今次去火水爐食午餐 選擇其實都算多唔想太飽肚 食左個溏心蛋雞髀蔥油撈丁雞髀其實水準仲係到既 雞肉煮得夠冧 又唔會「莓」 鹵水汁都夠入味 反而係個撈丁差少少 蔥油撈 但蔥味唔夠 油就多得行 最後就係粒熟蛋 無錯佢變左熟蛋都叫勉強合格啦 繼續努力
今次去火水爐食午餐 選擇其實都算多
唔想太飽肚 食左個溏心蛋雞髀蔥油撈丁

都叫勉強合格啦 繼續努力
2020-06-28 0 瀏覽
星期日去邊都好多人想搵間餐廳食野間間都要等位好在呢間餐廳位置僻啲 唔駛等入到去叫左個花膠車仔麵有得揀兩個送 揀左沙嗲牛肉同炸蝦卷 連餐飲$49份量都幾大 不過花膠雞湯底冇咩味但沙嗲牛肉唔錯 花膠有兩大塊仲有啲炸蒜同菜脯比你任加辣菜脯辣得黎好好味😋肥仔叫左溏心蛋蔥油雞髀撈出前一丁$49佢就嫌唔夠重口味 同隻溏心蛋唔流心但雞髀係幾好食既如果平時諗唔到食咩 可以黎食下🤓
星期日去邊都好多人

但雞髀係幾好食既

如果平時諗唔到食咩 可以黎食下🤓

2020-06-27
2020-06-27 0 瀏覽
花膠雞煲任食邊爐,份量好多所以嗌左一轉已經好飽。食物係好食嘅但係飲品唔使加錢只有汽水,我建議可以加啲無汽飲品,好似果汁咁。環境裝修模仿大排檔,個樣都幾特別,但張櫈就差咗少少,坐得耐有啲唔舒服。
2020-05-27 437 瀏覽
見呢間都好有噱頭,評價都唔差,一直都想食 所以期望比較大,但今次好失望。。。。我叫左套餐,3餸麵,有野飲。豬皮 + 豬紅 + 蠔皇花菇+ 花膠 油麵 , 分湯送👍👍👍湯底好水 冇味,加左腩汁都麻麻地😞。豬皮ok 夠淋 大塊,豬紅質感硬有陣臭味,蠔皇花菇夠厚好大舊 如果再入味小小,就更正! 花膠大而厚夠煙un 👍 。 反而個菜甫都出色!可能因為外賣 唔係堂食 所以失準。。。 遲啲疫情好返, 有機會 會再到店內堂食,希望可以更好 !!!
我叫左套餐,3餸麵,有野飲。
豬皮 + 豬紅 + 蠔皇花菇+ 花膠 油麵 ,
分湯送👍👍👍
湯底好水 冇味,加左腩汁都麻麻地😞。
花膠大而厚夠煙un 👍 。 反而個菜甫都出色!
外賣送餐
2020-05-17 565 瀏覽
之前都應該幫襯左4、5次,疫情開始到宜家都去左兩次。記得之前$258,前菜小食,花膠雞湯鍋,少少海鮮,火鍋,仲有糖水,食足2粒鐘。某程度因為可以食2個鐘舒舒服服先去左4,5次。疫情開始限4人時去過一次,已經改左$238,無前菜,無海鮮,糖水額俾$48碗先有得你吃,食1.5小時。當時個老老地男人侍應仲話啲人唔係個個都食海鮮所以平返啲,食1.5小時(好似講到減左少少錢係企客人果邊諗)。當時我仲問,之前個甜品好好食無埋?佢仲答我,可以額外叫,仲話,你鐘意我送俾你食囉!Sorry, 我唔係R著數!最後我無要佢請!(當時仲叫左個蠔,其實變相加價)今日再去不過都應該都會係最後一次,花膠雞湯啲雞好似煲雞粥醃咸雞咁,湯無之前咁濃,完全唔「章」咀喇(記得第一次到飲,我都「嘩」,堅「痴」咀)!本身個湯都係重頭戲,但一飲第一啖已經失望!其他火鍋料正常囉!另外俾錢叫左蠔同出前一丁。埋單$600。以前覺得$258,多個小食、海鮮同糖水(糖水真心好食,宜家唔知因為要俾錢🙏🏻)好似多元化,2個鐘唔洗趕!基本上食埋個糖水仲有時間淨。宜家大不如前,宜家咩都無晒時間cut短,連服務態度都無初初咁好,成日話要支持小店!但確
之前都應該幫襯左4、5次,疫情開始到宜家都去左兩次。

宜家大不如前,宜家咩都無晒時間cut短,連服務態度都無初初咁好,成日話要支持小店!但確實失望⋯⋯

佢最好嘅一個地方就係可以電話訂座!Thank you!
2020-05-16
2020-04-30 538 瀏覽
充滿香港特色的一間餐廳🤣店舖長期播放著70-90年代的經典歌曲花膠肉燥滷蛋飯 $48再+$10要南乳豬手🤣肉燥份量都非常足料👍🏻食得辣嘅朋友可以加入餐廳秘製嘅烈火🔥菜脯我食咗兩粒已經辣到噴火🌶😂😂但食得辣嘅朋友都一致表示好好食😂😂
充滿香港特色的一間餐廳🤣

食得辣嘅朋友可以加入餐廳秘製嘅烈火🔥菜脯
我食咗兩粒已經辣到噴火🌶😂😂
但食得辣嘅朋友都一致表示好好食😂😂
2020-04-16 575 瀏覽
第一次試呢間火水爐的午餐, 樓面只有兩位啊哥哥招待,都不是問題,但其中一位啊叔,態度不友善,本人問他有關茶餐的組合,他完成不回答,只是再給我們另一張落單紙。 另外落單紙有一項是加餸的 苳菇,訂單紙是沒有標註需要➕$8 , 但當我結帳時,原來需要收取附加費。 我問店員,他們說訂單印刷時溜了這款食物收費。 但是他們在我們落單時沒有跟客人解析清楚。不是因為這小數目,而是店員的服務態度不好,才按不住要發文。不會再去呢間服務低的餐廳
2020-04-16
2020-04-10 515 瀏覽
去左食lunch, 有車仔麵餐 叫左雞脾(要加10蚊) 沙爹牛 同生菜舊花膠超大舊 係花膠扒 唔係花膠碎好厚 但炆得幾入味 好彈牙 加埋沙嗲汁好好食64蚊一碗俾咁大舊膠 老闆應該蝕住做lol🤔🤔雞脾都好大隻 鹵水味都幾香 又唔會太乾沙嗲牛都俾好多 叫3個餸係生菜俾得少 其他都係大大份CP Value 好高 衛生方面都ok 入去都要量體溫 枱與枱之間都有安全距離 都叫做食得放心環境就有d懷舊 都叫做坐得舒服如果住TM 應該成日會黎食😋😋😋
去左食lunch, 有車仔麵餐
叫左雞脾(要加10蚊) 沙爹牛 同生菜

CP Value 好高

環境就有d懷舊 都叫做坐得舒服
如果住TM 應該成日會黎食😋😋😋

2020-04-05 392 瀏覽
受疫情影響,好耐冇出街同屋企人食晚飯。經過水火爐,見到入邊嘅裝修好懷舊,好有特色,就被吸引左入食。等嘢食嘅其間,就喺舖頭大大隻寫住「夜總會」嘅霓虹燈招牌度打卡。除咗裝修用了都好懷舊,用嗰啲碗筷都係好中國風,當然唔係我呢個年代係用過嘅。由於唔係太肚餓同埋想慳錢,所以冇火鍋放題,取以代之係三個一人火鍋。比起放題,三個一人火鍋嘅好處係可以試到唔同嘅湯底。有別於一般日式邊爐,呢到湯底好港式。我地叫咗沙嗲牛肉、胡椒豬肚,同埋麻辣鴨血嘅湯底。湯底好足料,以沙嗲牛肉為例,除咗個湯底好香嘅沙嗲,仲有一碟特濃、重花生味嘅沙嗲牛肉,有大大嚿嘅牛肉喺度。阿爸仲成日點我呢個沙嗲汁。我地一致認為沙嗲牛肉冇得輸,相信呢到嘅沙嗲牛麵一定好好味。至於分別係胡椒豬肚,同埋麻辣鴨血湯底都有大大件豬肚同埋鴨血。阿媽愛上咗鴨血,仲話下次黎要食放題,食鴨血。溫馨小提示:胡椒豬肚,同埋麻辣鴨血湯底會愈煮愈辣架。打邊爐配料都相當重要。通常打邊爐都係豬/雞/牛三選一,呢到竟然包兩款肉,牛同豬。加$10仲可以轉配安格斯牛。今次只係食肥牛,味道幾好,有少少散。兩款肉都冇騷味。其他配料有烏冬、蟹柳、粟米、牛柏葉、菜同丸,一定食得飽。不得不

溫馨小提示:胡椒豬肚,同埋麻辣鴨血湯底會愈煮愈辣架。

打邊爐配料都相當重要。通常打邊爐都係豬/雞/牛三選一,呢到竟然包兩款肉,牛同豬。加$10仲可以轉配安格斯牛。今次只係食肥牛,味道幾好,有少少散。兩款肉都冇騷味。其他配料有烏冬、蟹柳、粟米、牛柏葉、菜同丸,一定食得飽。不得不提係係烏冬本身好彈口,再經沙嗲湯煮出黎係一流嘅享受,令本身已經食到飽嘅我一口接一口食。

環境打卡一流,再加上食物超水準,簡直係犯規!服務雖然得一個樓面,但都好熱情咁介紹同幫手補湯。唯一一樣改善地方係,如果事先知道有$13醬油費,感覺會好d。但總括而言,一定要再黎食。
2020-04-04
  • 沙嗲牛肉
2020-02-28 589 瀏覽
第一次去火水爐係佢岩岩開嘅時候,果陣食個花膠麵都68蚊,係好好食。但再今次同朋友食,價錢平左,但已經轉左做車仔麵。諗住平左應該保持水準啦,但真係唔ok. 個湯無味,個麵又煮得硬。咁其實如果煮車仔麵都咁差嘅話...真係唔需要再去真心建議用心啲做...唔係巿道差就hea煮

真心建議用心啲做...唔係巿道差就hea煮

2020-02-25
2020-02-27 504 瀏覽
記得網上、facebook等等都介紹過呢間好出名係佢既沙爹牛肉🐃同花膠雞🐥湯既車仔麵,所以就同老公去試下。先講服務,入到去就有位姐姐👩🏻好熱情咁問係唔係第一次黎食呀?我地好出名既就係沙爹牛肉🐃,仲好多人專登揸車🚗入黎食嫁,跟住佢就好好咁每樣食物都介紹一次,當時聽完,我心諗,又真係好多自家秘制野喎🤔🤔🤔。秘制沙爹牛肉🐃、皇牌豬扒🐷、韭菜餃🥟、秘制牛🐃孖根幼麵、醬汁:沙爹汁鮑汁雞髀🍗、水尤🦑、雲吞、滷水豬🐷大腸米粉、醬汁:麻辣汁🌶秘制沙爹牛肉 🐃— 佢既汁係堅好味😋😋,但牛肉🐃就乸得太過,好似食肥膏咁🙈🙈每碗都有一件大大件既花膠😋😋😋皇牌豬扒🐷 — 好大塊,甜甜地,係幾好味,但都係乸得太勁,好淋。(加$10)韭菜餃🥟 — 佢話自家包,唔算大粒,皮薄、韭菜味夠香,冇乜肥肉。😀😀秘制牛孖根🐃 — 好夠淋,但唔抵食,得4粒,好細粒。(加$2)🙈👍🏻👍🏻鮑汁雞髀🍗:原隻,都算大,冇雪味,唔會炆得過淋,但契爸爸話好似食緊發財好事咁(加$10)🙈🙈🙈水尤 — 好多件,彈牙,抵食👍🏻👍🏻👍🏻雲吞 — 佢又係話自家包,結實、飽滿😋😋😋滷水豬大腸 — 夠淋、夠入味、入面好飽滿既脂肪,鐘意食肥腸既人一定好鐘意

鮑汁雞髀🍗、水尤🦑、雲吞、滷水豬🐷大腸米粉、醬汁:麻辣汁🌶

每碗都有一件大大件既花膠😋😋😋

水尤 — 好多件,彈牙,抵食👍🏻👍🏻👍🏻

雲吞 — 佢又係話自家包,結實、飽滿😋😋😋

滷水豬大腸 — 夠淋、夠入味、入面好飽滿既脂肪,鐘意食肥腸既人一定好鐘意,我就唔太鐘意啦🤣🤣🤣

麻辣汁🌶 — 我已經叫中辣,但都係唔夠麻唔夠辣。

其實成餐最敗北既係佢既湯唔夠熱🔥🔥🔥,連最怕食熱野既老公可以大大啖咁食。正所謂新鮮滾熱辣先好食😋,係呢度,我扣左超多分🙈🙈🙈

都係果句,每人口味都唔同,值唔值得去試,真係好睇個人,你地自行決定啦!🤣🤣🤣🤣🤣

2020-01-19 595 瀏覽
1. 愛食牛者認真要三思,簿到擺入口都唔覺...每次叫牛都係黎一碟仲要得幾塊。 叫多幾次,就開始拖你...2. 海鮮好唔掂,唔新鮮😅 3. 所謂花膠是沙爆魚肚,重點是個味道好似食緊咸豬皮😅4. 落單紙選擇少,基本上落完第一around,都唔知點咩好.5. 野飲選擇得可樂,7喜,雪碧....其他要加錢😅比較好食既係九菜餃,雞肉,但259$ 加1,唔係食呢d下化😅😅😅結論:無下次..............................
2. 海鮮好唔掂,唔新鮮😅
3. 所謂花膠是沙爆魚肚,重點是個味道好似食緊咸豬皮😅
5. 野飲選擇得可樂,7喜,雪碧....其他要加錢😅

2019-12-27 891 瀏覽
又去試了新店屯門火水爐,因為聽說有很多人都贊好,環境和地方也舒適裝修也好有風味,先來個頭盤是店最出名魚旦和炸燒賣,真的好失望唔好味,然後來個雞煲但好少雞是因為得半隻雞😨原來要7個人以上先可以有一隻雞,我地已經5個人都得半隻雞邊到夠食呢?個雞煲味道也可以接受又不是太好味唔夠濃,之後就換了個煲再打邊爐,聽聞這裡最出名是沙嗲湯底,所以就叫了一個來試吓,但係……原來好唔夾海鮮,同牛肉好夾因為同食沙嗲牛肉麵一樣味,沙嗲太濃蓋過了食物品道,不過最好味的是最後個甜品,真的唔太甜煙靭食了個口裡有點清新。
2019-11-23
2019-12-08 1012 瀏覽
之前係旺角已經見過火水爐,但原來屯門都開左一間,唔係打邊爐,而係食傳統車仔麵,但有得配花膠!入到去餐廳真係好靚,全部都係香港傳統裝修,好有味道!叫左2餸車仔麵,會另外加1片花膠。餸叫左豬紅同蘿白。豬紅無味,但麻辣湯底係幾過癮既。蘿白真爽甜,必點。加埋自家製烈火菜脯,好正好過癮!

入到去餐廳真係好靚,全部都係香港傳統裝修,好有味道!

叫左2餸車仔麵,會另外加1片花膠。餸叫左豬紅同蘿白。

2019-12-01 738 瀏覽
係某社交平台見到宣傳即抄沙嗲牛好吸引1/12中午去試下係有點失望1,宣傳話即炒,但係實質唔係,完全唔熱2,宣傳話即炒牛肉會有焦香味道邊完全冇3,食唔到有花生醬味4,湯底太清食唔出有雞湯味5,上菜速度太慢有待改善但都有優點1,菜脯夠辣,抄得夠香2,環境衛生好,整齊乾淨
係某社交平台見到宣傳即抄沙嗲牛好吸引

1/12中午去試下