火土燒肉

Hearth Yakiniku by ATUM
2022-10-06 73 瀏覽
燒肉店以露營為主題,餐廳裝潢設計成功營造出露營感覺。一入餐廳已經見到帳篷、露營燈、露營椅等擺設,仔細一睇,連餐具都用上露營用具,相當有心思!餐廳主打日式燒肉,整個氛圍都好適合朋友聚會。A5宮崎和牛西冷和牛油花分佈平均,每啖都充滿香濃油脂香,接近入口即溶,沾上蛋汁有助增加嫰滑感,非常滿意!明太子野菜沙律明太子份量慷慨,餐廳將明太子切至粒粒分明,令口感同味道大大昇華,配上新鮮蔬菜同沙律醬,香味四溢,驚喜萬分!牛胸腹肉質軟腍且牛味濃郁,富牛脂香~鹽醬調味恰到好處~ 月見醬燒飯糰飯糰表面燒至微焦以增添口感,拌上蛋汁及月見醬,格外惹味。玉子海苔飯食燒肉必需點紫菜飯加生雞蛋!督穿蛋黃後再加上適量燒肉汁然後拌勻,食落更加滋味。

A5宮崎和牛西冷

明太子野菜沙律

牛胸腹
肉質軟腍且牛味濃郁,富牛脂香~鹽醬調味恰到好處~

月見醬燒飯糰
飯糰表面燒至微焦以增添口感,拌上蛋汁及月見醬,格外惹味。

玉子海苔飯
依間用露營主題嘅燒肉真係好打卡😆亦都係因為咁所以吸引咗我嚟😝可以嘆住冷氣咁露營真係好爽 又唔使買咁多Gear🤣黑醋冰蕃茄沙律$28 呢個真係必點 原隻去皮蕃茄🍅 好甜 加埋沙律菜、洋蔥 食落好清新✨完全可以中和返燒肉既油膩 全牛特選拼盤$458 有雪花牛小排、牛肋肉、牛胸腹、薄切香蔥牛舌、牛三筋 份量好多👍🏻每款都有四塊 牛三筋就得2塊 因為比較大塊 岩哂兩人點 牛胸腹好有驚喜 好淋 好滑🥺油脂感又夠 個人嚟講最中意❤️牛舌係比起平時食嘅仲特別肥啲 但都係一樣咁爽口! 厚燒豚腩肉 - 柚子胡椒 $168份量十足超大塊超厚 不過個調味就唔算太出 燒豬腩肉唔使講 好正但係都好邪惡😂 包菜/餸飯都一流😋月見醬燒飯團$38 🍘我覺得呢個都係必點🥺‼️飯團外面燒得好焦脆 入面口感軟糯 應該係用左糯米 個蛋黃蛋味濃郁 個醬油調味又啱啱好🤤 配燒肉食係一流❤️‼️舖頭由裝修到餐具都一一還原左露營嘅特色 感覺真係好似去咗一個快閃露營️咁⛺ 座位闊落 坐得幾舒服 我覺得同牛角質素差唔多 以後又多一個食燒肉既選擇啦☺️

黑醋冰蕃茄沙律$28

全牛特選拼盤$458

厚燒豚腩肉 - 柚子胡椒 $168

月見醬燒飯團$38 🍘

2022-10-03
  • 月見醬燒飯糰
隨著香港漸入秋季,秋意漸濃又是露營的好季節🏕不過不是人人都有齊裝備和勇氣去郊外宿一宵,但最近尖沙咀新開了一間燒肉店就讓人在市區也能感受野炊的浪漫,在門口已經看到一個大帳蓬,放著矮身木檯和露營椅,加上一個營火🏜放鬆接觸大自然的氛圍撲面而來步進餐廳就看到牆身掛滿露營工具🍴仿似一間山系用品店,我們所用的餐具都是不鏽鋼露營專用,由碗碟、匙筷子到醬兜一應俱全😛位置分了帳蓬、卡位和類吧座,吧座上就是比較偏普通燒肉店的佈置😉燒肉爐不大剛好每次燒兩人份食物,好好享受每樣材料,採用手機落單🥓全牛特選拼盤 | $458 | 7/10作為牛魔王的我當然必點這個,有牛肋肉、牛舌、牛胸腹、牛三筋和雪花牛小排🥩最愛雪花牛小排,肉味濃油花靚,點一點紅酒汁更鮮,牛舌調味略重,鹽和黑椒味頗強🤭👅薄切香葱牛舌 | $88 | 8/10這份牛舌有意外驚喜,沒有過重的調味,可以自選一款特別醬汁,月見黑松露醬令牛肉更加滑,牛舌有嚼勁沒有渣🍜柚子梅素冷麵 | $58 | 7.5/10酸度十分的開冷胃涼麵,份量不大,當小食伴著肉片吃剛好,可以解膩食更多的肉🍘月見醬燒飯團 | $38 | 7.5/10又見一個金黃的雞蛋,醬油味道滲進

🥓全牛特選拼盤 | $458 | 7/10

👅薄切香葱牛舌 | $88 | 8/10

🍜柚子梅素冷麵 | $58 | 7.5/10

🍘月見醬燒飯團 | $38 | 7.5/10
又見一個金黃的雞蛋,醬油味道滲進飯內,外脆內香的米飯帶來陣陣滿足感,切開時蛋液流進飯內感覺治癒

🐟鯛魚燒 | $48 | 7.5/10
日本見得多,想不到這裏也有,店員推介放在邊陲位置慢燒,兩面有小小焦脆,內裏的餡料分別是吉士和豆沙,暖意入心頭😜

🍧抹茶雪山冰 | $88 | 6/10
最後叫了一份冰,上面放上了好拍檔紅豆,抹茶冰帶有冰晶狀🍵一口一口的涼透心,有兩小塊蕨餅,如果可以更多茶香和粘糯會更好
2022-10-01
5 分鐘 (堂食)
2022-10-03 110 瀏覽
留意到尖沙咀新開咗一間以露營⛺️為主題嘅燒肉餐廳,店內佈置用咗帳幕、露營燈、露營櫈、露營裝備等等,連食嘢嘅餐具都係露營用品,滿滿儀式感,好有特色!.🔥 燒肉拼盤 $378佢哋有幾款拼盤,呢款可以一次過試晒豬牛雞,包括牛肋肉、香蔥牛舌、牛胸腹、豚肉燒、豚五花及雞腿肉。肉質都好新鮮,牛肉軟腍,豬肉爽口,雞肉有彈性,按自己喜好蘸上海鹽、紅酒汁或燒肉汁,好滿足!.🥩 雪花牛小排 (80g) $138牛小排油花均勻,肉質軟嫩,牛味濃富油脂香,有幾款調味醃料選擇,揀咗蘋果味噌,帶點甜味,唔使再蘸醬汁都已經夠味。.🐟 蒲燒鰻魚件 $108鰻魚厚身肥美,燒到邊位帶點焦香,魚皮脆脆地,入口帶魚油脂香,肉質嫩滑,推介(●'◡'●)ノ.🍘 月見醬燒飯糰 $38 醬油飯糰表面燒得微微焦香,醬油味唔會太重,拌生蛋黃食更滋味。.🍚 玉子海苔飯 $28飯面鋪上大量紫菜,撈勻生蛋黃再加啲燒肉汁,配燒肉必點。.🎏 鯛魚燒 $48鯛魚燒有紅豆及奶黃兩款餡料,細火慢慢燒到外皮脆身,餡料香甜軟糯。.🍍 海鹽菠蘿梳打 $38用露營杯裝住特別有feel,杯邊沾有海鹽,加上酸酸甜甜嘅菠蘿味道,清新解膩。.總括而言:餐廳每個角落都佈置
🔥 燒肉拼盤 $378

🥩 雪花牛小排 (80g) $138

🐟 蒲燒鰻魚件 $108

🍘 月見醬燒飯糰 $38

🍚 玉子海苔飯 $28
飯面鋪上大量紫菜,撈勻生蛋黃再加啲燒肉汁,配燒肉必點。

🎏 鯛魚燒 $48

🍍 海鹽菠蘿梳打 $38

總括而言:餐廳每個角落都佈置都好有心思,露營風設計加上暖黃燈光,非常有氣氛。環境輕鬆舒適,加上食物質素不錯,啱晒鍾意燒烤又想體驗下露營感覺嘅朋友(*´ω`*)
近排愈來愈多餐廳花心思係餐廳嘅裝潢,呢間新餐廳就係以露營為主題⛺️但平時自己對露營嘅stereotype就係坐得唔舒服,呢到唔單止兼顧到餐廳主題,坐得都幾舒服,全程係到燒肉,同朋友吹水個vibe都幾正🔥燒肉拼盤 ($378) 都好豐富,有牛肋肉、牛舌、牛胸腹、豚肉燒、豚五花、雞腿肉,自己最鍾意就係食牛肋肉,因為夠晒肥美☺️整體來講肉類都幾新鮮,牛舌亦都非常出色,最後仲追加咗一份薄切香蔥牛舌 ($88),因為係單獨嗌,仲有得配埋個月見松露醬汁,個汁勁香真係一流🫡最後用個汁點埋其他肉類都好好食🤣另一個有驚喜嘅位係佢哋嘅麵食,嗌咗份柚子梅素冷麵 ($58)柚子味好出,麵身係用梅子做,食落去有淡淡嘅梅子香,而且冷麵夠清爽,同燒肉夾就好正😆月見醬燒飯糰 ($38) 都有驚喜😚大大粒蛋黃撈埋燒炙過嘅飯團,出邊微微焦香,個口感幾得意😋小食嗌咗一份厚燒玉子蛋($38)原本以為係熟食,原來可以自己燒,燒完之後見到玉子燒入邊仍然好嫩滑💛 另外杏鮑菇($38) 同南瓜($38) 都同燒肉嘅氛圍好夾,食落就正常貨色啦🤪燒肉夾酒就最啱,朋友嗌咗Asahi朝日生啤 ($58)啤一啤佢🍻白桃燒酎梳打($48)飲落去酒味

燒肉夾酒就最啱,朋友嗌咗Asahi朝日生啤 ($58)啤一啤佢🍻白桃燒酎梳打($48)飲落去酒味唔重,容易入口,比較啱女仔飲😛

整體嚟講,呢到食物質素唔錯,加埋啲staff都好好禮貌,成個環境都幾舒服,樓底高得嚟闊落好坐,私隱度足夠😌 加上佢哋有自家嘅特色菜單,如果平時食燒肉食到悶,都推介大家過嚟呢間搵啲新意🤪
  • 薄切香蔥牛舌
  • 燒肉拼盤
  • 月見醬燒飯團
  • 厚燒玉子蛋
  • 柚子梅素冷麵
K11開咗間以露營為主題嘅燒肉餐廳,裝修佈置頗有特色,四周圍都放置唔少露營用品,例如帳幕、露營櫈、戶外燒烤爐等,連餐具都係露營專用嘅不鏽鋼碗筷,好有camping feel,啱晒來打卡!全牛特選拼盤🐮 $458啱晒我依啲有選擇困難症嘅人🤣,拼盤有齊多款招牌牛肉,包括薄切香蔥牛舌、牛肋肉、牛胸腹、雪花牛小排同埋牛三筋,每款有四片,份量兩個人share啱啱好。整體而言,牛肉質素唔錯,油花均勻,牛味濃郁👍🏻味噌蟹肉田羅燒🦀 $88 (4/5)鍾意蟹膏嘅朋友仔千祈唔好錯過,非常足料,燒完後充滿鮮味,對得住呢個價錢!月見醬燒飯團🍙 $38外型非常吸睛,打卡一流,飯團上檯時已經燒好左,微帶焦香,撈埋蛋黃更加滋味😋醬油帆立貝🦪 $88帆立貝大大粒肉夠厚,雖然味道有啲淡,但更能品嚐出海鮮本身嘅鮮甜蒜蓉牛油金菇🧈 $38呢個配搭一定冇伏🤣,夠晒惹味,大愛❤️牛油粟米🌽 $38粟米粒燒完後牛油味香濃,又可以解吓膩😝鯛魚燒🎏 $48細細件非常可愛,餡料係雲呢拿吉土,外皮燒完後變得煙煙韌韌,口感好似麻糬咁,非常好味!

全牛特選拼盤🐮 $458

味噌蟹肉田羅燒🦀 $88 (4/5)

月見醬燒飯團🍙 $38

醬油帆立貝🦪 $88

蒜蓉牛油金菇🧈 $38
呢個配搭一定冇伏🤣,夠晒惹味,大愛❤️

牛油粟米🌽 $38
粟米粒燒完後牛油味香濃,又可以解吓膩😝

鯛魚燒🎏 $48
2022-10-01 98 瀏覽
好想去露營,但奈何天氣賽實在太熱,仲要明明已經過左中秋節...呢間新式燒肉店以露營為主題,有齊帳篷、露營櫈、露營燈,連食嘢嘅餐具都係露營用品,好有氣氛,係山系嘅感覺🌻全牛特選拼盤 ($458)拼盤包括牛肋肉、牛胸腹、牛三筋、雪花牛小排以及薄切香蔥牛舌,可以一次過試勻牛嘅不同部位好豐富🐂 最中意雪花牛小排,油脂分布平均,口感嫩滑。牛三筋都好特別,佢係牛嘅稀有部位,食落口感肥瘦均勻。而薄切牛舌質感爽嫩,配上燒肉汁特別惹味!!月見醬燒飯糰 ($38)超級有驚喜嘅小食!本身係單純覺得佢賣相精緻所以點,冇諗過咁好食。飯糰燒得表面香脆,配上好香嘅醬油味,拮穿蛋黃後,米飯吸滿了濃郁嘅蛋汁,風味十足。蒜香牛油扇貝$68表面鋪滿超多蒜蓉同牛油,扇貝都好新鮮 日本蟹肉忌廉薯餅 $48/ 一口炸芝士 $38即食熱辣辣,好中意日本蟹肉忌廉薯餅,裡面好多蟹肉好creamy 松阪豬頸肉 $98焦脆得來內汁飽滿🥰雕魚燒($48)睇佢賣相平平無奇,點知燒完後好香脆好好食!味道有紅豆同吉士,內裡嘅口感好似麻糬,外脆內煙韌,有驚喜!

全牛特選拼盤 ($458)

月見醬燒飯糰 ($38)

蒜香牛油扇貝$68
表面鋪滿超多蒜蓉同牛油,扇貝都好新鮮

日本蟹肉忌廉薯餅 $48/ 一口炸芝士 $38

松阪豬頸肉 $98
焦脆得來內汁飽滿🥰

雕魚燒($48)
ATUM又一主題餐廳露營主題燒肉餐廳真係好啱我佈置到格局、食物到餐具都充滿戶外露營🏕️的感覺係咁舒服又高級露營嘅環境入面體驗燒肉用餐chill到爆~餐廳分左幾個區位最chill嘅係六角形大枱 同埋大帳篷區好啱三五知己離圍住爐大吃大喝一番享受一個市區露營嘅時光🔥 🥩燒肉拼盤✨牛肋肉、薄切牛舌、牛胸腹、豚肉燒、豚五花、雞腿肉必點拼盤,可以食齊唔同嘅肉質和味道我就最鐘意食牛脂最靚嘅牛胸腹入口煙靭、牛肉味重而其他肉類質素都同樣出色🥩梅花豚肉(燒肉汁)🌟超薄切豬肉,烤到些微燶燶地入口就好脆又入味架啦🥗燒野菜拼盤南瓜片、秋葵、杏鮑菇、茄子片新鮮蔬菜必點來中和一下燒肉味🥔日本蟹肉忌廉薯餅🌟一上菜好快就趁熱芮芮食左先外脆內軟忌廉餡甜甜的好開胃🐟鯛魚燒令我好掛住日本街頭嘅傳統鯛魚燒兩塊餡料味道唔同、燒過後更香濃🍨黃豆粉雲呢拿雪糕✨🍎蘋果汁🍋凍檸檬茶

ATUM又一主題餐廳
露營主題燒肉餐廳真係好啱我
佈置到格局、食物到餐具都充滿戶外露營🏕️的感覺
係咁舒服又高級露營嘅環境入面體驗燒肉用餐chill到爆~

餐廳分左幾個區位
最chill嘅係六角形大枱 同埋大帳篷區
好啱三五知己離圍住爐大吃大喝一番
享受一個市區露營嘅時光🔥

🥩燒肉拼盤✨
牛肋肉、薄切牛舌、牛胸腹、豚肉燒、豚五花、雞腿肉
必點拼盤,可以食齊唔同嘅肉質和味道
我就最鐘意食牛脂最靚嘅牛胸腹
入口煙靭、牛肉味重
而其他肉類質素都同樣出色

🥩梅花豚肉(燒肉汁)🌟
超薄切豬肉,烤到些微燶燶地
入口就好脆又入味架啦

🥗燒野菜拼盤
南瓜片、秋葵、杏鮑菇、茄子片
新鮮蔬菜必點來中和一下燒肉味

🥔日本蟹肉忌廉薯餅🌟
一上菜好快就趁熱芮芮食左先
外脆內軟忌廉餡甜甜的好開胃

🐟鯛魚燒
令我好掛住日本街頭嘅傳統鯛魚燒
兩塊餡料味道唔同、燒過後更香濃

🍨黃豆粉雲呢拿雪糕✨

🍎蘋果汁
🍋凍檸檬茶

2022-10-01 177 瀏覽
疫情期間大家都唔能夠出外旅遊 留港但又想呼吸一口新鮮空氣 最受歡迎就係去郊外glamping 但好多人又怕燒嘢食麻煩 又要自己準備 食完之後又要清潔執拾 所以火土燒肉就應運而生首先 佢哋裝修十足日式露營風格 好似snow peak 座位就有分露營椅同普通椅 另有帳篷式座位供六人入座 自成一角好似真係去咗露營咁 另外餐具方面亦都心思十足 貫徹返露營風格👍而食物方面種類都算比較多 有前菜 小食 肉類 其中小食類比較特別嘅係月見醬燒飯團 加埋蛋汁 飯團燒燶脆皮 好好食 另外仲有個味醂魚乾 微微哄返熱 再點奇妙醬 佐酒一流肉類方面 印象比較深刻係厚燒豚腩肉同雪花牛小排 兩者都肉汁豐富 值得一試
月見醬燒飯團
味醂魚乾
厚燒豚腩肉
日本骨付腸
雪花牛小排
由店外大大個帳幕﹑到店內每枱食客旁邊都有嘅一系列「露營用品」,十足十真實露營時嘅昏暗環境🏕️ 望見就知道店家想打造嘅主題就係露營時嘅烹煮體驗🌙❝燒肉拼盤❞ | $378 一個拼盤有齊牛肉﹑雞肉﹑豚肉,唔想諗咁多嘅朋友點選拼盤就最適合不過🥓 當中個人最喜愛牛肋肉,入味之餘油脂亦豐富,唔使燒到全熟﹑享受軟熟肉質同啖啖油香💗❝薄切香蔥牛舌 配 月見松露醬汁❞ | $88 | 推介品項牛舌係今次用餐嘅MVP!雖則話係薄切,但其實咬落都依然保持到牛舌應有嘅韌性同柔軟度🐄 加上醃料有心思,配合埋香蔥同特色醬汁,係係第二到食唔到嘅美味🔮❝梅花豚肉 配 燒肉汁❞ | $78 豚肉呈薄身﹑大大一片,兩邊輕輕一燒已經見到焦香同油脂慢慢滲出,食落相當香口🧨❝牛油燒廣島蠔❞ | $78 係滿滿嘅蒜蓉牛油!燒完隻廣島蠔啲汁絕對可以留低撈飯~廣島蠔細細隻但都夠飽滿🦪❝蒜蓉牛油本菇❞ | $38 | 推介品項菇類愛好者表示比起肉類更喜愛依個品項HAHAHA 本菇醃得出奇地入味🍄 非常香濃,蒜蓉牛油汁質地濃稠,小兜入面一滴不剩🧈❝玉子海苔飯❞ | $28 | 推介品項蛋黃、紫菜、牛肉汁、米飯:基本上係每間燒肉店都有供應

❝燒肉拼盤❞ | $378

❝梅花豚肉 配 燒肉汁❞ | $78

❝牛油燒廣島蠔❞ | $78

❝蒜蓉牛油本菇❞ | $38 | 推介品項

❝玉子海苔飯❞ | $28 | 推介品項
蛋黃、紫菜、牛肉汁、米飯:基本上係每間燒肉店都有供應,而且每次食燒肉都例牌要食一碗嘅品項🍚

❝海鹽菠蘿梳打❞ | $38 | 推介品項
杯邊嘅海鹽令每飲一啖都有陣陣天然鹹味,配合甜度偏高嘅梳打味道衝擊但唔會打交,平衡不錯🥤 入面嘅菠蘿仲可以變成燒菠蘿🍍

𓂃𓈒 𓂂𓏸 火土燒肉 𓏸𓂂 𓈒𓂃
尖沙咀河內道18號K11 Art Mall3樓314號舖
港鐵尖沙咀N4站出口,步行約7分鐘抵達
每日12:00 - 15:30/17:00 - 22:00營業

餐點味道 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
抵食指數 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡
店舖環境 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡
用餐體驗 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
適合場景 | 二人﹑四人或以下聚餐
之前去露營嘅時候⛺️最鍾意就係諗早午餐煮咩😆好享受露營煮飯仔嘅樂趣👩🏻‍🍳唔知點解十次有七次都會食燒肉🥩😆疫情關係而家夏天又咁熱都好耐冇去露營🏕️好掛住露營好wild咁燒肉🥩見到尖沙咀新開咗間以露營為主題嘅燒肉店亦都係ATUM旗下嘅餐廳環境寬敞 室內佔地3000呎❗️將餐廳打造到成個露營營地咁🏕️連帳幕、帳篷、露營櫈、露營用品餐具都做足真正涼住冷氣「露營」燒肉🥩😆環境氣氛超正✨打卡一流去唔到露營住就一於去止下癮先🤭雖然話以露營為主題但當然都係用返普通餐廳燒烤爐啦不過餐具 碗碟 紙巾套 置物架都跟足露營設備⛺️好有feel✨燒肉拼盤諗唔到食咩又想咩都試吓就叫咗呢個燒肉拼盤🤩裡面有齊牛豬雞🥩🍖🍗包括牛肋肉、牛舌、牛胸腹、豚肉燒、豚五花、雞腿肉最鍾意就係牛肋肉同牛胸腹肉味同油香都好平均✨肉質好軟腍😍牛舌亦非常好厚切質感較爽口但就有啲韌豚肉燒就建議唔好燒太耐本身冇乜脂肪 肉乾會嚡口啲🫣相反五花肉就油脂重好多 肥膩啲雞腿肉都唔錯 好嫩滑!牛里脊肉想試吓呢個牛里脊肉所以額外加咗油脂比例唔算太高但都清晰甩到雪花紋估唔到肉質都軟嫩而且帶有肉汁!唔錯喎🤩仲可以自選醬汁!今次揀嘅燒肉汁味道鹹鹹甜甜幾香!月見醬燒飯糰
之前去露營嘅時候⛺️

見到尖沙咀新開咗間以露營為主題嘅燒肉店
亦都係ATUM旗下嘅餐廳
環境寬敞 室內佔地3000呎❗️

將餐廳打造到成個露營營地咁🏕️
連帳幕、帳篷、露營櫈、露營用品餐具都做足
真正涼住冷氣「露營」燒肉🥩😆

都跟足露營設備⛺️好有feel✨

諗唔到食咩又想咩都試吓
就叫咗呢個燒肉拼盤🤩
裡面有齊牛豬雞🥩🍖🍗

包括牛肋肉、牛舌、牛胸腹、
豚肉燒、豚五花、雞腿肉

最鍾意就係牛肋肉同牛胸腹
肉味同油香都好平均✨
肉質好軟腍😍

牛舌亦非常好厚切
質感較爽口但就有啲韌

豚肉燒就建議唔好燒太耐
本身冇乜脂肪 肉乾會嚡口啲🫣
相反五花肉就油脂重好多 肥膩啲

雞腿肉都唔錯 好嫩滑!

想試吓呢個牛里脊肉所以額外加咗
油脂比例唔算太高
但都清晰甩到雪花紋

估唔到肉質都軟嫩
而且帶有肉汁!唔錯喎🤩
仲可以自選醬汁!
今次揀嘅燒肉汁味道鹹鹹甜甜幾香!

初頭以為係拎嚟燒嘅飯糰

蒜香牛油扇貝

呢個係一個扇貝嘅價錢
偏細隻好似冇咁抵食咁😟
好彩味道都合格👌🏻

扇貝係新鮮鮮甜~
蒜蓉比得好多🤭
食落係好濃蒜香

雞腎

雞腎就正正常常
質感爽口 好有咬口!

令我諗起牛角飯🤣

無論裝修 設備 都好有誠意💯
去唔到露營住 考慮吓嘆住冷氣燒肉🥩
坐得舒服 又冇咩油煙✨
玉子海苔飯
餐廳的裝修好有心思,不論是餐具、餐桌餐椅,抑或是擺設都是露營風格⛺️。有座位更有露營帳幕,好有氣氛!➸ 全牛特選拼盤 ($458)這拼盤有齊所有受歡迎的牛肉部位✨,有牛肋肉、牛胸腹、牛三筋、博切蔥牛舌、雪花牛小排~ 雪花牛小排比較多油花,牛空腹和牛三筋燒起來有炭燒味!另外亦可以單點各樣肉類,而拼盤就是選擇困難症人士的好選擇🤭。➸ 玉子海苔飯 ($28)這個飯本身已經淋有燒肉汁,配新鮮熱辣燒好的肉好好味😋!如果不想配飯,餐廳也有提供烏冬等麵食。➸ 味噌蟹肉甲羅燒 ($88)蟹膏蟹肉有鮮味,不像一般的只有鹹味,混合蛋黃後更香,推薦配飯伴食,可以中和比較濃味嘅蟹膏😆~➸ 醬油帆立貝($88)帆立貝連醬油湯一起燒煮,燒煮過後帆立貝吸收醬油湯的香味。配以本身的海鮮鮮味,比起乾燒後沾醬食,味道更自然更有層次😗。➸ 厚燒豚腩肉 ($168)看上去脂肪層頗厚,但燒烤過後就知道脂肪和肉的比例剛剛好😌,保留了肉汁的同時沒有油膩感😋。

➸ 全牛特選拼盤 ($458)

➸ 玉子海苔飯 ($28)

➸ 味噌蟹肉甲羅燒 ($88)

➸ 醬油帆立貝($88)

➸ 厚燒豚腩肉 ($168)
2022-09-26 225 瀏覽
燒肉食得多,但露營我未試過,咁嚟火土燒肉chill住扮住camping咁燒肉就啱啦!除咗內裡嘅裝修好有camping feel,門口仲有個camping set比人打卡影相,搞到我更加想試吓真露營⛺️👅鹽蔥牛舌包 $138見到好多人推薦食燒肉拼盤同呢個鹽蔥牛舌包,因為唔想食太多肉,所以就揀咗後者試。牛舌配上勁多蔥,味道都唔錯,口感更豐富☺️🥩雪花牛小排 $138一碟有五小塊,啲雪花紋好靚,油脂分布平均,肉質軟嫩,配上燒肉汁食風味更佳,必試👍🏻🐂牛三筋 $118一碟有兩大塊,牛味濃郁。但對比之下,都係雪花牛小排好食好多😂🐟蒲燒鰻魚件 $108每件都好厚肉,有少少骨,但新鮮嘅燒鰻魚配埋個鰻魚汁真係無得輸!美中不足嘅係一碟得五件唔夠喉呀🤤🍆燒野菜拼盤 $98呢度有唔少拼盤,例如雞牛豬燒肉/全牛特選/豬雞特選/內臟拼盤,但我哋反而叫咗呢個燒野菜拼盤,有齊南瓜、茄子、粟米仔、秋葵同菇,新鮮又健康😋🍙月見醬燒飯糰 $38呢個飯糰超好食,表面燒到非常香脆、有焦香,配埋生蛋食更香滑,必試☺️🤎鯛魚燒 $48自己燒嘅鯛魚燒特別正!啡色嗰條係紅豆味,白色嗰條係吉士味;我就覺得前者好味啲😍🍍海鹽菠蘿梳打 $38呢

👅鹽蔥牛舌包 $138

🥩雪花牛小排 $138

🐂牛三筋 $118

🐟蒲燒鰻魚件 $108

🍆燒野菜拼盤 $98

🍙月見醬燒飯糰 $38

🤎鯛魚燒 $48

🍍海鹽菠蘿梳打 $38
呢杯飲品特別在杯邊有啲海鹽,飲落口除咗有鹽嘅鹹味仲有菠蘿嘅甜味,令我諗起有時牙肉腫痛含嗰杯鹽水🤣

🥤鮮生薑梳打 $38
如果你好鍾意生薑嗰種辣味,應該會鍾意呢杯鮮生薑梳打,因為都真係幾辣幾刺激,唔係人人都接受到😆
2022-09-20
2022-09-26 91 瀏覽
位於尖沙咀ᴋ11 ᴀʀᴛ ᴍᴀʟʟ < 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐡 𝐘𝐚𝐤𝐢𝐧𝐢𝐤𝐮 >, 一間露營風燒肉店, 室內為3000尺, 而稍後時候, 便會開放2000尺的室外環境, 裝潢全面打造戶外露營, 感覺置身於露營燒烤場。全牛特選拼盤 $⁴⁵⁸放有牛肋肉、牛三筋、薄切香葱牛舌、牛胸腹及雪花牛小排, 全部肉質非常軟嫩, 而且帶有油脂香味, 再配上自家製燒汁醃料, 這個推介! 味噌蟹肉甲羅燒 $⁸⁸上層放有蛋黃, 而蟹膏富味噌香。月見醬燒飯團 $³⁸飯團外層燒微焦, 面層配有蛋黃, 很好吃呢。蒜蓉牛油本菇 $³⁸健康帶點邪惡。柚子梅素冷麵 $⁵⁸清新解膩。抹茶雪山冰 $⁸⁸份量十足, 放有白玉及紅豆。鯛魚燒 $⁴⁸味道温和😀海鹽菠蘿梳打 $³⁸白桃可爾必思 $³⁸火土燒肉 (尖沙咀)📍尖沙咀河內道18號K11 Art Mall3樓314號舖

全牛特選拼盤 $⁴⁵⁸

味噌蟹肉甲羅燒 $⁸⁸
上層放有蛋黃, 而蟹膏富味噌香。

月見醬燒飯團 $³⁸
飯團外層燒微焦, 面層配有蛋黃, 很好吃呢。

蒜蓉牛油本菇 $³⁸
健康帶點邪惡。

柚子梅素冷麵 $⁵⁸
清新解膩。

抹茶雪山冰 $⁸⁸
份量十足, 放有白玉及紅豆。

鯛魚燒 $⁴⁸
味道温和😀

海鹽菠蘿梳打 $³⁸
白桃可爾必思 $³⁸

火土燒肉 (尖沙咀)
📍尖沙咀河內道18號K11 Art Mall3樓314號舖
2022-09-22
📍火土燒肉💛 - #YFF尖沙咀 💎【冷氣下露營吃燒肉⛺️ 超有感覺的燒肉新體驗】炎炎夏日下又想享受露營體驗,這家以豪華露營作為主題的燒肉店肯定能滿足大家了~ 餐廳以「火土」命名,兩字合併為「灶」,意即爐灶、灶台,為煮飯作菜之地,希望為客人提供於鬧市中與三五知己圍著爐火,大口吃肉、舉杯暢飲的戶外露營的體驗與愉悅。店內採用露營風的裝潢,由日本設計師精心打造出戶外露營體驗感覺,撐起營帳,點起一盞露營燈,讓食客彷佛置身郊野,配合仿營具設計的餐桌、餐椅與餐具,的確玩味十足。➤ 全牛特選拼盤 ($458)拼盤包括牛肋肉、牛胸腹、牛三筋、雪花牛小排以及薄切香蔥牛舌。其中最推薦牛三筋,是牛後肩胛肉,佔一頭牛只有5至6%,屬稀有部位。牛三筋油花分布非常均勻,牛味濃郁,烤熟後肥瘦均勻,口感柔軟。另外薄切牛舌亦相當出色,輕烤後帶微微焦脆,爽嫩的口感夾雜豐富肉汁,配以蔥花同食香氣十足。➤ 蒲燒鰻魚件 ($108)鰻魚件頗肥美,肉質嫩滑彈牙,大家可按照喜好自行塗上蒲燒汁燒烤。裏上蒲燒汁的鰻魚香甜焦脆,非常惹味,但份量略嫌偏少。➤ 味噌蟹肉甲羅燒 ($88)滿滿的蟹膏夾雜著松葉蟹肉,表面放上了一隻生鵪鶉蛋,在烤爐
📍火土燒肉💛 - #YFF尖沙咀 💎
【冷氣下露營吃燒肉⛺️ 超有感覺的燒肉新體驗】

➤ 全牛特選拼盤 ($458)

➤ 蒲燒鰻魚件 ($108)

➤ 味噌蟹肉甲羅燒 ($88)
滿滿的蟹膏夾雜著松葉蟹肉,表面放上了一隻生鵪鶉蛋,在烤爐上香氣不斷翻滾,口感細滑豐富,拌飯同吃風味極佳!

➤ 玉子海苔飯 ($28)
吃燒肉配飯是常識吧! 玉子、香蔥、海苔跟燒肉汁更是無可匹敵的白飯良伴,拌勻後濕潤Q彈的米飯非常香口惹味。

➤ 月見醬燒飯糰 ($38)
飯糰燒得表面香脆,刺穿表面的蛋黃,米飯吸滿了濃郁蛋汁的味道,風味十足。

➤ 海鹽菠蘿梳打 ($38)
以露營杯盛載,杯邊裏了一層海鹽,配以略帶酸甜的菠蘿梳打,味道層次相當豐富。