2023-02-03 45 瀏覽
餐廳有個大海景同大球場風景,採光一流!Lunch set $398 都算值得!季節刺身深海池魚肉質細緻爽口,油甘魚口感柔軟且魚身色澤晶瑩精選壽司香煎鵝肝伴藍莓醬🫐鵝肝配多士係冇得輸,鐵板煎鵝肝,熱騰騰嘅油脂放入口即溶,好好食🤤野生大虎蝦🦐師傅煎既時候香氣四溢,蝦肉肉質結實,口感Q彈,蝦頭嘅香味特別濃郁香草牛油帆立貝帆立貝肥美鮮甜多汁,口感軟綿鮮甜配了清酒一起煮,湯汁好甜口,上面加配埋三文魚籽,外貌靚仔!厚燒安格斯牛肉&薄燒牛肉牛肉粒煎至五成剛剛好,肉汁成功鎖住,油脂比例剛剛好,配搭原塊炸蒜片,好好味!鐵板炒飯粒粒分明配上櫻花蝦,口感乾爽,不會油笠笠海帶面豉湯,炒什菜有大海境又係鐵板燒,夠曬賞心悅目啦!
餐廳有個大海景同大球場風景,採光一流!
Lunch set $398 都算值得!

季節刺身

深海池魚肉質細緻爽口,
油甘魚口感柔軟且魚身色澤晶瑩

精選壽司

香煎鵝肝伴藍莓醬🫐

香草牛油帆立貝

帆立貝肥美鮮甜多汁,口感軟綿鮮甜
配了清酒一起煮,湯汁好甜口,上面加配埋三文魚籽,外貌靚仔!

厚燒安格斯牛肉&薄燒牛肉

鐵板炒飯
粒粒分明配上櫻花蝦,口感乾爽,不會油笠笠
海帶面豉湯,炒什菜

有大海境又係鐵板燒,夠曬賞心悅目啦!
2023-02-02 39 瀏覽
難得放假帶媽咪食餐好嘅❤️叫咗個398setSeasonal Appetiser日本茄子上面加咗啲鰹魚絲,再配櫻花蝦醬油,平時麻麻地鍾意食茄子嘅我都覺得幾好食Seasonal Sashimi 師傅建議食咗池魚先再食油甘魚,因為油甘魚油脂厚啲,鮮味濃啲Today Special Sushi (2 items)同樣都係池魚同油甘魚香煎鵝肝伴自家制醬汁Goose Liver with Homemade Sauce呢個好好食!加埋少少酸醋汁中和咗鵝肝嘅膩!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)之後就到食鐵板燒喇!野生大虎蝦King Prawn香草牛油帆立貝Scallop With Herb Butter米國頂級牛肉U.S Prime Beef鐵板炒飯配海帶面豉湯Fried Rice With Miso S炒什菜Fried Assorted Vegetables望住師傅炒同切嘅過程勁純熟!好似係到睇表演咁!咁好食就係個帆立貝!牛油味好香濃,加埋三文魚籽鮮味勁突出!
難得放假帶媽咪食餐好嘅❤️叫咗個398set

Seasonal Appetiser

Seasonal Sashimi
師傅建議食咗池魚先再食油甘魚,因為油甘魚油脂厚啲,鮮味濃啲

Today Special Sushi (2 items)
同樣都係池魚同油甘魚

香煎鵝肝伴自家制醬汁

之後就到食鐵板燒喇!
野生大虎蝦King Prawn
米國頂級牛肉U.S Prime Beef
2023-01-29 44 瀏覽
適逢老婆生日,想搵一間日本高級餐廳慶祝,入到餐廳見到景觀非常開揚,俯瞰成個銅鑼灣同維多利亞公園,景觀一流季節刺身兩款油甘魚比較食得多,好甘香,而另一款叫右口魚—鮫鰈,上網查過,原來係比較稀有的,肉質好新鮮好彈牙本日精選壽司第一件係炙燒鮫鰈壽司,油脂好豐富,齒頰留香第二件伊佐木壽司,上面的辣蘿蔔蓉唔單止視覺上點綴左件壽司,味道上都令到鮮味更昇華香煎鵝肝配自家製醬汁鵝肝配多士梗係冇得輸,望住塊鐵板煎鵝肝,然後即場上菜,熱騰騰嘅油脂放入口,真係好正野生大虎蝦配日本海藻望住廚師點樣喺鐵板上面處理隻大蝦,真係好考功夫。虎蝦肉質好彈牙,蝦頭嘅香味特別濃郁香草牛油帆立貝我老婆好欣賞佢嘅擺盤,非常之打卡able,廚師好有心機咁配襯醬油飛魚子,用少少的鹹味調出帶子的鮮味美國頂級牛肉有厚切同薄切的,厚切的牛味好濃,而薄切的牛就包住一啲炸蒜同香料,好惹味鐵板炒飯配海帶麵豉湯廚師落埋櫻花蝦一齊炒,所以好香蝦味,麵豉湯都唔會太鹹

季節刺身兩款

本日精選壽司
第一件係炙燒鮫鰈壽司,油脂好豐富,齒頰留香

香煎鵝肝配自家製醬汁

野生大虎蝦配日本海藻

美國頂級牛肉

鐵板炒飯配海帶麵豉湯
廚師落埋櫻花蝦一齊炒,所以好香蝦味,麵豉湯都唔會太鹹

2023-01-26
午餐
慶祝紀念
生日
  • 鐵板野生大虎蝦
  • 香草牛油帆立貝
2023-01-26 39 瀏覽
超美海景!更可以嘆盡新鮮滋味~前菜🍆日本茄子櫻花蝦醬油漬 茄子切成半圓小巧可愛🐟自家製北海道鮟鱇魚肝 高腳杯裝份量頗足口感細滑🍣刺身3款🦪岩手縣令和之怪物生蠔刺身厚切新鮮,生蠔精心點綴,非常肥美。🐟吸物 日本淮山鮮濃魚湯奶白色魚湯,更有最愛海參!鐵板燒🦐香草牛油紐西蘭海蛪蝦🇯🇵北海道帆立貝配三文魚籽🇫🇷法國鵝肝配自家製黑醋🐮澳洲M9牛舌🥩美國頂級牛肉🦀黑松露蟹肉炒飯🥬炒什菜鵝肝入口即化,配上黑醋汁酸甜開胃。牛舌、頂級牛肉,肉味濃厚。甜品🍨日本雪糕1280/person@takiyanjapanese 📍銅鑼灣
超美海景!更可以嘆盡新鮮滋味~

前菜
🍆日本茄子櫻花蝦醬油漬 茄子切成半圓小巧可愛
🐟自家製北海道鮟鱇魚肝 高腳杯裝份量頗足口感細滑

🍣刺身3款
🦪岩手縣令和之怪物生蠔
刺身厚切新鮮,生蠔精心點綴,非常肥美。

🐟吸物 日本淮山鮮濃魚湯
奶白色魚湯,更有最愛海參!

鐵板燒
🦐香草牛油紐西蘭海蛪蝦
🇯🇵北海道帆立貝配三文魚籽
🇫🇷法國鵝肝配自家製黑醋

🐮澳洲M9牛舌
🥩美國頂級牛肉
🦀黑松露蟹肉炒飯
🥬炒什菜

鵝肝入口即化,配上黑醋汁酸甜開胃。
牛舌、頂級牛肉,肉味濃厚。

甜品
🍨日本雪糕

1280/person

@takiyanjapanese
📍銅鑼灣
2023-01-21 45 瀏覽
銅鑼灣呢間新開嘅鐵板燒位處地段高崎,居高臨下鐵板燒最大既吸引就係一直可以睇到師傅即席嘅發揮而Lunch價錢比較親民🪄季節刺身用上時令既真鯛魚🐟口感柔軟且魚身色澤晶瑩剔透且鮮味,而金目鯛魚肉味亦偏向清淡🪄精選壽司池魚Store厚肉而且入口肥美🪄香煎鵝肝配自家醬汁鵝肝煎完之後,甘香油脂味濃郁,配上黑醋汁同蜜豆可一解油膩感🪄香草牛油帶子帶子肥美鮮甜多汁,口感軟綿鮮甜師傅更加了清酒一起煮,個湯好甜再配埋三文魚籽一齊食更加帶口感🪄野生大虎蝦香氣四溢,蝦肉🦐啖啖結實肉質,口感Q彈又鮮美,配買蝦頭同埋蝦膏一齊食更加冇得輸🪄煎牛肉牛肉粒煎至五成剛剛好,煎完後等2-3分鐘更可以鎖住肉汁,油脂肉汁比例好,配搭蒜片,風味更佳另外薄燒牛肉,不過我個人認為燒得比較熟,但包埋蔥蒜一起吃都吾錯🪄鐵板炒飯用上櫻花蝦更加有風味,米飯粒粒分明且乾身
銅鑼灣呢間新開嘅鐵板燒

位處地段高崎,居高臨下

鐵板燒最大既吸引
就係一直可以睇到師傅即席嘅發揮
而Lunch價錢比較親民

🪄季節刺身

🪄精選壽司

池魚Store厚肉而且入口肥美

🪄香煎鵝肝配自家醬汁

鵝肝煎完之後,甘香油脂味濃郁,配上黑醋汁同蜜豆可一解油膩感

🪄香草牛油帶子

帶子肥美鮮甜多汁,口感軟綿鮮甜
師傅更加了清酒一起煮,個湯好甜
再配埋三文魚籽一齊食更加帶口感

🪄野生大虎蝦

🪄煎牛肉

🪄鐵板炒飯

用上櫻花蝦更加有風味,米飯粒粒分明且乾身
2023-01-19 51 瀏覽
瀧宴日本料理 (銅鑼灣)銅鑼灣糖街25-31號Sugar+26樓 -尋日去咗銅鑼灣一間位於高樓層,仲要有開揚海景嘅餐廳食lunch omakase🦦之前去過佢天后分店,兩間質素都非常唔錯,超級推薦大家去試吓!-Lunch set $398@1季節前菜日本茄子櫻花蝦醬油漬好入味,唔會太咸,開胃!-季節刺身(2款)本日精選壽司(2 款)香煎鵝肝伴藍莓醬野生大虎蝦香草牛油帆立貝厚燒安格斯牛肉薄燒牛肉鐵板炒飯海帶面豉湯炒什菜

瀧宴日本料理 (銅鑼灣)
銅鑼灣糖街25-31號Sugar+26樓
Lunch set $398@1
日本茄子櫻花蝦醬油漬
好入味,唔會太咸,開胃!
季節刺身(2款)
本日精選壽司(2 款)
香煎鵝肝伴藍莓醬
厚燒安格斯牛肉
薄燒牛肉
鐵板炒飯
海帶面豉湯
炒什菜
與朋友慶生在銅鑼灣想吃好一點,鐵板燒也是很合適,今次來到sugar+ 26/F的瀧宴一試,一行入餐廳已被靚景吸引,落地玻璃可以望到室外維園草地的景色,前方可遠眺維港兩岸的海景,樓底很高有空間感驚喜係lunch menu 有特價又非常豐富,已包含前菜、刺身、壽司、4道主菜,最後還有炒飯和炒雜菜,共9道菜,值得再訪lunch special menu promotion $398 (原$428)刺身銀鱈魚bb肉質很滑,配上西京醬非常夾,深海池魚配柚子汁,清新可口,更能感受池魚鮮味野生大虎蝦鐵板燒最重要係欣賞師傅純熟的技巧,三兩下手就輕易把蝦脫殼,虎蝦切成方便食用大細,同時保留蝦頭蝦膏製作,有鮮味!香草牛油帆立貝牛油香味四溢沒有喧賓奪主,反而為帆立貝嘅鮮味進入一個新嘅層次,微微金黃的帆立貝配上滿滿爆汁的三文魚子,很不錯香煎鵝肝伴藍莓醬厚切鵝肝很肥美,外層有少少脆皮感覺,一口咬下入口即溶,配上酸甜的藍莓醬,食落去真係好滿足,,偽裝成車厘子的豆豆甜甜的🫘也好吃,有心思U.S. prime 美國頂級牛肉個人偏愛肉味更香濃的牛柳粒,再沾沾黑椒鹽,蒜片也是加分位,更添口感黑松露櫻花蝦炒飯炒飯炒得粒粒乾

驚喜係lunch menu 有特價又非常豐富,已包含前菜、刺身壽司、4道主菜,最後還有炒飯和炒雜菜,共9道菜,值得再訪

刺身

香煎鵝肝伴藍莓醬

U.S. prime 美國頂級牛肉

黑松露櫻花蝦炒飯
炒飯炒得粒粒乾身分明,櫻花蝦乾毫不吝嗇,脆卜卜一起吃口感和香氣撲鼻顏色

—————————————————

瀧宴日本料理 (銅鑼灣)
銅鑼灣糖街25-31號Sugar+26樓

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic
___
  • 香草牛油帆立貝
  • 蒜片牛柳粒
  • 燒鵝肝
2023-01-18 40 瀏覽
今日同女朋友黎到銅鑼灣升左職既佢想獎勵一下佢就決定帶佢食鐵板燒有多款午巿套餐,全部都經濟實惠而我就揀左lunch special menu點完餐,師傅就將食材放係我面前可以期待一下季節前菜呢道係日本茄子加櫻花蝦醬油漬茄子口感好好,加左醬油好入味開胃季節刺身係伊左目刺身,好新鮮係當造既季節本日精選壽司壽司有平目魚,經過火炙香氣撲鼻油香十足香煎鵝肝伴自家製醬汁用意大利黑醋搭配法國鵝肝呢個組合天衣無縫黑醋平均左鵝肝既油膩咁令到一d都唔濟好好食野生大虎蝦虎蝦好多膏,好新鮮蝦頭一定唔可以錯過香草牛油帆立貝帆立貝熟度剛好,口感軟淋可見師傅功力米國頂級牛肉有薄燒牛肉加厚切2款都好重肉味
今日同女朋友黎到銅鑼灣
升左職既佢想獎勵一下佢就決定帶佢食鐵板燒

有多款午巿套餐,全部都經濟實惠
而我就揀左lunch special menu

點完餐,師傅就將食材放係我面前
可以期待一下

呢道係日本茄子加櫻花蝦醬油漬
茄子口感好好,加左醬油好入味開胃

季節刺身

係伊左目刺身,好新鮮
係當造既季節

本日精選壽司

壽司有平目魚,經過火炙香氣撲鼻
油香十足

好好食

虎蝦好多膏,好新鮮
蝦頭一定唔可以錯過

香草牛油帆立貝

帆立貝熟度剛好,口感軟淋
可見師傅功力

米國頂級牛肉

有薄燒牛肉加厚切
2款都好重肉味
其實霏霏一直都好鐘意日本料理, 成日都 捐窿捐罅去搵日本好西食😋今日朋友帶我黎銅鑼灣新開商場sugar+ 26/F食可以飽覽成個維園既瀧宴•壽司,由於sugar+係新商場,得幾層係有食肆,所以一搵就搵到係商場出面我以為入左酒店,成幢大廈都好grand好靚🤩上到去餐廳,成幅都係酒既擺設好有型,,但入到去好搞笑, 有好多嘅茅台喺度, 未見過日本餐廳會有咁多茅台酒😲試咗個廚師發板feel既set menu,真係有好多唔同野食,大家可以睇睇個餐單前菜茄子個茄子食落清清地唔鹹,有開胃感覺,作為前菜一流👍🏻深海池魚,拖羅 刺身刺身肉身好厚,池魚刺身好鮮味,上面仲有啲蔥配合埋感覺好香!魚油必哂曬黎,魚油係口入面浪下浪下好正😋日本淮山鮮濃魚湯一上個湯個陣已經聞到超香既鮮魚味,飲緊個陣更加以為自己食緊條魚😂 加上淮山同海帶超足料,大滿足😋岩手縣令和之怪物生蠔怪物生蠔名乎其實真係怪物黎😂,大舊得黎又夠哂肥美,口感一流,而且好重海水味,實在係好正!北海道帆立貝配三文魚子鮮甜好味,三文魚子份量夠多, 配埋專屬嘅帆立貝香草牛肉汁,好味道!香煎鵝肝伴自家製醬汁好香嘅鵝肝多士,上面有用黑醋汁調味,令到鵝肝白味更加出

係商場出面我以為入左酒店,成幢大廈都好grand好靚🤩

前菜茄子
個茄子食落清清地唔鹹,有開胃感覺,作為前菜一流👍🏻

深海池魚,拖羅 刺身

日本淮山鮮濃魚湯

岩手縣令和之怪物生蠔

北海道帆立貝配三文魚子

香煎鵝肝伴自家製醬汁
好香嘅鵝肝多士,上面有用黑醋汁調味,令到鵝肝白味更加出香噴噴。
有d人驚食鵝肝會腥,但呢個絕對無!而且塊多士好脆,成個菜式都好夾👍
澳洲虎蝦
虎蝦好大隻,蝦肉非常爽脆好鮮甜。蝦頭有好多膏,由於夠滑身,師傅又切得夠技術,基本上一挑成條蝦肉就出黎。如果再清d 可以的幾滴檸檬汁上去 下面仲有啲昆布 索晒啲蝦嘅香味,一流👍

美國頂級牛肉
初頭都唔明點解伴碟會有幾塊蒜片,之後問番侍應先知原來係要增加口感。蒜片同舊牛肉加埋一齊食好好食,由於唔係佳bar台無叫師傅整生d, 但師傅煎到岩岩好,肉汁一咬就溢哂出黎
黑松露蟹肉炒飯
黑松露蟹肉炒飯我第一次食,蟹肉夠鮮黑松露夠多,估唔到幾夠鑊氣,而且櫻炒飯炒得唔好通常好鞋,但呢款又唔會,好惹味😋😋😋
綠茶雪糕
最後甜品我叫左杯綠茶雪糕,綠茶味好濃,好岩我,濃味甜品作呢個大餐既總結簡直就係正!❤️

美味指數:5
地點:5
環境:5
性價比:5
翻eat指教:5

2023-01-15
2023-01-14 39 瀏覽
搵到間個景好鬼正嘅餐廳,就訂位帶爸爸一齊去食,餐廳位於suger+較高層,用上落地玻璃窗,景色一望無際,雖然遇上落雨天,景色比較暗,但都無阻我地食嘢嘅心情,有藉口下次再去😆 我地今次食lunch special menu,做緊promotion $398/位,成個餐好豐富,又有景睇,抵食呀 前菜 - 日本茄子櫻花蝦醬油漬 季節刺身 - 分別係左口魚同深海池魚,平時食左口魚都鍾意食火炙過嘅,今次呢款係好突出食到紫蘇花嘅味道,原來都幾好味喎 精選壽司 - 銀雪魚bb壽司,幼嫩軟滑,十分好味 野生大虎蝦 - 夠彈牙,吱檸檬汁可以再提鮮 香草牛油帆立貝 - 新鮮,有牛油香味,加埋魚籽食,口感豐富 香煎鵝肝 - 鵝肝配多士,吸咗少許油份,唔會太油膩,旁邊仲有對黑豆,甜甜地幾好食 米國頂級牛肉 - 有薄片同厚切牛,薄片入面包住大量嘅蔥粒,入口好香蔥味,厚切就好有嚼勁,各有特色,旁邊嘅蒜片都好好食,好脆口 鐵板炒飯配海帶面豉湯 - 放咗大量嘅櫻花蝦,口感脆卜卜,配粒粒分明嘅炒飯,增添口感 最後仲有炒什菜,都有好幾款菜係入面,食到呢度已經好飽,好滿足

前菜 - 日本茄子櫻花蝦醬油漬

精選壽司 - 銀雪魚bb壽司,幼嫩軟滑,十分好味

野生大虎蝦 - 夠彈牙,吱檸檬汁可以再提鮮

香草牛油帆立貝 - 新鮮,有牛油香味,加埋魚籽食,口感豐富

2023-01-14 490 瀏覽
呢間【瀧宴日本料理】好高質💕仲專登預早兩星期前book位~位置銅鑼灣糖街(即係皇室堡隔離)風景好靚,可以望到維多利亞公園和海港🌊🔸Lunch Special Menu $438季節前菜櫻花蝦鰹魚汁醃漬茄子🍆個茄子好入味但又唔會太淋,係有返茄子嘅口感甜甜地配蝦嘅香味,前菜已經好有驚喜🤩季節刺身(2款)九州油甘魚:油甘魚嘅肉好清澈透白,有魚鮮甜味!愛知縣針魚:好少食針魚,今次都算係第一次食,肉質爽脆,有啲似秋刀魚本日精選壽司(2 款)真鯛魚壽司:廚師叫我哋唔好點豉油,可以保留魚嘅原味鮮甜,果然個味道真係好香好清!交疊魚壽司:我今次都係第一次試呢款魚,超香魚油味,個味有啲似拖羅👍🏻法式香煎鵝肝伴自家制醬汁呢個鵝肝好香,加上餐廳自家製嘅醬汁,少少酸酸甜甜,配埋好脆嘅麵包🥯真係好食!野生大虎蝦🦐呢個虎蝦先係重點😍廚師先煎香個蝦頭,然後先再煮啲蝦肉,唔會煮得太過火,岩岩好,令到啲蝦肉肉質嫩滑又juice!!香草牛油帆立貝佢係北海道出產嘅帶子,廚師先煮好,啲牛油喺個貝殼入面,再煎香入面嘅帶子,同樣都係煮到啱啱好,所以感覺都係好嫩滑!米國頂級牛肉廚師事前會俾我地睇佢準備好嗰塊牛扒,見到脂肪比較少所以冇
呢間【瀧宴日本料理】好高質💕
仲專登預早兩星期前book位~
位置銅鑼灣糖街(即係皇室堡隔離)
風景好靚,可以望到維多利亞公園和海港🌊

🔸Lunch Special Menu $438
櫻花蝦鰹魚汁醃漬茄子🍆
個茄子好入味但又唔會太淋,係有返茄子嘅口感
甜甜地配蝦嘅香味,前菜已經好有驚喜🤩

季節刺身(2款)
九州油甘魚:油甘魚嘅肉好清澈透白,有魚鮮甜味!

本日精選壽司(2 款)
真鯛魚壽司廚師叫我哋唔好點豉油,可以保留魚嘅原味鮮甜,果然個味道真係好香好清!

法式香煎鵝肝伴自家制醬汁

米國頂級牛肉
廚師事前會俾我地睇佢準備好嗰塊牛扒,見到脂肪比較少所以冇咁油膩,然後我哋要求煮五成熟,加上切粒,所以唔會太硬!

鐵板炒飯配海帶面豉湯
望住廚師用鐵板炒飯好治療,個炒飯粒粒分明,加埋好多櫻花蝦,個味道好香!

炒什菜
最後會有個炒什菜,有啲菜同有啲菇,好健康🥬

午餐
2023-01-11 32 瀏覽
落地大玻璃,近望維園、禮頓山,遠望維港兩岸的海景,環境一流!Special lunch menu $398,共9道菜式,有刺身又有鐵板燒,好豐富!👉🏻日本茄子油炸過的茄子不會太油膩,配鏗魚醬汁醃製,味道清甜!👉🏻刺身分別有伊佐木同池魚王,前者魚皮輕輕燙過,入口q彈爽口,後者魚味濃,魚油十足!👉🏻壽司銀鱈魚bb同赤身魚,前者肉質滑,配西京醬非常夾!後者魚肉呈深紅色,口感軟綿,炙燒過更香口!👉🏻香煎鵝肝伴藍莓醬厚切鵝肝,充滿油香,配自家製嘅藍莓醬,真係好想再食多一份!👉🏻野生大虎蝦師傅剝走蝦殼,又調好味,所以食落啖啖肉,好彈牙,非常新鮮入味!👉🏻香草牛油帆立貝厚身香煎帆立貝,配自家製香草牛油,爆香三文魚籽,好香又有口感!👉🏻美國特選牛肉師傅會問想要生d定熟d,然後有薄同厚兩款食,薄切會包住蔥花,厚切就係牛柳粒,兩者都好有牛味!👉🏻鐵板炒飯配面豉湯鋪面嘅櫻花蝦好搶眼,熱辣辣嘅炒飯粒粒分明!另外仲伴有面豉湯、漬物黃蘿蔔同牛蒡!👉🏻炒什菜什菇什菜用牛油炒香!呢度裝潢高尚,碗碟雅致,食物質素又高,食得滿足!

👉🏻日本茄子
油炸過的茄子不會太油膩,配鏗魚醬汁醃製,味道清甜!

👉🏻刺身

👉🏻壽司

👉🏻香煎鵝肝伴藍莓醬
厚切鵝肝,充滿油香,配自家製嘅藍莓醬,真係好想再食多一份!

👉🏻野生大虎蝦

👉🏻香草牛油帆立貝

👉🏻美國特選牛肉

👉🏻鐵板炒飯配面豉湯

👉🏻炒什菜
什菇什菜用牛油炒香!

呢度裝潢高尚,碗碟雅致,食物質素又高,食得滿足!
🖤瀧宴日本料理🖤位於銅鑼灣Sugar+高尚華麗裝修配合落地大玻璃😃景觀開揚無死角飽覽維園景色😎真係無得輸今晚我地叫左Dinner Special Menu $1280😚13款食品😍好豐富喔!🔥鰹魚醬汁茄子🔥自家製北海道鮟鱇魚肝🔥刺身3款或壽司3款🔥季節刺身🔥日本淮山鮮濃魚湯🔥香草牛油紐西蘭海蛪蝦🔥北海道帆立貝配三文魚籽🔥法國鵝肝伴自家制黑醋🔥澳洲M9牛舌🔥美國頂級牛肉或西班牙黑毛豬🔥黑松露蟹肉炒飯🔥炒雜菜🔥日本雪糕見到師傅精心製作每款食物👨🏻‍🍳放低食物後都會稍作介紹而且師傅們亦好風趣幽默🥳身為客人都感受到現場開心氣氛食物方面最喜愛以下幾款:🤗🔥法國鵝肝伴自家制黑醋,鵝肝厚厚的,外脆內軟,配搭自家製黑醋,酸酸甜甜,減低鵝肝嘅油膩感😌🔥香草牛油紐西蘭海蛪蝦,煎到剛剛好,入口香脆鮮嫩,超鮮甜嘅蝦味😝🔥美國頂級牛肉,厚切牛肉煎得剛剛好,油脂四溢,肉質軟淋,好吃!😋🔥日本淮山鮮濃魚湯,猶豫將一千條嘅魚放左入口,清新鮮味滿分😙🔥黑松露蟹肉炒飯,,係食過鐵板燒之中,最好食嘅炒飯,黑松露嘅香味加上蟹肉嘅咸鮮味,每一啖都好幸福喔!🥰
🖤瀧宴日本料理🖤位於銅鑼灣Sugar+
高尚華麗裝修配合落地大玻璃😃景觀開揚
無死角飽覽維園景色😎真係無得輸

13款食品😍好豐富喔!

🔥鰹魚醬汁茄子
🔥日本雪糕

見到師傅精心製作每款食物👨🏻‍🍳放低食物後都會稍作介紹
而且師傅們亦好風趣幽默🥳身為客人都感受到現場開心氣氛

食物方面最喜愛以下幾款:🤗

新餐廳位於銅鑼灣Sugar+高層,樓底高又開揚✨ 以木系裝潢配搭落地玻璃,可以邊食邊飽覽維港及維園景色🥰 除咗靚景,仲可以望住師傅準備席前料理呢😍✨ Dinner Special Menu ($1,280/pp)♡ 前菜 🥢 ❀ 日本茄子櫻花蝦醬油漬茄子經煎香及以鰹魚汁醃製,食落軟腍多汁,表面更灑上櫻花蝦及木魚絲❀ 自家製北海道鮟鱇魚肝魚肝口感滑嫩鮮美,入口即溶,配上酸汁食好開胃♡ 刺身 🐟❀ 真鯛:口感柔韌彈牙,味道鮮美清爽❀ 關池魚:肉質肥美,爽口鮮甜又有豐富油脂香♡ 壽司 🍣❀ 油甘魚:結實爽口,油脂甘香,以柚子胡椒作調味❀ 赤身醬油漬:以醬油醃製令魚肉更顯鮮味,質感柔軟,並加入蔥蓉提味❀ 深海池魚:入口充滿魚油香,配埋辣蘿蔔蓉食更惹味❀ 岩手縣令和之怪物生蠔 🦪生蠔嫩滑鮮甜,又有濃厚蠔味,加入酸甜清新既青檸啫喱帶出蠔既甘甜味♡ 吸物 🥣❀ 日本淮山鮮濃魚湯魚湯味道鮮香,暖胃一流,入面仲有唔少有海蔘及淮山,好足料呢♡ 鐵板燒 🔥 ❀ 香草牛油紐西蘭海蛪蝦海蝦口感鮮嫩彈牙,帶有香草牛油香,加埋香濃既蝦膏食更滋味❀ 北海道帆立貝配三文魚籽厚切帆立貝用牛油汁烹煮,煎得好香,肉質嫩滑多汁

♡ 前菜 🥢

❀ 日本茄子櫻花蝦醬油漬

❀ 自家製北海道鮟鱇魚肝
魚肝口感滑嫩鮮美,入口即溶,配上酸汁食好開胃

刺身 🐟

❀ 真鯛:口感柔韌彈牙,味道鮮美清爽
❀ 關池魚:肉質肥美,爽口鮮甜又有豐富油脂香

壽司 🍣

❀ 油甘魚:結實爽口,油脂甘香,以柚子胡椒作調味
❀ 深海池魚:入口充滿魚油香,配埋辣蘿蔔蓉食更惹味

❀ 岩手縣令和之怪物生蠔 🦪

♡ 吸物 🥣

❀ 日本淮山鮮濃魚湯
魚湯味道鮮香,暖胃一流,入面仲有唔少有海蔘及淮山,好足料呢

♡ 鐵板燒 🔥

❀ 香草牛油紐西蘭海蛪蝦
海蝦口感鮮嫩彈牙,帶有香草牛油香,加埋香濃既蝦膏食更滋味

❀ 北海道帆立貝配三文魚籽
厚切帆立貝用牛油汁烹煮,煎得好香,肉質嫩滑多汁,上面更放上三文魚籽增加鹹鮮味

❀ 法國鵝肝配自家製黑醋
鵝肝煎至外脆內軟,底部墊有香脆多士,再淋上黑醋汁中和油膩感,旁邊仲有香甜軟糯既黑豆

❀ 澳洲 M9 牛舌
牛吞食落好爽滑,帶有黑椒香,配埋蒜片食好正

❀ 美國頂級牛肉
分別有兩款食法,厚切牛肉粒牛香味突出,軟嫩又多汁,而薄燒牛肉入面夾住蔥花,味道更有層次,另外仲配有柚子汁洋蔥沙律及蒜片

❀ 黑松露蟹肉炒飯
飯粒炒到粒粒分明,每啖都食到蟹肉,充滿松露香

❀ 炒什菜

甜品 🍨
最後以日本抹茶雪糕及柚子雪芭作結
2023-01-08 35 瀏覽
2023新年要食好D😋,同屋企人去瀧宴食鐵板燒,位於銅鑼灣Sugar+,坐擁開陽嘅維園及維港景色🏞,對住靚景食飯心情都開心D,有鐵板燒吧枱位置,或者餐枱位置,Lunch Menu 都幾豐富,性價比高💰($398/pp)季節前菜茄子🍆茄子經過油炸,再加上自家製堅魚醬汁醃製,令到茄子嘅味道變得更加清甜,再加上木魚絲有提鮮嘅作用刺身🐟有兩款刺身,由淡至濃順序食,雕魚,肉質清爽,鮮美彈牙。深海池魚,肉質柔軟,魚油豐厚😋壽司🍣有兩款壽司,已經做好調味可以就咁食,好欣賞師傅巧妙地利用唔同嘅調味令到壽司嘅鮮味提升🥰,而且壽司醋飯又香甜嘅醋味,深海池魚配薑蔥,鮮美好味。油甘魚柚子胡椒,魚油肥美配搭埋柚子胡椒味道更加清新👍🏻野生大虎蝦🦐大大隻🦐,起哂肉,煎到香脆而肉質鮮嫩,肉質鮮甜爽彈,蝦頭味道香濃帶有蝦膏香草牛油帆立貝🐚超級好食😍,賣相精緻,以香草牛油汁烹煮帶子,熟度掌握得好好,肉質鮮嫩鮮甜,仲好貼心咁樣一開二方便食用,仲有自家製嘅醃漬三文魚子,除咗可以提升菜式嘅奢華感🌟,更加令到菜式嘅味道更有層次香煎鵝肝伴自家醬汁🦆麵包煎到金黃香脆,鵝肝質感綿密,入口即溶,再加埋自家製嘅黑醋醬汁,酸酸甜甜令到味道更

茄子🍆

刺身🐟

壽司🍣

香草牛油帆立貝🐚

香煎鵝肝伴自家醬汁🦆
麵包煎到金黃香脆,鵝肝質感綿密,入口即溶,再加埋自家製嘅黑醋醬汁,酸酸甜甜令到味道更加平衡,仲有兩粒裝飾嘅黑豆,食落軟糯又甜甜地🥰

米國頂級牛肉🐮
好貪心地試左厚切同薄燒,厚切會有更香濃嘅牛味,更有口感😊,薄燒中間會有櫻花蝦同蔥花,食落更香口

鐵板炒飯配海帶麵豉湯🍚
炒到粒粒分明,好食

炒什菜🥬
有椰菜,菇🍄,蘿蔔絲,好味又健康