2019-05-27
又到Happy Friday!今日嚟到位於旺角既「满江紅小甜甜」。店家位置就腳,喺油麻地地鐡站行三四分鐘就到。好彩今日book咗位,唔喺既話有排等呀。未上菜之前,店家會先上一碟醃蘿蔔,好爽口。係OpenRice見到好多人點呢客原味焗蜆,我地都一於點咗一客。入面蜆既份量唔少,而且啲蜆仲好大粒吓,脹卜卜咁,望落都好吸引呀。啲蜆喺原汁原味,因為夠新鮮,所以唔洗調味都好夠味!我中意飲湯,所以見到燉湯,梗係要嗌返客。沙參燉雞,入口好清甜,而且入面仲好足料添!而呢煲川味日本蠔,啲蠔好肥肥,入口鮮味十足。而煲入面仲放咗薯仔條、青瓜條,呢兩種材料都好索味。薯仔同青瓜吸曬煲入面啲辣汁,中意食辣既人,一定覺得好過癮!見到餐牌呢款造型咁可愛既小豬奶皇包,忍唔住嗌返一客。上枱時連隻碟都係熱咖,可以好好咁保持食物既温度。奶皇包既Size比一般既細,我就好中意呢隻Size,因為食完都唔會都頂肚,份量啱啱好。小豬流沙奶皇中間係好正既流心狀態,討得我歡心呢!呢到仲有中式甜品供應,我見有兩三枱都食高力,我地都點咗一份。呢到高力有三隻口味,分別係豆沙、香蕉、奶皇。我地揀咗豆沙。一個豆沙,有三重口感,外層加上糖霜,中間係軟
好彩今日book咗位,唔喺既話有排等呀。
未上菜之前,店家會先上一碟醃蘿蔔,好爽口。
我地揀咗豆沙。一個豆沙,有三重口感,外層加上糖霜,中間係軟棉棉既蛋白,最入面係豆沙。高力既空氣感好強,所以食完都唔會好滯,作為飯後甜品啱啱好。