2023-12-15
今日好開心我朋友請我到尖沙咀一間好有日本特式既爐端燒海產餐廳, 裡面既環境好似置身係日本一樣, 無論海報, 燈光, 都好有日本風味, 打咭一流。頭菜係一個我係日本都食過既蟹味噌甲羅燒, 係日本食過好幾次都覺得偏咸唔係咁鐘意, 但係呢度既甲羅燒反而味道剛剛好, 如果連青瓜絲一齊食, 味道層次會更加豐富 然後日本生蠔, 口感和海水味濃陏, 而且肉身肥厚, 算係中上既貨色, 然後係甜蝦油甘魚刺身, 甜蝦比一般壽司店食到既大隻好多, 但出奇地味道更甜, 而油甘魚脂肪比例適中, 入口也有爽口的感覺, 一試難忘, 最後係龍神壽司, 攞盤創意十足, 有蟹肉和鮪魚刺身在最上面, 吃完後驚艷地發現裡面是海膽壽司, 海膽很甜完全沒有腥味, 好正, 最後要多謝我朋友請我食左一餐咁美味既大餐.