2019-02-19 267 瀏覽
呢日同朋友仔去完屯門時代廣場行完街去左位於北翼嘅《火水爐》食嘢。餐廳裝修到處充滿七、八十年代懷舊擺設及佈置,十分有特色。餐牌上面有好多以花膠為材料嘅菜式,當然要試下。先點2款自選花膠米線:招牌燜花膠豬紅豬粉腸麻辣湯生麵 - 麻辣湯底夠麻夠辣,麻味及辣味各自明顯得嚟又十分均衡。麵質彈牙,花膠大片爽彈,同豬血、豬粉腸一齊吸左麻辣味之後,整碗麵味道唔錯!招牌燜花膠爆漿魚丸豬手麻辣湯粗麵 - 粗麵麵質爽彈無鹼水味,爆漿魚丸滋味彈牙,豬手炆得腍身入味,加上大片爽彈的花膠,十分豐富好食!招牌老火花膠鷄湯 ($38) - 花膠足料彈牙,鷄湯味道豐富鮮甜,好飲。蟲草花花膠鷄湯 ($42) - 加了蟲草花後,更添鮮甜。脆炸陳皮魚蛋 ($20) - 外面帶煙韌香口,裡面魚肉味道調校得好好,口感爽彈。紅豆奶茶 (跟麵 +$14) - 茶味有層次唔會澀,紅豆甜度及軟硬度適中,茶味同紅豆味好夾,唔錯!咸檸七 (跟麵 +$10) - 跟麵只需$10,抵飲。呢餐食物及服務都相當唔錯,價錢實惠,餐廳裝修又有特色,絕對值得一讚!

餐廳裝修到處充滿七、八十年代懷舊擺設及佈置,十分有特色。

餐牌上面有好多以花膠為材料嘅菜式,當然要試下。

先點2款自選花膠米線:

蟲草花花膠鷄湯 ($42) - 加了蟲草花後,更添鮮甜

咸檸七 (跟麵 +$10) - 跟麵只需$10,抵飲。

2019-02-18 66 瀏覽
難得新年仲放緊假, 當然要陪下屋企人啦,行行下發現滿記糖水對面, 新開左一間食雞煲既鋪頭,門口仲有好大張戲院海報, 再睇睇 menu,原來係食花膠雞煲加任何火鍋, 見涼涼地就試下啦 店入面裝修都走懷舊 style, 木枱同火水爐都是父母小時候回憶呢~另外亦用左好多戲名既燈做裝飾, 超懷舊呢揀左花膠雞牛小排海鮮套餐, 每位 $298 點完野就先送上餐前小食, 有炸魚蛋同炸燒賣,影下相食下小食, 好快就上花膠雞煲啦~用計時器倒數, 一響就會有店員過黎幫手撈撈煲內食物,香噴噴~之後就食得啦~花膠份量絕對唔手軟, 勁多同好厚,又唔會碎濕濕, 勁正!辣度方面是小辣, 正雞都好滑同好多, 又辣又麻, 好正~飲品方面基本包了可樂, 忌廉, 七喜,啤酒要另外點, 但都好抵飲, $28 有 3 罐獅威 連冰桶都懷舊一番, 用痰罐代用 大家唔洗膽心, 係全新既~哈哈吃完雞煲就到打邊爐,依度唔會係雞煲裡面再加湯打邊爐 揀左芫茜皮蛋湯底, 清清地中和下頭先既麻辣~第一樣黎既係海鮮盤~有墨魚滑, 蝦, 蜆, 魚片同蠔;墨魚滑好彈牙, 吃得到墨魚粒;蝦都好大隻又爽甜;蜆雖然不算大隻, 但每粒肉都脹卜卜又鮮甜;魚片
門口仲有好大張戲院海報, 再睇睇 menu,
原來係食花膠雞煲加任何火鍋, 見涼涼地就試下啦

另外亦用左好多戲名既燈做裝飾, 超懷舊呢

揀左花膠雞牛小排海鮮套餐, 每位 $298
點完野就先送上餐前小食, 有炸魚蛋同炸燒賣,
影下相食下小食, 好快就上花膠雞煲啦~

用計時器倒數, 一響就會有店員過黎幫手撈撈煲內食物,
香噴噴~之後就食得啦~
花膠份量絕對唔手軟, 勁多同好厚,
又唔會碎濕濕, 勁正!

辣度方面是小辣, 正
雞都好滑同好多, 又辣又麻, 好正~

飲品方面基本包了可樂, 忌廉, 七喜,
啤酒要另外點, 但都好抵飲, $28 有 3 罐獅威

連冰桶都懷舊一番, 用痰罐代用

大家唔洗膽心, 係全新既~哈哈

吃完雞煲就到打邊爐,
依度唔會係雞煲裡面再加湯打邊爐

揀左芫茜皮蛋湯底, 清清地中和下頭先既麻辣~

第一樣黎既係海鮮盤~
有墨魚滑, 蝦, 蜆, 魚片同蠔;
墨魚滑好彈牙, 吃得到墨魚粒;
蝦都好大隻又爽甜;
蜆雖然不算大隻, 但每粒肉都脹卜卜又鮮甜;
魚片有少許骨, 但味道很鮮
蠔的肉質不錯, 很新鮮

其他任食配料都好多款,
牛小排勁正, 好淋好好味, 叫左好多碟~

大部份任食配料都好有水準,
絕對唔係街外果種 hea 食材

食到最後仲有紅豆涼粉冰送

紅豆大大粒又好淋, 加上練奶, 涼粉同雜果點會輸呢~

家人都大讚服務好同好食

仲話會介紹朋友試添~哈哈
2019-02-17 115 瀏覽
2個人去叫左298最貴果個餐第一次叫一分牛小排 得2塊第2次叫3分 得4塊任食打邊爐都預左點知再叫多幾分2-3個字都唔比果幾塊牛肉我催多兩催佢是但比最cheap果隻美國肥牛想呃我我當然唔接受之後又等多2個字都無忍唔住再追 等完又等最後先得一分2-3塊當然一人食得幾塊唔會夠所以再點 結果又係等好耐再用d 平價牛想過骨我地唔接受 負責人洪先生就話係唔同部位仲話唔接受都無得換做生意極度唔老實 態度亦差!可惜一開始無預計咁唔老實無影底頂級牛小排既相只有影到用來呃人既美國肥牛睇返openrice人地影既牛小排就知我影既相中一定唔會係牛小排
2個人去叫左298最貴果個餐

再用d 平價牛想過骨
我地唔接受

負責人洪先生就話係唔同部位
仲話唔接受都無得換
做生意極度唔老實 態度亦差!
可惜一開始無預計咁唔老實

無影底頂級牛小排既相
只有影到用來呃人既美國肥牛
睇返openrice人地影既牛小排就知
我影既相中一定唔會係牛小排
2019-02-17 1661 瀏覽
聽說屯門市中心最近開了一間懷舊風的火鍋店,於是新年放假期間便與家人去懷舊一番啦~地點在千色店對下兩層, 好日子酒樓附近,一下電梯就會看舊式的戲院海報, 所以非常容易找店內座位也很多, 抬頭就看到很多電影名的霓虹燈,英雄本色, 最佳拍檔, 天才與白痴, 雞同鴨講等等.....家人拍照拍得很開心呢~坐下來便立即送上小食, 炸魚旦及燒賣~脆卜卜的再配上泰式酸辣醬, 好味~ 食物方面主打花膠雞煲 + 任食火鍋, 分了三款 : 花膠雞安格斯套餐  ($198@)花膠雞安格海鮮套餐  ($258@)花膠牛小排海鮮套餐  ($298@)新年當然要食豪d, 所以點了第三款雞煲絕對要配上啤酒, 外加了獅威 (三罐 $28)用痰罐當冰桶拿來 (當然是全新),另外這裡是用戰鬥碗飲酒的, 非常豪氣~第一樣來的是花膠雞煲, 同時會附上計時器,響起來店員就會來翻一下煲內食物後便可以吃啦~花膠份量很多, 而且很厚身又大塊, 非常滿足選了 BB 辣, 非常惹味,雞件非常多, 吸了汁也不會過咸,非常喜歡這點, 坊間的雞煲都偏咸,這裡的味道剛剛好呢吃完雞煲後便選火鍋湯底,選擇非常多, 點了莞茜皮蛋鍋,值得再讚的是火鍋湯底
聽說屯門市中心最近開了一間懷舊風的火鍋店,
於是新年放假期間便與家人去懷舊一番啦~

地點在千色店對下兩層, 好日子酒樓附近,
一下電梯就會看舊式的戲院海報, 所以非常容易找

店內座位也很多, 抬頭就看到很多電影名的霓虹燈,
家人拍照拍得很開心呢~

坐下來便立即送上小食, 炸魚旦及燒賣~
脆卜卜的再配上泰式酸辣醬, 好味~

食物方面主打花膠雞煲 + 任食火鍋, 分了三款 :
花膠雞安格斯套餐  ($198@)
花膠雞安格海鮮套餐  ($258@)
花膠牛小排海鮮套餐  ($298@)

新年當然要食豪d, 所以點了第三款

雞煲絕對要配上啤酒, 外加了獅威 (三罐 $28)
用痰罐當冰桶拿來 (當然是全新),
另外這裡是用戰鬥碗飲酒的, 非常豪氣~

第一樣來的是花膠雞煲, 同時會附上計時器,
響起來店員就會來翻一下煲內食物後便可以吃啦~
花膠份量很多, 而且很厚身又大塊, 非常滿足
選了 BB 辣, 非常惹味,
雞件非常多, 吸了汁也不會過咸,
非常喜歡這點, 坊間的雞煲都偏咸,
這裡的味道剛剛好呢

吃完雞煲後便選火鍋湯底,
選擇非常多, 點了莞茜皮蛋鍋,
值得再讚的是火鍋湯底會用另外一個鍋,
不是在雞煲內加湯, 這樣便不會過油

套餐另外包了一份海鮮拼盤:
海蝦 - 很大隻和鮮甜
墨魚滑 - 夠爽及很彈牙
蠔 - 淥完也沒有縮小, 很有蠔味
蜆 - 份量很多, 而且粒粒飽滿
魚片 - 大大塊又不腥

肉類方面包了三款牛肉及一款豬肉,
頂級牛小排, 特級安格斯牛, 美國珍寶肥牛, 黑毛豬肉片,
我們主攻牛小排, 油脂分佈很平均,
吃起來很淋又有肉味啦~超正

安格斯牛肉和豚肉也不錯,
肉質也夠淋

其餘火鍋配料選擇也很多,
特別是丸類,很多任食火鍋的丸類都是一口粉,
但這裡的很不同,
而且有粟米豬肉丸及墨汁墨魚丸,
都是坊間少有的

飲品包了可樂,七喜及忌廉;
絕對足夠

最後還會送甜品,懷念的紅豆涼粉冰~
紅豆大大粒又夠淋,好味

和家人都非常滿意,坐得很舒服,
而且沒有漏單,每碟食物份量都按人數給,
不會造成浪費

是晚和家人都很滿足
2019-02-16 159 瀏覽
屯門開咗間新開嘅雞煲火鍋店,主打係花膠。門口已經好搶眼喇,就係70年代懷舊風!好有feel!!!!雞煲有兩種套餐$258/$298,新年第一次黎食就食豪d啦!頂級牛小排!!😍一開始就等我食雞煲先,揀咗小辣,辣味唔太重但係就越食越麻😐唔食得麻辣嘅記住揀小辣喇。花膠好爽口,好食但份量唔多有少少唔夠喉添。之後打邊爐我哋揀咗卜卜蜆,原來係自己落蜆架,湯底係好濃郁嘅魚湯,好清甜!!飲得出係真材實料👍🏻👍🏻👍🏻牛小排無揀錯,係好好食😍🤩其他火鍋配料選擇都好多,質素都真係不錯!!!就連飲罐啤酒都係用痰罐黎裝架,又用碗飲,懷舊得好徹底,有heart!!加分👍🏻👍🏻👍🏻會再黎!!

就連飲罐啤酒都係用痰罐黎裝架,又用碗飲,
懷舊得好徹底,有heart!!加分👍🏻👍🏻👍🏻會再黎!!
2019-02-14 166 瀏覽
之前好多明星都去食嘅火水爐火鍋館 竟然喺屯門新城市廣場都開咗分店 叫做火水爐花膠館新界人嘅我梗係要去食下 同班朋友gathering平日夜晚嚟到人太多 唔使等位 枱櫈用咗好多大排檔嘅木摺枱好有特色 而且仲加咗好多霓虹燈做裝飾 仲有舊時嘅電影海報 非常有設計感 不過環境音樂有啲大聲 傾計太方便呢度係先食雞煲 然後再打邊爐雞煲 係即叫即煮 等咗一陣先有得食 食之前仲有小食炸燒賣可以食雞煲雖然係少辣 但係都夠味 雞件非常滑溜 而且好惹味 重口味嘅人一定鍾意食 煲入面仲有少量花膠同豬皮 同樣索曬雞汁嘅味道之後就可以轉煲打邊爐 我哋揀咗沙嗲湯底 超級無敵濃郁 好似食緊串燒沙嗲汁咁 但濃味得黎係好食嘅海鮮拼盤有墨魚滑 鮮海蝦 大大隻嘅巨型生蠔 等等 全部都夠新鮮 用嚟打邊爐一流 不過配上沙嗲汁唔係太夾

新界人嘅我梗係要去食下 同班朋友gathering

身為新界人,有新餐廳一定第一時間知,火水爐都開到入屯門,就喺以前馨居果個位,門面到裝潢都好容易吸引到人目光,所以平日夜晚生意都好好。鋪面唔算好大,但由於採用舊式大排檔嘅格局,其實相同之闊落,枱與枱間有充足空間。鋪頭裝修行懷舊路線,七十年代咁嘅特色,火水爐,電影院,霓虹燈、階磚都勾起好多人回憶menu分幾款套餐,最平就198蚊起,任食火鍋配料例如牛肉、黑毛豬肉片、蔬菜、丸類等等,主打花膠雞,可以揀雞煲或者雞湯鍋,前者先食雞煲,之後仲可以揀湯底,兩小時任食任飲,如果9點後入座仲會減多30蚊,性價比都算唔錯。花膠雞鍋、頂級牛小排套餐:可以揀麻辣花膠雞煲或濃厚花膠雞湯鍋,我地揀左後者,花膠雞湯鍋入面都幾足料,有好多雞件、瓜同花膠。花膠軟滑,共兩大片,滋潤養顏。雞件比想像中好食,雞肉唔會太鞋,尤其係脾位,仲幾嫩滑添。湯底有花膠味,唔算好濃郁,但清清地,可以飲兩碗先打邊爐。個煲唔係好大,我地都要食左D瓜先開始打邊爐。呢個套餐包左三款牛肉,頂級牛小排、特級安格斯牛肉同美國肥牛,三款當中就當然係牛小排最出色。脂肪均勻,唔會雪到死實,肉質軟淋,仲有肉味。安格斯牛肉都唔錯,唔鞋口。另外仲有黑毛豬肉片,都o

呢個套餐包左三款牛肉,頂級牛小排、特級安格斯牛肉同美國肥牛,三款當中就當然係牛小排最出色。脂肪均勻,唔會雪到死實,肉質軟淋,仲有肉味。安格斯牛肉都唔錯,唔鞋口。另外仲有黑毛豬肉片,都ok,幾滑,薄身,唔肥。

餐前小食有魚蛋同炸燒賣,幾有趣。

時令海鮮拼盤一份有蝦,沙白、蠔同魚片,每人兩隻蝦,質素最好,食落係爽嘅;沙白同蠔雪得比較勁,記得淥耐少少。墨魚滑都幾彈牙;魚片有少少腥味,老實講個拼盤我就覺得還好而已。

火鍋配料有好多款,超過五十款,牛肉、豬肉、丸類、餃,其中芝士丸、水餃、雲吞都唔錯

仲食左水魷、豆腐。

響鈴都ok嘅。

粟米正常,比較細舊,同埋唔係好甜。蔬菜類選擇多,生菜、娃娃菜、白菜、西洋菜、菜心、店芹,仲有好多菇菌呀,薯仔、南瓜等等。

最後仲有個甜品,好傳統嘅紅豆冰,加左涼粉同雜果,牛奶底,甜甜地,幾好食。
2019-02-13 188 瀏覽
之前喺旺角分店食過 火水爐 已經留下深刻印象,今次係新界區屯門時代廣場開分店一定要來試吓,今次花膠雞煲做賣點😍😍裝修懷舊,緣色為主調配合火水爐的顏色,給人一種懷緬的感覺!😌先來一大鍋花膠雞煲,可選辣度,花膠超級大塊!而且很入味,味道很惹味😋😋再來换鍋打邊爐,可以選擇雙拼鍋底!海鮮拼盤,有海蝦、蠔,墨魚滑,蜆,鯇魚片,全都很新鮮!特級安格斯牛也是半個主角,有牛味,薄薄地淥幾秒就吃😋😋😋蔬菜新鮮,丸類也出色,感覺有幾種風味,其後還有雜果涼粉紅豆沙冰🤤🤤不用花錢飯後甜品了

再來换鍋打邊爐,可以選擇雙拼鍋底!
海鮮拼盤,有海蝦、蠔,墨魚滑,蜆,鯇魚片,全都很新鮮!

特級安格斯牛也是半個主角,有牛味,薄薄地淥幾秒就吃😋😋😋

2019-02-10 217 瀏覽
行下行下街俾餐廳的霓虹燈吸引左,就揀呢間餐廳打邊爐。住屯門咁耐都好少有d好有特色既餐廳,餐廳由內到外都有懷舊的海報同霓虹燈設計,可以同朋友等緊位或者食完野影d靚相,係唔錯既選擇。我同朋友兩個人,七點半左右等一陣就有位,入到去環境都好懷舊,連餐具都係懷舊風格,有回到舊時香港的感覺。醬料方面都有不少選擇我地雞煲叫左bb辣之後,竟然有餐食小食炸燒賣同炸魚蛋!!新鮮熱辣辣炸出黎超好食!雞煲到既時候同以往食雞煲唔同,係會有個計時器同時職員會提醒你唔好開蓋,一陣會再過黎。一開蓋係超級香,職員仲會夾d花膠俾你食左先,服務超好!而且雞係超入味仲一啲都唔老,雖然係bb辣,但係都食到辣既香味,超正,仲有重點唔係得雞,係仲有豬皮同豆卜,豆卜唔洗講入曬味好食,連豬皮都好入味但係仲保留到爽口既感覺,係之前食既雞煲都未試過係咁爽口,一定要試下!食緊既雞煲既時候,職員都會提醒你揀個湯底同d野食,咁就唔洗等咁耐,佢地仲會不定時幫你睇下個雞煲,驚你會痴底,超窩心!同平時既雞煲唔同,並唔係用翻雞煲個湯底,而係另外揀湯底,我同朋友就揀左特濃花生沙嗲湯湯底。一黎其實已經聞到好香既沙嗲味,仲夠曬濃郁,配牛真係一流,無得輸,仲要

醬料方面都有不少選擇

一黎其實已經聞到好香既沙嗲味,仲夠曬濃郁,配牛真係一流,無得輸,仲要安格斯牛肉係任食!

仲有餐廳都會因你既人數而上適當數量的食物,減少浪費真係要一讚,上菜亦都夠快!

而我同朋友另外再試左頂級牛小排,我同朋友都私心推薦大家一定要試一試,因為真係好嫩滑一啲都唔酥,係好好食!好味到係唔洗沾醬汁食的。

而野飲係有汽水任飲的,但我同朋友試了餐廳的咸檸七同冰糖陳皮燉檸檬,都不錯,係打邊爐既餐廳真係好難搵!

最後提提大家記得留一留肚食甜品呀!
2019-01-28
  • 花膠雞煲
2019-02-10 219 瀏覽
我剛去屯門分店食過!食物質素⋯有D食物變壞了同店員講都無動於衷!做食店如果只想擴充去開分店而無保持質素就死梗!店員連麻辣鍋同沙嗲鍋都分不清的可想而知有幾差水準!還要死撐!我當然唔會同厨房佬過唔去喇咪照食!而食物變酸宿就不可原諒!
我當然唔會同厨房佬過唔去喇咪照食!
而食物變酸宿就不可原諒!
2019-02-09
最近去屯門探朋友,發現火水爐在屯門開了分店,窩夫與蝦子餅又去打邊爐。新店的裝修跟旺角店一樣加入了舊式戲院的元素。任食套餐有幾款,窩夫與蝦子餅選了每位298元的,可以任食頂級牛小排。點餐後先混醬。餐前小食有燒賣和魚蛋。招牌花膠麻辣雞煲上桌後要多煮一會,等到計時器一響便可以起筷。一打開煲蓋,香氣四溢,上面放了足料花膠,店員協助拌勻後,建議先吃花膠。花膠不算太薄,還有豬皮和豆卜等其他配料,全部吸收了雞煲的醬汁,非常惹味。雞件很嫩滑,水準依舊。汽水任飲。吃完雞煲,換上特濃花生沙爹鍋,開始火鍋時間,湯底裡放了大量豆卜。鍋底除了特濃花生沙爹鍋,還有很多其他選擇,現場觀察所見,濃厚花膠雞湯鍋很受歡迎。火鍋配料的選擇亦很多。右邊的是頂級牛小排,沒有肥牛那麼肥,肉質比較滑,肉味比較濃。左邊的是黑毛豬肉片,看來像巴馬火腿,個人認為切得太薄,影響了口感。火水爐花膠館午市主打花膠麵,所以窩夫推斷它的生麵應該不錯,果然有驚喜,麵質爽口彈牙,而且沒有鹼水味。要相機食先的時令海鮮拼盤,海鮮有蝦、蠔、魚片和蜆,還有蝦滑。蝦滑比沒有上鏡的手打墨魚滑遜色,墨魚滑顏色雪白,有很多墨魚粒,彈牙好吃。安歌頂級牛小排,多點了左邊

新店的裝修跟旺角店一樣加入了舊式戲院的元素。

醬料

點餐後先混醬。
餐前小食燒賣和魚蛋

餐前小食有燒賣和魚蛋。

汽水

汽水任飲。
特濃花生沙爹鍋

火鍋配料的選擇亦很多。
黑毛豬肉片、頂級牛小排

生麵

時令海鮮拼盤

安歌頂級牛小排,多點了左邊的特級安格斯來比較一下,結論是專注吃牛小排吧。
特級安格斯、頂級牛小排
2019-01-29
特濃花生沙爹鍋
黑毛豬肉片、頂級牛小排
生麵
特級安格斯、頂級牛小排
2019-02-08 189 瀏覽
一間好適合一班人烚下烚下,走懷舊風既雞煲火鍋店。懷舊控一定鍾意呢度既環境氣氛,真係令人好難忘。主打花膠雞煲,花膠係正既,雞煲醬汁調味都恰到好處,bb辣少少麻我就覺得剛剛好喇。之後轉煲打邊爐,而唔係加湯落雞煲。我欣賞哩點,加湯太油膩喇。而佢既湯底係香噴噴既魚湯,每次加湯絕無減料,或許有少少味精,但仍然很好。頂級牛小排係靚既,其他火鍋配料大同小異正常質素。配合返七十年代主題,佢有油炸鬼😍😳而最令我驚喜既係幼蛋麵,係其他地方未必有。鍾意食鹼水麵發達了,印象中咁幼咁彈牙既麵好似係好耐以前食過。拿,帶返個頭盔,我都係後生老一輩食可能覺得完全比唔上舊時。套餐每位$258-$298,價錢比一般雞煲貴少少,但質素及環境絕對值得。

拿,帶返個頭盔,我都係後生
老一輩食可能覺得完全比唔上舊時。

2019-02-07 142 瀏覽
早兩日同老婆行街見到屯門開左間懷舊感覺餐廳,原來係食雞煲,見天氣凍凍地就同老婆去食下!入到去d裝修好70年代,好有特色咁就叫左個任食套餐包花膠雞煲,湯底海鮮拼盤肥牛等等雞煲上個陣要等5分鐘,店員話咁樣係最好食雞煲d雞好滑,配合個醬汁好好味,而且都好多花膠絕不欺場!配合埋d香料非常野味食完花膠雞煲就換湯底打邊爐,好岩我地呢d又中意雞煲又中意打邊爐ge人!叫左安格斯牛,又有海鮮拼盤,牛味好重好正!海鮮都算多花款,好岩食最後就黎個懷舊雜果涼粉作結,好降溫
入到去d裝修好70年代,好有特色

咁就叫左個任食套餐
包花膠雞煲,湯底海鮮拼盤肥牛等等

雞煲上個陣要等5分鐘,店員話咁樣係最好食

最後就黎個懷舊雜果涼粉作結,好降溫

花膠雞煲頂級牛小排海鮮火鍋新年之前黎左呢間新開既餐廳打邊爐 裏面充滿六七十年代懷舊特色 我呢d 00後(差d係)真係大開眼界😇 原來呢度夜晚食花膠邊爐 晏晝係食花膠麵架前菜係炸燒賣魚蛋 佢既魚蛋炸得好彈牙香口 點泰式辣醬一流😛主角招牌花膠麻辣雞煲😍 雞肉幾嫩滑 豬皮索曬d汁勁入味 花膠膠膠地 充滿幸福感❤食完雞煲換煲打邊爐 揀左佢既招牌花生沙嗲鍋 面頭好多豆卜大蔥 味道都幾香濃😈海鮮拼盤 有蝦 蜆 蠔 墨魚滑 鯇魚片 質素都正常的~任食配料有好多選擇 牛肉都有三款揀: 牛小排 安格斯牛 肥牛 最正係牛小排 肉味同油脂香兼備😍 (聽到隔離枱話散嗌呢個牛小排份量好少唔抵食 好在我食呢個套餐包埋😂)薄片黑豚肉亦都好香嫩 鬼馬釀油炸鬼同爆漿魚丸墨魚丸都幾特別 值得一試!仲有甜品!! 係雜果紅豆涼粉冰 紅豆蓉味道濃郁好正😋每位$298 仲有其他價位套餐選擇

花膠雞煲頂級牛小排海鮮火鍋

前菜係炸燒賣魚蛋 佢既魚蛋炸得好彈牙香口 點泰式辣醬一流😛

海鮮拼盤 有蝦 蜆 蠔 墨魚滑 鯇魚片 質素都正常的~

仲有甜品!! 係雜果紅豆涼粉冰 紅豆蓉味道濃郁好正😋

每位$298

仲有其他價位套餐選擇

2019-02-06 197 瀏覽
今日Lunch Time,嚟到屯門呢間特色花膠打邊爐館,有多個60-70年代的懷舊佈置及裝潢,邊食邊影相打卡😍😍 餐廳走懷舊路線,仲配合埋懷舊輕快歌曲,成個氣氛都好relaxing~ 😌今日叫咗以下幾款食物:❤️《花膠雞髀撈麵$60》雞脾大大隻切開咗方便食,麵質幼細,花膠都好軟、入味!仲有兩粒冬菇tim👍🏻❤️《海鮮湯飯加花膠$70》海鮮好足料🙀蝦已經有五大隻,仲有好多蜆肉,值得一讚嘅係鮮甜又冇沙👍🏻呢個湯飯份量真係好足啊!🙌🏻❤️《花膠雞湯$38》、《花膠雲吞雞湯$46》個湯好清甜😳飲到停唔到口!!另外,雲吞啲蝦肉夠新鮮彈牙🤤🤤呢個好驚喜,必試啊~~🥳❤️《鮑汁時菜$22》食個菜清清地好夠健康!菜夠嫩,再配埋鮑汁好入味😸❤️最後跟餐叫咗2杯飲品,分別係《紅豆奶茶$14》、《凍啡$8》~ 跟餐叫係會平啲啊!總括而言呢間真係唔錯👏🏻一定會再encore🙌🏻

總括而言呢間真係唔錯👏🏻一定會再encore🙌🏻
2019-02-03