2023-05-23
食鐵板燒本身已經係一個享受😍若然加埋海景睇吓就更上一層樓😍😍今次嚟到銅鑼灣糖街呢幢新食廈嘅瀧宴日本料理,位置居高臨下,落地玻璃望到大片海景🌊同維園🌳令人係繁忙嘅午市時間都可以偷到一絲悠閒😮💨今次叫咗2份Lunch Special Menu,除咗大路嘅鐵板燒菜式仲有刺身壽司,更添滿足感😆😆瀧宴Lunch Special Menu季節前菜係煙燻三文魚子薯仔沙律,薯仔🥔綿密,三文魚子鹹香,作為前菜都唔錯😛😛季節刺身分別有深海池魚同太刀魚,兩款都幾鮮甜😋太刀魚皮經輕輕炙燒🔥令食落多咗一種香味。本日精選壽司有右口魚同鯛魚,鯛魚配上柚子胡椒,增添惹味感覺😛香煎鵝肝伴自家製醬汁鵝肝煎得剛好👍🏻👍🏻非常厚身,食落滿口鵝油嘅甘香,加上少少酸咪咪黑醋汁同脆卜卜多士,幾滿足😻野生大虎蝦蝦肉非常爽彈😗😗用蝦頭先淆成醬汁,醬汁鹹鹹香香帶點蝦嘅鮮味。香草牛油帆立貝帆立貝鮮甜彈牙,生熟度剛好😙面頭仲有三文魚籽。底下嘅湯汁鹹鮮味比較出。米國頂級牛肉可以揀厚燒同薄燒,今次兩款都share試啲,厚燒比較有咬口,咬落juicy💦有肉味。薄燒我更喜歡😋😋牛肉包裹住蔥蒜等配料,香口卻唔會太重口味,仲有啲牛嘅油脂增添邪惡感覺😈
瀧宴Lunch Special Menu
季節前菜
季節刺身
本日精選壽司
有右口魚同鯛魚,鯛魚配上柚子胡椒,增添惹味感覺😛
香煎鵝肝伴自家製醬汁
野生大虎蝦
香草牛油帆立貝
米國頂級牛肉
鐵板炒飯配海帶麵豉湯
見到師傅炒飯嘅畫面同功架都覺得碗飯零舍吸引🤩🤩飯粒炒得乾爽、粒粒分明,有蛋香同櫻花蝦鹹香但調味卻恰到好處🙌🏻
炒雜菜
人均消費:$500