餐廳: 火鍋隨意門
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-02-15 651 瀏覽
今日開始天氣又凍翻⛄️最啱就係洽下洽下打邊爐🍲餐廳分左4個主題區有日本、法國、土耳其、宮廷除左食真係好啱打卡📸我就最鍾意🇹🇷土耳其主題有齊晒土耳其燈及土耳其背景牆壁牆壁上仲有熱氣球架🎈🔸黑白滷水鴨血濃湯鍋 $248湯底犀利啦,係用咗十五年滷水膽!滷水靈魂在於滷水膽🥢黑滷水味道濃郁,顏色比較深,加入花椒、八角、桂皮、小茴香、南薑、沙薑、香茅等20多種。白滷水以鹽及10多種香料熬製,較清。以鴛鴦形式上檯,一邊黑滷水濃而不鹹,一邊白滷水層次分明。🔸手切頂級安格斯牛肉(細)$288每片唔係薄切架,係有厚度。牛嘅油脂分布非常平均,牛仲有大盆size揀,不過二人份量嚟講,細size份量都唔算少。🔸餃子拼盤 $148拼盤一共有5款餃子🥟,每款2粒,總共有10粒。包括鮮蝦雲吞、蟹皇豚肉餃、菜苗帶子餃、韭菜豬肉餃、黑松露蟹肉餃。餃子皮薄餡多,款款都好新鮮!🔸特盛蔬菜拼盤 $128有生菜🥬、娃娃菜、蕃茄、白蘿蔔、雲耳、金菇,份量都好多!🔸鹹蛋黃炒炸魚皮 $88即叫即炒,上枱時仲係熱辣辣,鹹蛋黃味非常濃郁,炸魚皮勁脆,好惹味😆🔸竹蔗茅根 $78打邊爐會熱氣,最啱就係飲竹蔗茅根下火,清甜生津解渴。唔係倒落壺自己
今日開始天氣又凍翻⛄️
最啱就係洽下洽下打邊爐🍲
餐廳分左4個主題區
有日本、法國、土耳其、宮廷
除左食真係好啱打卡📸
我就最鍾意🇹🇷土耳其主題
有齊晒土耳其燈及土耳其背景牆壁
牆壁上仲有熱氣球架🎈

🔸黑白滷水鴨血濃湯鍋 $248

🔸手切頂級安格斯牛肉(細)$288

🔸餃子拼盤 $148

🔸特盛蔬菜拼盤 $128
有生菜🥬、娃娃菜、蕃茄、白蘿蔔、雲耳、金菇,份量都好多!

🔸鹹蛋黃炒炸魚皮 $88

🔸竹蔗茅根 $78
打邊爐會熱氣,最啱就係飲竹蔗茅根下火,清甜生津解渴。唔係倒落壺自己倒,造型特別又方便!
2023-02-15
🥢 火鍋隨意門餐廳範圍分為四個主題區,分別係土耳其,日本,法國同埋宮廷區,店員化身機組人員帶你穿梭隨意門遊走四個地方,十分有心思! ⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 招牌花膠雞湯鍋雞湯好濃郁順滑,雞肉嫩滑唔乾,花膠份量幾多!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 手切頂級安格斯牛肉(細)厚薄均勻,肉質鮮嫩,呢個部位相對會較有咬口!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 牛舌片牛舌片切得夠薄,但依然牛味好出,好彈牙爽口!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 餃子拼盤粒粒手打餃子餡料好足,外皮好薄好滑,夠誠意!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 蔬菜拼盤有齊火鍋必備蔬菜種類,而且份量足夠多人分享!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 竹蔗茅根同地球儀方式迎合餐廳主題,清甜又解渴解油膩!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄

⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄🐄

✨ 招牌花膠雞湯鍋
雞湯好濃郁順滑,雞肉嫩滑唔乾,花膠份量幾多!
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄

✨ 手切頂級安格斯牛肉(細)
厚薄均勻,肉質鮮嫩,呢個部位相對會較有咬口!

✨ 牛舌片
牛舌片切得夠薄,但依然牛味好出,好彈牙爽口!

✨ 餃子拼盤
粒粒手打餃子餡料好足,外皮好薄好滑,夠誠意!

✨ 蔬菜拼盤
有齊火鍋必備蔬菜種類,而且份量足夠多人分享!

✨ 竹蔗茅根
同地球儀方式迎合餐廳主題,清甜又解渴解油膩!
2023-02-13 43 瀏覽
今晚我黎到位於銅鑼灣附近嘅火鍋隨意門食飯,依間火鍋店近期都幾有名,網上面見到有唔少人去。餐廳裝修嘅風格走嘅係古色古香路線,帶有一陣復古嘅風味。雞湯入口有香濃嘅雞肉香味,味道唔會太過辛辣,肉質彈牙。牛頸脊牛肉嘅份量都幾足,脂肪分佈岩岩好,入口有牛肉嘅肉香同油脂嘅香味。餃子拼盤每一隻餃都脹卜卜,口感彈牙,一食就知落足功夫包。豐盛雜菜拼盤蔬菜幾新鮮,入口鮮甜又唔苦。整體黎講,今餐嘅食物質素都唔錯,幾好味。

餐廳裝修嘅風格走嘅係古色古香路線,帶有一陣復古嘅風味。

雞湯
入口有香濃嘅雞肉香味,味道唔會太過辛辣,肉質彈牙。

牛頸脊

餃子拼盤
每一隻餃都脹卜卜,口感彈牙,一食就知落足功夫包。

豐盛雜菜拼盤
蔬菜幾新鮮,入口鮮甜又唔苦。

整體黎講,今餐嘅食物質素都唔錯,幾好味。
2023-02-13 460 瀏覽
火鍋隨意門, 調皮的名字, 是一間以國家旅行主題新派火鍋專門店, 餐廳的佈置、 陳設品擺放了有關國家的特色物件, 迎合了主題, 打卡一流,令客人如置身於四個國家特色的景點 , 分別有:▪熱氣球土耳其▪古色古香紫禁城 ▪漂亮日本小島▪浪漫法國鐵塔店員穿上飛機師的服裝, 既有型又配合主題, 十分有趣, 餐廳食材新鮮時令, 擺盤漂亮精緻, 用料認真。花膠雞湯底 $318人氣花膠雞湯底配上半隻三黃肥雞 , 花膠分量十足,size 厚身大件,夠曬真材實料, 先將花膠剪開 一片片及雞件放入湯鍋內,水滾後,熱燙燙的湯底,即時變成一片金黃, 香氣十足, 先呷一口湯,香濃鮮甜, 帶黏黏的口感, 夠曬滋補養顏, 未打火鍋前, 我已經先飲兩碗湯了, 花膠和雞肉十分嫩滑,用來做火鍋湯底,認真一流。蘋果木煙燻手切牛頸脊(細)$298廚房已經煙燻過手切牛頸脊,顏色嫩紅, 雪花滿佈, 賣相吸引 ,只需灼一會,時間灼得剛好, 入口軟嫩滑溜, 充滿肉汁, 牛味香濃, 還散發著淡淡煙燻木香, 別有一番風味, 是火鍋不可缺少,最佳拍檔的配料 !餃子拼盤$148每款有兩粒▪鮮蝦雲吞 ▪韭菜豬肉餃▪菜苗帶子餃▪黑松露蟹肉餃及▪

▪熱氣球土耳其

▪韭菜豬肉餃
▪菜苗帶子餃
▪黑松露蟹肉餃及
▪蟹王豚肉餃
脹卜卜的餃子,好飽滿, 皮薄餡靚,大口咬下去, 肉汁在口中爆發, 滋味滿足。 特別喜歡黑松露蟹肉餃, 鮮味中帶啖啖黑松露的獨特幽香 , 讓人喜歡。 傳統韭菜餃, 韭菜香氣, 填滿口腔,我的至愛 。

豐盛蔬菜拼盤$128
新鮮翠綠蔬菜, 灼熟後 , 吸收了湯底精華,分外爽甜, 紅蘿蔔片、白蘿蔔片 ,用長竹籤串起,造型精緻, 入口軟嫩無渣, 十分滋味。

黃金雙拼 $98
即食的鹹蛋黃魚皮、鹹蛋黃響鈴小食,口感超級香脆, 每一口充滿鹹蛋黃的鹹香和甘香 , 滋味得讓人停不了口。

竹蔗茅根 $78
火鍋怎少得竹蔗茅根水, 仲要係自家製的,用上趣緻的地球儀器皿, 趣緻可愛 ,潤喉解渴,帶來冰涼的感覺,為熱燙的火鍋降下溫吧。

趁住天氣仲涼浸浸,小編就捉緊冬天嘅尾巴去火鍋隨意門打咗次邊爐😝餐廳環境充滿着土耳其嘅氣息,打卡一流𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 ✍🏻 🥘招牌花膠雞湯(半隻) $318湯底非常濃郁雞味,配上7-8塊厚身花膠同大半隻肥雞雞,火滾之後,小編飲咗一啖湯底,已經停唔到口,呢個招牌雞湯名不虛傳👍🏻-🦐特盛海鮮拼盤 $598呢個拼盤包括- 4隻扇貝- 4隻飽魚- 4隻蝦- 4隻- 4片鱔片- 8粒蜆價錢不過不失,勝在海鮮新鮮,各位西客自行決定試唔試啦🤩-🐮手切頂級安格斯牛肉 $398呢份牛肉上到枱真係好surprise到小編,影相打卡一流,而且亦都食到香濃牛味,食水亦都好靚,推薦大家食一份-🍹竹蔗茅根 $68睇到呢個波形飲料,小編都打咗個問題,問咗侍應先知原來係竹蔗茅根,又係打卡一流嘅餐品,唔飲啤酒嘅西客亦都可以試吓,因為倒出嚟嘅形式好似倒啤酒咁,幾過癮🤩-小編仲叫咗正宗日本稻庭烏冬 ($38),同埋好多魚滑同丸,味道質感非常好👍🏻想食既西客可以試埋-成餐加加埋埋每人差唔多$400,價錢偏貴,可能小編得5個朋友仔又乜都想試下,味道同環境都係小編下年會再約朋友黎食既,各位西客唔洗驚會曬quota啦🫶🏻
趁住天氣仲涼浸浸,

- 4隻蝦
- 4隻
- 4片鱔片
- 8粒蜆
價錢不過不失,勝在海鮮新鮮,各位西客自行決定試唔試啦🤩
🐮手切頂級安格斯牛肉 $398
呢份牛肉上到枱真係好surprise到小編,
🍹竹蔗茅根 $68

- follow foodbitxh.___ on ig for more food review❤️
  • 招牌花膠雞湯鍋
呢排天氣乍暖還寒,打邊爐都係個好好嘅選擇🥳黎到銅鑼灣呢間火鍋店,裝修主打異國風情,有唔同國家嘅主題,好似去左另一個國度!每名火鍋店嘅侍應都穿上機師嘅服裝,真係好似去左旅行🤣🔹招牌花膠雞湯鍋 $318呢個花膠雞湯鍋真係好誇張,超大塊嘅花膠配大半隻雞,真係好滋補養顏!🥰花膠雞湯飲落好香甜濃厚,花膠食落好彈牙。雞湯配嫩滑雞塊,真係好吸引呀!🔹手切頂級安格斯牛肉 (細)$298佈滿雪花嘅頂級安格斯牛肉,食落牛味香濃,肉質嫩滑!鍾意食牛嘅朋友,推薦一定要食呢個。🔹餃子拼盤10粒 $148餃子拼盤有齊5款嘅口味,如韭菜豬肉餃、蟹皇豚肉餃、菜苗帶子餃、鮮蝦雲吞同黑松露蟹肉餃⋯每一款都各有特色,一次過滿足唔同口味!🔹黃金雙拼 $98佈滿鹹蛋黃嘅響鈴同炸魚皮,炸到金黃香脆,好吸引!大大件嘅鹹蛋黃響鈴索曬花膠雞湯,真係好好味😋鹹蛋黃炸魚皮即食都勁正,仲可以當小食。🔹特盛蔬菜拼盤 $128超豐富嘅蔬菜拼盤,有齊娃娃菜、油麥菜🥬、蕃茄🍅、南瓜🎃、木耳等⋯打邊爐一定要食菜🥳🔹足料竹蓆茅根 $78打邊爐點少得要飲竹蓆茅根,可以下火清熱氣。竹蓆茅根好足料,飲落清甜可口,岩曬大人小朋友😋

🔹招牌花膠雞湯鍋 $318

🔹手切頂級安格斯牛肉 (細)$298

🔹餃子拼盤10粒 $148

🔹黃金雙拼 $98

🔹特盛蔬菜拼盤 $128

🔹足料竹蓆茅根 $78
銅鑼灣一間新派火鍋店,係異國遊主題,有4大國家景點,都好啱同朋友聚會🎬🎬2月9至15日晚市 18:00 - 21:00 用餐(最少5人),餐廳會送贈相應人數的電影換票證 @銅鑼灣英皇戲院(可先預付按金去睇戲,後到餐廳用膳)🎞🌟招牌花膠雞湯鍋 好受歡迎既湯底,當日見到好多人叫。雞湯鍋用咗三黃雞嘅雞骨、雞肉每日新鮮熬製而成,湯底雞味濃郁,仲有兩大塊花膠,滿滿骨膠原,一邊打邊爐,一邊美顏。湯料湯底係分開上,可以先影相再叫店員幫手剪花膠。雞件可以食先放落去。記得係打邊爐之前飲一碗湯先🌟蘋果木煙燻手切牛頸脊(細)賣相真係好靚,油脂豐富,雪花紋分布均勻,切得有啲厚度,牛頸脊比較有咬口有口感啲,份量都幾多 🌟餃子拼盤餃子拼盤有五款餃子共10粒,包括鮮蝦雲吞、蟹皇豚肉餃、菜苗帶子餃、韭菜豬肉餃、黑松露蟹肉餃。餃子好足料皮薄餡多,每粒淥完都脹卜卜。🌟豐盛蔬菜拼盤切成花花咁既蔬菜拼盤,有娃娃菜、生菜、油麥菜、南瓜、蘿白、蕃茄,蔬菜落雞湯鍋到好甜 🌟竹蔗茅根打邊爐飲最啱竹蔗茅根,味道清甜,可以清熱滋潤 🌟黃金雙拼 $98魚皮同響鈴應該都係即叫即炸,魚皮同響鈴外面都沾滿咗鹹蛋黃,兩款口感都好酥脆,有啲似食薯片
🌟招牌花膠雞湯鍋
🌟蘋果木煙燻手切牛頸脊(細)
🌟餃子拼盤
🌟豐盛蔬菜拼盤

🌟竹蔗茅根
打邊爐飲最啱竹蔗茅根,味道清甜,可以清熱滋潤
🌟黃金雙拼 $98
魚皮同響鈴應該都係即叫即炸,魚皮同響鈴外面都沾滿咗鹹蛋黃,兩款口感都好酥脆,有啲似食薯片咁,但會比較油脂
2023-02-08 58 瀏覽
銅鑼灣👣-火鍋隨意門🍲最愛打邊爐嘅我約咗個N耐冇見嘅朋友嚟到呢間充滿打卡點📸嘅店鋪,唔同空間就有唔同嘅主題,分別有古色古香的紫禁宮、異國風光的土耳其熱氣球、浪漫醉人的法國鐵塔🗼、浪漫寫意的日本小島🏝,真係好似隨意門咁!每過一對拱門就去咗另一個地方🤩而且坐位嘅空間夠寬闊,約埋三五知己最好不過👍🏼♨️椰漿雞濃湯鍋好多邊爐店都會有類似椰漿雞濃湯選擇,但呢一間超推薦必定要點!雞湯味夠濃但唔會鹹,椰漿嘅味道又夠突出而不膩!煲滾嘅時候,椰香更係撲鼻而來🤤湯底裏邊有蕃茄、粟米、紅棗、椰肉、鮮雞, 雞件啖啖肉又新鮮,肉質仲好嫩口🥰♨️蘋果木煙燻手切牛頸脊一上台先有個透明蓋冚住,店員即場透過一條管點火形成一個煙燻嘅效果,超夢幻😍每片都平均厚切 肉味好濃郁,肉質紮實而不靭👍🏼重點係每一啖牛肉都充滿蘋果木嘅香味😋♨️餃子拼盤呢款手工餃子 足足有五種唔同味道 包括鮮蝦雲吞、蟹皇豚肉餃、菜苗帶子餃、韭菜豬肉餃、黑松露蟹肉餃,個人最喜歡韭菜豬肉餃, 豬肉嘅油香令韭菜嘅味道提升,味道香濃, 餃子皮好薄,就算唔係咁鍾意食韭菜嘅,我都覺得超讚🤩♨️鹹蛋黃炒響鈴 大大件夠薄脆,輕輕一浸就已經吸收到湯嘅精華😋就接直接食都好唔錯!♨️
銅鑼灣👣-火鍋隨意門🍲

♨️椰漿雞濃湯鍋

♨️蘋果木煙燻手切牛頸脊

♨️餃子拼盤

♨️鹹蛋黃炒響鈴

♨️蔬菜拼盤
對呢個蔬菜拼盤好友驚喜,份量超豐富,而且蕃茄、蘿蔔、南瓜都係用一支竹籤插住,放喺個邊爐鍋旁邊,都約方便👍🏼另外仲有娃娃菜、雲耳、金菇等,再配埋濃郁嘅椰子雞湯,蔬菜非常入味,真係食唔停口😆

♨️竹蔗茅根
以一個地球儀嘅形狀呈上,相當有特色,好岩打卡,份量對兩個人嚟講超足夠,味道清甜解膩😋

📍銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓A室

#香港美食 #平民美食 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #香港 #美食 #hkfood #hkfoodie #openrice #hkfoodblogger #hkfoodies #foodshare #hkrestaurant #foodie #hkfoodblog #食評 #美食推介 #foodhk #香港好去處 #香港打卡 #火鍋隨意門 #高質火鍋 #新派火鍋 #朋友聚會 #hkhotpot #hotpotgathering #火鍋 #聚會 #異國風 #土耳其熱氣球
2023-02-01
午餐
2023-02-08 54 瀏覽
有不少打卡食店只係虛有其表,味道未能預期,但呢間火鍋店則係少數內外兼備嘅打卡食店👍🏻店舖分為中式宮庭及土耳其風兩部份,每部分均各具特色,另食物高質之餘,賣相亦精緻,一定要相機先食😌🔥花膠雞湯鍋($318)店員即席將大大塊花膠剪開,放入以大量三黃雞熬製湯底,滾起後再放入鮮雞件煮4分鐘;湯底味道濃香,每啖均有滿滿骨膠原,雞件則嫩滑,未打邊爐已忍唔住飲咗幾碗,超正😋🔥手切頂級安格斯牛肉(細)($298)牛肉肉味濃郁,唔會有太多肥膏,另厚薄適中,食落帶嚼勁😌🔥特盛蔬菜拼盤($128)拼盤份量十足,有金菇及油麥菜等,另蕃茄、蘿蔔及南瓜均用竹簽串起,造型及擺盤別緻😌🔥餃子拼盤($148)拼盤有5款餃子,分別係鮮蝦雲吞、菜苗帶子餃、韭菜豬肉餃、黑松露蟹肉餃及蟹皇豚肉餃,每款餃都大大粒又脹卜卜,由其蟹皇豚肉餃,味道出色且有驚喜😌🔥大蜆($88)大蜆係堅大隻,味道鮮甜無沙,推介👍🏻🔥足料竹蔗茅根($78)賣相好啱打卡,味道唔會好甜,而且清潤解渴,最啱打邊爐飲😌

🔥花膠雞湯鍋($318)

🔥手切頂級安格斯牛肉(細)($298)
牛肉肉味濃郁,唔會有太多肥膏,另厚薄適中,食落帶嚼勁😌

🔥特盛蔬菜拼盤($128)

🔥餃子拼盤($148)

🔥大蜆($88)
大蜆係堅大隻,味道鮮甜無沙,推介👍🏻

🔥足料竹蔗茅根($78)
賣相好啱打卡,味道唔會好甜,而且清潤解渴,最啱打邊爐飲😌
  • 餃子拼盤
  • 手切頂級安格斯牛肉
  • 花膠雞湯鍋
  • 蟹皇豚肉餃
相約朋友聚聚,她帶我們這間近來很火的火鍋隨意門剛入餐廳就已經停不了拍照打卡😝餐廳裝修精緻有心,分四個地方土耳奇、中國、日本、法國。打完卡當然就要嚐嚐火鍋怎樣,選了具美顏效果的招牌花膠雞湯❨半隻❩,上菜時師傅都給我們先拍照,再把花膠剪開,還教我們怎吃是最好的。還會定時加湯,服務真的很好!絕對必食蘋果木煙燻手切牛頸脊,每片牛都充滿煙燻味就算落鍋後也很濃郁,口感嫩而滑,很值得吃!還要了牛舌,把牛舌擺成一朵花,當然相機先吃,漂亮得真的不捨得吃!牛舌牛味香濃,彈牙而嫩。餃子拼盤有幾款味,特別是黃金豚肉餃,口感軟滑juicy!火鍋又怎可沒蔬菜拼盤,擺盤真的很有誠意,好像一盤花,份量2-3人,新鮮鮮味。飲品就叫了竹蔗茅根,外表很可愛飲地球儀一樣,味道不太甜,邊喝邊火鍋很滋味😝
相約朋友聚聚,她帶我們這間近來很火的火鍋隨意門

餃子拼盤有幾款味,特別是黃金豚肉餃,口感軟滑juicy!

2023-02-07 29 瀏覽
🍽️ 火鍋隨意門📍 地址:銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓A室天氣這麼冷 ,那當然要去吃火鍋啦。聽朋友介紹這間土耳其風格🇹🇷的火鍋店🍲不錯,就去試一試。餐廳裝潢設計別樹一格,而且每位工作人員的衣服都像機師空姐服一樣,跟空服一樣為我們友善地提供服務。另外,每兩個座位都預備一個土耳其風的抱枕給客人,讓客人可以舒服的享受吃火鍋的樂趣。😋👉🏻 消暑冬瓜瑤柱脯湯 $218👍🏻火鍋湯底琳琅滿目,驟眼看都有20多款。雕花般的冬瓜是在上枱後才即場切開一顆一顆的。冬瓜湯不光清熱解毒還超好喝,冬瓜也好好吃🤤。實不相瞞,湯底好味得我們連續喝了好幾碗👉🏻蘋果木煙薰手切牛頸脊(細)$298一上桌,就已聞到很濃郁的煙薰味,原來在廚房已經煙薰過一次,在上台的時候侍應會再次煙薰以保證入味,確實有創意。👉🏻餃子拼盤 $148👍🏻有鮮蝦雲吞、蟹皇豚肉、菜苗帶子、韭菜豬肉、黑松露蟹肉,一共5款口味。每一次吃的時候都要猜猜這個餃子🥟是什麼口味,十分有意思。味道方面,每款都多肉爆汁,跟冬瓜湯底非常合拍。👉🏻豐盛蔬菜拼盤 $128好像花籃的蔬菜🥬,色彩斑斕,份量豐盛。配合上湯底,蔬菜的味道更加鮮甜👉🏻竹蔗茅根 $78👍🏻值得一贊的去
🍽️ 火鍋隨意門
📍 地址:銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓A室

😋

👉🏻 消暑冬瓜瑤柱脯湯 $218👍🏻

👉🏻蘋果木煙薰手切牛頸脊(細)$298

👉🏻餃子拼盤 $148👍🏻
每一次吃的時候都要猜猜這個餃子🥟是什麼口味,十分有意思。
味道方面,每款都多肉爆汁,跟冬瓜湯底非常合拍。

👉🏻豐盛蔬菜拼盤 $128

👉🏻竹蔗茅根 $78👍🏻
值得一贊的去火飲品,一上菜的時候還以為上錯了,因為他的外形好像一個中古世紀的實驗器皿😂。
還有,他的份量多,適合三至四個朋友分享。

👉🏻大蜆 $88
好大顆的蜆肉,非常鮮甜,跟湯底可以說是絕配。

好味指數: 3.8/5
性價比: 3/5 有加一
環境: 3.8/5
以異國風情特色風作招徠的銅鑼灣火鍋店 - 火鍋隨意門,已開業了一段長時間,鄰近銅鑼灣時代廣場旁,地點方便就腳。餐廳裝修五光十色,心有情調,火鍋配料也相當注重擺盤。可以令食客拍到很多美味的打卡照。火鍋店難得由午市起營業直至深夜,不同時段提供不同的折扣優惠,在非繁忙時間惠顧可說是相當超值性價比很高。.✿ 花膠雞火鍋半隻 💲318作為花膠雞控,每次冇懸念地只會選擇滋補的花膠雞湯底。花膠雞湯底非常足料,花膠份量毫不吝嗇一大片,由服務員席前剪開放進鍋裏。湯底雞味非常濃郁但油脂感不重,濃而不膩是清爽型的口感。半隻雞份量其實也滿多,雞肉鮮嫩浸久了還是很滑嫩。.✿ 手切頂級安格斯牛肉 💲298手切安格斯牛肉,肉味香濃,雪花分布平均,口感嫩滑。牛肉擺盤相當精緻,打卡一流。.✿ 餃子拼盤10粒 💲148餃子拼盤一口氣齊集了所有店家的招牌餃子款式。拼盤包括了:新鮮菜苗帶子餃、韭菜豬肉餃、黑松露蟹肉餃、蟹黃豚肉餃和鳳尾鮮蝦餃每款兩粒。適合我這一種貪心以及不想動腦筋的朋友。.✿ 鬼馬油炸鬼 💲78經典必點的新派特色火鍋料,香脆油炸鬼加上蟹籽墨魚滑,既香脆又鮮美。.✿ 特盛蔬菜拼盤 💲128雞湯底最適合配襯各類不
✿ 花膠雞火鍋半隻 💲318

✿ 手切頂級安格斯牛肉 💲298

✿ 餃子拼盤10粒 💲148
餃子拼盤10粒

✿ 鬼馬油炸鬼 💲78
鬼馬油炸鬼

✿ 特盛蔬菜拼盤 💲128
雞湯底最適合配襯各類不同的蔬菜。特性蔬菜拼盤,齊集很多不同種類的素菜。一整盤色彩繽紛的蔬菜,排得整整齊齊甚有美感。
特盛蔬菜拼盤

❀ 足料竹蔗茅根 💲78
用來盛載竹蔗茅根的器皿也相當有特色,有點像別人放啤酒的大壺一樣。圓球體吸睛的器皿,份量很大一壺可以分到很多杯。
足料竹蔗茅根

餃子拼盤10粒
鬼馬油炸鬼
特盛蔬菜拼盤
足料竹蔗茅根
2023-02-04 39 瀏覽
餐廳裝修分別有三種風格:日和風、中國風同土耳其風,燈飾擺設都會跟據唔同風格而異。新一年,同朋友仔嘅第一餐,咁啱就坐咗係中國風area,除咗燈籠,周圍仲貼滿福字,氣氛滿滿🏮開餐前,著住機師制服嘅店員會為各位乘客送上九宮格醬料盤,調味料自由配搭😆機師哥哥仲會係有需要嘅時候出現,主動幫手剪下花膠、加濃郁雞湯,真係超nice👍🏻♥️∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 花膠雞湯鍋 (半) $318店員先將厚厚兩大塊花膠剪細再放落雞湯煮,再慢慢落新鮮雞。店員建議:先食彈牙花膠➡️再飲碗香濃雞湯➡️最後食埋肉質超嫩滑、雞皮爽彈冇肥膏嘅雞淨係湯底都已經充滿膠原蛋白,滋補養顏🥰❥ 手切頂級安格斯牛肉 (細) $298塊塊厚度大細都一樣,雪花紋分布均勻,醇厚嘅牛油香,爽滑香濃又多汁,齒夾留香🤩❥ 特盛蔬菜拼盤 $128擺得好靚,娃娃菜、生菜、油麥菜新鮮翠綠,南瓜、蘿白、蕃茄仲切成花花造型🌸味道方面,清甜冇草青味👍🏻❥ 餃子拼盤 (10粒)$148鮮蝦雲吞|菜苗帶子|韭菜豬肉|黑松露蟹肉|蟹皇豚肉菜苗帶子爽彈唔韌;韭菜豬肉濃郁冇渣;黑松露蟹肉幽香鮮甜餃子新

❥ 花膠雞湯鍋 (半) $318
店員先將厚厚兩大塊花膠剪細再放落雞湯煮,再慢慢落新鮮雞。
店員建議:
淨係湯底都已經充滿膠原蛋白,滋補養顏🥰

❥ 手切頂級安格斯牛肉 (細) $298

❥ 特盛蔬菜拼盤 $128
味道方面,清甜冇草青味👍🏻

❥ 餃子拼盤 (10粒)$148
鮮蝦雲吞|菜苗帶子|韭菜豬肉|黑松露蟹肉|蟹皇豚肉
菜苗帶子爽彈唔韌;韭菜豬肉濃郁冇渣;黑松露蟹肉幽香鮮甜
餃子新鮮、皮薄餡靚,款款足料😍

❥ 黃金雙拼 $98
魚皮同響鈴即叫即炸,脆口魚皮食落冇渣;響鈴超酥脆嘅口感真係驚艷!!輕輕一咬就散,入口即溶!配埋面層嘅鹹蛋黃醬,超惹味🤩

❥ 足料竹蔗茅根 $68
一開始諗住用地球儀裝嘅份量會好少,但係飲到最後,同朋友都飲咗各兩杯,仲有1/3剩,飲極都有
蔗味香濃,整體清甜而不漏,清熱滋潤🥰

• 餃子拼盤
  • 手切頂級安格斯牛肉
  • 花膠雞湯鍋
  • 竹蔗茅根
2023-02-03 26 瀏覽
成日見好多人去呢間《火鍋隨意門》打邊爐,啲嘢食擺盤靚不特止,食物質素都唔錯,而且環境同食物都可以不停打卡📸╰☆蒜香特色卜卜蜆濃湯鍋 $218一出嚟好有仙氣,勁多新鮮嘅沙白蜆,蜆肉好鮮甜🤤湯底濃郁惹味,蒜香味十足╰☆手切頂級安格斯牛肉 $298安格斯牛油花比例平均,色澤紅潤,牛味香濃╰☆澳洲帶子片$98帶子片入口爽滑╰☆特盛蔬菜拼盤 $128擺盤好靚,好似一盤花咁,份量十足,新鮮爽脆╰☆餃子拼盤 $148有蟹黃豚肉餃、足料鮮蝦雲吞同韭菜豬肉餃,粒粒都好足料,皮薄餡靚╰☆足料竹蔗茅根 $78嘩😍又係可以打卡,用咗好似地球儀嘅🌕波波裝住😍好吸睛,真係睇得又飲得竹蔗茅根味道清甜,清熱又解渴

╰☆蒜香特色卜卜蜆濃湯鍋 $218

╰☆手切頂級安格斯牛肉 $298
安格斯牛油花比例平均,色澤紅潤,牛味香濃

╰☆澳洲帶子片$98
帶子片入口爽滑

╰☆特盛蔬菜拼盤 $128
擺盤好靚,好似一盤花咁,份量十足,新鮮爽脆

╰☆餃子拼盤 $148
有蟹黃豚肉餃、足料鮮蝦雲吞同韭菜豬肉餃,
粒粒都好足料,皮薄餡靚

╰☆足料竹蔗茅根 $78
竹蔗茅根味道清甜,清熱又解渴
2023-02-01 702 瀏覽
朋友食完美食,好雀躍地和我們分享了這間餐廳,講到咁好我哋當然去試下喇😛,餐廳裝修區分了四個區域,有土耳其、中國、日本及法國,我哋就响土耳其區域度食火鍋😋💫🐔招牌花膠雞湯(半隻)$318大大隻原隻厚身花膠蓋住半隻雞,打完卡後,師父隨即將花膠剪開,放落個湯喥,睇見都知骨膠原豐富;先試飲個湯,雞味非常香濃醇厚,雞件嫩滑,花膠煲了一段時間後非常腍滑,鍋底超正👍💫🐂蘋果木煙燻手切牛頸脊(細)$298師傅話响廚房已經煙燻過,出到食客面前都會即時再燻多一次,俾我哋好好打卡📸,睇見都感受到好有仙氣,牛肉非常新鮮而且牛味濃郁,同時亦食到好香嘅煙燻木味,原本以為煙燻味會慢慢淡,點知喺越來越濃,推介呢款👍🥢餃子拼盤(10粒)$148總共有五款餃子每款有兩粒,鮮蝦雲吞、菜苗帶子餃、韭菜豬肉餃、黑松露蟹肉餃及蟹皇豚肉餃,每款餃子都足料好味,不過我哋最鍾意食嘅喺👇菜苗帶子餃:非常爽口彈牙多汁韭菜豬肉餃:傳統風味又好多韭菜🐠脆肉鯇魚$98非常新鮮,脆口鮮甜🍄🥬豐盛蔬菜拼盤$128蔬菜新鮮無渣,南瓜及蘿蔔都好腍甜🥤竹蔗茅根$78好得意嘅地球儀器皿,當然要打完卡先飲📸,清甜潤喉解渴,火鍋必備嘅飲品餐廳裝修獨特,打卡位多

💫🐔招牌花膠雞湯(半隻)$318

💫🐂蘋果木煙燻手切牛頸脊(細)$298

🥢餃子拼盤(10粒)$148
菜苗帶子餃:非常爽口彈牙多汁
韭菜豬肉餃:傳統風味又好多韭菜

🐠脆肉鯇魚$98
非常新鮮,脆口鮮甜

🍄🥬豐盛蔬菜拼盤$128
蔬菜新鮮無渣,南瓜及蘿蔔都好腍甜

🥤竹蔗茅根$78

餐廳裝修獨特,打卡位多,服務員嘅制服仲係機師服添,非常搞嘢🤩

服務態度非常親切有禮😍
食物質素有水準😋

魚堅總評
性價比 5👍
(以5👍為滿分)
  • 蘋果木煙燻手切牛頸脊
  • 招牌花膠雞湯鍋