2019-03-04 126 瀏覽
好耐無番屯門,今晚同阿媽見到呢間好懷舊的門面,便吸引了愛打卡的媽走過去。見到有養顏花膠諗都唔諗就走入去,入到去整個裝修也是懷舊色彩,格仔地板,懷舊海報、大型燈箱等。 火鍋類選擇圍繞花膠同雞,驚喜的是食完頭輪花膠如覺得個湯唔似打邊爐,可以免費轉其他湯式好貼心。花膠湯一上,有八塊花膠,塊塊都好厚身,一上桌子,我同媽媽「嘩」出黎,無諗到咁真材實料。花膠燘到好滑,好彈牙,雞肉都燉,個湯好滋補既感覺。飲完即覺得自己靚左。 手包雲吞有蟹籽,增加了口感,蝦都好新鮮,啖啖蝦肉。仲有餐前小食,炸燒賣同陳皮魚蛋,兒時回憶番晒黎。牛小排入口即融,忍唔住encore左幾次,食牛都番本。雖然材料選擇唔多,不過食物品質係唔錯既,有d材料如南瓜、爆漿魚丸等都係好不錯。
仲有餐前小食,炸燒賣同陳皮魚蛋,兒時回憶番晒黎。
2019-02-26
2019-03-03 72 瀏覽
之前聽朋友話旺角有間火水爐食火鍋唔錯,家下佢又開到入屯門,鐘意試新野嘅我地又要去試下新店!呢度裝修有懷舊風,但地方闊落好乾淨。火鍋放題每位$298, 可以叫花膠雞牛小排火鍋套餐 首先會有一個花膠雞煲,啲花膠都有4,5件大大件,雞煲麻辣小辣,唔太麻唔太辣岩哂啲唔係好到辣嘅朋友。個汁都幾惹味。6人以上有會一隻雞。6人或以下就半隻。跟餐有個海鮮拼盤。 墨魚滑唔錯幾彈牙。四款汽水任飲,其他野飲按價收費。無限任食牛小排,正呀!最後仲有一大盤涼粉刨冰做甜品,唔錯!大大份有埋紅豆同雜果,好少火鍋店會用呢款甜品。不過可能新店的關係,出菜比較慢,建議一開始就入多幾張紙寫多啲,節省時間。

呢度裝修有懷舊風,但地方闊落好乾淨。

火鍋放題每位$298, 可以叫花膠雞牛小排火鍋套餐

跟餐有個海鮮拼盤。 墨魚滑唔錯幾彈牙。

四款汽水任飲,其他野飲按價收費。

無限任食牛小排,正呀!

2019-02-28 764 瀏覽
之前已經係MK食過一次, 知道屯門時代廣場呢度都開左間分店, 就約埋朋友再來一次呢度最貴既餐都只需$298, 可以任飲任食2小時, 可以先食花膠雞煲, 再來有海鮮拼盤打邊爐, 真係物超所值來到店員會先詢問你想要食咩價錢, 之後可以揀濃厚花膠雞湯鍋/麻辣花膠雞煲(可自選辣度)餐前小食, 炸燒賣+魚蛋, 配唔洗加錢既泰式辣醬我地點左麻辣花膠雞煲(小辣), 店員放低個雞煲, 之後會放個計時器係台面, 計時5分鍾, 到響個陣就會有店員返來你張台, 幫你將雞煲搞拌好花膠膠質真係無得輸, 食落好滑身, 份量仲要唔少架而雞方面, 我地2個人應該有半隻份量, 大部份雞肉都係淡淡肉, 而且雞煲入面仲加左豆卜同豬皮, 吸晒所有精華食完雞煲就開始換個湯底打邊爐~有4款湯底都係唔洗加錢~我地點左碧綠芫茜皮蛋鍋, 鍾意食芫茜既朋友可以試下~時令海鮮拼盤, 有海蝦, 廣島蠔, 沙白, 鯇魚片, 墨魚滑~推介頂級牛小排呢個部位肉質厚實而且肌里完美,肉質富含豐富雪花般油花最後仲有個甜品送~紅豆涼粉冰~好食整晚不停播住懷舊金曲, 加埋現場環境氣氛, 真係好似返左去七八十年代一樣~

餐前小食, 炸燒賣+魚蛋, 配唔洗加錢既泰式辣醬

到響個陣就會有店員返來你張台, 幫你將雞煲搞拌好

花膠膠質真係無得輸, 食落好滑身, 份量仲要唔少架

而且雞煲入面仲加左豆卜同豬皮, 吸晒所有精華

食完雞煲就開始換個湯底打邊爐~

推介頂級牛小排

呢個部位肉質厚實而且肌里完美,肉質富含豐富雪花般油花

最後仲有個甜品送~
紅豆涼粉冰~好食

2019-02-26 165 瀏覽
都已經二月尾,天氣仲係甘凍,即係又要我打邊爐啦!屯門呢間火水爐,有古典既外表,但係時尚既味道。坐底睇下食咩餐先。有餐前小食,炸燒賣好好味呀,炸到又香又脆。濃厚花膠雞湯鍋,麻辣味好香,食指大動。。。雞肉都夠滑,仲有大大塊花膠,唔使爭。豆腐卜吸左個雞煲湯汁,正!盤海鮮都好夠睇面,食完都飽左大半,個墨魚滑要讚一下,好爽好彈。頂級牛小排,厚切,仲好有牛味,咬落有口感。仲有其他火鍋配料任點任食,汽水任飲,又係挑戰極限既時候。最後仲有甜品送,打完邊爐,食番呢個雜果涼粉冰,簡直係超爽超涼快!
都已經二月尾,天氣仲係甘凍,即係又要我打邊爐啦!
屯門呢間火水爐,有古典既外表,但係時尚既味道。

坐底睇下食咩餐先。

有餐前小食,炸燒賣好好味呀,炸到又香又脆。

頂級牛小排,厚切,仲好有牛味,咬落有口感。

仲有其他火鍋配料任點任食,汽水任飲,又係挑戰極限既時候。

2019-02-24 126 瀏覽
同朋友去完屯門T-park出番黎搵野食,行行下就過左黎呢度,因為門口果個好似舊戲院既設計好得意,記得之前經過旺角果間,因為太多人所以無食到,今次黎屯門終於可以試下!因為我地得兩個人,就咁叫野食怕太多,就叫左個任食套餐,花膠雞煲頂級牛小排套餐!$298/人!首先黎左個花膠雞煲,花膠好大片,好稔好好食,雞煲夠入味,配埋可樂無得頂!食完雞煲就加湯,我地要左芫茜皮蛋湯底,食物上得好快,重點既牛小排質素無得彈,超好味!最欣賞係成間鋪入面既裝飾,好似置身於舊式戲院之中。之後食埋啲肉同菜,就好飽好滿足了,埋單要收埋$13醬油費同加一,不過仍然覺得物超所值!

最欣賞係成間鋪入面既裝飾,好似置身於舊式戲院之中。

2019-02-23 135 瀏覽
火水爐係mk食過,屯門開了有花膠食!仲要唔貴,6點已經好多人排隊 每位$258,任食2.5小時餐廳環境好懷舊,有70年代的感覺。先黎前菜,係炸魚蛋同炸燒賣!有得自己調味招牌花膠雞煲,幾入味!花膠有黏咀的感覺!湯底:清雞湯主菜有廣島蠔,大蝦,花甲,脆鯇片,墨魚滑,全部都好新鮮,喜歡吃海鮮既朋友都不可以錯過。特別推介是係安格斯肥牛,脂肪比例平均,牛肉味好重,入口溶化。另外仲有其他配菜及火鍋配料,炸魚皮、油炸鬼、豬肚、各款丸、蔬菜等等,飽到一個點食完火鍋每人一份甜品就係雜果涼粉紅豆冰!大滿足。飲品以罐裝汽水為主,其他收費。

每位$258,任食2.5小時
餐廳環境好懷舊,有70年代的感覺。

先黎前菜,
係炸魚蛋同炸燒賣!
有得自己調味

招牌花膠雞煲,幾入味!
花膠有黏咀的感覺!湯底:清雞湯

主菜有

特別推介是係安格斯肥牛,
脂肪比例平均,牛肉味好重,入口溶化。

食完火鍋每人一份甜品

就係雜果涼粉紅豆冰!大滿足。

飲品以罐裝汽水為主,其他收費。
2019-02-23 116 瀏覽
見屯門市廣場有一間新餐廳開咗好似唔係好耐 諗住試一試食物 食物漏單 見同枱搭枱下單後20分鐘先入單 叫侍應補落單 面口好似得罪佢 付款時 收銀員十問九唔應 用電子支付收完錢又唔同你講已經完成 成間鋪好似唔憂做 食物質素還可 但湯底可能有味精 令人口渴 但服務態度真令人驚嘆
屯門友帶路,去時代廣場地下新開冇耐嘅火水爐,有任食花膠煲雞套餐,我哋等位都等咗好耐,真係全院滿座。門面裝修成為舊戲院, 廣告牌招牌都是自家設計的公仔和標題。裏面懷舊裝修,設計超過癮,打卡一流! 全場不停播放懷舊搖滾金曲,氣氛像回到80年代的disco, 令人興奮!牆身掛著舊戲名,霓虹燈模仿夜總會一角,偏廳原來是七八十年代家居一角,玩味極濃!選了麻辣花膠雞煲牛小排套餐$298每位。職員好快手送上一盤火鍋調味料,配料超新鮮企理。之後便送來餐前小食,是炸魚蛋和燒賣,很窩心!知道等位等得太耐,食客會好肚餓。花膠大大塊,兩位就有兩片,第一次食有辣味嘅花膠,原來都幾好味。微微的香辣(因為我們點了bb辣) 食得更滋味!花膠滑嘟嘟口感,吸收了雞煲的鮮味,很好吃哦!雞煲上桌時還未熟,職員調教了五分鐘的鬧鐘,夠鐘才吃,肉質就剛剛好,超鮮嫩,有雞味!雞煲的湯汁相對別的雞煲較清,但配料超多,洋蔥、薑、芫茜、唐芹、蒜粒,令雞煲十分惹味。食完雞煲,轉火鍋打邊爐,選了芫茜皮蛋湯底,比較下火。自選任食的火鍋配料, 一定要試試這裏的頂級牛小排和特級安格斯牛。頂級牛小排,肉色鮮紅亮澤,非常新鮮,脂肪雪花紋理,分佈均勻,口

門面裝修成為舊戲院, 廣告牌招牌都是自家設計的公仔和標題。

選了麻辣花膠雞煲牛小排套餐$298每位。

食完雞煲,轉火鍋打邊爐,選了芫茜皮蛋湯底,比較下火。

頂級牛小排,肉色鮮紅亮澤,非常新鮮,脂肪雪花紋理,分佈均勻,口感超嫩滑,又香牛肉味,就是鮮香!

特級安格斯牛,肉質較結實,很有咬口,牛肉味出眾,不點豉油食都覺得好鮮味!

黑毛豬肉片,好好味!豬肉味非常突出,超新鮮,又爽口,相對牛肉會厚切一點,但感覺更加有嚼勁,覺得呢度嘅肉類係高質素!

任食的丸類、蔬菜類、菇類,都很多選擇,正常水準。 特別推介以下幾款。

墨汁墨魚丸,好爽口, 墨汁好香,裏面還有墨魚肉粒粒,增加口感,好好味!自家手打的質素的確不同。

爆漿魚丸, 諗起周星馳套食神,咬開外面的魚蛋,裏面是豬肉餡,還有湯汁流出來,味道還可以,只是爆漿魚丸感覺特別有共鳴!

打邊爐特別喜歡食蘿蔔和菇類,可以吸收湯底的味道。
蘿蔔超新鮮,好多汁,沒有渣,爽口又鮮甜, 還吃得出好香嘅芫茜湯味;鮮冬菇更加能吸收湯汁,就是喜歡芫茜湯的香,菇夠厚肉和嫩滑;不得不提牛柏葉,平時少食,唯獨打邊爐必食,喜歡爽口而且能夠吸收湯底味道。講嚟講去都係鍾意食湯底嘅香,唔係咩叫打邊爐。

總結,食得超飽,因為放題唔會食得少,主要係想食花膠雞煲,大大片好抵,而且味道好,同埋打邊爐嘅肉類質素夠高。埋單兩位加醬油費每位$13,共$684。
2019-02-20
15 分鐘 (堂食)
2019-02-21 146 瀏覽
係旺角食過火水爐既朋友都一至好評,性價比極高,得知屯門時代廣場開了分店,當然要來試一試啦,呢到主角係花膠雞煲😋裝修一如旺角店既七八十年代既懷舊,加上大量火水爐的裝飾,給人一種回到過去感覺!先來一鍋花膠雞煲,小辣,花膠份量超級大!膠質很重,配上少辣很惹味吃完雞煲換湯打邊爐,可以選擇雙拼鍋底!推介沙嗲湯底,味道濃郁!海鮮拼盤,有海蝦、蠔,墨魚滑,蜆,鯇魚片,很新鮮!海蝦爽口彈牙!特級牛小排,紋靚,重牛味,薄薄地淥幾秒就吃,任叫很爽呀!另外蔬菜丸類亦很新鮮,餃子亦係新鮮手包,重本!最後仲有個雜果涼粉紅豆沙冰,懷舊甜品,現在很少地方吃得到了!人均消費三佰元,有呢個質素,算不錯吧!

特級牛小排,紋靚,重牛味,薄薄地淥幾秒就吃,任叫很爽呀!

另外蔬菜丸類亦很新鮮,餃子亦係新鮮手包,重本!

人均消費三佰元,有呢個質素,算不錯吧!
今日平日唔使返工自己一個諗住試下呢間新野。13:02落單,叫左個麵同一杯咸檸七,杯咸檸七好快就到,諗住麵應該唔會好耐啦。同枱另一食客已經係咁催單,最後發現冇落單,點知都等左好耐。去到13:32,等左半個鐘終於忍唔住催單,話會跟單,最終過左10分鐘要我再催。再過多5分鐘嚟左個唔係我叫嘅麵,就叫佢換返,但一路都未有,前前後後足足等左差唔多50分鐘,其間勁多枱客係咁催單同俾錯野。最後忍唔住拎住張單去問有未,但個職員居然勁冇禮貌咁話我發脾氣,我唔會同你跟,你去取消張單啦!!!未食已經食氣
未食已經食氣
2019-02-20 365 瀏覽
一行四人去吃火水爐火鍋, 店名叫火水爐, 我們年青的都快要不知道是什麼了~不過老一輩就肯定知道, 裝修是以六、七十年代為主題, 帶爸媽去食有懷念過往的感慨。任食套餐有四款: 花膠雞煲, 麻辣花膠雞煲 $198, 特級安格斯海鮮火鍋 $258 及頂級牛小排鮮火鍋$298。最貴的也不是貴很多,當然是選它!!首先是麻辣花膠雞煲加上餐前小食, 本來我不小心誤會是火鍋的配料, 後來想到是餐前小食, 是一碟炸熟了的龍蝦丸及陳皮魚蛋, 好吃! 沾些泰式辣醬吃是絕配!!我很欣賞它是吃了雞煲後, 再換另一鍋湯吃火鍋, 其他店是直接把湯加在雞煲內, 然後湯底是又油膩又喊, 火水爐可以換另一鍋真是捧!!湯底也有四款: 芫茜皮蛋鍋, 花生沙嗲鍋, 麻辣鍋, 清湯鍋 , 我想吃清淡些所以點了芫茜皮蛋吃完了雞煲會送上跟餐的海鮮拼盆, 太豐富了, 有肥美的生蠔, 海蝦!!然後要自己點配料及汽水, 肉片我都點了, 不會說頂級牛小排是最好的, 有點似雪花肥牛, 吃了都停不下來, 一個人吃幾碟都沒問題。 除了牛肉, 黑毛豬也挺好, 只是豬要全熟, 時間掌握比較難, 放久了又會變過熟了變老了。韭菜餃一咬就是充滿了韭菜的香味

$298。最貴的也不是貴很多,當然是選它!!

餐前小食
炸龍蝦丸

芫茜皮蛋湯底

跟餐海鮮拼盆

特級安格斯牛
美國珍寶肥牛

唐生菜

韭菜餃

韭菜餃一咬就是充滿了韭菜的香味!! 皮薄, 點一份有4件。
留意套餐是另收醬油費13元每人的。
餐廳真的是很有特色, 我想下次再來, 找一個客人比較少的時間, 然後拍拍照。
2019-02-19
美國珍寶肥牛
唐生菜
韭菜餃
2019-02-20 94 瀏覽
昨天是弟弟生日, 一家人出了市中心食飯, 最後決定去新開張的火水爐, 因為有牛小排任食套餐, 啱晒我們吃肉的一家人!可能是因為新開的, 很多人都想來嚐鮮, 七點半也差不多滿座了我們要了最頂級的任食套餐, 有花膠雞煲又有任食牛小排花膠厚厚的, 每人也有一大塊!雞煲要了微辣, 雞件很嫩滑, 如果吃完了雞煲也可以換鍋吃火鍋我要了芫茜皮蛋鍋, 芫茜湯是綠綠的, 因為它是把芫茜打碎放在湯內, 所以芫茜味是超級濃郁!! 有芫茜那麼吃火鍋就不會太上火了時令海鮮拼盆有蝦, 沙白, 蠔, 魚片等等, 海鮮新鮮, 但是想再點就要加錢了當然, 最最最重要的主角是牛肉!! 要瘋狂吃牛肉呀~我三款牛肉都點了, 一定是牛小排最好吃!! 雪花最平均, 肉質最好! 其實另外兩款也不錯, 有牛肉味的!! 老油條看起來很硬, 不過放在湯滾一下, 就可以吃了, 口感有點像吃炸魚片, 不過它是油條的香味汽水任飲, 但是啤酒是收費的。爸爸點的啤酒是用痰罐載著, 笑死我了~生日的主角瘋狂吃牛肉, 十分滿足! 吃完9點外面排滿了人, 原來9點後有優惠!!

我們要了最頂級的任食套餐, 有花膠雞煲又有任食牛小排

花膠

花膠厚厚的, 每人也有一大塊!
芫茜皮蛋鍋

時令海鮮拼盆
當然, 最最最重要的主角是牛肉!! 要瘋狂吃牛肉呀~

安格斯牛

啤酒
芫茜,娃娃菜
  • 牛小排任食套餐
2019-02-19 189 瀏覽
和媽媽新年聚會 ,我們一起來到火水爐吃火鍋放題。1800開始已經有人排隊,新開張人氣很旺盛。點了濃厚花膠雞湯鍋牛小排海鮮火鍋,花多40元,就可以任食牛小排肥牛,非常超值。先來一份小食,是炸魚蛋和燒賣,新鮮即炸,非常香口。接著是濃厚花膠雞湯鍋,花膠很鬆化,雞肉很嫩滑,喝一口湯,每一啖都有雞湯的鮮甜。餐廳的火鍋料質素很高,首先是時令海鮮併盤,有蝦,墨魚滑,蜆,魚肉及生蠔,蝦新鮮且肉質鮮甜,墨魚滑彈牙且有墨魚香。頂級牛小排採用最上乘的肥牛,肥瘦均勻,牛肉味濃。黑毛豬肉片口感嫩滑,有啖啖的豬肉香。此外還點了響駖,豆卜,油條,金菇及生菜,油條即叫即炸,非常香口。稻庭烏冬煙韌之餘又彈牙,與雞湯味道很匹配。飲品可選擇各款汽水,有可樂和忌廉,都是打邊爐必備之選。最後是傳統的懷舊甜品,涼品很爽口,紅豆鮮甜,值得來懷舊一番。
和媽媽新年聚會 ,我們一起來到火水爐吃火鍋放題

1800開始已經有人排隊,新開張人氣很旺盛。

先來一份小食,是炸魚蛋和燒賣,新鮮即炸,非常香口。

頂級牛小排
採用最上乘的肥牛,肥瘦均勻,牛肉味濃。

黑毛豬肉片
口感嫩滑,有啖啖的豬肉香。

稻庭烏冬煙韌之餘又彈牙,與雞湯味道很匹配。

飲品可選擇各款汽水,有可樂和忌廉,都是打邊爐必備之選。

2019-02-19 101 瀏覽
這間雖然同旺角那間人氣熱點同一個名,但味道完全同旺角不同,原來再三問問,旺角佢地從頭到尾係一間店,而無開分店架,所以這間只是同名的火鍋店,而不是明星都去打卡的旺角火水爐。

2019-02-19 81 瀏覽
走80年代風 播放舊時迪士高音樂😂 適合朋友放題一聚👍屯門新開左火水爐👅 之前食過旺角店一次 都覺得高質 今次再試分店 味麻辣花膠雞煲+頂級牛小排海鮮火鍋🥳 任食安格斯牛 牛小排 黑毛豬肉片 ❤️超正🤤食肉獸可無限♾食牛牛牛牛🐮🐮仲有懷舊甜品紅豆雜果涼粉冰 打完邊爐 食🍧降溫🥰=======================三個90後吃貨會不斷開心share美食💓*喜歡睇我地美食分享的,不妨按👍及share,讓更多人睇到我地既post🙆🏼‍♀️*📍OpenRice: 3bad_foodies(Lv4)歡迎在不同的平台 繼續留意我們的推介🙆🏼🙇🏼‍♀️大家亦可以向三個吃貨介紹美食👻我們一定會去試👅#愛吃也愛分享 #三個90後吃貨 #3bad_foodies#三個90後吃貨_屯門美食推介...=======================
走80年代風 播放舊時迪士高音樂😂 適合朋友放題一聚👍

=======================
三個90後吃貨會不斷開心share美食💓
📍OpenRice: 3bad_foodies(Lv4)
歡迎在不同的平台 繼續留意我們的推介🙆🏼🙇🏼‍♀️
大家亦可以向三個吃貨介紹美食👻我們一定會去試👅
#三個90後吃貨_屯門美食推介...
=======================