2023-05-31 23 瀏覽
✨煙燻烏魚子吞拿魚沙律 Smoked Mullet Roe Tuna Salad烏魚子香氣和鹹味突出,帶有微微燻香,與吞拿魚沙律拌均享用層次更豐富。✨剝皮魚及吞拿魚刺身 Filefish and Tuna Sashimi剝皮魚肉質細嫩,以醬油蔥花末調味口感順滑,吞拿魚肉厚鮮美。✨金線鯛及金目鯛壽司 Golden Thread and Kinmedai Sushi金線鯛口感彈牙,配上微辣的柚子汁作調味,味道清新獨特。金目鯛肉質厚實,肥美而不膩。✨海苔汁香草牛油煎帆立貝Scallop with Herb Butter and Seaweed Sauce特製的海苔汁微鹹具鮮味,搭配牛油香煎令帆立貝鮮嫩的口感更突出。✨澳洲大虎蝦King Prawn配以檸檬汁及海帶,口感鮮甜清新。✨香煎鵝肝伴自家制醬汁Goose Liver with Homemade Sauce鵝肝帶有油香但油膩感不重,配以酸甜藍莓味醬汁及酥脆多士,口感濃郁。✨美國頂級牛肉US Prime Beef牛肉分別以薄片和角切方式烹調,牛肉薄片包裹着蔥花以醬汁輕煎,與微甜的洋蔥絲非常搭配。香煎牛柳粒肉味香濃,肉質柔軟。✨鐵板炒飯配海帶

剝皮魚肉質細嫩,以醬油蔥花末調味口感順滑,吞拿魚肉厚鮮美。

✨澳洲大虎蝦King Prawn
配以檸檬汁及海帶,口感鮮甜清新。

✨美國頂級牛肉US Prime Beef

✨鐵板炒飯配海帶面豉湯Fried Rice with Miso Soup

✨炒雜菜Fried Assorted Vegetables

在眾多日本菜中,對鐵板燒尤其喜歡- 坐在吧檯前吃廚師新鮮弄好的食物,互相交流飲食心得,機會真的難得。瀧宴日本料理位於銅鑼灣糖街。地鐵站E出口出發不用5分鐘便到,地點十分方便就腳。我們一行要人選了這個午餐。季節前菜(⭐⭐⭐⭐💢)先來的前菜是薯仔沙律,吃起來清新開胃,配上微微酸的魚子,吃起來味道豐富。季節刺身(⭐⭐⭐⭐💢)精選刺身盛牙帶魚和深海池魚。牙帶魚輕輕燒過,吃起來香口。深海池魚油脂感不太重,吃起來較為爽口。本日精選壽司(⭐⭐⭐⭐💢)精選壽司一點也不馬虎,是師傅現場手製的,事先已經調好味,不用配搭任何額外調味。左口魚鮮甜可口,吞拿魚油脂感十足。香煎鵝肝配自家製醬汁(⭐⭐⭐⭐⭐)鴨肝十分肥美,煎得外脆內軟,入口即溶。配上特別烹調的酸汁,感覺清新而且中和了油膩覺,十分細心。野生大虎蝦(⭐⭐⭐⭐⭐)海蝦一向是鐵板燒的經典菜式。師傅純熟的三兩下手勢便把海蝦起肉拆件,光是看這表演便值回票價。味道方面,蝦肉結實彈牙,簡單的配上微微酸的醬汁已經吃得出海蝦的鮮味。香草牛油帆立貝(⭐⭐⭐⭐⭐)這個日本帆立貝肥大而且肉厚。師父不是煎得太熟,吃起來還有點嫩口,配合特製醬吃起來酸酸的,更能減少油膩感。米國頂
我們一行要人選了這個午餐。
季節前菜(⭐⭐⭐⭐💢)

季節刺身(⭐⭐⭐⭐💢)

本日精選壽司(⭐⭐⭐⭐💢)

香煎鵝肝配自家製醬汁(⭐⭐⭐⭐⭐)
野生大虎蝦(⭐⭐⭐⭐⭐)
香草牛油帆立貝(⭐⭐⭐⭐⭐)
米國頂級牛肉(⭐⭐⭐⭐⭐)
終於到今天的主菜。我們叫Medium的熟度,表面剛剛熟,內裏還有點血水。牛肉質更為鮮嫩,完全沒有渣,吃起來有點不像吃牛肉。一份大約有三至四件,實在令人停不了口。
鐵板炒飯配海帶麵豉湯(⭐⭐⭐⭐⭐)
最後吃個炒飯,有點澱粉質才飽肚的。雖然材料簡單,但卻體現出師傅的巧手工藝。炒飯是用日本珍珠米,配上不同配料炒,吃起來十分有鑊氣,但卻不油膩,實在不簡單。麵豉湯味道濃郁,而且裏面的紫菜還挺多。
炒雜菜(⭐⭐⭐⭐💢)
野菜的分量挺多,主要有芽菜,蘿蔔絲和椰菜。比較大蝦和牛肉,這道菜的調味比較清淡,能夠吃得出野菜的鮮嫩。

總括而言,這間餐廳食物質素高,而且價錢不算太貴。下次有機會也會再來。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
瀧宴日本料理銅 鑼灣糖街25-31號Sugar+26樓
推介菜式: 米國頂級牛肉、香煎鵝肝配自家製醬汁

👍🏻食材高級
👍🏻地點方便
👍🏻價錢合理
2023-05-30 8 瀏覽
今日同表妹慶祝生日,佢話想食鐵板燒,佢話想順便去Times Square到行街,咁就唔使諗就去瀧宴,我哋一人一個set,而家仲做緊消費券優惠,有龍蝦🦞或者一支清酒🍶送,我哋唔係好飲酒,梗係揀咗隻龍蝦啦!上到枱勁生猛,個廚師仲專登拎黎俾我哋影相添,先來一個刺身頭盤,刺身勁鮮味👍🏻再嚟一個螢光魷魚,第一次食口感都幾特別,之後再嚟燒魚、燒大蝦同埋燒南非鮑魚,尤其是個鮑魚超級彈牙,勁正!😋😋之後仲有燒牛肉同埋炒飯,食到超級飽!最後梗係要食埋個抹茶甜品,超濃嘅抹茶味🥳🥳正呀
2023-05-30 7 瀏覽
Dinner set promotion: 1380 pp美麗的景色作伴,擺盤也非常華麗,服務很好食物質料毋庸置疑,每道菜都有驚喜前菜有螢光魷魚和海螺,擺盤超美,海螺已起肉,非常入味刺身有魷魚、鰹魚和大池魚,池魚鮮甜,鰹魚外皮燒香,味道升華大蝦蝦味非常香濃,有不少蝦膏銀雪魚香嫩肉滑,外皮香脆,油脂充足鮑魚非常新鮮,容易咬開,調味不錯,保留了鮑魚的鮮甜櫻花蝦炒飯粒粒分明,櫻花蝦令炒飯更香甜品是紅豆雪糕兩個set還會送燒酒/龍蝦/象拔蚌📍 瀧宴日本料理 (銅鑼灣)銅鑼灣糖街25-31號Sugar+26樓
Dinner set promotion: 1380 pp

美麗的景色作伴,擺盤也非常華麗,服務很好

食物質料毋庸置疑,每道菜都有驚喜
前菜有螢光魷魚和海螺,擺盤超美,海螺已起肉,非常入味

刺身有魷魚、鰹魚和大池魚,池魚鮮甜,鰹魚外皮燒香,味道升華

大蝦蝦味非常香濃,有不少蝦膏

銀雪魚香嫩肉滑,外皮香脆,油脂充足

鮑魚非常新鮮,容易咬開,調味不錯,保留了鮑魚的鮮甜

櫻花蝦炒飯粒粒分明,櫻花蝦令炒飯更香

甜品是紅豆雪糕

兩個set還會送燒酒/龍蝦/象拔蚌

📍 瀧宴日本料理 (銅鑼灣)
銅鑼灣糖街25-31號Sugar+26樓
銅鑼灣Sugar+樓上有一簡潔華麗鐵板燒,落地玻璃彩光度高,感覺高尚,估唔到午餐貼地.而且與之前天后食過嘅「宴.鐵板燒」屬同集團旗,心裏已興奮萬分地知道質素同樣高質!午市鐵板套餐只係 $448已包含刺身/壽司/虎蝦/牛肉/鵝肝⋯等,非常豐富!值得一提🤫✨凡惠顧满兩個午市套餐,即可免費獲贈南非鮑魚一隻或瀧宴大吟釀清酒300 mL!!而晚市更可獲贈象拔蚌/龍蝦一隻😱或大吟釀清酒👍🏻真心性質比極高Lunch Special Menu $448▫️季節前菜三文魚子薯仔沙律,薯仔綿密夾雜洋蔥粒加上魚子新鮮帶海水味▫️季節刺身兩款左口魚薄切,肉質晶瑩通透有彈性,上面配鹹香魚子醬更添風味.而肥美中拖羅入口溶化▫️精選壽司兩款右口魚魚邊火灸後焦香, 爆滿油分更為逼出,非常喜歡!以及金目鯛魚皮燒香後味道更突出,肉質鮮嫩▫️香煎鵝肝伴自家製醬汁肥潤香口,其後配合日本黑豆,中和油膩感▫️野生大虎蝦蝦頭洧成汁再煮虎蝦,大隻蝦身肉質彈牙▫️香草牛油帆立貝賣相精緻,帆立貝鮮甜表面焦香加上香濃香草牛油味及少許海苔底湯,層次十足▫️美國頂級牛肉以兩種方法呈現,一為薄身牛肉包蔥蒜,香口口感豐富,二為厚身牛柳粒,兩者肉味濃郁有咬勁▫️鐵

午市鐵板套餐只係 $448
已包含刺身/壽司/虎蝦/牛肉/鵝肝⋯等,非常豐富!

Lunch Special Menu $448
▫️季節前菜
三文魚子薯仔沙律,薯仔綿密夾雜洋蔥粒加上魚子新鮮帶海水味

▫️季節刺身兩款

▫️精選壽司兩款

▫️香煎鵝肝伴自家製醬汁
肥潤香口,其後配合日本黑豆,中和油膩感

▫️野生大虎蝦
蝦頭洧成汁再煮虎蝦,大隻蝦身肉質彈牙

▫️香草牛油帆立貝

▫️美國頂級牛肉

▫️鐵板炒飯配海帶麵豉湯▫️炒雜菜
炒飯粒粒分明,櫻花蝦味重.麵豉湯及炒菜中規中矩,正常做法
朋友介紹嘅零負評鐵板燒「瀧宴」餐廳位置十分方便 位於銅鑼灣鬧市一座商廈高層一進入餐廳 維港夜景盡入眼簾🌃 加上服務員殷勤嘅服務態度未開始食已經加分✨\ 🔸Dinner Teppanyaki Set ($1380/set, 原$1680) /餐廳做緊超級優惠 以消費券惠顧2個套餐送日本象拔蚌🐚 / 澳洲龍蝦🦞 / 瀧宴大吟釀清酒700mL🍾,超級抵!!!點餐後 見到師傅即場喺魚缸直接揀選食材然後遞到我地面前 鮑魚 象拔蚌 龍蝦 全部都超新鮮仲郁緊!!!但我地見套餐已經有10樣野食相當多 所以就揀左清酒小酎一番🍶\ 🦀季節前菜 /一上檯已經非常吸睛!!玻璃盒子打開 係蟹肉沙律蟹肉上加左少少自家製嘅柚子啫喱 食落非常清新左邊係醃製咗嘅日本蕃茄 食落好fresh醒胃 作為前菜非常合適\ 🐟季節刺身 /薄切深海池魚 師傅建議唔需要點醬油直接配柚子啫喱食 果然令刺身嘅鮮味更突出!!厚切油甘魚腩 油花散佈均勻非常肥美食落有淡淡嘅甘甜味 食完口腔會充斥住魚油香氣\ ♨️季節吸物 /准山豆腐魚湯 用上日本鮮准山熬製魚湯呈奶白色 非常鮮甜 配上海帶令味道更加豐富 \ 🦐野生大虎蝦 /不得不驚歎師傅功架十足!
朋友介紹嘅零負評鐵板燒「瀧宴」
餐廳位置十分方便 位於銅鑼灣鬧市一座商廈高層

一進入餐廳 維港夜景盡入眼簾🌃
加上服務員殷勤嘅服務態度
未開始食已經加分✨

餐廳做緊超級優惠 以消費券惠顧2個套餐

點餐後 見到師傅即場喺魚缸直接揀選食材
\ 🦀季節前菜 /
一上檯已經非常吸睛!!
玻璃盒子打開 係蟹肉沙律
蟹肉上加左少少自家製嘅柚子啫喱 食落非常清新
\ 🐟季節刺身 /
薄切深海池魚 師傅建議唔需要點醬油
直接配柚子啫喱食 果然令刺身嘅鮮味更突出!!
厚切油甘魚腩 油花散佈均勻非常肥美
食落有淡淡嘅甘甜味 食完口腔會充斥住魚油香氣
\ ♨️季節吸物 /
准山豆腐魚湯 用上日本鮮准山熬製
魚湯呈奶白色 非常鮮甜 配上海帶令味道更加豐富
\ 🦐野生大虎蝦 /
不得不驚歎師傅功架十足!!!
師傅除左將虎蝦去殼 仲將蝦爪拆出 然後壓扁再用鐵板煎炸
炸完之後仲清楚見到個鉗 食落卜卜脆
而蝦肉超爽口彈牙 非常香口
\ 🐠香煎銀鱈魚 /
師傅將魚皮拆開煎 再用鐵鏟造型
等食嘅時候睇住師傅表演 非常賞心悅目
銀鱈魚外面煎至香脆 內裡滑溜 鮮嫩多汁
加上擺盤超用心 讚!
\ 🐚南非鮑魚 /
美國頂級牛肉絕對不比日本牛肉遜色
厚切牛肉切粒煎香 保留到牛肉嘅肉汁
而薄切牛肉 煎香後裡面包住香蒜同香蔥再捲起
本身唔太好蔥嘅我 覺得呢個配搭超好食 味道層次好豐富
食完會想再encore!!!
\ 🍚鹿兒島櫻花蝦炒飯配什菜 /
炒飯炒至粒粒分明 再且有濃濃嘅蛋香 加上脆口嘅櫻花蝦 非常香口
\ 🍨日式雪糕 /
係味覺加視覺嘅享受🤩
再再加上維港靚景 超友善嘅服務
超值得二訪 + 推薦朋友黎!!!❤️
2023-05-25 14 瀏覽
瀧宴 Lunch Special Menu ($448)🔸 季節前菜(薯仔沙律)🔸 季節剌身 (太刀魚/赤身)🔸 本日精選壽司(深海池魚/鰈魚)🔸 香煎鵝肝伴自家制醬汁🔸 野生大虎蝦🔸 香草牛油帆立貝🔸 米國頂級牛肉🔸 鐵板炒飯配海帶面豉湯🔸炒什菜▫️ 季節前菜👉🏻 薯仔沙律口感非常豐富,有超級綿滑嘅薯仔同埋爽脆嘅蘿蔔粒同紫洋蔥粒⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 季節剌身👉🏻 太刀魚非常爽口,入口有溶化嘅感覺👉🏻 赤身肉質紮實,口感細膩,配上魚子提味⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 本日精選壽司👉🏻深海池魚口感鮮嫩有咬口,面頭有胡椒柚子調味,酸酸辣辣感覺好Fresh👉🏻 鰈魚肉質幾結實同肥美⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️. ▫️ 香煎鵝肝伴自家制醬汁👉🏻 鵝肝煎到外面焦脆,入面柔軟入口即溶,醬汁方面用咗自家制黑醋汁,酸酸甜甜好開胃亦都可以解膩,配埋超脆多士,口次一脆一軟冇得輸🥰👉🏻伴碟有黑豆,食落甜甜地可以清口⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 野生大虎蝦👉🏻 大虎蝦肉質飽滿好彈牙亦好多汁,仲好好香胡椒味⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 香草牛油帆立貝👉🏻 帆立貝超級大粒,口感嫩滑鮮甜,用牛油煎過之後非常香口惹味,面頭仲有魚子提味👉🏻浸住嘅汁其實係紫菜清湯,食完帆立貝再飲埋啲湯可以解
瀧宴 Lunch Special Menu ($448)
🔸 季節前菜(薯仔沙律)
🔸 季節剌身 (太刀魚/赤身)
🔸 本日精選壽司(深海池魚/鰈魚)
🔸 香煎鵝肝伴自家制醬汁
🔸 野生大虎蝦
🔸 香草牛油帆立貝
🔸 米國頂級牛肉
🔸 鐵板炒飯配海帶面豉湯
🔸炒什菜

▫️ 季節前菜

▫️ 季節剌身
👉🏻 太刀魚非常爽口,入口有溶化嘅感覺
👉🏻 赤身肉質紮實,口感細膩,配上魚子提味

▫️ 本日精選壽司
👉🏻 鰈魚肉質幾結實同肥美

▫️ 香煎鵝肝伴自家制醬汁
👉🏻伴碟有黑豆,食落甜甜地可以清口

▫️ 野生大虎蝦
👉🏻 大虎蝦肉質飽滿好彈牙亦好多汁,仲好好香胡椒味

▫️ 香草牛油帆立貝

👉🏻浸住嘅汁其實係紫菜清湯,食完帆立貝再飲埋啲湯可以解膩,呢個食法非常特別🙈

▫️ 米國頂級牛肉
👉🏻 牛係兩食,厚切同薄燒🙆🏻‍♀️厚切比較有咬口同Juicy,而薄燒就包住蒜片同蔥,口感比較豐富🤗伴碟仲有超脆蒜片加埋一齊食就冇咁漏

▫️ 鐵板炒飯
👉🏻 炒飯主要材料有櫻花蝦、蛋同蔥,飯唔會太乾身但又唔會太油,啱啱好☺️

▫️ 海帶面豉湯
👉🏻呢個湯口感好清爽,好適合食埋呢一餐嘅結尾

——————
環境:位於高層同有落地玻璃景觀超開揚,同見到小小海,撞啱好天超光猛
評分:9/10
平圴消費:~$500
2023-05-25 9 瀏覽
環境優,食物優,服務優,份量優!近來少有食得飽的鐵板燒,好多時美味時份量較少,或扮晒精緻,今次這間無論食物質素或者服務態度一啲都唔馬虎,師傅功架也強,我必回頭的餐廳之選,建議大家值得一試
2023-05-23
  • 香煎銀鱈魚
  • 南非鮑魚
  • 美國頂級牛肉
  • 炒什菜
  • 鐵板炒飯配海帶面豉湯
2023-05-24 324 瀏覽
母親節果排同媽子遊勻港九帶佢食好西,有日喺網上見呢間餐廳做緊消費券優惠,食兩個套餐有澳洲龍蝦、日本象拔蚌或清酒送幾抵噃,我以前都嚟過食物水準有返咁上下,立即訂位同媽咪撐枱腳 Seasonal Appetizer 季節前菜> 螢光魷魚嚟自富山縣,底層有京都湯葉(腐皮),媽咪第一次食、佢嘅評語話魷魚仔味道似蛋黃咁甘香、啲肉彈牙撈埋三文魚籽和鮮腐皮、味道清鮮Seasonal Sashimi 季節刺身> 3款刺身係油甘魚/金目鯛/中拖羅、入口豐美鮮甜Seasonal Soup季節吸物> 對比午市時我飲過的魚湯、呢碗加咗鮮淮山塊味道更為清潤濃厚,奶白色的湯水又香又滑、媽媽同我都鍾意飲King Prawn野生大虎蝦> 師傅把大蝦用牛油煎至香脆肉爽、幾好Cod Fish 香煎銀鱈魚> 擺盤比較有心思,將煎到金啡色的香脆魚皮拆下直插於魚中央,趁熱食魚皮咯咯脆,鱈魚肉細膩嫩滑South Africa Abalone 南非鮑魚> 師傅比我哋睇鮑魚真身係非常生猛兩頭擰起勢咁郁!因為新鮮、燒好後不用多加調味已食到原始真味、鮑魚鮮彈肉香US Prime Beef

Seasonal Appetizer
季節前菜

Seasonal Sashimi

> 3款刺身係油甘魚/金目鯛/中拖羅、入口豐美鮮甜

Seasonal Soup

King Prawn
野生大虎蝦

> 師傅把大蝦用牛油煎至香脆肉爽、幾好

Cod Fish

South Africa Abalone

US Prime Beef
美國頂級牛肉

> 同媽媽講我每次都鍾意將牛肉夾炸蒜片一齊食零舍香口,佢試過都好認同。旁邊的醋汁洋蔥沙律不能錯過、酸甜清爽又解膩

Sakura Ebi Fried Rice with Vegetables
鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒什菜

> 食過多種鐵板肉類係要有啲飯落肚,媽咪話櫻花蝦炒飯和什菜煎炒得幾乾身

Ice Cream
日式雪糕

> 濃郁不澀的抹茶雪糕幾香奶味,幼滑具淡茶香

澳洲龍蝦/日本象拔蚌
螢光魷魚
慶祝紀念
母親節
澳洲龍蝦/日本象拔蚌
螢光魷魚
2023-05-23 73 瀏覽
食鐵板燒本身已經係一個享受😍若然加埋海景睇吓就更上一層樓😍😍今次嚟到銅鑼灣糖街呢幢新食廈嘅瀧宴日本料理,位置居高臨下,落地玻璃望到大片海景🌊同維園🌳令人係繁忙嘅午市時間都可以偷到一絲悠閒😮‍💨今次叫咗2份Lunch Special Menu,除咗大路嘅鐵板燒菜式仲有刺身壽司,更添滿足感😆😆瀧宴Lunch Special Menu季節前菜係煙燻三文魚子薯仔沙律,薯仔🥔綿密,三文魚子鹹香,作為前菜都唔錯😛😛季節刺身分別有深海池魚同太刀魚,兩款都幾鮮甜😋太刀魚皮經輕輕炙燒🔥令食落多咗一種香味。本日精選壽司有右口魚同鯛魚,鯛魚配上柚子胡椒,增添惹味感覺😛香煎鵝肝伴自家製醬汁鵝肝煎得剛好👍🏻👍🏻非常厚身,食落滿口鵝油嘅甘香,加上少少酸咪咪黑醋汁同脆卜卜多士,幾滿足😻野生大虎蝦蝦肉非常爽彈😗😗用蝦頭先淆成醬汁,醬汁鹹鹹香香帶點蝦嘅鮮味。香草牛油帆立貝帆立貝鮮甜彈牙,生熟度剛好😙面頭仲有三文魚籽。底下嘅湯汁鹹鮮味比較出。米國頂級牛肉可以揀厚燒同薄燒,今次兩款都share試啲,厚燒比較有咬口,咬落juicy💦有肉味。薄燒我更喜歡😋😋牛肉包裹住蔥蒜等配料,香口卻唔會太重口味,仲有啲牛嘅油脂增添邪惡感覺😈

瀧宴Lunch Special Menu
季節前菜

本日精選壽司
有右口魚同鯛魚,鯛魚配上柚子胡椒,增添惹味感覺😛

香煎鵝肝伴自家製醬汁

香草牛油帆立貝

米國頂級牛肉

鐵板炒飯配海帶麵豉湯
見到師傅炒飯嘅畫面同功架都覺得碗飯零舍吸引🤩🤩飯粒炒得乾爽、粒粒分明,有蛋香同櫻花蝦鹹香但調味卻恰到好處🙌🏻

炒雜菜

人均消費:$500
推介指數(10分為滿分):7.5分

2023-05-22
喺銅鑼灣商廈26樓嘅鐵板燒「瀧宴日本料理」裝修高雅,一入到去見到個view好正🥰 有好開揚嘅維港海景+城景,喺呢個環境享受鐵板燒,感覺好Chill! Lunch Special Menu $448/每位 👍🏼選用新鮮又高質嘅食材,整體好豐富,CP值高。🔶季節前菜當日係薯仔沙律伴三文魚籽,薯仔蓉入面夾著洋蔥粒,入口綿滑有口感。🔶季節刺身共有兩款刺身,油甘魚十分新鮮,肉質彈滑清爽。另外有火炙過的大刀魚,燒香過後迫出油份,入口更有魚脂甘香,魚味香濃。🔶本日精選壽司(2款)深海池魚壽司伴以柚子胡椒,魚香味濃,富有柚子清香,另外有右口魚壽司,上面放了火炙過的魚邊,肉質爽脆嫩滑,充滿魚油甘香。🔶香煎鵝肝伴自家製醬汁厚切鵝肝煎至外面焦香内在軟滑,入口即化,口感甘香綿密,配以小多士丶黑豆漬和黑醋汁平衡膩感。🔶野生大虎蝦蝦肉肉質結實彈牙,啖啖肉,蝦頭滿有濃郁蝦膏,甘甜香口。🔶香草牛油帆立貝賣相靚!加入了香濃牛油來燒的帆立貝,煎至金黃,伴有三文魚籽,入口厚肉嫩滑又彈牙,鮮味十足。🔶米國頂級牛肉薄切牛肉捲着香蔥來燒,肉質嫩滑,加入了香蔥吃起來更惹味。另外有厚燒牛肉,牛味香濃,配以輕脆香口嘅炸蒜片,味道更有層

🔶季節前菜

🔶季節刺身

🔶本日精選壽司(2款)

🔶香煎鵝肝伴自家製醬汁

🔶野生大虎蝦
蝦肉肉質結實彈牙,啖啖肉,蝦頭滿有濃郁蝦膏,甘甜香口。

🔶香草牛油帆立貝

🔶米國頂級牛肉
薄切牛肉捲着香蔥來燒,肉質嫩滑,加入了香蔥吃起來更惹味。另外有厚燒牛肉,牛味香濃,配以輕脆香口嘅炸蒜片,味道更有層次。

🔶鐵板炒飯配海帶面豉湯
炒飯炒至金黃,加入了櫻花蝦增加鮮味,入口夠乾身,粒粒分明,十分香口。配上熱騰騰的海帶湯,很暖胃。

🔶炒什菜
蔬菜炒得爽甜多汁不油膩。

到左拍拖👩🏻‍🤝‍👨🏽記念日,揾左間鐵板燒同男朋友撐枱腳慶祝下🥰 甘岩餐廳仲要做緊消費券優惠✨ 超高質九道菜包你一定想Encour🔥🚨做緊限時優惠去到5月31日🕒每惠顧兩個套餐即可有以下優惠午市 南非鮑魚一隻/大吟釀清酒晚市 日本象拔蚌一隻/澳洲大龍蝦一隻/大吟釀清酒一支♥ Dinner Teppanyaki $1380 (原價$1680)✨季節前菜✨螢光魷魚🦑配自家醃製三文魚子,自從之前喺日本食過螢光魷魚一直念念不忘,估唔到呢度可以再食返日本嘅風味😍螢光魷魚超多膏一咬就充滿成個味蕾,而口感好正!三文魚子醃製過鹹香味十足,可以配上底層濃郁嘅鮮腐皮一齊食✨季節刺身✨剌身次序由淡味食起:深海池魚 - 池魚面頭鋪咗柚子醬入口好清新,薄片入口好清甜太刀魚 - 炙燒過油身啲魚油好濃郁入口好香白身魚 - 面頭鋪左魚子醬咸咸地,豉油都唔使點✨季節吸物✨煮蜆清湯,蜆肉大粒鮮甜,清湯鮮味十足好快就成碗飲晒✨香煎銀鱈魚✨銀鱈魚面頭燒至帶小小焦邊好香,魚肉肉質入口即化超級滑溜,而且充滿魚油香味!好食到簡直想encour多條黎食😍😍😍另外魚皮分開燒,燒至整塊香脆,口感脆卜卜好似食緊炸魚皮咁幾得意😆✨野生大虎蝦

🚨做緊限時優惠去到5月31日🕒每惠顧兩個套餐即可有以下優惠
午市 南非鮑魚一隻/大吟釀清酒
晚市 日本象拔蚌一隻/澳洲大龍蝦一隻/大吟釀清酒一支

✨季節前菜✨

✨季節刺身
剌身次序由淡味食起:
深海池魚 - 池魚面頭鋪咗柚子醬入口好清新,薄片入口好清甜
太刀魚 - 炙燒過油身啲魚油好濃郁入口好香
白身魚 - 面頭鋪左魚子醬咸咸地,豉油都唔使點

✨季節吸物✨
煮蜆清湯,蜆肉大粒鮮甜,清湯鮮味十足好快就成碗飲晒

✨香煎銀鱈魚✨

✨野生大虎蝦✨
虎蝦體型超大隻!!蝦肉肉質爽口彈牙有嚼勁,師傅建議首先試咗原味先,師傅烹調既時候已經調好晒味,落左黑椒、香草🌿同鹽十分惹味,之後先再加少少檸檬汁食,滴咗一次兩滴檸檬汁再食個味道係更加鮮味!

✨南非鮑魚✨
鮑魚面頭仲放咗三文魚子晶瑩剔透,的確係好好嘅襯托😍 原隻南非鮑魚切片上碟,食得好方便好易入口,飽魚好新鮮食落爽口有嚼勁,簡單以黑椒作調味已經帶到鮑魚嘅鮮味😋

✨美國頂級牛肉✨
師傅好貼心甘問牛肉要幾成熟,我哋就揀咗食牛最佳嘅熟成度五成,咁樣就可以做到肉質軟腍入口即溶既口感💕牛肉分咗厚切同薄片呈上,牛肉粒面燒得香口內裏呈現粉嫩,而薄片捲住蔥蒜口感豐富,唔夠味則可以少點旁邊嘅鹽,或者夾一片蒜片一齊食🥳

✨鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒雜菜✨
鐵板炒飯米飯粒做到粒粒分明嘅效果,鋪上粒粒櫻花蝦喺炒飯面頭,每一啖伴隨住入口好香脆,炒雜菜有香菇、椰菜、紅蘿蔔絲,送飯都不錯

✨日式雪糕
最後以綠茶味🍵雪糕🍦作Ending好滿足❤️

♡ 店員好細心會詢問我哋口味,如果覺得太淡或者太濃味可以作調整,因為每個人嘅口味都不一,我真係加哂分👍 而且景觀開揚,落地玻璃更可以望到維港嘅景色🏙作為慶祝特別日子或者節日嘅餐廳真係幾推介呢度,一定令你好滿意🥰
🍴今天我去了銅鑼灣的日式鐵板燒,體驗真的是天堂般!每一口都讓我心花怒放!🌸🍣厚切和牛的鮮嫩加上燒帶子和虎蝦的美味,真的是無法用任何比喻形容。鵝肝和蝦膏的豐富口感更是讓我流口水!🤤🍱刺身更是令我驚艷,魚皮的燒香和魚肉的油脂完美融合,口感十分豐富。它們為了成為完美的一體所做的努力,你能感受到每一口都是精心製作的。🐟🔥🦐最後是櫻花蝦炒飯和炒雜菜,讓人垂涎欲滴!每一口都讓我感到「爆炸了!」總之,這是一頓飯,一個體驗,值得你一生中去嘗試,真的是太優雅了!💥🍤🍚🥦🍛tips:店家的服務態度也十分周到,讓人感到很溫暖。🍂這家日式鐵板燒在銅鑼灣,位置非常好找。環境也很舒適,氛圍不錯,適合家庭聚餐和朋友聚會。總之一句話,非常值得一試!

🍛tips:店家的服務態度也十分周到,讓人感到很溫暖。

2023-05-18 17 瀏覽
再次和客人來到銅鑼灣位於Sugar+ 高層嘅高質日式廚師發辦。美食+靚景,性價比算高🥢季節前菜:薯仔沙律配蟹籽🥢季節刺身:大池魚 / 調魚: 新鮮彈牙,就咁食已經好夠味🥢精選壽司:吞拿魚配芥末莖 / 依佐目魚配三星漬: 非常特別嘅壽司,味道唔錯🥢香煎鵝肝伴自家制醬汁:鵝肝煎到外脆內軟,口感油脂爆滿,再配上自家制黑醋醬,口感滿足。旁邊仲有黑豆漬解膩🥢鐵板燒大虎蝦:蝦肉算是彈牙,又再次俾我連埋個蝦頭都食埋🤤🥢香草牛油帆立貝:始終最鍾意食呢款,味道最出色!! 帆立貝經牛油煎香再加入醬汁,湯汁咸咸地夠濃味,食完都帆立貝陣味,徘徊口中🥢頂級牛肉:薄牛包住碎葱,煎到香口。而旁邊柚子汁洋蔥可以解油膩🥢鐵板炒飯配麵豉湯和什菜:櫻花蝦今次份量勁多,明題食得出櫻花蝦香味。

🥢季節前菜:薯仔沙律配蟹籽

🥢季節刺身:大池魚 / 調魚: 新鮮彈牙,就咁食已經好夠味

🥢鐵板燒大虎蝦:蝦肉算是彈牙,又再次俾我連埋個蝦頭都食埋🤤

2023-05-10
  • 野生大虎蝦
<瀧宴日本料理> 衝擊味蕾‼️超高質Omakase🍣瀧宴日本料理 (銅鑼灣)銅鑼灣糖街25-31號Sugar+26樓味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🔥🔥🔥價錢: 💰💰💰抵食指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🔥🔥🔥⏱️瀧宴日本料理仲做緊限時promotion 31May就無啦⏱️只要同時惠滿兩個套餐就有野送‼️🤩午市:南非鮑魚一隻 或 大吟釀清酒300ml一支晚市:日本象拔蚌一隻 或 澳洲龍蝦一隻 大吟釀清酒720ml一支Lunch Special Menu $448頭盤:什菜薯蓉球配魚子口感味道豐富而有層次🎼,炒香過嘅洋蔥係你咬一啖個時直線抽擊💥你嘅味蕾,再將魚子咬開,淡淡甜味溢出去中和洋蔥刺激感🤤,作為前菜去開胃係非常之合適👍🏻刺身:炙燒太刀魚 油甘魚🔥炙燒太刀魚味道超正👍🏻 濃濃炙燒味再加太刀魚本身魚鮮味重 兩者相輔相乘 將魚鮮味推到極致🤤💯油甘魚 油膩感唔算好重 但口感十足 仲幾彈牙 食得出魚身本身個健碩感 點少少豉油就將個味帶到出黎🤩但最可惜嘅係我竟然先食左太刀魚再食油甘魚,令到油甘魚係重味後變到有啲失色🥲📝‼️下次一定提自己問師傅邊個味重啲‼️📝壽司:鯛魚 鰹魚鯛魚魚肉晶瑩通透❄️ 咬落煙韌而有口感 少
<瀧宴日本料理> 衝擊味蕾‼️超高質Omakase🍣

瀧宴日本料理 (銅鑼灣)
銅鑼灣糖街25-31號Sugar+26樓

Lunch Special Menu $448

頭盤:什菜薯蓉球配魚子

刺身:炙燒太刀魚 油甘魚

壽司:鯛魚 鰹魚
鯛魚魚肉晶瑩通透❄️ 咬落煙韌而有口感 少少豉油已經可以調出魚嘅鮮味
鰹魚魚肉紅裝素裹❤️‍🔥 師傅加以炸蒜點綴去襯托佢啖啖魚香味 先白後紅 包證你對壽司有另一番意會💯

主菜:野生大虎蝦
💯滿分之作💯 本日MVP🤩睇住師傅係我面前超細心咁烹調呢隻蝦 直頭係一種藝術🎨 再將呢種幸福味道放入口🤤 簡直為我黑暗嘅星期一帶黎曙光🌅 蝦肉肉質清爽彈牙 師傅建議我先原味試食一舊 我其實已經比出滿分 但係佢話加埋檸檬汁會仲入味 我就將下一件蝦滴兩至三滴檸檬汁 我怕檸檬會搶哂啲味 做人唔好咁貪心🤣 ‼️‼️當滴完檸檬汁後 蝦味同口感直線攀升‼️‼️ 滿分再加打多個滿分👍🏻👍🏻💯💯 呢個蝦絕對係我人生美食清單佔一席位🤩

主菜:香草牛油帆立貝
師傅係呢到菜上發揮「一式兩味」帆立貝拌以用香草海帶煮成嘅湯 又食得又飲得❤️👍🏻 香草海帶湯清而鮮 再用黎配以帆立貝就非常配合海洋主題👍🏻 帆立貝厚實再加以香煎就煮成外脆內軟 口感又帶返層次感🤩

主菜:香煎鵝肝配自家醬汁
✨必食之選✨呢道菜絕對稱得上邪惡代表😈 鵝肝滿滿嘅脂肪經過鐵板香煎後 啲油脂逼哂出黎 脂肪油流出鐵板 再將啲脂肪油燒至微焦再將鵝肝包返住 裡裡外外都係啖啖邪惡嘅油脂感😈 而且香味就由啲脂肪油流出黎個時扑鼻而來 令我視覺 味覺 嗅覺都被鵝肝支配住🤤🤤

主菜:米國頂級牛肉
頂級嘅牛肉配鐵板燒簡直就係一流嘅配搭💯 師傅會好貼心咁問幾成熟❤️ 識食牛嘅都會選擇三成至五成熟 因為咁樣就可以做到牛肉入口即溶🤤 咁好理所當然地揀咗五成熟 牛肉外表燒到香口 內裏呈現玻璃紅般嘅顏色 加少少鹽同胡椒 一啖入口成件牛融入口裏面💯🔥🤩

主菜:鐵板炒飯配海帶麵豉湯,炒什菜
鐵板炒飯做到粒粒鮮明,每一粒都係乾身嘅米飯,再配以櫻花蝦同埋雞蛋 放入口入面,你絕對能夠感受到每一樣食材味道同質感🤤🤤👍🏻