2017-06-14 52 瀏覽
一支公去銅鑼灣做完嘢食Lunch,行過呢間,之前見過勁多人排。今日見唔使點排隊就入去試。因為平時要排好耐隊架。個名勁有趣,同埋裝修都好特別。呢度係寫飛仔落Order的。款式唔係好多,但應該好食先咁多人排。做咗少少Research,知道係最出名食炸豬扒,我今日都係為豬扒而黎。仲可以加個滑蛋,所以點既係招牌豬扒飯加埋炒滑蛋。睇個份量都唔少,大大塊豬扒切件上。下面就舖了大大塊的金黃滑蛋。夠晒滑溜。豬扒夠厚、夠晒Juicy。而且一咬落去,肉汁好多,食起上黎不會有雪味,豬扒鬆化,值得再黎食!

2017-06-07 131 瀏覽
最近變了魯肉飯控就是好想吃!!!好吧!來! 魯肉飯一碗明明選了少飯,結果還是一大碗!女生大概沒辦法吃完了魯肉沒有很肥,而且很多醬汁拌飯!一絕喔!同行朋友,點了豬手飯!也選了少飯,結果一樣大大碗喔豬手真的還很不錯!!很軟也很入味!另一個朋友,就點了咖喱豬排蛋飯咖喱汁好好食!小食點了黃芽白可惜好失望!太酸了!!總結:大愛他們的魯肉,肥瘦剛好而且醬汁滿滿他們的少飯並沒有太少,女生建議不要選正常sizes!!!不然好浪費!!小食價錢相對比較貴,黃芽白更是「伏」呀!酸到不行!!!!
最近變了魯肉飯控

就是好想吃!!!

好吧!來! 魯肉飯一碗
明明選了少飯,結果還是一大碗!
女生大概沒辦法吃完了

魯肉沒有很肥,而且很多醬汁拌飯!一絕喔!

同行朋友,點了豬手飯!
也選了少飯,結果一樣大大碗喔

豬手真的還很不錯!!很軟也很入味!

另一個朋友,就點了咖喱豬排蛋飯
咖喱汁好好食!

小食點了黃芽白
可惜好失望!太酸了!!

總結:
大愛他們的魯肉,肥瘦剛好而且醬汁滿滿
小食價錢相對比較貴,黃芽白更是「伏」呀!酸到不行!!!!

2017-05-05 441 瀏覽
炊豕店店面極細,但不算坐得很辛苦。雖然是小店,不過裝修得很有特色,店名亦富有玩味。既然這邊主打豬扒,我當然要試試豬扒。如果不想食豬扒,其實店家也有其他的食物。我之前有試過沖繩豬軟骨,味道沒有特別,所以建議大家過來還是食豬扒吧。秘製豬扒撈麵,看起來不錯。豬肉厚肉得很,但肉質略嫌有少少嚡口。外圍頗為脆,沒有油膩感。撈麵麵質尚可,醬汁很豐富。食到最後有些少過鹹。加 $4 有一罐可樂,雪得好冰凍,價錢算便宜。
秘製豬扒撈麵
秘製豬扒撈麵
2017-04-29 265 瀏覽
經過此店很多次,但次次都幫襯了隔離左右的餐廳。今晚終於有機會試了。此店主打豬。我與媽咪分別點了咖喱豬扒飯及梅菜扣肉飯。跟餐可以選擇配白飯、幼麵或粗麵,由於我覺得咖喱汁和梅菜扣肉均是有汁的食物,所以選了配白飯。炸豬扒與咖喱汁是分開上菜的,這樣很細心,因此炸豬扒不會被汁浸軟,味道很好,雖然不能與日式炸豬扒專門店相比,但港式的做法也很不錯。梅菜扣肉本來味美,但可能梅菜洗得不夠乾淨,食落有沙,感覺大殺風景。
2017-03-25
2017-03-28 802 瀏覽
返工咁辛苦,就算lunch hour得一個鐘時間有限,都要食好啲。炊豕店的豬扒飯/麵大大碗,飲品都係加幾蚊,係食lunch首選之一塊豬扒超大塊,炸漿香口得來唔油,而且個炸漿好特別,好Q架,豬扒又juicy又淋,我連骨都食乾淨!不過⋯⋯ 個撈麵就認真麻麻 個麵唔夠熱,而且乾乾地,成餅好難夾,仲唔夠味!我真係好失望!唔知係今次失準定係點,我諗食飯會穩陣啲。跟餐叫杯熱柚子茶(+$5) 好足料喎,好多柚子,飲到最尾仲太甜添。Overall除咗個麵麻麻之外,其實都幾抵食,食完塊豬扒真係齒頰留香,好想再食為咗塊豬扒,I will be back!

不過⋯⋯ 個撈麵就認真麻麻

為咗塊豬扒,I will be back!
秘製豬扒撈粗麵
2017-03-28
秘製豬扒撈粗麵
2017-02-24 1170 瀏覽
呢間鋪頭噶豬扒飯,係好耐之前有個朋友食過之後係甘推介話好好食噶,自己一直有收藏住。今日下就要去銅鑼灣見客,之後淰起呢間鋪就係附近,終於可以去試下。可能係下午茶時間,間鋪無麼客。坐低之後,見有張order紙,就知係自己寫紙落單。點左豬扒飯,肉澡汁,加滑蛋。份量好多,一個女仔絕對食唔曬,可以叫少飯。飯應該係珍珠米,但食落,好失望,d汁淡而無味,滑蛋又唔夠滑,過熟。豬扒雖然好厚,但無人地講到甘鬆化,而且有d鞋,入面又係無麼味噶。總體離講真係有d失望,如果開頭無期望甘大應該無麼問題噶。最後一提,員工服務態度麻麻地,好似唔多想理人甘,懶懶閒甘,真係要改善下。
2017-02-19 796 瀏覽
又係時間支持小店,見到隔離枱既咖哩豬扒飯超正,即刻就叫左個咖喱豬扒飯,果然味道好好味。個豬扒好厚肉,厚得嚟又唔係好硬好鬆脆。個咖哩汁都超正,好香濃好椰汁味,一定會再食!推!
2017-02-07 740 瀏覽
行經呢頭,搵下有咩好食....因為開得係呢頭嘅食店宦有返咁上下好味! 呢間似乎開左唔係好耐,見入面都坐左89成嘅人係度食,應該唔會伏得去邊......入面嘅裝修行VINTAGE感覺,坐嘅係折CHAIR....有機會同人SHARE一張檯,店員無論落單定執檯都好快手....一落ORDER,無幾耐D野食已經齊晒,豬排厚肉好香口,有少少乾身,而肉燥汁就無咩,有少少肥豬肉同菜;而豬軟骨飯明顯多汁少少,汁甜甜地,好味,雞翼大家一定要ORDER,好脆又大大隻同埋一定要叫"老"(同音字)水蛋,超入味,忍不住又叫多隻食我未試咁入味架!
同埋一定要叫"老"(同音字)水蛋,超入味,忍不住又叫多隻食
我未試咁入味架!
雞翼好好味
豬軟骨飯
  • 雞翼
  • "老"水蛋
2017-02-02 607 瀏覽
網上D 人話呢間野整豬肉好食, 即管試下。CURRY 豬扒飯: CURRY汁好食WOR, 似日式多過東南亞的, 岩我口味, 豬扒唔會好多炸粉, 只是薄薄一層, 好大塊好多肉,但D 肉唔會鞋/硬, 反而幾林, 雖然無咩肉汁。豬軟骨麵: 好似牛筋/牛腩, D 豬軟骨滑DU DU, 又林又入味! 其他肉就好似牛腩多過豬肉, 又係好林好入味, 份量亦好多。個汁甜甜地GE, 有D 似魯肉汁, 但甜多過咸, 麵又係好多, 是幼麵但煮得偏硬, 有咬口但好飽肚。
網上D 人話呢間野整豬肉好食, 即管試下。

CURRY 豬扒飯:

豬軟骨麵:

2017-01-25 556 瀏覽
隱世台式餐廳-炊豕店銅鑼灣平價之選! 主要以🐷為主既台式餐廳, 先選擇配料如豬手,豬軟骨,豬扒,肉燥等, 再選配撈麵或飯,另可按個人喜好配鹵蛋/滑蛋(需另加$10)等! 但大面認為滑蛋同豬手味道有點格格不入,而且味道普通,可以唔洗加😂 但南乳豬手份量都相當多, 質感軟稔入味且易離骨, 但實在太多既關係太膩食唔到落去😂 整體性價比高!
隱世台式餐廳-炊豕店
2017-01-11 602 瀏覽
午餐黎呢間出名食炸豬扒既餐廳沖繩豬軟骨撈粗($54)豬軟骨有兩大件煮到好軟腍好入味滿口骨膠原既感覺好幸福啊秘製炸豬扒(咖喱汁)撈粗($54)炸豬扒好大塊 已經切好上碟好厚身 不過肉質偏乾亦沒有什麼味道可言靠個咖喱汁吊味粗麵麵質彈牙 係我喜歡既質感炸雞翼3隻($20)3個字:熱香脆廚房屬開放式 一邊食一邊睇住師傅炸大大塊豬扒仲要好多件排住隊等落鑊好有趣既畫面
午餐黎呢間出名食炸豬扒既餐廳
沖繩豬軟骨撈粗($54)
豬軟骨有兩大件
煮到好軟腍好入味
滿口骨膠原既感覺好幸福啊

秘製炸豬扒(咖喱汁)撈粗($54)
炸豬扒好大塊 已經切好上碟
好厚身 不過肉質偏乾亦沒有什麼味道可言
靠個咖喱汁吊味
粗麵麵質彈牙 係我喜歡既質感

炸雞翼3隻($20)
3個字:熱香脆

廚房屬開放式
一邊食一邊睇住師傅炸大大塊豬扒
仲要好多件排住隊等落鑊
好有趣既畫面
5 分鐘 (堂食)
午餐
一直想試既食店, 今日終於試到.星期六lunch 時間經過, 不用等就可入座, 由於店舖很小, 開放式廚房已經佔了舖面3/5, 能放枱的位置不多,  坐滿的話真的很難通過.叫了招牌的炸豬扒肉燥飯 ($49), 店家很貼心的可選擇多飯或少飯. 減少浪費食材或不夠飽既情況發生.加點了一隻滷水蛋($7)豬軟骨撈粗($54)及炸雞翼 3隻($20)食客用桌上的紙點餐後交給店員就可以炸豬扒肉燥飯 ($49), 舖滿了整個碗, 豬扒炸得金黃色, 很厚身, 很香口, 只不過肉就不夠Juicy了,滷水蛋夠入味,不錯吃 炸雞翼, 雞翼面灑上一味辣粉, 選用了大SIZE的雞翼, 雞翼跟豬扒一樣烤得香脆, 有點薑汁的味道, 雖然炸得乾身, 但雞肉保持了肉汁, 比起豬扒好一點.豬軟骨撈粗($54), 豬軟骨煮得太久, 連軟骨都煮淋了, 一夾即散開, 吃豬軟骨就是想吃軟骨的爽口嘛.為何煮到淋身, 肉也太淋, 我老公覺得麵也煮得太淋, 由於我不太喜歡吃粗麵, 我沒有太多意見不過當日聽到其他食客的意見, 店員既回應我覺得在敷衍, 完全是趕客態度.隔壁兩位食客剛好也是點了撈粗, 我聽到他們跟疑似老闆娘反映, "粗麵是
一直想試既食店, 今日終於試到.

能放枱的位置不多,  坐滿的話真的很難通過.

加點了一隻滷水蛋($7)

豬軟骨撈粗($54)及炸雞翼 3隻($20)
食客用桌上的紙點餐後交給店員就可以

隔壁兩位食客剛好也是點了撈粗, 我聽到他們跟疑似老闆娘反映, "粗麵是不是轉了, 不是以前的那款?! 因為有好強勁既 鹼水味. (即是該食客已經幫襯過好幾次, 才會發現啦)

疑似老闆娘說沒有, 跟以前一樣, 麵就是會有鹼水味呀...

食客再補充一句"哦...以前都唔係咁既味道, 難食左好多, 所以跟你反映"
疑似老闆娘依舊回答, "無變呀"....就這樣完結, 食客答不上去了.

看到隔壁食客的樣子, 沒有得到預期的回答.

我聽進去有感而發, 既然麵沒有改變, 究竟是食客口味改變了,還是煮法改變了呢?

麵是一定會有鹼水味嗎?!

這樣做生意只會趕走客人, 客人不喜歡就不會再來...難道只想做一次性的生意嗎?
2016-12-17
2016-11-19 845 瀏覽
D麵 太軟 無味。好多無味汁 炸豬扒 得脂肪無肉食。 飯一般。小食超細碟。叫辣味 跟本唔辣。。。。。一陣油益味。坐位又迫。無啦啦叫人坐埋d. 心口已經貼住枱邊。又拎住個袋 。店員無禮貌。係咁撞食客背隻
2016-11-19
2016-11-07 948 瀏覽
第一次去了吃了肉燥豬扒飯豬扒外脆裡嫩 很好地保持了內裏的水分並沒有乾燥的口感第二次去就嘗試了南乳豬手!真是非常滿足!!!!豬手經過長時間烹煮!肉質非常嫩滑!幾乎用舌頭一抿就可以化開!而且價格也非常便宜!唯一的小小缺點就是湯汁不夠濃厚若湯汁再濃厚小小就完美啦!
第一次去了吃了肉燥豬扒飯
豬扒外脆裡嫩 很好地保持了內裏的水分
並沒有乾燥的口感

第二次去就嘗試了南乳豬手!
真是非常滿足!!!

豬手經過長時間烹煮!
肉質非常嫩滑!幾乎用舌頭一抿就可以化開!
而且價格也非常便宜!
唯一的小小缺點就是湯汁不夠濃厚
若湯汁再濃厚小小就完美啦!
南乳豬手
南乳豬手
2016-10-14 1116 瀏覽
係附近打完波之後,同波友鐘意周圍試,今次黎到呢間「炊豕家」睇餐廳個名就知係一間以🐷為主題,餐廳既食物有9成都圍繞🐷,餐廳地方小,以最小既面積去容納最多的客人,所以若果你shopping 後,帶著戰利品既時候,就諗諗先去啦!不過餐廳裝修,睇得出花咗心思,有類似康樂棋既漫畫畫係牆上面,帶有一點復古既感覺!餐廳點菜似車仔面一樣,先揀咗餸菜款式,再揀配伴粗面、幼面定飯。一場黎到就試試秘製🐷(肉燥)配伴粗面,另加$5仲有一杯柚子蜜!餐廳有復古既味道,所以盛載既碗都用上公雞碗,配合復古既裝修。至於食物方面,🐷扒有返咁上下厚度,炸粉唔算太厚,而且食落唔會一口油,亦都唔會太乾。粗面伴以肉燥鹵水汁,面質食落比較(林)身,唔彈牙,我本身唔太鐘意食到一口都係醬汁,佢既鹵水就係得岩岩好,而且唔太咸。朋友還點選了兩款小食,分別香蒜炸魚旦、豆卜大豆芽盛載小食的器皿都離不開懷舊鐵碟同酒碗香蒜炸魚旦,係魚旦炸咗之後沾上炸蒜及七味粉,少少辣,惹味!魚旦亦夠彈牙!豆卜大豆芽,都似60-70年代大排檔伴酒既小食,所以就用酒碗盛載,雖然味道唔太特別,但睇得出它的別有用心!整體黎講,味道,價錢都係合理,有機會可以再黎!😁
係附近打完波之後,同波友鐘意周圍試,今次黎到呢間「炊豕家」

朋友還點選了兩款小食,分別香蒜炸魚旦、豆卜大豆芽
盛載小食的器皿都離不開懷舊鐵碟同酒碗

整體黎講,味道,價錢都係合理,有機會可以再黎!😁

2016-10-14
  • 秘製🐷伴粗面