2019-03-18 57 瀏覽
一直都未食過冒菜,直到前幾日有朋友約我去食,就终於有機會試下啦,我地兩個人,叫左一盤烤魚連6款配菜再加兩杯唔同既飲品試下🤤🤤三峽香辣烤魚+6款配菜烤魚方面,我地唔係太食得辣所以只係叫左小辣,魚既份量都算大條,而且魚質好滑,骨亦都唔算多,只係有啲大骨同埋啲邊邊位有骨,所以食落一啲都唔麻煩嫁而且烤魚除咗辣椒之外,亦有好多唔同嘅香料例如蒜頭,所以食落都好香好惹味🤤🤤我地配菜就叫左土豆片、玉子豆腐、蓮藕片、娃娃菜、白羅白同埋豆卜😋😋配料索曬烤魚既湯汁,每舊都好juicy好好味🤤🤤有機烏龍茶好濃厚既茶香,岩曬啲怕肥唔想飲甜野既人,而且仲有原片茶葉放係面,岩曬打卡🤤🤤茉莉蜂蜜呢杯飲品好香茉莉花味,加埋小小蜂蜜,好適合解渴

三峽香辣烤魚+6款配菜

配料索曬烤魚既湯汁,每舊都好juicy好好味🤤🤤

有機烏龍茶

茉莉蜂蜜
呢杯飲品好香茉莉花味,加埋小小蜂蜜,好適合解渴
2019-03-18 37 瀏覽
今日去尖沙咀食烤魚,食左個好滿足嘅晚餐。呢間烏蠅館幾近地鐵,放工7.00去到即刻可以入座。我地2個人叫左三峽烤魚套餐,配6個菜。因為我真係好鍾意菇,所以冬菇、雞髀菇、金針菇全部要曬。🤣上菜時間好快,送到嘅時候魚係半熟嘅,等幾分鐘就會起煙,然後就可以開動啦😍其實呢盤烤魚真係好足料,基本上啖啖都係魚同菜,我地點嘅蒜香味好濃,好滋味呢!特別要講下條魚,好新鮮好濃味。廚師都好好,已經幫手分做一塊塊,一夾起就可以食。魚唔算多骨,魚肉份量夠2個人食,如果多d人,要點2盤了。而d菜就建議浸一陣先食,等佢地入味d,全部都好正呢!😆😆😆野飲就要左可樂同凍玫瑰蜂蜜,玫瑰蜂蜜賣相唔錯,玫瑰味比較突出d,味道偏淡,都好fresh,鐘唔鍾意就要睇個人口味了。呢度員工環境都唔錯,周圍唔會充滿油煙味,比起旺角嘅烤魚或者打邊爐,的確舒服好多。順帶一提,呢度都有火鍋同其他嘢食的,不過未食過就唔評論了🤣

2019-03-18
  • 三峽蒜香烤魚
亞士厘道餐廳多 今次要explore non 地鋪小店😂有驚喜😍😍😍😍由於小編唔食得辣 所以叫左三峽蒜香烤魚好濃好惹味 可因應個人喜好叫店員加水調淡小編兩個人點左6個配料 店員會一開始就準備系爐入面 真好!萵筍 冬瓜片 紫菜 蘿蔔片 金針菇 鮮淮山全部都系索湯嘅配料 正😍😍😍最得仲加左個四川寬粉 😋😋😋小編食魚之法:魚滾之後 關至細火 將熱湯淋上魚嘅表面食 有蔥有芝麻系上面 相當香☺️☺️店員好有禮貌 主動黎加水驚會太濃味提提大家 呢道只收現金☺️
亞士厘道餐廳多
今次要explore non 地鋪小店😂
有驚喜😍😍😍😍

由於小編唔食得辣 所以叫左三峽蒜香烤魚
好濃好惹味 可因應個人喜好叫店員加水調淡

小編兩個人點左6個配料
店員會一開始就準備系爐入面 真好!
萵筍 冬瓜片 紫菜 蘿蔔片 金針菇 鮮淮山

店員好有禮貌 主動黎加水驚會太濃味
提提大家 呢道只收現金☺️

• 玫瑰蜂蜜
  • 三峽蒜香烤魚
話說我們準時20:00入閘, 基於預先在WHATAPP跟店家溝通好, 選擇鴛鴦鍋底, 並預訂了海鮮. 諗住一去到等一陣就有得食. 點知等下過左15分鐘, 等下又過15分鐘, 足足等左40分鐘, 先由廚房拿出了鍋底. 食物都還未送上, 最後變相坐在等1小時才開餐重頭戲來, 侍應同我講預留的海鮮賣晒, 留好左都可以用賣晒為理由, 例不如唔好在whatsapp叫我預留海鮮.冇辦法之下, 於是點選其他火鍋配料, 叫左貢丸, 墨魚太, 魚皮餃.........極品安格斯牛(價值$228)極品安格斯肥牛送來, $228得5片, 少得可憐. 完全唔值.至於其他配料的質素似車仔面3餸,4餸既質素, 但收緊"方榮記"價錢. 我同朋友講, 好似食緊車仔面,朋友話: 佢地中午係做車仔面, 晚上先做火鍋/魚煲. 咁我條舌頭的判斷力都不錯.其實個人都火滾, 叫佢拎麒麟啤來降溫, 侍應話冇貨. 轉飲Asahi, 又話唔凍. 咁既場火上加火, 最後叫藍妹, 來到都唔夠凍.最後23:10走人, 埋單$1320, 人均$440.......幸運的, 遇上這些待遇, 都不太影響飯局的氣氛.

幸運的, 遇上這些待遇, 都不太影響飯局的氣氛.

2019-03-08
60 分鐘 (堂食)
2019-03-07 89 瀏覽
呢間烏蠅館個名十分有趣,看到餐牌才知道是食川菜的,是一間樓上店,但很容易找到。一入到去已傳來10分香的火鍋烤魚味。糾結了很久還是點了烤魚,等待時間不會太長,叫了小辣,辣得很過癮。魚10分新鮮和很多肉食,不會食幾啖就食晒。除此之外還可以加自選配菜,推介芋絲,油麥菜,玉子豆腐等等的配菜,就咁已經好飽,都不太需要再加嘢食, $400兩個人食食到飽飽的,超級滿足。看到餐牌還有其他川菜食例如粉面那些,但很早就截單所以要早啲去。
2019-02-27 479 瀏覽
今日同老婆2個行尖沙咀,諗住揾野食醫下肚,但行黎行去周邊都係連鎖食市,睇見都唔想食,行下行下行左去"阿士厘道",入面都幾多食市,竟然俾我揾到一間打正"冒菜"做招牌既餐廳,即時急不及待,登門造訪。上到去環境好別緻,好乾淨,一入去,我地已經話要食烤魚,侍應已經熱情招待,介紹店內主打2款烤魚,一款係"三峽香辣烤魚",另一款係"三峽蒜香烤魚",對我依d嗜辣之人,緊係揀香辣味(有大,中,小辣)之分,第一次食,試左小辣先,另外佢個套餐再分($338 六種配菜,$368 八款配菜,$398 十款配菜),我地2個人食揀左8款配菜,因為我覺得配菜吸晒烤魚既精華係超好食,唔講咁多,去相。。。
三峽烤魚

2019-02-27
三峽烤魚
2019-02-26 69 瀏覽
今天到附近行街,一直都想試一試烤魚是什麼味道,是否與雞煲一樣,所以今天就搵了朋友一起去食烤魚套餐。盲中中看到這間店是食烤魚的,便膽粗粗上去。看了餐單,我們點了三峽香辣烤魚,選了六款配菜,分別是玉子豆腐、海白菜、芋絲、木耳、金菇和娃娃菜。我們點的配菜全部都是愈煮愈入味。每咬一口都是辣辣的,很過癮。海白菜原來是類似海帶的口感,相當健康的降脂食材。魚不算多骨,基本上可以肉骨分離,魚肉嫩滑,魚肚更藏著很多配菜,更是入味三分。我們也額外點了雙拼丸類同寬麵,寬麵入哂味,好正。
盲中中看到這間店是食烤魚的,便膽粗粗上去。

2019-02-24
$250 (宵夜)
  • 茉莉蜂蜜
  • 三峽香辣烤魚
  • 海白菜
  • 玫瑰蜂蜜
  • 火鍋寬粉
2K
2019-02-26 77 瀏覽
尖沙咀開左間「冒菜」館,上次已同朋友來吃過,最近推出了烤魚餐,當然要和朋友來試試。 烤魚果然名不虛傳,🐟🌶遵循長江三峽地區傳統烤魚製作方法,採用秘製香料炒製🆒,醃製烘烤慢炖,口味奇絕👅,香味撲鼻👃🏻味道好香得泥唔會淨係死辣🙅🏼‍♀️食完個身唔會好大陣味🥰💃🏻 ====—====—====—====— 🐟三峽香辣烤魚($338) 配6️⃣款配菜,還有8款和10款配料的套餐。 我選了6款配料,包括👉🏻鮮淮山、🍄金菇菜、🍃油麥菜、☘️海帶結、🥯豆卜、🥒冬瓜片。配料沾上香辣醬汁好吃又惹味。 烤魚即叫即製,點好食物後店員會把你桌上的盤子取走拿入廚房,準備烤魚。 由於是即叫即製關係,製作需時,大約的吃了20分鐘,色彩繽紛、香味撲鼻的烤魚就送到桌上了。 跟一般烤魚不同,這裡採用的烤魚是用上多寶魚,肉量比一般多,來貨亦比一般貴。 肉質比一般嫩滑,配上秘製香料,香辣兼備,好吃得停不到口。 店員還告訴我們,採用的辣椒🌶️是遵循備方是精心挑選的,所以吃上上不會員有辣,還帶有香味,不經不覺就把整條魚清光了。 🍠四川寬

====—====—====—====—

🐟三峽香辣烤魚($338)

配6️⃣款配菜,還有8款和10款配料的套餐。

肉質比一般嫩滑,配上秘製香料,香辣兼備,好吃得停不到口。

🍠四川寬粉($28)

還額外多點一份四川寬粉,蘸在香辣惹味的醬汁上簡直無得頂!

🌷凍玫瑰蜂蜜🍯($18)

最後點了杯玫瑰蜂蜜,冰涼解渴,吃辣一流!

====—====—====—====—

2019-02-11
2019-02-25 2775 瀏覽
媽咪一向鍾意食烤魚,係附近行完街就上OpenRice睇下有冇啦,又比我搵到喎,見到咁多人食過都讚好,就一於試下餐廳位置好易搵,一搭𨋢上去就見到餐廳好大個slogan <我們擅長用味道表達>一樓有2間餐廳,烏蠅館同另一間入到餐廳果陣店員會問你諗住食邊類型既菜式以便安排返坐位,如果食烤魚或火鍋,會安排返有Gas爐既位置雖然比椰子雞鍋吸引左,但我地最後堅持食烤🐟,辣既烤魚就食得多,蒜香既就未試過,店員話蒜香都會有少少辣,因為係生蒜,會有生蒜既辣味烤魚分別可以配唔同既配菜,可以揀配6種/8種同10種,配菜越多價錢就會相應高左我同媽咪揀左雲耳,蓮藕,唐生菜,玉子豆腐,淮山同埋海帶結我有時都幾怕食烤魚,因為有d會好腥或者好多骨,落單果陣又唔記得問店員係咩魚,上菜既時候見到係多寶魚,即刻放心哂一放低已經聞到好香蒜味,店員好詳細解釋條魚既食法,當你見到冒起好多煙既時候就可以較細d個火,咁就食得架啦,過程大概等5-8分鐘左右,如果唔係會唔夠熱架多寶魚既好處就係啖啖肉,最怕我呢d怕多骨既人,魚肉夾埋調左味既蒜一齊食真係好好味,魚肉好滑,醬汁個味都調得好好,至衰媽咪唔食辣,加返少少辣應該就更

一樓有2間餐廳,烏蠅館同另一間

我同媽咪揀左雲耳,蓮藕,唐生菜,玉子豆腐,淮山同埋海帶結

三峽蒜香烤魚

多寶魚既好處就係啖啖肉,最怕我呢d怕多骨既人,魚肉夾埋調左味既蒜一齊食真係好好味,魚肉好滑,醬汁個味都調得好好,至衰媽咪唔食辣,加返少少辣應該就更加好味

食到咁上下店員都會溫馨提示我地要加水,因為醬汁味道會越煮越濃,好岩重口味既朋友!

配菜既用料都唔錯架,而我最鍾意既就係淮山同蓮藕,淮山吸收哂魚汁既精華,煮到入口即溶❤️,而蓮藕既窿令到醬汁好平均咁分佈係上面,真係好好味

唐生菜要盡快食,唔係就煮到黃哂唔好食架啦
三峽蒜香烤魚

食完蒜蓉呢d咁重味既野,餐廳會送返薄荷糖比我地食,真係十分貼心

埋單3百零蚊,食到咁大條魚同配菜,呢餐十分滿足🤤
2019-02-25
2019-02-21 80 瀏覽
第一次黎食,朋友推薦。$336烤魚加6配菜。香港來講幾抵食。叫左小辣,好足夠,唔食辣既朋友都唔洗驚,唔會太辣。 魚係多寶魚,好滑好入味,配菜就係一般配菜,叫左薯仔片、海帶、生菜、金菇等等,所有配菜都好夾個烤魚味。 整體來說,好好味,亦會再試。PS. 服務態度好,見我地火太細,唔滾會主動幫我地加火或減火,加湯等。
2019-02-20 83 瀏覽
尖沙咀周圍都係人,朋友介紹去開業無耐既烏蠅館食晚飯。呢度主要食冒菜、火鍋以及我最鍾意食既烤魚。「我們擅長用味道來表達」,未入餐廳已經被呢句slogan吸引左!入到去,見到好多唔少人已經開緊餐。環境都幾骨緻,遠處既格仔櫃放滿左迷你茶壺擺設,有心思夠精美!食物方面,招牌他主菜是:三峽烤魚,分別有香辣有蒜香口味。 店員推介我地食香辣烤魚。主菜以外,仲可以自選6/8/10 款配菜。我地2個人就揀左6款配菜包括萵筍、生根、豆皮、海帶結、金菇和娃娃菜另加寬粉,中辣。仲叫左兩杯野飲:)食物份量十足,平時既烤魚都好多油,呢度無呢個問題,辣中帶有蒜香,好唔錯!野飲揀左原片菜片檸檬菜,好唔錯。暫時只有多寶魚供應,相信之後會有其他魚種類揀:)

仲叫左兩杯野飲:)

• 三峽烤魚
2019-02-20 147 瀏覽
尖沙咀亞士厘道一帶向來食肆多,今日同朋友諗緊去邊度食lunch既時候,誤打誤撞黎左「烏蠅館」,原來係一間食冒菜既餐廳,主打食烤魚(晚市),而午市就有粉麵選擇😊單人C餐(任選8款)($56)配餸選擇好多,我揀左玉子豆腐、豆皮結、蘿蔔片、雞脾菇、燕餃、豬耳絲、肥牛及娃娃菜,而主食就另加$4要左土豆粉,8餸1粉total $60, 價錢是可以接受的😄湯底方面,我揀左麻辣(小辣),味道唔錯,麻辣味夠突出👍🏻而配餸方面都冇令人失望,唯獨肥牛有啲韌🙈最有驚喜既係土豆粉,煙韌彈牙,口感十足,一定會再encore的🤤有機烏龍茶+奶蓋($15)飲品跟餐$10,奶蓋則另加$5,呢杯有機烏龍茶係無添加的,十分天然😆

單人C餐(任選8款)($56)

有機烏龍茶+奶蓋($15)
2019-02-20 58 瀏覽
之前係大陸返工已經成日食烤魚 無諗過依家連香港都有得食👍🏻 今晚就去左👉🏻烏蠅館👈🏻 到試下味道係點先💁🏻‍♀️..烤魚既menu 有分揀 6/8/10樣配菜🥬 我就點左香辣口味🔥 叫左小辣 ,再配左 娃娃菜、雞腿菇、海帶片、豆皮結、蘿蔔片同土豆片🥔 加埋店員推介既 四川土豆粉 ✨ .一上台就見到好多辣椒🌶️仲怕會好辣🙈🙈 食落連我呢d 咁怕辣既人都接受到,而且不得不提條魚超滑👏🏻 2個人既份量係岩岩既👌🏻
之前係大陸返工已經成日食烤魚

2019-02-19
2019-02-20 61 瀏覽
第一次係尖沙咀食烤魚,呢間餐廳係樓上,都要google 一下個地址 一上到去,餐廳座位都很闊落,裝潢也很有特色👍🏻👍🏻因爲我地7點就到,餐廳仲未開始多人! 因為我和朋友兩人,所以就揀了$338,包6樣配菜的烤魚套餐,配菜我地揀左窩筍、鮮冬菇、金菇、唐生菜🥬、海帶片和蓮藕片! 另外,因為我和朋友都很大食,驚唔飽,所以加了一份土豆🥔粉$28! 烤魚的香料十足,除左有乾椒、青蔥和洋蔥外,其他我就睇唔出了! 😂😂 我地點了小辣,相信不食得很辣的朋友,都可以接受,因為這個辣不太像四川的麻辣,反而是香辣中帶甘甜的辣👍🏻👍🏻👍🏻入口十分豐富 餐廳的員工服務態度十分細心,會經常留意幫我地調教烤爐的火,又會主動幫我地加湯,加湯仲很小心,用手擋一擋,以免濺到我地! 埋單$442,這個價錢係尖沙咀來說不算貴,我地又食到很飽,係暫時係香港食過最好味既烤魚! 十分推薦!

2019-02-18
2019-02-20 38 瀏覽
今日特登嚟來試呢間 "烏蠅館",睇個名幾特別,佢哋係食川菜, 一入門口侍應員會問想食火鍋,烤魚還是冒菜,我選擇了食烤魚。 收到點菜紙,原來他們是四川三峽烤魚,分別有三峽蒜香烤魚及香辣烤魚選擇,而二兩種口味的烤魚可配六款配菜$338,八款配菜$368 及十款配菜$398,我們食量不算多所以選擇了六款配菜,海帶結,玉子豆腐豆,皮土豆片及海白菜,在選了一杯原葉檸檬茶(凍的)。原葉檸檬茶上到枱面時看杯內有一捲捲的原片茶葉,當自由張檸檬壓碎後原片茶葉開始慢慢打開,看來都幾特別,飲落去非常清新,茶味香濃,而糖水是自己加的,非常唔錯。好喇,到了主菜三峽烤魚終於來了,他們用一個特別的gas爐去上菜,原條魚放在平平的鑊上面烤煮, 主各魚係用了多寶魚重要非常肉厚鮮嫩,配上他們獨特的香料,加入四川不同的辣味椒絲,配上六款配料吸盡所有精華味道,令所有食才變得非常之美味香辣, 所以忍唔住叫了一碗白飯去撈汁。最終用了一個小時零十五分鐘把全部食物都食完了,喜歡烤魚的朋友可以試試這一間,地方清潔gas爐乾淨企理坐得又舒服。返屋企再搜尋咗一次冒菜是什麼,原來冒菜係一種四川嘅火鍋湯底去煮一些麵條,簡單啲講是類似用冒菜嘅

返屋企再搜尋咗一次冒菜是什麼,原來冒菜係一種四川嘅火鍋湯底去煮一些麵條,簡單啲講是類似用冒菜嘅方法去煮香港形式嘅車仔麵, 下次有機會一定要去試埋呢個。