餐廳: 熊拉麵 (蘇杭街)
資訊:

2017-10-14 6471 瀏覽
行行吓街突然間好掛住歌舞伎町五番街嘅一間拉麵車仔店,就變到成個癲佬咁係條街度搵,我唔係要一蘭、金田屋,我要嘅係果種真係見到有成個酒樓飯煲咁大嘅窩,要浸住豬骨嗰隻吖,仲要有條水喉射住入個窩度,個窩成日瀉個隻吖😭😭😭不過香港地搵到間足料又收費合理嘅就已經好好彩,經過見到熊拉麵,睇過下份餐牌跟著就帶着小小期待咁入左依間店度 。一張餐牌已經睇曬全店得五款拉麵 加理期間限定得六款 雖然選擇唔多 日本唔少拉麵店行專一策略 專注做好一兩款麵 貴精不貴多 重視自家口味特色。 每一個位都擺咗任食嘅酸薑絲 辣芽菜 鹹高菜 其中比較特別係辣芽菜 味道好似泡菜但係比泡菜更爽口《和風卡邦尼拉麵》HKD92+《溏心蛋》HKD10。未食已經聞到蕃茄香勾起灑食慾 蔥花番茄同洋蔥都切得好細 唔好睇相錯覺以為豚肉得好少 你眼見到只係冰山一角 同面一樣咁大塊肉浸咗係底 一大件放入口實在太滿足 (其實放唔曬。蕃茄湯頭酸甜開胃唔會令人覺得呆滯 質地濃厚似沾麵湯底(直頭可以拉湯 有黏口嘅感覺但係唔會過鹹 亦都冇乜油膩感覺 可能係咁嘅關係食咗好耐湯都唔會好快變凍👍 每一啖都係熱辣辣感受入口。廚師態度認真 由於我坐咗喺近廚房一排座位

酸薑絲 辣芽菜 鹹高菜

《和風卡邦尼拉麵》HKD92+《溏心蛋》HKD10
《和風卡邦尼拉麵》

廚師態度認真 由於我坐咗喺近廚房一排座位嘅位置 上菜嘅時候會同你講埋碗麵嘅細節 有種令我覺得廚師可靠嘅感覺
。點餐紙同其他拉麵店一樣 麵條粗幼軟硬度揀都係考慮之事
。點餐紙上面寫明如果冇選擇頭緒嘅話可以揀廚師推介😂
。今次嘅廚師推介係普通麵質中幼麵 配料蔥花洋蔥全要 彈牙有嚼勁 入口圓滑 帶有少少麵粉香 麵條比起想像中幼 接觸到湯嘅表面面積就會多咗👍 而且廚師以客為先 佢會好留意同埋詢問返客人嘅反應

。 半熟溏心蛋係心機作品 好香口 雖然蛋白染色唔算好深 反而食落口味道意外地濃郁 佢哋話係用左日本直送雞蛋 我諗主要都係呢隻雞蛋自身嘅鮮味 秘製醬汁唔會喧賓奪主
《溏心蛋》

《和風卡邦尼拉麵》

其實拉麵唔難製作只不過睇製作人有冇心機會唔會偷工減料而家都算唔錯
題外話/補充資料: 好有心思嘅拉麵店
2017-10-12
酸薑絲 辣芽菜 鹹高菜
《溏心蛋》
  • 和風卡邦尼拉麵
2017-10-14 62 瀏覽
呢間拉麵店係上環一條小街入面,位置不太顯眼但店外掛住個大大既紅色燈籠。店面唔算太大但當時去果陣已經過左晚飯時間所以唔使等位。叫餐係自己畫紙,肉既種類麵既種類同硬度都可以自己揀,我比較鍾意硬身既麵,叫左個招牌熊拉麵入面有最愛既流心蛋麵既湯底好濃郁,麵既硬度適中,叉燒都好肥美,流心蛋既效果都做得好好,好味既程度完全係意料之外朋友嗌左個芝士蕃茄湯底既拉麵都好似好吸引。呢度既餃子都好好食,入面充滿肉汁唔會好乾麵店既待應都好友善
麵店既待應都好友善
2017-10-10
2017-10-11 3691 瀏覽
寧靜街道的拉麵店,別具日式風味,可以日本就被人感覺寧願平和吧!來到了熊拉麵,朋友的誠意推介店內雖簡約,但都十分多人啊!餐枱上有溫水和冰水,照顧不同客人長枱腳下都有一但個小藍供擺放隨身物品,枱下亦有小勾掛袋拉麵!!!旁邊有提供紙巾,薑絲,辣芽菜,梅菜餐單易明,有期間特色拉麵呢!我選了招牌熊拉麵,火炙肥叉,幼麵普通硬度加香味油點了凍可樂,第一次有日式餐廳提供冰杯呢!意想不到的窩心一邊品嘗我的可樂,一邊期待我的食物廚房雖小,但應有盡有連不同麵質的烹調時間都寫好了,一定不會出錯!不一會兒拉麵終於到了!豚骨湯底滿多,看得見兩大塊的厚身叉燒,中間的紅點非常惹味!應該是辣醬湯底有點泡沫,看見師傅用搞拌器打了一下,湯底十分鮮甜幼滑蛋是我最愛的溏心蛋!!流心且味濃香滑的蛋汁十分吸引是0叉燒份量十足目測足1cm厚,頗有咬勁,但肉味不算太香幼麵比想像中幼,掛湯效果十分好!!!而且硬度適中不會太腍是太餓還是太好吃呢!?加了個中幼麵肉眼看不出太大分別,入口就感受到了,比幼麵更有質量更有咬勁,掛湯效果也很好湯實在太好喝了,碗底的熊應該左說多謝吧叉燒不是我喜歡的質感,但勝在份量十足,湯底和麵十分好,拉麵控要來一試

來到了熊拉麵,朋友的誠意推介

店內雖簡約,但都十分多人啊!

餐枱上有溫水和冰水,照顧不同客人

長枱腳下都有一但個小藍供擺放隨身物品,枱下亦有小勾掛袋

拉麵!!!

旁邊有提供紙巾,薑絲,辣芽菜,梅菜

餐單易明,有期間特色拉麵呢!

我選了招牌熊拉麵,火炙肥叉,幼麵普通硬度加香味油

點了凍可樂,第一次有日式餐廳提供冰杯呢!意想不到的窩心

一邊品嘗我的可樂,一邊期待我的食物

廚房雖小,但應有盡有

連不同麵質的烹調時間都寫好了,一定不會出錯!

湯底有點泡沫,看見師傅用搞拌器打了一下,湯底十分鮮甜幼滑

蛋是我最愛的溏心蛋!!流心且味濃香滑的蛋汁十分吸引

是0

叉燒份量十足

目測足1cm厚,頗有咬勁,但肉味不算太香

幼麵比想像中幼,掛湯效果十分好!!!而且硬度適中不會太腍

是太餓還是太好吃呢!?加了個中幼麵

湯實在太好喝了,碗底的熊應該左說多謝吧

2017-10-10 57 瀏覽
面條有分三種, 我叫左最幼嗰隻。叫左1号仔面,叉燒都好大塊,比平時既拉面店既叉燒大好多。我夜晚七點幾去已經無曬半肥瘦都角粒叉燒。如果要香油,要另外加三蚊。我怕好油,所以無要。黎到個面個樣都好正常,無油淋淋。就算浸得耐,啲面都無林曬。如果飲得曬啲湯,碗底見到隻熊嫁。個面有包糖心蛋,分量都好正常,無話食两下啲面無曬。餃子啲料就包得好足,好大隻,好足料。記住,嗰度只收cash only. 同埋有個箱仔比你放下袋。

黎到個面個樣都好正常,無油淋淋。就算浸得耐,啲面都無林曬。

如果飲得曬啲湯,碗底見到隻熊嫁。

2017-10-08
2017-10-10 87 瀏覽
終於完成人生中其中一件大事,可以大吃大喝啦,哈哈。立即約工作地點比較近的姊妹吃飯,多謝她的幫忙,這次選了她的至愛拉麵。準時下班,剛好他們正準備開舖。這個吧枱位置很有看日劇或卡通出現的場景,所以忍不住拍下來。期間限定,我喜歡蕃茄湯底,但又怕芝士太濃,所以放棄了。每款也相當吸引。選好自己想吃的便可在下單紙上圈上,方便易看。配菜任吃的。最愛的餃子出場,一口咬下,汁液橫飛。這次選了白熊拉麵,豬骨湯香濃美味,差不多喝完整碗湯;麵質選了普通,質感剛剛好,爽口彈牙;而义燒則選了梅頭瘦义燒,質地非常嫩滑,咬下义燒上的肥肉油脂,均勻滿佈嘴裡,美味可口。

準時下班,剛好他們正準備開舖。

這個吧枱位置很有看日劇或卡通出現的場景,所以忍不住拍下來。

期間限定,我喜歡蕃茄湯底,但又怕芝士太濃,所以放棄了。

每款也相當吸引。

選好自己想吃的便可在下單紙上圈上,方便易看。

配菜任吃的。

最愛的餃子出場,一口咬下,汁液橫飛。

2017-10-09
2017-10-10 54 瀏覽
今日放工之後喺上環到搵嘢食。喺蘇杭街有一間叫做熊拉麵,座位唔多,款式亦都唔太多,不過我就食得好滿足。我就叫左一個黑熊拉麵,追加左一隻糖心蛋。我超級鍾意食糖心蛋,所以一定要架因為我嗰碗本身冇蛋!湯底味道好超級濃郁, 好香,唔會好鹹。拉麵有得揀粗幼,好特別,我就揀咗中幼。硬度就揀咗普通。佢嘅選擇可以滿足唔同人嘅口味,有啲人鍾意食林啲,有啲人鍾意食硬啲。因為我比較鍾意有口感,所以就揀咗普通。我覺得佢都好體貼,知道有啲人唔鍾意食蔥,所以有啲選項係俾你剔除某啲配料。講起配料枱上面亦都有一啲蘿蔔絲,芽菜等等俾你任添。我超級鍾意食芽菜,所以我食咗好多。啲芽菜仲辣辣地,幾開胃。另外我揀咗火炙肥叉燒,日本餐廳的確係對叉燒好有要求,舊叉燒又大又肥,滿足到我呢個食肉獸。除咗調味料可以任添之外,餐廳亦都提供左凍檸水任添。令我最驚喜嘅係佢嘅枱底竟然有一個欖比客人擺私人物品。 環境方面,餐廳好乾淨,座位唔算多,得兩張大枱,大枱有六個位,其餘嘅都係bar枱,即係可以望住廚師煮嗰啲位。我哋就唔想坐得咁辛苦,所以就坐咗係大枱。枱上面每個位都有餐牌,餐具亦都好乾淨,整齊。總括而言,食得好舒服,又唔使排隊。可能因為嗰陣時係

除咗調味料可以任添之外,餐廳亦都提供左凍檸水任添。
令我最驚喜嘅係佢嘅枱底竟然有一個欖比客人擺私人物品。

總括而言,食得好舒服,又唔使排隊。可能因為嗰陣時係六點幾。如果喺上環返工嘅你,放工之後想搵嘢食,熊拉麵絕對係一個唔錯嘅選擇。
2017-10-08 2435 瀏覽
原來熊拉麵係上環開分店,收工決定嚟棒下場!😎店內環境同日本當地嘅拉麵店設計一樣,座位下仲有個籃可以放袋,十分方便體貼,仲有免費冰水提供(個人好鐘意依種日本文化,唔洗餐餐叫飲品)🤗因為主打拉麵,所以餐牌上嘅食物種類唔多,貴精不貴多,主要係食唔同湯底同叉燒嘅拉麵!🍜😋食客自行係點餐紙上點餐,當中可以選擇麵嘅軟硬度同埋叉燒嘅種類,配合唔同人嘅需要!😚最後我就揀佐黑熊拉麵/火炙肥叉燒/1.5mm中幼硬麵)再加多份自加製煎餃子。🤤開放式廚房望落亦十分乾淨企理,坐近廚房嘅食客落完單之後就可以觀賞下佢地煮拉麵時果份認真同專業!😉話咁快一碗熱辣辣嘅黑熊拉麵就出現左係我眼前,即刻飲返啖湯試下先!湯底濃香鮮甜黑蒜味超濃但又唔會搶晒本身豬骨湯底鮮甜嘅味道,除左蒜香仲有豬骨既濃味,睇得出落左唔小心機係個湯底,事關湯底可以話係一碗拉麵既靈魂!👻塊火炙肥叉燒好香仲有啲燒到濃濃地嘅邊😝,食落有少少肥膏好夠味,大大塊嘅叉燒顯得相當有份量!拉麵好彈牙掛湯力高,個人好鍾意食比較硬嘅拉麵所以十分滿意😋😋食完飲啖冰水清一清個口最後到熊自家製餃子出場,一份充滿日本風味嘅餃子,好多肉汁,可以用噴黎形容💨食落又唔會覺得好油,唔錯!
原來熊拉麵係上環開分店,收工決定嚟棒下場!😎

最後到熊自家製餃子出場,一份充滿日本風味嘅餃子,好多肉汁,可以用噴黎形容💨食落又唔會覺得好油,唔錯!👍🏻
整體嚟講依間拉麵店絕對值得一試💪🏻,性價比十分高👍🏻(拉麵加餃子埋單都只係110元左右),想係香港食到日式風味嘅拉麵就一定要過嚟試下😍
2017-10-08 61 瀏覽
好多明星都鍾意去上環附近食嘢因為嗰度夠飲閉同埋好少人經過。今日我哋就試吓潛入去上環呢一度,原來都有好多日本好嘢食。呢一間熊拉麵,個名同日本既熊本熊有啲相似。餐牌上面所有拉麵都係用熊黎命名。白熊拉麵就係原味、黑熊拉麵就係黑蒜味同紅熊拉麵就係辣味。位置坐得好舒服,下面有個位置可以放個人物品,好貼心。我同朋友每人叫咗碗拉麵之後仲叫咗個餃子因為都覺得唔會夠飽。餐牌上面可以揀面嘅硬度、蔥既多少同追加既配料。不消10分鐘,拉麵已經到我哋嘅面前。黑蒜味道好濃郁,湯底同麵條一齊用合起來感覺,好似一本被人閱讀嘅書籍好有內涵,口感極為豐富。不過食完有少少口乾要飲多幾杯水。好彩前面已預備左凍水可以自己斟,一口氣飲左2杯。最後嚟咗個白熊招牌餃子,有5隻餃子配埋少少醋,去除油炸同埋肥膩感。裏面嘅餡料好足夠,而且皮同肉唔會一夾就散,好有料到。結帳每人$100,合理!

結帳每人$100,合理!

2017-09-20
2017-10-08 27 瀏覽
晚上的蘇杭街,看到一間門口掛著顯眼的大燈籠,近看,原來是間日本拉麵店從外面看進去,店家很乾淨又滿寬敞,除了有吧台座位,也有數幾張桌椅桌上還放了日式醃菜這些可以為主食提味其中有我最愛的芽菜使我都期待拉麵了很基本道地的拉麵選擇,主要分別有白湯、黑湯、紅湯發現不定時有限量的湯頭今次限量特濃芝士蕃茄拉麵但我第一次吃,決定還是選擇基本款「招牌熊拉麵」來試試店家的功力一貫的圈圈圈,交卷~招牌熊拉麵 $85先嚐一口湯,豬骨湯好濃郁不膩口會想再多喝幾口湯先有些店家製作湯頭會濃郁到卡喉熊拉麵完全不會,相當順口很少拉麵店是給整顆半熟蛋店家好大方半熟蛋好美,裡面滿滿的蛋黃汁我選擇的是1.25mm幼麵我喜歡細麵,因為比起粗麵較有咬勁麵和芽菜一起吃真美味只吃拉麵不夠滿足,所以加點一份煎餃煎餃算大顆,內餡飽滿內餡和煎酥酥的麵皮一口咬下湯汁跟著流出來了可知沒有偷工減料好吃!湯頭實在太好喝了喝完碗底有隻可愛的熊真滿足!
晚上的蘇杭街,
看到一間門口掛著顯眼的大燈籠,
近看,原來是間日本拉麵店

從外面看進去,店家很乾淨又滿寬敞,
除了有吧台座位,也有數幾張桌椅

桌上還放了日式醃菜
這些可以為主食提味
其中有我最愛的芽菜
使我都期待拉麵了

很基本道地的拉麵選擇,
主要分別有白湯、黑湯、紅湯

發現不定時有限量的湯頭
今次限量特濃芝士蕃茄拉麵

但我第一次吃,
決定還是選擇基本款「招牌熊拉麵」
來試試店家的功力

一貫的圈圈圈,交卷~
招牌熊拉麵 $85
先嚐一口湯,
豬骨湯好濃郁不膩口
會想再多喝幾口湯先
有些店家製作湯頭會濃郁到卡喉
熊拉麵完全不會,相當順口

很少拉麵店是給整顆半熟蛋
店家好大方

半熟蛋好美,裡面滿滿的蛋黃汁

我選擇的是1.25mm幼麵
我喜歡細麵,因為比起粗麵較有咬勁
麵和芽菜一起吃真美味

只吃拉麵不夠滿足,
所以加點一份煎餃
煎餃算大顆,內餡飽滿
內餡和煎酥酥的麵皮
一口咬下湯汁跟著流出來了
可知沒有偷工減料
好吃!

湯頭實在太好喝了
喝完碗底有隻可愛的熊
真滿足!

2017-10-07 26 瀏覽
今日上環開會,收工見到呢間熊拉麵,就入去醫肚。兩個人坐低,叫兩個拉麵,一碗係招牌熊拉麵,一個係限定版:特濃芝士蕃茄拉麵,加番糖心蛋,爽口木耳。特濃芝士蕃茄拉麵,特濃芝士味非常之正,仲有我最鍾意嘅番茄湯底,少少酸少少甜好惹味,拉麵一樣煙煙韌韌,蕃茄粒好fresh,叉燒好有咬口,又唔韌,湯入口蕃茄加濃濃嘅芝士,味道好豐富招牌熊拉麵,豬骨湯底好清甜,拉麵煙煙韌韌好有咬口,角切叉燒粒有少少入口即溶嘅感覺,糖心蛋就快溶嘅蛋黃真係好好食,木耳好爽口,揀了1.5mm粗拉麵,唔粗唔幼,入口啱啱好。食飽飽啲搭巴士返屋企瞓覺。

今日上環開會,收工見到呢間熊拉麵,就入去醫肚。

食飽飽啲搭巴士返屋企瞓覺。

• 限定特濃芝士拉麵
2017-10-06 23 瀏覽
中環返工 OT 完,打工仔垂頭喪氣,有咩好得過同同事走去食個拉麵,加加油,差差電。其實中環有好幾間拉麵店,我都食過晒,唯獨呢間真係要寫寫食評表揚一下,不枉我專登走過黎試。有張 poster 推介呢個特濃芝士蕃茄拉麵,都好吸引,不過最尾都係叫左黑熊拉麵,呢個芝士蕃茄要下次再去試試呢個就係黑熊拉麵,佢最特的既地方就係特濃湯底加上黑蒜油味道,如果鍾意食蒜既朋友一定要試我食拉麵最鍾意加好多好多蔥,呢個份量岩晒我心意跟住睇下我塊义燒,厚到成塊牛扒咁最正係我叫左火灸肥义燒,佢用火槍噴落塊义燒度,燒到個面脆脆地,脂肪溶溶地,一黎到即放落口,口感味道都一流所以唔怕肥,一定要食肥义 日本野通常有配菜比你中和一下個口腔,食完肥义,成口脂肪香氣,再食個牙菜,非常 refreshing我同事叫左呢個招牌拉麵,我試左個湯,味濃鮮甜,冇味精大家都好鍾意既溫泉蛋兩碗合照總結:中上環咁多間拉麵店,我推介熊拉麵,真材實料,建議大家試下個蒜香拉麵

我食拉麵最鍾意加好多好多蔥,呢個份量岩晒我心意

跟住睇下我塊义燒,厚到成塊牛扒咁

所以唔怕肥,一定要食肥义

我同事叫左呢個招牌拉麵,我試左個湯,味濃鮮甜,冇味精

大家都好鍾意既溫泉蛋

兩碗合照

2017-10-03
5 分鐘 (堂食)
  • 黑熊拉麵
2017-10-05 2223 瀏覽
熊拉麵對我來說,味道非常好之餘仲有一份真摯的人情味,我特意寫呢篇食評感謝熊拉麵🍜我被門面的大紅燈隴吸引住自己的麵、自己揀我order了招牌熊拉麵、coke zero Coke Zero 加冰,非常窩心的服務我的熊拉麵🍜麵質彈牙,選了軟的口感幼麵更合我的心意一點也沒有梘水味,非常正中的拉麵拉麵的掛湯能力100分木耳絲的爽脆更多滋味梅頭瘦叉燒、真的沒有一點油脂但真的入口即溶、有肉味,秘製辣油確實實惹味重點豬骨濃湯,甜又濃的湯底我全部飲清呢食得乾乾淨淨溏心蛋真系好有水準、好好味吖配料都好好味到最後埋單的時候,發現外面下大雨,店員立刻比了一把遮比我,叫我下次經過先還,如果唔還忘記了也冇問題,令我感到非常窩心的熊拉麵
我被門面的大紅燈隴吸引住
自己的麵、自己揀
我order了招牌熊拉麵、coke zero
Coke Zero 加冰,非常窩心的服務
我的熊拉麵🍜麵質彈牙,選了軟的口感幼麵更合我的心意
一點也沒有梘水味,非常正中的拉麵
拉麵的掛湯能力100分
木耳絲的爽脆更多滋味
梅頭瘦叉燒、真的沒有一點油脂
但真的入口即溶、有肉味,秘製辣油確實實惹味
重點豬骨濃湯,甜又濃的湯底我全部飲清呢
食得乾乾淨淨
溏心蛋真系好有水準、好好味吖
配料都好好味
2017-09-23
2017-10-04 38 瀏覽
上環多野食係人都知,正既拉麵都可以係呢度搵到,熊拉麵!其實約左同事放工試下,係第一次食,所以我都係叫反佢既SIGNATURE穩陣D,而我個FD就叫左黑熊,點知2碗都意外地超出預奇。叫左招牌熊拉麵,因為有我最鍾意既糖心蛋;叉燒都有得揀肥瘦,真係好窩心既服務,岩哂D又健康人士,又岩哂我呢D鍾意食肥叉既人!拉麵有得㨂軟硬度係常識吧!個湯唔鹹,仲又好香濃喎,真係可以飲哂佢!俾十個LIKE佢!肥叉真係好正!堅肥!識食一定係肥叉,令到成碗野更香!糖心蛋仲正!個半生熟度岩岩好!仲有一陣醬油既香氣!仲有3種配菜任加成碗野真係一個字形容到:香!加左底$100都唔駛!抵食拉麵推介!
上環多野食係人都知,正既拉麵都可以係呢度搵到,熊拉麵!

叫左招牌熊拉麵,因為有我最鍾意既糖心蛋;
拉麵有得㨂軟硬度係常識吧!

個湯唔鹹,仲又好香濃喎,真係可以飲哂佢!俾十個LIKE佢!

肥叉真係好正!堅肥!識食一定係肥叉,令到成碗野更香!
糖心蛋仲正!個半生熟度岩岩好!仲有一陣醬油既香氣!

仲有3種配菜任加

成碗野真係一個字形容到:香!

加左底$100都唔駛!抵食拉麵推介!
2017-09-25
1K
遇上家裡沒飯開的日子,這晚下班後,我就獨個兒來到上環熊拉麵醫肚~店面不大,裝修風格簡約,卻不失日本風情。餐牌亦是獨沽一味賣拉麵,選擇不多,但重質不重量,這樣才能夠專注於食物質素之上。除了以上的常規款式,最近的期間限定款式是特濃芝士蕃茄拉麵。不過吃拉麵我總是喜歡選擇傳統一點,所以最後還是選了豬骨湯底。招牌熊拉麵 $85熊拉麵本身就已包括一塊叉燒、一隻溏心味付蛋及木耳絲,一上枱熱騰騰的拉麵便已經散發著陣陣濃郁骨香。豬骨湯底顏色乳白,湯身略帶濃稠,可以見到浮油不多,少了一層厚厚的油花,香濃但不油膩,食開日本拉麵的就會覺得這裡的湯底已算是清淡,不會因太重口味而覺得口渴涸喉。我選了1.5mm中幼麵,麵條幼細而吸湯,口感彈牙,不會煮得過軟,麵量對女生來說已經很飽足。火炙肥叉燒叉燒肥瘦相間,脂香滿瀉,肉質軟嫩不死實,加上表面經火炙後,帶有焦香味,稍嫌每碗只有一塊確實有點少 溏心蛋的軟嫩蛋白包裹著半熟晶瑩的蛋黃,一咬開正在流心中,滿溢香濃蛋味。另外亦加了$10追加紫菜。將紫菜浸湯後,充分吸收湯頭精華,木耳絲鮮脆爽口。枱上亦放有三款配料:芽菜、高菜和紅薑絲,給客人自行添加。

店面不大,裝修風格簡約,卻不失日本風情。

除了以上的常規款式,最近的期間限定款式是特濃芝士蕃茄拉麵。

招牌熊拉麵 $85

1.5mm中幼麵

火炙肥叉燒
火炙肥叉燒

溏心蛋

另外亦加了$10追加紫菜。
追加紫菜

將紫菜浸湯後,充分吸收湯頭精華,木耳絲鮮脆爽口。

枱上亦放有三款配料:芽菜、高菜和紅薑絲,給客人自行添加。
配料
2017-09-19
2017-10-02 89 瀏覽
孩童時曾在上環區住了十多年,早前因工作關係經過蘇杭街一帶,但街名依舊, 卻模樣全非!差不多黃昏時間, 肚子有點餓,見不同食店處處皆是,後來見到有個很大的日本燈籠掛在一間有[ 熊 ] 字的拉麵店, 便入去來個拉麵醫醫肚吧!當踏入店時, 才發覺原來舖內面積頗大!坐低後,原來沒有餐牌, 但有點餐紙,有招牌熊拉麵, 黑; 赤; 白 和 超級巨熊拉麵;小食, 飲品.我選了招牌熊拉麵 -- $85 和 熊自家製餃子 $38他們的點餐紙很細心, 麵可選軟硬度; 粗幼;叉燒做法; 要不要蔥, 及木耳; 或可加錢加蔥, 木耳等....招牌熊拉麵來了!豬骨湯底濃郁, 有一隻流心蛋,夾開蛋後, 流心蛋槳流出, 非常吸引.木耳絲頗多, 夠爽口.我選了梅頭叉燒, 又大又厚身, 半肥瘦,口感好好.麵身剛剛軟硬適中, 好味到自己都忘記拍給大家分享.熊自家製餃子--$38見拉麵很好味, 所以多叫了熊自家製餃子,皮薄, 蔥和肉份量適中, 不多亦不少.底部煎得夠香和挺身, 好味到不知不覺五隻餃子,竟然自己一個人食晒!!!最後見到面前有些醃菜, 試了少少醃紅薑和醃芽菜,紅薑有點酸中帶辣, 而醃芽菜比較辣.離開時肚子飽得很,
孩童時曾在上環區住了十多年,
早前因工作關係經過蘇杭街一帶,
但街名依舊, 卻模樣全非!

差不多黃昏時間, 肚子有點餓,
見不同食店處處皆是,
後來見到有個很大的日本燈籠掛在
一間有[ 熊 ] 字的拉麵店, 便入去來個
拉麵醫醫肚吧!

當踏入店時, 才發覺原來舖內面積頗大!
坐低後,原來沒有餐牌, 但有點餐紙,

有招牌熊拉麵, 黑; 赤; 白 和 超級巨熊拉麵;
小食, 飲品.

我選了招牌熊拉麵 -- $85 和 熊自家製餃子 $38
他們的點餐紙很細心, 麵可選軟硬度; 粗幼;
招牌熊拉麵

招牌熊拉麵來了!
豬骨湯底濃郁, 有一隻流心蛋,
夾開蛋後, 流心蛋槳流出, 非常吸引.

木耳絲頗多, 夠爽口.

我選了梅頭叉燒, 又大又厚身, 半肥瘦,
口感好好.

麵身剛剛軟硬適中, 好味到自己都忘記拍給大家
分享.
熊自家製餃子

熊自家製餃子--$38
見拉麵很好味, 所以多叫了熊自家製餃子,
皮薄, 蔥和肉份量適中, 不多亦不少.
底部煎得夠香和挺身,
好味到不知不覺五隻餃子,
竟然自己一個人食晒!!!

最後見到面前有些醃菜, 試了
少少醃紅薑和醃芽菜,
紅薑有點酸中帶辣, 而醃芽菜比較辣.

離開時肚子飽得很, 晚上都不用再吃東西了!
哈哈!
2017-09-21