2018-08-01 42 瀏覽
好耐無食過越南野LU,入到黎地方雖小,但裝潢都經過用心設計,餐廳既出邊有大大個火車既設計,令人有一種好似搭緊火車既感覺,都係特別加!!!!而且餐牌食物種類夠多,價錢合理。我叫左個大蝦柚子沙律,83蚊,就有大大盆,而且味道好清新,好開胃,D蝦都好好食,好正,岩曬最近減緊肥既我呀,我仲叩多左個鲜蝦蜜桃米凍卷,63蚊有兩條,好平,成個卷都甜甜地,幾好食,而且唔會肥,我食幾多都得啦~今次有一個咁好既體驗,我下次一定會再泥

2018-08-01 41 瀏覽
呢間越南菜幾好味😋價錢合理,開左係朗豪坊好方便呀!之後同朋友相聚係旺角都會再去。平日夜晚去的,都有好多客呀。.美祿哥斯拉 $38好大杯好邪惡呀😳朱古力控小妹見到都心心眼😍🤤 美祿味特濃呀❗️❗️甜度又岩岩好,好好飲,encore之選🤘🏻椰青$42好清甜,好中意飲椰青呢。.生牛肉湯河 $79好多牛肉!肉質同味道都吾錯,個湯底好足料,味道濃郁,好好味🤤好想飲晒佢😂.香茅牛肉撈檬 $79幾重口味🤣👍🏼我中意酸所以落左好多撈檬汁🤤檬粉既質量幾好,吾會好碎又吾會好難咬果種。.牛油果軟殼蟹紙米凍卷 $65呢個配搭好味🤤好足料!如果皮薄啲會更好☺️.蜜糖魚露雞中翼 $65雞翼脹卜卜,外皮沾滿酸酸甜甜既味道😋好開胃,入面肉質嫩滑👍🏼如果入面味道濃啲會更好。

平日夜晚去的,都有好多客呀。
美祿哥斯拉 $38

椰青$42

好清甜,好中意飲椰青呢。
生牛肉湯河 $79

香茅牛肉撈檬 $79

牛油果軟殼蟹紙米凍卷 $65

呢個配搭好味🤤好足料!如果皮薄啲會更好☺️
蜜糖魚露雞中翼 $65

2018-07-30 40 瀏覽
早前與朋友閃去了越南四日三夜之旅,充分體驗當地風土民情。翻到黎香港回味翻越南美食嘅感覺,黎左旺角朗豪坊呢間新開嘅越南餐廳試下。店內燈光較暗,較為有情調。牛油果軟殼蟹紙米凍卷比較期待這道越南小食,賣相是不錯,咬上去米紙口感很乾身配搭上內裏清新的牛油果香味十足,而當中的主角軟殼蟹都很脆口,整體口感豐富,不算油膩,只是略為不夠凍。砵酒牛柳粒牛柳粒比想像中大,而咬上去口感都很juicy,另外加配一碗白飯,送飯一流,感到十分滿足!火車頭招牌湯河每次黎越南餐廳都必叫嘅王牌主打。份量十分多,好有驚喜。湯河內包含牛丸,牛筋,生牛肉,牛柏葉,成隻牛嘅精髓放灑入去。河粉口感不會太軟,配搭上濃郁嘅湯底,味道恰到好處。好有越南地道特色嘅火車頭湯河。牛油果奶昔本身想叫一杯美綠哥斯拉,但由於暫停供應,所以叫左呢杯牛油果奶昔。平日較少飲含有牛油果嘅飲品,一啖飲上去感覺好新奇,非常有牛油果的味道,一飲就愛上了。喜歡牛油果的朋友推薦可以試試。

牛油果軟殼蟹紙米凍卷

砵酒牛柳粒

牛油果奶昔
2018-06-19
  • 牛油果奶昔
2018-07-30 39 瀏覽
今日老公要返工,又係自己一條友落街食午餐既日子。喉嚨乾乾地咁,好想好想食湯河,上Open Rice search 旺角/越南,好快已經睇到呢間好多讚好的火車頭越南餐室!再睇埋Menu都覺得幾岩食, 一於試試..今日的中午竟然唔駛等位,係食客的立場泥講,呢間野可能冇想像中咁好食,所以都簡左個鲜茄蟹肉蝦撈檬,86蚊都叫左幾抵食既,一食入口,又唔覺得唔好食喎,反而仲好有驚喜喎,我一定會再泥試下!!!!!!!!!
2018-07-26 55 瀏覽
今日經開朗豪坊做嘢,工作完跟同事搵食醫肚,其實朗豪坊都幾多餐廳,但夏天鍾情我就比較食越菜,清新又開胃剛好到左晚市,叫咗個鲜茄蟹肉蝦湯檬,湯入面仲有好多蟹肉㗎,而且d蝦都好好食,好鲜甜,口感好好,番茄湯底都好開胃,酸酸地咁,酸味再加上海鮮既甜味,真係好夾,成個粉既口感好多,好滿足,108蚊,仲要係廚師推薦,真係好抵加!!!!!!呢度既服務員都好好。好有禮貌同埋好好笑容,我係呢度食野食得好開心呀!!!
今日經開朗豪坊做嘢,

2018-07-24 47 瀏覽
Haven’t come to Mong Kok for a really long time and I thought Toastbox, which has now been replaced by Locomotive Contemporary Vietnamese Cuisine, was still in business LOL Oh wells, both of us love Vietnamese food anyway, so we headed straight into the restaurant.Their menu is actually pretty appealing, with colorful pictures and loads of tasty choices.We ended up ordering 2 bowls of noodz, honey chicken wings, rice paper rolls with soft shell crab and a green papaya salad.The noodz with raw be

The noodz with raw beef was surprisingly good! The beef was so tender and juicy! The chicken wings were pretty nice too with the honey as well as some sort of sour sauce which I have no idea what it was LOL

The papaya salad though was not as nice. The whole dish was simply tasteless and we ended up leaving the whole dish as it was served...

hkfoodtour’s official verdict: Quite a cheap option for a simple and quick Vietnamese fix in MK. Worth a try if there’s no line.
2018-07-24 44 瀏覽
今天遇上一堆麻煩的人和事,所以心情特別差。在同層的Icremeria食過超甜的蜜瓜雪糕解愁後,就和朋友走到隔壁的火車頭吃晚餐。沒有晚市套餐,只好散叫,但發現價錢實在很便宜,所以在主菜之外,也叫了數樣小點分享。青木瓜乾牛肉沙律青木瓜絲切得夠幼細,調味也很到位,挺開胃的。蜜糖魚露雞翼是酸甜交集的味道,雞皮炸得頗脆,雞肉很嫩滑。軟殼蟹米紙卷好像每次吃越南菜都會叫這道菜😋 軟殼蟹炸得香脆而不油膩,但米紙令四件米紙卷黏在一起,吃時有點狼狽😂再來是兩大碗越南河及越南檬粉。我叫的生牛肉湯河十分出色。生牛肉有一定厚度,浸在湯裡也沒有變過過份軟腍,而且牛肉味很香,很好吃。很慶幸我加了$15牛丸,因牛丸爽口彈牙,是我最喜歡的口感。河粉頗滑,而且份量很多,肯定飽肚。朋友也喜歡他的香茅牛肉撈檬。他說香茅牛肉很惹味,肉質也頗爽口。檬粉份量同樣不少,他吃得很滿足!最後要一提這杯牛油果奶昔。光看也知其濃度,喝下時更是香濃無比,很足料啊🥑🥑🥑火車頭整體質素比我想像中高,而且服務很熱心、很週到,一定會再來的!

青木瓜乾牛肉沙律
青木瓜絲切得夠幼細,調味也很到位,挺開胃的。

蜜糖魚露雞翼
是酸甜交集的味道,雞皮炸得頗脆,雞肉很嫩滑。

軟殼蟹米紙卷

再來是兩大碗越南河及越南檬粉。

1K
近期我哋食少咗韓國嘢,又少食咗打邊爐,因為A姐口味變晒,佢近期鍾意咗食越南嘢,唔通佢...有...咗?!係我就要儲奶粉錢喇,做返有腳嘅雀仔喇,但事實係佢真係好難捉摸,線之佢想食乜就食乜啦。今日就去到旺角朗豪坊食大坑名物火車頭越南餐室。火車頭招牌湯河有齊唔同嘅精選配料先稱得上係火車頭招牌湯河,先飲啖濃而不膩嘅湯底,牛味香濃唔會死鹹。配料有彈牙牛丸、香滑牛腩片、膠嘅又入味嘅牛筋,仲有牛柏葉同牛爽腩,而最驚喜一定係炆得超入味嘅白蘿蔔啦。而Pho嘅份量都幾多,同A姐share啱啱好呢!蒜蓉牛油雞翼外皮炸得鬆脆,仲食出淡淡嘅牛油香同香濃嘅蒜蓉味道。雞皮脆香,雞肉又嫩又多汁,一人2隻剛剛好。咖喱雞煲咖哩煮嘅過程放入大量香草,當然唔少得九層塔。而混入椰奶嘅咖哩,食落唔辣,但香味就好突。雞件有成6-7件,夠晒嫩滑,今日就配上蒜蓉包,索晒咖喱汁,好好味呀。馬拉盞炒通菜最後食埋份量十足嘅馬拉盞炒通菜,鹹香味濃。

蒜蓉牛油雞翼

咖喱雞煲

馬拉盞炒通菜

最後食埋份量十足嘅馬拉盞炒通菜,鹹香味濃。

2018-07-23
10 分鐘 (堂食)
2018-07-20 37 瀏覽
今晚一家人黎到朗豪坊逛街,行到咁上下晚飯時間,本身打算快快手係foodcount食就算,點知途經嘅時候發現左呢間越南餐館,可能我太耐無去朗豪坊,呢間餐館幾時開我都唔知,望吓餐牌發現價錢都唔貴,所以就決定食我最鍾意嘅越南菜啦。牙快車沙律($62)食餐越南餐,我都忍唔住叫呢個牙快車沙律,爽口嘅椰菜,紅蘿蔔絲,雞絲,加上酸酸甜甜嘅醬汁,食落真係好開胃,餐前食一食墊肚真係一流。可惜份量大啲就好。軟殼蟹牛油果米紙卷($65)已經唔知試過幾多間嘅米紙卷,不過軟殼蟹配上牛油果呢個配搭唔係間間都有,第一啖就食到經過調味嘅軟殼蟹嘅味道,軟殼蟹外脆內軟,加上牛油果嘅軟滑,同米紙卷嘅彈牙,口感好豐富。不過下面配上嘅海鮮醬就有啲奇怪,哈哈,就咁食已經好夠味會更好。馬拉盞炒通菜 ($68)晚餐母親大人話點都要叫款菜食下,餐牌只得通菜一款,有得揀馬拉盞或者蒜蓉,我哋就揀咗屋企小食到嘅馬拉盞啦。火車頭招牌湯河($98)見佢話係招牌湯河,所以就揀咗佢試啦。入邊有牛肉,牛筋,牛丸同蘿蔔,一碗嘅份量都唔細,同屋企人share就差唔多,佢嘅湯底幾清甜味道亦適中,呢個價錢來講性價比都唔算低。椰青($43)見到佢有完個椰青叫,

牙快車沙律($62)

軟殼蟹牛油果米紙卷($65)

馬拉盞炒通菜 ($68)

火車頭招牌湯河($98)

見佢話係招牌湯河,所以就揀咗佢試啦。

椰青($43)

見到佢有完個椰青叫,平時好鍾意飲椰青嘅母親大人落order一定要叫,食咗啲熱氣野再飲啖青青甜甜嘅椰青水,真係好清涼,雖然有俾埋匙羹,但其實入邊都已經冇椰青肉食到。

總括嚟講,朗豪坊呢個地段,呢間越南餐室晚飯時段都唔算太貴,我哋七點鐘入去唔使排隊,但眼見入咗之後就開始有丁點人龍。
睇返餐牌。佢哋嘅午市好似都幾平,下次一於經過再試吓!
2018-07-19 2849 瀏覽
今晚去咗朗豪坊行街買嘢, 接近六點時段 行到腳仔軟開始搵嘢食。 去到food court嗰陣見到有間火車頭食越南嘢。 諗起美味嘅火車頭粉立刻入座。 座位唔算好寬闊,店內全是open嘅area, 每張枱都有戶外傘(當然都是室內), 配上落地玻璃同日照, 營造了戶外的氣氛, 感覺舒服又開揚。火車頭招牌湯河$98 有齊曬唔同種類材料, 個湯濃而不膩, 入口唔會劲鹹, 有牛味。 牛丸彈牙, 牛腩片香滑, 牛筋骨膠 勁重,又腍又入味, 仲有牛柏葉, 牛爽腩, 炆煮得超入味嘅白蘿蔔, 好豐富樣樣都好好食! 不得不提這個小匙羹碟, 可以方便承載辣椒魚露或其他調味料,細細隻很貼心。蒜蓉牛油雞翼(4件)$63外皮炸得很鬆脆, 滲出牛油香。雞翼很大隻, 咬開仲啖啖肉很juicy !紅酒燴牛尾$118 賣相很靚, 有很多蘿蔔和三色椒配菜。 牛尾炆煮程度非常標準, 唔會軟淋到一咬即散。 軟腍得嚟有咬口。 牛尾都有成6,7件,份量很足。 個汁充滿洋蔥嘅甜 同牛尾香, 撈埋白飯一流! 難怪成為推介菜式。三檸蜂蜜$32有齊青檸,檸檬和鹹檸的味道。 不過如果用梳打水沖比較好。鹹檸 七喜$30咸檸檬已打碎渾入七喜中,

火車頭招牌湯河$98

蒜蓉牛油雞翼(4件)

蒜蓉牛油雞翼(4件)$63

紅酒燴牛尾

紅酒燴牛尾$118

三檸蜂蜜

三檸蜂蜜$32
有齊青檸,檸檬和鹹檸的味道。 不過如果用梳打水沖比較好。
鹹檸 七喜

鹹檸 七喜$30
咸檸檬已打碎渾入七喜中,冰涼解渴潤喉,爽!

椰汁綠豆冰

椰汁綠豆冰$36
有刨冰的感覺,綠豆蓉很香, 配合香濃的椰汁, 對我來說可以成為美味的甜品

越南三色椰子雪糕新地

越南三色椰子雪糕新地$52
椰子雪糕很香, 配以綠豆蓉紅豆蓉 和一些條狀米糕, 味道很夾,口感豐富。 但稍嫌紅豆蓉偏甜。

入夜之後開始轉播在較高樓層的live演唱 , 加上旺角的夜空景色, 甚有氣氛!
火車頭招牌湯河
蒜蓉牛油雞翼(4件)
紅酒燴牛尾
鹹檸 七喜
椰汁綠豆冰
2018-07-19 40 瀏覽
上個月同朋友係越南番黎之後就一直都好想再食越菜,忍唔住所以就係朗豪坊一帶搵下有冇越菜可以食,最後決定泥呢間火車頭越南餐室試下!係門口等左陣,但都好快有位,平日黎食都好full,可能因為呢到既價錢相對其他越式餐廳比較平,所以好多人幫襯。我同朋友兩個女仔唔嗌太多野,因為驚食唔曬,所以就揀左我最愛既牛油果軟殻蟹米凍卷、芝士蒜容牛油焗大頭蝦,228蚊,未食已經聞到有好香既芝士蒜容味,食落口就覺得呢三樣野真係好夾,我下次再食一定要叫多次呢碟野

2018-07-19 36 瀏覽
火車頭越南餐室菜式既價錢普遍都係唔太貴既,價錢都好親民,唔怪知得平日夜晚見到都好full啦~我叫左個牛油果軟殼蟹米凍卷$65,一塊簿簿透明既皮,包住青瓜、生菜同軟殼蟹,食落自然唔會覺得油膩同埋有罪惡感,咁平既價錢食到叼好食既軟殼蟹我覺得係好值得既,呢度既特飲都唔可以睇少加,我叫左一杯薄荷青檸梳打,30蚊,好抵飲,大大杯,而且有好大陣薄荷味,好清新,好開胃,好好飲,好岩鐘意食薄荷既我,我推薦比鐘意食薄荷既你地
火車頭越南餐室菜式既價錢普遍都係唔太貴既,價錢都好親民

2018-07-19 23 瀏覽
係旺角想搵野食又唔想太用腦就通常會黎商場,質素不會太參差,選擇應有盡有。朗豪坊係最常會去的選擇,見到係天后食開的火車頭,決定就你吧!特別喜歡這小小的單車,掛著越南的國旗🇻🇳,很有越南味道。一坐下已急不及待要點小吃!青木瓜牛肉乾沙律用牛肉乾而非牛肉的確少見,調味有點過甜,不過一絲絲的青木絲和紅蘿蔔絲清新爽口,是開胃菜。唯份量太少了。香茅牛肉米紙卷牛肉只作輕輕的調味,但也是比較甜。米紙卷黏着一塊的,要分開他們有點困難。要讚的是牛肉塊平均的卷在中間,不會有偷工減料的情況。小小的只有四卷,不太夠吃呢。火車頭湯河生熟牛肉,牛丸牛筋,全都在碗中了。最喜歡生熟牛肉,加$15即可加大分量!唯牛筋不夠軟身,不過湯底清香,吃完麵後可飲掉呢!紅酒牛尾配法包紅酒鹹,牛尾有點少呢,就有兩舊大大的沒有肉的骨和兩舊中型和一小舊牛尾,倒是有大量的洋蔥和椒。法包太軟了,一點也不法包,但用來沾紅酒汁也不錯。整體食物質素加上地理優越算是對得住價錢,唯分量真的太少了,而且可能太多人的關係,根本不通坐久了。

特別喜歡這小小的單車,掛著越南的國旗🇻🇳,很有越南味道。

一坐下已急不及待要點小吃!

青木瓜牛肉乾沙律

香茅牛肉米紙卷

要讚的是牛肉塊平均的卷在中間,不會有偷工減料的情況。
小小的只有四卷,不太夠吃呢。

火車頭湯河

紅酒牛尾配法包

法包太軟了,一點也不法包,但用來沾紅酒汁也不錯。

2018-07-18 26 瀏覽
今日因要到朗豪坊附近寫字樓辦點公事,老板好人叫我辦完事後可以放工,不用再回公司,好耐冇行朗豪坊了,好多商店都吾同左,尤其是4樓的食店,一望就見到有一列火車,原來是食越南菜的火車頭越南餐室,廚師正在火車內忙著為客人準備食物,旁邊開放式的座位,都差不多滿座,再睇下接待客人枱上的餐牌,圖文並茂吸引我想試試,立即打電話叫埋老公來陪我食,之後就登記排隊入座。雞絲扎肉湯河:湯底鮮河粉滑,扎肉彈牙,雞絲不鞋口,加入另上的銀芽芫茜、檸檬汁和辣椒,就可品嚐一碗正宗的越式湯河,非常美味!越南炸春卷:春卷炸得香脆,餡料飽滿,上枱時還是熱的,用生菜包住,加些香葉和特製醬汁,一口咬落,香脆又好味!街頭米碎飯:豬扒入味夠鮮嫩,加埋惹味配料和蛋,無論口感和味道都好豐富,美味可口!泰式烤雞半隻:用多種香料醃製過,烤至金黃色,皮香肉嫩,點些特製醬汁,酸甜中帶我令味道更香更濃!椰子涼粉冰:椰子味濃郁,味道香甜,涼粉滑溜!藍妹啤酒

泰式烤雞半隻:用多種香料醃製過,烤至金黃色,
皮香肉嫩,點些特製醬汁,酸甜中帶我令味道更香更濃!

椰子涼粉冰:椰子味濃郁,味道香甜,涼粉滑溜!
藍妹啤酒
2018-07-10
10 分鐘 (堂食)
2018-07-17 37 瀏覽
位於旺角朗豪坊4樓,門口有大大個火車頭。係咁多人既商場入邊真係好顯眼,位置唔難搵,尚算方便。餐廳樓面裝修新淨企理,卡座舒適,就算一大班人泥都唔怕冇位坐。隨意點了幾款美食,價格合理,質素滿意。先講咖哩牛腩煲,咖哩汁香滑濃郁,加上牛腩簡直係一絕!!!!!而且只賣108蚊,價錢好合理,大大煲,少少錢已經可以令到你好飽,呢度既侍應服務好好,笑容好好,好有禮貌,好加分,我係呢度有一個好好既體驗,我會再泥加
位於旺角朗豪坊4樓,門口有大大個火車頭