2023-11-05 24 瀏覽
放工同班友近近地去咗一間水產餐廳試吓,真係大大驚喜!呢度嘅貝類水產真係即捕即燒,新鮮度一流。餐廳嘅風格好親民,唔係走高級路線,好似去咗東京咁,好有日本風味。我哋試咗三文魚腩同左口魚刺身,個個都讚不絕口!三文魚腩爽口多汁,左口魚刺身鮮美彈牙。最令人興奮嘅係活北寄貝刺身燒,燒烤過後啲貝肉鮮嫩多汁,微微有焦香味,真係燒完之後,啲貝肉嘅鮮甜味道成倍增強。芝士蟹肉甲羅燒係呢度嘅招牌菜之一,入面有鵪鶉蛋同蟹膏。芝士同蟹肉嘅結合,味道濃郁香滑,一食落去芝士融化喺口,配埋蟹肉好好食!壽司盛合都好新鮮,有海膽壽司同埋唔同款式嘅三文魚壽司。每一款壽司都好精緻美味,新鮮海鮮嘅鮮甜味道一口接一口.最後,蟹雜飯係一道味道相對清淡嘅菜式,但係飯粒入味,蟹肉同其他配料一齊煮嘅飯,可以慢慢享受,舒服。

2023-10-20
15 分鐘 (堂食)
2023-11-05 66 瀏覽
尖沙咀焱丸水產提供了一系列絕妙的料理,讓人陶醉其中。刺身盛宴包含了帶子、海膽、三文魚、吞拿魚和油甘魚,每一口都散發出新鮮海洋的風味。帶子鮮嫩多汁,海膽濃郁奢華,三文魚鮮美滑嫩,吞拿魚肉質鮮美,而油甘魚則帶來了豐富的油脂口感。其中的芝土蟹肉甲羅燒和黑松露蟹肉甲羅燒都是絕對的經典之作。芝土蟹肉甲羅燒擁有香氣四溢的芝士和蟹肉的絕妙結合。黑松露蟹肉甲羅燒則帶來了黑松露的獨特風味,與鮮嫩蟹肉相得益彰,為味蕾帶來了豐富的層次感。醬油木魚帆立貝殼燒和海膽帆立貝燒是另外兩道精彩的料理。醬油木魚帆立貝殼燒讓帆立貝散發出淡淡的木魚香氣,搭配醬油的鮮味,帶來了極致的享受。海膽帆立貝燒則結合了海膽的豐潤和帆立貝的鮮美,口感鮮嫩多汁,彷彿在舌尖上綻放一朵鮮花。清酒煮白蛤鍋和北海道海鮮炒飯是令人垂涎欲滴的主菜。清酒煮白蛤鍋以清酒為基底,將白蛤的鮮味完美地釋放出來,湯汁鮮甜美味。北海道海鮮炒飯則融合了北海道的新鮮海鮮和香氣四溢的米飯,每一口都充滿了豐富的口感和美味。焱丸號壽司為這頓盛宴畫下完美的句點。這款壽司擁有蟹肉、蟹柳、三文魚籽、海膽和刺身魚粒,每一口都帶來了不同的風味和質感,展現了壽司的多樣性和精湛的技藝。作
作為絕佳的陪伴,白桃玉露茶和冰菠蘿梳打將口感和清新帶到了另一個層次。白桃玉露茶散發著迷人的桃子香氣,口感柔滑清爽,完美地平衡了整餐的味覺體驗。冰菠蘿梳打則帶有清涼的氣泡,並融合了菠蘿的甜美和酸爽,為味蕾帶來了愉悅的刺激。
焱丸水產以新鮮的海鮮料理和精湛的廚藝為食客帶來了一場美味的盛宴。無論是刺身盛宴、蟹肉甲羅燒還是壽司,每一道料理都展現了廚師們對食材的敬重和對美食的熱愛。與摯愛共享浪漫晚餐,還是與好友共度美好時光,都能帶來一場難以忘懷的美食之旅。
2023-11-02 26 瀏覽
朋友係一個無肉不歡嘅人。我約佢食飯,坐低左先記得呢度只有水產。大獲。好彩佢同時係順德人,既然坐低左,佢又唔係唔食魚,咁諗住食少少先再改地方。點知睇住餐牌,點下少少,點下又少少。最後大家都食到飽,朋友仲破天荒,非常滿意呢餐全海鮮宴。Lucky! 🍖 突破哩個關口嘅最大誘因,喺兩隻超新鮮,郁下郁下嘅鮑魚,雖然唔忍心見住佢地比人網燒,但係新鮮食材最好味,加上超強殘廢餐,無論鮑魚定係甲羅燒,店員都係幫你一條龍處理,唔使擔心火候,又唔會自己攪到亂糟糟。燒完就即刻食,熱辣辣又鮮味。 🍖本來諗住叫個簡單壽司盛盒,食左就走,點知酒能亂性,用來配搭嘅兩杯野飲,鬼死咁好飲,Suntory黑啤加普通啤兩溝,飲落順滑,又夠清爽。菠蘿梳打,冰冰涼涼,最正係佢有一串菠蘿,十足去踩單車,一定要係士多買個的,凍冰冰,飲到最後仲可以當甜品食。就係兩杯飲品,配合啲壽司。我朋友竟然主動話不如就喺度食埋佢。 🍖跟住我地點反前菜轉頭,媲美令和之怪物既生,深海池魚刺身,三文魚牛油果油酢漬,全部都嫩滑易入口,又係佐酒嘅恩物,而且擺盤,刀功,同醬料嘅配搭,都足以令你飲多幾杯。 ✨️哩度環境真係好似日本居酒屋,唔單只係室內設計,仲有多

✨️哩度環境真係好似日本居酒屋,唔單只係室內設計,仲有多元化嘅客人,內地人又有,外國人又有,當然 一定有本地人,氣氛非常之好。

如果有人叫我提議佢喺香港有咩居酒屋正既話,好多時我都會講呢間炎丸水產,因為我覺得佢唔止keep到水準咁簡單,仲會成日有驚喜,好似次次食都高質過之前咁,氣氛又勁有日本feel,地點又勁方便,其實真係無得輸。今次首先食個蟹籽蟹肉薯仔沙律開開胃先。跟住叫左三款刺身,深海池魚刺身勁新鮮,肉質緊實得黎又爽口,仲略帶鮮甜又有輕輕油香,勁高質。油甘魚勁厚肉,味道勁甘甜,仲有甜蝦都好正。甲羅燒都係一樣咁出色,粒粒既蟹籽再加滿滿既蟹膏次次都要encore。另一個要encore既一定係炎丸號壽司,因為真係好豐富,有好多唔同款既刺身。重點推介既燒鮑魚,新鮮到鮑魚上枱果一刻都仲郁下郁下,仲有專人幫手燒,新鮮既鮑魚味道真係一流,肉味十足又彈牙。最後就係侍應推介我今晚食既花雕醉渡蟹,蟹肉加埋花雕酒既香氣,味道更多突出同入味,絕對值得一試

今次首先食個蟹籽蟹肉薯仔沙律開開胃先。

2023-11-01 27 瀏覽
今晚去咗呢間開業多年嘅炎丸水產,餐廳裝修非常有特色,以為自己身處係日本居酒屋🏮首先我哋叫咗蟹子蟹內薯仔沙律🥗朋友仔驚唔夠飽,所以叫咗個薯仔沙律,份量非常充足,配上飛魚子口感十足,加埋有蕃茄甜味中和下,唔會好寡。每一個枱都會有一個爐係for 燒海鮮,我哋叫咗以下食物:鮑魚殼燒鮑魚非常大隻,員工燒得剛剛好,唔會咬唔開大蝦鬼殼磯燒非常大隻,仲好細心咁剪開,唔需要剝得太辛苦。當然唔少得最愛嘅甲羅燒🤡黑松露蟹肉甲羅燒 同 蟹味噌甲羅燒一路燒啲香味一路傳入我個鼻🤣果然冇令人失望!黑松露冇搶過蟹肉嘅味道,勁多蟹膏。員工會幫每台客人燒海鮮🦞唔怕自己會燒燶。三文魚中卷刺身方面就叫咗三文魚腩,左口魚刺身,甜蝦刺身三文魚腩非常肥美,食咗一兩嚿已經好飽😋甜蝦亦非常鮮甜,第一次食左口魚刺身,感覺都好新鮮冰菠蘿梳打白桃玉露茶
今晚去咗呢間開業多年嘅炎丸水產,
餐廳裝修非常有特色,以為自己身處係日本居酒屋🏮

首先我哋叫咗
蟹子蟹內薯仔沙律🥗

每一個枱都會有一個爐係for 燒海鮮,我哋叫咗以下食物:
鮑魚殼燒
鮑魚非常大隻,員工燒得剛剛好,唔會咬唔開

大蝦鬼殼磯燒
非常大隻,仲好細心咁剪開,唔需要剝得太辛苦。

當然唔少得最愛嘅甲羅燒🤡
黑松露蟹肉甲羅燒 同 蟹味噌甲羅燒
一路燒啲香味一路傳入我個鼻🤣
果然冇令人失望!黑松露冇搶過蟹肉嘅味道,勁多蟹膏。

員工會幫每台客人燒海鮮🦞
唔怕自己會燒燶。

三文魚中卷

刺身方面就叫咗
三文魚腩,左口魚刺身,甜蝦刺身

白桃玉露茶
2023-11-01 17 瀏覽
一想食日本野 我一定會諗到炎丸水產 ,氣氛好,野食又高質,人氣可以話喺尖沙咀咁多日本餐廳中數一數二,平日都超多人~今日驚多人,晚市一開門就黎😆 深海池魚 $150性格比高,呢個價錢有咁多,大約十片😍刺身厚度剛剛好,口感喺好滑,味道少許清淡淡但帶油脂香~ 亦喜愛佢嘅小清爽感甜蝦刺身$68有5件,size喺比時大好多😆 亦喺超值之選~ 甘甜味非常足夠,大大隻好滿足油甘魚刺身$68有5件,味道濃厚,魚油味好重,厚切咬落口感大滿足!蟹子蟹肉薯仔沙律$78成座山咁高, 蟹子同蟹肉份量一啲都唔吝嗇,用匙羹慢慢將蟹子蟹肉拌入薯蓉,每啖咬落卜卜脆~配搭新鮮蕃茄同埋沙律菜👍 適合多人Share~花雕醉渡蟹 $168呢個係期間限定嘅菜式, 韓式醬油蟹就食得多, 日式花雕蟹真係第一次食🤩 唔好以為好難剝殼, 師傅已經細心將蟹件整到好容易去進食😌 鮮蟹肉軟綿綿好滑嫩, 吸收曬花雕酒嘅精華,有驚喜!炎丸號壽司 $158個人認為呢個係炎丸水產嘅主打菜色之一~ 呢個master piece集合海膽,蟹肉,帶子,吞拿魚腩蓉等高質刺身, 配搭清新蛋絲,滿足度十分高🥰 蟹味噌甲羅燒 $68呢個絕對係經典燒物, 蟹膏香濃帶

深海池魚 $150
性格比高,呢個價錢有咁多,大約十片😍

甜蝦刺身$68

油甘魚刺身$68
有5件,味道濃厚,魚油味好重,厚切咬落口感大滿足!

蟹子蟹肉薯仔沙律$78

花雕醉渡蟹 $168

炎丸號壽司 $158

蟹味噌甲羅燒 $68
呢個絕對係經典燒物, 蟹膏香濃帶咸味, 可以配搭清爽青瓜絲,又另一風味

鮑魚殼燒$68
店員細心慢燒, 鮑魚口感非常彈牙,夠大隻,厚度夠😍上枱時仲好新鮮郁郁下~

青蘋果乳酸梳打 $68
非常令人賞心悅目又好飲🥰 好鍾意青蘋果嘅味道,酸酸甜甜解油膩~

2023-11-01 35 瀏覽
日式水產店~滿滿日本地道風味,裝修和佈置,氣氛置身日本呢~上班很累來這家餐廳很棒!菜單上食物多~也是朋友最愛的日式居酒屋料理~感覺很棒青蘋果乳酸梳打冰菠蘿梳打夏日炎炎,來一個冰青蘋果和冰菠蘿,甜度好,前者清甜解渴,後者大大杯邊飲邊吃非常爽枱上有梳打~又不會錯過浜燒~醬油、海鹽調味料,店子浜燒是店員幫手燒,不怕燒得不好吃,海鮮非常棒!快樂浜燒之夜晚! 黑松露蟹肉甲羅燒浜燒,海產新鮮燒特別鮮味!店員細心地燒~黑松露蟹肉甲羅燒咸鮮,蟹膏燒完非常香~而黑松露味突出,有滿滿黑松露的香味,每一啖非常鮮甜,令人回味呢!甲羅燒配上鵪鶉蛋蟹肉,黑松露濃郁可口~芝士蟹肉甲羅燒主角出場,甲羅燒必吃,殼內的鵪鶉蛋、蟹肉、蟹膏、蟹籽,店員幫忙拌出好吃味道,燒到焦香可以用匙羹吃~濃郁蟹膏粒粒蟹籽,有咬口~散發出蟹膏香味!醬油木魚帆立殻燒帆立貝大粒~青椒,醬油味香濃~木魚味香,增添大口感~加點醬油~新鮮的蕃茄、青椒和木魚,一起磯燒,帆立貝鮮甜,好吃!刺身盛合非常豐富之盛合,有幾款刺身,吞拿魚新鮮,三文魚肥美。新鮮好厚身!海膽、油甘魚刺身和帶子~很鮮味。烏賊磯燒完整一條烏賊~滿滿一口磯燒,醬汁香甜的燒到熱辣辣,棒!最
日式水產店~滿滿日本地道風味,裝修和佈置,氣氛置身日本呢~

青蘋果乳酸梳打

黑松露蟹肉甲羅燒

芝士蟹肉甲羅燒

醬油木魚帆立殻燒

刺身盛合

烏賊磯燒
完整一條烏賊~滿滿一口磯燒,醬汁香甜的
燒到熱辣辣,棒!

最後來冰菠蘿,入面有大舊菠蘿,菠蘿肉汁甜度好,來一個甜品結局
2023-10-25 187 瀏覽
同朋友黎得焱丸水產,當然係食佢主打新鮮嘅海鮮料理😉今次我地叫左漁師2人前盛($398)、壽司盛合($268)、芝士蟹肉甲羅燒($75)、蟹味噌甲羅燒($68)、鮑魚殼燒($68)*2、青蘋果颱風乳酸($68)、冰菠蘿燒酎($68)店內裝潢係好典型嘅日式居酒屋,木系為主調,幾有置身日本嘅氣氛,令人感到舒適😊漁師2人前盛:用上新鮮嘅油甘魚、赤海老、鯛魚、活赤貝、赤身、拖羅等等嘅刺身,每一種都肉質細嫩兼肥美,而且油份豐富😋輕輕點醬油同埋芥末,更加提升咗刺身嘅鮮味同埋香氣😍赤海老同活赤貝入口爽彈,味道勁鮮甜唔會膩🤤拖羅入口即溶,充滿油香壽司盛合:呢個壽司拼盤有帆立貝、鯛魚、三文魚腩、油甘魚、吞拿魚、北寄貝、熟蝦、三文魚籽、海膽、青瓜卷等,一次過可以品嘗晒咁多款壽司,都幾滿足😋壽司飯握得幾好,唔會一夾就鬆散,三文魚腩好肥美,鯛魚、油甘魚、吞拿魚充滿魚香味😋特別一讚就係海膽壽司,海膽入口CREAMY,味道勁鮮甜唔會苦🤤芝士蟹肉甲羅燒、蟹味噌甲羅燒:極力推薦👍🏻將蟹肉、蟹糕、魚籽、鵪鶉蛋、蔥花等配料放喺蟹蓋裡面,其中一款仲加左d芝士落去,賣相非常誘人😍職員會幫你放上爐到燒,睇住慢慢用火燒至香濃👍🏻食
漁師2人前盛
蟹味噌甲羅燒
芝士蟹肉甲羅燒、蟹味噌甲羅燒:極力推薦👍🏻將蟹肉、蟹糕、魚籽、鵪鶉蛋、蔥花等配料放喺蟹蓋裡面,其中一款仲加左d芝士落去,賣相非常誘人😍職員會幫你放上爐到燒,睇住慢慢用火燒至香濃👍🏻食落又幾惹味,蟹味噌嘅味道濃郁而唔會過鹹😊芝士同埋蟹肉嘅味道好夾😋
鮑魚殼燒
鮑魚殼燒:職員將新鮮嘅鮑魚連殼放上爐燒,再用火燒至香氣四溢,最後仲會細心幫忙剪一剪😍鮑魚非常大隻,就算燒熟左之後都唔會點縮水😎食落又幾美味,鮑魚肉厚實而且彈牙,有一種海水嘅清甜味道😊
冰菠蘿燒酎, 青蘋果颱風乳酸
青蘋果颱風乳酸:賣相一流,見到有好多片蘋果放上去😍將青蘋果汁同埋乳酸混合而成,味道啱啱好,唔會過甜,仲有d蘋果片可以食,幾FRESH😄
冰菠蘿燒酎:將一大件原條冰菠蘿放喺飲品入面,賣相一流😍菠蘿味好香甜,所以即使燒酎有D酒嘅辛味,混埋一齊都好易入口😁冰涼解渴嘅飲品😄邊飲邊食埋件菠蘿,正😋
大合照🤩
海鮮料理食材夠晒鮮,而且職員會幫手燒,服務態度好好,值得一讚👍🏻視覺同味覺嘅享受,可以放鬆心情慢慢享受嘅一餐😉
補MENU
2023-10-10
漁師2人前盛
冰菠蘿燒酎, 青蘋果颱風乳酸
  • 芝士蟹肉甲羅燒
  • 冰菠蘿燒酎
  • 青蘋果颱風乳酸
2023-10-25 18 瀏覽
下雨天真係同燒海鮮+酒好夾,坐喺入邊就已經覺得自己好舒適好寫意,可惜唔係星期五😂做人不能太貪心餐廳嘅佈置係好日式北寄貝係新鮮的,鮑魚不停郁🤣🤣鮑魚店員已經幫我哋除咗殼,有厚度,外表焦香。十分鮮甜依個肉質比北角貝厚身呢個三文魚他他,他朋友話一定要將牛油果三文魚同沙律一啖放曬落口先係最好食嘅😂🤣🤣🤣幾款魚生都好fresh,好味。背部仲有壽司 哈哈哈 我本身諗住依個餸菜嘅精髓就係啲魚生,都冇咩期望喺啲壽司度。點知個壽司竟然係海膽壽司🤣🤣🤣甲羅燒嘅蟹膏份量真係勁足,店員幫我哋燒完之後撈埋其他餸菜一齊食好正熟嘅三文魚同生嘅三文魚又有唔同嘅滋味,依一個係配咗菇一齊煮,所以食落有嗰種鮮菌嘅味道呢個蠔飯上嚟嗰陣熱辣辣,有好多洋蔥同埋三色椒。佢三色椒嘅鮮味、鮮甜唔知點解會滲咗落啲飯度,所以就咁食飯都已經味道好唔錯。講返幾隻蠔佢哋整完之後仲係大大隻,好水嫩。抵食朋友配嘅係梅子啤酒,我係白桃茶燒灼。白桃茶嗰杯嘅酒味唔算太重,啱唔係好叻飲酒嘅朋友。而梅子啤酒嘅味道就以外地夾,而且杯酒真係輕輕搞兩下又會湧咗好多泡出嚟,大家飲嗰陣都要注意吓。

餐廳嘅佈置係好日式
北寄貝係新鮮的,鮑魚不停郁🤣🤣
鮑魚店員已經幫我哋除咗殼,有厚度,外表焦香。

十分鮮甜

依個肉質比北角貝厚身
幾款魚生都好fresh,好味。

1K
2023-10-24 49 瀏覽
開業多年水產店,座落街尾,跟朋友不是第一次去了~喜歡它一種走簡單又滿滿溫度~日本小巷儀式感店子主打海鮮磯燒,跟日式之海鮮磯燒店一樣~滿滿多款活海鮮選擇~店子如日本本地魚市場,漁旗和日式海報,還原日本環境店子不用自己燒海鮮~店員服務很好~復刻傳統魚市場場景!芝士蟹肉甲羅燒蟹殼裡滿滿的蟹膏,烤過後芝士香氣湧出, 甲羅燒試了兩款口味,蟹噌甲羅燒、黑松露蟹肉甲羅燒各點了一客~店員會將鵪鶉旦倒入拌勻,棒 。芝士咸咸地,蟹膏燒完好香~朋友覺得黑松露味較突出黑松露蟹肉甲羅燒一定要叫黑松露甲羅燒,蟹膏拌蟹籽~鵪鶉旦~蟹肉和黑松露,感覺濃郁,配料各有特色,拌上青瓜絲吃,感覺清新,一番風味呢。帶子殼燒帶子非常新鮮!店員細心地將帶子燒~帶子肉質鮮嫩彈牙,味道鮮甜,厚肉感二人刺身盛二人前盛有油甘魚刺身~肉厚肥嫩,魚肉細緻滑嫩~棒!吞拿魚刺身~ 鮮色帶光澤,魚味重!海膽刺身~口感很棒,濃郁之感!五種刺身,有三文魚、帶子、油甘魚、赤貝,非常新鮮,吞拿魚啖啖肉令人回味!朋友最推介的是海膽,濃郁😋擺設精美,三文魚肉質結實滿是鮮味。冰菠蘿梳打飲品大杯,飲落有甜香之菠蘿味道,清新解渴喔店子是朋友最想去吃~今次也沒令他失望

店子不用自己燒海鮮~店員服務很好~復刻傳統魚市場場景!

芝士蟹肉甲羅燒

黑松露蟹肉甲羅燒

帶子殼燒

二人刺身

冰菠蘿梳打
飲品大杯,飲落有甜香之菠蘿味道,清新解渴喔

店子是朋友最想去吃~今次也沒令他失望。
2023-10-24 13 瀏覽
真係好耐無食日本野,今日同就同朋友去食,由朋友發板。 麻醬番茄豆腐沙律清爽可口,蔬菜樣樣新鮮,我幾鐘意食,夠哂開胃。 牛油黑松露炒野菌貌似小小一個錫紙兜,其實都幾多,一條條小菇,食落味道比聞上去更濃,黑松露味道圍繞整個口腔,越吃越香,係有小小咸。 蟹味噌甲羅燒,鮑魚磯燒、烏賊磯燒來到炎丸怎可不燒? 甲羅燒一直係我最愛、濃濃蟹味,不算好咸,可以大啖大啖吃,奢侈但過穩。烏賊燒得軟熟剛好,好鮮味,加上醬料,非常惹味,平日真係少吃,今次都忍唔住食多2圈。 鮑魚夠彈牙,天然既原味,好香最後來一小碗海鮮炒飯,日本米粒粒分明飽滿,口感軟糯,非常滿足。 餐廳氣氛都幾熱鬧,一進一出,已經2個半小時,令人回味。

真係好耐無食日本野,今日同就同朋友去食,由朋友發板。

麻醬番茄豆腐沙律
清爽可口,蔬菜樣樣新鮮,我幾鐘意食,夠哂開胃。

牛油黑松露炒野菌

蟹味噌甲羅燒,鮑魚磯燒、烏賊磯燒
來到炎丸怎可不燒?

鮑魚夠彈牙,天然既原味,好香

餐廳氣氛都幾熱鬧,一進一出,已經2個半小時,令人回味。
2023-10-22 19 瀏覽
尖沙咀棉登徑果邊感覺幾多日本餐廳,今次行到他街盡頭發現到呢間幾日式既燒海鮮餐廳😍入面環境真係好似去咗日本居酒屋咁🇯🇵 原來仲係香港首間海鮮磯燒元祖店😯特上壽司盛合 $338呢個組合幾豐富,入面既壽司有10幾款。吞拿魚、三文魚、甜蝦等等。仲海膽同蟹膏,都好新鮮。蟹味噌甲羅燒 $68食磯燒點少得甲羅燒😎蟹膏蟹膏加上大量蟹籽,仲有陣陣黑松露味道,用鵪鶉蛋作為調味醬料去燒,再味噌蟹膏蟹膏籽混和,更加突出蟹味芝士蟹肉甲羅燒 $75蟹膏味已好突出,混合埋芝士估唔到更加惹味!野菜天婦羅 $70新鮮熱辣辣炸好,每款菜都唔會好油,炸粉份量控制得岩岩好!蠔鍋飯 $98賣相已經覺得好惹味😍d蠔都好大隻肥美,份量都十足👍🏾採用咗日本米加燒蠔汁,食落好惹味,再配埋洋蔥,啖啖都好多口感層次。帶子磯燒 $68店員會幫你燒好,火喉控制得岩岩好👍🏾唔需要添加太多醬汁都已將鮮味帶出。刺身鯛魚刺身/甜蝦刺身/三文魚腩三款都好新鮮肥美,由其三文魚腩油脂分布好平均,啖啖都好滿足!白桃梳打清甜解渴,唔會係死甜,飲落好舒服,為呢餐劃上完美句號。

特上壽司盛合 $338

蟹味噌甲羅燒 $68

芝士蟹肉甲羅燒 $75

蟹膏味已好突出,混合埋芝士估唔到更加惹味!

野菜天婦羅 $70

新鮮熱辣辣炸好,每款菜都唔會好油,炸粉份量控制得岩岩好!

蠔鍋飯 $98

帶子磯燒 $68

刺身

鯛魚刺身/甜蝦刺身/三文魚腩

白桃梳打

清甜解渴,唔會係死甜,飲落好舒服,為呢餐劃上完美句號。
首先點少得「甜蝦刺身」🥺🥺👍🏻👍🏻蝦肉鮮甜、爽脆,質感非常出色。佢嘅鮮味同甜味相互襯托,喺口中綻放出獨特嘅風味,絕對係海鮮愛好者嘅最佳選擇。❤️❤️「三文魚腩」同「三文魚壽司卷」都係以優質嘅三文魚為主角。三文魚腩肉質鮮嫩,帶有淡淡嘅脂肪,入口即溶😍😍😍而三文魚壽司卷則以三文魚片包裹著酸甜的壽司飯,口感豐富,配合醋飯同海藻,帶出清新嘅風味。😊😊「香蔥和牛炒飯」係一道結合了鮮嫩的和牛肉同香蔥嘅經典中菜。😙😙和牛肉質鮮嫩多汁,口感豐富,香蔥嘅香氣更加提升咗整體味道。炒飯軟糯而不油膩,每一口都令人回味無窮。😋😋😋派飯唔該🤩當然唔少得既係燒海產😛😛黑松露蟹肉甲羅燒結合咗黑松露嘅獨特香氣同鮮嫩嘅蟹肉,帶出一種濃郁而奢華嘅口感。😎😎而芝士蟹肉甲羅燒則以濃郁嘅芝士包裹著鮮味十足嘅蟹肉,入口即化😳😳😳「醬油木魚帆立燒」同「三文魚子帆立燒」係我致愛🤗🤗醬油木魚帆立燒以醬油調味嘅木魚帆立燒,帶出豐富嘅風味同口感。而三文魚子帆立燒則以三文魚子點綴著帆立貝燒,味道鮮美,帶有三文魚子的鮮味,連湯都飲埋😂😂「溫泉蛋天婦羅」以溫泉蛋的蛋黃醇厚,搭配酥脆的天婦羅外層,吃起來既有蛋香又有口感的層次感,勁特別囉😆😆❤️最後係勁生

最後係勁生猛既「鮑魚殼燒」😈😈😈鮑魚肉質鮮嫩彈牙,感受到鮑魚的鮮甜和燒烤的香氣,絕對係唔可以少叫既一道菜😽😽🫶🏻

加埋兩杯冰菠蘿梳打特飲🤡🤡飽到上心口👏🏻👏🏻難怪每次黎食都無限驚喜😹😹
2023-10-16 26 瀏覽
聽聞棉登徑好多好嘢食,經朋友介紹呢間居酒屋,今晚一試 !雖然行到街尾先搵到,不過門面極具日本特色,好容易搵。進入店內,馬上被店內的日本氣息充滿,滿場的日本特色海報,橫額,燈籠,加上不停播放的日本音樂,猶如置身日本。店員態度親切,上餐的速度不錯,又幫忙燒烤,可以讓我安心與朋友舉酒談歡。先叫了鹽檸檬梳打,冰菠蘿梳打,溫度夠凍,大嚿菠蘿很搶眼。先來龍神號壽司,四至五片不同類型的魚生, 鋪在小壽司山上,造型有趣新鮮,魚生新鮮入口即溶。再來一個吞拿魚盛合,酒店級的擺碟,吞拿魚生以不同形式展出在同一個碟上,雅致優美,魚生有齒頰留香的感覺,加上用生蛋攪拌吞拿魚粒,味道係不可思議的好!我哋又試咗佢哋出名的甲羅燒,試咗原味,黑松露,本人較喜愛原味甲羅燒,蟹膏幾香,燒烤嘅過程中已經開始享受。仲有松葉蟹帆立貝殼燒,海膽帆立貝殼燒,一路燒,店員一路加清酒,豉油,不停攪拌,味道不得了。最後不得不提,鮑魚殼燒,一路燒,鮑魚仍然生猛地滾動,感覺非常新鮮生猛,味道也非常爽口!食物味道一流,滾動的晚餐經驗,推介!

先叫了鹽檸檬梳打,冰菠蘿梳打,溫度夠凍,

2023-10-16 14 瀏覽
難得阿女番全日,仲要放好晏添,除咗有Me Time, 仲有就係又可以搵我嘅美食 buddy 去食好嘢啦!今次就嚟到焱丸水產,佢係香港首間海鮮磯燒元祖店,型式同日本嘅海鮮磯燒店一樣❤️有多款活海鮮選擇🐡🦀入到餐廳,見到日本本地魚市場,掛上漁旗同日式海報等,完全還原日本嘅食店環境。呢度食燒海鮮唔使自己出手,有店員埋枱服務,有得睇有得食,真係夠晒relax!🍴芝士蟹肉甲羅燒、黑松露蟹肉甲羅燒嚟到一定要叫甲羅燒🦀蟹膏融合蟹籽、鵪鶉蛋、蟹肉、黑松露/芝士等,蟹味濃郁無俾其他配料遮蓋👍🏻拌入青瓜絲食落感覺清新,另有一番風味。🍴鮑魚殼燒剛上枱嘅鮑魚非常新鮮仲郁㗎!店員將鮑魚燒得剛好離殼👍🏻肉質鮮嫩彈牙,鮑魚味道鮮甜,厚肉煙韌真係令人回味🍴什錦天婦羅熱呼呼天婦羅:炸蝦、南瓜、蕃薯、魚、青椒等,非常酥香可口一啲都唔覺油膩。我鍾意食炸蝦🍤 炸得薄身之餘香酥清脆,忍唔住一啖又一啖。🍴超豪華12件壽司盛午市套餐包含茶碗蒸、沙律、芝麻醬豆腐、面豉湯,非常豐富🍱壽司盛有12件唔同款式嘅壽司,例如吞拿魚、吞拿魚蓉、海膽、三文魚籽、拖羅、三文魚腩、海膽、牡丹蝦、帶子、三文魚籽等等,每款用料都好新鮮。特別推介西冷牛肉壽司

🍴芝士蟹肉甲羅燒、黑松露蟹肉甲羅燒

🍴鮑魚殼燒
剛上枱嘅鮑魚非常新鮮仲郁㗎!

🍴什錦天婦羅

🍴超豪華12件壽司
午市套餐包含茶碗蒸、沙律、芝麻醬豆腐、面豉湯,非常豐富🍱
壽司盛有12件唔同款式嘅壽司,例如吞拿魚、吞拿魚蓉、海膽、三文魚籽、拖羅、三文魚腩、海膽、牡丹蝦、帶子、三文魚籽等等,每款用料都好新鮮。特別推介西冷牛肉壽司,牛肉燒成半熟狀態,牛味濃郁😋

🍴秋刀魚刺身
秋天時令嘅原條秋刀魚刺身,擺設精美,肉質結實, 配搭蔥油食落鮮味無窮🐟

🍴冰菠蘿燒酎
飲品夠晒大杯,飲落有蜜甜嘅菠蘿香,清新解渴🍹