2020-12-26 25 瀏覽
Weekday為左慳時間放工砍料加餸既次數多左今日要上親戚家食飯所以就openrice search下附近有咩正野燒味滷師 好多正評見價錢幾吸引 所以就黎買燒味加餸😎😎7點左右 keep住要排隊,不過其實好快 我諗由排隊到拎野 10分鐘都唔洗做緊好多優惠聽到排隊既街坊話燒鵝好抵食價錢同出面真係相差至少幾十蚊燒鵝上庄👍🏼👍🏼👍🏼明智之選!落晒成包汁 肉都唔會太咸而且肉質都算嫩 唔會太硬/乾仲要唔係超肥既鵝,皮下脂肪唔會多到一大舊,依樣超讚✨✨上庄有埋鵝胸 夠晒多肉🥰🥰另外仲買左叉燒同燒肉都真係平靚正最有驚喜既係燒肉既皮 厚得黎 竟然仲係好脆!差d比佢個樣扼到 以為會林晒咬唔開😛全部野既味道都唔會太咸又夠平 難怪咁多人支持👍🏼👍🏼
Weekday為左慳時間

燒鵝上庄👍🏼👍🏼👍🏼
明智之選!
落晒成包汁 肉都唔會太咸
而且肉質都算嫩 唔會太硬/乾
仲要唔係超肥既鵝,皮下脂肪唔會多到一大舊,依樣超讚✨✨
上庄有埋鵝胸 夠晒多肉🥰🥰

另外仲買左叉燒同燒肉
都真係平靚正
最有驚喜既係燒肉既皮 厚得黎 竟然仲係好脆!
差d比佢個樣扼到 以為會林晒咬唔開😛
全部野既味道都唔會太咸
又夠平
難怪咁多人支持👍🏼👍🏼
2020-12-24 36 瀏覽
又到了一年一度的冬至,為免擠迫,今晚提早做冬。不過又不想大魚大肉,方便起見,便買些燒味回家過冬。在網上看到這裏有一間新開的燒味店,評價都算不錯,今晚便來到這裏購買外賣回家。客家鹽焗雞$68全隻,以這個價錢來說,非常抵吃,雖然不是兩至三斤重的雞隻,不過都有一斤以上,雞肉鮮嫩,味道鮮甜,點些沙姜汁,更加可以提升味道層次。蜜汁燒排骨$50,調味適中,蜜糖香味十足,是佐啤酒的最佳燒味。大墨魚四両$48,墨魚的香味十足,爽口彈牙,加些芥茉醬,更加好味。至尊燒鵝下裝$120,鵝肉味道香濃,如果燒鵝皮再脆一點更好。

呢排咁多節日,間唔時都買返啲燒味加下餸😝,今次去到呢間係長沙灣既燒味店斬料,佢地由前酒店燒味主廚主理,呢日平日下午去到都有小人龍,好似幾受歡迎咁喎😮老師傅燒腩仔 $64燒腩仔肥瘦相間,一層一層咁,比例不錯至尊燒鵝 (下庄) $120燒鵝燒到外皮脆卜卜,啲肉都幾Juicy客家鹽焗雞 (半隻) $35半隻雞都係35蚊咋,啲雞肉幾嫩滑。而且外皮都夠味👌燒味佬叉燒 $50一打開外賣盒見到啲叉燒燒得幾靚咁❣望落幾油潤。半肥瘦既叉燒夠香,食落都軟腍😝

老師傅燒腩仔 $64
燒腩仔肥瘦相間,一層一層咁,比例不錯

至尊燒鵝 (下庄) $120
燒鵝燒到外皮脆卜卜,啲肉都幾Juicy

客家鹽焗雞 (半隻) $35
半隻雞都係35蚊咋,啲雞肉幾嫩滑。而且外皮都夠味👌

燒味佬叉燒 $50

2020-12-23 630 瀏覽
這個年頭,為咗抗疫,買外賣已經成為生活習慣,我住嘅社區,新開左間燒味店,位置稍為偏離大街,但我日日路過都見人頭湧湧,可以話一舉成名。呢間「燒味滷師」一開就咁旺,除左平、靚、正之外,所有燒味成品隔住玻璃製作,由收銀員落單,柯打順序排列,感覺衛生又快捷。單看門面,立立令嘅燒鵝排列整齊,燒肉睇得出係脆卜卜果隻,蜜汁叉燒引到你無法抗拒,行過路過,真係聞到BBQ嘅香味。媽媽早前食過雙拼飯盒,今日交帶我放工買隻客家鹽雞試吓,$59.- 一隻絕對超值。難得我出手,企吓望吓,一於買埋叉燒同燒肉,聴見收錢姐姐推介招牌燒鵝,唔爭在整隻燒鵝髀啦😂😂😂返到屋企,阿媽話我買得太多,我話食唔晒咪第二日叉燒煎蛋,燒肉炆冬菇囉🤪🤪🤪結果係樣樣都好好味 ,鹽焗雞又滑又嫩、燒肉肥瘦合度、义燒好淋、若然揀舊肥少少就無敵喇,燒鵝不愧係鎮店招牌,阿妹遲返屋企,如果唔係阿媽留低一牒,一定全清🤪🤪🤪所以話「燒味滷師」,超掂呀👍👍👍

2020-12-23 80 瀏覽
今晚要加餸啦🍽離遠已經聞到好香嘅燒味味,到門口就睇見好多款新鮮出爐嘅燒味,睇見到LamLam脷,終於畀我買到啦 至尊燒鵝 (上庄) $110燒鵝🦢睇落已經又靚又正,顏色仲好均勻,鵝皮仲燒到一格格網紋,夠哂香脆,肉汁仲流曬出嚟 客家鹽焗雞 (隻) $68鹽焗雞🐓都好正,仲超抵食,成隻都係68蚊。雞肉嫩滑,鹽焗雞原汁原味,鹹味適中,真係好正, 蜜汁燒排骨 $60呢盒蜜汁🍯燒排骨值得推介,真係超好食,蜜汁唔會太甜,骨細多肉,肉質好味 冷盤-海蜇燻蹄 $36海蜇🐖燻蹄:海蜇口感好爽同超彈牙;燻蹄口感一樣咁爽口,仲不油膩,勁好味 燒味滷師 (長沙灣) 長沙灣長發街28號安發大廈地下D號舖

至尊燒鵝 (上庄) $110

客家鹽焗雞 (隻) $68
鹽焗雞🐓都好正,仲超抵食,成隻都係68蚊。
雞肉嫩滑,鹽焗雞原汁原味,鹹味適中,真係好正,

蜜汁燒排骨 $60

冷盤-海蜇燻蹄 $36

燒味滷師 (長沙灣)
長沙灣長發街28號安發大廈地下D號舖
客家鹽焗雞 (隻)
至尊燒鵝 (上庄)
海蜇燻蹄
2020-12-22
外賣自取
客家鹽焗雞 (隻)
至尊燒鵝 (上庄)
海蜇燻蹄
  • 客家鹽焗雞
  • 至尊燒鵝(上庄)
2020-12-22 49 瀏覽
陪老公去深水埗買開嘢,見到有間燒味大排長龍, 我哋當然唔執輸,埋去睇下有乜嘢咁正呀 果然真係好平喎,新開張 益街坊鹽焗雞半隻30蚊咋 見到D咁抵嘅嘢梗係要買返屋企試下啦我哋就揀咗 蜜汁燒排骨 啲肉唔太鞋 個汁搞得好好 要嚟送飯一流, 客家鹽焗雞🐔 唔係好咸 雞味都算濃, 亦都唔會好乾身 老師傅燒腩仔 皮脆肉嫩 仲有肉汁㖭, 當然唔少得燒鵝啦 每隻都係喺舖頭自己燒㗎, 一開蓋浸燒鵝味已經飄出嚟, 果然皮脆肉嫩 今晚嘅燒味大餐真係堅飽😄😄
2020-12-22 25 瀏覽
呢間位於長沙灣嘅燒味店之前已經食過一次,因為佢嘅價錢真係好平好抵食所以今次又再幫襯了最近疫情關係多咗好多喺屋企食飯,有時唔想煮,買啲燒味加送都係一個好辦法!至尊燒鵝呢款應該係佢哋店主打嘅招牌,燒鵝充滿炭香,而且醬汁味好香之餘帶有燒鵝油香,鵝肉紮實帶少少脂肪,不錯不錯燒味佬叉燒呢款叉燒係偏瘦,最鍾意叉燒帶少少燶邊,食落脆卜卜又香口,食落都幾Juicy老師傅燒腩仔屋企人好鍾意食燒腩仔,所以呢款都係必叫之一,燒腩仔嘅皮一定要保持脆卜卜好食!客家鹽焗雞呢個價錢仲要咁大份真係不得了。雞味都幾濃,雞肉都幾嫩,如果再鹹啲一定更加出色🤙🏿

至尊燒鵝

燒味佬叉燒

老師傅燒腩仔

客家鹽焗雞

2020-12-20 25 瀏覽
都要造冬了,政府又突然放出一個限聚令,我們唯有隨機應變,斬料回家吃順便造冬!到了目的地,看見燒味滷師門口的人龍,實在很熱鬧,再看看價錢就明白了,真的有便宜到!$68一隻鹽焗雞是什麼概念?便宜到一個點!燒味的外表看來不錯,所以斬料略略重手了一些,點了4款食物:$68一大隻鹽焗雞,還真的有驚訝到,口感味道均正常。肥瘦適中,絕不馬虎,外面點的雞$68最多只買到半隻呢!燒鵝上庄$110也是偏便宜,份量不算少,部分的鵝片肉量很多,焗爐翻熱後皮有夠脆,不會有怎吃也是骨頭的問題,完全沒有令人失望叉燒半斤$50瘦肉較多,肥膏比較少,但絕對不會韌,口感正常,蜜汁帶甜,份量也不像是$50,實在很多!燒排骨半斤$60,也是不會韌的口感味道,這個價錢也不算貴~

燒味的外表看來不錯,所以斬料略略重手了一些,點了4款

食物:

燒鵝上庄$110

叉燒半斤$50

燒排骨半斤$60,也是不會韌的口感味道,這個價錢也不算貴~
題外話/補充資料: 樣樣都是幾十塊大份量,難怪那麼多客!!!
15 分鐘 (外賣自取)
2020-12-20 74 瀏覽
今晚做冬食飯,經過長沙灣見到呢間燒味店有成二十幾人排隊,見到d燒味幾靚,就諗住斬d料返屋企加餸,於是即刻打電話返屋企叫阿媽唔使咁辛苦煮咁多餸😎燒味有塊玻璃隔住,唔怕街D塵飛入去,收錢、斬料同 pack 盒分開不同既人處理,感覺衛生好多雖然好多人排隊,但成個過程都好快,等了一陣便拿到外賣單雙拼飯盒22元,真係好抵燒肉皮好脆,肥瘦肉比例剛好叉燒味道都唔錯買左燒鵝 (下庄),燒鵝好食,唔會有好多肥膏,啖啖肉😋鹽焗雞($68一隻)真係好抵食,超大盒,仲斬埋雞,下次必定再 encore總括而言,呢間燒味平、靚、正,難怪吸引到咁多街坊來幫襯,香港美食之一,絕對有燒味的一席之地

雖然好多人排隊,但成個過程都好快,等了一陣便拿到外賣

單雙拼飯盒22元,真係好抵

燒肉皮好脆,肥瘦肉比例剛好
燒肉

叉燒味道都唔錯
叉燒

買左燒鵝 (下庄),燒鵝好食,唔會有好多肥膏,啖啖肉😋
燒鵝

鹽焗雞

2020-12-20
10 分鐘 (外賣自取)
燒肉
叉燒
燒鵝
鹽焗雞
  • 至尊燒鵝(上庄)
2020-12-20 436 瀏覽
2020年12月12日 星期六又到左一年一度做冬嘅時候,不過因為今年疫情關係唔可以同屋企人出去外面食飯,唯有選擇喺屋企做冬煮飯食,所以就唯有斬料加餸,費事屋企人煮得太辛苦咁啱呢日我同老婆喺長沙灣行街嘅時候發現呢一間舖頭新開張,有好多人排隊買燒味,我哋當然唔執輸行過去望吓原來係做緊新開張優惠,一隻雞都只不過係$59,簡直係平到笑,於是我哋決定就係呢一間店舖斬料返去同屋企人食等待嘅時候從窗口望入去,見到好多滷味都閃閃發光,色澤好靚,而且師傅切燒味嘅手勢好純熟,好有功架返到去打開食物嘅時候仍然係暖身既,唔需要再用微波爐翻叮,每一舊雞都切得好平均,充滿鹹香味,唔需要加姜蓉都已經好夠味,加上雞肉嘅肉質好嫩滑,特別係雞胸,啱晒我老婆至於燒肉都燒得好出色,上面既皮仍然保持脆身,中間肉同肥膏嘅比例好平均,所以食落去層次好豐富,點埋黃芥辣一齊食更加滋味燒鵝就做到外脆內軟,而且燒得好香,色澤深啡,鵝肉味幾重至於最後嘅燒排骨我覺得好惹味,燒烤醬用嚟送飯一流,一個人都食咗幾件,好快已經清晒叫咗咁多燒味$300都唔使,真係好抵
2020年12月12日 星期六

燒鵝就做到外脆內軟,而且燒得好香,色澤深啡,鵝肉味幾重

叫咗咁多燒味$300都唔使,真係好抵
2020-12-12
10 分鐘 (外賣自取)
2020-12-20 26 瀏覽
禁左晚市堂食之後已經好少出街食飯🥱🥱今次買左燒味返屋企加餸😍😍喱間燒味鋪超抵食!燒鴨$140已經有成隻!👏🏻👏🏻雙餸飯仲抵,先賣$22!絕對係益街坊價😆今次我就外賣左4樣燒味🤣拎返屋企都幾重手😛😛🥩老師傅燒腩仔 $64喱間既燒腩仔肥瘦岩岩好😍瘦既地方又唔會痴牙好正🥳有時有d燒味鋪既燒肉會整到好咸🤭但喱間既味道係岩岩好!🤩🦆至尊燒鵝(下庄) $120食燒鵝緊係要食下庄😎😎因為燒鵝比較貴所以平時都係食燒鴨多🙈🙈但今次見佢燒鵝有特價一於就買來試下🥳師傅斬得好靚😍果然係有樣又好食😛燒鵝好香個皮整到好脆🤤🤤食得出同燒鴨係有分別既😆🐥客家鹽焗雞(隻) $59佢一隻雞先賣$59!仲要咁大隻😱😱真係好抵食!分量多到我地分左幾餐食😆雞肉唔會太老而且隻雞唔會太油👏🏻👏🏻🍗燒味佬叉燒 $50本身我麻麻地叉燒🤭但喱間既叉燒真係整得好好味!D肉唔會太老而且蒸返熱食都仲好好味😋😋真係好抵😂😂😂好似講左好多次但真係事實!我買左咁多都係$293!
禁左晚市堂食之後已經好少出街食飯🥱🥱
今次買左燒味返屋企加餸😍😍
喱間燒味鋪超抵食!
燒鴨$140已經有成隻!👏🏻👏🏻

分量多到我地分左幾餐食😆
雞肉唔會太老而且隻雞唔會太油👏🏻👏🏻

🍗燒味佬叉燒 $50
本身我麻麻地叉燒🤭
但喱間既叉燒真係整得好好味!
D肉唔會太老
而且蒸返熱食都仲好好味😋😋

真係好抵😂😂😂好似講左好多次但真係事實!
我買左咁多都係$293!
2020-12-19 27 瀏覽
早排試過呢間街坊人氣燒味店覺得好正,呢晚特登買啲同屋企人食。簡直人山人海,唔少人都係兩三盒燒味咁買。除咗燒味之外,仲有滷味賣。至尊燒鵝(上庄)入口有炭香,鵝肉肥瘦適中。燒鵝汁另上夠貼心,鵝肉唔會太鹹。燒味佬叉燒顏色對辦,表面帶有光澤。食落蜜味甘甜,口感仲好腍。老師傅燒腩仔價錢好抵,而且份量都唔少。肥瘦相間,外皮香脆,鹹味唔太重。客家鹽焗雞(一隻) $59性價比之選,呢日見唔少街坊有買。雞肉肉質嫩滑,配上蔥油、沙薑都好啱。

2020-12-19 29 瀏覽
今日行開長沙灣見到呢間新開嘅燒味舖,舖頭門外大排長龍,於是就諗住買黎試下!禾田滷水鴨(半隻)好耐冇食滷水鴨啦!充滿滷香,而且鹹度適中🤩整體來講都唔錯!至尊燒鵝 燒鵝外皮燒得好香口,肉質夠晒嫰滑,油脂比例平均,點埋酸梅醬食簡直一流!🥰蜜汁燒排骨 小編覺得四樣嘢黎講呢個最好食!排骨表面嘅蜜汁令到燒排骨加咗好多分🥳食落甜甜地,啲肉都好滑嫰,一啲都唔會難咬!啲汁餸飯一流!沙薑雞冇諗過成隻雞嘅份量有咁多!啲雞一啲都唔會鞋口,食得出幾新鮮,斬得夠晒靚仔,點埋醬汁又係停唔到口😋

禾田滷水鴨(半隻)
好耐冇食滷水鴨啦!充滿滷香,而且鹹度適中🤩整體來講都唔錯!

至尊燒鵝

沙薑雞
2020-12-19 26 瀏覽
呢排天氣凍左好多,懶得煮飯,今日出開街,順便買D燒味返屋企做晚餐。行過長沙灣長發街,見到呢間燒味滷師,好多街坊幫襯,大家都排隊買外賣,上網一睇,原來係酒店燒味主廚主理既外賣店,咁多街坊幫襯,睇黎係信心之選,一於買返屋企試下。最後買左至尊燒鵝(上庄)、客家鹽焗雞一隻、老師傅燒腩仔同埋燒味佬叉燒。至尊燒鵝(上庄)外皮口感微酥,油脂分布均勻,肉質嫩滑柔軟帶豐富肉汁。客家鹽焗雞金黃色澤賣相吸引,皮爽肉滑,咸香鲜嫩,啖啖肉好滋味,食落香嫩唔油膩,正。老師傅燒腩仔肥瘦比例剛好,層層相間,口感軟腍鬆化好有肉香,外皮脆卜卜有嚼勁~燒味佬叉燒 香脆惹味,肉質軟嫩多汁,微燶位置有炭火香氣,肉味香濃仲有豬油甘香。
呢排天氣凍左好多,懶得煮飯,
今日出開街,順便買D燒味返屋企做晚餐。

行過長沙灣長發街,見到呢間燒味滷師,
好多街坊幫襯,大家都排隊買外賣,
上網一睇,原來係酒店燒味主廚主理既外賣店,
咁多街坊幫襯,睇黎係信心之選,一於買返屋企試下。

最後買左至尊燒鵝(上庄)、客家鹽焗雞一隻、
老師傅燒腩仔同埋燒味佬叉燒。

至尊燒鵝(上庄)
外皮口感微酥,油脂分布均勻,
肉質嫩滑柔軟帶豐富肉汁。

客家鹽焗雞
金黃色澤賣相吸引,
皮爽肉滑,咸香鲜嫩,
啖啖肉好滋味,
食落香嫩唔油膩,正。

老師傅燒腩仔
肥瘦比例剛好,層層相間,
口感軟腍鬆化好有肉香,
外皮脆卜卜有嚼勁~

燒味佬叉燒
香脆惹味,肉質軟嫩多汁,
微燶位置有炭火香氣,
肉味香濃仲有豬油甘香。

2020-12-18
5 分鐘 (外賣自取)
喺長沙灣附近新開左一間好多人排隊嘅燒味店🌟 仲要黃色裝修 燈光好明亮 咁啱做冬 見到咁搶眼俾佢吸引咗入去試一試🥰🌟至尊燒鵝(下庄) $120 諗住做冬 就買個下庄嚟試吓 燒鵝皮薄肉厚 皮下嘅脂肪分布啱啱好 夠哂肥美有油膩感‼️ 肉質厚實 而且好入味 好正🌟🔥🌟燒味佬叉燒 $50 叉燒偏瘦 但肉質鬆軟 一啲都唔鞋☺️ 調味較甜 好惹味🌟客家鹽焗雞 $59 成隻鹽焗雞好大隻‼️ 肉質嫩滑 雞味好香 食得出好新鮮 鹽焗得岩岩好 好入味😋 點埋配上嘅醬汁 好送得飯☺️🌟大墨魚 $48 好香麻油味 食落爽口 特調嘅墨魚汁甜甜地 有小小似藥膳味 食到好過癮🥰總括來講 呢間燒味店性價比高 份量足料👍🏻 而且仲做梗好多新張街坊優惠 不往佢哋好多人排隊 行過不坊試試!