肉、海膽。拖羅蓉當中夾着些三文魚、油甘魚,雖然刺身質素未算十分鮮甜,沒太大驚喜,但還是新鮮、肥厚、份量足。而暖暖的醋飯酸度亦適中。雖然碗的實物看似細,但因為飯及配料都塞得滿滿密密的,所以吃一碗都非常飽!這裡不單是刺身飯、牛肉飯震撼😮連鰻魚飯($138)都份量十足的啊!一片片鰻魚鋪滿在飯上,吃到最後不會剩下白飯,而是剩下鰻魚!鰻魚質感軟綿,有少量可接受的骨,鰻魚汁量足夠,味道微甜偏鹹,頗濃味。上面還頂着一隻蛋黃,不過是熟的😐而不是溫泉蛋。
新開張了一段短日子,人氣仍高企,晚市排隊的人還是很多!

2016-12-06 329 瀏覽
爆丼屋堆到成座山咁高既牛肉近排好出名,今日bk左位去試下下牛茶時間尼食lunch都無諗過咁多人系門口排隊,真系誇張一坐底望下個餐牌好多好多選擇,除左牛之外、仲有好多剌生呀海膽飯,睇圖個個都堆到滿滿,唔怪得叫爆丼我當然諗都冇諗就叫左個牛肉飯  原來堆到成座山個個系mega版而價錢都系貴D既,聽店員講mega版同常share食而普通版都好大兜既,一人份絕對夠食,而我仲叫左個芝士魚餅小食坐底後每枱上面都有碟我好中意食既中華沙律,同埋佢份量都多架見佢放滿一碟,等你等野食尼個D都有野食下幾貼心而跟飯有碗味僧湯,我個人就好少飲,但驟眼望落都落足料,蘿蔔呀海帶等等至於兜普通size既牛肉飯尼到個時我望到都好興奮,份量好夠,我自己先將粒蛋同牛搬開,因為真系堆到食唔到下面D飯,一片片厚度一樣粉紅色既牛肉加埋D汁真系令我食完一塊又一塊D飯同D牛既份量一樣都系好多,將粒流心蛋撈飯食更加一流而個芝士魚餅都好好食,除左煎得香脆既表皮之外,入面仲有熱辣辣既芝士流心,值得一試
爆丼屋堆到成座山咁高既牛肉近排好出名,今日bk左位去試下

下牛茶時間尼食lunch都無諗過咁多人系門口排隊,真系誇張

D飯同D牛既份量一樣都系好多,將粒流心蛋撈飯食更加一流
2016-11-29
下午茶
2016-12-05 461 瀏覽
星期日17:56攞飛,18:45 左右有位...我同babe都好鍾意海膽,但年紀大了,食太多感覺會太膩。同埋眼見好多枱都食剩啲飯,真心唔想嘥野,所以我地決定先order 一碗4色丼 - 即係有拖羅蓉 + 蟹肉 + 三文魚子 + 海膽 🤗。食完先再睇下使唔使加野食Babe 唔食拖羅蓉同三文魚子,所以我地就將碗飯分兩份,佢食海膽蟹肉飯,我就食拖羅蓉三文魚子飯😋拖羅蓉 - 好高好多三文魚子 - 好多海膽 - 有三片蟹肉 - 算多,但又未至於爆Babe話蟹肉無乜蟹肉味,海膽又無乜海膽味;唔係難食,好普通...我個拖羅蓉都多筋,三文魚子都okay, 只係食得多都好膩,又唔算好鮮最後,好彩我地只嗌一碗,因為太膩既關係,同埋又唔算十分好食 - 啲料真係無乜鮮味,所以兩個人食一碗都食剩 😟我都唔想做大嘥鬼,但真係食唔落 以量黎計,佢係算爆。但講到質,$298+10% 既一碗四色丼,居然不如一盒你去超市買既刺身丼;座位更加唔使講,茶記既格局,仲要有蚊同比個waiter 批左一踭 (知佢唔小心,但佢地係我後面係咁傾計... 又點會留意有客坐係度,同埋想像到有幾迫....)唔會再去了 👋🏻👋🏻👋🏻
星期日17:56攞飛,18:45 左右有位...

我同babe都好鍾意海膽,但年紀大了,食太多感覺會太膩。
食完先再睇下使唔使加野食

拖羅蓉 - 好高好多
三文魚子 - 好多
海膽 - 有三片
蟹肉 - 算多,但又未至於爆

我都唔想做大嘥鬼,但真係食唔落

以量黎計,佢係算爆。

唔會再去了 👋🏻👋🏻👋🏻

四色丼
2016-12-04 320 瀏覽
上次嚟呢度嘅時候見到全部排晒長龍,成埋人喺門口。諗住呢度開咗間乜嘢咁誇張啦?原來係日本魚生飯。通常人就係咁樣,越多人排隊嘅地方就越多人想試,冇人去嘅地方真係請你都唔會入去。抱著呢個心態,我都去左試,好彩今日排唔算多人,等左十分鐘左右就入到去。入面高朋滿座,全場滿唒,但地方唔算大,坐得稍為逼左小小。但係感覺還算係ok嘅,地方都乾淨整潔。睇咗個圖畫之後,一心就想食拒最出名的海膽飯。但入到去見到個價錢238蚊,果真有點貴,唔捨得。。。所以就叫左個加拿大海膽手卷止下痕先,果真好好味,入口味道好creamy ,味濃,就算唔點豉油食都好食。另外叫左個三文魚帶子甜蝦丼,見到隻蝦已經立即覺得抵食。依我覺得呢個蝦嘅size係加大型,多肉,長身,個頭仲有膏,真係好鬼正。三文魚都算係厚切,顏色鮮豔,明顯係新鮮貨,食落鮮甜。飯另外仲拌有三文魚子。再叫左個三文魚角切加吞拿魚蓉,呢個都好食,但相比上面嗰個就遜色左d。呢個三文魚係切粒,肉應該係經淹料淹過,味道幾好,但始終唔夠自然的鮮甜味來得好。上面的吞拿魚蓉就值得讚下,我平時唔多中意食,好怕拒陣草甘嘅味道,但呢到都將拒加工左,無左陣草青味,就算徘徊係個口到耐d都o

上面的吞拿魚蓉就值得讚下,我平時唔多中意食,好怕拒陣草甘嘅味道,但呢到都將拒加工左,無左陣草青味,就算徘徊係個口到耐d都ok,好似接受。
中午大概有10幾個餐可以選,跟餐多個中華沙律同麵豉湯。
我成日都話食好嘢,要排隊唔緊要。但最怕係排完隊覺得唔值得,但呢到比左個好嘅感覺我。食前覺得價錢係貴,食後就覺勝價比高。儲番個幾月錢,再去挑戰我嘅目標--海膽丼先。

2016-12-04 8550 瀏覽
位於旺角的爆丼屋,是一間極為火紅的丼屋日本餐廳旺角豉油街50號地下8號舖                            今天和媽媽由午至晚,四周圍逛,已吃過四間餐廳。晚餐則決定在此解決四重火山盛丼$298我最愛吃魚生,刺身和丼飯都是我的至愛加上作為foodie,胃囗甚大,所以決定點選 四重火山盛丼四重包括: 鮮松葉蟹肉,三文魚籽,加拿大海膽,拖羅蓉賣相吸引驚人,令人不自覺地相機食先四重中最愛大山堆拖羅蓉,真的大得要用大山堆來形容較米飯更多的拖羅蓉,以赤身,甜蝦,劍魚腩三文魚籽而成,每囗魚油囗中爆發,香濃味足,脂肪滿溢真的不得了,獨享有點小油膩,但極滿足Mega爆盛慢燒牛肉丼$188自稱囗胃不細,所以當然要挑戰一下Mega牛肉丼慢燒薄切極大片的牛肉片堆成一個高山堆,以一枝長針定形插著,就如漢堡包插上大刀的吸引牛肉片份量真的不少,大約每吃一小囗飯,就可吃一片牛肉,也不會最尾無餸收埸哈哈牛肉肉質尚可,腍身略帶靭勁,不算太嫩滑的那種不過配上生雞蛋,燒汁,沙律醬等進食,非常美味米飯是我另一推介的食物,質感煙靭微硬,米飯飽滿,嚼勁美味,超喜歡
位於旺角的爆丼屋,是一間極為火紅的丼屋日本餐廳

旺角豉油街50號地下8號舖

四重火山盛丼$298

我最愛吃魚生,刺身和丼飯都是我的至愛
加上作為foodie,胃囗甚大,所以決定點選 四重火山盛丼
四重包括:
鮮松葉蟹肉,三文魚籽,加拿大海膽,拖羅蓉
賣相吸引驚人,令人不自覺地相機食先
四重中最愛大山堆拖羅蓉,真的大得要用大山堆來形容

較米飯更多的拖羅蓉,以赤身,甜蝦,劍魚腩

三文魚籽而成,每囗魚油囗中爆發,香濃味足,脂肪滿溢

真的不得了,獨享有點小油膩,但極滿足
Mega爆盛慢燒牛肉丼$188

自稱囗胃不細,所以當然要挑戰一下Mega牛肉丼

牛肉肉質尚可,腍身略帶靭勁,不算太嫩滑的那種
不過配上生雞蛋,燒汁,沙律醬等進食,非常美味

2016-11-28
2016-12-04 323 瀏覽
每次晚飯時間經過呢間店都勁多人排隊,一直都無機會試下~尋日男友心血來潮提議不如趁早去試下啦~去到大約6點幾左右,已經有少少人潮係門口排隊,大約要等20張枱左右啦~比起平時等60-70張枱算是可接受了我就揀左呢個刺身種類比較多既火炙魚生飯~整體味道都算幾唔錯既~魚生又新鮮飯就有點多囉,食唔晒有點晒~男友就點左佢一向都好鐘意食既鰻魚飯~無咩特別~都幾好既最出事就係呢個,蟹子沙律了蟹子分量出乎意外地爆多而且賣相還好...撩左少少菜同青瓜出黎之後個樣好似好睇d我同男友都唔鐘意晒野食,但不斷啃啃啃都食唔晒d蟹子,仲食到個嘴好攰添...就是蟹子多過沙律既概念....個口淨係得蟹子味,有點單調...建議佢改名為沙律蟹子最後都食唔晒呢...總結:魚生飯都算幾唔錯,但同普通果d差不多,爆丼只是綽頭呢~蟹子沙律真係...浪費了...

飯就有點多囉,食唔晒有點晒~
男友就點左佢一向都好鐘意食既鰻魚飯~無咩特別~都幾好既
最出事就係呢個,蟹子沙律了

蟹子分量出乎意外地爆多
而且賣相還好...
撩左少少菜同青瓜出黎之後個樣好似好睇d

建議佢改名為沙律蟹子

最後都食唔晒呢...

• 火焰盛丼
2016-12-02 269 瀏覽
近日好爆熱既爆丼屋😍食物質素很好😋唔好睇佢咁細碗丫😎仲有麵豉湯送+2塊紫菜其實都幾夠食嫁😶款唔多🤔勝在夠新鮮🤓但係排好耐隊😭夜晚7點等到930先食得吞拿魚蓉ok la🤔但呢三文魚唔錯韓國海膽手卷好味喔😙$58( ̄∇ ̄)👅👅👅👅(5👅滿分)
近日好爆熱既爆丼屋😍
食物質素很好😋唔好睇佢咁細碗丫
😎仲有麵豉湯送+2塊紫菜
其實都幾夠食嫁😶
款唔多🤔勝在夠新鮮🤓
但係排好耐隊😭夜晚7點等到930先食得
吞拿魚蓉ok la🤔但呢三文魚唔錯
韓國海膽手卷好味喔😙$58
( ̄∇ ̄)👅👅👅👅(5👅滿分)
2016-12-02 1812 瀏覽
近排好出名喺旺角專食井既地方 大排長龍 所以我就特登 晏晝4 點零5 點去食 一去到staff會俾一杯日本茶 同一細碟中華沙律以作前菜中華沙律比較幼細 好有口感 芝麻 醬汁既調味十分唔錯 而茶既茶味十分濃郁 配合食豐富既井黎講係好正  既然一場黎到就點最豪 看似最邪惡既 爆盛燒牛肉井 大 188 蚊係以慢燒牛肉為主既井 牛肉既數量保守估計有成18 至20 件 排到好似三角形甘 配以暖身既日本飯 生雞蛋 而每一個井都會配埋一碗麵豉湯牛肉係慢燒 所以好有肉味得黎肉味燒得十分平均 而且口感 適中 不會太un或太林, 而且有勁多塊 如果唔太食既人 建議兩人食一個再加小食, 飯係日本飯 十分軟熟 配以芝麻wasabi醬 同生蛋撈埋一齊 真係好正 就好似成緊成十幾廿件牛肉壽司既滿足感甘樣而麵豉湯亦整得十分夠味 落足料 咸度適中 再加上蘿白同瘦肉調味 唔錯  三色海膽盛井238 蚊超邪惡既海膽井 橙色既係馬糞海膽 口感有層次感 而且味濃, 然後睇落一塊林身係加拿大海膽 口感都比較濃 但比較少海水味 質感偏林, 最後係間條紋 係燒過既韓國海膽 因為呢種海膽比較多水。所以燒過少少減少濕度 十分細心 .
一去到staff會俾一杯日本茶 同一細碟中華沙律以作前菜

既然一場黎到就點最豪 看似最邪惡既
爆盛燒牛肉井 大 188 蚊

三色海膽盛井238 蚊

超邪惡既海膽井 橙色既係馬糞海膽 口感有層次感 而且味濃, 然後睇落一塊林身係加拿大海膽 口感都比較濃 但比較少海水味 質感偏林, 最後係間條紋 係燒過既韓國海膽 因為呢種海膽比較多水。所以燒過少少減少濕度 十分細心 . 而且上面再配合邪惡既um春蛋黃 蛋黃雖細但十分濃香蛋味 配合埋飯 海膽同紫菜一齊食 238 蚊一大碗 絕對物有所值 !

2016-12-01
10 分鐘 (堂食)
2016-12-02 2101 瀏覽
近期飲食各餐廳都各出奇招吸客今日慕名同朋友朝盛早前入主既爆丼屋首先上枱是前菜【沙律】菜新鮮爽甜,但吾會雪到好凍/放到熱餐廳配既汁比較吾同係好似柚子醋加少少黑椒甘樣配搭比較開胃朋友大讚落黑椒好好味隨丼附送味噌湯一碗味道吾會好咸,比外間飲落好好多入面配料好足,有紅蘿蔔豆腐各樣(好似擔心客人食丼飯太濟)先來個三色海膽飯上有着滿溢既三種海膽滿到完全見吾到飯海膽有些輕輕燒過,香香的很誘人左邊的海膽如果吾燒就好了很喜歡佢的海膽汁中間的海膽最好味好甜好滑右邊的都好好味很滑很甜配了蛋更滑更好味火焰盛丼也不差把很適合燒一下的刺身齊集不用說都知三文魚燒過更好吃,半生熟的感覺好豐富左口魚裙邊最好食魚油比三文魚更多又正有種入口即溶既感覺雖然帆立貝也很好吃但真的大粒到好飽到朋友食到一半都要減慢到龜速先得吃得太飽了只好點罐可樂舒暢下不過它的酸薑真的好正很開胃,食落去喉嚨好舒服總合份量很足,很“爆”壽司真得要讚,不太硬,粘度剛好,醋的份量也很好味道很棒,配搭得很好
近期飲食各餐廳都各出奇招吸客
今日慕名同朋友朝盛早前入主既爆丼屋
前菜
首先上枱是前菜【沙律】
菜新鮮爽甜,但吾會雪到好凍/放到熱

餐廳配既汁比較吾同
係好似柚子醋加少少黑椒
甘樣配搭比較開胃

朋友大讚落黑椒好好味
隨丼附送味噌湯一碗

味道吾會好咸,比外間飲落好好多
入面配料好足,有紅蘿蔔豆腐各樣
(好似擔心客人食丼飯太濟
先來個三色海膽
飯上有着滿溢既三種海膽
滿到完全見吾到飯
海膽有些輕輕燒過,香香的很誘人
左邊的海膽如果吾燒就好了

配了蛋更滑更好味
火焰盛丼
火焰盛丼也不差
把很適合燒一下的刺身齊集
不用說都知三文魚燒過更好吃,半生熟的感覺好豐富
左口魚裙邊最好食

魚油比三文魚更多又正
有種入口即溶既感覺
雖然帆立貝也很好吃
但真的大粒到好飽

到朋友食到一半都要減慢到龜速先得
吃得太飽了只好點罐可樂舒暢下
不過它的酸薑真的好正
很開胃,食落去喉嚨好舒服

總合

份量很足,很“爆”

壽司真得要讚,不太硬,粘度剛好,醋的份量也很好

味道很棒,配搭得很好
前菜
火焰盛丼
2016-12-01 329 瀏覽
自從之前食過一次魚生飯之後就愛上魚生飯, 因為咁, 近排大熱爆丼屋點可以吾試下, 去到門口, 不得了, 好多人排緊隊, 我地都等左差吾多一個鐘鬆D 先入到去我叫左四重火山盛丼, 個飯比我想像中細碗, 同吉野家個豌差吾多, 但係佢D 刺身同飯就打爆哂成個碗, 佢送到過黎既時候有D 不知所惜, 因為完全吾知可以點落手開始食, 不過見到其他人會問侍應囉隻碟分開D料, 咁我就有樣學樣, 終於開始食啦, 蟹肉食得出係新鮮係蟹度拆出黎, 好鮮甜, 三文魚子都好鮮味, 中間有一座刺身山, 入面有三文魚, 劍魚同吞拿魚, 都好新鮮, 但我覺得稍為切得細粒左D, 無咩口感, 不過都好美味, 始終刺生食材主要都係睇佢D 貨流動得快吾快, 見到佢咁多人排住隊食就知一定都好新鮮, 另外佢仲跟左個麵屎湯同有2包四洲wasibe紫菜, 個紫菜包住D 飯黎食又有另一番風味, Oishii
自從之前食過一次魚生飯之後就愛上魚生飯
我叫左四重火山盛丼, 個飯比我想像中細碗
, 同吉野家個豌差吾多, 但係佢D 刺身同飯就打爆哂成個碗
, 蟹肉食得出係新鮮係蟹度拆出黎, 好鮮甜,