2021-08-29 152 瀏覽
第一次寫食評。令我打這篇食評不是因為食物是否好吃,而是侍應姐姐的貼心服務。話說,我們隔離枱有五個老人家,他們都不會用電話QR Code點菜,便尋求幫助。後來來了個侍應姐姐,侍應姐姐很有耐性教他們/幫他們點食物。老人家們吃完第一轉,到第二轉、第三轉時,他們向其他侍應指定要找剛才很有耐性的侍應姐姐,侍應姐姐再次不厭其煩為他們落單,期間有說有笑,令老人家吃得很開心。好人好事,要表揚一下👍至於食物質素,是ok的,在此不另闢重點。
第一次寫食評。

好人好事,要表揚一下👍

至於食物質素,是ok的,在此不另闢重點。
2021-08-13
▫刺身拼盤一坐底直接叫咗個刺身拼盤 超大盆😳😳 每款刺身都有2-4片 可以一齊過試晒咁多種 有三文魚 赤蝦 油甘魚 希靈魚 象拔蚌 螺片 北寄貝 角螺 鮑片~~ 三文魚夠肥美啖啖肉 角螺同象拔蚌都好爽口😚.▫升級放題 +$118▫生蠔🦪 海膽帶子刺身可以任食愛爾蘭生蠔🦪同海膽帶子刺身 仲有得任飲生啤 幾吸引所以就諗住試下佢😚 本身以為好普通 點知同酒店無異 生蠔口感順滑 食落都幾creamy~~ 可以任食好爽🤭▫海膽帶子刺身會唔會太過份🥺 大大隻帶子夾住海膽 邪惡之最🤤 帶子口感爽彈 好鮮甜同肥美😍 中和佐海膽陣腥味🙆🏼‍♀️ 一咬每啖海膽就會跑出黎迎接我 味道濃郁而略帶黏稠 夾埋食好飽滿😛 又可以encore🤭.▫晚市放題 $229好少放題會有埋泰式料理 所以我又嗌到成枱都係🤭 泰式燒物好似偏多 試咗佢個冬陰功蝦湯都幾夠味 酸酸辣辣咁 仲有埋兩隻蝦仔😚 招牌泰式魚餅蝦餅幾香口 仲有燒元貝 落佐蒜蓉同蔥花都好惹味🤤 就連生蝦都有~~ .總結,如果黎食既話 我會建議升級😍 因為有得任食蠔同海膽帶子刺身 兩者味道都唔錯 可以回本了😛 而且食物質素唔錯 同上菜速度都幾快🙆🏼‍♀️ 日式方面壽司刺

▫升級放題 +$118
▫生蠔🦪 海膽帶子刺身

▫海膽帶子刺身
海膽帶子

▫晚市放題 $229

總結,
如果黎食既話 我會建議升級😍 因為有得任食蠔同海膽帶子刺身 兩者味道都唔錯 可以回本了😛 而且食物質素唔錯 同上菜速度都幾快🙆🏼‍♀️ 日式方面壽司刺身天婦羅等居多 泰式就偏多燒物類 沙律就有口水雞同涼拌青瓜etc 一次過滿足到三個願望😚 仲有甜品同飲品~
海膽帶子
2021-08-23 257 瀏覽
銅鑼灣都有唔少放題嘅選擇,今次揀咗呢一間,因為佢除咗由日本嘢之外,佢仲有加埋啲泰國料理,價錢亦都相對平😂今次我哋加咗錢升級可以任食帶子海膽丶即食生蠔同生啤😋 生蠔肥美,好新鮮丶鮮甜,我地encore 咗幾次!帶子肥厚,配埋海膽一齊又幾好喎👍🏻呢度每款刺身都好鮮甜,尤其係珍寶赤蝦同油甘魚😍所以都叫咗幾次。除咗刺身,佢既壽司都好多款,每款都好吸引!又有我最愛嘅芝士蟹子😍一口海膽唔錯,細細舊飯加海膽!油甘魚壽司入口即溶!好正👍🏻👍🏻除咗日式料理,佢哋仲有泰式料同埋燒嘢,當然唔少得燒菠蘿啦!好甜👍🏻

我哋難得揾到一間💛良心放題,之前一直bookmark, 琴日終於同朋友嘗試咗。 呢間餐廳主打港、日同泰式食物,餐廳用QR Code下單,幾方便。刺身選擇有齊基本嘅款式,通常散叫刺身比較多,呢間係較少有餐廳會設有刺身拼盤, 包括:珍寶赤蝦、三文魚、螺片、鮑片、北寄貝同希靈魚等等。珍寶赤蝦喺放題比較少見,色澤通透,鮮嫩滑溜,係回本必食之選。 升級放題:火炙海膽帶子- 海膽幾鮮甜,帶子略為淡味, 火炙質感欠奉。 生蠔唔算大隻,但都有鮮味。花之戀壽司選擇比較多,有海膽同蟹肉,亦有特式卷物,例如:牛油果鰻魚卷、三文魚加洲卷。泰式魚露燒蝦幾香口彈牙。泰式蝦餅同魚餅正常水準。蒜蓉燒扇貝比較迷你,燒烤味突出。豬手較多肥肉,唔會太濃味。 燒三文魚略為多骨,魚肉嫩滑。紫心香芋丸同芝士年糕熱辣辣,幾香脆。天婦羅唔會好厚粉,但比較一般,可以略過食返刺身。🤣雞牛豬串燒水準還好,唔算厚肉。整體來講炸物同串燒選擇款式可以再多啲。餐廳有韓國雪條、Cocoberry雪糕同大量甜品,例如: 布甸啫喱、木糠布甸等等。飲料有清熱迷你枝裝、韓國罐裝同汽水。 價錢:90 分鐘放題 (我7:30 前離座 $229 )加 升級$11

餐廳用QR Code下單,幾方便。

卷、三文魚加洲卷。

價錢:90 分鐘放題 (我7:30 前離座 $229 )加 升級$118 可以任飲1664 、朝日生啤同任食生蠔同海膽帶子
  • 珍寶赤蝦
2021-08-12 533 瀏覽
《lunch 放題》只供應五六日,價錢係$189,要另加一。環境細啲,坐得比較迫啲。冷氣唔會開到好勁,起碼唔洗凍到去北極咁。————————————————————————野食選擇都算多,覺得呢度既熟食較出色😂炒金邊粉/炒菜全部好夠熱,味道都幾好。刺身方面都有幾款選擇,蝦大隻,不過未挑腸就唔想食。其他都幾正正常常。炸物就弱啲,食落痴牙唔夠脆。可以唔洗食咁多,個炸漿可改良下。小食都有幾款,個細細粒豆腐幾好食😋,全部都係正常,無咩伏,又無咩突出嘅嘢。串燒都係麻麻,燒到好乾,大部分都係得孜然味,個樣都唔吸引。壽司款真係好吸引!好幾款既花之戀壽司都做到好精緻,啲飯握到好實,唔會一夾就散,其實款既火炙壽司都好食,俾錢淨食壽司都ok。😂飲品選擇唔用,都係啲正常款。甜品&雪糕都無樣吸引。好似另外加成$100有生蠔同生啤任食任飲,見到隔離枱加,啲蠔好細隻,中意飲酒既加既都應該幾抵。
《lunch 放題
————————————————————————

串燒都係麻麻,燒到好乾,大部分都係得孜然味,個樣都唔吸引。

飲品選擇唔用,都係啲正常款。甜品&雪糕都無樣吸引。

2021-08-08
午餐
  • 壽司
  • 火炙壽司
2021-08-09 316 瀏覽
日本菜同泰國菜既fusion菜式就見得多,放題都真係第一次見~呢間既刺身SET都幾多料,除左三文魚、甜蝦、鮑片、油甘魚呢D常見既款式之外,仲有珍寶赤蝦同北海道角螺!! 特別係珍寶赤蝦真係夠晒「珍寶」,個蝦頭仲粗過我2隻手指夾埋呀!!除左刺身之外,熟食個MENU都幾得意,除左一般既燒物、炸物之外,竟然有一隻獨立MENU係泰菜! 包括魚餅蝦餅、炒通菜、炒蜆等等,仲有沙爹串燒同炒金邊粉,瞬間就變左泰國餐廳放題啦haha XD而一定唔會漏既甜品環節都相當有心思,除左正常都會有既雪糕同蛋糕切餅之外,仲有椰汁糕、紅豆糕呢D泰式甜品,貫徹始終日泰放題呀!
2021-08-06 376 瀏覽
你無睇錯 ~唔駛去自助餐放題都有生蠔任食🦪🙌🏻今次去左銅鑼灣既瀛豐放題💛佢地都幾受歡迎 book位會比較好📝我地選擇+$118 額外任食升級食品升級左後 生蠔同海膽帶子都係任食🤤任食黎講生蠔質素比想像中好😋 大部份都新鮮肥美 無腥味 ! 只係間中有隻會無咁新鮮 問題不大另外就係海膽帶子 💯佢海膽無苦味 帶子大大隻 我食左好多粒🤫講番佢本身既刺身種類唔少珍寶赤蝦 三文魚 北寄貝 鮑片 螺片 貝類等..其中赤蝦係大推薦 大隻有肉 蝦頭仲多膏🦐如果想食海膽又唔太中意食帶子我發現佢有個三文魚籽海膽花之戀(圖7) 都好正😉另外仲有泰式生蝦都好值得食 肉質結實😛到熟食太多不能盡錄 開始飽都唔試到咁多😹比較出色的有冬陰公湯(好夠味必飲)泰式炒蜆,燒魚鮫,鹹蛋黃薯條(新鮮夠脆入味)甜品櫃有好多小杯甜品但係唔太推薦 幾款食落有點膠膠的感覺留返個肚食多2隻生蠔海膽😆食返杯雪糕收收尾就大滿足了😛
你無睇錯 ~唔駛去自助餐放題都有生蠔任食🦪🙌🏻
今次去左銅鑼灣既瀛豐放題💛
佢地都幾受歡迎 book位會比較好📝

我地選擇+$118 額外任食升級食品
升級左後 生蠔同海膽帶子都係任食🤤
任食黎講生蠔質素比想像中好😋
大部份都新鮮肥美 無腥味 !
只係間中有隻會無咁新鮮 問題不大

另外就係海膽帶子 💯
佢海膽無苦味 帶子大大隻
我食左好多粒🤫

講番佢本身既刺身種類唔少
珍寶赤蝦 三文魚 北寄貝 鮑片 螺片 貝類等..
其中赤蝦係大推薦 大隻有肉 蝦頭仲多膏🦐

如果想食海膽又唔太中意食帶子
我發現佢有個三文魚籽海膽花之戀(圖7) 都好正😉
另外仲有泰式生蝦都好值得食 肉質結實😛

到熟食太多不能盡錄
開始飽都唔試到咁多😹
比較出色的有冬陰公湯(好夠味必飲)
泰式炒蜆,燒魚鮫,鹹蛋黃薯條(新鮮夠脆入味)

甜品櫃有好多小杯甜品
但係唔太推薦 幾款食落有點膠膠的感覺
留返個肚食多2隻生蠔海膽😆
食返杯雪糕收收尾就大滿足了😛
2021-08-05 310 瀏覽
瀛豐主打日式泰式放題,環境樸素簡單,放題價錢吸引,只係$189起,加$98/$118仲可以任食海膽帶子、生蠔同任飲啤酒。加上餐廳職員主動收碟速度好快,又無漏單,難怪平日都座無虛席。食物可以掃QR code落單,款式都不少。刺身、海膽帶子同生蠔,份量十足,味道符合價錢期望。當晚我食左好多款食物,當中推薦: 火炙壽司類、卷物、酥炸羊腩、泰式魚餅/蝦餅、泰式滷水豬手、燒豬頸肉、鮮淮山炒雜菌、炒金邊粉、椰奶布甸

食物可以掃QR code落單,款式都不少。

刺身、海膽帶子同生蠔,份量十足,味道符合價錢期望。

當晚我食左好多款食物,當中推薦:
2021-08-04
💛💛💛瀛豐放料理轉門店💛💛💛同朋友聚舊最好就係食放題,大家嗌自己鍾意食嘅嘢,唔使互相就黎就去。餐廳地點幾好,一出地鐵站就見到😛。環境有啲細,最好book枱。一坐低我哋就食個刺身拼盤,上菜都幾快。三文魚腩好肥美,油甘魚都唔錯😍。所有貝類都好新鮮,有馬刀貝、螺肉、象拔蚌、赤貝,仲有啲講唔出名既貝😂。食落去好爽,真係塊塊都好新鮮!我哋幫襯佢某程度上為咗生蠔,質素中等。蠔偏向爽多於creamy🤟🏻。食落唔會淨係得個鹹味,少少金屬味。連嗰粒生蠔帶子都食到,幾甜☺️。因為我哋有加錢食生蠔,所以都食埋海膽帶子。帶子唔錯,海膽都算完整,每粒帶子入面都有三四反海膽。如果可以用日本海膽就更好啦😂。小食方面我地食左好多,不過心急得滯無乜影相😂。朋友食左啲我唔係幾食既泰式鳳爪、麻辣田螺等等,佢表示全部都唔錯😛。仲嗌左豬頸肉有少許乾身。炸雞軟骨好好食,唔重油味,食落唔肥(好似係)🤪。最好食係芝士年糕,啲芝士真係流出黎架。我鍾意呢間餐廳佢真係按人頭份量咁分配食物,所以唔會出現浪費食物嘅情況😌。嗌壽司都係一件一件咁嗌,嗌左十款左右,料唔錯,舊飯幾好食😆。
💛💛💛瀛豐放料理轉門店💛💛💛

2021-07-26
2021-08-01 295 瀏覽
🍽瀛豐放題料理專門店 @yingfeng_food 好耐都冇食放題!今日嚟咗銅鑼灣食我哋一早book定位嘅呢間黃店放題💛聽講呢間放題座位經常爆滿,所以如果唔係book咗枱早啲嚟都未必食到!今次我哋食嘅係星期一至四晚市放題($228),另外仲加咗$118升級任食法國皇家生蠔(原價每隻$48),仲有任食海膽火炙帶子(原價每件$28),升級版仲包埋任飲blanc1664生啤同asahi生啤添!一個價錢包咁多嘢真係抵到爛!呢度採取左自助點餐,用手機Scan個QR code再揀返自己想食嘅嘢就得,過程方便快捷,就連埋單都可以用電話叫店員幫你埋單食物質素方面,非常欣賞呢度嘅生蠔全部都肥美大隻,而且仲好新鮮,海膽就完全冇腥味,當然刺身拼盤都係十分之豐富而且全部都新鮮好味!熟食方面,呢度嘅選擇都十分之多,有平時食開嘅日式壽司、天婦羅等等,亦都有唔少泰式嘅小食,好似串燒、泰式炒飯都有!其實食放題都係志在可以一次過試多啲唔同款式嘅食物,所以我哋每樣都係一件兩件咁淺嘗一下,不過感覺呢度嘅食物質素維持得唔錯~📍銅鑼灣駱克道491-499京都廣場10樓全層
🍽瀛豐放題料理專門店 @yingfeng_food

📍銅鑼灣駱克道491-499京都廣場10樓全層
2021-07-30 3456 瀏覽
今晚與朋友相約在銅鑼灣見面,是想在派消費劵前看看有甚麼可以買。在FB的群組看到這間放題有生蠔吃,覺得好吸引!位置:在銅鑼灣地鐵站D1出口金,再轉左手邊直走就到,不用五分鐘坦的腳程。環境:第一次看到如此簡單的裝潢,完全像一個大排檔風格,不是在街邊,而是在商業大樓上,坐在這裡,有一種大排檔的熱鬧,不過不是吃鑊氣小炒,而是刺身魚生,真是挺特別的體驗。服務:用OR Code下單,當日座位較滿,職員團團轉,上菜速度一般。晚市:我們六點入座,趕在7:30前結帳,都不用200元,所以決定升級吃生蠔,更加抵食。刺身拼盤:珍寶赤蝦、三文魚、螺片、鮑魚片、北寄貝、希靈魚等,這樣可以試多一些,不用再選擇,懶人點單。升級食品:生蠔:一盤有六隻,有大有小,全都有海水味,口感很滑溜,入口即吞下肚子,吃多一盤都不會滯。火炙海膽帶子我覺得這款很普通,海膽沒有經過火炙,帶子亦沒什麼味道,全靠中間的海膽提鮮,吃完一盤就盤算了。啤酒任飲,這個朋友喜歡,我喜歡喝錫蘭紅茶。火炙壽司:左口魚、三文魚、腐皮、甜蛋和牛和玻璃蝦等,全都味道較重,默為有芝士醬和海膽醬,其中腐皮包火炙三文魚腩最好吃,甜蛋亦一流,又厚又香,這兩款必點!燒物

環境:

升級食品:

生蠔:一盤有六隻,有大有小,

火炙海膽帶子

啤酒任飲,這個朋友喜歡,我喜歡喝錫蘭紅茶。

燒物:沙爹雞肉串燒和沙爹牛柳串燒,想不到雞肉串燒很入味,肉質嫩滑,美味過牛柳。

炸物:
香脆內軟又甜的紫心香芋丸、
有炸魷魚味的七味雞軟骨

泰式小菜:
不算辣的辣椒膏炒蜆和微辣開胃的涼拌青瓜

今個月都吃了兩次放題,兩間的食物質素差不多,價錢也相近,但環境就不同了,氣氛也不一樣。
2021-07-28
  • 生蠔
  • 珍寶赤蝦
  • 火炙壽司
2021-07-29 403 瀏覽
第一次去食這間放題,一入到去餐廳冷氣又不足,仲有一陣味,都算,我哋叫第一輪食物只嚟魚生、壽司,另外我哋叫咗串燒、熱茶、白飯,一路都冇嚟,我朋友追問服務員,有冇漏單,如果係我哋再落,因為第二輪食物都嚟咗,女服務員說:熱茶我可以幫妳,廚房嘅食物唔關我事🔥🔥🔥,妳放心啦廚房唔會漏單㗎!之後,到最後我哋臨走佢先來串燒和白飯!
之後,到最後我哋臨走佢先來串燒和白飯!
2021-07-25
蠔癮又起,居然有間有生蠔任食嘅放題,拿拿聲book位飽餐一頓🥴只須+$118就可以升級,任食海膽帶子同法國生蠔,食多幾隻即刻回本。法國蠔雖然體型偏瘦削,但海水味濃,入口濃烈嘅咸香,唔需要加額外調味料都夠哂味。個人更愛海膽帶子,爽甜嘅帶子一開二,笑口中夾住軟滑鮮甜嘅海膽,忍唔住一口氣食咗幾粒再encore!難得喺呢個價位嘅餐廳食到絲毫不帶苦味嘅海膽,加分👍🏻刺身同樣新鮮,無出現其他放題無充份解凍嘅情況,榮螺、希靈魚爽脆鮮甜,油甘魚肥美豐腴、魚有魚味。炸物即叫即炸,上口仍熱得燙嘴,又加一分。雖然款式唔算太多,丸類只有香芋丸及芝士年糕,主要集中喺天婦羅類,但正好俾客人過過口癮,唔會俾油炸物塞飽。壽司選擇多不勝數,軍艦壽司卷物手卷幾乎能夠想像到啲配搭都有,剩係花之戀都有五款😲好似呢款龍蝦沙律花之戀,面頭以龍蝦仔拌沙律醬代替往常嘅蟹籽,真係食到一隻隻嘅龍蝦仔,正呀!除咗日式放題常見嘅食物外,呢度仲有中泰料理,飛天通菜、炒椰菜苗、炒淮山、翠肉瓜牛柳粒,火候有、夠香口,係略嫌油膩同濃味咗啲~冷盤必點嘅拌海蜇同麻辣牛脷,前者甜辣口,海蜇絲非常爽身彈牙;後者稔軟香口,相當惹味。第一次喺放題食正餐😂兩個人

法國生蠔

帶子海膽

難得喺呢個價位嘅餐廳食到絲毫不帶苦味嘅海膽,加分👍🏻
刺身拼盤
炸物即叫即炸,上口仍熱得燙嘴,又加一分。

龍蝦沙律花之戀

雜菌炒淮山
一口牛柳粒
海蜇
麻辣牛脷
雞柳炒烏冬
第一次喺放題食正餐😂

兩個人share一碟啱啱好,炒烏冬落足料,有雞蛋、紫紅洋蔥、芹菜、雞絲,鹹甜適中,麵質彈牙,唔會炒得太淋身,每一口都食到唔同嘅食材,口感豐富。
蒜蓉烤扇貝
扇貝面頭淋上煎香嘅蒜蓉,放入口中頓時充滿蒜粒嘅辛香,似淡味嘅扇貝更添美味,encore咗4隻🤟🏻

雖然間中有漏單,但都理解人流高峰期一定會出現呢啲情況。

要讚讚店員服務態度非常好,追單後即時跟進、勤收碟、保持餐桌乾淨整潔;
隨機應變、反應快,見客人唔小心整污糟咗件衫即時送上濕紙巾,好貼心🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️
2021-07-28
帶子海膽
雜菌炒淮山
海蜇
蒜蓉烤扇貝
  • 泰式燒元貝
  • 海膽帶子
2021-07-28 1934 瀏覽
瀛豐放題料理專門店 🇯🇵🎎自從決心減肥後都無食過放題🥲應該係三個月以黎第一次😛😛😛 瀛豐係日泰放題,所以有好多泰國小食🇹🇭見到有蠔🦪又有帶子海膽🤤破一破介先!我地𝟲:𝟯𝟬𝗽𝗺入座,價錢𝗛𝗸$𝟮𝟮𝟵 一位。我同朋友都加左𝗛𝗸$𝟭𝟭𝟴 任食生蠔同帶子海膽😋😋😋一坐低,店員會送上一客刺身拼盤,每種刺身大概2-4片。再送上一客生蠔同帶子海膽,各六件😍。上菜速度幾快,好快就食到晒我最想食嘅題😍😍 (排名不分先後⋯)1️⃣ 『帶子海膽🐚』- 每件帶子都好大舊,每舊夾住少量海膽。我好驚唔新鮮嘅海膽有陣苦澀味,好在佢大部分都無☺️我一個人食左六件以上🤫2️⃣ 『生蠔🦪』- 生蠔品質比較參差,有好新鮮爽口大隻嘅,亦都有相反嘅。但呢個價錢真心可以接受😝 隻隻都冇沙,我都食咗七八隻🤫🤫3️⃣ 『刺身拼盤🎣🐡』- 呢個刺身拼盤幾驚喜❣️每樣刺身都幾好食😋 我同朋友都最鍾意食珍寶赤蝦🦐、赤貝🐚、角螺、油甘魚🐠。好新鮮同埋鮮甜😋😋 泰式生蝦🦐🦐都唔錯,酸辣調較得啱啱好。另外,我獨食左4粒我最鍾意食嘅『香炸芋圓』🤩🤩🤩正呀!!!!!炸物都唔錯。每個菜式都尚可,唯獨美中不足款式比較少。環境方面,餐廳面積比較細,但枱同枱之間都有屏風。
瀛豐放題料理專門店 🇯🇵🎎

上菜速度幾快,好快就食到晒我最想食嘅題😍😍
(排名不分先後⋯)

1️⃣ 『帶子海膽🐚』

2️⃣ 『生蠔🦪』

3️⃣ 『刺身拼盤🎣🐡』

環境方面,餐廳面積比較細,但枱同枱之間都有屏風。唯一唔太開心嘅係,食到尾聲時冷氣機係咁滴水😭😭😭😭😭不過好在冇滴落啲食物到🥺

整體上都覺得唔錯,員工服務快捷!而且完全冇漏單💯 好少食到性價比高同無漏單嘅放題🤣🤣如果環境改善一下就更好☺️ 坐得舒服啲。

無論入座定係離開,全間餐廳都係Full House 爆曬棚!!有興趣嘅就早啲訂位啦!!

• 刺身拼盤
以前食過一次評價好麻麻,近日有朋友推介話水準有所改善,一於俾個機會食一食啦。其實去到就咁食已經好足夠,不過朋友話一定要加錢食生蠔,同埋食過海膽帶子,見佢咁想食就陪下佢啦,誰不知竟然令我喜出望外。生蠔都幾大隻,海膽帶子非常新鮮,海膽唔會有任何腥臭味喎反而(超級難得)原來餐廳同泰國菜融合咗,所以泰國小食特別好味,無論係馬拉盞炒通菜、泰式鳳爪、全消、冬陰功湯都可以媲美泰國餐廳!不過唯一覺得比較差嘅位就係佢嘅位置比較狹窄,坐得唔太舒服

不過唯一覺得比較差嘅位就係佢嘅位置比較狹窄,坐得唔太舒服