2022-11-12 25 瀏覽
掛住日本呀?嚟位於佐敦嘅「漁正居酒屋」,充滿和風嘅裝潢加上滿滿日式裝飾,真係勁有feel,以為自己番咗家鄉呀。 😉食物選擇由壽司刺身、炸物、串燒至鍋物都有,而清酒嘅種類亦唔少,真係花多眼亂。 😆店長精選時令刺身 (特上) ($598)如果有選擇困難,揀呢個拼盤就啱哂!共8款刺身,分別有海膽、三文魚籽、吞拿魚腩、油甘魚、八爪魚、活赤貝、牡丹蝦及帆立貝,每款都好新鮮。海膽同三文魚籽完全無腥味,好鮮甜好好食。活赤貝非常爽脆彈牙,帆立貝厚厚一大片好正,好滿足呀!🥰🥰 慢煮牛舌柚子沙律 ($68)牛舌用咗慢煮方法烹調,一啲都唔韌,帶少少牛嘅油香。沙律菜配上酸酸地嘅柚子醬汁,好開胃,而且份量幾多,正。 😊清酒煮蜆 ($78)蜆都幾大隻,肥美飽滿,而且完全無沙,加上淡淡清酒香,比10個like! 👍👍鹽焗銀杏 ($68)銀杏即係白果,平時比較少見餐廳有呢,整體粒粒都幾飽滿,有時食白果好驚有陣苦澀味,不過呢個完全無,仲幾甘香。 串燒 - 鮮雞皮 ($25)、雞腳筋 ($25) &柚子鹽燒白鱔 ($68) 鮮雞皮串燒燒到微微焦脆帶點煙韌,調味適中。另外餐廳有雞腳筋串燒所以試試,好有咬口,口感幾特別。而燒

店長精選時令刺身 (特上) ($598)

慢煮牛舌柚子沙律 ($68)

清酒煮蜆 ($78)

鹽焗銀杏 ($68)

鮮雞皮串燒燒到微微焦脆帶點煙韌,調味適中。另外餐廳有雞腳筋串燒所以試試,好有咬口,口感幾特別。而燒白鱔有驚喜! 燒到魚皮脆卜卜,脆到好似薯片咁,白鱔嘅油脂好豐富,肉亦好鮮嫩,好想encore呀! ☺️☺️

餐廳食物非常有質素,店員亦好熱情,會主動添茶,介紹菜式及當日新鮮漁貨。當日仲有好多菜式好吸引好想試試,有機會要再番去試下呀!😊
2022-11-10
2022-11-09 40 瀏覽
去完日本番黎,要回魂當然要食日本野。同細佬好耐無食晚飯,邀請佢食番餐,諗起上次同佢去日本已經好多年前。今日求其食下,都唔帶相機啦,食乜嘢?睇IG見呢間漁正居酒屋感覺好似唔錯,咁就不如試下啦。先點刺身,魴鮄魚刺身味道食落就知好新鮮,怪不得個個大推刺身。難得呢幾日有點涼意,食個生蠔鍋暖暖地又保身,幾好。雞軟骨個味道好特別,有焦香味,脆脆地,骨肉比例好balance。牛舌係試居酒屋水準最佳辦法,食完俾分俾合格。串燒另一個好選擇係燒雞全翼 ,雞皮燒得勁脆,都做得幾好。海蝦天婦羅,我細佬都幾鐘意食,我個人對天婦羅就普通 燒牛小排好鬼靚,又係可遇不可求的粉紅色,我都幾鐘意佢掌握串燒嘅溫度。醬油飯團,當然無係大腕食過嘅咁脆,但醬油味夠濃,送酒好。尾聲見燒鳥幾好,燒個雞皮玩下,完全係日本感覺。整體價錢幾相宜,唔駛等位又唔駛book好耐,係easy dining好選擇。

去完日本番黎,要回魂當然要食日本野。

先點刺身,魴鮄魚刺身味道食落就知好新鮮,怪不得個個大推刺身

難得呢幾日有點涼意,食個生蠔鍋暖暖地又保身,幾好。

牛舌係試居酒屋水準最佳辦法,食完俾分俾合格。

串燒另一個好選擇係燒雞全翼 ,雞皮燒得勁脆,都做得幾好。

海蝦天婦羅,我細佬都幾鐘意食,我個人對天婦羅就普通

醬油飯團,當然無係大腕食過嘅咁脆,但醬油味夠濃,送酒好。

尾聲見燒鳥幾好,燒個雞皮玩下,完全係日本感覺。

2022-11-08 23 瀏覽
時令空運薄切魚*池魚 $168呢款做特價一定要試下先,師傅刀工十足切得好整齊,魚味濃咬落有口感。除咗平時成日用嘅芥辣豉油,居酒屋仲配上柚子醬汁、蔥、蘿蔔蓉,帶來清新感覺。吞拿魚刺身三點盛 $238唔同部位嘅吞拿魚都有齊,大拖羅、中拖羅、赤身,吞拿魚油分充足,魚味香,無咩筯。瀨戶內海石蠔 $18@呢個一定要叫,做緊優惠$18/隻,蠔都幾厚肉夠爽,柚子汁可以提升鮮味。燒牛小排 $128係我最愛嘅牛,切到細細件方便咬,牛味香😋,入面仲非常粉紅。虎蝦天婦羅卷 $1186件大大件,天婦羅仲係脆口,蝦幾粗身,大啖肉,外層有滿滿嘅蟹子❤️玉子燒 $58一向鍾意食😋上枱時仲熱到出煙,整得幾厚身,甜甜地,抵食。荔枝豚肉卷 $28之前喺其他餐廳食過已經好鍾意,豚肉包住甜甜嘅荔枝,上面仲有少少椒鹽,鹹鹹地甜甜地好好味。黑啤 $88做緊買一送一好抵飲😳📍 漁正居酒屋 (佐敦)佐敦庇利金街42號金陵大廈地舖
時令空運薄切魚*池魚 $168

吞拿魚刺身三點盛 $238

瀨戶內海石蠔 $18@

燒牛小排 $128
係我最愛嘅牛,切到細細件方便咬,牛味香😋,入面仲非常粉紅。

虎蝦天婦羅卷 $118

玉子燒 $58
一向鍾意食😋上枱時仲熱到出煙,整得幾厚身,甜甜地,抵食。

荔枝豚肉卷 $28

黑啤 $88
做緊買一送一好抵飲😳

📍 漁正居酒屋 (佐敦)
佐敦庇利金街42號金陵大廈地舖

• 日本縞鰺池魚薄切
  • 荔枝豚肉卷
Uosei Japanese❤️ Ikazaya in Jordan🏮🥢.. 呢晚係尖沙咀happy hour 完,到左晚飯時間去左佐敦搵食😋,見到有間居酒屋🏮 平日好少留意就打算晚餐來試一試喔!漁正 居酒屋.刺身、串燒、天婦羅、一品料理。餐廳裝修以木系為主題,感覺親切平實,富有身處日本🇯🇵 居酒屋既小感覺,暫時去唔到日本,係度食飯都有feel🎏。🔸店長精選時令刺身 (特上) $598餐牌隨季節時令轉換,主張食材新鮮✈️。今晚就試試佢既店長推介👉🏻 精選特上時令刺身,有北海道海膽、鮮帆立貝 2本、三文魚籽 1杯、吞拿魚腩 3本、油甘魚 3本、活赤貝 1本、八瓜魚 3本、牡丹蝦 2本,一客都算豐富😍!其中海膽有驚喜,夾上香脆紫菜同吃鮮甜滋味。🔸淮山漬 $68🔸自家制脆脆蓮藕片 $482款小食,淮山漬夠特別,應該係牛蒡🤔;脆脆蓮藕片香脆薄片,炸得香口不油膩,薯片一樣好吃!House Special Combo (2款 Maki)🔸鰻魚小卷 $68🔸青瓜小卷 $48🔸黑醬油叉燒拉麵 $98Miso Ramen..×××××ש佐敦庇利金街42號金陵大廈地舖..

🔸店長精選時令刺身 (特上) $598

其中海膽有驚喜,夾上香脆紫菜同吃鮮甜滋味。

🔸淮山漬 $68

🔸自家制脆脆蓮藕片 $48

House Special Combo (2款 Maki)
🔸鰻魚小卷 $68

🔸青瓜小卷 $48

🔸黑醬油叉燒拉麵 $98

Miso Ramen
×××[漁正居酒屋 -Uosei Japanese Restaurant]×××
©佐敦庇利金街42號金陵大廈地舖

朋友👫喺佐敦番工,好耐冇見佢,呢日同佢食飯,方便佢所以就約喺佐敦,但係佢竟然問我佐敦有乜好嘢食😅,又話想食日本嘢🇯🇵,因為知道我對日本🇯🇵料理有少少認識😆,咁我就急急喺人肉電腦💻裏邊搜尋一下,係呢間啦😆,於是就帶咗朋友去開餐😆$420 嘅「魴鮄魚刺身(包兩碗魚湯)」:不時不食,「魴鮄 Houbou ホウボウ Red Gurnard」喺日本🇯🇵係冬天食用嘅魚🐟, 由深秋到濃冬,「魴鮄」會長出一層豐富嘅脂肪,令佢哋嘅圓柱形身體變得更豐滿🤩;呢度嘅「魴鮄魚刺身」 超新鮮,肉質細密緊實,口感順滑,充滿脂肪,廚師🧑‍🍳將「魴鮄」薄切🔪,所以食落一啲都唔會覺得膩,刀功真係有番咁上下🤩;再沾上 ポン酢 ponzu 酸汁,更能提升魚嘅鮮味 umami,真係食到舔舔脷😋$54 嘅「瀨戶內海石蠔🦪(3隻)」:非常新鮮,肉質爽滑,加咗 酸汁、香蔥,更能帶出生蠔🦪嘅鮮味😋;另外, 做緊 promo $18/隻 真係好抵食😆$88 嘅「鮟鱇魚肝」:不嬲都鍾意食「鮟鱇魚肝」😆,見到有通常都會叫😆;呢度嘅「鮟鱇魚肝」好 creamy 好鮮味😋,都加咗 酸汁,好美味😋$98 嘅「燒明太子」:燒得幾香口,簡單好食😆$7

$98 嘅「燒明太子」:燒得幾香口,簡單好食😆

$78 嘅「沖縄苦瓜炒豚肉」:苦瓜切超薄片,輕輕炒過,非常爽脆😋,亦都唔係好苦🤩;加埋半肥瘦嘅豚肉🐷,同埋炒得好滑嘅雞蛋🥚,食到沖繩嘅美味同風味🤩

$128 嘅「燒油甘魚鮫」:魚鮫鮮味又多汁,燒得啱啱好😋,睇唔出原來有好多魚肉,出奇地美味😋

$38 嘅「三文魚茶漬飯」:食日本🇯🇵料理🍶到最尾我都喜歡食個茶漬飯或飯團🍙😆,呢度嘅「茶漬飯」簡單好食,仲非常暖胃😆
2022-11-07 19 瀏覽
好友力薦嘅呢間〈漁正居酒屋〉... 格調同日本居酒屋冇乜分別... 非常地道!😍🍶 漁正居酒屋📌 佐敦庇利金街42號金陵大廈地舖餐廳位置非常方便... 一出港鐵站行一分鐘就到... 好易揾㖭!環境格局非常和式... 彷如走進日本國度! 木系裝潢盡顯簡約舒適嘅感覺!食物質素非常有水準... 難怪客人絡繹不絕! 價格定位非常親民!服務質素非常有禮兼友善!今晚我地點咗呢d👇🌟蟹籽沙律 $48醒胃前菜... 有蟹籽、蟹柳、青瓜!🌟刺身拼盤(特上) $598有北海道海膽、鮮帆立貝、吞拿魚腩、油甘魚、八爪魚、牡丹蝦、三文魚籽等等... 新鮮到一個點!🌟縞縿池魚薄片 $168店員細心介紹2種食法... 一) 將蘿蔔蓉同蔥放入特製嘅醋入面點嚟食... 或二) 直接點wasabi豉油! 兩種食法各有特色... 我比較喜歡前者... 池魚嘅味道會出d!🌟海蝦天婦羅 $98有4隻蝦... 天婦羅炸粉漿調配恰到好處... 炸出嚟極致酥脆! 🌟照燒無骨雞扒 $78超級好食... 因為用嘅唔係雪藏雞... 食落好新鮮!讚! 👍

🍶 漁正居酒屋
📌 佐敦庇利金街42號金陵大廈地舖

食物質素非常有水準... 難怪客人絡繹不絕!
價格定位非常親民!
服務質素非常有禮兼友善!

今晚我地點咗呢d👇
🌟蟹籽沙律 $48
醒胃前菜... 有蟹籽、蟹柳、青瓜!
🌟刺身拼盤(特上) $598
🌟縞縿池魚薄片 $168
🌟海蝦天婦羅 $98
🌟照燒無骨雞扒 $78
超級好食... 因為用嘅唔係雪藏雞... 食落好新鮮!
讚! 👍
2022-11-07 20 瀏覽
📍$35 牛舌 + $35 鮮雞全翼 + $58 柚子鹽燒白鱔 + $25 鮮雞肝 呢間店的燒物偏向係食原汁原味,唔會太重醬汁牛舌食落好爽口,雞翼外皮香口白鱔就好淋,但就要小心有骨🙆🏻‍♀️.📍$58 燒雞皮餃子 + $28荔枝豚肉卷 + $28 豬頸肉雞皮餃子外層的餃子皮用左雞皮而且燒到焦焦地脆脆地,非常易入口荔枝豚肉卷係豚肉包住粒荔枝咁味道夠fresh之餘,又唔會搶左豚肉的肉味😆.📍$58 田樂豆腐豆腐上面的田樂味噌好濃味而且豆腐炸到好脆身食落香脆之餘,味道亦好濃,大推🥳.📍$108 瀨戶內海石蠔(半打)每隻蠔都大大隻好飽滿😆食落係偏向重海水味第一隻就咁食已經好重蠔味第二隻滴埋少少檸蜜汁落去更加吊到蠔個鮮味$18蚊一隻黎講,真係好抵食,大推🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♂️.📍$68 牡丹蝦 + $60 活赤貝蝦肉新鮮,食落好飽滿Size仲要唔細😏赤貝一客有3、4片左右食落彈牙之餘,又好有質感.📍$68 龍蝦沙律 + $88 鮟鱇魚肝龍蝦肉味好濃之餘,肉質亦好彈牙配埋面頭蟹籽一齊食,口感更加豐富🤪魚肝質地似係雞肝個種質地咁淋淋地,而且食落好重魚味.📍$48 巨峰乳酸疏打 + 原味乳酸疏打 (買一送一)
呢間店的燒物偏向係食原汁原味,唔會太重醬汁
牛舌食落好爽口,雞翼外皮香口
白鱔就好淋,但就要小心有骨🙆🏻‍♀️

雞皮餃子外層的餃子皮用左雞皮
而且燒到焦焦地脆脆地,非常易入口
荔枝豚肉卷係豚肉包住粒荔枝咁
味道夠fresh之餘,又唔會搶左豚肉的肉味😆

📍$58 田樂豆腐
豆腐上面的田樂味噌好濃味
而且豆腐炸到好脆身
食落香脆之餘,味道亦好濃,大推🥳

📍$108 瀨戶內海石蠔(半打)
每隻蠔都大大隻好飽滿😆
食落係偏向重海水味
第一隻就咁食已經好重蠔味
第二隻滴埋少少檸蜜汁落去更加吊到蠔個鮮味
$18蚊一隻黎講,真係好抵食,大推🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♂️

📍$68 牡丹蝦 + $60 活赤貝
蝦肉新鮮,食落好飽滿
Size仲要唔細😏
赤貝一客有3、4片左右
食落彈牙之餘,又好有質感

📍$68 龍蝦沙律 + $88 鮟鱇魚肝
龍蝦肉味好濃之餘,肉質亦好彈牙
配埋面頭蟹籽一齊食,口感更加豐富🤪
魚肝質地似係雞肝個種質地咁
淋淋地,而且食落好重魚味

📍$48 巨峰乳酸疏打 + 原味乳酸疏打 (買一送一)
乳酸疏打本身已經無得輸
食住串燒咁飲幾啖,正🤣
2022-11-06 57 瀏覽
今日嚟佐敦食日式料理,呢間居酒屋一出地鐵站口就見到,非常方便~裝修好有傳統日式居酒屋風味~🐡燒鱈魚乾 $48口感香脆惹味,除咗鹹香中帶點魚香味同醬油味,點埋沙律醬同七味粉食非常夾~🦑唐揚魷魚鬚 $58分量都幾多,魷魚酥炸得超酥脆好惹味,火候啱啱好唔會過火,送酒一流,十分推薦🐙炸墨魚咀 $78墨魚咀口感好爽口好Q彈,非常有咬口又唔會韌~炸到金黃色好香,香脆惹味荔枝豬肉卷 $28薄切豬肉燒到好香,包住新鮮荔枝,咬落去荔枝爆汁😍,清甜juicy,同豬肉配合天衣無縫,荔枝嘅清甜平衡左豬肉嘅油膩感,豬肉嘅油香滲入荔枝,必食✌🏻🐟油甘魚鮫 $128外皮燒到好香脆,內裏魚肉細滑,魚油味香濃,配上特製醬油帶出油甘魚嘅鮮味清酒煮蜆 $78蜆肉好鮮味,厚身飽滿,配上清酒有少少酒味~柚子鹽燒白鱔 $58白鱔厚身,肉質爽脆彈牙,鹽燒再加上柚子酸味帶出白鱔嘅鮮味,如果略為燒焦d就更好~🍤炸蝦天婦羅卷 $118炸蝦金黃色炸得好香脆,蟹子脆卜卜,配上沙律醬開胃清新特選魚生飯 $168賣相好吸引,有深海池魚,赤身,海膽~海膽鮮甜Creamy;池魚晶瑩剔透,好鮮味;赤身質感細滑,一條根都冇,魚味香濃;壽司飯亦都做得好出

🐡燒鱈魚乾 $48

荔枝豬肉卷

🐟油甘魚鮫 $128
油甘魚鮫

清酒煮蜆 $78
蜆肉好鮮味,厚身飽滿,配上清酒有少少酒味~

柚子鹽燒白鱔 $58
柚子鹽燒白鱔

🍤炸蝦天婦羅卷 $118
炸蝦金黃色炸得好香脆,蟹子脆卜卜,配上沙律醬開胃清新
炸蝦天婦羅卷

特選魚生飯 $168
賣相好吸引,有深海池魚,赤身,海膽~海膽鮮甜Creamy;池魚晶瑩剔透,好鮮味;赤身質感細滑,一條根都冇,魚味香濃;壽司飯亦都做得好出色,醋米酸甜比例適中,入口香甜有回甘,粒粒飯都非常軟熟~
特選魚生飯

黑醬油叉燒拉麵 $98
拉麵爽口彈牙,叉燒肥瘦適中,黑醬油湯偏向比較清,唔會好油膩~
黑醬油叉燒拉麵

整體來講,食物質素水準高;上菜速度快,店員服務態度非常親切有禮,好主動收拾枱面;餐牌有好多選擇,酒類嘅款式都非常多,環境氣氛度適合三五知己飲酒傾偈~
燒鱈魚乾
柚子鹽燒白鱔
炸蝦天婦羅卷
特選魚生飯
2022-11-03 30 瀏覽
🕰️Dining Hour: 18:45-20:45 👥Pax: 2The small cozy Izakaya is decorated with wooden furniture and has several types of seats for various gathering sizes. Food are fresh and not heavily flavoured; variety includes cold appetisers (mostly with refreshing yuzu dressing), sashimi, skewers and hot dishes.Appetisersi) Oyster (室津蠔) ii) Japanese Tomatoiii) Crab Roe Saladiv) EdamameSashimiv) Gurnard / Sea Robin (魴鮄魚) (served with fish soup)  Really really love this dish. Raw and fresh, but not stinky fishy!
Appetisers
i) Oyster (室津蠔)
Oyster
ii) Japanese Tomato
Japanese Tomato
iii) Crab Roe Salad
Crab Roe Salad
iv) Edamame
Edamame
Sashimi

Really really love this dish. Raw and fresh, but not stinky fishy! Super thin slice as well!
Gurnard / Sea Robin (魴鮄魚)
Fish  Soup
Skewers
vi) Beef Tongue

Very tender and juicy!
vii) Green Pepper
viii) Chicken Kidney
ix) Chicken Fillet with Scallions
x) Chicken Wing
xi) Sweet Potato
Sweet Potato
Hot Dishes
xii) Fried Pork with Bitter Melon

Not extremely bitter, in very thin slices! Fried with semi-watery egg and some tofu inside too~
Fried Pork with Bitter Melon
xiii) Black Soy Sauce Ramen
Black Soy Sauce Ramen
2022-10-20
Oyster
Japanese Tomato
Crab Roe Salad
Edamame
Gurnard / Sea Robin (魴鮄魚)
Fish  Soup
Sweet Potato
Fried Pork with Bitter Melon
Black Soy Sauce Ramen
Hard work should be rewarded by good Japanese food出trip時機已近在咫尺,但未動身得住都可以留喺香港尋找旅行感覺。喺佐敦庇利金街呢間居酒屋、很有日本地道酒館的氣氛,員工有禮貌主動哋為我們推介時令食物,係睇得出和食得到嘅新鮮梅色鯛 刺身・奉送2碗魚湯Umeiro Sashimi Fish Soup × 2 (free)> 呢盤“梅色鯛”魚生一出場霸氣十足、魚頭眼仔碌碌好搶鏡!一望魚片色水就睇得出好新鮮,閃令令亮晶晶嘅魚肉潔白透光紋理剔透,口感柔軟彈彈哋味道清甜!我幾鍾意用餐廳奉上的蔥和醋點魚生更覺醒味,朋友就喜歡傳統的山葵+醬油,口味嘅嘢各有所好啦。送嘅魚湯用咗大量魚骨蝦乾腐皮蔥粒等熬製而成,顏色奶白、味道順滑香甜好好飲漁正魚生飯 House Sashimi Rice> 魚鮮類別幾豐富,鮪魚鮭魚片夠鮮味、八瓜魚又彈牙仲有卜卜脆蟹籽香蔥等,飯煮得唔錯大半碗飯落晒我個肚瀨戶內海石蠔・激安價 $18/隻 Rock Oyster from Seto-naikai> 新鮮!石蠔肉質結實清爽,味道濃郁鮮甜口感有彈性,海水餘韻

梅色鯛 刺身・奉送2碗魚湯
Umeiro Sashimi
Fish Soup × 2 (free)

House Sashimi Rice

瀨戶內海石蠔・激安價 $18/隻
Rock Oyster from Seto-naikai

> 新鮮!石蠔肉質結實清爽,味道濃郁鮮甜口感有彈性,海水餘韻無窮真心抵食!所以每人限售半打好快賣晒㗎!好彩我哋一坐低即刻點咗啫

Grilled Senangin

> 送酒佳品!馬友魚燒得香口、魚邊香脆魚肉保持細嫩鮮美,好味到連骨都“噒埋”!

清酒・買一送一
Sake

> 味道順喉易飲,一啖生蠔/魚生一啖清酒、真正最佳享受,仲有買一送一你話抵唔抵!我哋各隊一支十分盡興!

瀨戶內海石蠔
清酒
瀨戶內海石蠔
清酒
2022-11-02 13 瀏覽
前幾日同朋友去咗佐敦食飯,呢間居酒屋好有日本feel🏮食物同環境都高質,大家想食記得要book枱 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و🦞龍蝦沙律 $68估唔到都有幾多龍蝦肉,而且大大粒,好鮮甜彈牙,一個好好味嘅前菜。😋🐙炸墨魚咀 $78佢地嘅炸物都有水準,墨魚咀炸到金黃香脆,入面爽口,加埋檸檬汁好開胃。(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🐟系撚鯛 兩食 $420 見到佢地每日都有日本🇯🇵直送嘅飛機貨,未試過系撚鯛,就叫黎試下🤣🤣原來系撚鯛 又叫金線魚,同香港嘅紅衫魚同科,只係產地唔同。系撚鯛味道好鮮甜,肉質結實有彈性。食完刺身之後仲會有兩碗魚湯飲,魚湯奶白色,新鮮嘅魚湯好鮮甜,一定要試。😋🐟蔥吞拿魚腩卷 $188 呢碟蔥吞拿魚腩卷有六件,每件都塞滿晒蔥拖羅蓉,口感豐富,好滿足。(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)🐮牛舌 $35/串牛舌厚切好大塊,燒到好香,肉質彈牙,呢個價錢好抵食。😋🐟柚子鹽燒白鱔 $58/串白鱔厚身肥美,魚皮燒到好脆,好重魚油味,有少少柚子味,唔錯。😛🍵三文魚茶漬飯 $38茶漬飯好大碗,有兩塊熟咗嘅三文魚,啖啖清香。🥰

🦞龍蝦沙律 $68

🐙炸墨魚咀 $78

🐟系撚鯛 兩食 $420

🐟蔥吞拿魚腩卷 $188

🐮牛舌 $35/串
牛舌厚切好大塊,燒到好香,肉質彈牙,呢個價錢好抵食。😋

🐟柚子鹽燒白鱔 $58/串

🍵三文魚茶漬飯 $38
茶漬飯好大碗,有兩塊熟咗嘅三文魚,啖啖清香。🥰
1K
2022-11-01 18 瀏覽
漁正居酒屋是日式居酒屋格局,天花掛滿紙燈籠,最舒適當然是榻榻米卡位,充滿和風氣息,同朋友相聚難得的私人空間。 龍蝦沙律68開胃的龍蝦沙律,配上惹味的他他醬,質感清新細膩,吃到一梳梳彈牙龍蝦肉,滋味停不了。三文魚腩68肥美厚切三文魚腩,質感新鮮,圓潤綿滑,入口散發魚油滋味,鮮味香濃。炸蝦天婦羅卷118飯卷包著鬆脆的炸蝦天婦羅,及爽脆青瓜絲,配搭清新,加上沙律醬,口感飽滿之餘又脆卜卜,美味吸引。蒲燒鰻魚飯98燒汁鰻魚香噴噴,表面的濃郁燒汁,大口咬下去,肉質軟嫰無骨,蜜甜細滑,把米飯拌勻甜香的醬汁,啖啖窩心,十分滿足。油甘魚鮫128油甘魚鮫外皮金黃帶焦,香氣撲鼻,魚肉綿厚,用筷子輕輕叉出魚面肉,口感更柔滑。香脆魚皮,魚油豐沛,鮮香充滿口腔,惹味細膩。 雜錦天婦羅拼盤98脆卜卜的天婦羅: 炸蝦、南瓜、蕃薯、茄子和粟米等,粉漿厚薄有致,酥香吸引。粟米香甜多汁,清脆滋潤,炸蝦天婦羅香脆可口,令人意猶未盡。茄子、南瓜清甜軟糯,蕃薯帶純厚的甜香,清甜吸引。芝士年糕58咬開脹卜卜外皮,口感煙煙韌韌,流心芝士傾瀉出來,咸香順滑,令人回味。清酒煮蜆78蜆肉彈牙挺身,鮮味十足,鮮味中帶陣陣清酒香,令人垂涎。荔

龍蝦沙律68

三文魚腩68

炸蝦天婦羅卷118

蒲燒鰻魚飯98

油甘魚鮫128

雜錦天婦羅拼盤98

芝士年糕58

清酒煮蜆78
蜆肉彈牙挺身,鮮味十足,鮮味中帶陣陣清酒香,令人垂涎。
荔枝豚肉卷28
豬肉捲燒至焦脆,肉汁油潤濃郁,配上清甜多汁的荔枝肉,平衡油膩感,口感清爽。
係佐敦學完瑜珈之後就係附近被間日式居酒屋嘅門面吸引左入去🤣入到去有種日劇裏面上班族放工之後一齊聚餐嘅感覺🍻黃色嘅紙燈籠加上揮春size嘅簡介 俾人一種好活力好整潔嘅感覺😆店長刺身拼盤🍣一上黎 好似小型魚生自助餐咁🤩種類好齊全,有油甘魚,三文魚,吞拿魚,帶子,甜蝦,池魚,八爪魚,左口魚邊,重點係新鮮唔腥,好爽口清酒煮蜆🍶呢個湯底大愛!直情想加個烏冬一齊食🥹平時清酒煮蜆通常淨係食啲蜆肉 呢個湯底好鮮甜到會飲曬佢🤤串燒系列🍢有芝士煙肉蕃茄,燒豬頸肉同燒羊肉串😙第一次食燒蕃茄,咬落去有蕃茄汁唔會太乾,配埋薄薄嘅煙肉同芝士嘅組合唔錯室津蠔🦪大小剛好,會配埋日式鼓油,所以就算唔使落檸檬汁都唔腥柚子汁牛脷沙律🥗牛脷厚薄剛好,有柚子醋做醬汁,配埋沙津菜酸酸甜甜,鹹度就好似煙三文魚咁吉列雞丸子🧆居酒屋裏面炸嘢緊係唔少得,佢外表好似一粒魚蛋咁🤣食落口感好紮實 有飽肚感 配埋蛋黃醬加燒汁醬又唔會太油膩魚肝🐟呢個好似貓罐頭🤣平時鍾意食鵝肝嘅朋友可以一試 食到香口幼滑嘅感覺

店長刺身拼盤🍣

清酒煮蜆🍶

串燒系列🍢

室津蠔🦪
大小剛好,會配埋日式鼓油,所以就算唔使落檸檬汁都唔腥

柚子汁牛脷沙律🥗

吉列雞丸子🧆

魚肝🐟

華燈初上🏮 來到佐敦的居酒屋小店這家居酒屋的空運刺身和串燒料理非常高質在我個人的排名榜上直線飚升~♡.ᐟ.ᐟʜᴀᴠᴇ ᴀ ɢᴏᴏᴅ ᴛɪᴍᴇ •‿•/ 食物 Food /⚘ 笛鱱⚘ 牛舌串(1串)⚘ 柚子鹽燒白鱔(1串)⚘ 北海道海膽壽司⚘ 室津蠔1隻⚘ 豬天梯(1串)⚘ 田樂豆腐⚘ 雞腎串(1串)⚘ 雞肝串(1串)⚘ 菠蘿汁⚘ 巨峰提子梳打店員推介了笛鱱魚肉刺身 油份較低 魚味偏清淡超級新鮮 味道清爽 魚肉肉質結實脆口沾上特製醋汁 更能提升鮮甜.ᐟ.ᐟ田樂豆腐塗抹上味噌醬汁雙面稍微烤過 非常惹味香脆~室津蠔creamy 肥美口感好嫩滑.ᐟ.ᐟ雞肝串趁熱吃會入口即溶~雞腎串 牛舌串烤得超級爽彈柚子鹽燒白鱔同樣很彈牙.ᐟ.ᐟ豬天梯原來是豬上顎吃起来特别脆嫩~北海道海膽壽司味道豐腴鮮甜 值得點來試試~店員說原來吃完第一道魚肉刺身之後會奉送熱熱的魚湯我們真的超級驚喜.ᐟ.ᐟ🐟店家把魚尾放進預先熬製好的魚湯之中再熬煮魚湯呈奶白色 超級鮮甜.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ吃完這麼多道料理之後喝一碗魚湯真的十分暖胃~.ᐟ‪‪.ᐟ🍹臨走前 不得不提兩杯飲料巨峰提子梳打和菠蘿汁味道清新可以一清口腔中的魚腥味.ᐟ.ᐟ
華燈初上🏮 來到佐敦的居酒屋小店
這家居酒屋的空運刺身和串燒料理非常高質
在我個人的排名榜上直線飚升~♡.ᐟ.ᐟ
ʜᴀᴠᴇ ᴀ ɢᴏᴏᴅ ᴛɪᴍᴇ •‿•
/ 食物 Food /

⚘ 笛鱱
⚘ 牛舌串(1串)
⚘ 柚子鹽燒白鱔(1串)
⚘ 北海道海膽壽司
⚘ 室津蠔1隻
⚘ 豬天梯(1串)
⚘ 田樂豆腐
⚘ 雞腎串(1串)
⚘ 雞肝串(1串)
⚘ 菠蘿汁
⚘ 巨峰提子梳打

店員推介了笛鱱魚肉刺身
油份較低 魚味偏清淡
超級新鮮 味道清爽
魚肉肉質結實脆口
沾上特製醋汁 更能提升鮮甜.ᐟ.ᐟ

田樂豆腐塗抹上味噌醬汁
雙面稍微烤過 非常惹味香脆~
室津蠔creamy 肥美
口感好嫩滑.ᐟ.ᐟ

雞肝串趁熱吃會入口即溶~
雞腎串 牛舌串烤得超級爽彈
柚子鹽燒白鱔同樣很彈牙.ᐟ.ᐟ

豬天梯原來是豬上顎
吃起来特别脆嫩~

北海道海膽壽司味道豐腴鮮甜

樓梯上下都座無虛席
樓底很高 空間感非常充裕
整個環境都十分舒服
室內的牆壁貼有大量色彩繽紛的圖紙
聚會輕鬆熱鬧 氣氛一流~

☀︎

/ 服務 Service /

餐廳收加一服務費
店員非常有禮貌 態度誠懇友善
服務效率很高 上菜速度很快𓁙

店員超級照顧客人
全程主動斟熱茶
完全不用我們出聲
服務態度超級超級抵讚( ⸝⸝⸝ ᐢ ᵕ ᐢ ⸝⸝⸝ )

/ 價錢 Price /

這裡主要是單點形式
價錢走親民路線
多人一齊吃應該會更加抵食 ⍨

/ 其他 Others /

餐廳晚市開場時間為6點
大家記得留意時間過來~

餐廳洗手間位於餐廳入面
清潔程度整潔乾淨~

𓆇

喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖

漁正居酒屋
佐敦庇利金街42號金陵大廈地舖

日式和風人氣居酒屋 — 漁正居酒屋呢間位於佐敦嘅漁正居酒屋🏮環境裝修好友和風特色,令人感覺好似置身於日本咁🇯🇵魴鮄魚($420)好新鮮,切得好薄,可以將蔥同辣味紅蘿蔔可以點落去醋到,再加上wasabi一齊食,味道更好~附送兩碗魚湯,係使用魴鮄魚來熬製的魚湯,湯裏面仲有腐皮、櫻花蝦🦐🥗柚子汁牛舌沙律($68)牛舌好爽口 自家制脆脆蓮藕片炸得好薄脆!送酒一流!🍻苦瓜炒蛋($78)有木魚絲鋪面,苦瓜、豆卜同豬肉片一齊炒,好有家的感覺🤣🍜黑醬油拉麵($98)拉麵軟硬適中 串燒豬頸肉($28)酒盜芝士($68)
日式和風人氣居酒屋 — 漁正居酒屋

魴鮄魚($420)

🥗柚子汁牛舌沙律($68)
牛舌好爽口

自家制脆脆蓮藕片
炸得好薄脆!送酒一流!🍻

苦瓜炒蛋($78)
有木魚絲鋪面,苦瓜、豆卜同豬肉片一齊炒,好有家的感覺🤣

🍜黑醬油拉麵($98)
拉麵軟硬適中

串燒豬頸肉($28)

酒盜芝士($68)