2020-07-26 637 瀏覽
限聚令同夜晚禁堂食令我一家人唔可以一齊出街食飯,想打邊爐咁可以點算呢,就係叫外賣邊爐,之前食過火鍋撚覺得個湯底唔錯,加上鍾意食鴨血嘅我,所以決定叫火鍋撚。咁啱佢有外賣送餐服務,仲有煲賣,買埋佢鴛鴦煲,$52,原來佢喺淘寶買返嚟,仲有張返現coupon😂佢做緊嘅promotion係咪滿$600運費半價,買滿$1000免運費,為左慳番啲錢,咁叫左$600個個,自己再買啲牛同菜。落order個陣張單都錯左幾次,冇運費減半,鴨血數量錯哂,好啦比左錢之後冇理,等佢夜晚8:00送黎,本身都會預佢遲,我估8:30都會到掛,一路搵CS,淨係叫我耐心等候,等到8:30再望一望張單,比左2個電話條友都係寫錯左,真係冇expect 會2個電話都錯,CS話入岩,但店員寫錯,問佢status出左車未定送錯左地方定點又答唔到,最後佢搵個員工送過黎,叫左6份,但都係漏左3份鴨血,算啦退錢。等到9:15左右先到。但係佢都算有誠意嘅,老闆WhatsApp我道歉。野食都係咁啦,叫外賣真係要預多啲時間
但係佢都算有誠意嘅,老闆WhatsApp我道歉。
野食都係咁啦,叫外賣真係要預多啲時間
外賣送餐
2020-07-13 647 瀏覽
第2次食哩間火鍋 食物同服務質素不錯 黃店得黎仲要好食👍🏻我地叫左超多野食 重點介紹幾款•鴛鴦湯底 133HKD + 30HKD秘製麻辣鍋 vs 蜂巢豆腐白湯鍋湯底藥材味濃 唔鍾意藥材味既朋友要注意⚠️ 兩個鍋都有鴨血先前食過胡椒豬肚雞鍋好得👍🏻安格斯肥牛(小) 209HKD 油花分布平均 肉質幾好食 啖啖肉 正😍A4和牛(小) 289HKD小篇覺得切得太薄&細塊 無食肉既質感 好似食左啖油咁黑豚肉 102HKD 大家都覺得麻麻地 肥膏佔嘅比例太多🤭 3秒響鈴卷52HKD有兩種食法 打邊爐整濕佢 或者 就咁食點甜酸醬 兩者都好鍾意❤️老油條37HKD 反而哩個唔好食 又硬又唔脆每人食一條就無再掂過佢啦😐黃金鹹蛋炸魚皮 56HKD 好邪惡啊 每舊魚皮都沾滿鹹蛋黃食完仲有甜品送 2款比你揀芋圓 & 腐竹沙冰芋圓太受歡迎 無曬 小篇又唔記得叫留起😭 So sad 不過腐竹沙冰都好飲 解熱氣
第2次食哩間火鍋 食物同服務質素不錯

芋圓 & 腐竹沙冰
芋圓太受歡迎 無曬 小篇又唔記得叫留起😭 So sad
不過腐竹沙冰都好飲 解熱氣
2020-07-02 572 瀏覽
天氣開始涼又係hotpot season🍂三心兩意就一定係揀鴛鴦鍋🍲鎮店推介嘅蜂巢豆腐白湯鍋有好多養生嘅材料,仲有原條人蔘加埋雞湯豬骨湯熬製,好想直接當湯飲😋食得辣就岩哂食祖傳秘製麻辣鍋,有大量花椒同乾辣椒,麻香惹味🌶除左湯底出色之外,火鍋料都好新鮮同特別,我最中意食:🥢火鍋撚御用手切肥牛🐮🥢法式龍蝦湯爆漿牛丸🐮🥢創意午餐肉菜甫餃🐷Cocktail同甜品又係另一個highlight❤送嘅腐竹糖水沙冰好少會響出邊食到呢度可以一次過滿足你三個願望🍫🥚食住火鍋咁飲cocktail(西環限定)🍹, 食飽仲可以shisha(西環限定),一班人唔洗諗去邊度下場

天氣開始涼又係hotpot season🍂
三心兩意就一定係揀鴛鴦鍋🍲
除左湯底出色之外,火鍋料都好新鮮同特別,我最中意食:
🥢火鍋撚御用手切肥牛🐮

• 腐竹雞蛋糖水沙冰
  • 極品安格斯肥牛
  • 五色丸丸拼盤
2020-06-24 576 瀏覽
在平日的一個晚上,相約友人到西環的一間火鍋店打邊爐,暢飲暢食固然重要,可以有一個舒適的地方可讓我們閒聊也很重要。那裏寬敞的卡位剛好給我們這樣的感覺。正當我們不知道要選甚麼湯底時,幽默的侍應哥哥立刻向我們搭訕:「你哋係咪有咩選擇困難啊?!」,然後為我們解釋其實麻辣湯底並不太辣,只會帶出香料的麻香,還叫我們大可放心~😂😂😂 不過最後我們都是選了鴛鴦鍋,並沒有完全相信侍應哥哥啊~🤣而事實證明他並沒有作「假證供」的!😆整體來說,它們的肉(牛、豬、羊)都很好。值得一提的是它的甜品竽圓涼粉,既有特別的器皿裝著,亦為油膩的多肉少菜餐帶來少許中和的作用。同時那”jar”腐竹雞蛋沙冰感覺很特別,尤如吃沙粒狀的冰涼腐竹雞蛋糖水似的,到現在還記得那種既熟悉又陌生的感覺⋯⋯😛重點:它是一間黃店!!😌💛

重點:它是一間黃店!!😌💛

2020-06-07 464 瀏覽
我已經食過好幾次,每一次水準都keep 倒,食材新鮮,手切肥牛,炸響零,同黃金炸魚皮係每一次必叫的,同埋勁正嘅腐竹雞蛋糖水沙冰,service 又好,地方亦好寛敞,坐得舒服,一定會再去
2020-01-28 595 瀏覽
之前已經一早聽過火鍋撚這個大名,加上天寒地凍打邊爐就最好不過,趁着朋友生日,約埋佢哋一齊烚吓烚吓。入到店內環境寬闊,座位很多,客人都幾乎坐滿,餐牌選擇很多,最終我們選擇了蜂巢豆腐百湯鍋作為湯底,湯味濃郁,配上蜂巢豆腐是一個不錯的配搭。配料方面,不得不提御用手切肥牛,放入湯內烚一會再放入口,十分香滑,無需大力咀嚼,入口即溶。餐廳內另一賣點,水晶奶皇包, 10分有新意,放入湯底內一會兒再撈起,賣相有些像湯圓,放入口內流心奶黃馬上由嘴內湧出,未想過奶皇包可以放入火鍋內打邊爐,十分特別。另外,餐廳內似乎喜歡以鹹蛋作為賣點,其黃金蛋黃炸魚皮以及流心鹹蛋黃豬肉丸亦獲得朋友大力加持,前者有陣陣鹹蛋黃香,外表金黃鬆脆,後者出其不意,咬下去是有濃郁的鹹蛋黃味,可惜本人不喜好鹹蛋,未能好好品嚐,但朋友們都一致讚賞這兩樣食物。由於朋友喜歡鹹蛋黃,我們另外還點了一到黃金雞軟骨,喜歡煎炸食物的朋友會10分喜歡,可惜份量略嫌有點小。個人很喜歡四寶餃餃拼盤,尤其以韮菜餃味道最為出色可惜份量太少,不夠滿足。另外,我們還有點了脆鯇魚腩,鮮雞件等肉類,亦符合期望。蔬菜方面,粟米十分香甜,我們還點了一些菇類和蔬菜拼盤,用料
另外,我們還有點了脆鯇魚腩,鮮雞件等肉類,亦符合期望。
蔬菜方面,粟米十分香甜,我們還點了一些菇類和蔬菜拼盤,用料新鮮。
最後當然不少得以麵為作結,不過公仔麵價錢較貴,所以只點了一個來分享。
餐廳另外有附送糖水,我們分別點了芋圓糖水以及腐竹糖水冰,前者味道稍甜,不過不失,但是腐竹糖水冰比較驚喜,小小的沙冰嚐到了腐竹雞蛋糖水味,沒有想到味道還是十分不錯。
餐廳在10點後是酒吧時段,燈光會稍稍較暗,但是未有阻礙到我們吃晚飯的氣氛,總括而言,餐廳表現不錯,是值得與朋友再來一次!
團年飯唔想嗌盆菜食中餐咁悶,見天氣又涼左啲,就決定去打邊爐,久仰火鍋撚大名好耐,今鋪就一於去嘆個高質火鍋西環店環境都幾闊落,枱同枱之間唔會好密,裝飾都好精美鍋揀左鴛鴦鍋,一半蜂巢豆腐白湯,一半麻辣湯,兩個都好足料咁,然後就開始瘋狂嗌餸最先嚟既安格斯牛肉好正,仲配埋乾冰😂影相一流再陸續上埋其他野,有黑松露蝦滑配貝柱滑、鮮雞件、珊瑚蚌拼貴妃蚌、黃金魚皮、煎底午餐肉、菜類同寛粉,全部都好新鮮好好味,特別係貴妃蚌好爽口,鮮雞又好滑😍魚皮好香口雖然有啲漏,但忍唔住一件接一件中間加湯係真係加湯,唔係加水,抵讚唔會越打越淡味唯一爭咁啲係午餐肉,煎左反而乾左雖然佢定價頗高,但佢既份量同味道絕對對得住佢啲價錢,驚唔夠飽仲有免費白飯每人食左平均$400位,但我地一致認同會再返嚟食最後仲有甜品送,腐竹雞蛋冰或芋圓糖水,不過不失啦,免費仲想點

西環店環境都幾闊落,枱同枱之間唔會好密,裝飾都好精美

最先嚟既安格斯牛肉好正,仲配埋乾冰😂影相一流

中間加湯係真係加湯,唔係加水,抵讚
唔會越打越淡味

唯一爭咁啲係午餐肉,煎左反而乾左

每人食左平均$400位,但我地一致認同會再返嚟食

• 蜂巢豆腐白湯鍋
  • 極品安格斯肥牛(小)
  • 鴛鴦雙蚌
2020-01-20 281 瀏覽
這晚天氣稍涼,最好便是吃火鍋。火鍋店的裝潢十分雅致,即現代花,又帶點古色古香的味道。然而,食物才是重點,急不及待點了鍋底及幾款火鍋料。有幾款台式鍋如蜂巢豆腐白湯鍋之類,可是我還是僱好中式湯底,最後選了媽媽滋補老火湯鍋。湯底來到時,我們都被嚇一跳,大量的粟米、豬肉、雞肉,太豐富了吧!除了湯底豐富,醬料的選擇也很多,絕對能滿足大部分人的需要。火鍋配料方面,極品安格斯肥牛肥瘦均勻,看上去油潤帶光澤,吃下去軟滑無筋,牛肉味濃,好吃得不得了。香菇貝鮑鮮滑爽口彈牙,帶有陣陣菇香。脆鯇魚腩非常厚身,吃下去很有質感,也沒有我很怕的腥味。吃了幾款肉類,皇帝菜正好清清味蕾。最後要讚一讚這裏的腐竹雞蛋糖水沙冰,香甜細滑,味道濃濃的,讓人一試難忘!當天還有芋圓糖水贈送,滿足!
這晚天氣稍涼,最好便是吃火鍋火鍋店的裝潢十分雅致,即現代花,又帶點古色古香的味道。然而,食物才是重點,急不及待點了鍋底及幾款火鍋料。

除了湯底豐富,醬料的選擇也很多,絕對能滿足大部分人的需要。

香菇貝鮑鮮滑爽口彈牙,帶有陣陣菇香。

脆鯇魚腩非常厚身,吃下去很有質感,也沒有我很怕的腥味。

吃了幾款肉類,皇帝菜正好清清味蕾。

當天還有芋圓糖水贈送,滿足!
2020-01-01 240 瀏覽
早在數年前成為打卡熱點的火鍋撚,到今天聲勢還未減退,那股霸氣依然,一群朋友打邊爐自然更開懷!酸菜白肉鍋現在最火熱,當然要一試。湯底到了之後,一定要喝上一兩口。那一架的牛肉必點,油花均勻,晾在架子上,真令人禁不住要夾下來。不是對這家肉的新鮮程度有信心也不會點這個豬肝,無論麻辣還是酸菜都挺夾。作為肉類愛好者,你不能錯過這五花腩,花雕酒的香盡去油脂的膩,那種鬆化實在難忘!牛骨髓也很特別,那種似有還無的質感,放麻辣鍋更添刺激。最後舉杯,cheers all night!
酸菜白肉鍋現在最火熱,當然要一試。
湯底到了之後,一定要喝上一兩口。
牛骨髓也很特別,那種似有還無的質感,放麻辣鍋更添刺激。
最後舉杯,cheers all night!

2020-01-01 188 瀏覽
如果這為狂熱,你不會就此停止,直至沒有的盡頭。主角未上場前,都需要開胃的小食,恰巧有一黃金系列的推介,分別是多見不怪的魚皮,當然的香脆,一下子就清盤。再來雞軟骨和粟米,想不到的組合,值得來一份。一酸菜白肉,一麻辣,理所當然。老火湯也不錯,下次必點。羊肉是我的狂熱之一,鬆化又帶點羶鮮,跟酸菜白肉很搭!再來一份丸的拼盤,最欣賞蝦丸,彈牙爽口。蔬菜籃和薯粉是每次的必須,前者當作調劑,後者那種口感和精華,妙絕!驚喜來了,八寶芋圓仙草,如果可以,請多給我一碗,就算多飽,哈!
如果這為狂熱,你不會就此停止,直至沒有的盡頭。

再來雞軟骨和粟米,想不到的組合,值得來一份。

一酸菜白肉,一麻辣,理所當然。老火湯也不錯,下次必點。

羊肉是我的狂熱之一,鬆化又帶點羶鮮,跟酸菜白肉很搭!

再來一份丸的拼盤,最欣賞蝦丸,彈牙爽口。

2019-12-28 186 瀏覽
一年容易又聖誕,又是和好友聚聚的時候,順道一起提早做冬。老友住西環,今次由他發辦,去了位於皇后大道西的火鍋撚。祖傳秘製麻辣鍋 - 麻辣鍋香噴噴,麻辣味香濃,內有大量鴨血,用來涮豬牛羊肉一流。黃金蛋黃炸魚皮 - 鹹蛋黃醬味道調得好惹味,每一片新鮮炸得香脆的魚皮都沾滿鹹蛋黃醬,非常可口。一上台,魚皮已被秒殺,一件不留🤣御用手切肥牛 - 肥牛油脂分布平均,色澤鮮艷,肉質香濃,在麻辣鍋裡輕輕一拖就食得,美味非常。黑豚肉 - 因有朋友不吃牛,所以另外點了黑豚肉。作為邊爐牛肉控的我一向少點豬,但這碟黑豚肉另我刮目相看。😍鮮雞件 - 雖然好老土,但雞真的有雞味,實在非常難得。午餐肉煎底 - 相比一般舖頭,這個午餐肉煎底做得較為乾身和結實,可以盡吸湯底的精華。紅薯寬粉 - 麻辣火鍋的最佳拍檔。紅薯寬粉吸收了麻辣湯的味道,很滋味。冰鎮烏梅汁 - 酸甜比例剛剛好,喝下去非常冰凍解渴,打邊爐必備😍

鮮雞件 - 雖然好老土,但雞真的有雞味,實在非常難得。

2019-12-27 157 瀏覽
跟麻辣之友吃火鍋,點麻辣鍋是必須的。用料十足,鍋底未完全滾起已經傳來陣陣麻辣香,湯底還有腐竹及豆腐(本來是有鴨血的,可惜缺貨)。骰子牛肉粒吃火鍋不能沒有牛。牛肉粒大細剛剛好,外熟肉嫩,外層吸收了麻辣香,内裡還保留著肉汁,入口軟彈。涮羊肉片天氣轉冷,大家都想吃羊肉。大家也喜歡羊羶味,配上麻辣湯底就更香濃。水晶奶黃包水晶奶黃包是我十分喜愛的火鍋配料,但有提供的火鍋店已經不多,想不到在火鍋撚可以回味到。外表晶瑩通透咬落軟彈,內裡是香甜的奶黃,沾上麻辣湯底,甜又既辣,奶黃香帶著麻香,還帶點咸味,味道豐富。鴛鴦滑滑拼盤黑松露墨鱼滑/手打靓虾滑都是火锅必吃的配料,軟彈鮮美,黑松露配墨魚一直都是絕配,兩者混合造就更香更甜。蝦滑本身鮮味已經十分吸引。最後送上芋圓甜品,配有紅豆茸,小湯圓及仙草,滿足!

最後送上芋圓甜品,配有紅豆茸,小湯圓及仙草,滿足!
2019-12-16
  • 芋圓糖水
  • 祖傳秘製麻辣鍋
  • 水晶包
  • 骰子牛肉粒
  • 涮羊肉片
2019-12-26 152 瀏覽
天氣轉涼,又是火鍋的季節,因此便約了友人,一起來到。祖傳秘製麻辣鍋$133,屬於台式養生鍋,火鍋內有點藥材,辣味開始時不算太強,算是香辣,不過滾的時間長,就開始辣了些。黑豚肉$102,肉味十足,而且香甜爽口,放在麻辣湯內,更加鮮美。涮羊肉片$92,羊肉片是薄切,沒有羶味,放在湯內一會就可以吃,個人覺得配麻辣鍋底最好。另加麻辣鴨血$22,鴨血嫩滑又爽口,和麻辣火鍋簡直是絕配。 美國桶蠔$159,雖然只得四隻,不過體積頗大,加上味道濃郁,很快已被消滅了。香甜粟米件$44,最近發現和台式麻辣鍋是絕配,因為粟米吸收了辣味後,辣中帶點甜,甜中又帶點香辣,個人對這個層次很喜歡。紅薯寬粉$38,煙煙靭靭,大約滾十數分鐘,便可以吃。手工啤酒-立秋$69,帶點花香,味道濃郁,喜歡手工啤酒的,可以一試。
天氣轉涼,又是火鍋的季節,因此便約了友人,一起來到。

另加麻辣鴨血$22,鴨血嫩滑又爽口,和麻辣火鍋簡直是絕配。

紅薯寬粉$38,煙煙靭靭,大約滾十數分鐘,便可以吃。

2019-12-25 133 瀏覽
咁岩今日黎港島,見到火鍋撚就入左黎食,上次係旺角分店食過一次覺得唔錯。不過環境就西環的比較理想舒適。今次湯底點了個酸菜白肉湯,很夠味,可以先喝碗湯再打邊爐。因為個人喜好咸蛋黃,所以小食叫左兩款前菜,分別是黃金鮮魷和黃金粟米,都好好食。粟米好甜,想不到咸蛋加上粟米都幾夾,口感新鮮。主打當然要有雪花肥牛,質素不錯,牛味重。不是每間火鍋店食的牛肉都有牛味的呢。所以食完我地再追加多次。還有點了珊瑚蚌同桂花蚌,夠新鮮,建議千其唔好落太長時間,否則就變香口膠了。第一次試個紫淮山,味道同普通淮山無乜分別,不過口感爽口d,值得一試。最後仲送了個甜品,冰凍冰芋圓仙草,食完熱野再食凍野真的幾爽!

今次湯底點了個酸菜白肉湯,很夠味,可以先喝碗湯再打邊爐。

2019-12-23 2202 瀏覽
今日約左好朋友食入伙飯揀左佢屋企附近嘅火窩店呢間火窩店裝修得好特別同一般火窩店好唔同原來侍應話佢地9點半後會轉成酒吧俾人chill下!所以呢度嘅餐牌都另有一份係for cocktail嘅嘩!搞到我都想喺度嘆返杯!我地揀左個店家推介白湯超大個窩,而且睇得出好多料未落野之前試飲都覺得好甜☺️我地揀左幾樣野極品肥牛,五彩鮮蔬籃,桂花蚌拼珊瑚蚌,鴛鴦滑滑,五色丸丸,務求試多幾款~🥰肥牛真係超推介超好味!油脂好平均!入口甘香!桂花蚌又係大推好鮮甜!鴛鴦滑滑個黑松露墨魚滑好香松露味!食到超飽,但仲有甜品送🤤🤤🤤可以揀腐竹蛋沙冰又或者芋圓我揀左芋圓好味道,我覺得比一般俾錢嘅甜品店仲要好!順帶一提,負責招呼我地嘅主任超盡責不時就會黎睇下食物啱唔啱我地口味仲俾我偷望到佢幫店外推車嘅人執起推跌嘅貨嘅一幕所以我相信佢嘅熱誠並唔係因為我地係客人好值得讚賞
今日約左好朋友食入伙飯
揀左佢屋企附近嘅火窩店

呢間火窩店裝修得好特別
同一般火窩店好唔同
原來侍應話佢地9點半後會轉成酒吧
嘩!搞到我都想喺度嘆返杯!

我地揀左個店家推介白湯
超大個窩,而且睇得出好多料
未落野之前試飲都覺得好甜☺️

我地揀左幾樣野

肥牛真係超推介
超好味!
油脂好平均!入口甘香!

桂花蚌又係大推
好鮮甜!

鴛鴦滑滑個黑松露墨魚滑好香松露味!

食到超飽,但仲有甜品送🤤🤤🤤
可以揀腐竹蛋沙冰又或者芋圓

我揀左芋圓
好味道,我覺得比一般俾錢嘅甜品店仲要好!

順帶一提,負責招呼我地嘅主任超盡責
不時就會黎睇下食物啱唔啱我地口味
仲俾我偷望到佢幫店外推車嘅人執起推跌嘅貨嘅一幕