2024-01-15
開業多年嘅焱丸水產已經聽過好多朋友推介,出名價格比高,地道日式裝潢猶如置身日本。絕對係同朋友小聚,飲番兩杯嘅好地方。位置係尖沙咀棉登徑盡頭,非常易搵。呢到點浜燒/海鮮都有店員幫你燒,絕對唔驚自己燒得唔熟。尼到每枱必點招牌甲羅燒,我哋就試咗蟹味噌甲羅燒 (68$/pc),creamy帶有焦香嘅蟹膏咸香味較重,好邪惡 要配埋一旁嘅青瓜絲食,比較解膩,無咁heavy~醬油木魚帆立殼燒 (75$/pc)亦好出色,帶有蕃茄,醬汁食落酸酸甜甜,帆立貝肉質彈牙,好醒胃~刺身基本上都非常新鮮,三文魚腩 (90$) 勁厚切,絕對唔hea你,滿口油脂香~ 特別推介呢個本鮪盛合(288$), 可以一次過試晒唔同部位及食法嘅吞拿魚,包括刺身、壽司同他他。拖羅沾上日本醬油同生蛋黃,入口即溶,特別creamy!吞拿魚他他mix埋香蔥、芝麻及醬油,入口帶甜口,好香,魚肉亦非常軟腍~如果配埋紫菜食就一流喇~蟹子蟹肉薯仔沙律 (78$) —— menu幅相好似好普通,點知serve到尼好巨型呀,其實係一個薯仔沙律塔!滿瀉嘅蟹子,足料蟹肉薯仔沙律,底下有沙律菜同蕃茄,一齊食清爽唔‘漏’,呢個價錢非常抵食,好滿足!野菜天婦
野菜天婦羅 (70$) —— 炸得香脆,炸漿唔會太厚重,重有齊晒我最愛嘅茄子、南瓜同蕃薯天婦羅~
最後重食咗個蟹雜炊 (168$),店員會嚮你面前現煮,雑炊加入蟹腳、蟹子、雞蛋同香蔥,整體口味係偏淡,但蟹肉鮮甜,而且好暖胃,冬天食完暖笠笠!
飲品方面,我哋分別點咗菠蘿梳打 (68$) & 生姜燒酎 (58$),冰菠蘿梳打好fresh好清爽,重要原條菠蘿,非常解膩,而一向麻麻地生姜嘅我都覺得生姜燒酎唔錯,淡淡姜味,有驚喜!