2005-04-30
今晚同老公食飯, 9點幾最好去邊? 梗係去9點後半價的潮樓啦. (好hard sell)上次食過有幾款野唔太滿意, 今日因星期五, 好多人等, 等左半小時至有位, 坐在open kitchen對出. 今晚order了:鴛鴦雙棗(蝦棗及蟹棗) - 蝦棗比上更熱辣, 好正! 蟹棗我老公話唔彈牙, 但我好鍾意, 有肉汁! 而且分量不少, $35(折實)真係抵!沙茶牛河- 上次見隔離檯有, 賣相好靚. 因為order左糖醋麵而冇叫. 今次, 一上檯已經好impressive! 沙茶醬香, 河粉滑, 唔太油. 食落口重正! 當然d牛肉係有用蘇打粉醃過, 先至係潮州巷果種"牛河味"!鹵水鵝片- 上次雙拼得4片, 今次單叫就9片, 差不多, 但都夠食. 墨魚拼生腸- 兩者都冇染色, 夠爽身. 不過最好味的鹵水在碗底, 記住沾來食!埋單免茶介免加一, 抵!
埋單免茶介免加一, 抵!