2022-07-20 266 瀏覽
食過返尋味🥳 想食高質素又唔貴嘅嘅燒鳥串燒好推薦💯用備長炭燒真係寧捨唔同😛 趁佢仲有兩串特價食多啲💕✨真澄 真朱 300ml $198Menu冇寫原來佢係有細枝嘅清酒揀㗎🍶 店員幫助下揀左呢枝果味🍓🍊🍇 重點係隻杯好靚會變色🥹❣️甘口嘉美雞全翼 $48好食過普通燒雞翼好多‼️ 醬汁惹味 好似炸完咁脆但唔油 入面仲好 juicy💦 ❣️雞軟骨 $58@2❣️雞胸軟骨 $58@2兩款有啲似 我鍾意食惹味脆口可以揀雞軟骨✅雞胸軟骨就會多肉啲🫶🏻❣️雞皮 $58@2❣️雞頸 $58@2❣️雞柳 $58@2三樣我最推薦嘅💛🥳 雞皮真係世一‼️ 真係要一滴油都冇淨好似薯片咁脆先啱😍雞頸性價比好高 雞好少帶咁爽彈嘅部位😛雞柳一定要趁熱食 入面包住嘅芝士令佢更鹹香更滑🧀❣️提燈 $42貪得意試吓( •̀∀︎•́ )✧︎ 係雞嘅輸卵管同卵😦都真係好似吊住盞燈 卵好似食緊糖心蛋嘅蛋黃 冇咩蛋腥味🥚 輸卵管就有粉腸嘅感覺🤣❣️牛舌 $58❣️豚五花腩牛油果 $38❣️秋葵 $24✨ 焦糖蕃薯配雪糕 $68今次叻左留肚食甜品‼️ 真係好飽( ꒪⌓︎꒪)係carbs sugar fats🤣🤣 焦糖面整得好脆 配上本身就甜嘅番薯🍠 熱辣辣食好滿
食過返尋味🥳 想食高質素又唔貴嘅嘅燒鳥串燒好推薦💯

❣️豚五花腩牛油果 $38
❣️秋葵 $24
焦糖蕃薯配雪糕

✨ 焦糖蕃薯配雪糕 $68
今次叻左留肚食甜品‼️ 真係好飽( ꒪⌓︎꒪)
係carbs sugar fats🤣🤣 焦糖面整得好脆 配上本身就甜嘅番薯🍠 熱辣辣食好滿足 簡單美味🥹
配埋雪糕冰火二重🫣

清酒
焦糖蕃薯配雪糕
  • 雞皮
2022-07-17 57 瀏覽
很不錯的燒鳥店!!! 串燒能夠做到有炭香味😋 吃日式燒鳥 最喜歡的部位是一隻雞只有兩塊的雞蠔肉chicken oyster😚 一次過吃到雞皮的脆和雞肉的嫩 同時很有油香和重雞味🥰 免治雞肉棒也是另一推薦~ 外皮微脆富焦香 喜歡店家沒塗上很多醬汁 份量剛好 沾上生蛋黃吃🤤除了串燒之外 其他菜式也很不錯☺️ 前菜推薦薯仔沙律🥔 半熟蛋有煙燻過的香氣 薯仔沙律拌上蛋汁好吃🥰 炸雞全翼也挺不錯 炸衣有有甜甜的味道!! 最後要吃親子丼作結!! 雞肉嫩滑😋 飯底不會太濕😚 附上的雞湯味道濃厚 🤤 札幌生啤還要是買一送一!!
很不錯的燒鳥店!!! 串燒能夠做到有炭香味😋

炸雞全翼也挺不錯 炸衣有有甜甜的味道!!

一向勁鍾意炭火串燒香港唔係好多間有做我知炭火燒個牌比較難攞今個星期五朋友帶我黎呢間係銅鑼灣嘅炭火燒餐廳佢早幾日前book已經好full我地要book 9:00pm果round🫣門口設計簡單有日本風味我地9:00pm入座都爆滿一坐低,店員會放低個石盤用嚟放串燒的上面有少少醬同檸檬我地三個人share 一個上菜盤不過有D覺得疫情期間都唔分開啲醬真係有點不貼心🧐另外每人一個細碟 所有碟一放低時都係熱的呢個位都幾加分👍🏻雞腿肉第一串上一入口炭味突出💙雞軟骨串就略為有點”鞋”雞爽肉,其實係雞腹肉呢個紫蘇葉五花腩係必食推介⭐️⭐️⭐️非常好味😋呢個都特別和牛崩沙腩但入口又未算突出免治雞肉串非常吸晴嘅係個蛋黃特別大👀生雞他他我就無食 始終係日本食生雞相對有信心香港真係未敢挑戰之後點左雞皮⭐️⭐️⭐️👍🏻👍🏻👍🏻無影相但一定係重點推介仲有雞翼,雞心,雞心管,雞肝,雞腎,牛舌,燒秋葵,茄子,甜薯,粟米,菇真心雞做得比牛好埋單二千幾 三個人朋友飲左好多杯生啤所有食物質素中上唯一大缺點係出餐時間慢開頭等了三十幾分鐘先上一串之後節奏一直好慢係等到其他枱散咗少少出餐先回復正常總結來講係好味嘅會再幫襯👍🏻💜
一向勁鍾意炭火串燒
佢早幾日前book已經好full
我地要book 9:00pm果round🫣

門口設計簡單有日本風味
我地9:00pm入座都爆滿

一坐低,店員會放低個石盤
用嚟放串燒的

所有碟一放低時都係熱的呢個位都幾加分👍🏻

雞腿肉
第一串上
一入口炭味突出💙

雞軟骨串就略為有點”鞋”

雞爽肉,其實係雞腹肉

呢個紫蘇葉五花腩係必食推介⭐️⭐️⭐️

始終係日本食生雞相對有信心
香港真係未敢挑戰

之後點左雞皮⭐️⭐️⭐️👍🏻👍🏻👍🏻
無影相但一定係重點推介
仲有雞翼,雞心,雞心管,雞肝,雞腎,
牛舌,燒秋葵,茄子,甜薯,粟米,菇
真心雞做得比牛好

• 雞皮
  • 牛舌
  • 五花腩紫蘇卷
2022-07-15 243 瀏覽
好少專門搵間串燒食,但呢間近排人氣高企,要嚟試試🍢呢到9成食物都係串燒,但怕唔飽都可以叫埋素麵、親子丼店員會直接將串燒放喺枱上大碟到,幾方便🥖雞肝醬多士💰$48/份開頭怕會有啲唔好嘅味,但原來都唔錯,法多好脆,雞肝醬軟滑又幾香🍢炭燒白鱔💰$68最鐘意燒鱔,肉質爽口,魚皮脆又好香魚油,必食之一🍡免治雞肉棒💰$38近期鐘意咗食呢款,免治口感嘅雞肉比較鬆散,沾上蛋液食濕潤啲又有蛋香🍢豚五花腩芫荽卷💰$36鐘意芫荽嘅我點會錯過,五花卷包得好札實,好香芫荽味🍡豚五花腩鵪鶉蛋💰$38估唔到鵪鶉蛋都可以咁包住🍢豚五花腩牛油果💰$38一樣估唔到可以咁包,牛油果軟軟的,都清新冇咁油膩嘅口感🍡秋葵💰$24滑潺潺嘅口感未必人人啱食,但我唔抗拒嘅,調味幾好🍢杏鮑菇💰$26好香麻油味🚩炭火地雞 (銅鑼灣) @yakitori25hk 📍銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓
好少專門搵間串燒食,但呢間近排人氣高企,要嚟試試🍢

呢到9成食物都係串燒,但怕唔飽都可以叫埋素麵、親子丼

店員會直接將串燒放喺枱上大碟到,幾方便

🥖雞肝醬多士💰$48/份

🍢炭燒白鱔💰$68
最鐘意燒鱔,肉質爽口,魚皮脆又好香魚油,必食之一

🍡免治雞肉棒💰$38

🍢豚五花腩芫荽卷💰$36
鐘意芫荽嘅我點會錯過,五花卷包得好札實,好香芫荽味

🍡豚五花腩鵪鶉蛋💰$38
估唔到鵪鶉蛋都可以咁包住

🍢豚五花腩牛油果💰$38
一樣估唔到可以咁包,牛油果軟軟的,都清新冇咁油膩嘅口感

🍡秋葵💰$24
滑潺潺嘅口感未必人人啱食,但我唔抗拒嘅,調味幾好

🍢杏鮑菇💰$26
好香麻油味

🚩炭火地雞 (銅鑼灣) @yakitori25hk
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓
2022-07-12
8 分鐘 (堂食)
2022-07-12 156 瀏覽
炭火地雞 𝗬𝗮𝗸𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶𝟮𝟱 🇯🇵好耐無食過𝗬𝗮𝗸𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶啦🤩🤩 「炭火地雞」係我一間想試左好耐嘅餐廳😍 最鍾意食日本雞串燒嘅稀有部位😋😋😋 一齊睇吓我哋叫咗啲咩啦🤤雞肝醬多士🍞🌟- 肝醬幾濃郁,多士脆卜卜!推介!雞心管🌟- 雞心管爽口多汁😍😍😍個人幾鍾意!雞胸軟骨🦴雞冠👑- 咬落去脆卜卜但係都燒得乾身左少少🤏🏻雞心♥️- 雞心幾爽口彈牙!但係味道偏淡。餐廳有調味料可以自己調味🤣 但係我仍然覺得可以重味少少。雞肝🌟- 𝗘𝗻𝗰𝗼𝗿𝗲咗嘅雞肝❤️‍🔥‼️今餐嘅𝗠V𝗣🤤🤤🤤 燒得岩岩好,少少流心😋 必叫!提燈🥚🌟- 到食嗰刻都唔太確認係咩部位😂😂 店員都無講解。最高嗰粒應該係鵪鶉蛋,又燒得幾好食🤣 蛋皮爽脆,蛋內嫩嫩的。肉質好入味,幾好食😋牛舌👅- 牛舌都幾厚身,爽口嘅!但唔係話太特別😛炭燒白鱔🐟- 燒得岩岩好,但唔夠厚身。以𝗛𝗸$𝟲𝟴黎講性價比就唔太高🥲甘口嘉美雞全翼🐥🌟- 最鍾意食嘉美雞😍 呢隻炸雞翼好𝗷𝘂𝗶𝗰𝘆又熱辣辣真心唔錯😋雞爽肉🐓雞腿🦵🏻- - 肉質尚算嫩滑,但似乎有啲𝗼v𝗲𝗿𝗰𝗼𝗼𝗸🥲 杏鮑菇🍄- Juicy菇菇🤤 尚算不錯😛😛(🌟𝙷𝚒𝚐𝚑𝚕𝚢 𝚛𝚎𝚌𝚘𝚖𝚖𝚎𝚗𝚍𝚎𝚍)店員服務幾
炭火地雞 𝗬𝗮𝗸𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶𝟮𝟱 🇯🇵

雞肝醬多士🍞🌟
- 肝醬幾濃郁,多士脆卜卜!推介!

雞心管🌟
- 雞心管爽口多汁😍😍😍個人幾鍾意!

雞胸軟骨🦴
雞冠👑
- 咬落去脆卜卜但係都燒得乾身左少少🤏🏻

雞心♥️

雞肝🌟

提燈🥚🌟

牛舌👅
- 牛舌都幾厚身,爽口嘅!但唔係話太特別😛

炭燒白鱔🐟

甘口嘉美雞全翼🐥🌟

雞爽肉🐓
雞腿🦵🏻
- - 肉質尚算嫩滑,但似乎有啲𝗼v𝗲𝗿𝗰𝗼𝗼𝗸🥲

杏鮑菇🍄
- Juicy菇菇🤤 尚算不錯😛😛

(🌟𝙷𝚒𝚐𝚑𝚕𝚢 𝚛𝚎𝚌𝚘𝚖𝚖𝚎𝚗𝚍𝚎𝚍)

店員服務幾親切同快捷!總括嚟講依餐中規中矩。如果要同中環日本串燒比較,仲有一段距離😅 雞嘅品質同用料都唔錯,但係調味同烹調時間還有改善嘅空間。另外,估唔到啤酒夜晚仲有買一送一😍😍 大大杯有排飲🍻🍻🍻😇😇
2022-07-11 40 瀏覽
Yakitori 愛好者必試! 火候同調味都掌握得啱啱好,每串因為係唔同部位口感都做到唔同嘅效果,超滿足嘅一餐!😻.有👍🏻代表特別推介😉 (👍🏻👍🏻👍🏻是超推介!).熟成雞腿肉(連雞蠔肉) HKD 45👍🏻👍🏻👍🏻😻雞頸 HKD34👍🏻👍🏻👍🏻雞心管 HKD40👍🏻👍🏻👍🏻雞爽肉HKD42👍🏻👍🏻👍🏻雞胸軟骨HKD30👍🏻👍🏻👍🏻雞腎HKD36👍🏻👍🏻豚五花腩蘆筍卷HKD38 👍🏻👍🏻雞柳 HKD32雞尾HKD34(圖中左➡️右,逐行睇).免治雞肉棒 HKD38 .炸日本山芋 HKD58 👍🏻👍🏻👍🏻 - 香口,加上外脆內軟,超正 😉 .雞肝醬多士 HKD48 👍🏻👍🏻👍🏻.親子丼HKD58 - 冇諗過會連雞皮上😭.最中餅 HKD38 👍🏻👍🏻👍🏻 - 綠茶配紅豆冇得頂,仲要外殼勁脆!😻
有👍🏻代表特別推介😉 (👍🏻👍🏻👍🏻是超推介!)
熟成雞腿肉(連雞蠔肉) HKD 45👍🏻👍🏻👍🏻😻
雞腎HKD36👍🏻👍🏻
豚五花腩蘆筍卷HKD38 👍🏻👍🏻
雞柳 HKD32
雞尾HKD34
(圖中左➡️右,逐行睇)

免治雞肉棒 HKD38

雞肝醬多士 HKD48 👍🏻👍🏻👍🏻

親子丼HKD58 - 冇諗過會連雞皮上😭

• 雞肝醬多士
  • 熟成雞腿肉(連雞蠔肉)
  • 炸日本山芋
  • 最中餅
  • 雞心管
  • 雞頸
2022-07-08 23 瀏覽
備長炭優點多多就大家都知,炭燒用備長炭就香得黎又少啲雜質。銅鑼灣呢間「炭火地雞」就主打備長炭燒雞,各款串燒令人食指大動。熟成雞腿肉外表已經相當吸引,微燻嘅雞皮包住飽滿嘅雞肉,入口嫩中帶脆,一試難忘雞軟骨粒粒雞軟骨都好爽口,卜卜脆食唔停口燒茄子 燒翠玉瓜食得健康就梗係要食少少菜,兩款都有炭燒香味但又保留到多汁嘅特色牛舌厚燒牛舌彈牙得黎唔會韌,易入口又唔會乾A4 鹽燒和牛崩沙腩牛味非常香濃,調味出色,咬到中間仲有爽脆嘅口感豚五花腩牛油果 豚五花腩鵪鶉蛋五花腩加鵪鶉蛋確係絕配,軟滑得黎又彈牙,再加上香炭燒香味,大讚!五花腩加牛油果就相對清爽,喜歡牛油果嘅朋友可以一試

熟成雞腿肉

雞軟骨
粒粒雞軟骨都好爽口,卜卜脆食唔停口

燒茄子 燒翠玉瓜

牛舌
厚燒牛舌彈牙得黎唔會韌,易入口又唔會乾

A4 鹽燒和牛崩沙腩
牛味非常香濃,調味出色,咬到中間仲有爽脆嘅口感

豚五花腩牛油果 豚五花腩鵪鶉蛋
五花腩加牛油果就相對清爽,喜歡牛油果嘅朋友可以一試
《#Japanese_taltal | #CausewayBay_taltal 》🇭🇰 𝕐𝕒𝕜𝕚𝕥𝕠𝕣𝕚𝟚𝟝 炭火地雞 @ ℂ𝕒𝕦𝕤𝕖𝕨𝕒𝕪 𝔹𝕒𝕪銅鑼灣人氣串燒店,好適合一大班朋友聚會!八點幾上到去依然full house,平日都要記得book位啊。餐廳幾大又冇燒串燒嘅油煙味👍🏻而且3個店員應付咁多客人都好輕鬆咁,勁!不過梗係有啲失望位😔顛覆我對日本柚子+西柚嘅認知。❥ 雞翼 $𝟑𝟐/串❥ 雞皮 $𝟓𝟖 /2串大大串雞皮,份量超多!一串長長雞皮燒到脆卜卜,不過略嫌太乾唔夠汁唔夠味。❥ 雞軟骨 $𝟑𝟎 /串❥ 熟成雞腿肉 (連雞蠔肉)$45 /串必試✨用上熟成技術處理的雞腿肉,保身留咗肉嘅鮮味,而且熟透程度剛剛好!加上用上雞蠔肉位置,幼嫩程度🆙🆙超幼嫩嘅雞肉,每啖都滑嘟嘟又juicy!❥ 味淋魚干 $𝟒𝟖都係偏乾,但未食串燒前一邊食一邊吹水幾岩💬❥ 炭燒白鱔 $𝟔𝟖 /串必試✨上枱時依然熱辣辣,表面有少少焦,一咬落去個皮燒得脆脆的,無骨只有肉,好香鱔味好新鮮!❥ A4汁燒和牛崩沙腩 $𝟔𝟖 /串食落咸咸地嘅牛肉片,唔似崩沙腩嘅煙韌,較似薄切和牛,易咬。加咗青椒一齊燒更惹味!❥ 甘口嘉美

❥ 雞翼 $𝟑𝟐/串

❥ 雞皮 $𝟓𝟖 /2串

❥ 雞軟骨 $𝟑𝟎 /串

❥ 熟成雞腿肉 (連雞蠔肉)$45 /串

❥ 味淋魚干 $𝟒𝟖
都係偏乾,但未食串燒前一邊食一邊吹水幾岩💬

❥ 炭燒白鱔 $𝟔𝟖 /串

❥ A4汁燒和牛崩沙腩 $𝟔𝟖 /串

❥ 甘口嘉美雞全翼 $𝟒𝟖 /串
必試✨店內只有2款串揚,而呢個雞全翼炸得剛好,甘口即是甜味嘅意思,食落少少甜味好特別,而且粉漿不會太厚🐥

❥ 牛舌 $𝟓𝟖 /串

❥ 豚五花腩麻糬卷 $𝟑𝟐 /串
豚五花腩麻糬卷

必試✨呢個真係我favourite🤎可能係因為有麻糬。用上豚五花腩片包住麻糬,面頭塗上串燒燒汁,不會太咸又有滿滿肉汁🐷最鍾意食到煙煙韌韌嘅麻糬,意外地夾!

❥ 豚五花腩鵪鶉蛋 $𝟑𝟖 /串

❥ 豚五花腩牛油果 $𝟑𝟖 /串
必試✨多款豚五花腩卷中,最鍾意配麻糬及牛油果🥑都係意外地夾!牛油果夠熟,燒過偏軟身但唔會溶溶爛爛👍🏻

❥ 金時蕃薯 $𝟑𝟐 /串

❥ 青檸串串梳打 $𝟑𝟖

❥ 日本柚子烏龍茶 $𝟒𝟐
叫日本柚子烏龍茶但上咗杯粉色嘅東西,入面仲有片西柚🥲唔好西柚嘅我問問女店員,指出我叫嘅係日本柚子,但呢杯係西柚。佢依然話呢個係柚子只好算數…

———
📍 25/F, Circle Tower, 28 Tang Lung Street, Causeway Bay | 銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓

💰 ᴘʀɪᴄᴇ ᴘᴇʀ ᴘᴇʀsᴏɴ - $350up
▫️ ʟᴏᴄᴀᴛɪᴏɴ ᴛᴀɢ - #銅鑼灣_taltal

豚五花腩麻糬卷
🔸成日聽「備長炭」,到底「備長炭」燒出嚟嘅嘢食有咩咁好?其實味道未必太大分別,但重點係佢無煙,同埋比起傳統炭燒大量減少有害物質,食得更健康,得咗!今次去咗間主打備長炭火燒成嘅雞肉日式串燒,玩到勁鬼刁鑽😆咩嘢雞嘅部位都比佢地燒晒,雞冠都有,問你服未??🤓🔸煙燻雞火腿他他:生牛肉我就成日食,生雞肉真係食得?就係食得🧐用紫菜包住食其實好似食緊吞拿魚蓉咁,但再多咗個煙燻味❤️9分之選👍🏻🔸雞肝醬多士:雞肝其實好補,尤其多鐵質,啱血氣唔好嘅朋友食。講返正題,用雞肝醬搽多士食係好有新鮮感嘅做法,8.5分之選😍🔸熟成雞腿肉:人生食咁多燒雞肶肉串燒,未食過咁滑嫰彈牙嘅😍可能因為做咗熟成,雞肉味道變得更濃郁,實在係完美選擇!10分之選💯🔸免治雞肉棒:外皮燒到焦,同埋本身做咗小小焦糖調味咁,混合生蛋一齊食係享受。9.5分之選❤️🔸雞頸:多汁鮮美,肉質嫩滑又香口,有種外脆內軟🥰9.5分之選🔸雞翼:好正路,但調味恰到好處,8.5分之選👍🏻🔸雞胸軟骨:佢係平時雞軟骨嘅脆脆口感,但又連住雞胸啲肉咁,有時脆有時軟,係幾有趣。8分之選👍🏻🔸雞腎:好正路,做到啱啱好嘅口感,8.5分之選❤️🔸雞心:本身就係雞心迷,唔洗多講,8

🔸雞翼:好正路,但調味恰到好處,8.5分之選👍🏻

🔸雞腎:好正路,做到啱啱好嘅口感,8.5分之選❤️

🔸雞心:本身就係雞心迷,唔洗多講,8.5分之選❤️

🔸豚五花腩麻薯卷:驚喜之作,用燒到微脆嘅五花肉包住個甜甜麻薯,味道搭配一流,9分之選🥰

🔸鹽燒和牛崩沙腩:濃濃牛香,但以佢算貴嘅價錢($68)去計,性價比一般😼未必推介大家試呢款。7分之選

🔸連埋生啤買一送一,埋單兩個人食咗$600左右,性價比夠晒多,尤其鍾意食🐔嘅朋友點可以錯過!!
2022-07-06 27 瀏覽
【銅鑼灣】炭火地雞. 熟成雞腿肉(雞蠔肉)食剩指數:0/100睇店名都知呢度一定要食雞肉類~雞蠔肉係靠近雞腿的位置一隻雞得兩小塊燒得外皮好香肉質軟嫩多汁.兔冶雞肉棒食剩指數:0/100雞肉加上雞軟骨口感軟中帶彈性配蛋黃食更香.雞皮食剩指數:0/100串燒雞皮同一般好唔同佢唔係一大塊咁會疊埋一串燒完既口感竟然外脆內軟第一次食到入面juicy既燒雞皮😍.A4鹽燒和牛崩沙腩、豚五花腩牛油果、海老卷食剩指數:0/100雞以外都叫左幾款A4鹽燒和牛崩沙腩:肉味香濃,唔硬多肉汁豚五花腩牛油果:牛油果既油脂感同五花腩既肉香融為一體海老卷:蝦肉彈牙,包住外面既肉好香.椎茸、秋葵食剩指數:0/100椎茸好香又有汁秋葵好滑,仲有個醬配搭,唔錯.雞肝醬多士食剩指數:0/100雞肝味濃郁但唔腥配埋多士好香脆.甘口嘉美雞全翼食剩指數:0/100比起平時既炸雞翼鬆化既外皮食落有種淡淡既香甜感全翼炸得好頭同尾唔同厚度都唔會有質感唔同.濃香雞湯素麵食剩指數:10/100好似蛋花湯既外表素麵份量唔錯質感幾好但雞湯偏咸少少~.最中餅食剩指數:0/100最中餅係一種日本既甜品餅皮係糯米粉加水後烘烤成型一般只加入紅豆餡呢度用
【銅鑼灣】炭火地雞
熟成雞腿肉(雞蠔肉)
食剩指數:0/100
睇店名都知呢度一定要食雞肉類~
雞蠔肉係靠近雞腿的位置
A4鹽燒和牛崩沙腩、豚五花腩牛油果、海老卷
雞以外都叫左幾款
A4鹽燒和牛崩沙腩:肉味香濃,唔硬多肉汁
豚五花腩牛油果:牛油果既油脂感同五花腩既肉香融為一體
海老卷:蝦肉彈牙,包住外面既肉好香
椎茸、秋葵
椎茸好香又有汁
秋葵好滑,仲有個醬配搭,唔錯
雞肝醬多士
食剩指數:10/100
好似蛋花湯既外表
素麵份量唔錯
質感幾好
但雞湯偏咸少少~
最中餅
最中餅係一種日本既甜品
餅皮係糯米粉加水後烘烤成型
一般只加入紅豆餡
呢度用左抹茶雪糕同紅豆做餡
皮好薄好脆
加上抹茶同紅豆好夾
用呢個甜品結尾好開心
倉吉琴通寧Gin Tonic,日本柚子烏龍茶
烏龍茶唔會好甜
淡淡既柚子香
倉吉琴通寧係用倉吉蒸餾所出既Hakuto gin
加Tonic water整既
Tonic water連個樽都好靚
酒感唔算好重
易入口幾好飲
登龍街既永光中心好多好野食,今次黎到高層25樓,一試以烤鳥做主題,配以日本高級備長炭處理既特色串燒店 - 炭火地雞 𝕐𝔸𝕂𝕀𝕋𝕆ℝ𝕀𝟚𝟝 🐔。 .餐廳所有既燒物係即叫即燒,用心製作,製作會較需時,食客要有心理準備。用上ᴊᴘ日本備長炭作,再加上選用上乘嘉美雞同其他空運食材,質素有保證。 .入座後店員會先放低一個有芥末、柚子胡椒、七味粉、檸檬同青檸調味石碟,供食客放串燒。有汁既串燒先會另碟上。不過其實串燒已經醃製,味道十足,唔需要蘸其他醬料都已經好好食。.餐廳主打高質嘉美雞,烤鳥部份既串燒都有成十幾個部位可以選擇。.🐔雞翼 💲32雞爽肉 💲42熟成雞腿肉 (連雞蠔肉) 💲46烤鳥串燒挑選左三個部位黎試。比較有特色係熟成雞腿肉連雞蠔肉,第一次接觸雞蠔肉呢個名詞,上網睇呢個部位好珍貴一隻雞得姆指大細既兩件,有雞中生蠔之稱。口感有點似牡蠣,肉質特別嫩滑。雞翼面就燒得好乾身香口,炭火味濃。.🐮牛舌蔥卷(附月見) 💲48A4鹽燒和牛崩沙腩 💲68牛類揀左較有特色既兩款:崩沙腩係較珍貴部份,似燒香左既牛腩,A4和牛油脂感重。牛舌蔥卷係薄切牛舌包香蔥,醬汁相對較濃,個人覺得鹽燒既厚切版本應該會更好。.🐷
🐔
A4鹽燒和牛崩沙腩 💲68
🐷
豚五花腩鵪鶉蛋 💲38
豚五花腩芫茜卷 💲36
豚肉串燒主要係五花腩薄片卷不同配料。幾喜歡芫茜卷呢個配搭,鵪鶉蛋口感較好但醬料相對多會較搶味。
🍄
杏鮑菇 💲26
蔬菜類串燒都有好多選擇,杏鮑菇面燒得香口但內裡仲有滿滿既水潤感。
煙燻雞火腿他他 💲88
第一次試雞肉他他,成件事其實同生手牛肉他他好接近。煙燻過經切碎既生雞肉伴以生蛋黃、紫菜、香蔥同芥末,味道幾夾。
香脆雞皮配香蔥酸汁 💲58
個人認為香脆雞皮係必點菜。雞皮炸得極為酥脆基本上入口即散,油脂感好低,係極佳既佐酒小吃。
炸日本山芋 💲58
一粒粒炸日本山芋小食粘度幾強,味道濃厚,配埋他他醬一齊食風味佳。
青檸串串梳打 💲38
菠蘿乳酸 $💲38
總結:幾高質既一間烤鳥主題串燒店,地點就腳服務員友善食物都幾岩食,會安排回訪試埋其他款式。
不專業食評 nei.foodie
雞翼
炸日本山芋
香脆雞皮配香蔥酸汁
雞翼
炸日本山芋
香脆雞皮配香蔥酸汁
依間店叫炭火地雞,用既係備長炭去燒啲串燒🍢唔好以為依間店用雞為題,其實佢都有豬,牛等等既串燒☺️.熟成雞腿肉(連雞蠔肉)$45雞味好濃😍出面用雞皮包住雞肉,雞皮煎到香脆😋值得一試.牛舌 $58依個係厚燒牛舌👅一啲都唔老,仲要好彈牙.雞軟骨 $30每一粒軟骨都係卜卜脆😋帶有少少鹽花.A4鹽燒和牛崩沙腩 $68和牛崩沙腩肉味好濃,同埋好淋😍中間仲夾住椒.豚五在腩牛油果 $38五花腩包住牛油果🥑真係第一次試☺️入面啲牛油果好creamy,五花腩就香脆可口.🥗蔬菜系列杏鮑菇 $26翠玉瓜 $26🍆田樂燒茄子 $32食咁多肉點都要叫番蔬菜🥬既☺️

熟成雞腿肉(連雞蠔肉)$45
雞味好濃😍出面用雞皮包住雞肉,雞皮煎到香脆😋值得一試

牛舌 $58
依個係厚燒牛舌👅一啲都唔老,仲要好彈牙

雞軟骨 $30
每一粒軟骨都係卜卜脆😋帶有少少鹽花

A4鹽燒和牛崩沙腩 $68
和牛崩沙腩肉味好濃,同埋好淋😍中間仲夾住椒

豚五在腩牛油果 $38

🥗蔬菜系列
杏鮑菇 $26
翠玉瓜 $26
🍆田樂燒茄子 $32
食咁多肉點都要叫番蔬菜🥬既☺️
2022-07-01 207 瀏覽
今次同事介紹銅鑼灣灣嘅樓上串燒- 炭火地雞🔥地點喺登龍街嘅永光中心25樓,餐廳以工業風裝潢,大玻璃窗🪟同特多卡位,坐位濶落舒適!炭火串燒都唔大油煙~ 店員仲會放底有小小調味料嘅食盤比我地一齊share串燒食!好細心!menu主打當然係串燒,雞類比較多,其餘仲有牛肉、豚肉、菇🍄菜🥬類,前菜、揚物同飯面等!好多選擇!🐥雞腿肉 $45 : 燒得黃金香脆嘅雞腿肉,用左熟成雞,所以肉質特別嫩滑仲好juicy,加少少鹽調味已經足夠~推介!🥚免治雞肉棒 $38:軟嫩嘅雞肉加上雞軟骨,食落口感豐富!配埋蛋黃一齊食更香更滑!🥩A4鹽燒和牛崩沙腩 $68:  和牛崩沙腩肉味香濃,保留豐富肉汁!配埋青椒🫑一齊食更突出牛肉嘅香味!🍖豚五花腩鵪鶉蛋 $38 :鹽燒嘅豚五花腩油香滿溢!爽口彈牙!包住嘅鵪鶉蛋一D都唔乾!加埋頂層嘅木魚絲好夾好好食!🍢味淋魚乾 $48: 燒得表皮香脆,內裡軟嫩,送酒一流! 🍄 椎茸 $24: 呢個菇好好食!燒得好香又唔乾,高水準!🍜濃香雞湯素麵 $58: 外表似似蛋花湯嘅嘅素麵,淡淡雞湯清甜,一人份量啱啱好! 🍚親子丼 $58 :滿滿雞肉同滑蛋嘅親子丼冇得輸,必食!🍦焦糖蕃薯配雪糕

🍢味淋魚乾 $48: 燒得表皮香脆,內裡軟嫩,送酒一流!

🍄 椎茸 $24: 呢個菇好好食!燒得好香又唔乾,高水準!

🍚親子丼 $58 :滿滿雞肉同滑蛋嘅親子丼冇得輸,必食!
🍦焦糖蕃薯配雪糕 $58  :上枱好驚喜,食落勁好味!半條大蕃薯燒到勁香,面層仲有薄薄嘅焦糖香好味到不得了!配埋雲尼拿雪糕簡直滿分💯 !
  • 焦糖蕃薯配雪糕
  • 椎茸
  • 味淋魚乾
  • 豚五花腩鵪鶉蛋
  • A4鹽燒和牛崩沙腩
  • 雞腿肉
2022-07-01 237 瀏覽
Happy Friday 放工當然要去食餐好的!想去飲啤酒食串燒放鬆一下,就帶埋朋友仔去呢間銅鑼灣日式串燒店試試。餐廳環境裝修帶有唔少日式元素,真喺似足日本既居酒屋。睇下餐牌先,除左主打既雞肉串燒之外,仲有沙律、揚物同飯麵等唔少選擇。📍雞肝醬多士先點了一份特別的多士做前菜,雞肝味濃郁易入口,配埋香脆既多士一齊食好夾。燒好既串燒會用一個大盤盛載,上面有齊幾種常用的串燒調味料例如檸檬汁、七味粉同芥末等,方便一班朋友share食。📍熟成雞腿肉燒完既雞腿肉一啲都唔乾硬,肉質彈牙之餘仲好Juicy ,啖啖肉好吸引。📍牛舌食烤肉同串燒都必定會點既菜式,今次呢串燒牛舌都無令我地失望,入口好爽彈唔韌,加少少調味已經好好味。📍雞腎雞腎食落無內臟腥味,火喉控製得岩岩好唔會燒到過熟,而且仲保留到肉汁。📍免治雞肉棒雞肉棒份量十足啖啖肉,加埋生雞蛋一齊食好惹味。📍炭燒白鱔外層焦香味比較重,魚肉本身夠肥美所以烤出來充滿魚油香,無咩骨好岩懶人食。📍田樂燒茄子估唔到蔬菜都可以燒得咁惹味,茄子多汁又軟腍。📍炸日本山芋新鮮炸起既山芋外皮脆脆地,包住入面粉糯既山芋,口感好特別,配埋蛋黃醬一齊味道更豐富。食串燒點可以少左杯啤

📍雞肝醬多士

📍熟成雞腿肉

📍牛舌

📍雞腎

📍免治雞肉棒
雞肉棒份量十足啖啖肉,加埋生雞蛋一齊食好惹味。

📍炭燒白鱔

📍田樂燒茄子
估唔到蔬菜都可以燒得咁惹味,茄子多汁又軟腍。

📍炸日本山芋

食串燒點可以少左杯啤酒,當晚仲有札幌生啤買一送一優惠,好抵飲!
  • 雞心
  • 牛舌
  • 炸日本山芋
  • 熟成雞腿肉
2022-07-01 41 瀏覽
銅鑼灣人氣串燒店聽日放假,想飲番杯舒緩一下工作壓力。呢間餐廳隱藏於商業大廈,飲啤酒少不了下酒菜,梗係要食返啲串燒減吓壓啦。餐廳環境昏暗,新潮日式居酒屋🏮工業風裝修工很有日本特色,座位寬敞舒適,播放著日文歌曲。晚上很多客人,很熱鬧,建議提早預約。食物即叫即整,餐牌以串燒為主,食物偏濃~另收加一服務費。雞皮 $34香脆可口,充滿碳燒香,尤如薯片一樣,加埋檸檬汁更加開胃,必叫!雞腿 $45睇餐廳名都知招牌係雞,最後一串都比我買埋😛大件肥美嫩滑,雞皮香脆牛舌 $58惹味厚切彈牙爽口的牛舌,牛味濃,有咬口A4鹽燒和牛崩沙腩 $68肉質軟腍有口感炭燒白鱔 $68充滿魚油香,小小爽身秋葵 $24健康之選田樂燒茄子 $32秘製醬汁好正,好惹味濃香雞湯素麵 $58晚餐梗係要叫返碗麵先救飽肚😄細細碗,咸咸地岩岩好焦糖蕃薯配雪糕 $68必叫!!!燒焦糖甜番薯🍠好好味,配埋幼滑拉絲雪糕球,一流服務質素:8/10環境舒適度:8/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
銅鑼灣人氣串燒店

雞皮 $34

雞腿 $45

牛舌 $58
惹味厚切彈牙爽口的牛舌,牛味濃,有咬口

A4鹽燒和牛崩沙腩 $68
肉質軟腍有口感

炭燒白鱔 $68
充滿魚油香,小小爽身

秋葵 $24
健康之選

田樂燒茄子 $32
秘製醬汁好正,好惹味

濃香雞湯素麵 $58

晚餐梗係要叫返碗麵先救飽肚😄細細碗,咸咸地岩岩好

焦糖蕃薯配雪糕 $68
必叫!!!燒焦糖甜番薯🍠好好味,配埋幼滑拉絲雪糕球,一流

服務質素:8/10
環境舒適度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
2022-06-30
15 分鐘 (堂食)