2023-05-25 14 瀏覽
瀧宴 Lunch Special Menu ($448)🔸 季節前菜(薯仔沙律)🔸 季節剌身 (太刀魚/赤身)🔸 本日精選壽司(深海池魚/鰈魚)🔸 香煎鵝肝伴自家制醬汁🔸 野生大虎蝦🔸 香草牛油帆立貝🔸 米國頂級牛肉🔸 鐵板炒飯配海帶面豉湯🔸炒什菜▫️ 季節前菜👉🏻 薯仔沙律口感非常豐富,有超級綿滑嘅薯仔同埋爽脆嘅蘿蔔粒同紫洋蔥粒⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 季節剌身👉🏻 太刀魚非常爽口,入口有溶化嘅感覺👉🏻 赤身肉質紮實,口感細膩,配上魚子提味⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 本日精選壽司👉🏻深海池魚口感鮮嫩有咬口,面頭有胡椒柚子調味,酸酸辣辣感覺好Fresh👉🏻 鰈魚肉質幾結實同肥美⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️. ▫️ 香煎鵝肝伴自家制醬汁👉🏻 鵝肝煎到外面焦脆,入面柔軟入口即溶,醬汁方面用咗自家制黑醋汁,酸酸甜甜好開胃亦都可以解膩,配埋超脆多士,口次一脆一軟冇得輸🥰👉🏻伴碟有黑豆,食落甜甜地可以清口⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 野生大虎蝦👉🏻 大虎蝦肉質飽滿好彈牙亦好多汁,仲好好香胡椒味⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 香草牛油帆立貝👉🏻 帆立貝超級大粒,口感嫩滑鮮甜,用牛油煎過之後非常香口惹味,面頭仲有魚子提味👉🏻浸住嘅汁其實係紫菜清湯,食完帆立貝再飲埋啲湯可以解
瀧宴 Lunch Special Menu ($448)
🔸 季節前菜(薯仔沙律)
🔸 季節剌身 (太刀魚/赤身)
🔸 本日精選壽司(深海池魚/鰈魚)
🔸 香煎鵝肝伴自家制醬汁
🔸 野生大虎蝦
🔸 香草牛油帆立貝
🔸 米國頂級牛肉
🔸 鐵板炒飯配海帶面豉湯
🔸炒什菜

▫️ 季節前菜

▫️ 季節剌身
👉🏻 太刀魚非常爽口,入口有溶化嘅感覺
👉🏻 赤身肉質紮實,口感細膩,配上魚子提味

▫️ 本日精選壽司
👉🏻 鰈魚肉質幾結實同肥美

▫️ 香煎鵝肝伴自家制醬汁
👉🏻伴碟有黑豆,食落甜甜地可以清口

▫️ 野生大虎蝦
👉🏻 大虎蝦肉質飽滿好彈牙亦好多汁,仲好好香胡椒味

▫️ 香草牛油帆立貝

👉🏻浸住嘅汁其實係紫菜清湯,食完帆立貝再飲埋啲湯可以解膩,呢個食法非常特別🙈

▫️ 米國頂級牛肉
👉🏻 牛係兩食,厚切同薄燒🙆🏻‍♀️厚切比較有咬口同Juicy,而薄燒就包住蒜片同蔥,口感比較豐富🤗伴碟仲有超脆蒜片加埋一齊食就冇咁漏

▫️ 鐵板炒飯
👉🏻 炒飯主要材料有櫻花蝦、蛋同蔥,飯唔會太乾身但又唔會太油,啱啱好☺️

▫️ 海帶面豉湯
👉🏻呢個湯口感好清爽,好適合食埋呢一餐嘅結尾

——————
環境:位於高層同有落地玻璃景觀超開揚,同見到小小海,撞啱好天超光猛
評分:9/10
平圴消費:~$500
2023-05-25 9 瀏覽
環境優,食物優,服務優,份量優!近來少有食得飽的鐵板燒,好多時美味時份量較少,或扮晒精緻,今次這間無論食物質素或者服務態度一啲都唔馬虎,師傅功架也強,我必回頭的餐廳之選,建議大家值得一試
2023-05-23
  • 香煎銀鱈魚
  • 南非鮑魚
  • 美國頂級牛肉
  • 炒什菜
  • 鐵板炒飯配海帶面豉湯
2023-05-24 308 瀏覽
母親節果排同媽子遊勻港九帶佢食好西,有日喺網上見呢間餐廳做緊消費券優惠,食兩個套餐有澳洲龍蝦、日本象拔蚌或清酒送幾抵噃,我以前都嚟過食物水準有返咁上下,立即訂位同媽咪撐枱腳 Seasonal Appetizer 季節前菜> 螢光魷魚嚟自富山縣,底層有京都湯葉(腐皮),媽咪第一次食、佢嘅評語話魷魚仔味道似蛋黃咁甘香、啲肉彈牙撈埋三文魚籽和鮮腐皮、味道清鮮Seasonal Sashimi 季節刺身> 3款刺身係油甘魚/金目鯛/中拖羅、入口豐美鮮甜Seasonal Soup季節吸物> 對比午市時我飲過的魚湯、呢碗加咗鮮淮山塊味道更為清潤濃厚,奶白色的湯水又香又滑、媽媽同我都鍾意飲King Prawn野生大虎蝦> 師傅把大蝦用牛油煎至香脆肉爽、幾好Cod Fish 香煎銀鱈魚> 擺盤比較有心思,將煎到金啡色的香脆魚皮拆下直插於魚中央,趁熱食魚皮咯咯脆,鱈魚肉細膩嫩滑South Africa Abalone 南非鮑魚> 師傅比我哋睇鮑魚真身係非常生猛兩頭擰起勢咁郁!因為新鮮、燒好後不用多加調味已食到原始真味、鮑魚鮮彈肉香US Prime Beef

Seasonal Appetizer

Seasonal Sashimi

> 3款刺身係油甘魚/金目鯛/中拖羅、入口豐美鮮甜

Seasonal Soup

King Prawn
野生大虎蝦

> 師傅把大蝦用牛油煎至香脆肉爽、幾好

Cod Fish

South Africa Abalone

US Prime Beef
美國頂級牛肉

> 同媽媽講我每次都鍾意將牛肉夾炸蒜片一齊食零舍香口,佢試過都好認同。旁邊的醋汁洋蔥沙律不能錯過、酸甜清爽又解膩

Sakura Ebi Fried Rice with Vegetables
鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒什菜

> 食過多種鐵板肉類係要有啲飯落肚,媽咪話櫻花蝦炒飯和什菜煎炒得幾乾身

Ice Cream
日式雪糕

> 濃郁不澀的抹茶雪糕幾香奶味,幼滑具淡茶香

澳洲龍蝦/日本象拔蚌
螢光魷魚
慶祝紀念
母親節
澳洲龍蝦/日本象拔蚌
螢光魷魚
2023-05-23 73 瀏覽
食鐵板燒本身已經係一個享受😍若然加埋海景睇吓就更上一層樓😍😍今次嚟到銅鑼灣糖街呢幢新食廈嘅瀧宴日本料理,位置居高臨下,落地玻璃望到大片海景🌊同維園🌳令人係繁忙嘅午市時間都可以偷到一絲悠閒😮‍💨今次叫咗2份Lunch Special Menu,除咗大路嘅鐵板燒菜式仲有刺身壽司,更添滿足感😆😆瀧宴Lunch Special Menu季節前菜係煙燻三文魚子薯仔沙律,薯仔🥔綿密,三文魚子鹹香,作為前菜都唔錯😛😛季節刺身分別有深海池魚同太刀魚,兩款都幾鮮甜😋太刀魚皮經輕輕炙燒🔥令食落多咗一種香味。本日精選壽司有右口魚同鯛魚,鯛魚配上柚子胡椒,增添惹味感覺😛香煎鵝肝伴自家製醬汁鵝肝煎得剛好👍🏻👍🏻非常厚身,食落滿口鵝油嘅甘香,加上少少酸咪咪黑醋汁同脆卜卜多士,幾滿足😻野生大虎蝦蝦肉非常爽彈😗😗用蝦頭先淆成醬汁,醬汁鹹鹹香香帶點蝦嘅鮮味。香草牛油帆立貝帆立貝鮮甜彈牙,生熟度剛好😙面頭仲有三文魚籽。底下嘅湯汁鹹鮮味比較出。米國頂級牛肉可以揀厚燒同薄燒,今次兩款都share試啲,厚燒比較有咬口,咬落juicy💦有肉味。薄燒我更喜歡😋😋牛肉包裹住蔥蒜等配料,香口卻唔會太重口味,仲有啲牛嘅油脂增添邪惡感覺😈

瀧宴Lunch Special Menu

本日精選壽司
有右口魚同鯛魚,鯛魚配上柚子胡椒,增添惹味感覺😛

香煎鵝肝伴自家製醬汁

香草牛油帆立貝

米國頂級牛肉

鐵板炒飯配海帶麵豉湯
見到師傅炒飯嘅畫面同功架都覺得碗飯零舍吸引🤩🤩飯粒炒得乾爽、粒粒分明,有蛋香同櫻花蝦鹹香但調味卻恰到好處🙌🏻

炒雜菜

人均消費:$500
推介指數(10分為滿分):7.5分

2023-05-22
喺銅鑼灣商廈26樓嘅鐵板燒「瀧宴日本料理」裝修高雅,一入到去見到個view好正🥰 有好開揚嘅維港海景+城景,喺呢個環境享受鐵板燒,感覺好Chill! Lunch Special Menu $448/每位 👍🏼選用新鮮又高質嘅食材,整體好豐富,CP值高。🔶季節前菜當日係薯仔沙律伴三文魚籽,薯仔蓉入面夾著洋蔥粒,入口綿滑有口感。🔶季節刺身共有兩款刺身,油甘魚十分新鮮,肉質彈滑清爽。另外有火炙過的大刀魚,燒香過後迫出油份,入口更有魚脂甘香,魚味香濃。🔶本日精選壽司(2款)深海池魚壽司伴以柚子胡椒,魚香味濃,富有柚子清香,另外有右口魚壽司,上面放了火炙過的魚邊,肉質爽脆嫩滑,充滿魚油甘香。🔶香煎鵝肝伴自家製醬汁厚切鵝肝煎至外面焦香内在軟滑,入口即化,口感甘香綿密,配以小多士丶黑豆漬和黑醋汁平衡膩感。🔶野生大虎蝦蝦肉肉質結實彈牙,啖啖肉,蝦頭滿有濃郁蝦膏,甘甜香口。🔶香草牛油帆立貝賣相靚!加入了香濃牛油來燒的帆立貝,煎至金黃,伴有三文魚籽,入口厚肉嫩滑又彈牙,鮮味十足。🔶米國頂級牛肉薄切牛肉捲着香蔥來燒,肉質嫩滑,加入了香蔥吃起來更惹味。另外有厚燒牛肉,牛味香濃,配以輕脆香口嘅炸蒜片,味道更有層

🔶季節前菜

🔶季節刺身

🔶本日精選壽司(2款)

🔶香煎鵝肝伴自家製醬汁

🔶野生大虎蝦
蝦肉肉質結實彈牙,啖啖肉,蝦頭滿有濃郁蝦膏,甘甜香口。

🔶香草牛油帆立貝

🔶米國頂級牛肉
薄切牛肉捲着香蔥來燒,肉質嫩滑,加入了香蔥吃起來更惹味。另外有厚燒牛肉,牛味香濃,配以輕脆香口嘅炸蒜片,味道更有層次。

🔶鐵板炒飯配海帶面豉湯
炒飯炒至金黃,加入了櫻花蝦增加鮮味,入口夠乾身,粒粒分明,十分香口。配上熱騰騰的海帶湯,很暖胃。

🔶炒什菜
蔬菜炒得爽甜多汁不油膩。

到左拍拖👩🏻‍🤝‍👨🏽記念日,揾左間鐵板燒同男朋友撐枱腳慶祝下🥰 甘岩餐廳仲要做緊消費券優惠✨ 超高質九道菜包你一定想Encour🔥🚨做緊限時優惠去到5月31日🕒每惠顧兩個套餐即可有以下優惠午市 南非鮑魚一隻/大吟釀清酒晚市 日本象拔蚌一隻/澳洲大龍蝦一隻/大吟釀清酒一支♥ Dinner Teppanyaki $1380 (原價$1680)✨季節前菜✨螢光魷魚🦑配自家醃製三文魚子,自從之前喺日本食過螢光魷魚一直念念不忘,估唔到呢度可以再食返日本嘅風味😍螢光魷魚超多膏一咬就充滿成個味蕾,而口感好正!三文魚子醃製過鹹香味十足,可以配上底層濃郁嘅鮮腐皮一齊食✨季節刺身✨剌身次序由淡味食起:深海池魚 - 池魚面頭鋪咗柚子醬入口好清新,薄片入口好清甜太刀魚 - 炙燒過油身啲魚油好濃郁入口好香白身魚 - 面頭鋪左魚子醬咸咸地,豉油都唔使點✨季節吸物✨煮蜆清湯,蜆肉大粒鮮甜,清湯鮮味十足好快就成碗飲晒✨香煎銀鱈魚✨銀鱈魚面頭燒至帶小小焦邊好香,魚肉肉質入口即化超級滑溜,而且充滿魚油香味!好食到簡直想encour多條黎食😍😍😍另外魚皮分開燒,燒至整塊香脆,口感脆卜卜好似食緊炸魚皮咁幾得意😆✨野生大虎蝦

🚨做緊限時優惠去到5月31日🕒每惠顧兩個套餐即可有以下優惠
午市 南非鮑魚一隻/大吟釀清酒
晚市 日本象拔蚌一隻/澳洲大龍蝦一隻/大吟釀清酒一支

✨季節前菜✨

✨季節刺身
剌身次序由淡味食起:
深海池魚 - 池魚面頭鋪咗柚子醬入口好清新,薄片入口好清甜
太刀魚 - 炙燒過油身啲魚油好濃郁入口好香
白身魚 - 面頭鋪左魚子醬咸咸地,豉油都唔使點

✨季節吸物✨
煮蜆清湯,蜆肉大粒鮮甜,清湯鮮味十足好快就成碗飲晒

✨香煎銀鱈魚✨

✨野生大虎蝦✨
虎蝦體型超大隻!!蝦肉肉質爽口彈牙有嚼勁,師傅建議首先試咗原味先,師傅烹調既時候已經調好晒味,落左黑椒、香草🌿同鹽十分惹味,之後先再加少少檸檬汁食,滴咗一次兩滴檸檬汁再食個味道係更加鮮味!

✨南非鮑魚✨
鮑魚面頭仲放咗三文魚子晶瑩剔透,的確係好好嘅襯托😍 原隻南非鮑魚切片上碟,食得好方便好易入口,飽魚好新鮮食落爽口有嚼勁,簡單以黑椒作調味已經帶到鮑魚嘅鮮味😋

✨美國頂級牛肉✨
師傅好貼心甘問牛肉要幾成熟,我哋就揀咗食牛最佳嘅熟成度五成,咁樣就可以做到肉質軟腍入口即溶既口感💕牛肉分咗厚切同薄片呈上,牛肉粒面燒得香口內裏呈現粉嫩,而薄片捲住蔥蒜口感豐富,唔夠味則可以少點旁邊嘅鹽,或者夾一片蒜片一齊食🥳

✨鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒雜菜✨
鐵板炒飯米飯粒做到粒粒分明嘅效果,鋪上粒粒櫻花蝦喺炒飯面頭,每一啖伴隨住入口好香脆,炒雜菜有香菇、椰菜、紅蘿蔔絲,送飯都不錯

✨日式雪糕
最後以綠茶味🍵雪糕🍦作Ending好滿足❤️

♡ 店員好細心會詢問我哋口味,如果覺得太淡或者太濃味可以作調整,因為每個人嘅口味都不一,我真係加哂分👍 而且景觀開揚,落地玻璃更可以望到維港嘅景色🏙作為慶祝特別日子或者節日嘅餐廳真係幾推介呢度,一定令你好滿意🥰
🍴今天我去了銅鑼灣的日式鐵板燒,體驗真的是天堂般!每一口都讓我心花怒放!🌸🍣厚切和牛的鮮嫩加上燒帶子和虎蝦的美味,真的是無法用任何比喻形容。鵝肝和蝦膏的豐富口感更是讓我流口水!🤤🍱刺身更是令我驚艷,魚皮的燒香和魚肉的油脂完美融合,口感十分豐富。它們為了成為完美的一體所做的努力,你能感受到每一口都是精心製作的。🐟🔥🦐最後是櫻花蝦炒飯和炒雜菜,讓人垂涎欲滴!每一口都讓我感到「爆炸了!」總之,這是一頓飯,一個體驗,值得你一生中去嘗試,真的是太優雅了!💥🍤🍚🥦🍛tips:店家的服務態度也十分周到,讓人感到很溫暖。🍂這家日式鐵板燒在銅鑼灣,位置非常好找。環境也很舒適,氛圍不錯,適合家庭聚餐和朋友聚會。總之一句話,非常值得一試!

🍛tips:店家的服務態度也十分周到,讓人感到很溫暖。

2023-05-18 10 瀏覽
再次和客人來到銅鑼灣位於Sugar+ 高層嘅高質日式廚師發辦。美食+靚景,性價比算高🥢季節前菜:薯仔沙律配蟹籽🥢季節刺身:大池魚 / 調魚: 新鮮彈牙,就咁食已經好夠味🥢精選壽司:吞拿魚配芥末莖 / 依佐目魚配三星漬: 非常特別嘅壽司,味道唔錯🥢香煎鵝肝伴自家制醬汁:鵝肝煎到外脆內軟,口感油脂爆滿,再配上自家制黑醋醬,口感滿足。旁邊仲有黑豆漬解膩🥢鐵板燒大虎蝦:蝦肉算是彈牙,又再次俾我連埋個蝦頭都食埋🤤🥢香草牛油帆立貝:始終最鍾意食呢款,味道最出色!! 帆立貝經牛油煎香再加入醬汁,湯汁咸咸地夠濃味,食完都帆立貝陣味,徘徊口中🥢頂級牛肉:薄牛包住碎葱,煎到香口。而旁邊柚子汁洋蔥可以解油膩🥢鐵板炒飯配麵豉湯和什菜:櫻花蝦今次份量勁多,明題食得出櫻花蝦香味。

🥢季節前菜:薯仔沙律配蟹籽

🥢季節刺身:大池魚 / 調魚: 新鮮彈牙,就咁食已經好夠味

🥢鐵板燒大虎蝦:蝦肉算是彈牙,又再次俾我連埋個蝦頭都食埋🤤

2023-05-10
  • 野生大虎蝦
<瀧宴日本料理> 衝擊味蕾‼️超高質Omakase🍣瀧宴日本料理 (銅鑼灣)銅鑼灣糖街25-31號Sugar+26樓味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🔥🔥🔥價錢: 💰💰💰抵食指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🔥🔥🔥⏱️瀧宴日本料理仲做緊限時promotion 31May就無啦⏱️只要同時惠滿兩個套餐就有野送‼️🤩午市:南非鮑魚一隻 或 大吟釀清酒300ml一支晚市:日本象拔蚌一隻 或 澳洲龍蝦一隻 大吟釀清酒720ml一支Lunch Special Menu $448頭盤:什菜薯蓉球配魚子口感味道豐富而有層次🎼,炒香過嘅洋蔥係你咬一啖個時直線抽擊💥你嘅味蕾,再將魚子咬開,淡淡甜味溢出去中和洋蔥刺激感🤤,作為前菜去開胃係非常之合適👍🏻刺身:炙燒太刀魚 油甘魚🔥炙燒太刀魚味道超正👍🏻 濃濃炙燒味再加太刀魚本身魚鮮味重 兩者相輔相乘 將魚鮮味推到極致🤤💯油甘魚 油膩感唔算好重 但口感十足 仲幾彈牙 食得出魚身本身個健碩感 點少少豉油就將個味帶到出黎🤩但最可惜嘅係我竟然先食左太刀魚再食油甘魚,令到油甘魚係重味後變到有啲失色🥲📝‼️下次一定提自己問師傅邊個味重啲‼️📝壽司:鯛魚 鰹魚鯛魚魚肉晶瑩通透❄️ 咬落煙韌而有口感 少
<瀧宴日本料理> 衝擊味蕾‼️超高質Omakase🍣

瀧宴日本料理 (銅鑼灣)
銅鑼灣糖街25-31號Sugar+26樓

Lunch Special Menu $448

頭盤:什菜薯蓉球配魚子

刺身:炙燒太刀魚 油甘魚

壽司:鯛魚 鰹魚
鯛魚魚肉晶瑩通透❄️ 咬落煙韌而有口感 少少豉油已經可以調出魚嘅鮮味
鰹魚魚肉紅裝素裹❤️‍🔥 師傅加以炸蒜點綴去襯托佢啖啖魚香味 先白後紅 包證你對壽司有另一番意會💯

主菜:野生大虎蝦
💯滿分之作💯 本日MVP🤩睇住師傅係我面前超細心咁烹調呢隻蝦 直頭係一種藝術🎨 再將呢種幸福味道放入口🤤 簡直為我黑暗嘅星期一帶黎曙光🌅 蝦肉肉質清爽彈牙 師傅建議我先原味試食一舊 我其實已經比出滿分 但係佢話加埋檸檬汁會仲入味 我就將下一件蝦滴兩至三滴檸檬汁 我怕檸檬會搶哂啲味 做人唔好咁貪心🤣 ‼️‼️當滴完檸檬汁後 蝦味同口感直線攀升‼️‼️ 滿分再加打多個滿分👍🏻👍🏻💯💯 呢個蝦絕對係我人生美食清單佔一席位🤩

主菜:香草牛油帆立貝
師傅係呢到菜上發揮「一式兩味」帆立貝拌以用香草海帶煮成嘅湯 又食得又飲得❤️👍🏻 香草海帶湯清而鮮 再用黎配以帆立貝就非常配合海洋主題👍🏻 帆立貝厚實再加以香煎就煮成外脆內軟 口感又帶返層次感🤩

主菜:香煎鵝肝配自家醬汁
✨必食之選✨呢道菜絕對稱得上邪惡代表😈 鵝肝滿滿嘅脂肪經過鐵板香煎後 啲油脂逼哂出黎 脂肪油流出鐵板 再將啲脂肪油燒至微焦再將鵝肝包返住 裡裡外外都係啖啖邪惡嘅油脂感😈 而且香味就由啲脂肪油流出黎個時扑鼻而來 令我視覺 味覺 嗅覺都被鵝肝支配住🤤🤤

主菜:米國頂級牛肉
頂級嘅牛肉配鐵板燒簡直就係一流嘅配搭💯 師傅會好貼心咁問幾成熟❤️ 識食牛嘅都會選擇三成至五成熟 因為咁樣就可以做到牛肉入口即溶🤤 咁好理所當然地揀咗五成熟 牛肉外表燒到香口 內裏呈現玻璃紅般嘅顏色 加少少鹽同胡椒 一啖入口成件牛融入口裏面💯🔥🤩

主菜:鐵板炒飯配海帶麵豉湯,炒什菜
鐵板炒飯做到粒粒鮮明,每一粒都係乾身嘅米飯,再配以櫻花蝦同埋雞蛋 放入口入面,你絕對能夠感受到每一樣食材味道同質感🤤🤤👍🏻
2023-05-16 11 瀏覽
約左好友去銅鑼灣晚飯相聚,試試位於Sugar+ 26樓的 @takiyanjapanese 落地大玻璃飽覽維港海景美景下品嚐優質菜式,份外享受啊🏙️店員安排我地坐吧枱 可一邊食邊欣賞席前料理瀧宴 Dinner Teppanyaki Set (Promotion Price $1380/ per)🔶季節前菜螢光魷魚湯葉配三文魚子擺盤好靚肥美的螢光魷魚配湯葉,清新的前菜🔸季節刺身鮮甜爽口,非常嫩滑🔸季節吸物🔸野生大虎蝦虎蝦大大隻,加入牛油煎,美味😋蝦頭好香口,充滿濃郁的蝦膏🔸香煎銀鱈魚師傅介紹先吃魚皮,魚皮煎得又脆又薄!令人回味無窮🔸鮮魚淮山湯🫕味道香濃,鮮甜無比!🔸南非鮑魚師傅切開幾片,好方便進食,煮得鮮甜軟淋🔸美國頂級牛肉兩款吃法~厚燒選了5成熟,非常juicy 牛味濃,還可以配上炸蒜片,多重口感。薄燒的即是內裏包了蔥蒜,口感非常豐富,肉質細緻,味道更香濃!🔸鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒什菜炒得粒粒分明的飯粒,櫻花蝦煎至乾身脆卜卜,不會油膩🔸日本雪糕柚子味道清甜可口,質地順滑整體無論環境和食物都有水準,用心製作,食材用料新鮮,而且店員親切有禮,下次會再來啊😋瀧宴日本料理@takiyanjapan
約左好友去銅鑼灣晚飯相聚,
落地大玻璃飽覽維港海景
美景下品嚐優質菜式,份外享受啊🏙️

店員安排我地坐吧枱 可一邊食邊欣賞席前料理
瀧宴 Dinner Teppanyaki Set
(Promotion Price $1380/ per)

🔶季節前菜
螢光魷魚湯葉配三文魚子
擺盤好靚
肥美的螢光魷魚配湯葉,清新的前菜

🔸季節刺身鮮甜爽口,非常嫩滑
🔸季節吸物

🔸野生大虎蝦
虎蝦大大隻,加入牛油煎,美味😋蝦頭好香口,充滿濃郁的蝦膏

🔸香煎銀鱈魚
師傅介紹先吃魚皮,魚皮煎得又脆又薄!令人回味無窮

🔸鮮魚淮山湯🫕
味道香濃,鮮甜無比!

🔸南非鮑魚
師傅切開幾片,好方便進食,煮得鮮甜軟淋

🔸鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒什菜
炒得粒粒分明的飯粒,櫻花蝦煎至乾身脆卜卜,不會油膩

🔸日本雪糕
柚子味道清甜可口,質地順滑

瀧宴日本料理@takiyanjapanese
2023-05-16 124 瀏覽
位於銅鑼灣糖街Sugar+,高居26樓,食客特別是身在高聳之處,可透過全落地窗向外可眺望維港、銅鑼灣嘅開揚景色,餐廳走日系設計,分左右兩邊兩張鐵板桌,空間感十足,每個吧枱座位都能清楚欣賞到大廚的功架😎平日想享受一頓高質嘅日式鐵板燒😎呢到岩哂😍我地揀左Lunch Special Menu $448/位,廚師發辦即叫即煮!季節前菜賣相精緻嘅薯仔沙律,上面鋪滿新鮮三文魚籽,鹹香與鮮味更突出! 季節剌身 (2 款)鰹魚,輕炙燒銀色魚皮一起品嘗,非常香口!真鯛刺身,鮮度十足😆本日精選壽司 (2 款)每款色澤油亮,伊佐木壽司,入口鮮美加上柚子,加添爽口辛香鮫鰈魚壽司,呈現豐富油分厚肉鮮美😋香煎鵝肝伴自家制醬汁微微焦香鵝肝與多士同吃,入口即化,配黑醋汁,層次豐富又解膩😄野生大虎蝦口感厚實富彈性,蝦頭蝦膏濃郁,鮮味甘甜香草牛油帆立貝帶子鮮嫩啖啖肉,加上香草牛油,鮮味更加特出,加埋新鮮三文魚籽更惹味呀😙US頂級牛肉牛肉厚燒+牛肉薄燒,配炸蒜片一齊食 /柚子汁洋蔥,不容錯過!鐵板炒飯配海帶面豉湯炒飯有櫻花蝦,炒得香氣四溢,令炒飯又更上一層樓啦🤩炒什菜

平日想享受一頓高質嘅日式鐵板燒😎呢到岩哂😍

季節前菜

季節剌身 (2 款)

鰹魚,輕炙燒銀色魚皮一起品嘗,非常香口!
真鯛刺身,鮮度十足😆

本日精選壽司 (2 款)
每款色澤油亮,伊佐木壽司,入口鮮美加上柚子,加添爽口辛香
鮫鰈魚壽司,呈現豐富油分厚肉鮮美😋

香煎鵝肝伴自家制醬汁

野生大虎蝦

口感厚實富彈性,蝦頭蝦膏濃郁,鮮味甘甜

香草牛油帆立貝

US頂級牛肉

鐵板炒飯配海帶面豉湯

炒飯有櫻花蝦,炒得香氣四溢,令炒飯又更上一層樓啦🤩

炒什菜
2023-05-16
今晚約左個好耐無見嘅朋友食飯,上網見到瀧宴做消費券優惠就訂位。只要惠顧兩個套餐就免費獲得其中一樣,有日本象拔蚌,澳洲龍蝦,清酒一支。季節前菜爆膏嘅螢光魷魚加上粒粒飽滿嘅三文魚籽,口感豐富,下面仲有豆乳味濃郁嘅腐竹。季節刺身銀鱈魚bb入口嫩滑,金目鯛肉質細緻。季節吸物奶白色魚湯,鮮甜唔腥,鮮准山增加口感。野生大虎蝦虎蝦爽口彈牙,先食原味,後可加檸檬汁,師傅將蝦頭壓扁,食落脆卜卜。香煎銀鱈魚銀鱈魚煎到外面香脆,肉質好嫩滑。南非鮑魚呢個好好味,一點都唔靭,咬落爽口彈牙,加左三文魚籽帶有少少咸鮮味。美國頂級牛肉叫左5成,牛肉味濃,多汁。鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒什菜炒飯粒粒分明,炒到乾身香口,加左櫻花蝦增加口感。

季節刺身
銀鱈魚bb入口嫩滑,金目鯛肉質細緻。

季節吸物
奶白色魚湯,鮮甜唔腥,鮮准山增加口感。

香煎銀鱈魚
銀鱈魚煎到外面香脆,肉質好嫩滑。

美國頂級牛肉
叫左5成,牛肉味濃,多汁。

鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒什菜
炒飯粒粒分明,炒到乾身香口,加左櫻花蝦增加口感。
銅鑼灣氣派華麗鐵板燒|瀧宴日本料理為於銅鑼灣新大廈Sugar+😃落地大玻璃🤓景觀開揚😊 飽覽維港安排我地坐吧枱😙邊食邊欣賞席前料理店員親切細心招待👍🏻服務一流🥢瀧宴Dinner Teppanyaki Set🥢包含10款食物🔸🍛季節前菜🔸季節刺身2款🔸季節吸物🔸野生大虎蝦🔸香煎銀鱈魚🔸南非鮑魚🔸美國頂級牛肉🔸鹿兒島櫻花蝦炒飯🔸炒雜菜🔥日本雪糕師傅專心製作每款食物👨🏻‍🍳每次放下食物後都會介紹特別中意呢幾款食物:🤗🔸野生大虎蝦 大大隻,啖啖肉,加入牛油煎,味道更香😌🔸南非鮑魚煮得鮮甜軟淋,師傅專登切開幾片,方便進食☺️🔸美國頂級牛肉有薄切、厚切,牛肉煎得岩岩好,油脂四溢,牛味濃,加蒜片一齊食,更滋味😙瀧宴日本料理📍銅鑼灣糖街25-31號Sugar+26樓
銅鑼灣氣派華麗鐵板燒|瀧宴日本料理

🔸炒雜菜
🔥日本雪糕

師傅專心製作每款食物👨🏻‍🍳每次放下食物後都會介紹
特別中意呢幾款食物:🤗
🔸野生大虎蝦 大大隻,啖啖肉,加入牛油煎,味道更香😌
🔸南非鮑魚
煮得鮮甜軟淋,師傅專登切開幾片,方便進食☺️

瀧宴日本料理
📍銅鑼灣糖街25-31號Sugar+26樓

2023-05-13 206 瀏覽
朋友升職 大家都替他開心, 當然要歡聚慶祝, 經過精挑細選,他拍板到銅鑼灣品嚐鐵板燒 高級料理,真是非常的期待。 瀧宴的 佈置非常精緻, 最重要是對著維港海景, 寬闊又舒暢的感覺, 非常輕鬆舒服。原來餐廳最近做消費券優惠, 惠顧兩個指定套餐, 真的超驚喜 ,三選一 贈送日本像拔蚌、澳洲龍蝦、瀧宴大吟釀清酒720ml。 望住咁靚嘅海景, 當然要對杯暢飲。季節前菜是螢光魷魚, 配日式豆皮和鮮豔的三文魚子, 螢光魷魚很爽口, 醃漬的味道不錯, 加上漂亮的擺盤, 很好的視覺享受。季節刺身是 池魚和金槍魚, 魚肉新鮮彈牙, 厚切質感很滿足, 擺盤 精緻用心,加 少許 日式山葵和醬油 ,已經非常好吃主菜是野生大虎蝦、香煎銀鱈魚、新鮮南非鮑魚、美國頂級牛肉, 廚師用心製作 虎蝦彈牙爽口又鮮甜。銀鱈魚魚皮脆卜卜,魚肉嫩滑多汁。 新鮮南非鮑魚非常鮮甜, 質感彈牙爽口又嫩滑。 牛肉是二食, 薄切牛肉捲著炸蒜和香蔥, 厚切肉味更香濃煎至金黃美味。鹿兒島櫻花蝦 炒飯 配炒雜菜, 炒飯粒粒分明配搭惹味的櫻花蝦。 另外還有香濃的 新鮮魚湯配山藥。 到這裏他已經非常豐盛, 但完美的餐點必須有甜品 ,柚子雪葩 味道酸

鹿兒島櫻花蝦 炒飯 配炒雜菜, 炒飯粒粒分明配搭惹味的櫻花蝦。 另外還有香濃的 新鮮魚湯配山藥。 到這裏他已經非常豐盛, 但完美的餐點必須有甜品 ,柚子雪葩 味道酸酸甜甜質地幼滑。

• 香煎銀鱈魚
  • 南非鮑魚
老公5月份生日,所以特地選了他喜歡的日式餐廳和他慶祝一下~ 他對這家位於銅鑼灣 sugar +的餐廳讚不絕口,相當推介大家在生日、紀念日等來浪漫一番! 🍴餐廳現正做消費券大優惠,惠顧滿兩個套餐,即可免費獲贈不同高級食材!優惠只到5月31日,想要一試,記得要盡快訂位了!📌瀧 宴 - $1380 /位(優惠價)師傅嚴選時令食材,每度菜式都是精心挑選、用心炮製!季節前菜:螢光魷魚🦑師傅說現在是螢光魷魚當造的季節,所以特別肥美,入口甘香,口感彈牙,配搭三文魚籽,底層是京都湯葉日式腐皮,非常滑溜,這樣的搭配10分有趣,而且和諧。季節刺身:薄切深海池魚🐟已經調好了味道,可以即食,有淡淡的柚子香,非常清爽!真鯛🐟細細品味,能夠品嚐到味道鮮甜~鮮魚淮山湯色澤又濃又白,入口鮮甜無比!野生大虎蝦 :虎蝦大大隻,肉質飽滿,入口爽彈!蝦頭煎香,去殼,入口濃郁蝦膏味! 香煎銀鱈魚:師傅介紹先吃魚皮,魚皮煎得像薯片,又薄又脆,魚肉嫩滑,肉汁在口腔爆發開,簡直大滿足!南非鮑魚:非常新鮮! 師傅給我們拍照的時候,鮑魚還在動(*ˉ︶ˉ*)以牛油炒香,鮑魚肉質爽口,配上三文魚籽提鮮👍🏻美國頂級牛肉:⼀共有兩吃~厚燒選了5

📌瀧 宴 - $1380 /位(優惠價)
師傅嚴選時令食材,每度菜式都是精心挑選、用心炮製!

季節前菜:螢光魷魚🦑

季節刺身
真鯛🐟細細品味,能夠品嚐到味道鮮甜~

鮮魚淮山湯
色澤又濃又白,入口鮮甜無比!

野生大虎蝦 :

香煎銀鱈魚:

南非鮑魚:

美國頂級牛肉:
⼀共有兩吃~厚燒選了5成熟,點上黑椒鹽,非常多肉汁,簡單又美味!還可以配上炸蒜片、洋蔥沙律,多重口感。

薄燒的即是包了蔥蒜,口感非常豐富,味道更香濃!

鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒什菜
櫻花蝦煎至乾身,配上粒粒分明的飯粒,入口脆卜卜,而且充滿了彈香!

雜菜充滿了牛油香,正!

日式雪糕
分別有黑芝麻味,味道濃郁,充滿濃郁的芝麻香!
還有綠茶味,相對清新,有淡淡的茶香,不會死甜。

總括來說,今餐絕對是色香味俱全,能夠一邊欣賞師傅在鐵板上烹調料理,又能夠吃到美味的佳餚,真是大滿足。

餐廳位於皇室堡旁邊,位置十分方便。景觀開揚,能夠看到海景,環境乾淨,一點油煙味也沒有,通風系統100分! 店員殷勤有禮,態度10分友善,絕對有下次!