以前中學時期尤其熱愛日式放題,但食物款式萬變不離其宗總會容易生厭。在香港,最為人熟悉的放題店定非大喜屋莫屬,往往覺得質素較有保證而甚少嘗試其他餐廳,但這次發現這間位於銅鑼灣的瀛豐放題料理專門店,比起一般放題更具特色。日常港日泰美食放題每位收費由$179至$239不等,正值大閘蟹當造季節更有供應大閘蟹放題,我們選擇平日到訪每位只需$399;另外更可以加$98任飲任食美國太平洋生蠔、海膽帶子、Asahi生啤及Blanc 1664生啤,而加$118更可將美國太平洋生蠔升級至法國皇家生蠔。點餐需以手機掃描桌上QR Code,另外甜品及飲品則可到外面自取,飲品選擇不多但甜品方面有紫糯米雪條、椰汁西米糕及榴槤糯米糍等較少見的款式。大閘蟹即點即蒸,每隻約三両半至四両,蟹膏油潤甘香。生蠔每隻均有手掌之大,肉身飽滿而且鹹鮮味重,值得一提的是服務態度一流而效率亦令人滿意,絕不會拖慢大閘蟹和生蠔這些比較昂貴的食材的上菜速度。刺身方面三文魚腩和白玉豚同樣肥美豐腴,巨型赤蝦肉質亦夠爽彈。海膽帶子將帆立貝切半夾上海膽猶如漢堡一樣,不過略嫌海膽鮮味不足,兩者同吃只能嚐出帆立貝的味道。除了一般日式料理外更有多款港式

大閘蟹
大閘蟹
大閘蟹即點即蒸,每隻約三両半至四両,蟹膏油潤甘香。

生蠔
生蠔

海膽帶子
海膽帶子

壽司
泰式燒元貝、滷溏心蛋
燒羊腩
燒秋刀魚
尖椒皮蛋、炭燒豬頸肉
冬蔭功蝦湯
燒菠蘿
除了一般日式料理外更有多款港式及泰式美食,例如鹹蛋黃薯條、炭燒豬頸肉、沙嗲串燒、冬蔭功蝦湯、泰式乾炒金邊粉等等,不能一一盡錄。

當然放題食物款式繁多難以一一兼顧、保證每一樣菜式的水準都能媲美外界專門餐廳,但勝在能夠滿足三心兩意,而且更可以嚐遍大閘蟹生蠔和海膽,大快朵頤,絕對令人捧腹而回。
其實已經好多人幫襯 大家一定要book定🥰未食過咁好服務 咁有人情味嘅放題🥺🥺雖然係迫啲 但食得好自在 傾得好開心店員不停幫手清碟 又問我地有冇漏野仲要係手足💛💛.大推刺身🍣🍣多款 款款都新鮮肥美 刺身控一定滿意三文魚同蝦係極正 必食🥰咸蛋薯條(左下)非常香脆 咸蛋黃好夾 又唔太咸🍟燒元貝 牛舌 所有燒物都即整 燒功不錯🍢泰式生蝦 酸辣汁好開胃 生蝦又爽滑🍤其他泰式小食都好食 無伏呀😎😎抵加👍🏻任食美國生蠔 海膽火焰帶子 啤酒+$98🦪我同朋友甚少食蠔 但都覺得好好食夠新鮮 有海水嘅咸香 肉質夠滑又唔酶🌊帶子夠厚肉又嫩滑 海膽增加咸香🥟大閘蟹(而家應該過咗時間)🦀人生第一次食大閘蟹 雖然係季未 但蟹黃都甘甜 真係幾上癮🥳.高質放題!
其實已經好多人幫襯 大家一定要book定🥰

大閘蟹(而家應該過咗時間)🦀
人生第一次食大閘蟹
雖然係季未 但蟹黃都甘甜 真係幾上癮🥳
高質放題

日本野食幾多都唔會厭倦🥰有時候香港都會有好選擇可以聚會~一路食一路傾計😚坐得又舒服 三文魚、八爪魚、大頭甜蝦、鮑魚、螺片、希靈魚、油甘魚等刺身,都係任食!真係十分滿足,再加上其他菜式,一定可以滿足到大家~升級之後仲可以無限量食火焰北海道海膽帶子!鮮甜又大大粒💕非常吸引!生蠔都係任食,隻隻都肥美多汁,而且唔會腥,大大陣海水味~燒菠蘿🍍多汁可口💕再飲多碗蟲草雞湯~同其他放題唔同,呢度仲可以叫埋泰式料理,串燒、泰式鳳爪等都好吸引!到最後甜品🍮選擇都有糯米糍、雪糕、布丁等,推薦榴蓮雪糕~大大陣榴蓮味!最後飲杯熱茶暖胃,同班朋友傾計傾到唔想走❤️一個聚會好地方!
日本野食幾多都唔會厭倦🥰
有時候香港都會有好選擇可以聚會~
一路食一路傾計😚坐得又舒服

燒菠蘿🍍多汁可口💕再飲多碗蟲草雞湯~

2020-01-07
  • 海膽火焰帶子
  • 生蠔
2020-01-19 0 瀏覽
我地7個人去,有三個人食完肚痛要去廁所痾🚽個男廁同女廁各得一格,去廁所多數要等。佢叫野食落單係用手機落單,叫10樣野漏5樣野,追幾次單先黎得齊d野食。依個情況我見其他枱既都係咁😓😓野食既種類唔多,食黎食去都係果幾款,羊架又冇,連每次放題會叫既芝麻雞翼都整得好難食。甜品又冇雪糕,得隻唔知咩牌子既雪條😑未試過食放題食到唔飽咁走,依間真係極品中既極品,唔會再去🤬🤬唔明白點解d人可以係門口等位黎食🤮🤮

2020-01-13 914 瀏覽
瀛豐日本料理其實都食過好幾次,記得第一次係因為有大閘蟹放題,所以俾佢吸引左黎,仲好記得當日店員教我地食大閘蟹嘅畫面今日就同左一班靚女嚟再encore,好可惜已經過咗大閘蟹嘅季節,但係都唔緊要,我哋今次食生蠔補返數我哋加錢升級任食生蠔,火焰海膽帶子,同埋任飲1664同Asahi生啤!大大隻新鮮帶子包住滿瀉嘅海膽,夠晒鮮味生蠔全部都大大隻,蠔肉夠厚身,好新鮮,鍾意食蠔既朋友一定唔可以錯過每位仲會送當日燉湯,今日係蟲草花燉雞,真材實料之後就到刺身拼盤出場,刺身種類多,新鮮又高質!天婦羅都即叫即炸,最愛蕃薯🍠天婦羅,甜甜的好好味燒元貝都係必點之一,加埋蒜蓉好惹味!仲有自助飲品櫃,甜品櫃,非常多野食!

大大隻新鮮帶子包住滿瀉嘅海膽,夠晒鮮味

每位仲會送當日燉湯,今日係蟲草花燉雞,真材實料

之後就到刺身拼盤出場,刺身種類多,新鮮又高質!

天婦羅都即叫即炸,最愛蕃薯🍠天婦羅,甜甜的好好味

燒元貝都係必點之一,加埋蒜蓉好惹味!

仲有自助飲品櫃,甜品櫃,非常多野食!

2020-01-07
2020-01-12 725 瀏覽
環境差,又細又逼食物種類奇少,刺身搞十年都未上到,坐低後起碼15分鐘先上到第一個刺身盤,之後不停塞d垃圾食物上黎,什麼汁燒和牛,食曬d牛後d翠肉瓜仲可以成碟滿,什麼燒豬頸肉仲乾過你阿嫲,點左既野食又不停漏單,佢個app比你揀點幾多份,又要入人數,咁佢就會exactly 比人數既份量你。整體食物質素中下,得d蝦刺身size見得下人,不過都係唔新鮮,蝦膏開始臭臭地。到飲品,普通可樂都冇,得sugar free,當中既道地荔枝茶去到中間冇曬又唔補。未食過放題咁差,可以話廢過兆萬入面最後一句,黃店大X曬咩?
環境差,又細又逼
未食過放題咁差,可以話廢過兆萬入面
最後一句,黃店大X曬咩?
2020-01-10 616 瀏覽
近來朋友聚會,多咗光顧日式放題,因為食物可以送到枱上,不阻朋友傾計。從online booking至光顧,都有新經驗。跟其他餐廳唔同,在Open rice booking後,會收到瀛豐SMS,介紹餐牌及價錢。光顧前一日,再會收到SMS提醒及confirm booking,好方便。放題定價已包括魚生,大大隻蝦,三文魚,吞拿魚,好新鮮。大大盤魚生併,大滿足喔。前菜方面,有日式,又有泰式,不同選擇,比較特別。原本2小時放題,我哋早到,還可以早點開始。用餐時候,有職員回收用完既碟子,服務不錯喔。

從online booking至光顧,都有新經驗。

前菜方面,有日式,又有泰式,不同選擇,比較特別。

2020-01-03
2020-01-09 636 瀏覽
見到d廣告賣相咁好,食評又多好評,雜誌又推介,就專登去試下。坐電梯去到,一開門入店已經聞到有陣陣臭腥味,再望環境,真係嚇一跳。三百幾蚊一位既放題,環境可以咁差,其他二百幾蚊既放題環境仲靚好多。加左118升級食法國生蠔,完全唔掂,比酒店自助餐既生蠔再差一半,朋友食完即時肚屙。帶子海胆,無咩味,海胆有d臭味,唔甜。其他刺身都係無乜味道,唔新鮮,除左鮑片,螺肉有味,其他真係只有口感,沒有味道。泰式炒蜆有沙,味道一般,食物種類不多,熱鍋,一品料理,羊架,炸蠔都無,連最基本既雪糕都無,唔好比相呃,唔會再黎,唔抵食都算,仲要唔好食。唯一安慰係食早場,平幾大蚊,蝕少d.
優惠券
2020-01-09 519 瀏覽
上次係第一次來食,其實我會來食喺因為,其一,由於呢間候黃店la;其二,交通上亦都算方便;其三,係因為放題,而且又有酒飲又有生蠔首先要讚,服務態度好好但冇得用信用卡真心好唔方便其次到食物方面,事先聲明,我係生蠔狂,可以話係勁鍾意食生蠔嗰種,所以只要生蠔ok,就算其他嘢d質素唔得,我幾乎都忍到但呢次真係唔掂,唔知係唔係我唔好彩la,冇記錯的話,我叫咗一打,但上來得好似七隻左右,調味得檸檬,冇其他選擇而且冇工具,我唯有用筷子,更加上唔知係佢揀個種唔啱我口味,定係佢d貨,又或者係個廚師嘅手法嘅問題,總之係超難食,勁腥勁咸因為唔想浪費食物,所以我夾硬食曬,難頂到會令人發惡夢嘅程度其他嘢都ok,大閘蟹好味,可惜第一次食,暫時仲未習慣嗰口感,反而浪費咗d嘢食BTW上次來冇啤酒機用,有d冇癮Anyway今日自己一個食晚餐,考慮緊來唔來呢間,有d怕自己會失望多一次,而且唔知部信用卡機整返好未

首先要讚,服務態度好好
但冇得用信用卡真心好唔方便

因為唔想浪費食物,所以我夾硬食曬,難頂到會令人發惡夢嘅程度

BTW上次來冇啤酒機用,有d冇癮

• 火炙壽司
  • 大閘蟹
我們晚上11點後才入座,不用排隊就有位子。餐廳是掃描台上的QR code去下單,十分方便並環保。食物大多都有到,只是烤物有點耐,耐到我們以為漏了單。食物方面,我認為泰式料理比起日本料理更好吃,我點了所有的泰式料理都很好吃,反而日本刺身就令我失望。炒通菜,炒蜆,冬陰功湯都很好味,相反刺身就還好,除了珍寶蝦很彈牙之外,三文魚湯更是難飲。烤物也不錯,特別是烤海蝦和帆立貝,帆立貝我還點了兩輪,不過烤物等很久。雖然是黃店,但是我希望都要保持相對應的質素先可以有更多人推薦和支持。
我們晚上11點後才入座,不用排隊就有位子。
餐廳是掃描台上的QR code去下單,十分方便並環保。
食物大多都有到,只是烤物有點耐,耐到我們以為漏了單。
烤帆立貝
2020-01-03
烤帆立貝
炒通菜
2020-01-06 321 瀏覽
上菜進度何其慢,吾係食到飽而係等到飽,5分鐘上一道,再5分鐘上道,慢慢食未到第10款已經夠飽,係商業策略全場爆滿加上咁慢既上菜速度,所以每款菜都係即做即炒即炸即上枱,係好味,不過就要預返要夠枱數碟數先會幫你整,所以漏單比率係有一半,但千祈唔好以為漏左就再叫就解決到,因為1個半鐘之後你第一次既單會出現係個一刻你會一次過收到3轉同樣落既食物而仲有半個鐘就要交枱個職員會同時溫馨提示一下你地方非常細每個人都坐到好親密,伸直小小進手已經夾到隔離枱既餸

2020-01-04
2019-12-27 998 瀏覽
本來前一晚在OpenRice 已預約了晚上7:30,今日我打去改8:00,員工跟我說要改時間要早d通知,沒辦法改,我都明白的,收完線,你們再立即call我已取消我預約,原因因爲是你們系統有問題,已滿,我不明白是你們為何不預早通知,要我打來才通知,隔離4小時內什麼找第二間預約,實在太失望了,嚴重影響我安排,我和朋友不會再次幫襯了😡最後系統壞了,到現在還是壞了嗎,員工跟我說11:00才有位,我剛還看到今天還可預約9:30😡😡😡😡😡
2019-12-26 744 瀏覽
難得有秋涼感覺,等於吃螃蟹的季節到了~ 食蟹都要食得有骨氣,我揀放題黃店瀛風。本來打算今年不吃,始終激素很多,對身體不好。可是看到身邊的朋友陸陸續續開始吃,我便按耐不住了!!!期待了這天很久,竟然還夢到螃蟹在夢裏的天空飄浮⋯⋯ 瀛風特別在於季節限定的大閘蟹放題!雖然無陽澄湖大閘蟹咁大同多肉,不過勝在多膏,每啖都充斥著黏黏的口感。其他食物不過不失,沒太大驚喜。弱弱的表示,每次放題我最喜歡的是燒菠蘿,哈哈哈。

大閘蟹放題

2019-11-04
大閘蟹放題
  • 大閘蟹
2019-12-24 763 瀏覽
好耐無食過放題,前排突然深夜肚餓睇Openrice ,見到呢個銅鑼灣放題竟然未涉獵過,又可以網上訂座,就book黎同屋企人試試。首先上到去位置好逼,平日既夜晚都全場爆滿,但樓面既叔叔好服務,等左陣執枱先入到座佢都一直講唔好意思,仲幫我地快快手整左第一round生蠔同帶子,等我地坐低就可以食! 老老實實岩開始對生蠔並無信心,覺得正正常常入到口都當賺左,點知!係幾鮮甜架喎肉質仲好彈,用海水沖左有點咸但無損佢本身既鮮味,一d都唔腥!呢個真係出乎意料之外,翻兜左N次!帶子夾海膽都好食,唔腥又好甜,雖然海膽味唔夠濃但一定好過d連鎖元X壽司店囉正價系列入面既海膽一口壽司都好食,手卷特別推薦,紫菜脆卜卜,料好多;刺身系列都幾新鮮,係虎蝦需要挑挑蝦腸咁解另外一個估佢唔到既係泰式生蝦!!爽、脆、辣!又係翻兜之選**仲有老媽子都有讚既炒菜系列!鑊氣好夠,就算係普通菜都係好甜同好嫩,一d菜渣都無!有一刻懷疑大廚係大排檔師傅!唯一美中不足係位置窄,同埋佢雖然唔會漏單但有時好耐先黎,搞到我地以為無點,點知又突然黎到要食埋佢(好彩都食得落既)。性價比高,升左級後都可以值回票價
呢個真係出乎意料之外,翻兜左N次!

另外一個估佢唔到既係泰式生蝦!!爽、脆、辣!又係翻兜之選

性價比高,升左級後都可以值回票價

2019-12-22 590 瀏覽
升級大閘蟹放題兩小時任食,食番夠本!吃放題最大的好處是可以在同一間餐廳內試不同款式的食物, 每份食物的份量都不會太多, 所以可以點多些不同款式的食物來吃, 這個份量亦能夠避免客人浪費食物。這裏的服務員服務態度很好, 收碟速度很快。點餐是用QR code, scan 一 scan QR code 便可以看到一系列的食物, 有刺身、壽司、燒物、泰式菜式等等, 食物款式也算多。我點了蘆筍火炙三文魚壽司、刺身、大閘蟹、炒菜、燒菠蘿等等。刺身很新鮮, 我最喜歡的是三文魚腩, 三文魚非常肥美, 充滿油香, 正!北海道大元貝 - 鮮甜肥美火炙三文魚壽司 - 很充滿油脂香, 壽司飯夠軟熟。推薦 👍🏻 - 燒菠蘿, 非常鮮甜多汁。
升級大閘蟹放題

兩小時任食,食番夠本!

這裏的服務員服務態度很好, 收碟速度很快。
點餐是用QR code, scan 一 scan QR code 便可以看到一系列的食物, 有刺身壽司、燒物、泰式菜式等等, 食物款式也算多。我點了蘆筍火炙三文魚壽司刺身、大閘蟹、炒菜、燒菠蘿等等。

北海道大元貝 - 鮮甜肥美

火炙三文魚壽司 - 很充滿油脂香, 壽司飯夠軟熟。

推薦 👍🏻 - 燒菠蘿, 非常鮮甜多汁。
2019-12-22