2006-12-26 13 瀏覽
早前帶婆婆到這裡享用下午茶,約等了半個小時才有位,這時約三點了,但仍有很多食客在茶樓享用afternoon tea,可能就是大家都放假呢!點了黑椒骨,蝦餃,叉燒酥,馬蹄糕拼蘿蔔糕和豆苗餃,樣樣都勁好食,比得上大酒店的質素噃!最好的是免茶芥加一,勁超食呀!
最好的是免茶芥加一,勁超食呀!

2006-12-03 11 瀏覽
每個星期日都會同家人一起飲茶。潮樓點心都係同稻香差不多,叫咗七八樣點心再加多一個鹵水拼盤同方魚肉碎粥。點心不過不失,潮州粥就好似泡飯。鹵水拼盤賣相就完全不吸引,味道好一般。環境比較嘈同埋有啲迫。
2006-11-13
前陣子很晩才到這裡吃飯,點了烏頭(唔算太差唔鞋但唔算滑)但好大條,蠔仔粥:最好味係呢款食品,都好大碗,四個人都夠食,鵝片拼墨魚:普普通通呢! 鹵水拼盤:呢個菜味道幾好,幾入味!最後一樣係炒菜:但味道比較濃烈,咸左少少呢!整體算唔錯,但係由於太遲入場(十一點幾),食得好趕,要十二點就走人咯)唔係咁享受呢餐飯!
蠔仔粥:最好味係呢款食品,都好大碗,四個人都夠食,
鵝片拼墨魚:普普通通呢!
鹵水拼盤:呢個菜味道幾好,幾入味!
最後一樣係炒菜:但味道比較濃烈,咸左少少呢!
(非會員)
2006-11-12 10 瀏覽
上星期五同太太到銅鑼灣Shopping,唔覺唔覺行到成10:00,就去左呢間潮樓食一食佢特價消夜,點知食到一肚氣.一坐低即刻點菜,點了我喜愛既九菜豬紅,老水豆腐,川椒鷄,方魚抄介蘭同一個潮式炒飯.15分鐘後,九菜豬紅同老水豆腐拍住一齊上枱,兩個都唔係好夠熱,不過太餓,算啦.我就邊同太太談天邊食住等其他菜.唔覺唔覺又20分鐘,九菜豬紅同老水豆腐都差唔多食完,見到坐低冇耐的隔離枱果碟好似係介蘭既菜都到左,我正想發難時,那個同潮式炒飯終於出場.好,算你趕到.咁我又順口同阿侍應姐姐追追果個川椒鷄同方魚抄介蘭.又食住等.10分鐘後,阿侍應姐姐兩手空空走過黎同我地講話"介蘭賣哂喎!"吓!!我好驚訝,我落左order成45分鐘先話賣哂??我自己同自己講可能佢地揾哂成個港島區街市,真係揾唔到介蘭先同我話賣哂呢.係果一刻,我正想開口引証我諗法時,太太可能見我面色有變,就快我一步好客氣咁問"係咪剛才冇落單呀,咁川椒鷄有冇呀?"阿侍應姐姐即刻拍哂心口話"有,做近!"講完仲好似G4特功咁手按handfree眼四圍望,好似走難咁急急腳走左去.咁我繼續食炒飯啦,食食下有件趣事發生左喎.有個拿著成叠收費果d夾既姐姐

咁我繼續食炒飯啦,食食下有件趣事發生左喎.有個拿著成叠收費果d夾既姐姐走埋我地張枱,放低叠夾,打開其中一個係度睇(係睇夾入面d單喎,唔係我地喎),我以為要收錢,正想開口話"d菜未黎哂喎!"既時候.我見個夾入面有張信用卡,即係張單唔係我啦,再睇睇佢,全程都冇望過坐係度果兩位(即係我地),若有所思咁寫左幾個字係張單度就走左去.佢走左之後,我同太太對望一笑,講左句"咁都有既!"之後只好繼續食同等.

又15分鐘,我個飯食完,我仲有d眼訓tim,唔等啦,咁我揾左另一個侍應哥哥幫我埋單,個鷄唔要啦.阿侍應姐姐即刻衝過黎大大聲對住我地同個handfree講"唔要啦,唔要啦"仲用幽怨既眼神望住我到.不過從佢眼神最深處我見到佢心入面係鬆左一口氣.

結果埋單$90,我一蚊tips都冇比.阿侍應姐姐收錢亦冇講多謝.成間野幾千尺竟然見唔到有個似經理既人,同埋冇意見書比我發表意見.去到門口聽到知客同我地講左聲"Bye Bye,多謝哂"我同太太即刻好有默契咁講左句"No Next Time!"
2006-11-08
今日難得下午唔駛返工又扮乖陪媽咪黎飯下午茶..食左黑色粿--第一次食呢d潮州粿..都幾得意..味道ok蝦粿--似餃子..都可以豬腳薑--突然心血來潮想吃嘛..係特點但份量不多蝦米腸--唔夠熱叉燒飽--一般..有d散柚皮鴨腳--柚皮幾好食幾特別埋單兩人八十元,下午茶來說並不扺
今日難得下午唔駛返工又扮乖陪媽咪黎飯下午茶..食左
黑色粿--第一次食呢d潮州粿..都幾得意..味道ok
蝦粿--似餃子..都可以
豬腳薑--突然心血來潮想吃嘛..係特點但份量不多
蝦米腸--唔夠熱
叉燒飽--一般..有d散
柚皮鴨腳--柚皮幾好食幾特別
埋單兩人八十元,下午茶來說並不扺
2006-09-05 0 瀏覽
三人行來晚膳, 試了下列菜式:鮑汁雞腳- 明明係豉油, 點係鮑汁呢, $20, 算啦.芋蓉香酥鴨- 唔夠香, 唔夠酥, 只有油膩.富貴石榴雞- 賣相都幾靚, 但就食唔出有何味道, 家父一路食一路問, 佢完全食唔出係乜o野肉同乜o野配料, 即係晒料. 方魚炒芥蘭- 本來菜都幾嫩綠, 可惜調味不足, 唔夠鹹. 大豆芽豆卜- 呢味又過鹹, 而且毫無食味, 難食之最. 雖只$40, 依然不能原諒.蠔仔酪(附圖) - 算係全晚最正常, 不過粉漿太多, 蛋不足, 距離好食仍遠.整餐無一樣係好食o既, 佢都得o架喇. 走時見其他食客的大眼雞、烏頭等, 睇落都乾乾鞋鞋, 同嚮阿鴻食開的完全兩樣, 我同家人都無興趣再來了.
三人行來晚膳, 試了下列菜式:

鮑汁雞腳- 明明係豉油, 點係鮑汁呢, $20, 算啦.

芋蓉香酥鴨- 唔夠香, 唔夠酥, 只有油膩.

方魚炒芥蘭- 本來菜都幾嫩綠, 可惜調味不足, 唔夠鹹.

整餐無一樣係好食o既, 佢都得o架喇.

2006-08-09 3 瀏覽
以前知道這家菜一般,但價平,昨日約一班朋友去食飯,才發現不僅菜麻麻地,服務都好差。19:30去食飯,許多菜都沒有了,沒湯、沒凍花蟹。服務生在一旁不停推薦食翅,搞得好煩!之後,又推薦食一種加拿大海蟹,據說與凍花蟹做法一樣,但真的好難吃,不過60多元的價錢平過凍花蟹好多,可謂“一分價錢、一分貨”。 在這裡自帶酒真系值,只收30元開瓶費,平過大陸許多酒樓。
在這裡自帶酒真系值,只收30元開瓶費,平過大陸許多酒樓
2006-07-15 11 瀏覽
如果銅鑼灣想食潮州野,除左百樂同新光,我只係諗到lee道...之前係尖沙咀同旺角都食過...對lee間野都無特別感覺,唔會特別好想黎又唔會特別好抗拒,不過食過今餐\之後,可能會多d黎,唔係因為佢\d野特別好食,但勝在低食.2個人叫食左1) 大眼雞-- 好怕食到d好腥既,但佢\就無腥味,不過無乜特別2) 鵝片拼墨魚-- d鵝片有d有根,墨魚都ok..又係果句啦..無乜特別3) 蠔仔粥-- 蠔仔粥lor...有d蠔仔好似唔係好新鮮4) 特價蟹黃翅-- 出奇地幾好食...$28..有翅有新鮮蟹肉..好低埋單..$188..今次唔係好低,但因為今次個飯局比我發現到原來佢\地星期一至星期四,九點後打冷係半價,小菜好似係七折, 星期五六日就有d唔同,不過唔記得lu..如果d野食係咁普通,我會選擇平價時段先黎lu..p.s. 服務態度麻麻,個蠔仔粥\"吹\"左好多次先黎,我地坐果個位又有小小小滴水...

2個人叫食左
3) 蠔仔粥-- 蠔仔粥lor...有d蠔仔好似唔係好新鮮

如果d野食係咁普通,我會選擇平價時段先黎lu..

2006-05-28 5 瀏覽
可能位置關係, 所以唔需要等好耐, 星期五晚上都是等了十分鐘到就有位.d枱都幾近, 迫迫地咁啦.叫左個菜莆飯, 蠔餅, 鵝片, 雙棗(蝦&蟹球..pingpong ball size), 海參冬菇煲,食物就普普通通啦...不過服務就有待改善..有餸miss了單, 說加番, 最後都冇來, 再問, 原來都是miss了.
d枱都幾近, 迫迫地咁啦.
食物就普普通通啦...
2006-05-26 9 瀏覽
約一大班朋友出黎聚舊,諗住食潮州野啦,潮樓近近地,又平平地,咁就打去訂枱啦,費事無位又要等啦。我地準時去到,見到有一半的吉枱,但係我地五個人,當中仲有2個牛高馬大的男仔,佢竟然俾張四人枱我?!之後梗係換位啦,換左張五人圓枱俾我= = " 又唔係無枱,做咩要我地坐咁迫喎。我地點左五樣野︰最先黎o既係肉碎蠔仔粥,d蠔仔份量幾多,又夠大隻,唔錯,不過d湯都好味精下。但係已經係最okay的一味。之後黎左個火腿津白,碟野面頭個茨汁厚到= = " 仲要全枱人都覺得超多味精!!食淨最多。再黎係芋鴨,合格啦,個皮酥脆,個芋蓉餡唔會太多肥豬肉,入口都幾香口架。不過好似芋角一樣,其實間間酒樓都做得到,唔係d咩難度o既野。再來係蠔仔餅,蛋的份量太少,粉太多,成個餅太薄,個邊煎得好焦硬,蠔仔的份量好少……真係潮州菜館?!最後,食左1 個鐘頭左右,大家都無心機食落去,埋單走人,全單$290,每人$60左右,好平,不過唔好食。然後佢送上功夫茶,我地竟然發現隻杯有上手留底的唇羔印!!我的天!!好噁心呀!!叫個經理過黎睇,佢都有同我地講對唔住,但係我都好坦白咁同佢講,我覺得好唔滿意,我一定唔會再黎囉!稻香o既招牌俾依

我地點左五樣野︰

稻香o既招牌俾依間潮樓拖垮晒!

2006-04-03 0 瀏覽
星期六下午與同事四人飲下午茶, 二時開始叫號碼, 如果唔介意搭枱的可以跟著那位服務小姐入去, 點知, 佢地一直叫一直叫, 叫了好幾個號碼, 一群人跟著那位服務小姐入去, 最後去到一張14人既圓枱, 有兩組四人, 有三組二人, 簡直係奇景, 我從未試過搭枱撘得咁迫, 實在太過份了, 此外, 一張枱分為abcde五組, 我地的咭寫上2c, 其後點了食物之後, 竟然發現有兩張2c咭, 有無搞錯呀, d 服務同安排簡直係掂!掂!掂! 早之係咁, 我地飲正價茶啦.一定無下次!!!!

一定無下次!!!!
2006-03-20 11 瀏覽
其實潮樓個名食字食得好,D 野食都唔差;可惜D 服務真係不敢恭維。我地一行22 人星期日5 點半鐘浩浩蕩蕩咁殺o左上去,以為唔洗等位。OK,你話要執一執D 位,可以理解,但點解非繁忙時間要22 條友o係門口等成四個幾字都搞唔掂?好o勒,滿心以為終於搞掂入得去啦,點知D 位窄不在話下,仲要D 杯杯碟碟一隻都未擺好...四個幾字你做o左D 乜?叫o左兩圍$1888,有鹵水拼盤、炸花枝+齋鴨、芝士龍蝦伊麵、帶子、花膠炖翅、蠔菇扒西蘭花、蒸魚、炸子雞、金薑飯同馬豆糖水,送兩勺飲品同細樽裝汽水半打。單睇D 野食唔錯,亦都足料,但係...兩圍唔係一齊上都算,仲要上錯:明明係兩圍$1888,點解一圍上壽飽、一圍上龍蝦?(我地o個圍以為另外o個圍另外散叫壽飽,係事後「夾口供」先知出事)你有幾靚既維港境都好,野食幾好食都好,都唔可以咁呀?

你有幾靚既維港境都好,野食幾好食都好,都唔可以咁呀?
好耐無同阿媽食飯,細佬話他食過這處價錢相宜,信他!便去!一星期前book位,五人吃晚飯,Waitress姐姐帶了我們坐卡位,我同Honey坐一邊,媽同細佬們坐另一邊,細佬們屬‘大隻‘型,坐得都幾迫,不過細佬們話無所謂。因為有老人家在,所以唔敢叫太特別的。普通的魚,菜,炸子雞,粥,鹵水拼。。。等,共$480。本人對稻香集團的食肆都不甚喜,因服務態度麻麻,環境不好,感覺上唔乾淨,但這一間還可以。不過當人越來越多,侍應們就會唔多理你,因人手少嘛!其實叫的算多,五人平均$100,算抵,但食物質數只是一般,唔叫加水是無人理你。還有我們是坐非吸煙區,但不知何人食煙,常有‘煙’味傳來。
2006-01-25 8 瀏覽
上星期五與朋友一同吃飯,點了一個餐; 10位的. 可能係近年尾,比較人多, 係與之間竟然放了張四人, 真係好迫; 食物質素不好, 可能單多又趕,而且廚師們趕不來, 所以客觀因素及質素比較差. 相比青衣的潮樓就更有所不及.希望稍後會好轉.
(非會員)
2006-01-25 1 瀏覽
與三個朋友聚舊去了潮樓吃晚飯. 叫了石榴雞,川椒雞,炸雙棗,雲腿紹菜,蠔煎蛋和海折.味道一般都可以除了蠔旦漿粉較重之外其他都過得去.石榴雞直得推介.玉泉Cream soda 汽水10元3支.結帳HK$330.四個人都算抵食.環境不錯但人多有點嘈.

環境不錯但人多有點嘈.