2018-10-03 73 瀏覽
平時都好少去旺角 旺角淨係諗到周圍都係放題六點行完朗豪坊 見未到晚飯時間又餓餓地就入去食個晚餐先個環境舒適 唔會因爲同商場融為一體而好嘈可以靜靜地同朋友傾吓計望住個餐牌咩都想食 最終2個人嗌左5樣野食😋牛油果軟殻蟹紙米凍卷牛油果同軟殻蟹真係好好既朋友 不過加上旁邊的甜醬都係第一次蒜蓉牛油雞中翼清湯蘿蔔個牛骨清湯有蘿蔔味 而蘿蔔又夠淋夠甜好好味火車頭招牌湯河嘩 依個個份量真係抵 岩晒share牛腩夠晒淋又多 牛筋超大龍眼冰唔會好甜 飲每一啖都有龍眼味仲有好多龍眼肉添越南三色椰子雪糕新地好滿足 好彩我地早食咋食完走嗰時先發現原來坐滿晒人我地應該太專注喺食物度
平時都好少去旺角 旺角淨係諗到周圍都係放題

食完走嗰時先發現原來坐滿晒人
我地應該太專注喺食物度

2018-10-02
2018-10-03 404 瀏覽
{火車頭}突然傳岀一陣陣香濃馥郁的味道,把不少食客叫停,能看見食客一個個在排隊,那當然要進去享用晚餐🥣至於地點位於旺角朗豪坊4樓,位置方便!這次我們選擇了四款食物,包括烤鵪鶉雞,馬拉盞炒菜,鮮茄蟹肉蝦湯檬,香茅豬扒撈檬,三檸可樂!鵪鶉雞細細隻,但味道卻很不錯,師傅把雞烤得剛剛好,把醬汁的味道滲透在雞肉和雞骨中,雞肉嫩滑,是BB雞的味道,雞皮也燒得脆脆,都不會受到雞油的影響而變淋,想不到會有意外驚喜!馬拉盞炒菜,味道很香濃,但不會因此而過鹹,馬拉盞醬汁也很多,每一啖都吃到醬汁加菜,令口腔充滿著美味的味道,師傅更不會把菜炒得很老,而且保留着新鮮蔬菜的綠嫩,果然值得一試👍🏻鮮茄蟹肉蝦湯檬用上新鮮番茄及茄膏,並配上肉粒及蟹肉絲作為湯底,淡淡濃郁,蟹肉十分美味鮮甜,份量卻比預期多。大蝦肉質鮮嫩,師傅更很細心地把蝦殻清除,方便懶人食用,海鮮是新鮮的,卻沒有雪藏味,加上豆卜及魚肉條作配菜,湯檬及豆卜吸收番茄及蟹肉的味道,吃下去十分美味可口。香茅豬扒撈檬($79),檬粉做得很乾身,再配上甜酸醬和越南辣醬,加上紅蘿蔔🥕絲和青瓜絲,酸酸甜甜令人感覺開胃,檬粉雪白通透,份量也很多,更可和
香茅豬扒撈檬($79),檬粉做得很乾身,再配上甜酸醬和越南辣醬,加上紅蘿蔔🥕絲和青瓜絲,酸酸甜甜令人感覺開胃,檬粉雪白通透,份量也很多,更可和朋友分享。
香茅豬扒煎得不油膩,而且豬扒很厚身,每一啖都可以放心大大啖去食用,豬扒的肉嫩滑,師傅再加上秘製醬汁去煎,便豬扒肉都有獨特的味道,這個價錢可以吃到一碗非一般的豬扒撈檬,果然是物超所值!
三檸可樂用上青檸,檸檬以及鹹檸而制作,鹹鹹酸酸甜甜,三種味道加上十分清新,口感十分特別,有一種喜出望外的感覺,大家不妨一試!
  • 馬拉盞炒菜
  • 香茅豬扒撈檬
2018-09-30 48 瀏覽
我和朋友在朗豪坊行街, 行得很累, 肚也覺得很餓, 和朋友商量吃什麼? 忽然發現有一間鋪頭, 鋪頭裝修得很特別, 門口是一個火車頭, 舖頭側邊有一架單車, 吸引我走進舖頭一坐, 由於肚很餓, 趕快拿起餐牌, 首先叫了一個河粉,河粉很滑,湯也不肥膩,這個河粉的名稱叫,是個招牌河粉,河粉的配料有,牛丸,牛筋,牛腩,肥牛,牛丸很彈牙,牛筋好豐骨膠原,牛腩不黐牙,肥牛也不膩,跟住叫了一碟烤雞,雞皮脆,肉很滑,大蝦柚子沙律,大蝦很大,柚子好清甜,沙律菜好翠綠,沙律汁是好酸和甜,我和朋友都好口渴,各自叫了一杯飲品,我叫的是紅棗子茶,茶很清香,也很潤口,朋友叫的是柑桔檸蜜,味道是鹹和甜,適合喉嚨不舒服的人仕飲用,如果你經過這間餐廳,一定要走進一試,因為是一間值得一試的餐廳,真的令人一試難忘。
2018-09-19
10 分鐘 (堂食)
2018-09-30 48 瀏覽
早幾日行咗去旺角朗豪坊shopping, 買咗幾件衫幾條褲, 行到攰攰地又肚餓, 所以索性喺返朗豪坊搵嘢食!行到去四樓Podium嘅美食坊, 見到一間開咗無奈嘅西餐廳, 於是同友人行過去望下, 見到店鋪裝修都好特別, 廚房設計成一個火車頭車卡咁樣, 入口處仲係有兩架懷舊特色單車在旁, 望一望個餐牌仲有好多賣相好好味嘅食物, 呢間餐廳就係叫做"火車頭越南餐室"...於是, 同友人異口同聲一齊話想入去試下e間餐廳有啲咩好食先!一行到門口有個男經理帶我哋入位坐近門口附近, 太肚餓喇太肚餓喇... 所以嗱嗱臨攞起咗餐牌睇下有咩好食, 嚟到火車頭當然要揀番個"火車頭招牌湯河"啦, 因為我同友人都好鍾意食蝦所以又叫咗個"大蝦柚子沙律", 另外我哋都好鍾意食烤雞所以又叫埋"泰式烤雞"品嚐一下啲滋味, 好嘢食當然要有嘢飲啦!所以叫咗一杯凍嘅"鹹檸檬蜂蜜"同一杯熱嘅"杞子紅棗茶"。。。大約等左十分鐘, 啲食物就陸陸續續送上枱面, 首先嚟咗兩杯飲品, 杯鹹檸蜜有啲檸檬蓉係底甜甜地都好啊冇口味, 另外嗰杯杞子紅棗茶, 友人話飲落都幾滋潤幾清甜。食物嚟啦食物嚟喇! 第一道食物嚟嘅就係招牌湯河, 個湯河係牛肉加

食物嚟啦食物嚟喇! 第一道食物嚟嘅就係招牌湯河, 個湯河係牛肉加牛腩真係成個碗面都係牛肉, 以一個超鍾意食牛肉嘅人嚟講簡直係"勁正"啊... 啲牛肉同牛腩好嫩口同爽口, 食食下就嚟多一道菜, "大蝦柚子沙律", 啲蝦大大隻仲有柚子拌沙律, 甜甜酸酸真係好開胃, 隔咗無奈最後就係嚟埋最後一個餸, 大大碟嘅燒雞仲有泰式甜酸醬, 車厘茄同埋青瓜拌碟, 食落啖啖肉, 烤得真係特別好味, 真係抵讚👍

食後感想: 環境真係唔錯幾舒服好有氣氛, 可以邊食邊傾偈, 叫咗咁多嘢食都係400蚊左右, 等我下次都再去幫襯一下先。

火車頭招牌湯河😋
2018-09-19
火車頭招牌湯河😋
  • 泰式烤雞
  • 火車頭招牌湯河
火車頭在港一段時間,有人話貴,又有人話麻麻地,不過都在旺角開了分店,都算打緊出名堂啦。咁我當然要試一試,搵埋多個有食力的朋友,食餐晚餐先。因為曾經係普度大學讀過書,大學最出名就係製造蒸氣火車頭,所以對「火車頭」呢三個字特別有情意結。首先幾鍾意佢嗰個menu,有介紹火車頭小小歷史,原來係有一個小販喺火車站月台買牛肉粉香到而且賣到街知巷聞,所以就有火車頭之名。睇完歷史,當然要試下咪即係咁香咁好食啦。 今次就嗌咗一個牛油果軟殼蟹紙米凍卷、砵酒牛柳粒、馬拉盞炒菜,仲有佢哋推介火車頭招牌湯河和再加個沙律撈檬。飲品方面就嗌咗凍蘆薈柚子茶,味道唔太甜啱啱好。仲有一個河內特色蛋咖啡, 賣相獨特有趣,咖啡就香嘅,不過層蛋,即係層cream呢就比較甜啲囉,咁所以記得要攪勻啲先好飲。火車頭招牌湯河,香唔香呢?可能得一碗,又未香到全場都聞到。其實真係一個大雜燴,所有牛有關的都有晒,好食而且好多牛呀!咁亦都可以見到有好爽好爽嘅牛柏葉。 湯底清呀,唔太鹹喇,所以食完都唔會口渴。另外,馬拉盞炒菜呢就有少少辣嘅 炒得好惹味。有水準。杯酒牛柳粒啲牛柳粒絕對抵食,粒粒都好大粒,有咬口。(如果有去過台灣夜市食嗰啲火槍燒牛肉

飲品方面就嗌咗凍蘆薈柚子茶,味道唔太甜啱啱好
。仲有一個河內特色蛋咖啡, 賣相獨特有趣

另外,馬拉盞炒菜呢就有少少辣嘅 炒得好惹味。有水準。

杯酒牛柳粒啲牛柳粒絕對抵食,粒粒都好大粒,有咬口。(如果有去過台灣夜市食嗰啲火槍燒牛肉粒,大概呢呢度每粒都係台灣嘅一粒半左右啦) 而且仲配咗多色椒,感覺上呢冇咁肥膩,值得一試。

軟殼蟹紙米凍卷 軟殼蟹脆脆地 個咪仔都做得薄身 再配埋啲菜係清新爽口四個字: 好味好夾!

最後嗌咗一個沙律撈檬啦食咗咁多嘢都想親親地不過呢記得喎親還親一定呢要配埋佢嘅汁,酸酸地好醒胃㗎!

總括而言的確一餐唔錯嘅越南餐,五百蚊左右,食到飽一飽,都值得來開飯
!飲完咖啡...唯有就返去再開工啦⋯⋯
沙律撈檬
蘆薈柚子茶
特色蛋咖啡
2018-09-28 33 瀏覽
去完旺角行街後去左火車頭越南餐室食飯。餐廳係以火車裝潢為主, 頗有特色。 蒸粉包 ($63/4件) - 蒸粉餡料很多,唔洗點醬汁已經夠味,溫馨提示一下, 一定要趁熱食,否則皮變硬就無咁好食!! 牛油果軟殼蟹紙米凍卷 ($65/2條) - 米紙內包了米粉、生菜、牛油果和炸軟殼蟹, 清新唔肥膩。 砵酒牛柳粒 ($138) - 牛柳粒味道普通, 但勝在唔韌, 反而配料蕃茄、洋蔥絲好入味, 送飯一流 火車頭招牌湯河 ($98) - 嘩, 份量超多,車頭招牌湯河配料包括牛肉、牛腩、牛丸、牛筋、牛柏葉、蘿蔔等,湯頭充滿很濃濃的牛骨味,而且食完全唔口渴, 証明無味精。另附上金不換及辣椒、青檸、芽菜, 可隨意加入湯河,增加味道層次。因為份量超多, 建議同朋友SHARE 嚟食, 可以試多D唔同野食吖嘛。 整體服務及水準也好好, 會經常來的😊

整體服務及水準也好好, 會經常來的😊

2018-09-24 52 瀏覽
今日出咗朗豪坊做嘢,做完嘢諗住同同事一齊食個便飯,佢就提議我哋去呢間位於朗豪坊既火車頭越南餐室食越南野~其實我都鍾意食越南菜架,因為好開胃同埋好健康,好岩我呢一D注重健康既人,一入到黎竟然比間餐廳嘅裝修吸引住~~ 因為呢度係以火車為主既餐廳,係呢一度食野好似係火車入邊食緊野咁,好特別既感覺,一場泥到,一定要叫返個香矛豬扒撈檬泥食下啦~香矛豬扒撈檬好好食,我仲飲曬成碗湯個湯底tim,認真正呀!!!我下次同朋友一齊泥先~
2018-09-22 31 瀏覽
今日經過朗豪坊,見有新餐廳開咗,又試下先唔好講食物住,先要大讚服務,大家都知近日天氣好熱,啱啱行完街街既我,初初坐低時都覺得熱, 服務員就主動拎把風扇仔吹我,好窩心呀再加上每張枱都開咗戶外傘,襯埋啲燈光, 好柔和,好舒服, 好似去咗戶外咁好有feel因係宵夜關係,所以只叫左生熟牛肉河…… 個湯好濃,好有牛味!雞絲扎肉湯河……個湯過份淡,唔推介😐叫咗杯鹹檸七, 夠曬凍好潤喉解渴
今日經過朗豪坊,見有新餐廳開咗,又試下先

因係宵夜關係,所以只叫左
生熟牛肉河…… 個湯好濃,好有牛味!
雞絲扎肉湯河……個湯過份淡,唔推介😐
叫咗杯鹹檸七, 夠曬凍好潤喉解渴

2018-09-20 35 瀏覽
行完街街黎到朗豪坊,仲諗住食咩之制,就見到一間好特色的餐廳,我就被佢門面吸引了😊。在內的環境都很舒適很廣闊很空曠,有點像在室外的感覺👍🏿。我們2人點了一個紅酒燴牛尾,燒豬肉丸生菜包,生牛肉湯河同埋2杯飲品(美祿哥斯拉🤣🤣同椰汁涼粉冰😍😍)。食物黎到就已經好肚餓喇🙈,不過都要相機食先😝,個生牛肉湯河好好食,湯底夠濃味之外牛肉亦都好好食,加埋係絕配呀👍🏿讚。2杯飲品都好足料呀💜之後黎埋個紅酒燴牛尾,個牛尾個個汁好濃郁好入味,好食到呢😋😋😋😋😋😋。最後黎埋個燒豬肉丸生菜包,呢個我最喜歡食呀,豬肉丸係熱辣辣,但其他配菜係凍的,所以食落去的感覺好特別,like 👍🏿👍🏿👍🏿。下次會黎食下其他野,因為仲有好多野食都想試😝😝。

2杯飲品都好足料呀💜

2018-09-20
平時去開朗豪坊食飯已經食到有點悶,最近發現4/F food court個層新開左間露天越南餐廳,同以往的氣氛格調好唔同見到餐牌應有盡有,呢間餐廳叫[火車頭],咁當然要試下個「火車頭二人湯河」啦,大大碗湯河🍜入面有好多生熟牛肉及丸類,好夠味。😋小食就試下「牛油果軟殼蟹紙米卷」 ,呢個配搭非常之好,而且軟殼蟹仲脆卜卜非常好味👍 主菜點咗「烤鵪鶉」 同餐廳推薦的「咖哩牛腩煲 」。今次係我第一次食烤鵪鶉,令我喜出望外的是原來它的味道係咁香口同嫩滑,唔會太硬太乾 ,真的不錯。而「咖哩牛腩煲」🥘的咖哩汁非常香濃,牛腩係最好食超級淋👍👍👍大家一定要試下!店員仲建議我地加個薄餅/飯🥙,由於我地一開始食左個火車頭已經好Full啦,所以無用咖喱汁來撈飯,感到有點可惜。 總括而言 呢間越南餐廳的菜式比一般的越南餐廳多好多選擇,水準非常之好 而且用料十足,價錢又親民,好適合朋友聚會同約會

2018-09-12
  • 咖哩牛腩煲
  • 烤鵪鶉
  • 火車頭招牌湯河
6A我地一行六美人睇完 L 風暴就在朗豪坊入面4樓食「火車頭越南菜」。七月去完峴港食過地道越南菜後,到現在沒有食過了。當有美人們建議去食火車頭時,沒有人反對的了。 一於去試食下,香港式的越南菜吧 在入口處,就見到吸引人眼睛的兩架單車,令人想起越南人是喜歡踩單車代步的了。不用講,抬頭一看,就是食越南菜的餐廳了。1)牙車快沙律:好開胃的餐前菜,讓味雷醒一醒神,開始味覺的旅程了。2)蕃茄牛腩:牛腩很霖,好易入口。配上 法包點上蕃茄汁食,真的食一塊法包都唔會夠了3)牛油果軟殼蟹紙米凍卷 +祕制甜醬4)香茅豬扒紙米凍卷只品嘗牛油果軟殼蟹紙米凍卷 +祕制甜醬,覺得配個祕制甜醬,好好食,軟殼蟹加米紙,入口好滿足,食完好開心。5)椰子紅豆冰6)椰子涼粉冰7)馬拉盞炒菜 :好野味,個汁好濃,茶好嫩,好好食。8)三檸蜂蜜(熱):咸檸檬 +青檸 +檸檬 :值得一試好好飲。9)喊檸蜂蜜 (熱)10)蒜蓉牛油法包 :烘的啱啱好,好脆好食好食服務生的態度一般, 落單時聽唔到, 可能在shopping mall 內, 所以有點糟,覺得佢地冇咩耐性,導致落錯單 。

不用講,抬頭一看,就是食越南菜的餐廳了。

3)牛油果軟殼蟹紙米凍卷 +祕制甜醬
4)香茅豬扒紙米凍卷

5)椰子紅豆冰
6)椰子涼粉冰

7)馬拉盞炒菜 :好野味,個汁好濃,茶好嫩,好好食。

9)喊檸蜂蜜 (熱)

10)蒜蓉牛油法包 :烘的啱啱好,好脆好食好食

2018-09-12 29 瀏覽
-味覺有點回來了真的是這個週末最好的消息瘋狂購物瘋狂的享受美食很累但是也很快樂🤹🏻‍♀️-🐷評分 • 3.5/5❣️火車頭招牌湯河整碗湯河端上了的時候真的是完全的震驚了非常的大碗耶裡面的食材是各式各樣的肉丸牛腩牛筋肥牛片白蘿蔔特別需要讚美一下牛腩真的是非常夠味而且入口即化完全是整碗湯河的精萃❣️牛油果軟殼蟹紙米凍卷清新可口的牛油果軟殼蟹還是脆口的的確是不錯的開胃菜❣️越式滴漏咖啡甘甜並存咖啡香氣久久不散去絕對是會讓人回頭的咖啡-
味覺有點回來了

甘甜並存
咖啡香氣久久不散去
絕對是會讓人回頭的咖啡

2018-09-09 40 瀏覽
Lunchtime 喺旺角搵食食飯都唔容易,同fd黎到咁岩有位可以即入就黎左食。個餐牌紙好得意,係用左鐵路路線圖,藍色線係主食、紅色線係小食、黑色線係飲品,要各選一。飲品我地叫左熱羅漢果蜜同熱蘆薈柚子茶。二杯都唔會過甜岩岩好,二杯都係健康熱飲。小食:酸辣去骨鳳爪冷盤酸酸辣辣做前菜食到好開胃,去左骨一啖食落口好方便,正呀!小食:越式蒸粉包就咁睇個名唔知係咩,少見哩款。有d似中式既粉菓,好味呀!主菜:鮮茄蟹肉湯檬 $108好足料既一碗檬粉,湯底用左鮮茄,飲到好鮮甜,因為落左蟹肉。仲用越式春卷、大蝦、豆卜等配料,好大碗,檬粉好掛湯!主菜:法式牛柳粒紅飯哩個飯係今餐最推介!個牛柳粒好林,調味又好味!紅飯係用左茄汁炒既飯,炒至乾身,出色!哩個同朋友都一至大讚!影幾張餐廳環境圖俾大家參考先!
小食:酸辣去骨鳳爪
小食:越式蒸粉包
就咁睇個名唔知係咩,少見哩款。有d似中式既粉菓,好味呀!
主菜:鮮茄蟹肉湯檬 $108
主菜:法式牛柳粒紅飯
影幾張餐廳環境圖俾大家參考先!
午餐
  • 法式牛柳粒紅飯
  • 越式蒸粉包
約左同朋友睇戲,諗住食飽飽就可以有精神睇戲,我地得番一個鐘頭左右,都唔知食咩好,我朋友話一直都好想試呢間餐廳,果日又咁岩唔洗等位,就想入去試下果到所有野食都係單點,無套餐,於是我地分別叫左一款主菜同一杯特飲我就叫左個香茅豬扒撈檬同一杯鹹檸檬蜂蜜,兩款都還可以,最鍾意個香茅豬扒,雖然唔係好厚身,但肉好鬆化,味道都唔錯。而鹹檸檬蜂蜜就不過不失。但我朋友點果兩樣就出左事,佢杯提子梳打,一飲就知道用人造糖漿加梳打出沖出黎咁,就算點搞都好,飲品下面都好甜,好大陣人造糖漿味。再講主食-街頭米碎飯,個飯好細個,份量好少,而且個飯好黏,食落好似會黏住個口咁,唯一讚嘅係香茅豬扒同樣幾好味。我諗我地下次可能都唔會過黎食,性價比唔係好高。

而鹹檸檬蜂蜜就不過不失。

,唯一讚嘅係香茅豬扒同樣幾好味。

我諗我地下次可能都唔會過黎食,性價比唔係好高。
通常都較少在朗豪坊入面的餐廳吃飯,不過大雨的晚上,都不想到處在外面覓食,見到新開的火車頭越南餐廳,好像之前也在港島那邊吃過,味道不俗,那就進去吧~位於朗豪坊food court的樓層,半Open area,座位算多,雖然是平日,但人流頗多,全都滿座,有點擠擁,餐牌選擇也挺多。牙車快沙律:雞絲、海蜇、沙律菜、水果拌上甜甜酸酸的沙律醬,十分開胃,越吃越餓~火車頭招牌湯河:大大碗的生牛肉片、彈牙的牛丸、腍腍的牛筋、爽口的牛柏葉、白蘿蔔等湯底以牛骨熬製而成,牛味極重,河粉浸在湯裡,吸盡湯底的味道及精華,更入味,麵條亦不會乾乾的,乾蔥粒、炸蒜、洋蔥等等灑在麵上,更香口。另外,亦可按自己喜好加入青檸、芽菜、紅椒粒等調味。越南法包:第一次品嚐越南法包,常常聽到去過越南旅行的朋友都會吃很多美味的,以烘熱了的法包製作而成,包裡面塗上一層鵝肝醬,夾上生菜、豬扒、扎肉及醃料蘿蔔絲,口感脆脆的表皮,食物配搭可口,記得趁熱吃啊~美祿哥斯拉:第一口已經品嚐到超濃郁的美祿朱古力味道,真材實料,甜度剛好,推介!