2017-01-24 2070 瀏覽
最近浜燒居酒屋很受歡迎,在這鼓熱潮下,早陣子相約好友到銅鑼灣的焱丸水產吃了一頓美的浜燒海鮮。說到浜燒的經驗,我們只是初心者... 今次到來,會不會把新鮮的食材都給浪費了呢?之前也跟一大班朋友吃過尖沙咀的焱丸,銅鑼灣店簡直就是一個餅印...似足日本的磯丸水產。這日式的居酒屋讓人彷彿置身日本~ (加上店內放著耳熟能詳的J-POP,好有Feel丫)先來大關5點盛,刺身包括三文魚、帶子、吞拿魚、油甘魚和我大愛的海膽!  食材非常新鮮,軟滑鮮甜...甘甜嫩實的帶子好爽口,而且大大粒,看到我雙眼都發光了~刺身是厚切的丫^^油甘魚的油脂豐厚而且很彈滑;海膽鮮味濃郁,大大片的,要在新鮮時快快吃呢~讓人一試難忘的焱丸蟹噌甲羅燒,當然要encore!上次share食,今次一人要一個~起初好擔心不知怎樣燒,還好lunch time店內人不算太多,店員都很樂意幫忙,讓我們掌握燒海鮮的要訣。燒一陣子就可以把蟹蓋內的食材攪勻,到蟹籽熟了就可以吃了,其間要不時攪拌食材,避免食材黏底。混入青瓜絲一起吃可以解膩!而且鹹度適中,水準依然保持到~蟹籽熟後依然爽脆,混合蟹膏,更有層次。再來焱丸活貝大盛~照片中很難看到實際大小

食材非常新鮮,軟滑鮮甜...

甘甜嫩實的帶子好爽口,而且大大粒,看到我雙眼都發光了~
大關5點盛
刺身是厚切的丫^^

焱丸蟹噌甲羅燒
混入青瓜絲一起吃可以解膩!

而且鹹度適中,水準依然保持到~

蟹籽熟後依然爽脆,混合蟹膏,更有層次。
焱丸蟹噌甲羅燒
再來焱丸活貝大盛~

照片中很難看到實際大小⋯

但隻蠔好大隻,而且整盤活貝都散發著海水鮮味!
焱丸活貝大盛
火爐上鮑魚活生生的在舞動,

感覺很殘忍,

但確實新鮮到一個點⋯
帆立貝燒~邊燒著邊加點酒和水份⋯

看著店員示範,自己也試著燒一會⋯

燒出來的帆立貝肉汁鮮嫩,非常甘甜。

如果一開始由我自己燒一定變為乾燒帆立貝~
比較上不起眼的硯卻是最鮮最甜的,加了酒燒真不錯~推介!

甘甜中帶點酒香❤️
爐邊的鐵架可以摺上,作為定位、支撐燒蠔⋯⋯

這樣蠔就可以更穩固地定著燒~
蠔不會太乾身,爽滑鮮甜,肉汁帶著鮮味~

Yummy!
燒海產最重要的是食材新鮮...

而燒的技巧同樣重要呢~

今次到來焱丸,又學到野喇!

感謝店員幫忙~
吃到飽飽才離開,其實焱丸就在一蘭隔離,不夠的話還可以吃拉麵去~
2017-01-14
大關5點盛
焱丸活貝大盛
2017-01-20 897 瀏覽
香港人最識食,尤其是海鮮,他們就最耍家。很多人寧願花多點點錢,都想食最新鮮、最生猛的海鮮,就例如是即釣即煮的鮮魚,肉嫩鮮甜,這種模式有如日本傳統的飲食文化---浜燒。由於日本四面橫海,當地漁民會在大海中即撈海鮮,再用炭爐燒製海鮮,令鮮味保留。得知尖沙咀一直有間主打浜燒的日式餐廳叫焱丸水產,但遲遲未湊到時間搭過海去幫襯,終於等到餐廳來到銅鑼灣開分店,時間易遷就得多。餐廳裡頭的裝修相當骨子,仿如在船廠裡的木牆橫樑設計,天花木格板掛有多張印有餐廳店名的旗子,另外又貼上多張清酒的Logo貼紙和魚網撈起的貝殻,大大突出餐廳主題,美侖美奐。特別之處是分別用木板和扇簾間隔成兩個箱房的形式,私隱度什高。餐簿非常厚身,每款食物均有圖片文字提供,分有限定、刺身、手握、浜燒、貝燒、野菜、沙律、揚物、逸品、鍋物、食事、甘味等。至於飲品則分有梳打、燒酌。每張木枱均放上一台炭爐及各式調味醬料,例如豉油、海鮮醬油、水、鹽、七味粉等等,另外還有夾和剪刀,以便替客人進行海鮮浜燒時使用。三文魚牛油果油酢漬($80)未吃主菜浜燒環節,先來一份沙律清一清味蕾。三文魚的份量比想像中還要多,堆成一個小平谷,表面再舖上牛油果粒。碟
三文魚牛油果油酢漬($80)
三文魚牛油果油酢漬($80)
未吃主菜浜燒環節,先來一份沙律清一清味蕾。三文魚的份量比想像中還要多,堆成一個小平谷,表面再舖上牛油果粒。碟邊再舖上芝麻葉、紫菜、芽菜、洋蔥片和車厘茄點綴,全部梅花間竹地擺,看得出是精心舖排過。
肉嫩魚香的三文魚,一點都沒有雪藏味或魚腥味,表現得十分嫩滑。加上有清新醋酸的油酢漬浸養著,魚香和油香兩者得宜,令膠膠的牛油果都變得容易入口,無論賣相和口味都教人歡喜。
刺身三盛($160)
刺身三盛包括三文魚、帆立貝和油甘魚。一般的刺身拼盤都會附上大量碎冰,以保其冰鮮,不過這裡只用碟上,可見餐廳對刺身的質素和新鮮度超有信心。
每片的刺身都是厚切兼大件,同樣嫩滑無筋,當中三文魚柔軟且魚脂豐富。帆立貝清甜細腍,入口還有一點融化的質感。至於油甘魚是三者之中油潤度最強,不過同時間連魚腥味都較為突出,所以個人都是較為鐘情帆立貝的口感。
焱丸號壽司($158)
一碟舖排得十分雜亂的魚生壽司,其實是餐廳招牌之一的「焱丸號壽司」。細看之下,其實碟中分有三種軍艦,分別是蟹肉絲、拖羅蓉和海膽魚子。不過每款軍艦都把魚生堆得滿滿的大平台而傾塌下來,可見用料絕不客氣,同時令小妹滿心幸福感覺都滿瀉下來吧。
拖羅蓉甘香鮮美且油潤非常; 海膽帶有海水的咸鮮,滑溜而一點也沒有腥臭,配上魚子脆爆濕潤的魚香,簡直就是美味; 相對地,蟹肉絲的鮮味質感不及魚生的豐盛,但都總算不過不失。旁邊再附上一堆甜蛋絲,是完美號的軍艦吧。
殘酷活鮑磯燒 ($136/2隻)
店長讓我們看過海鮮的真身後,隨即在另一邊炭爐上即席爐端燒。殘酷活鮑磯燒--- 齋聽名字都能想像得到究竟有幾殘酷去對待的活生生的鮑魚吧。看到鮑魚的群邊正在蠕動,足見新鮮到極。
有店長的燒功兼金睛火眼睇實爐火,不用我們自行雞手鴨腳去燒,保證食物不會燒到乾柴烈火。鮑魚被去殼後,再經過切段去燒,肉質實而不韌,什有彈性,亦帶點微微的香烤風味,再醮點醬油令鮑魚提鮮不少。
蟹肉蟹膏甲羅燒($48)
一堆大澳蝦膏狀顏色的麵豉醬,旁邊舖滿蟹肉和蟹籽,蟹肉是來自日本松葉蟹,中心再放上一粒鵪鶉蛋,比起平常吃的雞蛋,蛋味更濃更稠。
燒好後再拌匀,鮮香充溢,更富蛋香。巧妙地混入蟹籽,令咀嚼過程不經意出來脆卜卜的口感,很過癮。只可惜甲羅燒未有捨棄多見多士的拌隨,齋吃便少了一份脆口度,也令甲羅燒感覺偏咸。
烏賊磯燒($66)
吃盡鮑魚的鮮味後,還是感覺不夠喉,於是再追加多客烏賊磯燒。烏賊外表光滑如鮮,表面預先切有一橫橫的坑痕,方便稍後在爐上燒制時烏賊變熟後膨脹的身軀隆起。
新鮮的烏賊待兩邊都變漸深色後,員工便在表面塗上海鮮醬油,烏賊變成圓滾滾的形態,很搞笑呢。
員工繼而把烏賊剪段,入口爽彈不韌,魷魚的鮮味被剛才員工一掃的海鮮醬油所迫出,鮮甜美味,根本不用再醮點其他醬汁已經感到鮮味非凡。
汁燒魚翅($48)
汁燒魚翅($48)
一直等在好耐都未到的魚翅仔,一般都是在未吃主菜之前就會先在頭盤小菜前自動獻身,但奇怪在於為什麼員工會額外給我們一茶碗的醬油連掃。
原來別有用心的,員工又是給我們過目後,燒完魷魚後,接著便動手汁燒魚翅了。
一般都是從廚房直接拿出現成,小妹反而是第一次看到員工把魚翅汁燒的過程,心中很激動呢。汁燒魚翅充滿韌性而十分有嚼感,醬汁的甜味蓋過魚翅該有的腥,變得濕潤黏黏,香甜入味,入口還帶點焦香的溫暖,和平常所吃的魚翅乾很不一樣呢。再醮點灑有七味粉的沙律醬,甜辣並肩,味道零舍不同。
牛油炒野菜($52)
椰菜絲和胡蘿蔔絲加入清水去焗制,過程中沒有加下太多牛油或鹽去調味,野菜味道較為清淡,菇菌軟熟且清香,及後再加點洋蔥帶出爽口的香味。畢竟蔬菜就是吃它的原味才算有營健康嘛。
巨峰梳打($48)

朋友點的巨峰梳打,甜度適中,但沒有平常提子藥水味,清甜解渴,冰涼透心。
梅乾($48)
小妹自從去了大阪的居酒屋後,發現當地的梅酒很好喝,到返港後一直未有機會再品嚐,唯有藉著今次和朋友吃日本菜便順勢點一杯梅乾掛念一下。冰涼微酸,酒香醇而不澀,偶然還有梅肉酸咪咪的腍肉去咀嚼,大快人心。

焱丸水產 (銅鑼灣)

銅鑼灣謝斐道440號駱克大廈B座地下C2地舖
2017-01-14
2017-01-09 2754 瀏覽
時間飛快 , 轉眼就 18:00 又是晚餐時間了 ~ 眼見對面就是這家日式餐廳 , 於是就入去吃晚餐 ~ 餐廳裝潢絕對夠和風 , 還以為自己身處在日本的小店Menu ~ 大關5點盛 $ 280  ( 五款刺身是 三文魚、帶子、吞拿魚、油甘魚、海膽 ) 三文魚 剌身 : 魚味濃郁 , 油脂分佈平均 , 肉質細膩肥美新鮮 ;  帶子 剌身 : 肉質緊實中帶柔軟 , 味道甘甜鮮嫩 ;  吞拿魚 : 肉質軟身無筋 , 吃起來很鮮美 , 魚味濃郁 ;  油甘魚 剌身 : 肉質黏牙有彈性 , 油脂及膠質豐厚 , 柔潤兼且鮮味無窮 ;  海膽 剌身 : 質感飽滿 , 海膽味道濃郁 , 味道鮮甜極緻 ~ 龍神號 $ 158 : 創作料理 , 外觀呈三角形 , 是以魚生片、鮮蟹絲 蓋在海膽卷物之上 , 海膽卷的壽司飯握得軟硬適中 , 很好吃 ~ 烏賊磯燒 $ 66 : 魷魚大隻又厚肉 , 店員把它燒得香噴噴 , 邊燒邊塗入秘製燒汁 , 燒汁香香甜甜的跟魷魚十分夾 , 吃下去香口又爽彈 ~ 帆立貝燒 $ 68/隻 : 新鮮的帆立貝直接放在爐上烤熟 , 帆立貝大大隻 , 厚身又多肉 , 帆立
時間飛快 , 轉眼就 18:00 又是晚餐時間了 ~

眼見對面就是這家日式餐廳 , 於是就入去吃晚餐 ~
餐廳裝潢絕對夠和風 , 還以為自己身處在日本的小店
Menu ~

帆立貝燒 $ 68/隻 : 新鮮的帆立貝直接放在爐上烤熟 , 帆立貝大大隻 , 厚身又多肉 , 帆立貝吸收清酒精華 , 肉質仍保持嫩口鮮甜 , 味道甘香鮮味 , 鮮味無窮 ~
焱丸蟹噌甲羅燒 $ 68 : 放在爐上燒 , 再把鵪鶉蛋和蟹膏攪拌 , 燒如好後便可以吃, 蟹膏甘香豐腴 , 蟹味濃郁 , 味道鮮甜極緻 , 十分美味 ~

本篇完 ~
2017-01-09 2209 瀏覽
近半年來以海鮮作主打的日式餐店如雨後春筍,遍及港九,店名多有水產、丼二詞就連愛吃日本菜的友人也因為選擇太多,難以抉擇而感到頭痛其一為焱丸水產,因為用字特別,而且經常出現在網絡社交平台上,教人印象深刻聽說焱丸藏身於尖沙咀,貫徹慢人一步,未有嚐過就驚覺連海到過埋過海後依然位處熱門地區,在銅記開設的新店落於人流不多的小街之中若然說是一蘭旁邊應該比較好辨認,又或指「那有錢,你老母」後的內街店內裝潢富有日式風格,最喜歡的是大漁旗,配合水產的中心思想店內其中一角放置了大缸,更見生鮮,亦因而對其出品更感期待首先豪華地以刺身開場,兩至三人份的大關五點盛 $280以小長碟奉上,賣相豐盛沒有固定款式,這次就由軟嫩細腍的帆立貝肉吃起,作為第一擊,甜得清新大件豐潤,瞬間化於舌上的海膽繼續以鮮甜取勝,不腥又不刺激三文魚厚切下不帶韌筋,滑腍不腥;不過魚味及油潤更勝一籌的油甘魚也搶手留到最後才挑戰味道最鮮濃的吞拿魚赤身,脂肪白間不多但均勻,沒有過重酸味第一道燒物為焱丸蟹噌甲羅燒 $68(件),蟹殼內藏五彩食材將鵪鶉蛋、蟹膏、蟹肉、蟹籽及蔥花拌勻,燒的途中依然要不時攪拌以防痴底燒焦店方指燒至當中的蟹籽轉為實色就差不多

就連愛吃日本菜的友人也因為選擇太多,難以抉擇而感到頭痛

店內裝潢富有日式風格,最喜歡的是大漁旗,配合水產的中心思想

店內其中一角放置了大缸,更見生鮮,亦因而對其出品更感期待

大件豐潤,瞬間化於舌上的海膽繼續以鮮甜取勝,不腥又不刺激

第一道燒物為焱丸蟹噌甲羅燒 $68(件),蟹殼內藏五彩食材

店方指燒至當中的蟹籽轉為實色就差不多,趁熱嚐嚐細綿濃郁鮮味,入口盈潤不已

碟上所附的青瓜絲有清味蕾之用,不過我反而會想到加飯拌食,應該會很可口
無盡的海鮮之旅,焱丸活貝大盛 $368攜來了多款貝殼類滋味,烤時還可見證其鮮活靈動

帆立貝飽滿透亮,烤時剪分至一口大小,隔殼燒不失水分,且富有彈性
後有一款特選貝類,鮑魚入手,對半剪分,焦香十足又不硬韌
店方給我們換走了不肯開口的一隻固執白蜆,不取巧

蜆肉味鮮存汁,沒有加注太多的調味,反而來得愈加自然

而最後作結的蠔肉烤後少不免縮水,加上沒注意火候,幸好仍保原味,亦帶濕潤
2017-01-02 291 瀏覽
其實一直都好想試呢間,但一直都未搵到朋友得閒同我試,今次終於揍夠腳同我一齊起筷啦,勁開心!呢餐果然無令我失望,非常高質!我最期待係蟹噌甲羅燒,將滿滿的蟹膏、蟹子、蟹肉、加上一隻um春蛋放係蟹殼上,店員服務好好,幫我地燒我覺得蟹膏有點咸,如果配飯就一流啦!最豐富就一定係呢個海鮮大盛啦!部份海鮮係自己養殖既,見到d海鮮都非常新鮮!我最中意個蠔,好大隻好肥美,仲有扇貝大隻都一啖都食唔哂。因為真係好新鮮,基本上唔洗加任何調味,已經好好食!店員好細心咁幫我地燒,我地只係負責食!哈哈唯獨是果兩隻鮑魚燒果時係個網上面郁下郁下,好似係度爭扎咁,我有點於心不忍>_<不過只要懷住對食物有份尊敬既心,就ok! 還是要食仲食左個野菜天婦羅,最特別係有炸紫蘇葉,我第一次食,炸完都仲食到紫蘇葉既香味~而且呢度既裝修都好靚,真係好似去左日本咁,我同朋友都食得好開心,食物好高質,我絕對會翻桌

呢餐果然無令我失望,非常高質!

我覺得蟹膏有點咸,如果配飯就一流啦!

不過只要懷住對食物有份尊敬既心,就ok! 還是要食

2016-11-26
2017-01-01 2183 瀏覽
今日同朋友因要去銅鑼灣上堂,上堂前梗要食少少野,本來打算食拉麵,見門外又排長龍,故行前少少睇下有冇其他餐廳,居然見到這間新開的日本餐廳,而且只有兩三檯食客。見內裡光猛企理,我地便進去坐下。望望餐牌,見有很多選擇如貝燒,刺身,壽司,限定,手握等等。由於時間關係,我們只點了兩樣食物,盡快趕上堂,所以點了不用烹煮的食物。不久,食物便送上。大關5點盛是由海膽,三文魚,吞拿魚,帶子,和一款好似油甘魚五款剌身組成。雖然望落去不是很多,每款數件,但可供二至三人食用。而且每件都厚切,仲厚薄均勻,絕無hea切。肉質肥美鮮甜,沒有腥味。海膽亦沒有腥味,沒有泥草味,入口有溶化的感覺。食完口腔還有鮮甜的味道,真正齒頰留香,值得再三回味。特上壽司盛合包括有油甘魚腩,吞拿魚,三文魚腩,魚子,鰻魚,帶子,  松葉蟹肉,松葉蟹膏,海膽,牡丹海老等十款壽司,還有6件蔥吞拿蓉細卷,很豐富的組合。整體壽司很不錯, 飯粒軟绵绵有飯味, 不會ㄧ夹就散晒, 刺身件件厚切, 新鮮。油甘魚腩肉質夠爽。 三文魚腩肥美, 魚脂甘香。 带子好大粒, 鮮甜。 魚子亦好大粒, 没有魚腥味。 吞拿魚入口即溶。松葉蟹膏夠鮮甜。至於海膽亦保持住沒有
望望餐牌,見有很多選擇如貝燒,刺身壽司,限定,手握等等。

油甘魚腩肉質夠爽。 三文魚腩肥美, 魚脂甘香。 带子好大粒, 鮮甜。 魚子亦好大粒, 没有魚腥味。 吞拿魚入口即溶。松葉蟹膏夠鮮甜。至於海膽亦保持住沒有腥味,沒有泥草味,入口有溶化的感覺。非常美味。下次再試下其他美食。
2016-12-27 331 瀏覽
今日我哋weekend HEA銅鑼灣, 想食日本嘢行吓行吓, 諗住是但食一蘭啦見到隔離新開張呢間焱丸, 咁就試吓啦我想講, 呢個刺身真係必食, 超正, 好新鮮個海膽係鮮甜, 如果你食過嗰啲爆醬海膽飯, 你會發現, 唔係隻隻都咁好食, 有啲係帶苦味嘅~但係呢一大PAT全甘甜!!!另外劍魚腩都係超級正, 好肥美, 入口有彈性呢個係用咗啲金菇, 加啲海膽同海鮮汁上去隻帶子度燒, 出嚟嘅味道好鮮甜, 帶哂帶子嘅香味出嚟呢隻大過部電話嘅蝦都係首選, 蝦肉彈牙唔會梅蝦膏燒過之後亦好香口
今日我哋weekend HEA銅鑼灣, 想食日本嘢
行吓行吓, 諗住是但食一蘭啦
見到隔離新開張呢間焱丸, 咁就試吓啦
我想講, 呢個刺身真係必食, 超正, 好新鮮
但係呢一大PAT全甘甜!!!
另外劍魚腩都係超級正, 好肥美, 入口有彈性
呢個係用咗啲金菇, 加啲海膽同海鮮汁上去隻帶子度燒,
出嚟嘅味道好鮮甜, 帶哂帶子嘅香味出嚟
呢隻大過部電話嘅蝦都係首選, 蝦肉彈牙唔會梅
蝦膏燒過之後亦好香口
2016-12-21 8015 瀏覽
半年前同朋友食過尖沙咀「焱丸」 實在係太美好嘅回憶 最近發現喺銅鑼灣開咗分店 即刻再約人去多次!位置就喺謝斐道鵝頸橋口 好易搵1pm來到 未算好旺場 四個人唔洗等位 裝潢佈置同尖沙咀店風格相似 不過呢邊較為寬敞 走廊闊好多先點飲品 店內大部份飲品係酒精飲品 唔含酒精成份嘅有soft drink(疏打 可樂 乳酸) 小妹揀咗「柚子疏打」 除咗疏打水有柚子味 杯底亦沉澱咗唔少柚子皮 夾雜住糖漿 攪勻嚟飲會無咁甜先點一客清清哋嘅「蟹籽蟹肉薯仔沙律」..... 雖然蟹籽薯仔沙律成日食 但係加埋蟹肉就變得吸引!蟹肉搣到細細條 分佈均勻 每一啖薯仔都有蟹味刺身係必食嘅「大關五點盛」 包含海膽 帆立貝 三文魚 油甘魚 吞拿魚... 滴啲青檸汁落帆立貝 味道好夾魚刺身係一如既往咁多汁有彈性和鮮味濃郁 但海膽特別讓小妹難忘!好多人怕海膽嘅腥味 所有餐廳通常用偏甜嘅馬糞海膽... 但係度嘅海膽係腥嘅 而且非常多汁 可以成塊夾起 並唔係一撩就散 證明好新鮮「焱丸號」係「焱丸水產」嘅招牌壽司 上次食過 今次encore!軍艦壽司得三舊 但topping多到滿瀉 一條長海膽 三四十粒魚籽 軟綿綿嘅吞拿魚沙律 蟹
半年前同朋友食過尖沙咀「焱丸」 實在係太美好嘅回憶

柚子疏打
蟹籽蟹肉薯仔沙律
大關五點盛
可以成塊夾起 並唔係一撩就散 證明好新鮮
一條長海膽 三四十粒魚籽 軟綿綿嘅吞拿魚沙律 蟹柳絲 玉子絲 清甜嘅薄切青瓜 配上日式沙律醬.... 一次品嚐咁多口味 認真抵!
焱丸號
之後叫咗上次無食過嘅「三文魚洋蔥卷」(喺其他地方都無食過) 薄切嘅三文魚長條包住洋蔥同豆苗 面頭放咗一塊紫洋蔥 沙律醬上黏住黑魚籽... 洋蔥味頗淡 同三文魚嘅味道不但無相沖 而且一啖咬落去 口感相當特別 滑漏嘅魚肉中有清脆嘅菜蔬....
三文魚洋蔥卷
「海草白飯魚子煎蛋」又係比較有新意嘅款式 由好多層煎蛋卷成 雖然係煎出來 但火候控制得剛剛好 無一個部分煎成啡色 算煎得幾滑 蛋中混入富有彈性嘅海草 頗彈牙... 不過好似食唔出有飯 XD 伴碟嘅係微微烤香嘅蘿蔔蓉
海草白飯魚子煎蛋
上次喺尖沙咀分店食咗「活貝大盛」 覺得海產質素一流!加上親眼睇到一排大魚缸入面有好多生猛海鮮游水 今次又點可以放過佢哋!今次試下新嘢——「帆立殼燒」 即係喺一隻連殼嘅帆立貝旁邊放上其他配料 再成「碟」放上小火爐燒
帆立貝差不多有一個拳頭咁大隻 加上本身新鮮多汁 燒完之後配菜(青椒仔 芝士 豆苗 蔥花.....)與帆立貝嘅味道融合 即刻在貝殼上煮成一細碗海鮮蔬菜熱湯(青椒仔的味道好出)

我哋試咗兩款

「三文魚籽帆立殼燒」賣相比較吸引 橙色嘅魚籽同綠色嘅配菜形成鮮明對比
三文魚籽帆立殼燒
原來魚籽煮熟咗會邊深啡色!咬穿佢依然係「卜」一下嘅感覺 不過明顯無咗腥味
三文魚籽帆立殼燒
另一款係「海膽帆立殼燒」
海膽帆立殼燒
煮熟咗嘅海膽 用肉眼唔太辨認得出 但味道依然存留!
海膽帆立殼燒
分店一樣keep到水準 果然無令小妹失望!
柚子疏打
蟹籽蟹肉薯仔沙律
大關五點盛
焱丸號
海草白飯魚子煎蛋
2016-12-21 498 瀏覽
話說早前fb upload左食好西相好多人問喺邊其實佢就喺CWB~~~超近香港友下午就食好西 夜晚可以食輕便啲 減肥一流那個其實應該可能是招牌菜味道冇得輸!鮮味很出蟹肉 蟹膏 的味道不斷穿梭畫龍點睛應該是蟹子!那爽爽的口感一流Ps: 注意膽固醇所以我們是share 食的 XD再來滿滿一籃子海鮮海鮮海鮮好新鮮的說有扇貝 鮑魚 蜆 生蠔掛住食只影左扇貝XD有圖有真相!!好肥美新鮮彈牙厚肉話說間舖裝修得好漁民風仲點左個sushi~~~~D料多到跌出來的sushi完全見唔到飯海膽肥美新鮮
話說早前fb upload左食好西相
好多人問喺邊

其實佢就喺CWB~~~
超近香港友

掛住食只影左扇貝XD
有圖有真相!!

好肥美新鮮彈牙厚肉

話說間舖裝修得好漁民風
仲點左個sushi~~~~
D料多到跌出來的sushi
完全見唔到飯

海膽肥美新鮮

2016-12-21 432 瀏覽
很有日式小店的風味食物也相當有水準我們點了有名的蟹蓋!!!!!果然沒令我們失望!!這次還有凍食的辣辣的應該是wasabi 味刺身!!!!!新鮮肥美!!!!!海膽超正!!真係食到都飽材料鮮味又捉料!!!!午餐幫襯食物質一樣 又唔洗咁逼又可以食耐啲
很有日式小店的風味
食物也相當有水準

我們點了有名的蟹蓋!!!!!

果然沒令我們失望!!
這次還有凍食的

辣辣的應該是wasabi 味
刺身!!!!!新鮮肥美!!!!!
海膽超正!!

真係食到都飽

材料鮮味又捉料!!!!

午餐幫襯食物質一樣
又唔洗咁逼
又可以食耐啲
題外話/補充資料: 海鮮太新鮮!!! 爐在我側邊有一吓彈到我....
2016-12-03
2016-12-20 4164 瀏覽
難得約齊人,於是就同埋三五知己一齊去銅鑼灣食下一間新開既日式燒海鮮,店內環境算寬敞而且極具日式感覺,個別座位更模擬左好似日本既撻撻咪既感覺,非常有特色。去得食日式燒烤點可以唔叫返杯冰凍飲品?我就叫左杯燒酌 巨峰(無酒精),飲落甜度適中而且非常燒暑解渴。焱丸蟹噌甲羅燒&南瓜蟹噌甲羅燒 - 其實者係將預先調味過既蟹肉同蟹膏再加上鵪鶉蛋攪勻放係爐上燒,兩者最大分別係焱丸蟹噌甲羅燒會有埋蟹子,當蟹蓋慢慢燒熱後,各式既食材就開始溶為一體,由於加左鵪鶉蛋一齊燒所以食落既口感更smooth. 蟹膏味亦十分濃郁。左口魚刺身 - 左口魚肉身肥美,魚脂分佈平均,入口即溶,配上店家特製帶點微酸既醬油更能帶出魚既鮮味。橫網七點盛 (刺身拼盤) - 海膽夠新鮮、三文魚肥美肉厚、拖羅入口即溶、牡丹蝦和帶子夠鮮甜,絕對值回票價。牛油粟米 - 相比起一般係其他地方食到既牛油粟米更重牛油香味,食到每一粒既粟米都非常Creamy,呢個粟米絕對係令人食到停唔到口。焱丸活貝大盛 - 有鮑魚、蠔、蜆和帆立貝。燒生蠔非常新鮮而且口感Creamy,最特別就係鮑魚係會邊燒邊郁的,證明真係好新鮮,而且食落亦唔會韌;蜆和帆立貝燒完後食落

模擬左好似日本既撻撻咪既感覺,非常有特色。
焱丸活貝大盛 - 有鮑魚、蠔、蜆和帆立貝。燒生蠔非常新鮮而且口感Creamy,最特別就係鮑魚係會邊燒邊郁的,證明真係好新鮮,而且食落亦唔會韌;蜆和帆立貝燒完後食落都好鮮甜,整個燒烤既過程店員都會幫忙控制火候同逐一調味。
海膽帆立貝燒&和風木魚帆立貝燒 - 同活貝大盛一樣,店員都會協助我地去燒同加調味。海膽帆立貝燒上有青椒仔、菇、少量日本芽菜同埋新鮮海膽,燒完後海膽和帆立貝融為一體令到口感層次更豐富;和風木魚帆立貝燒上則有青椒仔、日本芽菜、蕃茄同埋木魚。
整體黎講食物質素高,店員有效率服務又好,最重要係控油做得好。
2016-12-20 402 瀏覽
自從幫襯過尖沙咀店後一直念念不忘,後來朋友通知原來焱丸喺銅鑼灣開左分店。即刻9秒9擇日幫襯啦蟹蓋味噌燒依個真係必食!原來除了原味之外仲推出左南瓜口味,價錢不太貴的情況下每款order左一個一邊燒一邊聞到甲殼素既香氣,真係口水都流埋!南瓜口味似乎多左陣清香,不過我鍾意原味多d唔太記得叫咩名既八爪魚😂第一啖食落口覺得怪怪地,有d咸,但莫名其妙地愈食愈停唔到口我果然比較偏好重口味食品刺身果啖海膽放入口啜一啜個海膽汁先,好甜,一d都唔腥好大片真係滿足到不得了其他魚生都好厚切,絕冇呃稱新菜式,海膽蟹糕mix,waiter哥哥話要倒埋個芥末wasabi醬一齊撈撈撈。(本來睇賣相我以為又係被燒一員)不過基於我唔食wasabi既關係,所以依個菜我淺嘗,朋友就好愛囉,我就覺得攻鼻下次真係唔好落哂成個醬
蟹蓋味噌燒
我果然比較偏好重口味食品
刺身
果啖海膽
放入口啜一啜個海膽汁先,好甜,一d都唔腥
好大片真係滿足到不得了
其他魚生都好厚切,絕冇呃稱
下次真係唔好落哂成個醬

2016-12-04
  • 蟹蓋味噌燒
2016-12-19 3853 瀏覽
今日行開銅鑼灣,件到有間食店旗海飄揚,吸引了我的注意,正和朋友揾緊地方開飯,便和友人推門進去。一入店內,感覺舒服,以木裝修為主。望到廚師為食客預備食物,令食慾大增。望下餐牌,好大本,有很多唔同種類。我和友人揀了焱丸don 飯,焱丸don 飯,這裏的招牌飯,有大,小魚籽,蟹肉,在面,望落好豐富,五顏六色,好吸引。配料和飯撈勻後,異常美味。這碗飯用上的米非常好味,好綿,好軟身,每一啖飯和配料一起吃,好鮮甜,涷和熱交融,好好味。 一啖一啖,唔經唔覺就食完啦。原來雖然個碗細細地,但食晒都好飽。還叫了個海鮮湯,有多款海鮮,三文魚,北奇貝,帶子,尤魚,海膽。每樣都好新鮮。店員教我們放下的先後次序。湯底好鮮橙色,店員說是麺豉湯底。我們逐樣海鮮放進湯底內,待海鮮的味道慢慢滲出。最後放海膽,因恐怕滾完後會融化晒。最後才放烏冬。點知都撈到海膽,但味道已融在湯底了。烏冬好彈牙,吸收了湯的精華,好好味原來這店是新開張的,期間店員都不停斟水,很有禮貌,還細心介紹每樣的食材,令食客感到舒服。下次可以和多些朋友再來再嚐試其他的食物。
望下餐牌,好大本,有很多唔同種類。

一直很想試焱丸水產著名的炎丸蟹增甲羅燒,剛好銅鑼灣分店新開張不久便來個水產晚餐吧!餐廳的裝潢很日本風,木桌木椅木牆壁,掛在天花版的燈籠和牆上的海報和擺設,都讓人有身在日本餐廳的感覺,辛勞的工作後,來嘆住啤酒食浜燒海鮮,一解千愁啊!仲有像包廂的座位,感覺很舒服!據說餐廳內的海鮮都係日本新鮮活捉再運來香港,所以這裡的海鮮出名新鮮!餐點的款式大致分為限定的海鮮類、刺身、壽司、三文魚類、貝燒、浜燒、揚物、酒肴、天婦羅、丼飯、甜品等。與男人分別叫了名為HIGHBALL的威士忌鹽可樂和檸檬可樂 各$48,味道就如一般汽水般,但入口會帶少少酒香,適合不太會飲酒或怕濃烈酒味的小妹。關協3點盛 (刺身)$160三款刺身分別係三文魚、北海道帶子和油甘魚。每款都是厚切的,咬落特別滿足有口感,北海道帶子味道鮮甜,還帶點爽口的質感;油甘魚魚味明顯,還有陣油脂香滲出,好食!辣味豆腐 $45每件小小的豆腐炸得外脆內軟,味道還帶點微辣,是一道很惹味的送酒小食。炎丸蟹增甲羅燒 $68蟹殼入面有蟹肉、蟹膏、蟹籽、香蔥,中間仲放左隻鵪鶉蛋。放上爐燒時將全部材料一齊拌勻,邊拌邊燒得差不多就可以食了。入口整股蟹的鮮味一湧而上,
仲有像包廂的座位,感覺很舒服!

餐點的款式大致分為限定的海鮮類、刺身壽司、三文魚類、貝燒、浜燒、揚物、酒肴、天婦羅、丼飯、甜品等。
HIGHBALL威士忌鹽可樂和檸檬可樂
關協3點盛 (刺身)
關協3點盛 (刺身)$160
三款刺身分別係三文魚、北海道帶子和油甘魚
油甘魚魚味明顯,還有陣油脂香滲出,好食!
辣味豆腐
辣味豆腐 $45
炎丸蟹增甲羅燒
炎丸蟹增甲羅燒 $68
蟹殼入面有蟹肉、蟹膏、蟹籽、香蔥中間仲放左隻鵪鶉蛋。放上爐燒時將全部材料一齊拌勻,邊拌邊燒得差不多就可以食了。
入口整股蟹的鮮味一湧而上,加入鵪鶉蛋的蟹膏質感很滑,蟹膏味道真的真的真的很濃郁甘香!仲有粒粒蟹籽咬落卜卜聲增加口感,堅好食又邪惡,啖啖滋味,一隻真係唔夠食啊!
蟹味增雲丹刺身
蟹味增雲丹刺身 $108
將蟹蓋裡的蟹膏、蟹肉、三文魚籽、海膽、海帶等一同拌勻,拌均後食到蟹和海膽的鮮甜味,還有爽口的海帶豐富了口感,喜歡的還可加點旁邊的清酒汁提味,不過小妹覺得不加已經很有味道!
炎丸活貝大盛
炎丸活貝大盛 $368
包括生蠔、帆立貝、活鮑魚各兩隻、白蜆四隻。
帆立貝
大大隻連殼帆立貝加點海鮮醬油和清酒再燒,夠厚肉啖啖肉好滿足!
小妹唔好生蠔,所以兩隻都比左男人食,不過燒完後的生蠔縮了不少和燒得有點乾,味道就當然遜色了點。
白蜆放上去燒到開始熟便會開殼,再加點清酒一同燒,味道鮮甜好滋味!
活鮑魚超新鮮的一直郁過不停,所以放上去燒時感覺有點殘忍就是。不過鮑魚燒得有點過熟,所以咬落頗韌(特別是邊位),有點可惜。
蟹味增雲丹刺身
關協3點盛 (刺身)
炎丸蟹增甲羅燒
2016-12-19 2078 瀏覽
聽朋友講開咗間日本餐廳,話啲食物好新鮮,今日就和友人行街完嚟食入內,感覺濶落,還有日式塔塔米,有魚缸養了些貝殼水產,難怪啲食材咁新鮮打開menu ,有好多嘢食,聽聞這裏最出名浜燒蟹蓋,當然要一試。蟹蓋好多蟹膏,還加了蘿蔔絲,葱粒,蟹肉絲,魚籽,醃春蛋,店員會幫客人將蟹蓋放在烤爐上燒,已經聞到好香,但需要耐性等待 ,當店員將蟹蓋放在面前時,已聞到好香蟹膏味,和醃春蛋混和後,簡直係罪惡嘅化身,但為咗美味,就唔理咁多,吃下去,蟹膏很金香,瞬間融化在口中,滿足感無法形容,齒甲留香。粒粒蟹子,卜卜 聲,好得意,加上青瓜,中和了蟹膏滯的感覺我和友人還叫了油甘魚,吞拿魚,海膽,三文魚,带子,鰻魚,蝦,蟹膏多款刺身的合上壽司,每件都好新鮮,好大件,好厚切。魚生每片啲油脂都好潤,正明好新鮮。每樣魚生都好肥美,入口即融。 海膽無腥味,顏色好新鮮,每件份量不少,正。還有6件迷你壽司。飯的質感和軟熟程度都啱啱好。 雖然只是叫了兩樣食物,但都很滿足,友人真的沒有介紹錯,哈哈.
打開menu ,有好多嘢食,
粒粒蟹子,卜卜 聲,好得意,加上青瓜,中和了蟹膏滯的感覺
  • 合上壽司
  • 浜燒蟹蓋