2008-05-24 13 瀏覽
三免為之全日茶芥,加一及小食全免...that's why你不會在這兒得到很好的服務態度!!滷水拼盤-鵝片,鴨掌,豬耳,豆腐,蛋,大豆芽,紅腸,魷魚...全部都入味!潮汕梅糕骨-啖啖肉,味足,離骨!不過有點像糖醋骨!鳳凰脆卷-8件,外形像太卷!不過外脆內軟,軟的部份是蝦膠, 中間有一粒很爽脆的東西!糖醋麵-個麵餅,不錯,有少少濕潤!!但不知那些糖或醋很少少奇怪的味道!炒雞片-色同味較重的一碟!但不會乾身,不鞋!蠔烙-比旺角分店好!!每一件的蠔仔有超過10隻!!啖啖蠔!!鹹菜豬手湯-普通的.豬手不肥,湯很清乳鴿-細細隻,但皮脆,肥瘦度適中!2隻+一支燕京啤只是$38!!凍烏頭-普通,肉唔鞋口,但個醬好鹹,不要蘸太多

潮汕梅糕骨-啖啖肉,味足,離骨!不過有點像糖醋骨!
炒雞片-色同味較重的一碟!但不會乾身,不鞋!
鹹菜豬手湯-普通的.豬手不肥,湯很清
凍烏頭-普通,肉唔鞋口,但個醬好鹹,不要蘸太多
2008-03-02 15 瀏覽
琴日食lunch 同同事去左飲茶。。點知。。等左成20分鐘都未黎。。咁咪吹下佢囉。。之後再等。終於黎啦。點知。個腸粉係唔熱家。都可以叫做暖的ga..個9菜豬紅又係。9菜豬紅只是’不’的。都可能咁耐。只是蒸的點心比較好一點。。是熱的。他之前的食物都好好的。點知幾時開始差左。早知就去新星。佢又唔係話好平。下午茶小點都要$9。新星仲平呢。你知家啦。食物時間得個一個鐘。食到我們幾急呀。仲要未食完就埋單先啦。埋單最快。。唉。。。
2008-02-14 8 瀏覽
昨晚跟親友們於潮樓食晚飯.叫了八味餸, 當中的鹵水拼盆, 糯米飯, 川椒雞, 海蜇都very good.不過可能春節, 人多, 有d 迫.
昨晚跟親友們於潮樓食晚飯.
不過可能春節, 人多, 有d 迫.
2008-01-21
同事之間gathering,揀一間地點就腳既。有同事話好抵食,咁我地一行5人就去呢間,睇餐牌發覺唔係咁抵,冇咩特價野食,唔知係唔係weekday 冇乜人,得7成滿,services 都OK,加茶都唔會冇人理你。我地一共叫左5個小菜,每人90蚊,唔係太貴~不過都唔叫得做抵食。
2008-01-10 4 瀏覽
元旦日返工, 公司為咗同我哋「慶祝」新年,中午落咗嚟公司樓下呢間「潮樓」食飯,Mgr 其實一早十點已經book 咗位, 仲要係第一個book 位既!但係去到都係要我哋成班人企係門口等咗十幾二十分鐘,仲要比我兇咗佢兩次先話即刻砌張檯比我哋囉!!元旦要返工已經心情唔多好,新年流流都仲要發惡先得既.......我哋叫咗個四人餐, 有半隻沙薑雞, 一碗潮式鹵水拼盆,一碟瑤柱絲雞粒炒飯, 同埋四個點心,點心有: 叉燒包, 燒賣, 炸鯪魚球(蜆蚧一碟) 同XO 醬蘿蔔糕,另外再點咗十一、二籠點心同一碟菜。呢度啲嘢都幾好食既, 亦唔係第一次嚟食,但係今次真係食得有啲唔開心, 除咗 book 咗位都仲要我哋等咁耐之外, 就係懷疑佢哋將我哋檯張點心同另一檯倒轉咗,搞到嚟啲嘢亂晒, 雖然個張單同我哋叫既嘢有七成似,但係酒樓叫點心, 嚟嚟去去都係個啲架啦!! 爭在叫多定叫少既啫!! 我哋已經即時同送點心既亞姐講,但佢似乎唔想麻煩, 一路應我哋唔知講乜, 就一路繼續將啲點心放係檯同打印仔, 點呀...........................!! 又要我係成班同事面前發惡????!!最後要搵另一個高級少

我哋已經即時同送點心既亞姐講,但佢似乎唔想麻煩, 一路應我哋唔知講乜, 就一路繼續將啲點心放係檯同打印仔, 點呀...........................!! 又要我係成班同事面前發惡????!!最後要搵另一個高級少少既亞姐搞掂, 退噃啲唔啱既食物!!
過咗陣, 個經理竟然拎住張單走埋嚟指住話我哋真係有落單喎!!可惜我坐到最埋, 睇唔到張單寫乜, 另一個男同事竟然立即認死話係我哋錯喎!男同事(係佢叫我幫佢落「潮洲粉果」既!) 話: 「哦! 我知喇! 我哋要「潮洲粉果」, 但係同事可能見到「潮洲」兩個字就好開心, 跟住就落咗「潮洲糯米卷」啦!」

我當時出唔到聲, 因為自己冇底單, 但男同事又咁講, 唔通食餐飯都搞咁多嘢咩!!不過我一路食, 一路諗, 唔係喎~~ 「潮洲粉果」個位係張點心紙既上半部份架喎! 但係個經理係指住張單最底個行話我哋錯架喎......咁即係張單唔係我哋檯架啦!! 頂!! 後來再嚟既點心我已經唔想再出聲, 因為好明顯有啲嘢冇落單又送咗嚟,有啲落咗單既又冇嚟, 我自己都記得前後落咗十五、六碟點心,但最後嚟咗十一、二碟咋喎! 仲有呀! 淨係碟菜都冇嚟啦!
不過算啦! 我哋都飽喇! 大家亦趕住返上去寫字樓埋數,埋單特登叫佢拎張單嚟睇, 果然...................又再一次證明佢哋倒轉咗張單, 又收噃另一檯單既錢,好似燒賣我哋前後食咗兩籠, 最後又係收咗一籠...粉果最後冇嚟到冇食到, 又收咗我哋錢...........................不過我哋又發現實際收少咗我哋兩籠點心錢, 咁就算啦!費事再搞喇! 嗱嗱聲比錢就走啦!! 唔好阻住我哋收工呀!!

經過今次, 我諗下次真係要寫底自己落過啲乜, 費事煩!!

(非會員)
原本銅鑼灣呢間潮樓係我地一家飲茶食飯常到的架步,但其集團上市之後,不知是否巧合,在服務上有悄悄的改變:首先是人手少了,扮夥計做到有氣無得抖;有時醬汁欠奉,如今連等位都有問題,知客姐姐只顧將分比人多的一群,人唔夠多而又唔想搭的就由得你係外面捱餓,情願空晒d大(因為佢根本想人搭),都唔快手快腳換做你生意,要個客人坐係外面大半個鐘,睇住一群群人遲來先上岸,真係等到成肚火。我都明白生意難做,各間食店都在想辦法賺多d,多人去食,理論上間酒樓自然賺多d,一兩個人的錢可以選擇不賺,但無權要人白等!建議潮樓不如講明人少必須搭,個客唔鍾意可以去第二度,總會有酒樓願意做呢d佢唔旨在ge生意!

2007-12-01 5 瀏覽
(1) 芥蘭炒肉片:D肉係幾肥,但好爽;芥蘭當灶,鮮甜;(2) 鹵味拼盤:不過不失;(3) 每人叫了碗潮州粥:又‘杰’又大碗,餸鹵味好匹配;(4) 酥炸芋頭魚餅:米見佢成大餅,原來內裡分了兩層-- 上層是香濃芋頭,下層是魚肉打成的魚餅,口感好特別,一軟一靱;(5) 蠔仔餅:要熱食先好味;(6) 金銀蛋菠菜:咸o左少少;(7) 芋頭金瓜烙:原來係甜品,仲要呢個係全晚最正!全枱人讚不絕口的一味,南瓜同芋頭配合得天衣無縫,大大餅上面灑上花生砂糖混合的‘調味料’,食落香、脆,而且精巧地將芋頭同南瓜切得咁幼細,值得推介的一道‘菜’-- 其實係小食先啱。昨晚星期五,人流眾多,所以伙計們都唔得閒理我o地,算啦!食咁多o野先幾十蚊,想要什麼服務呢?!
(1) 芥蘭炒肉片:D肉係幾肥,但好爽;芥蘭當灶,鮮甜;

big congee
pumpkin
taro_pumpkin_dessert
2007-11-12 6 瀏覽
上個星期同朋友食飯,行來行去都諗唔到食咩之際,有人就提議去潮樓試試,上到去見到佢出面有咁多人等位,真係有d卻步,不過一眾人又唔係好肚餓,又唔想再諗食咩,結果都係決定等....我地叫左滷水拼盤、煎蠔餅、方魚芥蘭、蠔仔粥、椒鹽九肚魚和反砂芋件。滷水做得唔錯,材料都幾入味,而且都幾足料,個碗幾有特色;煎蠔餅就好一般,需然佢做到無乜油,但係就唔夠鬆化,個蛋漿好厚,好似食緊薄餅咁;個人唔係太喜歡食方魚,不過個菜就炒得都幾綠,都ok啦;蠔仔粥超抵食,勁大窩呀, 可以裝十碗,而且個味道非常好,個味濃得黎又會係勁味精feel;仲有椒鹽九肚魚,呢個係我最鐘意嘅一碟餸,我印象中係無食過咁好味嘅椒鹽九肚魚的,炸到金黃色嘅魚片入口即融,外層勁度鬆化,入面d魚就勁嫩滑,我會因為呢個餸再去幫襯囉!反砂芋就麻麻喇,芋頭係好粉,但係煮嘅功夫就差d喇,外面層糖做得太厚,令到好硬身,咬開都有d困難所以我都係整走晒d糖先食舊芋頭。以呢度咁多嘅人流黎計,服務都算一般啦,客真係多到做得死人架!環境都算okay,裝修都幾得意,靠窗果邊可以望到海,不過就嘈咗d,不過中式酒樓,係咁上下啦!PS:原來而家稻香同AIG信用卡做緊prom

PS:原來而家稻香同AIG信用卡做緊promotion,有AIG卡有得全單九折,仲可以有$28小菜,計計下都幾抵,可惜我地無人有袋張卡出黎啦,蝕晒!
2007-09-10
跟大隊,來了這裡吃午飯。雖然頂頭一個「潮」字,其實成班人都係一心來飲茶。周未的午市來到,竟然不難找位子,意料之外。集團式經營,也有個好處,就是地方不會差。我們一班人坐在近門口的一個「幕」裡,冷氣夠涼又自成一國,相當不錯;杯碗碟也幾精緻,招呼也是不錯的。叫了幾樣「潮」式食物,潮式併盤是幾樣鹵水食物埋放在一個大碗中,賣相不錯的。比較之下,鹵蛋及豆腐比鹵鵝更討好,而味道當然不算是很好的水準,但也可以收貨的了。蠔仔粥不錯,當然有點「師傅」,同樣情況出現在方魚肉碎粥身上;蠔烙及水瓜烙就最突顯這裡的弱點~~薄薄的,又煎得硬,加上油膩,不及格;沙茶醬牛肉炒河是我叫的,這裡的沙茶醬幾刺喉,牛肉也給化學品醃得過腍。當然非潮式的也叫了不少,如叉燒包、春卷、粉果、鴨腳紮、腸粉等等等等。這等點心,卻又是水準之作,至少也是集團式茶樓水準。沒叫啤酒汽水,埋單每人百元也有找,不收加一,幾經濟。坐得舒適,也吃得飽飽,都算是這樣的了。

2007-08-24 3 瀏覽
約了些舊同事吃飯,本來打算去TST,最後也是跑回來CWB. 有人建議去潮樓,我當然沒問題,不用想去那,而且,又沒來過Sino Plaza 這一間.  今天早了放工,6 點多就到,我們坐了差不多4個小時,厲害!客人真的不多,否則,一早就要埋單. 食物沒有特別好,也不差,但是,甜品真的好難吃,楊支甘露的西柚好苦,味道不夠,好像水一樣.芒果布丁, 完全沒有芒果味道, 好硬, 好像加了好多乳膠粉和放了一段好長的時間.下次真的不敢再叫甜品了.

約了些舊同事吃飯,本來打算去TST,最後也是跑回來CWB.

下次真的不敢再叫甜品了.
(非會員)
2007-06-24 6 瀏覽
I reserved a two tables for my birthday for 7:30.. but when I arrived at 7:25, both tables were not available yet. So the waitress asked me to wait for another 15 minutes. Till 7:45, only one table left. The other was still ORDERING. I had to wait until 8:45 to finally sit down with my friends. It was embarassing for me to see my friends come and wait for 1 hr 15 to have a birthday dinner with me. Even when i reserved a table, they cannot give it to me within even 15 minutes of my appointed time. What kind of service is this? The staff were rude and did not know how to handle the situation. I will never visit this restaurant again. Food is good and ambience is nice, but other places have such qualities too. The service makes it not worth going at all.
1K
2007-06-10 3 瀏覽
成日聽家姐講潮樓有幾好食幾抵食,見今期三人生日包括我,幫朋友們慳荷包,平民價錢試試啦...<環境>超級非常迫,係chair貼chair,完全無足夠空間,chair設計就好有問題,係5角形唔係方形,好唔舒服<服務>需要再培訓囉,上菜果位阿姐,整瀉咗朋友支汽水,無抺就即刻放菜上嚟,兼且無賠償一支新既俾朋友;另一位阿姐就响我哋仲食緊餸菜時上壽包,之前我哋講明通知先上,同一個人一而再再而三犯錯,太過份!!!<食物>7人叫咗一個6人餐(半席)1)鹵水拼盤~有鵝片,蛋,豆腐,豬耳,耦片同埋奇怪既司華力腸,非常滯消2)芝士海蝦伊麵~好好味,但蝦就好黐殼3)生菜鮑魚菇~無食,NO COMMENT4)南瓜小棠菜~無食,NO COMMENT,但朋友話南瓜好硬5)魚~無食,NO COMMENT,但朋友話肉質好”鞋”6)紅燒翅~全晚最好算係呢個,幾足料7)炒飯~只係加咗蛋同蔥去炒,大家都無乜興趣8)炸子鷄~都唔錯喎,皮幾脆9)汽水6支10)壽包6個半席共$599

<環境>
<服務>
<食物>
7人叫咗一個6人餐(半席)
2)芝士海蝦伊麵~好好味,但蝦就好黐殼
3)生菜鮑魚菇~無食,NO COMMENT
5)魚~無食,NO COMMENT,但朋友話肉質好”鞋”
6)紅燒翅~全晚最好算係呢個,幾足料
7)炒飯~只係加咗蛋同蔥去炒,大家都無乜興趣
8)炸子鷄~都唔錯喎,皮幾脆
9)汽水6支
10)壽包6個

半席共$599
2007-04-23
跟一堆朋友們下課後的茶聚。由衷喜歡飲茶文化, 不在乎其味, 而是友儕相聚的和睦感覺。潮樓裝修確實潮流, 有大量卡位, 用上深色裝璜, 是幾舒服的。點心種類少左d, 另外一張紙的鹵水系列又不甚吸引, 胡亂tick了一堆點心。最有印象的是其皮蛋瘦肉粥, 好香皮蛋味, 12元是encore得過的。其他點心偏油, 食味麻麻。普洱茶不香, 有色無味的茶水, 本人最怕。其中有一碟點心, 點心碟突然有如摩西分紅海, 一分為二。小姐只是一句sorry就拎走了。到埋單一刻, 每人只不過35元, 更有人懷疑我們其中有人是識得其老細!

2007-01-30 1 瀏覽
聽個名好似好有型,想去試左幾耐,今次與朋友一行七人一同飯聚,睇下點。環境設計不錯,空間感都幾好,話晒銅鑼灣都係寸金尺土。既有現代式的設計又有中國庭園的味道,能夠與其名的設計有互相映翠之感。特別是座椅方面,有點新意,座椅是三角形向外尖出,有點像單車般,開頭坐落有點怪,但坐耐左就唔覺。七個人點了七餸一湯,份量都尚可,但一定不是大堆頭。個燉湯唔夠熱係致命點,一個燉湯唔熱好多時就只會飲到只有最濃味的金華火腿或味精味,其他材料的味就不能隨著熱騰騰的香味帶出來。這點是吃潮式菜,但我們就不感有乜咁潮,我們在餐牌上背誦了幾次,最有潮味的都是卥水拼盤、涷魚,幾他都係同一般中菜不大分別。卥水拼盤、涷魚我就食不出有乜咁特別,卥水不是特別香,涷魚就得個涷字。即是地方就不錯,食物就一般,整體都係差在唔夠熱,每人一百元,其實就差不多。

2007-01-20 16 瀏覽
友人極力推介此食肆,全因為一個「平」字,但勢估不到食物質素亦甚佳。我們叫了五款點心,包括酸薑牛肉球、糯米飯、皮蛋瘦肉粥、榨菜肉片飯和煎餃子等,賣相和味道均屬水準之作(雖然油份多了點),埋單都只需三十九元正。抵食,抵食!!

抵食,抵食!!