2019-04-26 65 瀏覽
今晚同阿姨去左食川菜,佢最愛川菜,不知是不是適逢復活節假期前久,人客好多,全場滿座,餐廳滿是川辣味,好地道。叫左個辣子田雞 $138,好大碟滿滿辣椒,看到就感受到辣,田雞偏乾身,要小心吃以免嗆喉。辣子土豆絲 $48,以為這個會清清地,但都好辣。涼瓜炒蛋 $55,炒蛋好香,涼瓜又不會太苦,超好的配搭。香鹵鴨舌 $58,鴨舌下有鹵豆腐,份量都多,都幾好食啊!生煎包 $28,這個有點失望呢,包底煎得唔夠脆,裡面都無乜肉汁。南瓜餅 $28,賣相雖欠奉,但不可貌相,作為甜品都不錯啊。✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨如果大家喜愛我寫既食評📝,麻煩幫幫手比個愛的鼓勵❤️,我會寫更多豐富既食評比大家!🤤✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

辣子田雞

辣子土豆絲
涼瓜炒蛋

香鹵鴨舌 $58,鴨舌下有鹵豆腐,份量都多,都幾好食啊!
香鹵鴨舌

生煎包

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
辣子田雞
涼瓜炒蛋
香鹵鴨舌
2019-04-25 42 瀏覽
今天和同事去左油麻地買野,之後佢帶我去登打士街的滿江紅小甜甜食四川菜,我吾係好食得辣,所以同事盡量選擇微辣的菜式。佢重話之前食過水庫魚,好好味!所以帶我來試試。酸菜水庫野生魚:餐牌介紹是用國家一級生態保護區之一的萬綠湖水庫魚,純天然養殖,水質優良。廚師將水庫魚起肉,配埋菇菌、芫茜、酸菜和香料做成一窩酸菜魚,湯底濃郁味帶少許辣。大大片魚肉鮮美細嫩,無泥腥味。椒鹽魚腩:魚腩加上薄薄的粉漿炸至金黃色.外層鬆脆可口,魚腩肉質鮮嫩少骨,加上少許椒鹽,十分惹味!薑蔥雞:爆香薑蔥,加入雞件和特製醬汁炆煮成,用鐵鍋盛載上枱,熱騰騰的雞肉混著蔥香,肉質細嫩,滋味鮮美 。正宗四川擔擔麵:湯底不算辣,味道濃郁鮮香,麵條細滑。

正宗四川擔擔麵:湯底不算辣,味道濃郁鮮香,
麵條細滑。
2019-04-12
10 分鐘 (堂食)
  • 酸菜水庫野生魚
  • 椒鹽魚腩
  • 薑蔥雞
2019-04-24 37 瀏覽
吃香喝辣係肥妹嘅愛好以前輪班 半夜一放工就同同事去小甜甜食宵夜而家唔再輪班喇 但間中都係搵機會黎食下坐底已經為我地準備好奄蘿蔔 酸酸辣辣好開胃涼拌萵笋絲清涼清爽gei萵笋 用辣油同辣椒撈勻食落好爽脆 因為係涼拌 食落好惹味川北涼粉呢個係無次去小甜甜都必食食品黎清涼爽口 配上香脆花生同清新香葱佢個粉質地爽得黎好滑 食到無停口原味焗蜆 (加辣)佢個蜆又係必食系列黎 除非係十分之食得辣 如果唔係 其實原味都好夠辣喇個蜆好鮮甜 熱辣辣 輕輕沾下啲汁再食風味更佳酸辣湯粉條呢個好好食 酸酸辣辣 好開胃紅薯粉煮到煙煙韌韌 好吸引麻辣雞煲雞肉好夠入味 而且一路有爐俾你熱住可以好似打邊爐咁 可以再叫啲菜同肉打邊爐添個底仲有吸晒啲辣汁gei薯仔同青瓜 送飯一流南瓜餅煙煙韌韌gei南瓜餅 煎完上枱熱辣辣忍唔住要即刻放一塊入口淡淡gei南瓜香甜味 加上香軟gei 口感做甜品一流
吃香喝辣係肥妹嘅愛好
食落好爽脆 因為係涼拌 食落好惹味

呢個係無次去小甜甜都必食食品黎
清涼爽口 配上香脆花生同清新香葱
佢個粉質地爽得黎好滑 食到無停口

原味焗蜆 (加辣)
佢個蜆又係必食系列黎

忍唔住要即刻放一塊入口
淡淡gei南瓜香甜味 加上香軟gei 口感
甜品一流
2019-04-24 31 瀏覽
香港難得找到四川菜同幾個朋友一齊試。水煮田雞,雖然辣椒看似好多,但其實味道唔算好辣,適合香港人口味,田雞彈牙食落有口感小肥羊麻辣鍋,湯底調得好,麻辣味夠晒湯底唔似一滴鮮,羊肉太騒夠嫩夠新鮮,滾熱辣加埋啲配菜手指公直豎!辣子雞好好味! 皮脆肉嫩,可以食到雞皮索索聲!連啲腰果都係爽脆㗎呢個魚春煱好多人叫,我哋都試吓,結果原來好好味,一啲都唔魚腥,加埋個湯底一路滾住食。食落好香好入味滷水鴨舌唔使多講,鴨舌夠咬口,仲要係全條上滷水豆腐嫩滑唔會咸土豆絲萵筍絲軟硬度剛剛好,材料新鮮唔需要太多調味都好好味
香港難得找到四川菜同幾個朋友一齊試。

辣子雞好好味! 皮脆肉嫩,可以食到雞皮索索聲!
連啲腰果都係爽脆㗎
滷水鴨舌唔使多講,鴨舌夠咬口,仲要係全條上
滷水豆腐嫩滑唔會咸
土豆絲萵筍絲軟硬度剛剛好,材料新鮮唔需要太多調味都好好味
2019-04-23 23 瀏覽
話說屋企人話想去食川菜,順便去買下衫;就去搵吓餐廳有邊間好食。眼見呢間價錢唔太貴,又見到好多人排隊,就想試吓係咪抵食而又好食嘅餐廳。餐廳餐牌茶小食裡面有肉碎、青椒同紅椒。食落都幾辣,個辣都幾香。麻辣粉條麻辣粉條係凍食嘅,食落去唔算辣:但有麻嘅香。依家呢個天氣食就一流啦。酸菜野生魚酸菜魚入面有酸菜、魚同冬菇。每塊魚好大塊,而且D魚好大而且好滑。骨同魚肉都好易分開,骨都幾大條。對我怕多骨嘅人,都比較容易處理。食落去有好香花椒嘅香味:聞就有一大陣酸菜香味。冬菇都好大件,食落去好淋。蒜茸萵笋絲個樣好翠綠,目測都有D蒜粒;臨食之前已經聞到好香嘅蒜香味,食落去好爽口。仲有一陣清甜味道。服務態度我見有個女人想要度轉位。我見待應叔叔就即刻幫個女人搬番啲野食去個女人之後想坐嘅位。而且個叔叔啲態度都幾客氣。價錢我本人覺得價錢算平,一鍋酸菜魚都係百五蚊樓下。啲小食都係40-60蚊左右。

餐廳

餐牌

小食
裡面有肉碎、青椒同紅椒。食落都幾辣,個辣都幾香。

麻辣粉條

酸菜野生魚

蒜茸萵笋絲

服務態度

價錢
2019-04-14
2019-04-23 151 瀏覽
今晚去左旺角滿江紅小甜甜,平時久不久就會食灣仔分店,正宗食川菜的好選擇,尤其喜歡麻辣魚春煲。麻辣魚春煲 $82,雖然說是時令,但幸運的我差不多每次也吃到,魚春煲裡面除了魚春,還有蘿蔔、薯仔和青瓜,煮到入晒味,又好淋,好好味,不過真係好辣,同太濃味,要配飯吃。拍青瓜 $35,涼拌小吃,有好多蒜,魚春煲太辣,吃這個涼一涼,有助解辣。原味焗蜆 $72,蜆好肥美,沒有沙,焗出來有水份,好味道。叫了飲品解辣,青檸樹 $32要珍寶size都好多人飲,好清新,仲有原粒青檸;另外仲有野採蜂蜜龍眼水 $28,龍眼味好香,好易入口,好快就飲完一杯。

拍青瓜

原味焗蜆 $72,蜆好肥美,沒有沙,焗出來有水份,好味道。

青檸樹、野採蜂蜜龍眼水
2019-04-18
拍青瓜
青檸樹、野採蜂蜜龍眼水
2019-04-22 34 瀏覽
之前同同事傾開夜晚係邊度食 有個同事本身幾鍾意食辣 所以佢就推薦我哋不如試吓呢間川菜 因為佢話除咗有四川出名辣嘅野食外 仲有好多款其他嘢食都唔差😏今次就信佢一於嚟試下😂餐廳資料雖然話係喺地下 但原來係要上一樓嘅 搞到我哋搵咗一陣😂所以大家記住唔好去錯啊!之後見到餐廳其實都幾闊落 幾大 坐到幾多人👍🏻坐低之後 我哋首先就叫咗少少涼菜食下先🙈呢個香油海蜇頭做頭盤唔錯 有好香嘅芝麻油味 另外海蜇頭亦都好爽口 不過值得一提嘅係佢可以點嘅醬汁 入邊加咗豉油山葵同埋少少麻油 因為佢嘅山葵味好勁 點完之後好醒神😂食完頭盤後 我哋就首先叫咗個四川菜出名嘅水煮牛肉見到成碗都係辣椒雖然有啲怕 但因為我哋叫咗小辣 所以亦都唔算辣到食唔到🙈除咗牛肉之外入邊仲加埋正常有嘅芽菜同埋薯粉👍🏻之後我朋友就叫咗個螞蟻上樹!螞蟻上樹即係粉絲加埋啲肉碎一齊炒粉絲唔會炒得太冧 而且粉絲吸埋啲肉汁一齊炒 好惹味🙈之後我就想要個菜清清地就叫咗個蒜蓉炒萵筍!我自己幾鍾意食萵筍 而呢到嘅師傅都炒得幾有鑊氣 睇落好似好清淡咁 但一食落口好夠味 幾爽口🙈👍🏻之後店員仲推介我哋食呢個出名嘅樟茶鴨!之前未食過所以好好奇究竟係咩味道🤔一放入口
今次就信佢一於嚟試下😂

所以大家記住唔好去錯啊!

之後見到餐廳其實都幾闊落 幾大 坐到幾多人👍🏻

坐低之後 我哋首先就叫咗少少涼菜食下先🙈

食完頭盤後 我哋就首先叫咗個四川菜出名嘅水煮牛肉

除咗牛肉之外入邊仲加埋正常有嘅芽菜同埋薯粉👍🏻

之後我朋友就叫咗個螞蟻上樹!

螞蟻上樹即係粉絲加埋啲肉碎一齊炒
粉絲唔會炒得太冧 而且粉絲吸埋啲肉汁一齊炒 好惹味🙈

之後我就想要個菜清清地就叫咗個蒜蓉炒萵筍!

之後店員仲推介我哋食呢個出名嘅樟茶鴨!
之前未食過所以好好奇究竟係咩味道🤔

一放入口就已經聞到好香嘅樟樹葉同茶葉嘅味道 原來師傅係用茶葉同樟樹葉煙燻過隻鴨 所以令到隻鴨好入味👍🏻
另外呢隻鴨嘅皮肉脂肪好平均 而且肉質都幾嫩滑🤤
果然係招牌菜🥰

最後我哋怕唔夠飽仲叫咗個細嘅奇味雞煲

雞煲份量都幾多 而且雞肉都唔會煮得太老👍🏻
就算我哋幾個大男人都夠晒食😂

最後我哋埋單每人都只係大概$100 但就可以試到咁多野 都幾抵食👍🏻👍🏻
2019-04-21 48 瀏覽
偶然就會掛住呢間滿江紅小甜甜嘅菜式有幾個菜次次嚟都會叫嚟食原味焗蜆蜆用蒸籠及錫紙盛載,焗出原汁原味的新鮮味道,夠哂鮮味呀。而且好多蜆好大碟,$72好抵!蒜蓉炒萵筍萵筍超爽甜,就咁炒已經好好味,爽脆口感,打邊爐亦一流!薑蔥田雞煲田雞好健康,平時自己唔識整,出去食就最啱今次佢用薑蔥爆香,好香口好入味,田雞亦好嫩滑唔會太老,又不會太過油嚟呢間舖頭,必食嘅就喺佢嘅魚窩,有好多個食法,鍾意食辣嘅會揀麻辣,水煮,唔食得辣嘅可以揀酸菜,揀微辣就唔會怕辣啦,另外亦有鮮茄湯底可選擇魚窩可以揀鯇魚/桂花魚,侍應介紹話鯇魚會多骨d, 桂花魚的肉質更嫩我地見價錢都相差好遠,就只叫鯇魚酸菜野生魚窩每次食都覺得啲魚好滑好嫩,好正!同埋好大煲,好足料好多魚,$128嚟講都好抵!另外必食嘅係益腦核桃包,又係我嘅至愛真材實料,入面嘅餡料食到核桃料,好味下次嚟食再試下其他新菜式!
偶然就會掛住呢間滿江紅小甜甜嘅菜式
有幾個菜次次嚟都會叫嚟食

蒜蓉炒萵筍

萵筍超爽甜,就咁炒已經好好味,爽脆口感,打邊爐亦一流!

薑蔥田雞煲

田雞好健康,平時自己唔識整,出去食就最啱

我地見價錢都相差好遠,就只叫鯇魚

酸菜野生魚窩

每次食都覺得啲魚好滑好嫩,好正!
同埋好大煲,好足料好多魚,$128嚟講都好抵!

另外必食嘅係益腦核桃包,又係我嘅至愛

真材實料,入面嘅餡料食到核桃料,好味

下次嚟食再試下其他新菜式!
2019-04-17
開心爆菊花之旅2~滿江紅一入到去已經聞到個陣辣味擁過嚟我同我朋友已經係咁咳同打乞嗤lol個陣辣味真係好癲坐低左之後 即刻有人問我地飲咩茶同佢地個裝修好夾 好中國風haha上完茶之後 佢地上埋前菜 - 酸辣白蘿蔔好啦~ 到重點我地叫左好多野食lol1. 辣炒蒿萵絲呢個唔係講笑 真心辣 同炒到好爽 唔會好淋 開胃好食2. 川北涼粉凍食既涼粉 配埋個d醬汁 個口感都好爽唔會一pat野咁夏天食真係好爽 3. 酸辣湯粉酸酸辣辣好好食 如果個粉再易咬dd就好啦老人家牙唔好lol4. 原味焗蜆-加辣食完呢個 條脷真係無左知覺咁濟因為 真 係 好 辣我同我個朋友食開譚仔中辣都搞唔掂lol 要過水先食到食得辣既人 可以挑戰下5. 辣雞煲呢個就一般般 同出面個d差唔多比較特別既係 佢有薯仔係煲底 吸哂d味之後真係好正好入味最後搭多杯 咸柑桔真係一流肥妹s爆菊花日記就去到呢到啦 Roger!
開心爆菊花之旅2~滿江紅

比較特別既係 佢有薯仔係煲底
吸哂d味之後真係好正
好入味

最後搭多杯 咸柑桔真係一流

肥妹s爆菊花日記就去到呢到啦 Roger!
2019-04-17
3 分鐘 (堂食)
  • 辣炒蒿萵絲
  • 川北涼粉
  • 原味焗蜆-加辣
2019-04-19 158 瀏覽
朋友同我一向都鐘意食辣 今日出開旺角 就去左登打士街嗰邊一間川菜餐廳滿江紅小甜甜入到去 環境十分寬敞食得川菜 當然唔少得食水煮魚啦我地就叫左桂花魚魚肉質很爽 鮮味十足麻同辣都並重 好正啊 完全滿足哂食麻辣嘅慾望!另外仲叫左口水雞 辣子炒土豆絲口水雞 好入味 肉質亦很滑土豆絲 很野味 爽口最後 當然有必食嘅川北涼粉個醬超好食 令本來冇味嘅涼粉 即刻變得超級惹味辣到剛好今餐所有野都辣到剛好同喺內地啲轉食辣嘅餐廳有得揮好滿足 下次一定再幫襯
滿江紅小甜甜

入到去 環境十分寬敞

食得川菜 當然唔少得食水煮魚啦
我地就叫左桂花魚
魚肉質很爽 鮮味十足
麻同辣都並重 好正啊 完全滿足哂食麻辣嘅慾望!

水煮魚

水煮魚
口水雞
辣子炒豆絲
2019-04-17 38 瀏覽
滿江紅小甜甜我去左好多次.係我同友人最常幫襯的食辣辣辣店,小甜甜除左辣之外仲有好多小菜,小食,甜品,飲品.唔係只係食辣家。我今晚點左我去親都必叫的前菜川北涼粉 $38 價錢相宜又抵食,做開胃前菜好岩之後叫左最愛麻辣田雞煲 田雞好多 份量夠,配菜是青瓜條 ,薯仔,白蘿蔔,滾滾下入曬味 熱辣辣 田雞煮得剛剛好又入味 又鮮甜 放心食用加左個小食 夫妻肺片 牛肚好爽脆彈牙,豬脷好味,份量好足 "抵食呢幾日見有少少頭痛作感冒所以點左餐牌上寫住 醫頭痛 養顏 的魚頭疆湯,超級大份量的魚頭,奶白色的魚湯,仲有兩隻煎蛋,食完個身暖曬,仲發熱😂😂😂好似真係唔再頭痛咁 感冒都抑制住 好堅而且份量好多好足呀。。。本來想叫多個魚春煲都要忍口了。。。唔可以浪費食物留返個肚食甜品高力豆沙食完辣野配返個甜品墊後是少不了的十分滿足~~成餐飯食咁多先3百幾蚊。。。。真係好抵呀~~

川北涼粉 $38
價錢相宜又抵食,做開胃前菜好岩

之後叫左最愛麻辣田雞煲

加左個小食 夫妻肺片
牛肚好爽脆彈牙,豬脷好味,份量好足 "抵食

呢幾日見有少少頭痛作感冒

留返個肚食甜品
高力豆沙
食完辣野配返個甜品墊後是少不了的
十分滿足~~

成餐飯食咁多先3百幾蚊。。。。真係好抵呀~~

2019-04-16 66 瀏覽
上次同朋友仔打邊爐食到好好食嘅魚卜,跟住佢話小甜甜嘅魚春魚卜煲仲好食呀!我一向最鍾意食魚春架喇,咁啱今晚屋企冇飯食,一於同另一半去證實呢個傳說嘅真偽啦!油麻地站行3分鐘就到歐美廣場,滿江紅小甜甜喺UG。我地7pm前去到,入面已經有不小客人。雖然我們只得兩人,但卻霸佔了一張4人枱,很寬敞呢~薑蔥魚春拼魚卜一上枱已經香到不得了!薑蔥味好濃,魚春同魚卜都炆得好入味,用黎送飯一流。順帶一提,呢度嘅飯好大碗(食得太興奮唔記得影相)。另外,魚卜完全零腥味,因為廚師將魚卜切到勁細粒,完全被薑蔥汁攻陷。魚春就唔洗多講了,薑蔥炆魚春一向都係冇得輸。麻辣田雞煲因為我食辣唔太叻,所以嗌左小小辣。田雞都幾大隻,煮得好滑,麻香同辣香滲透肉嘅深層,連骨都”損”埋。除了田雞,煲內仲有青瓜,食食下濃味野可以清一清味蕾。小小辣啱啱好啱我餵口,一開始唔會太辣,之後愈煲愈辣,辣得好過癮!蒜茸炒萵荀絲蒜茸炒萵荀絲比我想像中濃味同大碟,我十分喜歡,因為清淡有益得黎又唔會冇味。整個小山丘的萵荀絲眨下眼就俾我地清唒。西瓜鮮奶西瓜鮮奶超級鮮甜,飲得出西瓜同牛奶都係好新鮮的!又解渴又解辣,正!高力豆沙高力豆沙十分有驚喜!蛋香十足,蛋白

薑蔥魚春拼魚卜

麻辣田雞煲

蒜茸炒萵荀絲

西瓜鮮奶

高力豆沙
高力豆沙十分有驚喜!蛋香十足,蛋白彈牙,甜度拿捏得啱啱好,最緊要係夠熱!

小甜甜除左食物有水準外,員工態度都十分友好。食完呢餐之後,我已經將佢列入左頭10大最喜愛餐廳之一,以後會經常光顧。
2019-04-15
  • 高力豆沙
  • 蒜茸炒萵荀絲
  • 薑蔥魚春拼魚卜
  • 麻辣田雞煲
2019-04-15 30 瀏覽
朋友是嚐辣之人,難得見面便應她所好來此進餐。店員招待非常熱情,就坐後先來碟餐前小吃。醃蘿蔔的味道十分出色,不但甜酸度足夠,而且更加了辣椒。前菜點了川北涼粉,紅油淋在涼粉中,又加了秘制辣椒醬,風味十足。主菜點了我最喜愛的辣子雞,滿滿的炒辣椒蓋在炸雞粒內,廚師把雞炸至脆透,連少量碎骨也能輕易咬碎。味道亦十分豐富, 除了辣椒外還加了大量的芝麻和辣椒味粉,昇華了整道菜式。友人則點了酸菜魚,泡椒與酸菜很配合。雜菇吸收了湯底的味道,魚片又保留了鮮甜的魚味。百般滋味的湯底用來配白飯最佳,整碗酸菜魚足夠三至四人分享。最後點了甜品作解辣之選。甜甜的椰奶混進紫糯米飯內,是整餐飯完美的句號。

2019-04-11 140 瀏覽
川菜我就食過好多次,不外乎是辣,麻辣。今日咁岩同媽咪行街,行到去一間川菜餐廳,個名都好得意,叫小甜甜😀入面坐位好闊落,坐得好舒服。一入到去就有人招待👍🏻👍🏻有睇過我食評既人都知,我好重視體驗。今時今日,無服務,你煮既野有幾好食都無用😂坐底左一陣,有店員過黎介紹食物,原來佢地餐廳好特別,所有食材,基本上都係自已自給自足,而且係有機嫁,好健康👍🏻👍🏻店員介紹佢地燉湯既水,係用山泉水,無咁多化學物,令湯更甜。魚都係自己既魚塘,叫萬綠湖,自己有機養出黎,好有心機,睇得出佢地對食物既專重,同好講究健康。香港人生活咁吾健康,我諗可以重食呢方面令自己健康啲👍🏻👍🏻經過店員介紹,我同媽媽點左兩個燉湯,沙參玉竹圓肉燉雞 同埋 菜干燉豬肺。重叫左店員推介既鮮茄野生魚窩 再加左個 四川香鹵雙拼。由於啲燉湯係即時燉既,需時大約半小時,而且係限量嫁,賣晒就無。第一個上既菜係蕃茄魚,一上枱,已經聞到好香,我同媽媽第一時間飲左一淡湯,除左有蕃茄味,重有魚味。啲魚舊舊都好大,不過有骨,但吾難吞啲骨出黎,因為條條骨都好大條,好多肉,魚肉好新鮮,可能真係有機飼養既關係,魚肉特別甜🥰🥰已經係叫小鍋,份量好大,兩個人一定食吾

入面坐位好闊落,坐得好舒服。一入到去就有人招待👍🏻👍🏻

重叫左店員推介既鮮茄野生魚窩 再加左個 四川香鹵雙拼。

鮮茄野生魚湯(不辣)

已經係叫小鍋,份量好大,兩個人一定食吾晒,所以可以多啲人一齊食。

第二個上既菜係鹵味,鹵味可能係跟四川制法,同平時食開廣東既鹵味 味道好吾同,啲個味道編濃,好適合配白飯或飲酒👍🏻👍🏻
四川香鹵雙拼  豆腐及 豬肚

食左一段時間,主角燉湯出場啦,兩個湯都好足料,無味精,好清甜。等咁耐都係值得,都市人平時菜少肉多,湯水又少,飲返啲咁足料既燉湯就岩晒。
山泉水燉湯
沙參玉竹圓肉燉雞湯
菜干燉豬肺湯

飲完咁正既湯,重可以食埋啲湯料,好好味。我個豬肺湯,啲豬肺燉到好淋,好易咬👍🏻

媽媽都話佢個沙參玉竹湯好潤,好滿意🥰吾記得講埋,啲湯係用泉水燉嫁,特別清甜👍🏻👍🏻

總括黎講,今餐飯有機食材新鮮,健康,店員服務不錯,有互動同推介食物,食得好開心。
分享多少少,佢地重有個自助區,啲有機菜係任食嫁,哈哈,抵到呢👍🏻👍🏻 如果大家都鍾意有機食材,想食得健康,價錢實惠,可以去呢間小甜甜試下😀

2019-04-11
鮮茄野生魚湯(不辣)
四川香鹵雙拼  豆腐及 豬肚
山泉水燉湯
沙參玉竹圓肉燉雞湯
菜干燉豬肺湯
2019-04-11 45 瀏覽
尋晚同朋友心絲絲想食辣,喺呢到搵到呢間餐廳。一入門口侍應就勁好招呼!餐廳內部都幾乾淨!帶我地埋位之後我地就開始落order喇。侍應姐姐好有心咁問我地食到幾辣,土豆絲都可以加辣嫁!我地嗌咗一份蒜泥白肉,一份土豆絲,歌樂山辣子雞同埋牛栢葉麻辣燙。侍應放低哂餐具之後,我地就洗下啲餐具啦。首先上菜既係蒜泥白肉。佢同平時我地食開米線鋪既白肉係唔同嫁!小甜甜既白肉肥瘦比例好啲,重點係啲蒜泥磨到好似豆腐咁滑!差啲就溶埋落啲辣油到,抵讚。之後上既土豆絲好爽口好開胃,解辣一流。到真正既辣上菜喇,其實個辣子雞唔算好辣,不過好惹味,食開停唔到!個牛栢葉就一個鍋咁上,一路滾住咁上。呢個就即使小辣都令到平時唔常食辣既我地,要嗌番野飲同白飯。最後就飽哂咁埋單走。
尋晚同朋友心絲絲想食辣,
喺呢到搵到呢間餐廳。
一入門口侍應就勁好招呼!
餐廳內部都幾乾淨!
帶我地埋位之後我地就開始落order喇。
侍應姐姐好有心咁問我地食到幾辣,
土豆絲都可以加辣嫁!

侍應放低哂餐具之後,我地就洗下啲餐具啦。
首先上菜既係蒜泥白肉。
佢同平時我地食開米線鋪既白肉係唔同嫁!
小甜甜既白肉肥瘦比例好啲,
重點係啲蒜泥磨到好似豆腐咁滑!
差啲就溶埋落啲辣油到,
抵讚。
之後上既土豆絲好爽口好開胃,
解辣一流。
到真正既辣上菜喇,
其實個辣子雞唔算好辣,
不過好惹味,
食開停唔到!
個牛栢葉就一個鍋咁上,
一路滾住咁上。
呢個就即使小辣都令到平時唔常食辣既我地,
要嗌番野飲同白飯。
最後就飽哂咁埋單走。
蒜泥白肉
牛栢葉麻辣燙