2017-10-14
行行吓街突然間好掛住歌舞伎町五番街嘅一間拉麵車仔店,就變到成個癲佬咁係條街度搵,我唔係要一蘭、金田屋,我要嘅係果種真係見到有成個酒樓飯煲咁大嘅窩,要浸住豬骨嗰隻吖,仲要有條水喉射住入個窩度,個窩成日瀉個隻吖😭😭😭不過香港地搵到間足料又收費合理嘅就已經好好彩,經過見到熊拉麵,睇過下份餐牌跟著就帶着小小期待咁入左依間店度 。一張餐牌已經睇曬全店得五款拉麵 加理期間限定得六款 雖然選擇唔多 日本唔少拉麵店行專一策略 專注做好一兩款麵 貴精不貴多 重視自家口味特色。 每一個位都擺咗任食嘅酸薑絲 辣芽菜 鹹高菜 其中比較特別係辣芽菜 味道好似泡菜但係比泡菜更爽口《和風卡邦尼拉麵》HKD92+《溏心蛋》HKD10。未食已經聞到蕃茄香勾起灑食慾 蔥花番茄同洋蔥都切得好細 唔好睇相錯覺以為豚肉得好少 你眼見到只係冰山一角 同面一樣咁大塊肉浸咗係底 一大件放入口實在太滿足 (其實放唔曬。蕃茄湯頭酸甜開胃唔會令人覺得呆滯 質地濃厚似沾麵湯底(直頭可以拉湯 有黏口嘅感覺但係唔會過鹹 亦都冇乜油膩感覺 可能係咁嘅關係食咗好耐湯都唔會好快變凍👍 每一啖都係熱辣辣感受入口。廚師態度認真 由於我坐咗喺近廚房一排座位
酸薑絲 辣芽菜 鹹高菜
《和風卡邦尼拉麵》HKD92+《溏心蛋》HKD10
《和風卡邦尼拉麵》
。廚師態度認真 由於我坐咗喺近廚房一排座位嘅位置 上菜嘅時候會同你講埋碗麵嘅細節 有種令我覺得廚師可靠嘅感覺
。點餐紙同其他拉麵店一樣 麵條粗幼軟硬度揀都係考慮之事
。點餐紙上面寫明如果冇選擇頭緒嘅話可以揀廚師推介😂
。今次嘅廚師推介係普通麵質中幼麵 配料蔥花洋蔥全要 彈牙有嚼勁 入口圓滑 帶有少少麵粉香 麵條比起想像中幼 接觸到湯嘅表面面積就會多咗👍 而且廚師以客為先 佢會好留意同埋詢問返客人嘅反應
。 半熟溏心蛋係心機作品 好香口 雖然蛋白染色唔算好深 反而食落口味道意外地濃郁 佢哋話係用左日本直送雞蛋 我諗主要都係呢隻雞蛋自身嘅鮮味 秘製醬汁唔會喧賓奪主
《溏心蛋》
《和風卡邦尼拉麵》
其實拉麵唔難製作只不過睇製作人有冇心機會唔會偷工減料而家都算唔錯
題外話/補充資料:
好有心思嘅拉麵店