2023-04-17 13 瀏覽
之前去咗老公公司附近嘅「瀧宴」食lunch,一入去見空間感咁大,居高臨下,感覺都幾舒服。Lunch Menu 好豐富,$448/person 已經有壽司🍣、刺身、鵝肝、大虎蝦🦐、帆立貝、美國頂級牛肉,性價比幾高。用料全部都好新鮮,擺盆精緻,味道好好,但最欣賞係師傅的用心。季節刺身 + 季節前菜 — 日式凍豆腐精選壽司香草牛油帆立貝香草牛油帆立貝 除了牛油汁香濃惹味,還加了三文魚子和紫蘇花,紫蘇葉接觸得比較多,原來紫蘇花更香,口感好豐富。野生大虎蝦一早就見師傅在處理大虎蝦的頭和尾部,慢慢燒,直至變到香脆。食完彈牙嘅虎蝦肉,還可以吃到脆卜卜嘅蝦尾,有點驚喜。香煎鵝肝鵝肝燒到外脆肉軟,配以法包同黑醋汁同吃,真係好正!黑醋汁中和咗油膩感,法包就增加香脆嘅口感。本身不太愛吃鵝肝,都覺得好好味😋!美國頂級牛肉Prime牛肉可以選薄燒和厚薄,師傅決定每款都做讓我嚐嚐。個人喜歡「薄燒」,薄牛肉內裏捲著香蔥和炸蒜,牛肉好薄入口即溶,但咬落去係爽口嘅蔥,啱哂我這個愛蔥人士。食到好飽,仲有鐵板炒飯、炒雜菜和味噌湯,炒飯炒到好香好乾身,食完非常滿足😚,鐵板炒飯 + 味噌湯炒雜菜下次可以再encore!

季節刺身 + 季節前菜 — 日式凍豆腐

精選壽司

野生大虎蝦

香煎鵝肝

美國頂級牛肉

鐵板炒飯 + 味噌湯

炒雜菜

下次可以再encore!
2023-04-04
2023-04-14 19 瀏覽
呢間日本菜下午有鐵板燒、Omakase 。我哋揀咗食鐵板燒。鐵板燒都有幾個套餐,我哋揀咗$448一位Lunch Special Menu:前菜、刺身(2款)、壽司(2款)香煎鵝肝、野生大虎蝦香草牛油帆立貝、牛肉鐵板炒飯配海帶麵豉湯、炒什菜▶️前菜凍豆腐,面上有甜甜地嘅昆布。▶️刺身鮫鰈魚有火炙過,所以魚油味豐富,特別香。油甘魚厚身,又有鮮味。次序係先食鮫鰈魚,再食油甘魚。▶️壽司黑目魚燒完有油香,配上柚子楜椒。𩶘魚配上淡雪鹽,少少爽口感,基本上唔使點豉油已經夠味。▶️煎鵝肝煎鵝肝煎得好香,而且面上有啲黑醋汁,減低油膩感。下面多士香脆☺️▶️野生大虎蝦虎蝦好大隻,非常爽口。蝦頭蝦膏位味道好香。另外師傅仲將啲蝦腳煎到脆卜卜。▶️牛油帆立貝帆立貝煎得金黃,面上有三文魚籽及紫蘇花。賣相靚味道好。▶️牛肉揀咗一個薄燒一個厚燒。薄燒裏面充滿蒜蓉、蔥花,好香。厚燒點少少鹽已經好夠味。▶️鐵板炒飯、海帶麵豉湯、炒什菜最後食埋個炒飯。炒飯炒得好香,好乾爽。炒雜菜椰菜清甜。麵豉湯有豆腐海帶。呢個餐好豐富,食物款式多,水準唔錯。

前菜、刺身(2款)、壽司(2款)
香煎鵝肝、野生大虎蝦
香草牛油帆立貝、牛肉
鐵板炒飯配海帶麵豉湯、炒什菜

▶️前菜
凍豆腐,面上有甜甜地嘅昆布。

▶️刺身

▶️壽司
黑目魚燒完有油香,配上柚子楜椒。
𩶘魚配上淡雪鹽,少少爽口感,基本上唔使點豉油已經夠味。

▶️煎鵝肝

▶️野生大虎蝦

▶️牛油帆立貝
帆立貝煎得金黃,面上有三文魚籽及紫蘇花。賣相靚味道好。

▶️牛肉

▶️鐵板炒飯、海帶麵豉湯、炒什菜

呢個餐好豐富,食物款式多,水準唔錯。
2023-04-06 209 瀏覽
第一日放假,去開cwb 揀間高質素野獎勵吓自己🤤去到睇下個lunch menu 又幾吸引頭盤係個日本凍豆腐配海帶 ,豆腐好滑,個海帶好有心思,醃得好好,粗幼度都好適中😎跟住黎個刺身,有油甘魚同真鯛🤤兩樣都好新鮮,個人喜歡真鯛多d 🤣油脂冇咁豐富最正嘅係仲可以有埋壽司食,右口魚同黑䱛魚🥰配左個柚子source 🙆🏻‍♀️啱啱好中和左魚嘅油脂🤤正式去到燒嘅部份,係我嘅至愛,帶子勁大粒😍個牛油醬油source 好match 👍🏻👍🏻仲要配埋好新鮮嘅魚子,咬落口卜卜脆😎大蝦勁爽口,食得出佢用返蝦頭嘅膏去煮,好入味好正👍🏻但係又唔會cover 咗蝦嘅鮮味😗平時好驚食鵝肝嘅我,今次超級有驚喜!佢個鵝肝唔會蘇,食落口唔會成口油,配咗個黑醋汁,完全將個鵝肝昇華晒🥰伴碟用咗黑豆,超級甜,第一次食黑豆嘅我覺得好好食☺️開頭以為要揀薄定厚燒牛,點知佢可以一次過滿足晒我兩個願望😍厚嘅揀左五成,啱啱好,好Juicy 又有牛味! 至於薄燒,入面包嘅料好香得黎又好有口感,佢嘅蒜片好香🙆🏻‍♀️雖然佢有啲黑椒蒜鹽,但係由於牛肉本身已經好好食,唔需要額外再加調味!最後配嘅炒飯,香又好爽身 ,係一粒粒唔會黐埋👍🏻呢個價錢來講性
第一日放假,去開cwb 揀間高質素野獎勵吓自己🤤
去到睇下個lunch menu 又幾吸引

最後配嘅炒飯,香又好爽身 ,係一粒粒唔會黐埋👍🏻

呢個價錢來講性價比極高,因為淨係個景色都已經值回票價,仲要配啲咁好食嘅嘢😗
5 分鐘 (堂食)
  • 香煎鵝肝伴自家製醬汁
呢排好想食鐵板燒,搵左間附近嘅就去了。分店在天后,新開一間在銅鑼灣糖街。兩個人埋單3500左右,餐廳職員同我哋傾偈 都話係lunch抵食啲,lunch可能$398至到$698已經可以食到夜晚質素嘅嘢…所以會感覺唔係咁抵….講返鐵板燒 味道環境都算唔錯,主廚都好熱情,可能呢間鋪新開,唔算太多人,有包場的感覺Haha剛開頭的豆腐杯上邊有少少海膽,不過海膽汽油味好重….好彩後面的都算好味…有些菜感覺鹽有D重手 可以稍微少D鹽…
呢排好想食鐵板燒,搵左間附近嘅就去了。
分店在天后,新開一間在銅鑼灣糖街。

2023-04-04
2023-04-04 341 瀏覽
[ 瀧宴日本料理 ]約咗朋友係銅鑼灣食lunch,呢間日式🇯🇵餐廳匯聚刺身、壽司及鐵板燒等和式料理,午市有好幾款鐵板燒套餐選擇。✿ Lunch Special Menu $398/人季節前菜滑嘟嘟嘅冷豆腐,配以甜甜地嘅昆布作開胃前菜。季節刺身(2款)🐟油甘魚刺身厚實滑嫩,入口即溶;鮫鰈魚刺身肉質細嫩彈牙,魚皮微微燒過油脂感豐富。本日精選壽司(2款)🍣右口魚壽司配上烏魚子,帶微微鹹香味;伊佐木壽司鮮甜彈牙,配柚子胡椒味道清新。香煎鵝肝伴自家制醬汁選用法國🇫🇷鵝肝。鵝肝煎得表面酥脆,內裡軟滑,逼出甘香嘅油脂,入口即化。搭配酸酸甜甜嘅藍莓味醬汁,完全無內臟膻味。野生大虎蝦🦐選用澳洲🇦🇺虎蝦。虎蝦煎得好香,肉質紮實飽滿,鮮味甘甜,而且去埋殼食得好方便。香草牛油帆立貝選用北海道🇯🇵帶子。帶殼帆立貝大大粒,肉身圓厚啖啖肉,以蒜蓉牛油汁煎香兩面至金黃色,表面配以三文魚籽,鮮味突出。美國頂級牛肉 🇺🇸🐮🥩牛肉煎得肉香多汁,配以脆卜卜嘅蒜片🧄夠哂惹味。鐵板炒飯配海帶面豉湯 用上炙熱嘅鐵板炒飯,飯粒均勻翻炒至乾身,吸盡油脂香氣但唔油膩,每一口炒飯都食到櫻花蝦&蛋香口感。炒雜菜 🥗為呢餐豐富午餐作一個總結。
[ 瀧宴日本料理 ]

約咗朋友係銅鑼灣食lunch,呢間日式🇯🇵餐廳匯聚刺身壽司及鐵板燒等和式料理,午市有好幾款鐵板燒套餐選擇。

✿ Lunch Special Menu $398/人

季節前菜
滑嘟嘟嘅冷豆腐,配以甜甜地嘅昆布作開胃前菜。

季節刺身(2款)🐟

本日精選壽司(2款)🍣

香煎鵝肝伴自家制醬汁

野生大虎蝦🦐

美國頂級牛肉 🇺🇸🐮🥩
牛肉煎得肉香多汁,配以脆卜卜嘅蒜片🧄夠哂惹味。

鐵板炒飯配海帶面豉湯

炒雜菜 🥗
為呢餐豐富午餐作一個總結。

總結🫦
餐廳位於皇室堡旁邊,位置方便。店內設有吧枱位&落地大玻璃,用餐環境舒適,而食物擺盤精緻,午餐定價合理。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 野生大虎蝦
  • 美國頂級牛肉
  • 鐵板炒飯配海帶面豉湯
  • 香煎鵝肝伴自家製醬汁
嚟到銅鑼灣點少得搵好野食😋有朋友介紹呢一間日式餐廳間價錢唔貴之餘,餐廳環境同景色都唔錯✨可以望到銅鑼灣嘅景色食飯真係一流😆咁今次就嚟試吓先😼🧊lunch special menu $398🫧前菜薯仔沙律🥗上邊仲配有三文魚子,口感幼滑,入邊仲有青瓜🥒同埋洋蔥🧅粒,幾有口感😋🫧季節刺身一款係薄切刺身,一款係厚切😼建議會食咗薄切刺身先再食厚切😙兩款刺身都非常新鮮!薄切刺身上面配有辣蘿蔔蓉同埋青檸啫喱,味道好清新😽🫧精選壽司金目鯛魚味比較淡,加入少少鹽花調味,令魚味更加鮮甜突出😽黑目魚🐟上加入小小Wasabi同醬油調味,兩款壽司嘅調味啱啱好,而且刺身夠晒新鮮,肉質都幾彈牙👍🏻🫧香煎鵝肝配自家醬汁鵝肝煎到兩面金黃色✨上面加入自家調製黑醋醬汁🖤下面法包烘到香脆🍞鵝肝質地軟滑,直接食油膩感會比較重🤣配合麵包同黑醋醬汁,味道酸酸甜甜,醬汁令油膩感減低👍🏻食完都冇咁重罪惡感❤️🫧野生大虎蝦野生大虎蝦夠晒大隻🦐熟度啱啱好而咬落唔會靭,肉質彈牙爽口,好香蝦既鮮甜味😝調味只係加入咗黑椒🫙但黑椒嘅香味令蝦味更加突出🫧香草牛油帆立貝帆立貝煎後都唔會縮到好細😙肉質鮮甜彈牙,加入咗香草牛油🧈令帆立貝香味更加濃,食落帶

🧊lunch special menu $398

🫧前菜

🫧季節刺身

🫧精選壽司

🫧香煎鵝肝配自家醬汁

🫧野生大虎蝦

🫧香草牛油帆立貝
帆立貝煎後都唔會縮到好細😙肉質鮮甜彈牙,加入咗香草牛油🧈令帆立貝香味更加濃,食落帶香草🌿嘅味道,上面加入咗自家醃製三文魚籽🐟咬落脆卜卜,食落夠晒鮮甜,配合帆立貝鮮甜味更加充足😍

🫧美國頂級牛肉
今次薄切同厚切都有叫🥰厚切啱啱好五成熟,肉味濃郁而且肉汁都有好多😋薄切牛肉入面加入大量嘅蔥,食落蔥香味撲鼻,牛肉熟度啱啱好!兩款牛肉味道都唔錯😋

🫧鐵板炒飯配海帶麵豉湯
鐵板炒飯夠晒乾身😝加入左蛋同少量菜,上面加入咗唔少嘅櫻花蝦乾🦐食落蝦香味十足,估唔到炒飯都咁好味,海帶麵豉湯味道正常,係最後飲可以清一清之前食物既油膩感🤣

🫧炒雜菜
炒雜菜入邊有紅蘿蔔🥕菇同椰菜🥬,味道比較清淡,只係加入咗少量上湯同黑胡椒🫙調味,但食到菜原本嘅鮮甜味,味道都唔錯

整體來講,性價比幾高!款式又多,又唔會怕唔飽😙仲要環境真係好靚✨

人均消費💵: $400-450
性格比: 9/10
好食程度😋:9/10
回頭指數💓:9/10

📍瀧宴日本料理 (銅鑼灣)
銅鑼灣糖街25-31號Sugar+26樓

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #Fodiehk #hongkongig #hkdaily #hkfoodies #hkig #852food #hkinstagram #香港 #香港美食 #吃貨日常 #食好西#時代廣場
2023-04-02 27 瀏覽
我有幸品嚐了一次高級日式鐵板燒,這次的用餐體驗絕對是我一生難忘的美食之旅。一進入餐廳就感受到無敵既空間感,整個空間十分寬敞舒適,裝潢細節處處體現著高級日本文化的精髓。先食一個日式前菜, 酸酸甜甜, 非常開胃, 接著是季節刺身,新鮮的依左目和赤身,依左目肉質細軟,帶有淡淡的甜味,而赤身則更加豐滿,口感更韌實,接下來的本日精選壽司更是驚艷,真鯛搭配上黑松露,口感鮮美,右口魚和裙邊燒過,入口即化,讓我們完全沉浸在美食的海洋中, 讓人垂涎欲滴。鐵板香煎鵝肝伴自家制醬汁,帶有淡淡的酒香和鵝肝的香味,非常迷人。鵝肝表面烤得微焦微脆,口感十分柔軟細膩,入口即化。自家制的醬汁能夠完美地與鵝肝融合,讓味道更加豐富多樣。整道菜的味道非常平衡,不會膩口野生大虎蝦鐵板野生大虎蝦的味道非常鮮甜,大虎蝦的肉質很有彈性,讓人感受到大海的鮮味。鐵板烤過的大虎蝦表面微焦微脆,能夠帶出更多的香氣和口感和香草牛油帆立貝的味道也是令人驚艷,鮮美的口感和豐富的味道絕對是極致的享受。米國頂級牛肉更是這次用餐體驗的亮點,肉質鮮嫩,口感豐富,每一口都是美味和享受。最後一道菜是鐵板炒飯和海帶面豉湯,鐵板炒飯的米粒飽滿,每一口都散發出香

最後一道菜是鐵板炒飯和海帶面豉湯,鐵板炒飯的米粒飽滿,每一口都散發出香氣,而豉湯則是口感濃郁,讓人覺得舒適且充滿滿足感。
🌹醉人浪漫美景鐵板燒🎑高質精緻料理🍱🍽️🐉 瀧宴日本料理 (銅鑼灣)為咗慰勞豬仔🐷哩排咁辛苦番工,一於帶豬仔食佢最鍾意既鐵板燒,帶佢嚟放鬆吓🥰哩間餐廳位於銅鑼灣Sugar+26樓,每張枱都近住窗邊落地大玻璃,欣賞住維港醉人景色,一邊享受美食,一邊欣賞美景🎑仲可以欣賞廚師一對一即席烹調美食😆保證熱辣辣夠晒新鮮🤭我哋今晚叫咗兩個set,等我詳細介紹俾你地睇吓啦🤗Dinner Special Menu $1280/1✨季節前菜2點~薯仔沙律及螢光魷魚🦑薯仔沙律🥗配上三文魚子,好有口感,一咬落去爆汁👍🏻薯仔沙律口感幼滑,配上青瓜粒同洋蔥粒😋螢光魷魚🦑食落爽口彈牙,魷魚味好香,食材好新鮮✨季節刺身3款~北寄貝~金目鯛~深海池魚三款刺身都非常新鮮🤩先食北寄貝非常鮮甜爽口,配上檸檬汁,酸酸甜甜好開胃🤗之後食金目鯛,外皮灸燒得金黃酥脆,油脂好豐富好香😋最後食深海池魚,深海池魚薄切,配上橘子啫喱及辣蘿蔔蓉,橘子啫喱好清新甜甜的,配上辣蘿蔔蓉,魚既香味立即昇華😍✨季節壽司3款~真鯛( 淡雪鹽/松露)~黑鯥魚~深海池魚三款壽司食材好新鮮🥰全部都唔使點豉油🤗先食真錭壽司,配上淡雪鹽,充份提升魚既鮮味,再食黑鯥魚
🌹醉人浪漫美景鐵板燒🎑高質精緻料理🍱🍽️
🐉 瀧宴日本料理 (銅鑼灣)

Dinner Special Menu $1280/1
✨季節前菜2點
~薯仔沙律及螢光魷魚🦑

✨季節刺身3款
~北寄貝
~金目鯛
~深海池魚

✨季節壽司3款
~真鯛( 淡雪鹽/松露)
~黑鯥魚
~深海池魚
三款壽司食材好新鮮🥰全部都唔使點豉油🤗先食真錭壽司,配上淡雪鹽,充份提升魚既鮮味,再食黑鯥魚,油脂好豐富,用了鰻魚汁,好惹味👍🏻最後食深海池魚 ,配上胡椒鹽及柚子豉油,充滿柚子香氣,好清新,口感一流😋

刺身
~北海道米崎真蠔🦪
一上枱被驚艷到😍超大隻超飽滿,有成隻手掌大,一啲腥味都無!超鮮甜,海水味一啲都唔重,配上三文魚子及橘子啫喱,口感非常清新,三文魚子嘅咸香味配上生蠔,增加鮮味及口感,一試難忘‼️

✨吸物
~日本淮山鮮濃魚湯
魚湯非常香濃鮮美,配料有新鮮淮山、豆腐、香菜🐟

✨鐵板燒
~香草牛油紐西蘭蛪蝦
擺盤非常精緻,蛪蝦好大隻,肉質好結實飽滿,非常新鮮!一絲絲既蝦肉好鮮甜,配上香草牛油,好惹味😋加上檸檬汁令蝦肉更鮮更清新😋

~北海道帆立貝配三文魚籽
帆立貝大大粒,好鮮甜😋肉質一絲絲好飽滿!以香草牛油汁配上清酒烹調,清酒味好香,令帆立貝既鮮甜更昇華!並以三文魚籽真加口感及鮮味🤩

~法國鵝肝配自家製黑醋
鵝肝外皮煎得金黃香脆🤩入口即融🙈配上黑醋汁法包🥖脆得嚟超鬆化!油脂香吸收在法包上,超香濃😍配菜有日本黑豆,黑豆甜甜地,好似蜜糖咁,令油脂香殘留在口腔更長🤗

~澳洲M9牛舌
再食M9牛舌,肉質粉嫩,牛味好香濃🐮黑椒鹽好惹味,配上乾蒜片,好有咬口好香脆,蒜香配上油脂香👍🏻

~美國頂級牛肉🐮
先食洋蔥沙律配上柚子醋,非常清新!牛味極濃!肉質粉嫩,外皮香微微焦脆,保留肉汁!黑椒味好香!配上黑椒鹽及蒜味,會更香,提升牛味及口感😍一定要加蒜片一齊食啊🥰

~黑松露蟹肉炒飯
蟹肉一絲絲配上粒粒黑松露,充滿鮮味,識落甜甜地,有瑤柱同海鮮嘅鮮味🤗

~炒雜菜
用日本甜醬油烹調,日本椰菜好鮮甜爽脆,加上香菇,新鮮炒起,微微焦香,用鐵板炒一流🤭

甜品
~日本抹茶雪糕🍨
抹茶味超香濃,帶點微甘但一啲都唔會苦,非常幼滑,奶味好香😋

餐廳服務一流,店員好細心,每一道菜都會主動講出食材,而且跟我哋食用嘅方法同埋次序🥰真係好開心嘅一次體驗🤗大家都一齊去感受吓啦✨

食物✨✨✨✨✨
環境✨✨✨✨✨
衛生✨✨✨✨✨
價錢✨✨✨✨✨

🏠 瀧宴日本料理 (銅鑼灣)
2023-03-27
  • 野生大虎蝦
  • 美國頂級牛肉
  • 法國鵝肝配自家製黑醋
  • 北海道米崎真蠔
特別日子想食好啲,想有靚view又有好西,search到CWB依間鐵板燒~𝒟𝒾𝓃𝓃𝑒𝓇 𝒮𝓅𝑒𝒸𝒾𝒶𝓁 𝑀𝑒𝓃𝓊 $1280呢度有唔同價錢嘅dinner set嗌,揀咗個性價比最高嘅試下,有唔同嘅海鮮食🤓前菜同剌身都新鮮現切現整。深海池魚比較有口感。生蠔就加咗柚子啫喱加三文魚籽,鮮味十足又開胃~而准山魚湯湯頭勁濃郁!鐵板燒物✨打頭陣有牛油海蛪蝦。用牛油煎到勁香,肉身非常鮮甜!三文魚籽帆立貝就大大粒,要分3啖入口~法國鵝肝煎到勁香口,再配黑醋食好夾。另外肉類就有澳洲M9牛舌同香蔥蒜片燒牛肉。牛肉燒到5成熟岩岩好,加埋蔥蒜勁惹味!再食埋個黑松露蟹肉炒飯同炒雜菜。炒飯落足黑松露醬炒,勁香好好食!🍨柚子雪芭,抹茶雪糕最後食到好飽都要食埋個甜品,柚子雪芭勁解膩👍

𝒟𝒾𝓃𝓃𝑒𝓇 𝒮𝓅𝑒𝒸𝒾𝒶𝓁 𝑀𝑒𝓃𝓊 $1280

🍨柚子雪芭,抹茶雪糕
最後食到好飽都要食埋個甜品,柚子雪芭勁解膩👍
2023-03-27 21 瀏覽
餐廳環境100分,飽覽維港海景,又睇到維園午餐鐵板燒套餐:前菜有漬物,兩切魚生同兩件壽司👍🏻大虎蝦,表面煎到好朝除,而且蝦膏好香👍🏻鵝肝多士,口感鬆軟,略帶香甜,內陷的鵝肝鮮美豐潤,👍🏻鐵板燒牛柳粒口感柔嫩,燒烤的適度火候使得肉質極其鮮嫩,散發著幸福的香味。👍🏻薄切牛肉片也是口感十分絕佳,黑椒的辣味和牛肉的鮮美交織在一起,入口即化。這些菜色都燒的恰到好處,冇焦味。👍🏻鐵板燒炒飯的米飯香氣濃郁,口感爽脆,燒得恰到好處
餐廳環境100分,飽覽維港海景,又睇到維園

午餐鐵板燒套餐:

前菜有漬物,兩切魚生同兩件壽司

👍🏻大虎蝦,表面煎到好朝除,而且蝦膏好香

👍🏻鵝肝多士,口感鬆軟,略帶香甜,內陷的鵝肝鮮美豐潤,

👍🏻鐵板燒炒飯的米飯香氣濃郁,口感爽脆,燒得恰到好處
壽司及鐵板同樣出色的Omakase朋友生日想食日本菜,立馬訂了這間日式鐵板餐廳一進入餐廳,已經被維港夜景吸引眼球,相信日間景觀更見出色。前菜昆布豆腐昆布獨特鮮味配上嫩爽豆腐,不用加醬汁都已經打開了味蕾。鮟鱇魚肝配脆餅咸香的安鮟鱇魚伴隨住脆餅入口,似足食零食。剌身三款 : 真鯛、伊助目、拖羅師傳悉心講解,按次序由淡味真鯛開始到濃味拖羅,每款刺身鮮味十足,沒有半點腥味。壽司三款高質的壽司已事先調味, 再每配上師傅選的配料,例如如魚子及食用花,額外地帶出魚生的鮮味。北海道米崎生蠔手掌的大的生蠔,味道濃郁,肉質飽滿。一口咬下去濃厚蠔味充滿口中腔,留下無窮餘韻。一輪前菜及剌身呈上後,開始到鐵板食物出場烹煮前師傳細心地讓我們為鐵板燒食材拍照,再去即場處理海鮮,擺盤精緻,打卡一流。香草牛油紐西蘭海蛪蝦大蝦足有七至八寸長,肉質結實新鮮。香草牛油汁香而不膩,沒有搶到蝦的鮮味。在師傳建議下加上少許檸檬汁提味,又是另一種清新風味。法國鵝肝伴自家制黑醋鵝肝燒到微脆焦香,入口即溶,多士及黑醋汁剛剛好可以中和鵝肝油脂甘香。最後一定要食蜜汁黑豆,一解油膩。總括而言整道菜層次口感豐富,是次晚餐的驚喜。香草牛油帶子配三
壽司及鐵板同樣出色的Omakase

朋友生日想食日本菜,立馬訂了這間日式鐵板餐廳
一進入餐廳,已經被維港夜景吸引眼球,相信日間景觀更見出色。

昆布豆腐
昆布獨特鮮味配上嫩爽豆腐,不用加醬汁都已經打開了味蕾。

鮟鱇魚肝配脆餅
咸香的安鮟鱇魚伴隨住脆餅入口,似足食零食。

剌身三款 : 真鯛、伊助目、拖羅

壽司三款

北海道米崎生蠔

一輪前菜及剌身呈上後,開始到鐵板食物出場

香草牛油紐西蘭海蛪蝦
在師傳建議下加上少許檸檬汁提味,又是另一種清新風味。

法國鵝肝伴自家制黑醋

香草牛油帶子配三文魚籽
帶子兩面煎至至金黃色,肉身圓厚啖啖肉,伴隨咸味三文魚籽同時入口,鮮味更加特出及惹味。值的一讚是,帶子上碟後未有收縮得很誇張,放進口十分有滿足感。

M9牛舌及美國頂級牛肉
兩款牛肉火喉控制的十分好,沒有半點靭勁。
薄身牛舌富有彈性,吃起來軟嫩多汁,肉質非常香醇。
美國頂級牛肉包住大蔥碎及炸蒜片,香口之餘又口感豐富。

黑松露蟹肉鐵板炒飯
黑松露香氣配上蟹肉鮮甜味,混合炒飯,食一隻碗碓係意猶未盡。

炒什菜
份量十足的炒什菜內有椰菜、紅蘿蔔、菇…..數之不盡。新鮮菜蔬炒得剛剛好,惹味香口。

甜品有檸檬雪芭及抹茶雪糕為這精緻晚餐劃上完美句號。
2023-03-23 83 瀏覽
通關後以為好多優惠會因為遊客而消失結果又唔係喎~今日黎到銅鑼灣糖街嘅呢間鐵板燒餐廳環境、食物、服務全部勁高質但都有優惠價真係超級抵!一出lift已被餐廳嘅無敵大景觀所吸引位於商廈高層嘅瀧宴向左俯瞰銅鑼灣避風塘全海景向右將維園大坑一帶風景盡收眼底實有君臨天下之感而餐廳都無浪費呢個無敵景觀將大部分餐枱都安排喺窗邊令大家可有美景伴食不過今日我地就食鐵板燒所以就會背靠美景望住整野食嘅洪師傅~我地食左午市呢個Lunch special menu三月份做緊特價餐牌上嘅食物全都有唔駛揀啱晒我地呢啲選擇困難症嘅人免卻食得蝦黎無肉食嘅唔開心🫣🫣仲要又有刺身又有壽司勁豐富!加埋一都唔駛$500一位前菜櫻昆布豆腐豆腐嫩滑櫻昆布濃味一濃一啖兩點刺身真鯛同赤身魚料新鮮兩件壽司深海池魚,魚味香濃,魚肉結實赤牡丹蝦,入口黏糯野生大虎蝦大虎蝦切成三段洪師傅建議我地先試原味再試加檸汁提鮮虎蝦結實彈牙加檸汁後更為鮮香👍香草牛油帆立貝帆立貝在將熟未熟之間入口細嫩香草牛油汁似湯汁般甘甜香煎鵝肝配黑醋汁超肥嫩嘅鵝肝香煎至外脆內軟頂上黑醋汁略減肥膩配法包同食,口感大對比米國頂級牛肉牛肉切成丁方咁就唔會有食太多肉嘅飽濟感覺一口牛外
通關後以為好多優惠會因為遊客而消失
結果又唔係喎~
今日黎到銅鑼灣糖街嘅呢間鐵板燒
餐廳環境、食物、服務全部勁高質
但都有優惠價

將大部分餐枱都安排喺窗邊
令大家可有美景伴食

不過今日我地就食鐵板燒
所以就會背靠美景
望住整野食嘅洪師傅~

我地食左午市呢個Lunch special menu

兩點刺身
真鯛同赤身
魚料新鮮

兩件壽司
深海池魚,魚味香濃,魚肉結實
赤牡丹蝦,入口黏糯

香煎鵝肝配黑醋汁
超肥嫩嘅鵝肝
香煎至外脆內軟
頂上黑醋汁略減肥膩
配法包同食,口感大對比

米國頂級牛肉

最後食炒野菜
用上新鮮日本野菜
椰菜特別爽甜
有菜有肉有魚
咁嘅午餐真係無得彈!
2023-03-21
午餐
  • 香草牛油帆立貝
每次吃日本鐵板燒,我是有點疲累的….因為嘴巴吃著碟上的食物,但是眼睛的視線從未離開過鐵板,手拿着手機拍個不停🤪🤪🤪-餐廳是可以遠眺維多利亞港,當日天高氣爽,坐在鐵板前,除了欣賞師傅的表演,有時候忍不住坐在窗旁發呆,感受一下偽日本的感覺。-HK$398午市特別套餐-前菜-昆布豆腐~白雪雪豆腐的口感細膩滑嫩,昆布的香氣和嚼勁讓人回味;-刺身-吞拿魚的赤身通常呈現深紅色,具有光澤和光滑的表面,肉質緊實且有一定的彈性。新鯛呈現粉紅色,看起來非常漂亮。吃起來肉質軟嫩。-壽司~施羅及新鯛~入口已經感受到油脂的豐腴,師傅將醬油掃上魚身面、所以不需要加添任何醬汁已經吃到鮮味;-香煎鵝肝伴自家制醬汁~這道菜品的口感豐富,鵝肝的香氣和鹹味與自家制醬汁的甜味相輔相成,蜜汁黑豆是用來解油膩感,所以鵝肝與蜜汁黑豆一起也非常美味。-野生大虎蝦~蝦肉甜美鮮嫩又彈牙,無論配上檸檬汁或原味吃也是鮮味十足;-香草牛油帆立貝~微焦的帶子上鋪滿晶瑩剔透的魚籽,師傅配上白酒來燒北海道帶子,吃起來是淡淡的的清爽風味,口感嫩滑及帶有一定的彈性。-米國頂級牛肉~薄牛肉片雪花脂肪分布均勻,肉質柔軟,包上香葱粒及微焦的炸蒜片正是我杯茶。
每次吃日本鐵板燒,我是有點疲累的….

HK$398午市特別套餐

新鯛呈現粉紅色,看起來非常漂亮。吃起來肉質軟嫩。

米國頂級牛肉~薄牛肉片雪花脂肪分布均勻,肉質柔軟,包上香葱粒及微焦的炸蒜片正是我杯茶。另外一款是厚切的頂級🐮肉,可能師父與其他食客談笑風生忘記我們的厚切牛肉要五成熟,所以吃起上來有點過火。

鐵板炒飯~這道菜就像看表演一樣,師傅的鐵板工架也十分厲害。櫻花蝦炒飯香氣扑鼻,米飯粒粒分明,可惜的是可能太多炸蒜片,有一點苦澀味;

海帶面豉湯~湯是帶有海帶的鮮味和豉汁的醇香。

炒什菜~色澤鮮艷日式炒什菜是爽脆可口;

雖然每一道菜是精巧的,但是吃到炒飯的時候,胃部已經非常滿意了,所以我沒有再加錢點甜品來吃。
2023-03-15
5 分鐘 (堂食)
2023-03-17 33 瀏覽
💛好味指數:4.8/5💛💜回頭指數:4.8/5💜同男朋友慶祝生日去咗食鐵板燒🤤選咗瀧宴,環境相當舒適,仲有大玻璃可以一覽銅鑼灣嘅夜景🌃✅Dinner Special Menu $1280🔸前菜田煮昆布冷豆腐&鱈魚白子昆布嘅鹹香配上冷豆腐層次豐富🥰鱈魚白子配咗酸汁蘿蔔蓉,入口好似爆漿嘅感覺咁🤣成個配搭都好正🔸刺身/壽司三款刺身:深海池魚、鰹魚、真鯛刺身相當,三款口感各有不同🐟深海池魚特別厚身軟嫩🤤壽司:𩶘魚、深海池魚、拖羅用咗松露汁同淡雪鹽調味🧂令到壽司嘅層次更加豐富🔸北海道真蠔用咗柚子啫喱同三文魚籽,帶出生蠔鮮味🦪🔸 香草牛油紐西蘭海蜇蝦海蜇蝦味道鮮甜,特別彈牙🦐加上香草牛油令香氣更加提升☺️🔸北海道帆立貝配三文魚籽原隻帆立貝輕輕燒過,醬汁咸香味好足夠,配埋三文魚籽層次好豐富🔸法國鵝肝配自家製黑醋鵝肝油脂豐富味道香濃,另外配黑醋汁中和返個油脂感👍🏻食完鵝肝仲可以食埋蜜煮黑豆,好食😝🔸澳洲M9牛舌牛舌非常厚身,有嚼勁👍🏻相當高質🔸美國頂級牛肉美國頂級牛肉切粒上,牛香嫩滑🥩唔夠味仲可以點旁邊嘅鹽,不過我覺得本身已經好夠味😝🔸西班牙黑毛豬黑毛豬肉質香嫩彈牙,肉類旁邊都跟咗配菜,洋蔥好甜,特別好
💛好味指數:4.8/5💛
💜回頭指數:4.8/5💜

✅Dinner Special Menu $1280
🔸前菜
田煮昆布冷豆腐&鱈魚白子
昆布嘅鹹香配上冷豆腐層次豐富🥰

🔸刺身/壽司三款
刺身:深海池魚、鰹魚、真鯛
刺身相當,三款口感各有不同🐟深海池魚特別厚身軟嫩🤤

壽司:𩶘魚、深海池魚、拖羅
用咗松露汁同淡雪鹽調味🧂令到壽司嘅層次更加豐富

🔸北海道真蠔
用咗柚子啫喱同三文魚籽,帶出生蠔鮮味🦪
🔸 香草牛油紐西蘭海蜇蝦

海蜇蝦味道鮮甜,特別彈牙🦐加上香草牛油令香氣更加提升☺️

🔸北海道帆立貝配三文魚籽

🔸法國鵝肝配自家製黑醋

🔸澳洲M9牛舌
牛舌非常厚身,有嚼勁👍🏻相當高質
🔸美國頂級牛肉

🔸西班牙黑毛豬
黑毛豬肉質香嫩彈牙,肉類旁邊都跟咗配菜,洋蔥好甜,特別好食🤤

🔸黑松露蟹肉炒飯
炒飯炒到粒粒分明,淡淡既黑松露味十分香,而且每啖都食到蟹肉,認真足料😍
🔸炒雜菜
新鮮日本雜菜,味道鮮甜,調味相當好👍🏻連朋友唔中意食菜嘅男朋友都大讚
🔸日本雪糕
抹茶雪糕&柚子雪葩
兩款都好吸引🥰完美嘅結尾
🐻總結
鐵板燒師傅功力深厚,真係無誇張!火候掌握得好好👍🏻晚市套餐都幾多嘢食,CP值高☺️

📍瀧宴日本料理 (銅鑼灣)

2023-03-15 47 瀏覽
同朋友慶祝生日,嚟到銅鑼灣Sugar+高層,餐廳用上落地玻璃,景觀十分開揚,可以邊食邊欣賞夜景。▪️Dinner Special Menu $1280/person前菜季節前菜甜煮昆布冷豆腐,豆腐好滑,昆布清甜。季節剌身3款 真鯛、伊助目、拖羅師傳講解,要按次序享用,由淡味到濃味。刺身好新鮮,鮮味十足。季節壽司 3款 依助木、拖羅、鯛魚師傳已幫壽司調味,唔點豉油都好夠味。剌身青檸啫喱三文魚子生蠔呢個配搭好出色,青檸啫喱酸酸甜甜,好清新,三文魚籽帶嚟濃濃嘅海洋氣息,生蠔肥美鮮甜,高質!吸物日本淮山鮮濃魚湯好濃厚嘅魚湯,鮮得嚟唔腥仲好好飲!鐵板燒香草牛油紐西蘭海蛪蝦海蛪蝦燒得啱啱好,味道鮮甜,而且有淡淡嘅牛油味香,蝦頭嘅蝦膏亦好有鮮味,絕對不能錯過!北海道帆立貝配三文魚籽帆立貝厚身又大粒,配撘鹹鮮味十足嘅三文魚籽,豐富咗味道嘅層次。法國鵝肝配自家製黑醋鵝肝滑溜,油脂甘香,黑醋酸酸甜甜,連埋脆脆多士一齊食,正!伴碟嘅兩粒小黑豆腍身鬆化,入口香甜。澳洲 M9 牛舌用上最嫩滑嘅牛舌尖,肉質細滑幼嫩,同時充滿彈性。美國頂級牛肉 (厚燒/薄燒)我地點咗一厚一薄。厚燒牛肉,肉質比較有口感,肉味香濃。薄燒

季節前菜
甜煮昆布冷豆腐,豆腐好滑,昆布清甜。

季節剌身3款 真鯛、伊助目、拖羅
師傳講解,要按次序享用,由淡味到濃味。
刺身好新鮮,鮮味十足。

季節壽司 3款 依助木、拖羅、鯛魚
師傳已幫壽司調味,唔點豉油都好夠味。

剌身
青檸啫喱三文魚子生蠔

吸物
日本淮山鮮濃魚湯
好濃厚嘅魚湯,鮮得嚟唔腥仲好好飲!

鐵板燒
香草牛油紐西蘭海蛪蝦

北海道帆立貝配三文魚籽

法國鵝肝配自家製黑醋

澳洲 M9 牛舌
用上最嫩滑嘅牛舌尖,肉質細滑幼嫩,同時充滿彈性。

美國頂級牛肉 (厚燒/薄燒)
我地點咗一厚一薄。
厚燒牛肉,肉質比較有口感,肉味香濃。
薄燒牛肉夾雜住葱花,比較惹味。
伴碟嘅蒜片香脆,配上牛肉簡直係Perfect Mactch!

黑松露蟹肉炒飯
好足料嘅炒飯,入面有份量唔少嘅蟹肉,清淡嘅黑松露香氣,唔會喧賓奪主蓋過蟹肉嘅鮮味,亦能更加突顯蟹肉嘅清甜,炒飯乾身均勻,而且分明,唔錯。

炒雜菜
飯後食返個雜菜平衡一下是夜豐富嘅晚餐。

甜品
日本雪糕為今晚畫上一個完美嘅句號。