2020-12-01 78 瀏覽
My wife told me to pack some meat for dinner tonight since no one is cooking. While on the way home, i saw alot of people queuing outside this stall thus i decided to give it a try. SiuMeiLouSi was located at Cheung Fat Street, few minutes walk from Cheung Sha Wan MTR.They catered mainly for take-away, offering all sorts of meat such as BBQ pork, roasted meat, goose, chicken and duck etc. They seemed to be quite popular during dinner time, with alot of customers packing back home. Roasted meat w

Roasted meat was chewy and flavourful, with lean fats in between making it juicy.

BBQ pork was marinated till juicy, thus it was chewy and sweet in taste.

Salted baked chicken - The portion was huge, covering the whole take-away box. Chicken was flavourful, salty in taste. It was soft and smooth, with ginger sauce provided to enhance the taste.

Roasted goose was chewy and oily in texture, with the skin roasted till crispy and thin in texture.
2020-11-30 64 瀏覽
上星期去奶奶屋企食飯,喺公司附近嘅燒味滷師斬料!燒味滷師雖然新開大約1個月,但已經超有人氣,每次經過都見到門外有長長人龍,而且帶著口罩都聞到燒味香味,所以就趁機會試下呢度嘅幾款招牌燒味!因為仲算係新開業,所以燒味店做緊好多優惠推廣,我都唔執輸買咗三款燒味返屋企大家分享!至尊燒鵝(上莊)$110燒鵝外皮燒得亮澤香脆,皮下嘅鵝肉味道濃郁,肉質軟腍,食落啖啖肉。淋上秘製鵝汁,蘸上酸甜醬汁,剛好平衡膩感。呢隻燒鵝得到大家一致讚賞,唔駛一陣已經極速清碟,好誇張!叉燒($50)叉燒份量好足,$50定價真係佛心!叉燒肥瘦比例剛好,肉質鬆化完全唔鞋口!客家鹽焗雞($59一隻)雞味本身只係簡單用鹽焗調味,但反而更加突顯肉味,味道唔會太鹹,我自己反而幾鍾意就咁食,但老公就鍾意蘸沙薑,食落更加惹味。燒味滷師整體燒味質素好,價錢唔貴,性價比高,呢一區比較少好食嘅燒味店,難怪燒味滷師可以咁短時間得到咁多街坊支持!
上星期去奶奶屋企食飯,喺公司附近嘅燒味滷師斬料!

至尊燒鵝(上莊)$110

叉燒($50)

客家鹽焗雞($59一隻)

2020-11-30 38 瀏覽
今日放假返屋企食飯當然要買下料加餸.收工後見呢間燒味店大排長龍,當中係好多街坊去買就已經感覺到來頭唔細.原來店主曾經代表酒店參加大賽並獲得燒味及滷水部至尊金獎.客家鹽焗雞以鹽焗方式可以保持原汁原味,食落雞味更香而且雞肉更嫩滑.雞皮唔會過厚亦唔會過肥膩,皮香肉滑.雞肉帶淡淡鹹香味亦無帶雪味.至尊燒鵝燒鵝皮脆肉香肥美又富鵝油.鵝肉質感飽滿,肉嫩多汁.再加上甜梅醬,甜中帶微梅酸香,令鵝肉更滋味解膩p.自家工場,店內見到一座燒鵝櫃掛滿燒鵝,見到都流晒口水.老師傅燒腩仔燒腩仔三層肉既五花腩.由最上燒得鬆化酥脆既燒腩皮,帶陣陣鹹香,一咬聽到清脆咔滋咔滋聲.中間肥肉夾係脆皮同鹹香既瘦肉之間,肥瘦均稱而且肉味香濃.腩肉夠軟腍帶肉香又唔會過油膩之餘入口又無渣.燒味佬叉燒叉燒肉質軟嫩多汁,軟滑鬆化.係叉燒面上塗上充滿蜜香既蜜糖,香甜又帶燒烤香燻味.肉質半肥瘦唔過乾,有肥肉令口感更香滑.

至尊燒鵝

老師傅燒腩仔

燒味佬叉燒
2020-11-30 56 瀏覽
聽講長沙灣有間燒味好抵食,呢日趁有家庭聚會,一於去斬d料試吓店舖位置都好容易搵,我由元州商場沿住長發街一直行,大約3幾分鐘就到,但一去到就發現好多人喺度排隊店名叫得做「老師」(諧音),相信對出品都有相當自信,果然店主大有來頭,曾代表酒店參加世界賽贏得至尊金獎店舖門面光鮮,店內亦整齊清潔,俾人放心嘅感覺。我一口氣買咗4款燒味,雞鴨鵝加燒骨都只係$254,價錢認真相宜不過講到尾,最緊都係食物質素。其實我買完搭車期已經聞到陣陣香味,返到去打開d香味直頭撲埋嚟!仲而且款款都份量十足!影完相,我每款都偷食咗一件,雖然外賣返到去只係暖暖地,但依然美味!最喜出望外嘅係各款食物都唔算咸,可以食出各種食材嘅味道,食店亦提供咗甜酸醬、魚露同蔥油等調味,可以按各自喜好點配,當晚大家都食得好高興

店舖門面光鮮,店內亦整齊清潔,俾人放心嘅感覺。

客家鹽焗雞
禾田滷水鴨(下庄)
至尊燒鵝(上庄)
蜜汁燒排骨

客家鹽焗雞
禾田滷水鴨(下庄)
至尊燒鵝(上庄)
蜜汁燒排骨
2020-11-30 65 瀏覽
返奶奶屋企食飯,當然要斬料啦!! 聽佢講附近有一間新開嘅燒味店,夠哂乾淨企理,即刻去買啲嘢孝敬下奶奶先。同一般傳統嘅燒臘檔衛生程度,確係有極大差異,圍哂玻璃,起碼唔會喺條街度食塵先。由於新開嘅關係仲有非常多優惠, 唔怪得知會排曬隊,又見師父斬到冇停手啦。屋企人多,買咗四樣嘢上去,大概都係300蚊!!超抵!!客家鹽焗雞一隻$59size比想像中大,而且肉嫩,夠雞味。叉燒$50叉燒半肥瘦,亦有燶邊夠曬香口,而且份量非常非常之大,真係堅抵食!燒腩仔$64食燒腩仔當然係食佢個皮啦!!夠哂脆口! 油脂同肉嘅比例均勻!!燒鵝(下庄)$120老爺鍾意食燒鵝,仲要指定係下庄, 夠曬啖啖肉, 雖然下庄價錢會比上庄貴少少,但係絕對值得!!

屋企人多,買咗四樣嘢上去,大概都係300蚊!!超抵!!

客家鹽焗雞一隻$59
size比想像中大,而且肉嫩,夠雞味。

叉燒$50

燒腩仔$64

燒鵝(下庄)$120
2020-11-29 49 瀏覽
今日食完下午茶喺附近逛逛,發覺喺鐵皮排檔後,有一間舖外站滿人,好奇心下(其實係八卦🤣)走埋去睇吓賣乜咁吸引,原來係燒臘!舖頭裝置咗一塊L型玻璃,隔開街外塵垢,又不阻礙客人瀏覽選購。而家做特價好抵食,來一個燒味放題🤣,揀咗幾款試吓,客家鹽焗雞、叉燒、燒鵝和燒腩仔。燒鵝做得好出色,好香,脂肪都燒晒出嚟,香而不膩👍。鹽焗雞好好味,雞肉非常嫩滑,咸香味啱啱😋。燒腩仔個皮好脆,肥瘦層層分明,值得一試✌️!我鍾意食瘦叉燒,怕肥嘅我就最啱啦✌️

燒鵝做得好出色,好香,脂肪都燒晒出嚟,香而不膩👍。

鹽焗雞好好味,雞肉非常嫩滑,咸香味啱啱😋。

燒腩仔個皮好脆,肥瘦層層分明,值得一試✌️!

我鍾意食瘦叉燒,怕肥嘅我就最啱啦✌️

2020-11-27 40 瀏覽
疫情又爆發了又爆發了!!最近唔敢出去食唯有嗌外賣返屋企啦~~而間最近新開架 又近屋企😚😚一於買翻去加餸啦!!新開張價錢好便宜好扺食🤩🤩 門口位仲有d小食! 下次試埋而d先~~至尊燒鵝(下庄)鵝肉勁香🤤鵝肉夠嫩皮脆肉香的👅肉汁豐富!!燒鵝汁濃郁又惹味🤩難怪師傅師傅斬不停手 hahaha ~~燒味佬叉燒全家都超愛吃叉燒🤤特別係半肥瘦叉燒😍😍叉燒肉質鬆軟,多汁!油花位香甜~~好味!!客家鹽焗雞用鹽把醃過的雞焗熟😚每啖都能吃到雞的鹹香嫩滑🤤雞肉鮮香可口,爽滑鮮嫩!老師傅燒腩仔燒腩肥瘦均稱, 層層相間~肉質夠腍又嚼勁,豬肉帶帶微微炭香, 肉味偏甜唔太鹹,有肉汁!!
疫情又爆發了又爆發了!!
最近唔敢出去食唯有嗌外賣返屋企啦~~
而間最近新開架 又近屋企😚😚
一於買翻去加餸啦!!

至尊燒鵝(下庄)

鵝肉勁香🤤鵝肉夠嫩皮脆肉香的👅肉汁豐富!!
燒鵝汁濃郁又惹味🤩難怪師傅師傅斬不停手 hahaha ~~

燒味佬叉燒
全家都超愛吃叉燒🤤特別係半肥瘦叉燒😍😍
叉燒肉質鬆軟,多汁!油花位香甜~~好味!!

老師傅燒腩仔

• 至尊燒鵝
  • 老師傅燒腩仔
  • 客家鹽焗雞
2020-11-27 39 瀏覽
有位酒店燒味老師傅喺長沙灣開檔,但價錢非常親民。斬料加送一流👍🏻。.🥢至尊燒鵝(上庄)$110外皮燒製後有光澤,又充滿炭燒香味,令人垂涎欲滴。鵝肉結實,但鵝皮下有少少脂肪,咬落既有醬汁味道又有油香。.🥢燒味佬叉燒 $50叉燒帶少少燶邊,食落有焦香。肉質嫩滑,味道甜蜜。唔好睇佢好似好瘦,其實肥瘦有緻,比平時食到嘅叉燒juicy得多。.🥢老師傅燒腩仔 $64肥瘦比例適中,食落有油份唔會太削。最緊要係外皮脆卜卜。.🥢客家鹽焗雞(一隻) $59$59有原隻鹽焗雞真係好抵食。雞肉肉質嫩滑,雞皮保持彈性。鹹味唔重,反而令人覺得肉味好濃。.🔥燒味滷師長沙灣長發街28號安發大廈地下D號舖
🥢至尊燒鵝(上庄)$110
🥢燒味佬叉燒 $50
🥢老師傅燒腩仔 $64
肥瘦比例適中,食落有油份唔會太削。最緊要係外皮脆卜卜。
🥢客家鹽焗雞(一隻) $59
🔥燒味滷師
長沙灣長發街28號安發大廈地下D號舖
2020-11-23 68 瀏覽
今日番老婆娘家食飯,佢媽媽生日,我呢啲細嘅更係要加餸啦。同老婆喺ssp食完lunch行過呢間燒味店,已經比佢地鮮色嘅燈光同一舊舊掛哂喺到嘅燒味吸引。再望一望價錢,唔係掛,$59成隻雞咁平?唔係唔買泥加餸呀?再望多兩望, 燒腩仔$64, 叉燒50蚊勁大舊,半隻燒鵝都係$110, omg 結果買哂,仲唸緊食唔食得哂番到去打開已經聞到好香, 叉燒蜜糖味好夠,少少燶邊先係燒得最靚!燒腩仔唔太多肥膏,放左陣都仲係脆皮,夠咸,唔洗 芥辣都好夠食。鹽焗雞唔會太咸,配搭 薑蔥油剛剛好,皮下脂肪都焗走得7788最後燒鵝,encore, 鵝油香豐富,唔會係果啲凍左鯨喺喉嚨果隻。必食!去開ssp實買少少加餸
今日番老婆娘家食飯,佢媽媽生日,我呢啲細嘅更係要加餸啦。

去開ssp實買少少加餸

今晚約咗上家人家聚,佢指定要黎呢間斬料🤨,說剛新開張好抵食,而且廚師是酒店級人馬,收到收到,即刻去買😘#鹽焗雞鹽焗雞真係冇得輸,皮同雞都是滑嘟嘟的很正,正宗鹽焗的咸香味,很對辦,沒有將貨就價😋😋。#燒鵝燒到好香,深井都已經唔覺得好食,係呢度食得番個種風味,皮酥肉質結實,咬落有韌力而且多汁,感覺新鮮美味。#燒肉燒得個皮脆卜卜,肉肥瘦適中。喜歡食肥肉嘅家人食得好滋味😆。#叉燒叉燒個燒汁味道很正宗,肉唔硬很鬆軟,望落去油光紅潤,密味十足,呢個送飯認真一流,絕對值得回購。價錢合理大衆化,點到你唔買😋。

#鹽焗雞

#燒鵝

#燒肉
燒得個皮脆卜卜,肉肥瘦適中。
喜歡食肥肉嘅家人食得好滋味😆。

#叉燒

價錢合理大衆化,點到你唔買😋。
2020-11-22
今日返娘家食飯,就去買靚燒味加餸🐥🐷🦆,廢事兩手揈揈返屋企😝,5個人食,叫4樣燒味再煮多碟菜同魚就夠哂豐富啦💯。.🐥客家鹽焗雞一隻💲59一整隻雞都係只賣59蚊!真係超級抵!放係盒內排列整齊,雞肉大部份都好嫩滑有彈性😋,本身雞味都好夠又有少少咸味,皮下脂肪少,雞皮又唔厚。.燒味佬叉燒💲50叉燒有10多舊,每舊都幾厚肉同大塊,叉燒半肥瘦,嫩口又唔柴👍🏼,蜜糖味道都好足夠。.至尊燒鵝(下庄)💲120燒味店入邊有埋燒爐,一隻隻鵝吊住喺度,自家製一條龍做哂所有步驟真係好少見!師傅斬得好齊整好靚,見啲燒鵝咁靚,緊係要買下庄食隻燒鵝脾🤤,燒鵝油脂比例高,肥美豐腴,食落仲好juicy😍。.老師傅燒腩仔(半斤)💲64有約20舊,燒腩仔即食既時候外皮好鬆脆,燒肉大大舊,肥瘦分明,咸味亦都好夠,食落好惹味。

🐥客家鹽焗雞一隻💲59

• 客家鹽焗雞
  • 至尊燒鵝
  • 老師傅燒腩仔
2020-11-22 28 瀏覽
這天家裡齊人吃飯,所以我們外帶了一些燒味回家,好讓媽媽輕鬆一點點。我覺得這間燒味店非常企理,處理食物的位置都是幾乎密封的,醬料亦存放在冰櫃,使我吃得很放心。這裡得燒肉賣相不太討好,但味道還是可以的。燒肉口味上是比較清淡的,豬肉沒有過鹹。有脆皮的部分燒肉外皮都是酥脆的。另外,這裡的客家鹽焗雞味道亦很不錯。首先雞肉很嫩。同時,它的鹹度剛好。另外,它皮薄,而且不肥膩。最後,它正在做特價,只是$59,抵食!
2020-11-21 46 瀏覽
荔枝角不嬲都係平民地區😍啲野食多數都性價比好高😋屋企婆婆生日,買左好多燒味番屋企😋依間小店岩岩新開張㊗️聽講係由酒店老師傅開既㊙️所以一定唔會差得去邊🤗.🐤客家鹽焗雞 $59買到番去,呀媽都讚雞好靚🥰又滑,仲要唔好大隻雞❗️新開張店,所以做緊大平賣🥰.🦆至尊燒鵝 (上庄)$110依間燒鵝好好食🤩好入味,個色仲要燒得好靚😍肉汁又夠,又唔會話乾😋😋下次可以再買.🐽老師傅燒腩仔 $64燒肉黎講,依間度店既燒肉唔算好肥,如果中意食有肥啲既話未必會中意食依間😂反而我中意食唔太肥,所以好岩我口味🥰最重要既係燒肉皮仲要係脆口架😋😋.🐷燒味佬叉燒 $50肥瘦適中😍蜜汁好多,啲肉好淋,我婆最愛😋

🐤客家鹽焗雞 $59

🦆至尊燒鵝 (上庄)$110

🐽老師傅燒腩仔 $64

🐷燒味佬叉燒 $50
肥瘦適中😍蜜汁好多,啲肉好淋,我婆最愛😋
2020-11-21 71 瀏覽
燒味滷師係長沙灣一間新開嘅燒味鋪,雖然話而家多左人返屋企食飯所以次次行過燒味鋪都會見倒有唔少人幫趁,不過燒味滷師就特別旺場,無論係排隊落單定等燒味都好多人,無他,因為見佢個價錢真係幾抵食。三個師傅喺廚房入面密密斬冇停手。去朋友屋企食飯,冇理由兩手空空,所以斬左幾款燒味試下。客家鹽焗雞($59) - 幾款燒味入面,鹽焗雞就最抵食,$59/隻,大大盒,鹹味啱啱好,雞肉唔會太肥或者太鞋,碎骨亦唔多。燒鵝下庄($120) - 燒鵝甘香油潤,鵝皮下面連住一層薄薄脂肪,正呀!燒腩仔($64/半斤) - 燒腩仔鹹鹹香香肥瘦適中,燒肉皮脆得黎唔會太硬。叉燒($50/半斤) - 叉燒顏色偏橙色,賣相雖然冇出面咁靚仔,不過食落都鬆軟,加埋甜甜地嘅叉燒醬都幾好食。

三個師傅喺廚房入面密密斬冇停手。

去朋友屋企食飯,冇理由兩手空空,所以斬左幾款燒味試下。

叉燒
叉燒
2020-11-19 23 瀏覽
屋企人喺長沙灣返學最近好鍾意食一間燒味雙拼飯我非常之好奇點解一個年輕人可以一個星期食三次😂所以今日決定食飯去斬料加餸試下去到門口見到非常多人排隊無論長者年輕人 師奶都有見到門外個價錢牌 真係覺得好震撼個價錢好似返番90年代嘅香港咁😳非常之平 所以忍唔住買咗好多返屋企✅燒味佬叉燒 $50 ($118/斤)非常大盒 斬咗條半叉燒畀我雖然顏色唔會整到出面嗰啲咁紅好似冇咁靚仔 但係其實食落內涵好好肉好鬆軟 肥瘦適中蜜糖汁滲曬入啲叉燒到咬入去好juicy50蚊仲要咁大盒 真係超值👍✅至尊燒鵝 (下庄) $120燒鵝又係必食 下裝先至係百二蚊呢個價錢我諗行勻港九新界都搵唔到皮燒到非常之脆 大大隻鵝髀食落去非常滑 點埋甜酸醬畫龍點睛一流👍👍✅客家鹽焗雞 $59最近做緊特價 真心激筍唔係出面嗰啲迷你雞係真係大大隻雞整成嘅鹽焗雞用最大嘅飯盒裝都冚唔到蓋雞皮唔會整到好乾 雞肉滑食得出好香鹽焗雞嘅味道 配埋沙薑雞汁點埋一齊食 大份到我哋一家五口都食唔曬✅燒腩仔 $64 ($128/斤) 勁大盒 老實講賣相唔算靚但其實食落去 個皮係非常之脆入面啲肉鹹香味十足 冇油膩感肥肉同瘦肉分佈正常 個價錢勁抵性價比勁高
屋企人喺長沙灣返學
無論長者年輕人 師奶都有
見到門外個價錢牌 真係覺得好震撼
個價錢好似返番90年代嘅香港咁😳
非常之平 所以忍唔住買咗好多返屋企
✅燒味佬叉燒 $50 ($118/斤)
非常大盒 斬咗條半叉燒畀我
用最大嘅飯盒裝都冚唔到蓋
雞皮唔會整到好乾 雞肉滑
食得出好香鹽焗雞嘅味道 配埋沙薑雞汁
點埋一齊食 大份到我哋一家五口都食唔曬
✅燒腩仔 $64 ($128/斤)
勁大盒 老實講賣相唔算靚
但其實食落去 個皮係非常之脆