2017-03-15 1141 瀏覽
踏入三月,就係我嘅生日之月,妹妹話同我慶祝生日帶我食好野,就黎到呢到食日本新鮮嘅海鮮。我地見到有兩間分店,尖沙咀個間好多人推薦,不過我地住港島,銅鑼灣相對近d,我諗質素應該差唔多因為我地驚夜晚太多人,所以諗住中午去食,中午人流果然少d,唔洗等就有得入首先我地叫左幾款刺身,全部刺身都好新鮮,好有鮮味。榮螺刺身係好爽脆嘅口感,食落好清爽,一d都唔腥。海膽刺身勁好食,非常新鮮,有天然海膽嘅甜味,呢個海膽係偏橙色,唔係一般見到嘅黃色。一片片海膽食真係一大享受。生蠔都係好推薦,其實我本身唔係特別中意食生蠔,但黎到呢d食新鮮水產嘅店,一定要試下生蠔。呢個生蠔嘅色澤好靚,脹泵泵咁,仲好大隻添。食落去飽滿多汁,一d都唔腥,仲可以食到大海嘅感覺。之後就開始熱食嘅部分。銀鱈魚味道非常好,係我數一數二中意嘅料理之一。估唔到熱食都咁出色。魚肉口感非常滑,外皮烤到少少脆,入面鮮嫩帶有魚汁。最正就係佢嘅調味做得好好,宜家諗番都想再食。芝士魚蛋都唔錯,職員會幫手烤呢d食物,岩岩烤完外脆內軟,芝士變成軟心,正呢個蟹殼又係黎到必試,我地叫左兩倚個口味,但其實我覺得兩隻味都差唔多😝入面有滿滿嘅蟹膏,仲有蟹籽,蘿蔔絲等材料
各種刺身
活生蠔
芝士魚旦  ,銀鱈魚西京燒
蟹味噌甲羅燒,蟹肉甲羅燒
呢個蟹殼又係黎到必試,我地叫左兩倚個口味,但其實我覺得兩隻味都差唔多😝入面有滿滿嘅蟹膏,仲有蟹籽,蘿蔔絲等材料,令口感更加豐富。
南瓜蟹肉甲羅燒
烤完之後就變成咁,d蟹肉滿滿咁係蟹殼到,好吸引,味道都好好,有濃郁蟹膏味,口感香滑,仲有不同嘅配材增加口感。我仲叫左飯糰一齊搭配食。
大蝦鬼殼磯燒
蝦好大條,而且好新鮮,生果陣已經可以見到有好多膏
大蝦鬼殼磯燒
肉質爽口彈牙,啖啖肉好正,可以食到蝦嘅鮮味,不過因為無調味,所以比較普通,中意食蟹多d
巨峰燒酎
我地仲叫左兩杯飲品,我呢杯係巨峰燒酌,巨峰提子梳打加日本燒酒。飲品好大杯,價錢都幾抵,而且味道好易入口,有燒酒味但唔太濃,巨峰提子梳打嘅味道較出。岩晒我呢d唔中意飲烈酒嘅人。
其實一餐食落黎價錢都唔平,不過質素都做到嘅,特別中意海膽,銀鱈魚同蟹。係呢d慶祝嘅日子食都唔錯
2017-03-04
慶祝紀念
生日
2017.02.16【 2.16 呢一種滋味叫「鮮」 焱丸水產】 喜歡吃日菜的朋友帶路,所以和焱丸水產相遇,然後愛上了! 據說焱丸水產是日本老牌海鮮店,香港有2家分店 這次是我的第一次,原來質素真的十分高! 最重要是這裡有即燒生猛海產,每日由日本空運到港的浜燒海鮮 生猛活潑,令人感到彷彿去了日本! 麻醬蕃茄豆腐沙律 $58最喜歡日式豆腐,配上了新鮮蕃茄,再加日式麻醬,就是這種滋味 龍神壽司 $158 非常豐富到滿瀉的感覺,刺身已經夠鮮甜的了,再加大量蟹肉,令人滿足 活雲丹2隻 $168 海膽呀!超香濃的海鮮味道,細滑的口感,好食! 蟹味噌雲丹 $108 即撈即食,鮮香入口,難以抗拒的海鮮滋味! 殘酷活鮑磯燒 $136 鮑魚好新鮮,因為一直都在扭動身體 在爐燒時還不斷的郁動,為了吃這彈牙鮮美的口感,只好繼續燒 三文魚籽帆立殼燒 $85 + 醬油木魚帆立殼燒 $75 用上日本清酒同煮,鮮香撲鼻 帆立貝很大隻,厚厚的鮮肉與鮮鮮的貝汁真的很好吃 三文魚籽粒粒POPO聲,配上清酒特別和味 日式甜醬牛肉鍋 $98  好香濃的牛肉鍋,片片都是高質的牛肉 香嫩可

喜歡吃日菜的朋友帶路,所以和焱丸水產相遇,然後愛上了!

據說焱丸水產是日本老牌海鮮店,香港有2家分店

這次是我的第一次,原來質素真的十分高!

最重要是這裡有即燒生猛海產,每日由日本空運到港的浜燒海鮮

生猛活潑,令人感到彷彿去了日本!
麻醬蕃茄豆腐沙律 $58
最喜歡日式豆腐,配上了新鮮蕃茄,再加日式麻醬,就是這種滋味

龍神壽司 $158

活雲丹2隻 $168

海膽呀!超香濃的海鮮味道,細滑的口感,好食!

蟹味噌雲丹 $108

即撈即食,鮮香入口,難以抗拒的海鮮滋味!

殘酷活鮑磯燒 $136

鮑魚好新鮮,因為一直都在扭動身體

在爐燒時還不斷的郁動,為了吃這彈牙鮮美的口感,只好繼續燒

三文魚籽帆立殼燒 $85 + 醬油木魚帆立殼燒 $75

用上日本清酒同煮,鮮香撲鼻

帆立貝很大隻,厚厚的鮮肉與鮮鮮的貝汁真的很好吃

三文魚籽粒粒POPO聲,配上清酒特別和味

日式甜醬牛 $98

好香濃的牛肉鍋,片片都是高質的牛肉

香嫩可口,加上甜甜的湯底,令人連汁都撈埋

巨峰梳打 $48

最愛的日式特飲,喜歡巨峰提子的人一定會點!

黑糖雪糕

好味在最低,黑糖在最低

盛惠HKD$1081

人均HKD$540.5

短評:

喜歡這裡的活力和友善,

更喜歡這裡的新鮮滋味。

整體

抵食:♥♥♥♥♡

♡ 焱丸水產 ♡

♡ 銅鑼灣謝斐道440號駱克大廈B座地下C2地舖 ♡
2017-02-16
3 分鐘 (堂食)
  • 麻醬蕃茄豆腐沙律
  • 日式甜醬牛鍋
  • 巨峰梳打
  • 黑糖雪糕
2017-03-06 742 瀏覽
今日去開銅鑼灣同朋友食飯, 打算食好D, 所以黎左呢度, 之前食過佢尖沙咀間店幾好食, 估唔到銅鑼灣都開分店~很有去左日本的感覺呀~入面的裝修好有沖繩feel~燒爐已放在店上, 準備稍後吃浜燒~先點左杯飲品 , 呢杯乳酸好FRESH  頭盤~「蟹籽蟹肉薯仔沙律」 蟹肉細細條又夠多, 好食~刺身「大關五點盛」 刺身係我最愛~呢個拼盤有海膽, 帆立貝 ,三文魚, 油甘魚 ,吞拿魚.海膽係馬糞海膽., 帶點甜味, 非常新鮮無腥味, 三文魚同油甘魚夠厚切肥美~帆立貝加青檸汁非常清新「焱丸號」是這裡的嘅招牌壽司 吞拿魚沙律加上 蟹柳, 蛋絲及青瓜絲, 配上日式沙律醬非常清新的, 仲有我最愛的 長海膽 及連同魚籽壽司, 非常特別的MIX & MATCH , 一次品嚐多款口味~「海草白飯魚子煎蛋」煎蛋很滑 , 是卷了一卷卷形狀, 再加上嘅海草 , 非常香口~「活貝大盛」 我個人認為是重點,因為這裡海產質素高!帆立貝非常大隻又肥美~仲有燒蠔~好鮮甜鮑魚新鮮, 肉爽又彈牙三文魚子帆立貝燒又是另一番風味, 三文魚子大大粒~ 味道濃厚。    海膽帆立貝燒海膽很多,與帆立貝之味道融合~燒大蝦好大隻呀~蟹
很有去左日本的感覺呀~
入面的裝修好有沖繩feel~
燒爐已放在店上, 準備稍後吃浜燒~
先點左杯飲品 , 呢杯乳酸好FRESH
頭盤~「蟹籽蟹肉薯仔沙律」 蟹肉細細條又夠多, 好食~
刺身「大關五點盛」

帆立貝加青檸汁非常清新
「焱丸號」是這裡的嘅招牌壽司

「活貝大盛」 我個人認為是重點,因為這裡海產質素高!
帆立貝非常大隻又肥美~

仲有燒蠔~好鮮甜

鮑魚新鮮, 肉爽又彈牙
三文魚子帆立貝燒

又是另一番風味, 三文魚子大大粒~ 味道濃厚。

海膽帆立貝燒

海膽很多,與帆立貝之味道融合~
燒大蝦好大隻呀~
蟹味增甲羅燒及南瓜蟹肉甲羅燒

蟹蓋上有松葉蟹膏,蟹肉及生鵪鶉蛋, 而南瓜蟹肉甲羅燒仲加埋南瓜!
職員燒到差不多的時間, 會將入面的料撈埋晒一齊, 收乾水之後便可一小湯匙地直接慢慢品嚐~好香的蟹味, 而且加左鵪鶉蛋, 非常香滑, 送酒飲一流!
午餐
2017-02-25 158 瀏覽
高質浜燒~好耐之前已經想試, 但次次walk in都見到門口好多人就放棄左.今次醒目地預早一兩日BOOK定, 去到等10分鐘就可以入座啦~店舖裝修好似日本榻榻米咁, 未食都已經好似去左日本咁~刺身七盛有海膽, 三文魚, 吞拿魚, 帆立貝, 帶子等七種刺身, 剩係望到呢個陣容都好滿足啦! 三文魚等全部都係厚切, 而且鮮味十足; 吞拿魚油脂味好重, 回味無窮!蟹殼味噌甲羅燒 $68將味增, 鵪鶉蛋, 蟹子, 蟹肉加埋蟹羔一齊燒, 蟹羔超重口味, 如果唔怕腥既朋友一定會鍾意呢個甲羅燒!炎丸活貝大盛$368D海鮮超級新鮮, 一上枱既時候, 兩隻鮑魚都好活躍, 係咁郁黎郁去店員耐唔耐就會走過黎幫我地燒, 但其實枱面都有提示卡仔, 教下你點燒, 等自己可以過下手癮之餘, 又唔會浪費食材!海膽帆立貝有海膽, 牛油, 帆立貝, 香菇, 仲有好特別既辣椒仔, 估唔到個味咁夾! 而且唔係好辣, 唔會搶左帆立貝既味!海鮮什錦丼$120之前叫左全部都係海鮮, 所以想食返個澱粉質! 呢個海鮮丼飯一d都唔hea! 海鮮本身用醬汁醃左, 有小小柚子味, 唔洗加豉油都好夠味!
高質浜燒~
店舖裝修好似日本榻榻米咁, 未食都已經好似去左日本咁~
刺身七盛
蟹殼味噌甲羅燒 $68
定會鍾意呢個甲羅燒!
炎丸活貝大盛$368
可以過下手癮之餘, 又唔會浪費食材!
海膽帆立貝
辣, 唔會搶左帆立貝既味!
海鮮什錦丼$120
身用醬汁醃左, 有小小柚子味, 唔洗加豉油都好夠味!
2017-02-21 1042 瀏覽
去完日本番黎好掛住日本菜 一於去食餐回味下今次第一次黎銅鑼灣新分店 之前都係尖沙咀食比較多不論店外店內都禁有日本STYLE 可以扮住飛左轉日本餐牌除左有刺身同海鮮 仲有天婦羅 丼飯等其他日本菜但今次我地目標好明確 就係刺身同海鮮刺身拼盤連個碟都霸氣過人 好有份量基本野三文魚 帶子 油甘魚再加埋活海螺同活象拔 即開即食保証新鮮特別中意活海螺 爽口鮮甜 點埋醬食一流一讚呢到既WASABI好正宗 同平時WASABI膏完全吾同正宗WASABI吾會過份地辣同嗆 反而有淡淡既WASABI香整體刺身全厚切 入口口感100分食完刺身就到壽司 我俾佢足料既程度嚇親我中愛既吞拿魚蓉同蟹柳 加埋沙律醬簡直係天依無縫既配搭黑洞我都要分2 啖先食晒之後就係重頭戲-燒水產用一個字形容晒-大個帶子勁爆厚 仲大隻過我隻手鮑魚仲識郁 吸住D蜆全程有靚女侍應幫手燒過程中加左白酒同醬油 盡量以原汁原味為主蜆肉入口淡淡海水咸 鮮味十足帶子燒熟後都無縮水 記得連埋個D汁飲 前所未有正鮑魚爽口彈牙 幾好咬口至於蠔則不過不失 始終蠔肉燒過後會大縮水中意食大大件既我就扣佢少少分整體全餐食得好滿足 用料新鮮 服務優良下次去開銅鑼灣都
去完日本番黎好掛住日本菜 一於去食餐回味下

中意食大大件既我就扣佢少少分
整體全餐食得好滿足 用料新鮮 服務優良
下次去開銅鑼灣都可以黎呢間分店食餐盒勁
2017-02-19 145 瀏覽
眼見openrice 好評如潮,今晚特意來到焱丸水產,試試各類海產吧!首先上枱的龍神號壽司,上菜的樣子跟餐牌所顯示一樣吸引。從外形看來,有幾件大大塊厚切的刺身及豐富的蟹肉絲。令人驚喜的莫過於卷物內包裹奶黃色的海膽。刺身鮮甜味美,賣相與味道俱全,值得一讚。第二碟上枱的焱丸海鮮沙津,表面佈滿三文魚,吞拿魚,蟹柳等,粒狀刺身味道新鮮,不只外型吸引食慾,沙津沾上酸酸的醋更令人份外醒胃。三文魚飯糰,表面跟內裏一樣,沒什驚喜,飯糰包裹熟三文魚味道普通。,
2017-02-13
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。焱丸水產.即燒即吃鮮氣強大!。✰•*˚ ✿✿舌尖上的尖沙咀✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤ 朋友在謝斐道附近上班 即時和她到附近的焱丸水產吃飯 一直都知道焱丸在尖沙咀有分店 最近發現原來銅鑼灣也有一家 看到即撈即燒的海產,怎能放過這新鮮的滋味? 只能強調:焱丸的確匯聚高質鮮氣! 蘋果燒酌 48 一杯簡單的小酒,是開啟日式大餐的首選 清新的果香帶來醒神的味道,適合女生小酌 麻醬蕃茄豆腐沙律 58 香滑的豆腐,鮮艷的蕃茄,加一點日式麻醬 已令人胃口大開! 本小姐先來一道日本活生蠔 68 大大隻的日本生蠔,要通過8個檢測程序才能出口 除了賣相夠吸引大件之外,入口是鮮甜的海洋滋味 值得品嚐! 龍神壽司 158 滿瀉的蟹肉,鮮甜到震 再加上刺身是如此的鮮味 實在令人不得不一件接一件 活雲丹2隻 168 海膽是我杯茶,特別推介給朋友 一人一隻,看似細細件,其實極其濃香 配上脆卜卜的紫菜,真是食過翻尋味! 海膽質感細滑,趁著海水味迴蕩在口腔, 本小姐毫不掩飾的說:這是寵愛的海洋靈魂! 蟹味噌甲羅燒 68 蟹蓋上放了松葉蟹膏、蟹

雜感女生 好味日記

˚*•。焱丸水產.即燒即吃鮮氣強大!。•*˚

✿✿舌尖上的尖沙咀✿✿

餓底飯聚.食勻全世界

朋友在謝斐道附近上班

即時和她到附近的焱丸水產吃飯

一直都知道焱丸在尖沙咀有分店

最近發現原來銅鑼灣也有一家

看到即撈即燒的海產,怎能放過這新鮮的滋味?

只能強調:焱丸的確匯聚高質鮮氣!

蘋果燒酌 48

一杯簡單的小酒,是開啟日式大餐的首選

清新的果香帶來醒神的味道,適合女生小酌

麻醬蕃茄豆腐沙律 58

香滑的豆腐,鮮艷的蕃茄,加一點日式麻醬

已令人胃口大開!

本小姐先來一道日本活生蠔 68

大大隻的日本生蠔,要通過8個檢測程序才能出口

除了賣相夠吸引大件之外,入口是鮮甜的海洋滋味

值得品嚐!

龍神壽司 158

滿瀉的蟹肉,鮮甜到震

再加上刺身是如此的鮮味

實在令人不得不一件接一件

活雲丹2隻 168

海膽是我杯茶,特別推介給朋友

一人一隻,看似細細件,其實極其濃香

配上脆卜卜的紫菜,真是食過翻尋味!

海膽質感細滑,趁著海水味迴蕩在口腔,

本小姐毫不掩飾的說:這是寵愛的海洋靈魂!

蟹味噌甲羅燒 68

蟹蓋上放了松葉蟹膏、蟹肉及鵪鶉蛋

燒時要將所有精華攪勻,入口甘香幼滑

蟹膏味甚濃,鮮味在口腔內迸發!

殘酷活鮑磯燒 136

太活潑了,還在跳舞的鮑魚,

在爐燒的一刻仍然在舞動,難怪被說殘酷——夠新鮮!

鮑魚肉質彈牙,有陣陣烤過的味道,大快朵頤!

柳葉魚 5條 45

店員提醒必須以慢火慢慢燒,不能心急

柳葉魚非常香口,魚卵在舌尖彈跳

富含鈣、蛋白質、維他命E,嗯,好吃就是重點!

三文魚籽帆立殼燒 85 + 醬油木魚帆立殼燒 75

二者都加了酒來燒煮,帆立貝大粒肉厚,香噴噴

以三文魚籽的較清甜,醬油木魚則有更多木魚的濃香

教人吮指回味!

甜品:米雪糕

店長推介:好特別的味道,牛奶味極香滑

偶有驚喜,會突然發現吃得到的飯粒!

來自日本的飯香,令人一試傾心!

小評:
原汁原味的海產已經令人食指大動

店員:短髮哥哥、扎辮仔哥哥和四眼妹妹的親切

主動講解時令海產的食法,又要一眼關七

照顧所有客人,仍能保持細心有禮的服務

實在令人賓至如歸!

味道:★★★★★

環境:★★★★☆

服務:★★★★★

衛生:★★★★★

抵食:★★★★★

❤焱丸水產❤

銅鑼灣謝斐道440號

駱克大廈B座地下C2地舖
題外話/補充資料: 小評: 原汁原味的海產已經令人食指大動 店員:短髮哥哥、扎辮仔哥哥和四眼妹妹的親切 主動講解時令海產的食法,又要一眼關七 照顧所有客人,仍能保持細心有禮的服務 實在令人賓至如歸! 味道:★★★★★ 環境:★★★★☆ 服務:★★★★★ 衛生:★★★★★ 抵食:★★★★★ ❤焱丸水產❤ 銅鑼灣謝斐道440號 駱克大廈B座地下C2地舖
2017-02-15
10 分鐘 (堂食)
  • 龍神壽司
  • 活雲丹
  • 蟹味噌甲羅燒
  • 殘酷活鮑磯燒
2017-02-15 181 瀏覽
朋友說過【焱丸水產】在銅鑼灣開了新分店,根據他的說法再找地址去吃,這才發現舊有曾多次在這裏用膳的日本串燒店已被【焱丸水產】替代。曾到過尖沙咀店裏吃,無疑兩店的裝潢也很相像,四圍都充滿東瀛色彩。 身處此地是必吃浜燒海鮮,其餘的刺身壽司也做得不錯。烏賊磯燒 $ 66 烏賊的外觀漂亮而有光澤,簡單地邊燒邊塗上醬油,香氣亦徐徐地升起,烏賊磯燒確實是帶焦香,本身肉質是結實亦彈牙。 伊勢海老磯燒 $ 388 店員有介紹過單燒會比加芝士燒來得更為吃到龍蝦鮮味,我同意但受不到芝士的誘惑而要求店員為我那邊龍蝦加芝士燒,店員在控制燒烤火喉是恰到好處,龍蝦帶肉汁之餘,置面的熱溶芝士也沒有燒乾,可拉絲 耶 ~ 焱丸蟹噌甲羅燒 $ 68 這份幾乎是檯檯必點的 焱丸蟹噌甲羅燒,在蟹蓋上盛載滿滿的松葉蟹膏,還有松葉蟹肉絲、蟹子、青蔥 及 生鵪鶉蛋,店員把蟹蓋放在爐上邊攪拌邊燒,看似簡單的做法但其實店員是不時在觀察蟹蓋內的變化,這才讓我們吃到膏香豐腴又帶粒粒熟蟹子的彈牙口感。味道 4環境 3服務 4衛生 4抵食 4
朋友說過【焱丸水產】銅鑼灣開了新分店,根據他的說法再找地址去吃,這才發現舊有曾多次在這裏用膳的日本串燒店已被【焱丸水產】替代。
烏賊磯燒 $ 66

烏賊的外觀漂亮而有光澤,簡單地邊燒邊塗上醬油香氣亦徐徐地升起,烏賊磯燒確實是帶焦香,本身肉質是結實彈牙

伊勢海老磯燒 $ 388

焱丸蟹噌甲羅燒 $ 68

這份幾乎是檯檯必點焱丸蟹噌甲羅燒,在蟹蓋上盛載滿滿的松葉蟹膏,還有松葉蟹肉絲蟹子青蔥生鵪鶉蛋,店員把蟹蓋放在爐上邊攪拌邊燒,看似簡單的做法但其實店員是不時在觀察蟹蓋內的變化,這才讓我們吃到膏香豐腴又帶粒粒熟蟹子的彈牙口感。

味道 4

環境 3

服務 4

衛生 4

抵食 4
2017-02-11 164 瀏覽
為佢個出名品牌已去試試。店舖裝潢很靚,但枱與枱的距離比較窄。我哋4個人,入座起計限時2小時。我聽到店員同只得2位的顧客講,只有個半小時。得1小時30分真的比較短,他不是食放題,而且價錢都走中高位,其實不應該限時服務方面都唔錯,d海鮮有位職員幫你燒的,你可以慢慢品嚐海鮮味道都算ok,帶子、鮑魚、蠔……等一人一隻,但各人都認為不是新鮮的,因燒了不久職員來將海鮮翻轉再燒時d肉是完全沒有“痴”住個殼的,這點有些失望。最好味的是蟹噌甲羅燒,這個蟹殼超正,好有蟹味。刺身新鮮,好鮮味炸廣島蠔都算ok
為佢個出名品牌已去試試
服務方面都唔錯,d海鮮有位職員幫你燒的,你可以慢慢品嚐
,這點有些失望。
最好味的是蟹噌甲羅燒,這個蟹殼超正
,好有蟹味。
蟹噌甲羅燒
刺身新鮮,好鮮味
炸廣島蠔都算ok
2017-01-10
蟹噌甲羅燒
2017-02-07 149 瀏覽
年初九,繼續跟友人覓食!今日黎左好出名既焱丸水產焱丸水產最近係銅鑼灣開左分店!一於試試佢門口貼了很多明星用膳既照片!第一時間搵下自己偶像有無黎一向怕排隊的我倆,係中午時分已經到達餐廳是日一於豪一豪佢餐廳以木為主,無論係收銀台、牆壁、門牌等等,都是用了木! 感覺很平靜舒服餐廳再係不同位置掛上畫布,係平凡的裝潢中,加上飾物,令整體氣氛很到位!感覺自己飛左去日本🇯🇵尤如置身於日本祭典中!來一套和服最合適不過欣賞完餐廳的裝潢後,我們細心討論餐牌海產是必須要點的!我們點了一個焱丸活貝大盛、蟹味噌甲羅燒、刺身拼盤及神龍壽司大滿足焱丸活貝大盛係我們心目中是必須要點的!是焱丸主打招牌菜之一焱丸活貝大盛 HKD 368有兩隻大活貝、兩隻生猛鮑魚、數粒蜆同兩隻生蠔是日我們都不太想吃生蠔,於是員好細心地幫我們換了蜆看相也看得出的新鮮不得不提的是兩隻活鮑十分的生猛不停吸著旁邊的蜆急不及待的想吃我們拍了數張照片後,店員便開始為我們燒白酒燒活貝首先倒入少量白酒,讓活貝吸收味道,再慢慢煮,等數分數!然後剪切至細小的一塊,方便我們食用,同時也令活貝更吸味再燒一會兒,便可以起筷了沒有加任何調味料的情況下,吃得到的是鮮甜
年初九,繼續跟友人覓食!

今日黎左好出名既焱丸水產

焱丸水產最近係銅鑼灣開左分店!一於試試佢
門口貼了很多明星用膳既照片!

第一時間搵下自己偶像有無黎
一向怕排隊的我倆,係中午時分已經到達餐廳
是日一於豪一豪佢

欣賞完餐廳的裝潢後,我們細心討論餐牌

大滿足

焱丸活貝大盛係我們心目中是必須要點的!是焱丸主打招牌菜之一
焱丸活貝大盛 HKD 368

有兩隻大活貝、兩隻生猛鮑魚、數粒蜆同兩隻生蠔
是日我們都不太想吃生蠔,於是員好細心地幫我們換了蜆

看相也看得出的新鮮

不得不提的是兩隻活鮑十分的生猛
不停吸著旁邊的蜆

急不及待的想吃
我們拍了數張照片後,店員便開始為我們燒
白酒燒活貝

再燒一會兒,便可以起筷了

沒有加任何調味料的情況下,吃得到的是鮮甜味道、是肉質結實的、是新鮮的

裙邊也處理得很乾淨,吃上來方便、口感煙韌、爽脆
最後,飲埋湯汁
把最後的精華都喝掉
燒蜆 + 燒活鮑

蜆處理得很乾淨,完全沒有沙粒

店員細心地燒蜆,火喉控制得十分好!每一隻蜆都有飽滿的汁! 很juicy! 😋

店員的功夫很到家,而且細心地把蜆殼拆掉!方便我們食用

燒活鮑!也是考功夫的一道!因為沒有加任何調味料!要火喉控制得好,才能保持水份和肉質!果然,燒得很好!

不會鞋、不會乾
裏面更是嫰滑、而表面則是有少少焦味
蟹味噌甲羅燒 HKD 136

無錯!是咁邪惡!蟹肉、蟹膏、蟹子、蛋

先把蛋倒入蟹蓋中,把一早預備好的蟹肉、蟹子、蟹膏攪勻!再燒熱佢!最後灑上青瓜!建議可以多加一點青瓜絲,中和番

份量雖然唔多,但每一啖都係邪惡感

不過難得黎食,唔理咁多
的確味道很濃,很creamy,蟹香飄飄
刺身拼盤 HKD 280

有五款
擺碟好靚!看得出的新鮮!食得出的新鮮
每樣刺身也是厚切的!吃得豪氣

最愛當然是海膽
色澤Size 已經好靚!垂涎欲滴
不是一小片的!而是三大塊

入口即溶
吃得出的是鮮味、甜味、甘味!很creamy!

海膽若果不夠新鮮,是會有一種腥味! 這個完全沒有
鮮味十足!yummy

另一個不得不提的是帶子刺身

雖然稱不上是厚切!但份量不少
有4片!是極尚的刺身級別! 沒有渣、不會太淋!

咬落是有口感的
龍神壽司 HKD 158

用了一個小木盤,再舖上一片荷葉,旁邊放著薑片
簡單既器皿最能突出主角

這個主角似是一座山
難怪用上神龍去命名

前面望是厚切四片魚生加蟹肉

後面則是海膽紫菜卷

最驚喜是旁邊的蟹肉! 一早札好,食用時方面便!而且十分既新鮮
這個午餐共花費1000元!午餐來說不特別便宜!但性價比很高

值得再來既餐廳
2017-02-05
2017-02-07 132 瀏覽
好友相聚難免豪食一餐,今晚來到焱丸水產,當然要點選多項新鮮海產,以滿足味蕾。首先上枱的龍神號壽司,賣相一流,不同角度有不同觀感。卷物上放上三件厚切刺身,伴著蟹肉,刺身新鮮。令人意想不到的是卷物包裹海膽,鮮甜味美。活榮螺刺身值得一讚師傅的刀功,能將螺以薄片切開。原來生的榮螺質感有點像雞軟骨,幸好是薄片,不然要花上一段時間咀嚼。蟹味噌雲丹名字聽起來有點像武俠小說的靈丹妙藥。原來是蟹膏、海膽伴蟹肉,還有三文魚籽作點綴。配料充足,外形吸引,味道鮮甜,真是令人回味。

活榮螺刺身
蟹味噌雲丹
2017-02-06
2017-02-07 1882 瀏覽
尖沙咀棉登徑的焱丸水產去過多次,今次遷就友人,又去去港島區的。恰好無論銅鑼灣或尖沙咀的店,都是跟一蘭同一條街!主打還是到這兒吃濱燒!冬天來吃真是很暖笠笠呀!蟹味噌甲羅燒,$68加拿大海膽好大條,一瓣都塞滿1/3個松葉蟹蟹殻。另外仲有黑黑綠綠的甘香松葉蟹蟹膏,撈埋魚子、底部的海草同食,好脆卜卜。松葉蟹膏帆立貝燒,$80跟甲羅燒不同,帆立貝燒比較多汁,原來汁料除了清酒,還加上了鰻魚汁,所以味道更濃厚。蟹膏味濃鮮,與帆立貝同吃,一個吃味道,一個吃質感。海膽帆立貝燒,$85海膽又是滿滿的一大瓣,燒製後不會一pat pat,反而是吃到一粒粒的沙沙質感。殘酷活鮑磯燒,$68燒鮑魚是我的最愛,鮑魚在燒網中不斷反覆,證明鮑魚十分新鮮! 鮑魚煙韌有咬口, 輕點醬油還帶出鮑魚鮮味。菠蘿燒酎,$48果汁加燒耐是我的最愛,今次試試菠蘿。因為餐廳很足料,燒酎下得不少,而且菠蘿本身不是很甜的水果,所以酒味會較濃。這兒氣氛輕鬆,令人開開心心又過一晚!
主打還是到這兒吃濱燒!冬天來吃真是很暖笠笠呀!
蟹味噌甲羅燒,$68
松葉蟹膏帆立貝燒,$80
海膽帆立貝燒,$85
殘酷活鮑磯燒,$68
菠蘿燒酎,$48
這兒氣氛輕鬆,令人開開心心又過一晚!

2017-02-06
2017-02-05 174 瀏覽
一入到黎即刻俾餐廳既裝潢吸引住 好有日本風格 好靚黎到焱丸一定要食海鮮 就算少食魚生既人都唔怕 因為每枱都有個爐仔可以燒焱丸活貝大盛 因為同朋友少食生蠔 所以老闆貼心地換多左蜆俾我地 每樣食材都要放上爐燒架 但唔洗自己落手整 因為店員會幫手 我地等食得架喇d食材好新鮮 隻活鮑魚好生猛蟹味噌甲羅燒 招牌菜 好高膽固醇既一道美食 有蟹膏 蟹肉 蟹籽 蛋黃又係燒食黎 加青瓜絲食無咁heavy 刺身五盛 除左新鮮都搵唔到另外一個形容詞了 海膽超大舊龍神壽司 海膽壽司 蟹肉 幾片魚生 海膽入口即溶 媽呀 好邪惡今餐好正
一入到黎即刻俾餐廳既裝潢吸引住 好有日本風格 好靚
d食材好新鮮 隻活鮑魚好生猛
又係燒食黎 加青瓜絲食無咁heavy
刺身五盛 除左新鮮都搵唔到另外一個形容詞了 海膽超大舊
龍神壽司 海膽壽司 蟹肉 幾片魚生
海膽入口即溶 媽呀 好邪惡
今餐好正
BeautySearch 一向喜歡吃海鮮,不輪任何烹調手法,我也愛嚐嚐。自從早前吃過日式浜燒後,BeautySearch 便深深愛上,除了因為海鮮新鮮,當然,少不了專人在我們面前即場泡製,份外有氣氛。不過,始終價錢略高,總需要儲一點彈葯,留待重要日子才再次享用。 上星期,舊同事從美國回來探望親朋,由於我與他均是海鮮的愛好者,加上他回港後,差不多天天也是中式飯局,當然要攪攪新意替他洗塵!於是,便相約他一同前往位於銅鑼灣的《焱丸水產》。 店子是友人推介的,BeautySearch 也是第一次前來,由於門前擺放了不少日系旗幟,因而從遠處已看到此店。而店內的裝修也充滿日系感覺,而且似曾相識,相信是我早前前往日本時的記憶,令我猶如回到日本旅行,加上店內有不少日本顧客,因而相當有氣氛! 這裡食物種類相當多,分別有限定、刺身、手握、浜燒、貝燒、野菜、沙律、揚物、逸品、鍋物、食事、甘味等。至於飲品則分有梳打、燒酌。 先來一碟「關脇 3點盛」(HK$160),即刺身併,分別有三文魚刺身、油甘魚刺身及帶子刺身,三款刺身都相當新鮮,大大片次餘更以厚切而上,相當有口感。尤其三文魚刺身,更是豐腴油潤,相當味美

先來一碟「關脇 3點盛」(HK$160),即刺身併,分別有三文魚刺身、油甘魚刺身及帶子刺身,三款刺身都相當新鮮,大大片次餘更以厚切而上,相當有口感。尤其三文魚刺身,更是豐腴油潤,相當味美。

飲品方面,我點選了一杯「巨峰梳打」(HK$48) ,甜度適中,沒有那股似藥水的提子味,清甜解渴,蠻透心涼。友人點選的是含酒精成份的茶,不過,我也忘了它的名字。

緊隨而上的,還有一籃子的「野菜天婦羅」(HK$70),有茄子、冬菇...... 等,最特別是有炸紫蘇葉,BeautySearch 還是第一次品嚐紫蘇葉天婦羅,口感蠻特別,炸完還有紫蘇葉的香味。

再來一碟沙律先清一清味蕾,我們點選了一份「三文魚牛油果油酢漬」(HK$80) 。三文魚是碎上的,份量比想像中還要多,在碟子中央堆成一個小山谷,表面還舖上不少牛油果粒。碟邊再伴上芝麻葉、紫菜、芽菜、洋蔥片和車厘茄等點綴,賣相相當精緻。

最豐盛又最吸睛的,當然是這「焱丸活貝大盛」,聽說部份海鮮是店子自行養殖的,這海鮮大盛上桌時,食材均非常新鮮,尤其鮑魚,上爐一刻更是活生生地舞動呢!

每款海鮮都非常新鮮,而且屬重份量,生蠔大隻且肥美;舞動的鮑魚爽口彈牙;而我最愛的是那大大隻的扇貝,鮮甜滋美。因為食材真的太新鮮了,基本上無需添加任何調味,已經很味美!

加上有店員替我們細心地燒,我們可安坐享用美食,有他們控制,當然唔會燒乾,恰到好處!

「焱丸蟹噌甲羅燒」($68) 友人推薦此餐廳的同時,極力推介的必吃之選,BeautySearch 當然也不會錯過!上桌時,蟹蓋上盛載著滿滿的蟹膏、蟹子、蟹肉、還有一隻小小的鵪鶉蛋,職員會把蟹蓋放在爐上燒,然後邊燒邊把食材攪勻。

蟹膏是來自大澳的,而蟹肉則是來自日本松葉蟹,吃時,鹹度適中,蟹籽熟後依然保留爽脆口感,混合蟹膏,更有層次,相當滋味。
最近我和朋友P子都極級的忙,好久好久沒有一起聯天聚會了!這次難得的聚餐,我們都決定要吃豪點~一開門,我還以為打開了鬼怪的門@@超像日本的磯燒居酒屋的!極富和風的裝潢,令我有身置日本的錯覺~先來一個 大關五點盛($280)一上桌先看到麻雀般厚度的刺身(賭仔)超興奮!三款魚刺身,我個人最愛自然是吞拿魚✨軟滑不起筋❤️而三文魚和油甘魚亦出色,新鮮且油份足~帆立貝真心大勝,甜美非常!我吃第一塊時沾了些醬油,完全浪費了它的鮮味。直接吃才感受到它的甜中帶清!!大推海膽更是我和朋友搶食之選~貪它鮮甜中帶有海水味!焱丸蟹噌甲羅燒($68件)蟹蓋上滿滿的食材:蟹膏、鵪鶉蛋、蟹籽、蟹肉絲、蔥花。店員會將所有材料拌勻,再燒~燒的期間要輕輕搞拌一下,否則會燶!以為是伴碟的青瓜絲原來是配著一起吃的~會比較不膩口。雖然單吃我也不覺得膩喇,但拌著吃的確更清爽好吃。另外還點了 焱丸活貝大盛 ($368)當裡有多款超新鮮的貝殼類水產,鮮活到我也有點不好意思吃掉他們喇~首先有大大隻澳洲鮑魚和白蜆,燒的過程看到鮑魚在瘋狂扭動(對不起,我會好好品嚐的)店員在燒的時候會加入清酒,吃進口內有淡淡酒香。蜆肉非常鮮甜~而鮑魚真心超好吃

一開門,我還以為打開了鬼怪的門@@超像日本的磯燒居酒屋的!
極富和風的裝潢,令我有身置日本的錯覺~
先來一個 大關五點盛($280)
而三文魚和油甘魚亦出色,新鮮且油份足~
海膽更是我和朋友搶食之選~貪它鮮甜中帶有海水味!
焱丸蟹噌甲羅燒($68件)

另外還點了 焱丸活貝大盛 ($368)
店員在燒的時候會加入清酒,吃進口內有淡淡酒香。蜆肉非常鮮甜~而鮑魚真心超好吃的!肉質剛好,有咬口又不會過熟!味道鮮嫩就不在話,有絲絲咸香真是大贊!
另外就有燒帆立貝~很大隻喔!雖然燒來吃是別有風味,但個人還是喜愛帆立貝刺身呢~
最後燒蠔!!真是超大隻啊~~~不過個人一般喜好蠔,所以也說不出好不好吃~但燒過的蠔還會帶有一絲海水味,我想應該是滿新鮮的唷!

我們兩個吃貨感到很滿意~個人最推介的是燒蟹蓋、帆立貝刺身和燒飽魚