2025-06-12 0 瀏覽
小時吃過的法式牛油雞翼,難以尋回,唯有四處尋覓記憶中的味道。不能說在此的風味跟回憶裡的同味,起碼它的味道勾起我當初迷上法式牛油雞翼的原因 - 就是蒜味油味濃而不庸俗,調味不過份,吃過後也不會有不良的“獲利回吐”。另外下單了蒸粉包配切片札肉,有殿粉之餘又不會太飽,剛好吸收了雞翼的油膩感。更獎勵自己送上美碌恐龍,作為鹹甜對沖的中和劑。整餐晚飯很是完滿。
2025-05-27
2025-05-23 64 瀏覽
火車頭越南餐室位於旺角朗豪坊,逛街後順道來吃飯,真的非常方便。 樓底高,卡位坐得舒適,還有戶外座位。✨ 鮮椰青原個鮮椰青,椰子水清甜,解熱生津,非常解渴。✨ 蒜香牛油雞中翼越式美食,雞翼表面金黃,口感酥脆。滿滿牛油香氣和炸蒜,惹味的一道小食。✨ 小食拼盤豐富的小食拼盤,可一次過嚐到數款不同的越式小食越南炸春捲:用越南米紙卷着碎豬肉、紅蘿蔔、沙葛、木耳和米粉。 口感不膩。沙爹雞肉串:沙爹雞肉味道濃郁,不乾不柴。蒸粉包:粉皮裹着豐富餡料,含碎豬肉、紅蘿蔔、沙葛等,外加炸蒜蓉、炸乾葱和葱粒。扎肉:彈牙。青木瓜乾牛肉沙律:爽口清新。✨ 咖哩牛腩湯河牛腩軟爛入味,富濃郁的咖喱香。咖哩着重香氣濃厚,口味温和帶微辣。河粉吸飽濃厚咖喱湯,十分滋味!
✨ 鮮椰青
鮮椰青
原個鮮椰青,椰子水清甜,解熱生津,非常解渴。

✨ 蒜香牛油雞中翼
✨ 小食拼盤
小食拼盤
豐富的小食拼盤,可一次過嚐到數款不同的越式小食
✨ 咖哩牛腩湯河
咖哩牛腩湯河
河粉吸飽濃厚咖喱湯,十分滋味!
2025-05-12
鮮椰青
小食拼盤
咖哩牛腩湯河
2025-05-18 38 瀏覽
午市二人餐 $288包x3款小食蒸粉包有好大粒發泡膠喺頂都冇發現就上菜好彩我慣性望吓先食啫額外加$28先可以叫牛柳粒紅飯今日好想食 但單點冇得叫問過侍應,佢都話跟餐先有點知上到嚟係油浸嘅 因為係鐵板上 成個水氹咁我要用餐巾朔咁啲 先知識到落口啲飯份量勁少 最底嗰1cm飯仲油浸住,完全冇食到所謂牛柳好靭 仲要有粒勁硬同大嘅骨碎 好在冇勁大力咬落去咋牛柳點解會有骨碎呢?完全唔值加錢 生牛肉湯河 (已經嬲到唔想影相)啲牛肉嚡到喊 唔知咩部位嚟 有筋膜嘅位😞跟餐嘢飲好多都唔包龍眼冰 越南咖啡都要額外加$18杯咖啡煉奶少到完全唔甜我要叫佢俾多少少先似平時越南咖啡嗰個比例使唔使咁慳?服務態度算ok嘅最後加加埋埋又+1 食咗成$388完全唔值呢個價!同等價錢真係食過好好嘅越南嘢絕對唔係挑骨頭嘅人(今次好彩我有挑,如果唔係咬崩牙都似)點解每一樣細節都有嘢甩漏當下投訴都廢事,實在太多問題 樣樣都投訴,搞到我好似西客咁我自己選擇唔會再嚟算喇 冇下次
午市二人餐 $288

包x3款小食
蒸粉包有好大粒發泡膠喺頂都冇發現就上菜
好彩我慣性望吓先食啫

額外加$28先可以叫牛柳粒紅飯
今日好想食 但單點冇得叫
問過侍應,佢都話跟餐先有
點知上到嚟係油浸嘅
因為係鐵板上 成個水氹咁
我要用餐巾朔咁啲 先知識到落口
啲飯份量勁少 最底嗰1cm飯仲油浸住,完全冇食到
所謂牛柳好靭 仲要有粒勁硬同大嘅骨碎
好在冇勁大力咬落去咋
牛柳點解會有骨碎呢?
完全唔值加錢

生牛肉湯河 (已經嬲到唔想影相)
啲牛肉嚡到喊

我要叫佢俾多少少先似平時越南咖啡嗰個比例
使唔使咁慳?
服務態度算ok嘅

最後加加埋埋又+1 食咗成$388
完全唔值呢個價!
同等價錢真係食過好好嘅越南嘢

絕對唔係挑骨頭嘅人(今次好彩我有挑,如果唔係咬崩牙都似)
點解每一樣細節都有嘢甩漏
當下投訴都廢事,實在太多問題
樣樣都投訴,搞到我好似西客咁
我自己選擇唔會再嚟算喇 冇下次
二人午餐  自選小食
牛柳粒紅飯
跟餐先嗌得嘅牛柳粒紅飯  仲要 另加$28
2025-05-18 94 瀏覽
珍多冰好飲,軟殼蟹好吃。我都推薦食春卷,加埋牛油雞翼仲好食。人餐好抵$288就可以有三個小食,兩個主食,同埋加少少錢就有飲品(有啲唔使錢),如果再加多$38仲有埋甜品。環境好舒服,亦有一種香港嘅感覺。值得推介
珍多冰好飲,軟殼蟹好吃。
我都推薦食春卷,加埋牛油雞翼仲好食。
值得推介
📍🇭🇰突然好想食越南嘢🇻🇳店員又熱情邀請我入去就決定立即試試佢!🤣🍃 環境 廚房同收銀處用好可愛嘅火車外觀設計🚃完全切合返佢哋嘅餐廳名💓隔離有落地玻璃採集自然光☀️加上用奶茶色雲石枱設計,好有高級感!枱面上面仲有醬汁,牙籤等等…好方便,唔需要再問店員拎😋 🇻🇳 食物點左一份Lunch set包含一個主菜,一份小食及一杯飲品✌🏼1.胡椒大蜆炒粉絲 ($108) 🔥 胡椒味同香茅味非常之濃🙈基本上食唔到其他味道粉絲比較粗身,呢種粉絲一般都會黐埋一齊,口感比較煙靭但略嫌醬汁唔夠濃,粉絲吸唔到佢嘅味🥹配料仲有扎肉,雞蛋,芫荽🌿更有越式風味蜆肉幾新鮮,不過有幾隻有啲沙🫣 2.蒜香牛油雞中翼 2 件🧈唔太食得出蒜味同牛油嘅香味🫣感覺係一個Juicy有肉汁,不過味道普通嘅炸雞翼👄 飲品 凍羅漢果蜜 🥃羅漢果味好濃,好解渴,值得推薦💓💁🏻‍♀️ 服務店員服務態度好好,有禮貌,仲好細心!見到食蜆有殼,主動拎隻細碟比我放殼💕唔該晒🥰✨推薦分數 : 6.5 / 10
📍🇭🇰
突然好想食越南嘢🇻🇳
店員又熱情邀請我入去
就決定立即試試佢!🤣

🍃 環境

廚房同收銀處用好可愛嘅火車外觀設計🚃
完全切合返佢哋嘅餐廳名💓
隔離有落地玻璃採集自然光☀️
加上用奶茶色雲石枱設計,好有高級感!
枱面上面仲有醬汁,牙籤等等…
好方便,唔需要再問店員拎😋

🇻🇳 食物

點左一份Lunch set
包含一個主菜,一份小食及一杯飲品✌🏼
胡椒大蜆炒粉絲

1.胡椒大蜆炒粉絲 ($108) 🔥

胡椒味同香茅味非常之濃🙈基本上食唔到其他味道
粉絲比較粗身,呢種粉絲一般都會黐埋一齊,口感比較煙靭
但略嫌醬汁唔夠濃,粉絲吸唔到佢嘅味🥹
配料仲有扎肉,雞蛋,芫荽🌿更有越式風味
蜆肉幾新鮮,不過有幾隻有啲沙🫣

2.蒜香牛油雞中翼 2 件🧈

唔太食得出蒜味同牛油嘅香味🫣
感覺係一個Juicy有肉汁,不過味道普通嘅炸雞

👄 飲品

凍羅漢果蜜 🥃

羅漢果味好濃,好解渴,值得推薦💓

💁🏻‍♀️ 服務

店員服務態度好好,有禮貌,仲好細心!
見到食蜆有殼,主動拎隻細碟比我放殼💕
唔該晒🥰

✨推薦分數 : 6.5 / 10
2025-04-22
下午茶
2025-03-19 311 瀏覽
早前約了朋友在朗豪坊晚飯, 行經這間越式餐廳已覺吸引, 這次在附近購物後就在這裡吃晚餐.牛油果素菜米紙卷 $68米紙口感煙韌, 牛油果🥑及沙律菜🌿新鮮好味, 配上特製醬汁很惹味越式蒸粉包拼扎肉各4件 $83擺盤非常精美, 美食以高身木盤盛著.粉皮薄透, 餡料豐富, 有蝦米, 木耳, 蘿蔔絲等, 口感豐富爽口, 味道清新, 令人回味無窮.札肉味道香濃, 口感彈牙.蒜蓉炒雜菜 $88雜菜新鮮, 種類豐富, 有椰菜🥬、西蘭花🥦,、三色椒🫑、洋蔥🧅, 全都清爽味美街頭碎米飯 $98香茅豬扒味道清香, 豬扒口感軟滑, 煎蛋蛋黃香滑, 還有青瓜, 醃蘿蔔絲等配菜這餐廳食物質素高, 款式選擇多, 而且招呼周到, 值得再來, 下次要試其他菜式.  另外還有一些越南小吃售賣.

牛油果素菜米紙卷 $68

越式蒸粉包拼扎肉各4件 $83
擺盤非常精美, 美食以高身木盤盛著.
札肉味道香濃, 口感彈牙.

蒜蓉炒雜菜 $88
蒜蓉炒雜菜

街頭碎米飯 $98
街頭碎米飯

蒜蓉炒雜菜
街頭碎米飯
2025-03-13 348 瀏覽
係香港中心地帶-旺角,想舒舒服服食一餐,又唔想太貴有咩選擇?今次選了旺角朗豪坊的越南餐廳,星期日既下午茶時間入座,選了二人套餐$278(加一服務費)環境:😍裝修非常美觀啊,周圍都有小燈泡,氣氛滿滿🛋️座位都係梳化位,枱與枱之間都好闊落🌿🌼佢因為有落地大玻璃啦,所以有一種俾人喺室外嘅感覺,但又享受住室內冷氣🍃🌬️嘅舒服🤩🤩小食:越式蒸粉包呢個蒸粉包就好似我哋嘅腸粉皮加鮮竹卷既餡🤣未試過可以試吓😏試過就唔使再試小食:蒜香牛油中雞翼佢竟然係炸雞翼,好一般🙂‍↔️小食:酸辣去骨鳳爪酸酸辣辣都幾辣,但係夏天食非常開胃👍🏻主食:金不換牛肉炒河金不換原來同牛肉同炒河係好夾㗎,而且有種好fresh嘅感覺都係夏天不二之選🌻主食:越南焦糖紅燒肉飯比越南兩個字呃咗同普通紅燒肉冇咩分別仲有啲太肥。🫢飲品:龍眼冰(+$12)🧊店家採用碎冰球而非一般冰粒,以保持冰涼亦令甜度適中飲品:越南咖啡(凍)(+$12)整個餐點嘅驚喜所在啊!越南咖啡有種炭香味非常好飲!😋👅好味指數 : 7/10 (當中有3至4分都係嗰杯越南咖啡㗎) ‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘火車頭越南餐室📍地址 :旺角亞皆老街8號

環境:
😍裝修非常美觀啊,周圍都有小燈泡,氣氛滿滿
🛋️座位都係梳化位,枱與枱之間都好闊落

小食:越式蒸粉包

小食:蒜香牛油中雞翼
佢竟然係炸雞翼,好一般🙂‍↔️

小食:酸辣去骨鳳爪
酸酸辣辣都幾辣,但係夏天食非常開胃👍🏻

主食:金不換牛肉炒河

主食:越南焦糖紅燒肉飯
比越南兩個字呃咗同普通紅燒肉冇咩分別仲有啲太肥。🫢

飲品:龍眼冰(+$12)
🧊店家採用碎冰球而非一般冰粒,以保持冰涼亦令甜度適中

飲品:越南咖啡(凍)(+$12)
整個餐點嘅驚喜所在啊!越南咖啡有種炭香味非常好飲!😋

⏰用餐時段: 下午茶
🅿️泊車:朗豪坊停車場
‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘
2025-03-06 372 瀏覽
旺角一向是人流繁盛的地方, 飲食也包羅萬有, 各地美食皆可品嚐得到。越南料理其實有一定程度受中國菜影響, 飲食上有很多相的地方。來到朗豪坊這間越南餐室, 火車頭的佈局頗具心思, 顧名思義的店舖名字。越南河粉是越南菜最具代表性的食物之一, 這裡也有很多配搭選擇。香茅豬扒湯河豬扒外皮酥香, 肉質鮮嫩多汁, 河粉幼滑, 配合香茅的清新香氣, 湯底清鮮, 味道鮮甜而不油膩。香茅雞扒湯河雞扒厚肉有質感, 雞肉嫩滑帶焦香, 湯河的滑順口感與雞扒的豐富味道互相配合, 加上香茅清新香氣, 令口感更有層次。蒜香牛油雞中翼雞翼肥美肉厚, 帶著蒜香和淡淡牛油香味, 口感嫩滑不油膩。越南炸春卷春卷炸得好香脆, 芋蓉饀料酥香幼滑, 配以爽脆生菜, 口感清新。

蒜香牛油雞中翼
雞翼肥美肉厚, 帶著蒜香和淡淡牛油香味, 口感嫩滑不油膩。

2025-02-18 438 瀏覽
🦐 值得再訪嘅越南餐廳餐廳位於旺角朗豪坊中庭,地理位置十分方便~ 行過見到呢間餐廳嘅廚房係用火車做裝修,咁得意嘅😝 餐廳外觀咁俾心機,令到我對佢嘅食物質素都有所期待,好啦試吓你啦~🥑 牛油果素菜米紙卷食越南菜一定要試吓佢嘅米紙卷~ 呢個米紙卷賣相靚,食入口米紙夠薄身,口感煙靭😍牛油果做餡料有一種清新嘅感覺,身為前菜相當出色~ 一定要點埋佢嘅自家製海醬,好惹味 🍞 香草蒜蓉包香氣撲鼻,好重蒜蓉味~ 個包夠晒熱,入口好脆,正🐣 香茅雞扒撈檬雞扒煎過,皮脆肉嫩,香茅味入晒肉😋 撈檬一定要倒埋甜辣醬,新年流流要撈起😝 甜甜酸酸咁好開胃,5分鐘就食晒🦐芝士蒜蓉牛油焗大頭蝦主角嚟啦~ 一上枱就好香,隻大頭蝦比想像中大隻!好厚肉啊,而且大頭蝦好新鮮,肉質鮮甜彈牙,配埋冇得輸嘅芝士蒜蓉牛油汁🙈嗚呀,而家仲回味緊~ 店員好細心,知道我哋要食大頭蝦就隨即奉上手套同濕紙巾,服務好加分💛
🦐 值得再訪嘅越南餐廳

🥑 牛油果素菜米紙卷

🍞 香草蒜蓉包

香氣撲鼻,好重蒜蓉味~ 個包夠晒熱,入口好脆,正

🐣 香茅雞扒撈檬

🦐芝士蒜蓉牛油焗大頭蝦

2025-01-09 676 瀏覽
辦完年貨,shopping完又係搵嘢食嘅時候🤤朗豪坊見到一架火車頭嘅餐廳幾有特色於是就入咗去食晚餐首先頭盤叫咗碟酸辣雞爪外層酥脆,內部卻柔嫩多汁酸辣既味道非常開胃👍🏻另外小食越南炸春卷,外皮炸至金黃酥脆卜卜配搭唐生菜 唔會太漏🥬主食生牛肉湯河配搭香葉青檸等,增添清新的風味牛肉河粉既香氣撲鼻讓人食欲大開適合任何時候享用主食香茅豬扒湯河選用嫩滑的豬扒,經過醃製和煮煮,肉質鮮嫩口感十足與湯底形成完美搭配(河粉)滑嫩,能夠很好地吸附湯汁,讓每一口都充滿滋味最後一杯桂圓杞子紅棗茶女生養生必飲❤️👍🏻
辦完年貨,shopping完又係搵嘢食嘅時候🤤
朗豪坊見到一架火車頭嘅餐廳幾有特色
於是就入咗去食晚餐
主食生牛肉湯河配搭香葉青檸等,增添清新的風味
牛肉河粉既香氣撲鼻讓人食欲大開適合任何時候享用
(河粉)滑嫩,能夠很好地吸附湯汁,讓每一口都充滿滋味
最後一杯桂圓杞子紅棗茶
  • 越南炸春卷
  • 酸辣鳳爪
  • 桂圓紅棗杞子茶
2024-12-28 722 瀏覽
啱啱喺附近做完嘢諗住快閃輕食見到侍應姨姨幾好笑容又唔算多人 入去食個下午茶先好多小食可以揀 同埋好多特飲最後我揀咗兩個小食香茅牛肉蝦餅幾脆嘅就算擺耐啲都無淋不過d牛肉就有啲硬唔算好多汁如果林d會好味d米紙豬肉卷反而好味啲沙律菜爽口,豬肉夠林仲有杯bbq sauce加上去幾惹味提子梳打我要少甜少冰真係做得到我想要嘅😂幾好👍🏿羅漢果蜜幾足料 飲完喉嚨好舒服服務方面 係好有私人空間架因為QR code 落單😂😂
啱啱喺附近做完嘢
不過d牛肉就有啲硬
唔算好多汁
如果林d會好味d
米紙豬肉卷反而好味啲
沙律菜爽口,豬肉夠林
仲有杯bbq sauce加上去幾惹味
提子梳打我要少甜少冰
真係做得到我想要嘅😂幾好👍🏿
羅漢果蜜幾足料 飲完喉嚨好舒服
服務方面 係好有私人空間架
因為QR code 落單😂😂
2024-12-12 676 瀏覽
這家餐廳位於旺角站附近商場大堂內,餐廳外有火車車廂,很有特色,餐廳內的環境輕鬆,服務員有禮貌。越式蒸粉包拼扎肉各4件:粉包外層煙韌,粉包內的餡料很豐富,主要是包括蝦米、粉葛、木耳和紅蘿蔔,口感豐富,扎肉彈牙,肉味鮮甜。椒鹽軟殼蟹:軟殼蟹鬆化,帶點咸味道。蒜蓉炒雜菜:椰菜清甜,西蘭花新鮮,青椒爽脆,洋葱甜,帶點蒜蓉味和咸味。火車頭招牌湯河:生熟牛肉的肉質嫩且牛味濃,牛丸彈牙,牛栢葉爽口,牛膝甘香肥美,蘿蔔很甜,湯底為牛肉清,河粉滑。

椒鹽軟殼蟹:軟殼蟹鬆化,帶點咸味道。

2024-12-10 637 瀏覽
提早感受聖誕氣氛,到旺角朗豪坊影吓🎄聖誕裝飾,🥳🥳🥳,影吓影吓就入了餐廳吃晚餐,因餐廳跟環境氣氛相當配合。💟小食拼盤越南炸春捲 ,沙嗲雞肉串 ,蒸粉包各兩件,扎肉四片及青木瓜乾牛肉沙律。揀拼盤最好的是可以嚐不同款式,款款啱食,當中青木瓜沙律加入煙韌香口的乾牛肉絲, 顯得沙律味道更豐富;而其它的都保持水準,同樣出色。💟鮮茄炆牛腩大大件的牛腩,肉質軟腍入味, 鮮茄汁甜甜酸酸, 味道適中 ,配上白飯吃, 真是絕配呀! 為保持食物的熱度用蠟燭暖住 ,真貼心喔! 💟鮮椰青過往12月天氣寒冷比較少飲椰青,但今年的氣温依然偏高,飲一個鮮椰青🥥,清新又鮮甜,椰肉嫩口滑溜 , 有得飲有得食✌。 💟法包外層酥內裡軟熟, 包身很輕,麵包控一定喜歡。 餐廳除了户內的亦可選擇户外露天花園用餐, 環境同樣舒適浪漫。 侍應招呼週到有禮,值得一讚的。
,因餐廳跟環境氣氛相當配合。

💟小食拼盤

💟鮮茄炆牛腩
!

💟鮮椰青

💟法包
外層酥內裡軟熟, 包身很輕,麵包控一定喜歡

2024-11-01 828 瀏覽
放工落旺角朗豪坊逛逛,約朋友食飯傾下計,《越南火車頭餐室》有特色美食。香茅牛肉米紙卷~越南特色前菜,採用新鮮沙律菜,清新清新爽口,香茅牛肉味道醃得唔錯。咖哩軟殼蟹~軟殼蟹有三大件,掛滿咖哩汁,特別可口,咖哩汁本身唔辣,味道好香濃,好適合配蒜蓉包,非常惹味。香草蒜蓉包(4件)~蒜蓉包大大件,塗滿香草醬汁,品嚐咖哩的最佳拍檔。金不換大蝦炒金邊粉~金邊粉炒得唔油膩,鮮蝦好大隻,爽口又彈牙。朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕~熱辣辣即叫即做,心太軟朱古力唔夠流心。
香茅牛肉米紙卷~
咖哩軟殼蟹~
香草蒜蓉包(4件)~
蒜蓉包大大件,塗滿香草醬汁,品嚐咖哩的最佳拍檔。
金不換大蝦炒金邊粉~
金邊粉炒得唔油膩,鮮蝦好大隻,爽口又彈牙。
朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕~
熱辣辣即叫即做,心太軟朱古力唔夠流心。
2013 瀏覽
2024-10-28
黎到朗豪坊太多食物的選擇成日都唔知揀咩好 剛好近電梯的位置看到這一間 火車頭越南餐室點了幾個小食米紙卷、沙律、酸辣鳳爪其實份量也頗足夠算是幾開胃的前菜最吸引我的 是酸辣鳳爪然後點主菜都是兩個人的份量這個火車頭招牌菜真的很好味道一定要試吓就如圖片所見咁足料其實 兩個女生的話份量真係多 飽到爆炸可能肉的份量多侍應們都好忙碌因為該店位於人流極多的地理位置雖然店舖也大 不過也要等一等位幸好侍應們都好好反應又快 上菜速度也不錯啊
黎到朗豪坊太多食物的選擇
成日都唔知揀咩好
剛好近電梯的位置
看到這一間 火車頭越南餐室

點了幾個小食
米紙卷、沙律、酸辣鳳爪
其實份量也頗足夠
算是幾開胃的前菜