2019-04-09 50 瀏覽
還記得初次品嚐哩間小店都有十年前了,當時只有灣仔駱克道店。今晚朋友約去食旺角分店,鈎起我不少美食回憶。地方比舊舖闊落打頭陣醒胃前菜酸蘿蔔。最難得係價錢依舊經濟實惠。入去第一件事睇下餐牌有冇改動,真材實料 果然經得起時間洗禮,招牌菜大至上都還有,當然馬上落定煲仔魚春,本人自問食得下辣,但小辣就夠哂,會越煲越辣!哩張專登食到一半影,記住底層青瓜白蘿蔔同魚春一齊食好夾!花膠湯用足料,一湯夠哂二個人飲。蒜蓉萵筍絲清淡口味 ,啱哂我焗蜆夠鮮味,份量好多。]雜老味其貌不揚食落有驚喜]南瓜餅唔會太甜口感煙韌好食。]

地方比舊舖闊落

打頭陣醒胃前菜酸蘿蔔。
最難得係價錢依舊經濟實惠。

哩張專登食到一半影,記住底層
青瓜白蘿蔔同魚春一齊食好夾!

花膠湯用足料,一湯夠哂二個人飲。

蒜蓉萵筍絲清淡口味 ,啱哂我

焗蜆夠鮮味,份量好多。
雜老味其貌不揚食落有驚喜
]
南瓜餅唔會太甜口感煙韌好食。
2019-04-08
講到食辣,我堪稱專家,深圳果幾間正野,撒嬌、探魚、太二我全部都食過,香港餐廳嚟計有呢個level 既,其實唔多,滿江紅小甜甜算有得fight 下。主打當然有水煮牛,分量足夠四人,味道又夠麻又辣,唔係得個辣字👍🏻👍🏻👍🏻我覺得成晚最正就係原味焗蜆,夠入味,要同朋友仔搶食😆😆😆兩宗燉湯亦都係足曬材料,有d 后悔叫埋呢杯高過手掌嘅大凍檸茶,真係有啲太飽仲有其他小食不能盡錄,三個人埋單四舊幾水,折算返即係人仔三百尾,性價比同深圳真係差唔多!!!其實同深圳餐廳最大嘅分別係依度嘅餐牌選擇多好多,其實唔食辣嘅朋友都大把野揀,唔會企左喺度!

我覺得成晚最正就係原味焗蜆,夠入味,要同朋友仔搶食😆😆😆
登打士街都有幾多好嘢食之前已經嚟過歐美廣場食過幾次🙆🏻🙆🏻🙆🏻不過呢間滿江紅小甜甜就係第一次嚟食🤓入到去店員會問我哋飲咩茶之後就會送上一壺茶同埋醃蘿蔔☕茶位$8@醃蘿蔔酸酸地幾開胃見到menu有分打邊爐同埋小菜我哋今日就揀咗食小菜🍽呢間餐廳食物都有幾多選擇 有麻辣煲 小菜 甜品 涼菜 麻辣燙 燉湯 粉麵 小食等等😍😍😍😍嚟食川菜就梗係要食辣嘢啦🌶🐠試咗個烏江水庫野生魚 (桂花魚 小窩) $218我哋揀咗微辣上枱見到面頭咁多辣椒真係嚇親😆😆😆不過其實食落真係微辣😙😙唔會話好辣 麻辣味好香濃 魚肉份量好多大大嚿仲要好多都冇骨😎😎除咗魚之外仲有菇 豆芽 酸菜等等嘅配菜😄豉椒炒鵝腸 $82呢個炒鵝腸炒得好香口 辣辣地好惹味😋😋😋😋 送飯一流👍🏻👍🏻🍲原味焗蜆 $72呢個焗蜆72蚊真係好抵食份量好多🆙🆙仲要每粒都開曬有蜆肉 蜆肉幾鮮甜😋😋🍵花膠響螺燉雞 $82呢個燉湯真係好足料😍😍 好清甜飲落去好潤🤗🤗🤗 真係有花膠同埋響螺 我同朋友都爭住飲haha
登打士街都有幾多好嘢食

茶位$8@
醃蘿蔔酸酸地幾開胃

見到menu有分打邊爐同埋小菜我哋今日就揀咗食小菜🍽
嚟食川菜就梗係要食辣嘢啦🌶
烏江水庫野生魚 (桂花魚 小窩)
烏江水庫野生魚 (桂花魚 小窩)

🐠試咗個烏江水庫野生魚 (桂花魚 小窩) $218

份量好多🆙🆙仲要每粒都開曬有蜆肉 蜆肉幾鮮甜😋😋
花膠響螺燉雞

🍵花膠響螺燉雞 $82
2019-04-01 90 瀏覽
皮蛋除咗係我去到邊都必點嘅前菜之外,嚟到小甜甜絆住皮蛋嘅酸薑係十分有解辣嘅作用。皮蛋流心同無押味,加分。未到之前已經打嚟問清楚,今晚有冇魚春,魚卜同埋豬腦,因為冇其中一樣嘅話我都未必會去。其實已經叫小小辣,不過都好辣。如春都保持水準。但係魚卜就變晒, 一係好難咬,一係淋都唔使咬。豬腦依然係最好食,軟滑入晒味。仲要不得不提薦底嘅白蘿蔔條,青瓜條同薯仔條,吸晒啲湯汁之後真係無敵。試咗個泡椒雞雜,泡椒味麻麻哋,唔夠酸又唔知點咁,雞雜又乾爭爭。

皮蛋流心同無押味,加分。

2019-03-30 51 瀏覽
那天和友人嚐過這間川菜,其實水準一般。小館子,本應對它好有期望,但始終不夠四川家鄉風味。先說水煮魚,說是有機野生,我倒不信也,食落都是桂花魚一條,麻辣湯夠多,但魚肉很少,魚的肉質很爽,但不是十分鮮美,養魚貨色! 湯汁的香料不足,麻欠重,辣味又過濃,水煮湯汁真是一般。那小窩肥牛水煮,牛肉真是下等貨色,肥膏比肉還多,食落無牛味又有渣,真是肥肥牛一碟,分量又少,不吃也罷!還好小吃都可以,拍青爪好清爽,帶酸甜和少少辣味,清新可口。另外麻辣豬耳的豬耳好,爽韌,有D咬口,可是汁醬仍不夠麻香,是敗筆之處,整體而言一般水準。

2019-03-18 70 瀏覽
朋友好鍾意食麻辣,叫我陪佢嚟呢度食我哋三個人,叫咗寬粉、海蜇頭、水煮牛肉、田雞煲、雞翼尖、辣子雞、蜆、一個燉湯,再追加左兩份鴨血。冷盤來講覺得可以,冰鎮海蜇頭夠爽,夠凍,點醋好開胃。燉湯嗰晚得返一款,可能要早啲去先至有其他辣野都覺得都OK,當然係比較多油,但算正常,我哋將個鴨血加落去水煮牛肉煲嗰度,好滑,夠辣,超正!反而係個蜆同埋雞翼尖,個蜆好多沙,好似大陸東門街邊檔嗰啲咁;雞翼尖有啲柴皮感覺,我諗呢兩樣下次都唔使再嗌。不過總括來講,我覺得可以再嚟。
朋友好鍾意食麻辣,叫我陪佢嚟呢度食
冷盤來講覺得可以,冰鎮海蜇頭夠爽,夠凍,點醋好開胃。
燉湯嗰晚得返一款,可能要早啲去先至有

不過總括來講,我覺得可以再嚟。

• 麻辣燙
2019-03-09 111 瀏覽
不好吃 沒有川菜的味道除了炒土豆絲之外都不行蒜泥白肉的豉油吃了以後不舒服番茄湯水煮魚口感還行 味道不好吃紅油米皮就完全沒有味道 不知為何 辣味也沒有 鹹味也沒有. 第一次吃,暫時還沒試過這間餐廳其他菜式, 但吃過這次之後覺得應該不會再去吃了. 我覺得大家如果不為了品嘗川菜去吃就還可以, 如果對川菜抱有好吃的期望我想這間可能會令你失望.除此之外, 衛生和環境就都還不錯.位置也很方便 出了油麻地地鐵站走兩步就能找到. 然後一般不會有人等位,不需要預約,比較方便.
不好吃 沒有川菜的味道
除了炒土豆絲之外都不行

蒜泥白肉的豉油吃了以後不舒服
番茄湯水煮魚口感還行 味道不好吃

紅油米皮就完全沒有味道 不知為何 辣味也沒有 鹹味也沒有.

除此之外, 衛生和環境就都還不錯.
2019-02-13 328 瀏覽
今晚突然好想食水煮魚,男朋友就提議去食小甜甜,我地未夠7點就去到,所以唔洗等位。水煮桂花魚水煮魚揀了中辣(利申我們都算食得辣,中辣都算幾辣架啦),魚肉質感好嫩滑!以$218來講,魚件數量唔係話好多,但都算對得起價錢。麻辣田雞煲我地都有段時間冇去食過小甜甜,最掛住就係佢地個麻辣魚春煲,可惜點餐果時職員話今日sold out!好在我同男朋友都中意食田雞,所以就轉戰try try個麻辣田雞煲!一樣係點左中辣,個麻辣汁真係不得了,入口真係好麻,辣得好惹味,d配菜都索哂個汁好正!煲裡有好多田雞脾,啖啖肉得泥又好嫩,只係$82好抵食!不過順帶一提,因為個煲係keep住用明火煮緊,所以個汁係會愈煮愈辣!同時田雞煮得耐,都會令肉質變鞋。辣子土豆絲可能水煮魚同田雞煲比較濃味,土豆絲食落味道就顯得比較淡,不過口感偏爽。
今晚突然好想食水煮魚,男朋友就提議去食小甜甜
,我地未夠7點就去到,所以唔洗等位。

水煮桂花魚
!以$218來講,魚件數量唔係話好多,但都算對得起價錢。

麻辣田雞煲

!煲裡有好多田雞脾,啖啖肉得泥又好嫩

辣子土豆絲
辣子土豆絲
2019-02-09
麻辣田雞煲
呢間野食過兩次, 第一次叫焗蜆入面全部都係沙, 唔係少少沙, 而係食咗幾隻入邊有一半都係沙見到錫紙裏面都有好多沙同倒汗水混合出嚟嘅泥漿! 真係頂唔順要cancel. 叫咗個蒜蓉炒萵筍絲唔錯! 仲有個麻辣魚春煲都好食! 第二次訂位去到叫咗薑蔥魚春煲, 蒜蓉炒萵筍絲, 同埋麻辣雞紅蘿蔔。個筍絲無味完全失水準, 個雞紅蘿蔔一啲都唔熱食到成口辣油想食多舊都啃唔落, 係得個魚春煲好食! 我係事先電話訂位, 去到佢俾張大枱我地。食到大半無端端要求我地轉枱因為佢哋出面有walk in 要大枱。如果order咗未出餐要轉枱我都OK! 但係人哋已經坐落食緊嘢嘅時候要我轉枱尤其是我入去之前已經打電話訂咗枱佢哋自己唔留一張細枱俾我, 食食吓飯要人轉枱真係覺得好騷擾
2019-02-08 113 瀏覽
依間放題早場,7點半前埋單,200蚊有找,仲要冇加一,個雞煲仲可以揀多麻中麻少麻,辣都有分大中少辣,我本人就鍾意多麻少辣,食完個雞煲就加湯打便爐 雖然要7點半前埋單,但上菜sppeed都快,種類正常,佢d熱食唔求其,都有質素 ,地方都ok,唔會迫,三五知己聚腳好去處
2019-01-28 147 瀏覽
早幾年來吃還不錯.......現在退步了.......不用等位........立即便入座了......川北涼粉.......辣度適中......開胃的..... 口水雞....賣相不錯....雞也還好....但不入味....感到醬料和雞是分開的.....水煮牛....有薯粉在內的...牛肉很多...👍🏻👍🏻👍🏻剁椒魚頭.....一樣不入味喔.....魚質還好....有待改善一下.......

川北涼粉.......辣度適中......開胃的.....

水煮牛....有薯粉在內的...牛肉很多...👍🏻👍🏻👍🏻
2019-01-15 199 瀏覽
唔知幾時開始,我就好鐘意食辣嘢!不過食辣嘢都需要腳,而我身邊大部份飯腳都唔食得辣。唉~雖然今晚揀咗去呢間小甜甜食川菜,但點嘅餸都唔屬於辣!原本想去樓下果間,但點知夜晚9點半都排曬長龍,唯有上多一層睇下!唔係話佢冇人等位,只係少dd人,等得快d,大約15分鐘就有位。餐前小食:醃蘿蔔酸酸辣辣,味道都係正常嘅~口水雞(少辣)雞又係我常常叫嘅餸,但佢唔夠滑又唔夠入味,麻麻地~蒜泥白肉(少辣)老實講,佢收得呢個價,d肉同蒜泥仲少過譚仔三哥囉!涼拌萵筍(走辣)食飯嘅宗旨係每餐要有蔬菜,萵筍係我最愛嘅菜之一,口感爽脆,味道清甜。原味焗蜆只簡單用少少蒜,鹽同青椒去焗,食到蜆嘅鮮甜,蜆尚算新鮮略嫌有沙。

餐前小食:醃蘿蔔
酸酸辣辣,味道都係正常嘅~

口水雞(少辣)
雞又係我常常叫嘅餸,但佢唔夠滑又唔夠入味,麻麻地~

蒜泥白肉(少辣)
老實講,佢收得呢個價,d肉同蒜泥仲少過譚仔三哥囉!

涼拌萵筍(走辣)

原味焗蜆
2018-05-21
我同好多朋友都中意食重口味嘢次次岀旺角唔想諗食乜 唔想等位又想坐得舒服一定會嚟食小甜甜2個女仔 叫3個送 飽到飛天我地必點酸菜魚 記得叫桂花魚 貴少少但無骨,啖啖肉!酸辣程度適中,魚肉入味嫩滑真係好上癮!另外必點係錫紙焗蜆超大盤 焗住啲鮮味 非常入味粒粒蜆都好厚肉 正!食濃味嘢點都要叫菜平衡下清炒萵筍絲 好爽口 我好中意食嫌太清可以叫蒜蓉萵筍絲 惹味啲!下次一定會再嚟食,試下其他菜式再分享!(聽講灣仔嗰間仲正 搵日朝聖)
我同好多朋友都中意食重口味嘢
次次岀旺角唔想諗食乜 唔想等位
又想坐得舒服
一定會嚟食小甜甜

2個女仔 叫3個送 飽到飛天
我地必點酸菜魚 記得叫桂花魚 貴少少
但無骨,啖啖肉!
酸辣程度適中,魚肉入味嫩滑
真係好上癮!

另外必點係錫紙焗蜆
超大盤 焗住啲鮮味 非常入味
粒粒蜆都好厚肉 正!

食濃味嘢點都要叫菜平衡下
清炒萵筍絲 好爽口 我好中意食
嫌太清可以叫蒜蓉萵筍絲
惹味啲!

下次一定會再嚟食,試下其他菜式再分享!
(聽講灣仔嗰間仲正 搵日朝聖)
2018-12-18
  • 原味焗蜆
  • 酸菜魚
2018-12-13 234 瀏覽
放工同朋友去左歐美廣場既小甜甜食久違既川菜 🤤 去到餐廳得一 兩枱客人我地點左五樣餸 全部辣度都係中辣魚春魚卜煲 同之前一樣keep倒水準 而且中辣更加吸味👍🏻👍🏻之後叫左炸饅頭 饅頭要熱食 放一陣凍左就無甘好味 另外叫左個毛血旺 聽個名真係吾知咩黎而且仲好似好血腥甘 入面有d牛柏葉 火腿 但機本上成個底都係芽菜 個人覺得吾係甘扺食 我地仲叫左口水雞 同埋上湯時菜 味道都係一般般另外叫左杯菠蘿藍精靈🧞‍♂️其實係菠蘿椰子奶 今次飲味道都有d淡
放工同朋友去左歐美廣場既小甜甜食
久違既川菜 🤤 去到餐廳得一 兩枱客人
我地點左五樣餸 全部辣度都係中辣
我地仲叫左口水雞 同埋上湯時菜 味道都係一般般
2018-12-13 177 瀏覽
天氣開始凍啦 心血來潮想食辣嘢,朋友介紹川上皇,不過滿曬座,所以嚟咗樓下呢間小甜甜。 平時食開灣仔嘅小甜甜,今次,第一次食旺角呢間分店 。 呢度嘅魚比較多骨,不過都算入味。夠辣!! 干扁四季豆炒得比較好,好香口送飯一流!唔錯

2018-12-12
午餐