2005-04-30 21 瀏覽
今晚同老公食飯, 9點幾最好去邊? 梗係去9點後半價的潮樓啦. (好hard sell)上次食過有幾款野唔太滿意, 今日因星期五, 好多人等, 等左半小時至有位, 坐在open kitchen對出. 今晚order了:鴛鴦雙棗(蝦棗及蟹棗) - 蝦棗比上更熱辣, 好正! 蟹棗我老公話唔彈牙, 但我好鍾意, 有肉汁! 而且分量不少, $35(折實)真係抵!沙茶牛河- 上次見隔離檯有, 賣相好靚. 因為order左糖醋麵而冇叫. 今次, 一上檯已經好impressive! 沙茶醬香, 河粉滑, 唔太油. 食落口重正! 當然d牛肉係有用蘇打粉醃過, 先至係潮州巷果種"牛河味"!鹵水鵝片- 上次雙拼得4片, 今次單叫就9片, 差不多, 但都夠食. 墨魚拼生腸- 兩者都冇染色, 夠爽身. 不過最好味的鹵水在碗底, 記住沾來食!埋單免茶介免加一, 抵!

埋單免茶介免加一, 抵!
2005-04-08 28 瀏覽
全日三免之外, 9點後小菜打冷全部半價, 同屋企人去食.3個人, 叫左:胡椒豬肚湯- 普通, 夠辣~潮式雙拼(鵝片+蝦棗) - 鵝片得4片, 蝦棗就幾正, 雖然多粉, 但有我爺爺(正宗潮州人)home-made蝦棗的精髓->馬蹄!煎蠔烙- 唔脆, 林pat pat, 而且d蠔唔乾淨, 好多殼鹵水豆腐- ok, 以半價後$15來說, 份量頗多, 滿半碗"公雞碗"椒鹽白飯魚- 漏左落椒鹽! 而且太厚粉, 唔好食潮式伊麵- 即是糖醋麵, 煎得唔夠脆同場加映另一正宗潮州人, 我爸爸解釋"打冷"來源, 不是"打冷=打人, 有人食霸王餐"果個, 而係點解潮州食品咁多都係凍冰冰呢?"因為潮州近海, 好多人全家出海打魚為生. 但因不方便帶柴帶爐上船煮食, 於是在家一早整好魚, 蝦棗, 鹵水肉等等, 帶上船午餐食一d, 晚餐食一d, 所以你爺爺家都係鍾意一碟碟一早整好擺檯面, 用竹蓋蓋好, 午餐又係果d送, 晚餐又係果幾碟, 但唔擺過夜o既. 唯一會reheat的是滾湯(用生菜/紫菜加魚丸滾成的清湯), 用好少火reheat就夠, 所以潮州人唔興老火湯o架, 冇人在家睇火. "呢個故事我第一次聽
全日三免之外, 9點後小菜打冷全部半價, 同屋企人去食.

3個人, 叫左:
胡椒豬肚湯- 普通, 夠辣~
椒鹽白飯魚- 漏左落椒鹽! 而且太厚粉, 唔好食
潮式伊麵- 即是糖醋麵, 煎得唔夠脆

呢個故事我第一次聽.
上星期六晚, 成九點幾唔知食咩好, 最終揀左潮樓, 因為貪佢全日三免(免茶, 免加一, 免酸菜).原來九點後, 有d食物做特價.肉碎蠔仔粥- 兩個人叫左一窩, 真係眼闊肚窄, 一碗share都得.鵝片併豬利- 鵝片好淋不過豬利硬左d.手撕雞海哲- ok.金銀蛋莧菜- ok.叫左四樣都食唔晒, 唯有打包...

原來九點後, 有d食物做特價.

鵝片併豬利- 鵝片好淋不過豬利硬左d.
手撕雞海哲- ok.
金銀蛋莧菜- ok.

叫左四樣都食唔晒, 唯有打包...
2005-02-15 1 瀏覽
I think the service was really poor. Our waitress looks unhappy and she doesn't pay attention. Look, we orderd 6 dishes all together, the first 3 dishes came quickly, but the white rice we ordered didn't come until we almost finish; and those are dishes that should be accompany with rice. Then some of my friends ordered a 2nd bowl of rice, but it took them so long for that we finished those dishes by then, but the other 3 dishes took a long time to come. Then my friends were just staring at the white rice until it gets cold! We were so annoyed because I think it's just a very simple service if you pay more attention, why is it so difficult to serve rice WITH the dishes if they would just pay a little attention? So even though the food is not bad and price is cheap, I think I'll still put this place on my black list.
2005-01-26 6 瀏覽
去到門口拿了檯號, 入到去無人帶位, 唔通又係快餐店格? (去過將軍澳新都城同集團的吃過會明白)坐低叫了茶等了十分鐘先拿來, 唔通滾水都係即刻煲?炆斑頭腩- 一般, 個賣相唔係咁靚蒜香雞- 味道ok, 隻雞唔肥雞燉翅- 一般雞湯, 無咩特別瑤柱豆苗- 落得過多油去煮個豆苗鹵水鵝片拼盤- 有紅腸同豬耳及年藕, 鵝片幾大塊蜜棧蠔- 六隻蠔豉一開二, 加塊青瓜菠蘿薄片放在生菜面, 唔覺好食唔收加一唔收茶錢, 叫了四個白飯埋單$500,唔算貴, 但無咩特別

坐低叫了茶等了十分鐘先拿來, 唔通滾水都係即刻煲?

炆斑頭腩- 一般, 個賣相唔係咁靚
蒜香雞- 味道ok, 隻雞唔肥
雞燉翅- 一般雞湯, 無咩特別
瑤柱豆苗- 落得過多油去煮個豆苗
鹵水鵝片拼盤- 有紅腸同豬耳及年藕, 鵝片幾大塊

唔收加一唔收茶錢, 叫了四個白飯埋單$500,
唔算貴, 但無咩特別
2004-12-28 1 瀏覽
十二月二十四日找地方吃晚飯,本來想先試尖沙咀那間,但那邊實在太忙啦,訂不到位,於是先試銅鑼灣這間吧。發覺這裡的食品跟價錢都不錯。最喜歡的是地方頗靜,員工也有禮貌,適合跟朋友相聚談天。唯一不太滿意的是冷氣太大,桌上的食物很快便涼了。而且我也不太習慣那張菱角形的椅子。當晚只點了簡單的食物,味道OK la 。

當晚只點了簡單的食物,味道OK la 。
2004-10-25 0 瀏覽
環境好嘈, 同朋友講野要講好大聲先聽到..... 尖沙咀店好好多
全店以深木色為主,天花掛有傳統燈籠、雀籠作點綴,環境很不錯。坐位方面亦很寬敞,設有圓檯、長檯及卡位,坐椅呈陵形(在下不太習慣!!)。若晚上坐窗邊位的話,還可看到各大廈頂的煙火表演(每晚八時正至八時二十分)。店內設有閉路電視,可讓客人看到部份廚房內的製作情況,可惜三組鏡頭中,有兩組只是堆砌出來供人欣賞的食物定鏡,只有一組是久不久才有工作員在小煎小炒‧‧‧形同虛設!是次在下與朋友五人點了以下的菜式:1)蜜糖豆炒班球--- 味道不錯,只是班球並非班球,只可用小班片來形容。2)海蜇手撕雞--- 是辣的,麻麻o地la~!3)沙茶炒肥牛--- 用芽菜及芹菜墊底,不膩口!4)蜜梨螺頭湯--- 剛好五碗,冇得添飲!還有一大碟湯渣吃。5)方魚炒芥蘭--- 味道不俗。6)糖醋麵--- 製作時間長,吃完其他後還等了很久。另奉上的沙糖已結為一堆,需自行推散才能用,可見是放在碗裏已有一段長時間。7)水晶飽--- 有奶黃及蓮蓉兩種味,涵多皮不厚,好味!8)芋泥--- 上有切片白果,吃下像熱騰騰的芋頭雪糕。在下最推介的是甜品,其餘的是OK la~(由於朋友搶俾錢的關係,在下也不知是次總計多少,只知這裏好像是免茶芥、
是次在下與朋友五人點了以下的菜式:
2)海蜇手撕雞--- 是辣的,麻麻o地la~!
3)沙茶炒肥牛--- 用芽菜及芹菜墊底,不膩口!
5)方魚炒芥蘭--- 味道不俗。
7)水晶飽--- 有奶黃及蓮蓉兩種味,涵多皮不厚,好味!
8)芋泥--- 上有切片白果,吃下像熱騰騰的芋頭雪糕。
在下最推介的是甜品,其餘的是OK la~
(由於朋友搶俾錢的關係,在下也不知是次總計多少,只知這裏好像是免茶芥、加一!)
2004-07-27 0 瀏覽
上次去過尖沙咀個間覺得幾好食, 所以特登再同我亞爸亞媽去試. 環景就北京道個間靚d, 食物同服務就呢間好啦! 我叫以下食品:鹵水拼盤~ HK$70 有鵝片,紅腸,豬頸肉,豬,蛋... 雞燉翅~ HK$130 (足四位用) 好味又足料炆斑頭腩煲~ HK$80 OK方魚芥蘭~ HK$50 太多油啦!潮州凍蟹2隻~ HK$60 都幾細隻, 一般咋!糖酷麵~ HK$60 好好味四位埋單四百幾不是太貴。因為亞爸亞媽食得好開心!

鹵水拼盤~ HK$70 有鵝片,紅腸,豬頸肉,豬,蛋...
雞燉翅~ HK$130 (足四位用) 好味又足料
炆斑頭腩煲~ HK$80 OK
方魚芥蘭~ HK$50 太多油啦!
潮州凍蟹2隻~ HK$60 都幾細隻, 一般咋!
糖酷麵~ HK$60 好好味

四位埋單四百幾不是太貴。因為亞爸亞媽食得好開心!
2004-07-19 11 瀏覽
昨晚跟家父家母一行三人到此晚膳。之前電話預訂時希望要七時半﹐但接線的知客說這段時間已爆滿﹐問我可否改八時。我沒有問題。後來七時四十分左右已到達﹐果然見門外輪候位子的顧客很多。知客見有空檯﹐就讓我們進去。此店裝修非常雅緻﹐偏暗的燈光配以傳統中式的深啡色木製檯椅﹐充滿古色古香的味道。侍應前來時先端上一盆功夫茶﹐但不幸地茶是有點涼的﹔至於奉客的茶(我們要了壽眉)質素很不錯﹐頗清香﹔食具則非常新淨。我們點了鹵水鵝片﹐荔芋香酥鴨﹐欖菜肉碎四季豆及潮州炒飯(因為從未聽過﹐想試一試)。鹵水鵝片還好﹐鵝肉算入味﹐但伴碟的豆腐則不夠滑﹔用來蘸鵝片的白醋則是佳品﹐令人醒胃。荔芋香酥鴨則差強人意﹐芋蓉弄得泥泥的﹐名乎其實是蓉﹔但荔芋鴨件炸得不夠酥脆﹐鴨肉亦太少﹔最大問題是伴碟的炸珍珠葉(平時常見用來伴川椒雞那種脆脆的小菜葉)竟然是軟而腍的﹐應該是預先炸好了一大盤﹐然後每次上菜前才拿一撮上碟﹐所以已經不再鬆脆。隨碟那碗醬油的味道亦令我摸不著頭腦﹐色澤及濃度像蠔油﹐卻是很甜的(既不是鮮蠔油味的甜﹐又不是甜醬的甜﹐更不是李錦記海鮮醬的甜)﹐小弟見識少﹐希望曾經吃過此菜的食客或有識之士(特別是對潮州菜有認識的人)能

鹵水鵝片還好﹐鵝肉算入味﹐但伴碟的豆腐則不夠滑﹔用來蘸鵝片的白醋則是佳品﹐令人醒胃。荔芋香酥鴨則差強人意﹐芋蓉弄得泥泥的﹐名乎其實是蓉﹔但荔芋鴨件炸得不夠酥脆﹐鴨肉亦太少﹔最大問題是伴碟的炸珍珠葉(平時常見用來伴川椒雞那種脆脆的小菜葉)竟然是軟而腍的﹐應該是預先炸好了一大盤﹐然後每次上菜前才拿一撮上碟﹐所以已經不再鬆脆。隨碟那碗醬油的味道亦令我摸不著頭腦﹐色澤及濃度像蠔油﹐卻是很甜的(既不是鮮蠔油味的甜﹐又不是甜醬的甜﹐更不是李錦記海鮮醬的甜)﹐小弟見識少﹐希望曾經吃過此菜的食客或有識之士(特別是對潮州菜有認識的人)能指教這個究竟是什麼醬﹔總之個人感覺是這個醬跟鴨件不配。

欖菜肉碎四季豆不錯﹐四季豆很爽口﹐肉碎亦不是劣質梅肉﹐再加添了少許潮州辣椒油來炒﹐很香口﹔稍嫌珍珠葉依然軟而腍﹔本人不太懂吃欖菜﹐所以不置評了。不過本晚最令我氣結的是「潮州炒飯」。本想看看如何「潮州」﹐但炒飯上碟之際﹐我真想問侍應一句「請問有無出錯菜呀﹖」乍看之下跟各區茶餐廳所賣的揚州炒飯沒有兩樣。最初以為是自己老眼昏花﹐細心研究這碟炒飯之後﹐感覺依舊﹐仍然是你我常常見到的「蛋炒隔夜/雪藏飯加火腿加蝦仁加青豆」﹐還要是我們嚐過後會把那茶餐廳臭罵一頓的那種炒得「一舊舊﹐唔爽身」的無味炒飯。對不起﹐絲毫的所謂「潮州風味」也沒有找到。潮州成了軀殼﹐香港才是精粹。由廣東人開始發明﹐經香港人發揚光大的「揚州炒飯」(對﹐揚州炒飯並不是來自揚州的)能夠偷龍轉鳳﹐借了潮樓的屍還成二十一世紀新港式潮州菜的魂﹐大中華飲食文化的終極融合莫過於此。

縱然食物欠佳﹐它的環境真的非常清潔﹐連洗手間亦一樣﹐值得讚許﹔我見到一位廚師如廁後﹐不但細心地洗淨雙手﹐還用肥皂把一雙手臂亦擦得乾淨﹐又整理好廚師帽﹐所以清潔程度該拿滿分。價錢也不貴(埋單$240)。最後有兩樣補充﹕一是他們的筷子都是圓身的﹐還很滑身﹐假若閣下習慣用餐期間暫時把筷子斜斜的擱在碟子邊緣上(即用來吃的一邊放在碟邊﹐不吃的一邊放在檯上)﹐小心它會滾到檯上或掉到地上﹐把筷子平放在﹔二是﹐侍應給餐牌前會先端上一盆冷了下來的功夫茶﹐原來用餐完畢後也有一盆﹐不過今次卻是非常非常燙嘴的﹐真正是忽冷忽熱﹐看來侍應在處理功夫茶的溫度方面要痛下苦功。或者我運氣不佳﹐吃不中大廚的拿手菜﹐整體而言﹐只是勉強不給予喊樣﹐這個OK是僅僅拿到的(要多謝衛生的環境)﹐因吃過正宗潮州菜之後﹐已經覺得此店的食物不夠精緻﹔再加上「掛羊頭賣狗肉」的「潮州炒飯」﹐我認為不理想。食物的質素﹐相比起環境﹐始終是最為重要的。希望其他食客會有較愉快的經驗吧。
2004-05-10 0 瀏覽
要同長輩來飲茶,知道今日母親節會好墟埳,所以已經預早訂定一點鐘,又預左訂左都要等,所以朝早已同老婆食過完自助午餐打定底先。十二點九來到都唔算好多人,粗略估計都係得廿幾人左右,我們要的八人檯等不到5分鐘已經有,實在出乎意料之外。有一系列的母親節套餐,十位用八百蚊都唔算好貴,不過睇落好似散叫多選擇D,所以就剔紙仔。叫左好多點心,有好有麻麻,其中有印象的如下:炸兩:席中有朋友大讚,食落油炸鬼好脆,算交到功課。但我卻不大喜歡這個類型的炸兩,當然總比韌韌的油炸鬼好。花枝餅:幾彈牙又有花枝的味道,不過睇落相當油膩,可能因為廚房今日太忙做不了這個上碟前的工作。叉燒酥:一碟三條,長長的,熱熱的,味道實實地,不夠酥化。壽包:一籠三個,是白蓮蓉同咸蛋黃餡,幾好味,只是小點好抵食。水晶包:一籠四隻,皮好硬,餡又太過多,呢味唔係太掂。擂沙湯丸:做得外觀幾差,食落又麻麻,唔使叫。胡椒豬肚湯泡飯:碗仔細細,只一人份量。豬肚湯都有胡椒味,但濃一點就更好,清清地食這個都唔錯。蛋白瑤柱炒飯同欖菜肉碎炒飯:兩個飯份量都好大,各自賣50蚊都算抵食,炒得不油又幾好味,食得過。今日雖然人多,但侍應服務好好,跟單跟得足,收碟及沖
叉燒酥:一碟三條,長長的,熱熱的,味道實實地,不夠酥化。
水晶包:一籠四隻,皮好硬,餡又太過多,呢味唔係太掂。
擂沙湯丸:做得外觀幾差,食落又麻麻,唔使叫。
今日雖然人多,但侍應服務好好,跟單跟得足,收碟及沖水都很快捷,值得一讚。
八個人食得飽飽,埋單四百五十幾,一人都只係五十幾蚊,好抵食。照例唔收茶芥同加一,通常就呢兩樣都成百蚊,之後諗落是抵上加抵。
2004-02-08 0 瀏覽
我同屋企人在此吃個晚飯,川椒雞好味道,咸菜豬肚湯都好唔味,鹵水拼盤ok,蒸倉魚唔抵食,潮式炒麵幾特別,甜品方面:黃金稞(太油),蛋黃蓮茸壽包超正(必食),besides that we order a vegetable dish , all together the bill around $650(for 7 persons). Excellent Food & Resonable Price.
2004-01-18 6 瀏覽
整體而言,食物用料不錯,賣相及味道不過不失!但不收茶芥及服務小費此舉已收買了不少食客之心,再加上職員誠懇之服務態度,除給予食客深刻印象外,更可以收取強大宣傳之效,因此舉已足夠成為食客茶餘飯與三姑六婆、叔伯兄弟、親戚好友之傾談內容。適逢農曆新年將至,本人昨天正與家人在此食肆提早吃團年夜飯,恰巧坐於落地大玻璃窗位置,有幸一邊品嘗新款潮菜,一邊觀嘗小型煙花滙演,人生如此已感滿足。看來昨晚之晚宴,將成為親朋戚友到處拜年時之熱點話題。
2003-11-24 3 瀏覽
tried this restaurant a few weeks ago with family. 4 of us ordered a "mini osyter rice in soup"... pretty good, a "goose pieces in soy sauce".. ok la, a"deep fried yam and goose".... very oily and bad, "pan-fried egg with sui gua"... taste bad, fried egg noodle..... even cold when it came out.. came to 250. Really bad meal! will never go again
快d 加入去喇....
快d 加入去喇....