2021-06-21 43 瀏覽
知道銅鑼灣新開左間滷水專門店,一於約埋老友記去食滷友記🤤相信大家都知滷水汁係經過多種材料熬製而成,越熬越滷越入味😂香濃又唔會過鹹,食完喝完都唔會口渴👍🏻🤔銅鑼灣地段黎講,定價親民不得止,亦無加一服務費!職員有禮又helpful 😚 性價比幾高喎😆😆大家行過路過都唔好錯過丫~▪️▫️牛筋腩麻辣撈麵 $57▫️▪️餐牌見到已經心心眼😍滷水湯熱辣辣係另上,麵底下已經有麻辣汁,撈勻大量芽菜及蔥粒就食得😌 呢個撈麵唔會太辣,我唔嚐辣都接受到,反而會想一啖接一啖😳食多幾啖就會感覺到有啲麻,愈食愈惹味愈食愈滋味😚牛筋腩份量好多,而且好稔好好味!▪️▫️滷友三寶麵 $57▫️▪️湯底四選一緊係揀滷水湯😆顏色好深但唔會太鹹。再揀埋手造爽脆米粉,食落有啲似新竹米粉幾好口感,索汁得黎唔會咁快變稔👍🏻三寶有金錢𦟌、金錢肚、牛筋,全部又稔又入味😍特別係牛肚!真係怕韌會難咬所以係出邊好少食,但餐廳處理得好好😆值得一讚!而且份量都好足,唔錯喎😚😚▪️▫️滷水豆腐 $27▫️▪️😆豆腐索晒啲滷水汁,相當入味,面頭仲有啲芝麻粒,食落又香又嫩👍🏻
知道銅鑼灣新開左間滷水專門店,一於約埋老友記去食滷友記🤤

▪️▫️牛筋腩麻辣撈麵 $57▫️▪️

▪️▫️滷友三寶麵 $57▫️▪️

▪️▫️滷水豆腐 $27▫️▪️

$70.5 (午餐)
  • 牛筋腩麻辣撈麵
  • 滷友三寶麵
2021-06-21 45 瀏覽
甚少出銅鑼灣,今日去銅鑼灣探朋友順便行街之後就決定喺呢度食lunch 今日去食左間叫滷友記既餐廳,餐廳嘅裝修簡單不過好舒服,坐位都好座,所以值得推介俾大家👍🏽👍🏽Order :招牌大滷麵 $54 湯底有四個可以俾大家揀,我哋揀咗酸辣湯,個湯好正,得知原來係用好多雞湯同埋藥材好煲出黎,難怪甘好味,另外面底都可以揀,麵嘅軟硬度適中,最緊要係啲配料都好足夠,大大碗食到飽自選三餸麵$52 (蕃茄湯底,豬大腸雞翼同手打墨丸)呢個嘅蕃茄湯底真係冇得輸,完全唔會好水,我念真係用左好多番茄去整個湯,因為本身個湯底完全唔會好水,番茄味勁足呀,連個湯都飲埋🤣飲品:薏米水👍🏽👍🏽同埋熱檸檬水仲有要讚揚嘅就係呢度嘅服務真係一流👍🏽👍🏽👍🏽

Order :
招牌大滷麵 $54

自選三餸麵$52
(蕃茄湯底,豬大腸雞翼同手打墨丸)

飲品:
薏米水👍🏽👍🏽同埋熱檸檬水

仲有要讚揚嘅就係呢度嘅服務真係一流👍🏽👍🏽👍🏽

2021-06-20 1172 瀏覽
銅鑼灣平價高質小店😋呢間小店喺荃灣都有返咁上下知名度知道佢銅鑼灣開新店就即刻沖去食🤤店名叫滷友記 顯而易見就係食滷水嘢食完佢碗面之後真係覺得滷味超好食強烈要求要出滷水拼盤🥲.🎈牛筋腩麻辣撈面 ($57)呢款撈麵可以選擇米粉 幼麵 粗麵 同撈面賣相好好 一碗簡單既撈麵都搵木盤去裝😋仲會另上一碗滷水汁 已經感覺到出品有誠意茶記價錢 超優質出品🤤🤤🤤👉牛筋腩 超級軟淋入味💯 牛肉既部分唔會太柴 而牛筋就剛好煮到入口即溶 直頭想單點多一份 之後發現Menu冇🥲🥲👉滷水汁幾有層次👍 食到花椒八角味 由於係台式既關係 味道就係偏甜既👉手造爽脆米粉米粉係手工做 型狀彎彎曲曲咁 而且米粉較幼身 超級掛汁👉麻辣汁一上碟就已經聞到好香嘅麻辣味唔會太辣但麻味十足 一流食路流口水🤤.🎈滷水豆腐 ($27)比起一般嘅港式豆腐硬身少少密度高啲更加容易入味 滷水汁有好重嘅八角味 加埋少少芝麻非常之香口 而且仲有十舊八舊性價比非常高🤤👍.🎈芝麻雞絲粉皮 ($47)雞絲粉皮可以選擇麻辣汁或者芝麻汁😋由於麵已經選擇左麻辣汁 粉皮就試吓芝麻汁首先份量已經非常有誠意 大大份幾乎有一個麵咁多👍超多芝麻同花生碎 增加左成個粉皮嘅
銅鑼灣平價高質小店😋

呢間小店喺荃灣都有返咁上下知名度
知道佢銅鑼灣開新店就即刻沖去食🤤
店名叫滷友記 顯而易見就係食滷水嘢
食完佢碗面之後真係覺得滷味超好食
強烈要求要出滷水拼盤🥲
牛筋腩麻辣撈面

🎈牛筋腩麻辣撈面 ($57)
呢款撈麵可以選擇米粉 幼麵 粗麵 同撈面

👉麻辣汁
一上碟就已經聞到好香嘅麻辣味
唔會太辣但麻味十足 一流食路流口水🤤
滷水豆腐

🎈滷水豆腐 ($27)
比起一般嘅港式豆腐硬身少少
密度高啲更加容易入味 滷水汁有好重嘅八角味
加埋少少芝麻非常之香口 而且仲有十舊八舊
性價比非常高🤤👍
芝麻雞絲粉皮

🎈芝麻雞絲粉皮 ($47)
雞絲粉皮可以選擇麻辣汁或者芝麻汁😋
由於麵已經選擇左麻辣汁 粉皮就試吓芝麻汁
首先份量已經非常有誠意 大大份幾乎有一個麵咁多👍
超多芝麻同花生碎 增加左成個粉皮嘅層次感
粉皮本來就係冇乜味嘅 所以醬汁尤其重要
呢個麻醬份量好多 唔會食食吓唔夠醬🤤
麻醬味道係偏酸嘅 係一個幾開胃嘅冷盤
🎈蘋果雪梨雪耳汁 ($24; 跟餐+$12)
見到佢Menu話係自家製產品就好想試吓
果然係有驚喜嘅💯👏
杯入邊有好多果肉 一路飲一路會食到啲蘋果雪梨雪耳肉
感覺係好清爽好啱夏天飲🌞
🎈凍奶茶 ($22)
本來係因為口渴所以最後散叫加多咗杯嘢飲
衰鬼又幾好飲喎😂😂😂
茶底有茶味亦都飲到有奶香 比起好多茶餐廳都好飲

🎈總括而言
銅鑼灣如果想平平哋食個飯呢度真係一個好選擇
食過每樣嘢都好高質 係用心出品嘅小店
趁而家新開仲未係好多人就好快啲去食🥲
目測會火 🔥
(重要嘢講多次 強烈要求推出滷水拼盤太好食了)
滷水豆腐
芝麻雞絲粉皮
  • 蘋果雪梨雪耳汁
  • 凍奶茶
2021-06-19 532 瀏覽
今日午餐同朋友嚟咗試業中嘅滷友記,佢哋主打滷水車仔麵,佢哋除咗滷水湯底仲有其他湯底譬如麻辣湯底蕃茄湯底等等。至於車仔麵餸佢哋都有好多選擇,都係有一啲set好咗嘅餐俾你揀,就好似我今次嗌嘅招牌大滷麵咁樣,只要自己揀湯底同埋面底就可以。朋友就叫咗一個牛筋腩麻辣撈麵😋我哋再加咗個酥炸雞扒同埋跟餐要杯檸檬薏米水👍🏻👍🏻招牌大滷麵 $54包左金錢𦟌、陳皮魚蛋、豆腐、蘿蔔,我自己食車仔麵就最鍾意食蘿蔔,而且見佢出名係滷水湯底所以覺得加埋金錢展同埋豆腐都幾好味😋而且佢一個餐咁樣叫又多餸又抵食😚如果想自己揀餸佢都有好多選擇㗎!咁我就揀咗滷水湯底配手做爽脆米粉,個米粉好入味,而且真係好爽脆好有咬口,就算擺左一陣都唔會朔晒啲湯變到好林。佢哋嘅金錢展都好入味朔左啲滷水汁😙滷水豆腐都梗係好味,陳皮魚蛋就比到surprise,非常有咬口彈牙,魚蛋係細細粒嘅加上佢係陳皮醃過有淡淡陳皮味。牛筋腩麻辣撈麵 $57朋友叫嘅牛筋腩麻辣撈麵,佢都可以俾你自己揀面底,朋友就揀咗撈粗麵,我都覺得撈麵要食粗麵先夠開心😃佢嘅滷水汁係另外想嘅你鍾意加幾多就自己加落去!佢牛筋腩嘅份量都多,而且咬落去好有骨膠原🤤我都忍唔住食咗兩舊🤫佢麻

招牌大滷麵 $54

牛筋腩麻辣撈麵 $57
佢牛筋腩嘅份量都多,而且咬落去好有骨膠原🤤我都忍唔住食咗兩舊🤫佢麻辣撈麵食完之後會比較麻,如果覺得唔夠辣佢哋枱面都仲有兩款辣椒醬俾你選擇,
一隻就係普通辣椒油一隻就係蒜蓉辣椒🌶️我自己就鍾意食蒜蓉嗰隻多啲,有少少酸酸甜甜但係食落都辣的,幾開胃下!

炸雞扒 $28
我哋見到佢小息主要有滷水同埋酥炸,見我哋嗌左兩個滷水面所以就試吓佢嘅酥炸雞扒,佢嘅酥炸雞扒外貌都非常吸引揸得非常香脆,係金黃色嘅脆皮底下雞扒肉質都依然嫩滑,好鍾意食,放耐左冇咁脆我就點少少滷水汁食都幾好味😋

鮮檸檬薏米水 $12 (跟餐價)
檸檬薏米水都非常有誠意,有半杯都係薏米,如果鍾意飲檸檬薏米水嘅朋友就非常推介要叫杯嘢飲!

食過之後覺得係滷水車仔麵都幾好食,想遲啲都再試吓其他餸,之後發現原來荃灣都有分店,如果想試嘅朋友又唔係港島附近都可以去荃灣試吓😚
  • 招牌大滷麵
2021-06-16 84 瀏覽
新分店位於港島雖然座位唔算多 但款式選擇一啲都唔少😆😆除左滷水小食 餐廳都有賣飯麵同炸物 仲有自家製飲品-📌滷友三寶麵(滷水湯底)$57作為餐牌上推介菜式無令我失望 分量多👍🏻餸嘅分例👍🏻一個餐又食到金錢展 牛筋 同埋金錢肚好滿足😌😌 餸菜都滷得幾入味 滷水湯底帶有一點藥材味 有別於平時食到嘅味道 以旺區地段食到分量十足嘅午餐算幾抵📌台式酥炸雞扒飯(自家製瑞士汁)$54唔好睇好似頹飯🤣食物同味道高級好多🤣🤣雞扒炸得超酥脆 啖啖肉 自家製瑞士汁味道偏甜 會係大人細路都中意嘅味道📌蘋果雪梨雪耳 跟餐加$12📌檸檬薏米水 跟餐加$12兩款飲品都味道清甜 杯底既材料可以見到小店用料十足
新分店位於港島
📌蘋果雪梨雪耳 跟餐加$12
📌檸檬薏米水 跟餐加$12
兩款飲品都味道清甜 杯底既材料可以見到小店用料十足
台式酥炸雞扒飯
滷友三寶麵(滷水湯底)
(左)蘋果雪梨雪耳 (右)檸檬薏米水
【滷友記】呢間專食滷水粉麵鋪頭响荃灣係一間人氣高企小店,想食好多次但都因為少去個邊而無機會食。好消息係佢哋終於開分店嚟到銅鑼灣啦!招牌大滷麵/ 配滷水湯底/ 上海幼麵 $54大滷麵有金錢𦟌,牛筋,同金錢肚;配埋個香濃甜滷水湯底非常唔錯。滷水膽其實要整得好的確費時,除咗要掌握材料份量仲要响煮嘅時候不段試味,而呢到嘅金錢𦟌,牛筋,同金錢肚都好入味。想再將個麵提升多一個味道層次就要加埋佢哋自家製嘅蒜辣醬同麻辣油!勁香勁好味!滷水金錢𦟌/ 配蕃茄湯底/ 手造爽脆米粉 $61 跟餐凍檸檬+$6另一款蕃茄湯底掛晒米粉好滿足!而且金錢𦟌炆得又淋又入味,米粉同平時食嘅唔同,有好似意大利餐廳講意粉al dente口感!呢$61超值!生炸大雞脾$34呢到嘅生炸大雞脾係我marked咗必試產品之一,即叫即炸熱辣辣之外個皮仲炸到脆卜卜。而且炸咗咁耐,但入面一樣好JUICY! 襯而家仲未係太多人知呢間人氣小店就快啲幫襯,直覺覺得呢到好快會成為銅鑼灣嘅排隊店之一。

招牌大滷麵/ 配滷水湯底/ 上海幼麵 $54

生炸大雞脾$34

星期五放工約下朋友係附近食飯,迎接下長假期既到來🤪原來加連山道開左間主打滷水車仔麵既餐廳,定位特別適合小資人士,所以一於試下!✨滷友三寶麵($57)三寶麵有牛筋、金錢𦟌、金錢肚🐮滷得入味,牛筋似啫喱,滿滿的骨膠原😍三塊牛𦟌夠厚身,連筋位部位煮得好淋。金錢肚有咬口但唔會韌到似嚼香口膠咁🤓粗麵有啲似上海麵,索曬濃淡得宜既湯汁😋✨自選拼麵($52)簡左豬大腸、雞翼、墨魚丸。入味唔再話下,墨魚丸冇粉味,豬大腸一啲肥膏都冇,我反而想佢肥番啲,咁先可以食到佢嘅豬味😹麵份量麵幾多,岩曬大胃王🤪🤪🌶店家仲有2款麻辣醬同蒜辣醬比大家伴麵食🌶🌶🌶,麻辣醬花椒味重,蒜辣甜酸味重,十分開胃😺如果可以我都想買返甖返屋企撈麵食😂✨雞絲粉皮($47)醬汁有麻辣醬同芝麻醬簡,選擇左後者。雞絲唔鞋,面頭有蔥粒同花生點綴,芝麻醬唔算好香芝麻花生味,整體黎講都算唔錯🙌🏻粉皮係寛粉,晶盈滑溜,口感偏爽身,個人比較喜歡呢隻粉😜不過要夾起佢都幾需要技巧,一唔小心會彈到周圍都係😂

✨滷友三寶麵($57)

✨自選拼麵($52)

✨雞絲粉皮($47)
2021-06-11
2021-06-13 42 瀏覽
今日一早要去上堂去上堂之前當然要去食早餐先啦!沿途見到呢間「滷友記」裝修幾新幾靚,目前仲係試業階段,一於就去試下先🔸香煎豬扒煎蛋 配 蕃茄濃湯出前一丁($39)豬扒厚切香煎,調味唔錯。煎蛋幾出色,燶邊太陽蛋,蛋白香脆、蛋黃流心。蕃茄濃湯味道出色,質感濃稠,酸甜適中。🔸香煎豬扒煎蛋 配 蕃茄濃湯自家米粉($39)套餐原本配左出前一丁,但除左出前一到之外,仲可以選配自家米粉,或者上海麵。我就揀左自家米粉,口感同港式米粉唔同,偏向似新竹米粉,口感會比較順滑,同蕃茄湯都非常夾。🔸凍奶茶(+$3)茶味同奶香平衡,口感順滑。
今日一早要去上堂
去上堂之前
當然要去食早餐先啦!

沿途見到呢間「滷友記」
裝修幾新幾靚,目前仲係試業階段,一於就去試下先

🔸香煎豬扒煎蛋 配 蕃茄濃湯出前一丁($39)
蕃茄濃湯味道出色,質感濃稠,酸甜適中。

🔸香煎豬扒煎蛋 配 蕃茄濃湯自家米粉($39)

🔸凍奶茶(+$3)
茶味同奶香平衡,口感順滑。

2021-06-12 47 瀏覽
又發現銅鑼灣開咗新餐廳,之前喺荃灣都食過呢間,估唔到會係銅鑼灣開分店,位置近加路連山道,尚算方便。餐廳主打滷水食物,餐牌上仲有鹽酥雞,糖心蛋肉燥飯等台式食物,今次先試主打滷水食物先!滷水雞翼 滷水雞髀 都伴隨住勁多滷水汁,熱辣辣送上,一上枱已經勁香聞到不同於港式滷水,再淺嚐一啖加左不同香料花椒八角,滷得入味之餘肉質仍然嫩滑!滷水豬腸麻辣撈粗初初以為撈粗係牛丸撈粗果種粗麵,黎到又有啲偏拉麵/上海粗炒果種質地,再加上麻辣汁又係層次豐富,辣得過癮。凍檸茶好少會講飲品,因為通常麵冇乜特別🤣 呢杯好似+$6 但茶底有驚喜!!!完全唔似一間台式餐廳既出品!—————————————————滷友記 (銅鑼灣)銅鑼灣加路連山道5號地舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #

滷水豬腸麻辣撈粗

—————————————————
滷友記 (銅鑼灣)

銅鑼灣加路連山道5號地舖
—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday #hkig #hkiger #食好西 #相機食先 #銅鑼灣美食
___
#eathkgirls
#食港女
2021-06-07
5 分鐘 (堂食)
2021-06-11 426 瀏覽
#銅鑼灣見到呢間新開嘅滷味,店面店內都唔錯,非常企理,同平時嘅滷味店唔同~第一次嚟港島區食滷味,都有啲期待。第一次食嘅我表示睇餐牌有好多疑問,又唔知招牌大滷麵有咩餸,又唔知三寶麵有啲咩餸😆兩個都要問店員,如果餐牌寫埋就好了😛------------------------滷友三寶麵 $57滷友三寶有金錢肚、滷牛𦟌同牛筋,我個人覺得都ok,值得一讚係金錢肚切成幼條,好易咬唔會好好韌,牛筋同牛𦟌都好入味,叫咗清爽米粉都有驚喜,平時食米粉好易覺得好乾身,或者煮得唔夠好硬,呢種粉爽口之餘都索到湯味😛唔會覺得成啖粉乾噌噌👯‍♀️------------------------五拼麵 $62(陳皮魚蛋、豆腐、豬肚、雞翼、金錢肚)好貪心叫咗個五拼麵,上海幼麵軟硬度預得幾好,特別有深印象係個陳皮魚蛋估唔到幾好食﹗好香陳皮味但唔會苦,陳皮同魚蛋超夾,食咗人哋幾粒🤣雞翼啲肉就偏實正,如果滷得淋啲會再開心啲~------------------------雞絲粉皮 $42味道正正常常,雞肉偏實,份量幾多,但可以改善係個碟如果係大啲就好😂😂😂因為我哋夾到有少少狼狽因為都裝好滿,碟啱啱好,但涼皮又滑嘟嘟咁,係咁跌
#銅鑼灣

滷友三寶麵 $57
招牌滷水三寶
金錢肚
牛𦟌

五拼麵 $62
五寶麵

(陳皮魚蛋、豆腐、豬肚、雞翼、金錢肚)
雞絲粉皮 $42
麻醬雞絲粉皮

雞絲粉皮

因為都裝好滿,碟啱啱好,但涼皮又滑嘟嘟咁,係咁跌落枱🥲如果呢個設計可以換大少少嘅碟就好好了🤣
推薦:🌕🌕🌕🌖🌑
麻醬雞絲粉皮
雞絲粉皮
柚子蜜
2021-06-10 46 瀏覽
<行下行下又見你·滷友記>_銅鑼灣滷友記:自選拼麵(蘿蔔、豬大腸、豆腐、米粉)$52、蕃茄肉燥湯飯$49、酥炸雞扒$28、熱陳皮冰糖檸檬$12、凍檸茶$6_加路連山道一直以來都係小店林立嘅地方,今個周未黎返個CWB 覓食之旅😛,黎到由荃灣開到去另一個灣嘅滷友記,支持一下小店☺️_自選拼麵(蘿蔔、豬大腸、豆腐、米粉):今次都係食蕃茄湯底,夏天食蕃茄湯底好解暑☺️酸酸甜甜咁,而且米粉依舊掛湯,餸方面最愛就係豆腐同豬大腸👍🏻滷水味十足,麵量絕對夠一個男人食飽飽🤓_蕃茄肉燥湯飯 : 份量勁大碗😁,可以啖啖蕃茄肉燥,蕃茄味香濃,有D肉燥咬下配埋感覺不錯,飯亦唔會太爛😌_酥炸雞扒: 從雞扒顏色睇,D炸油好新,雞扒肉質ok 冇雪味,如果有返D椒鹽吊下味就prefect 😗_熱陳皮冰糖檸檬 :佔你唔到,夏天出汗太多,日日都夏日炎炎,飲依個有消暑感覺喎,好解渴,可以令喉嚨仔舒服D 👍🏻👌🏻_🎈Rating : 7.5/10
<行下行下又見你·滷友記>
🎈Rating : 7.5/10
2021-06-10 67 瀏覽
去實習開幕禮當日,一個人經過銅鑼灣,揾到一間好早開門嘅新餐廳,11:30左右開始食午餐。 睇到餐牌有好多款滷水都想試下,於是一個人叫咗咁多嘢食。🤣🐮滷水金錢𦟌幼麵 $61係呢一餐最滿意嘅地方,亦係店舖推介。金錢𦟌係限量供應,因為呢個部位係牛腱肉嘅其中兩塊,每頭牛身上只有兩小條,物以罕為貴。 不過,都幾足料, 總共有四塊,厚度約1-2cm咁厚。幼麵同生菜份量亦唔少,幾吸收甘香滷水嘅湯底。 麵身可以做上海幼麵/ 粗麵/ 手造爽脆米粉,而湯底亦可以選滷水/麻辣/蕃茄/酸辣,不過餐廳最出名係滷水,緊係叫滷水湯,好在唔會太鹹。 🐔鹵水雙拼雞腎雞翼 $43滷水雞翼同雞腎幾入味,帶點香麻油味。雞腎口感偏硬身,唔似街頭滷味店嗰款咁爽口。雞翼有2 隻,只有其中一隻係完全挑好哂雞毛,有一隻係略帶少少毛,不過咬去嗰部分,雞翼整體都可以接受。 🍎🍐蘋果雪梨雪耳 $12尚算足料,偶爾食到雪耳。宜家冰糖味比較重,可以再加多啲蘋果同雪梨嘅果肉,會更加帶出天然鮮甜味。 🍢椒鹽炸墨丸 $24椒鹽唔會太鹹,價錢都合理。不過,選用嘅墨丸再彈牙,入面再有咬口,會更加吸引。🇭🇰銅鑼灣加路連山道5號地舖港鐵銅鑼灣站 F1 出口,

🐮滷水金錢𦟌幼麵 $61

🐔鹵水雙拼雞腎雞翼 $43

🍎🍐蘋果雪梨雪耳 $12

🍢椒鹽炸墨丸 $24

🇭🇰銅鑼灣加路連山道5號地舖
港鐵銅鑼灣站 F1 出口, 步行約5分鐘
星期一至日09:00 - 21:00
#跟住我食唔中伏.之前響荃灣番工已經食過覺得好正今日去銅鑼灣見到原來開多咗間分店😍#好食 梗係即刻入去捧場🤩✨今次仲帶埋寶寶.[招牌金錢展麵]呢個真係 #必食 滷水金錢展整得好食真係唔易!因為牛展有陣so味,而且好多餐廳都會比較韌但呢度一定唔會!咬落去唔會有筋痴住啲牙 #好香個湯底又係要狂飲🙈好好味!.[滷友三寶麵]牛筋牛肚都一樣勁香勁軟冧🤤一啲痴牙都無#我無食過咁軟冧特別係牛肚,真係好好食😆諗起都想再食滷水汁湯好香濃,唔重花椒八角味,米粉好夾啖啖都有勁多湯✨.佢仲有啲自家製醬料,超欣賞個[蒜辣醬]🙈重蒜得來又夠辣,[麻辣醬]重麻,都勁岩我口味💯.以後去銅鑼灣又多個選擇💕....#ca師奶餐廳_銅鑼灣
#跟住我食唔中伏
之前響荃灣番工已經食過覺得好正
今日去銅鑼灣見到原來開多咗間分店😍
#好食 梗係即刻入去捧場🤩✨今次仲帶埋寶寶
[招牌金錢展麵]
呢個真係 #必食 滷水金錢展整得好食真係唔易!
因為牛展有陣so味,而且好多餐廳都會比較韌
但呢度一定唔會!咬落去唔會有筋痴住啲牙 #好香
個湯底又係要狂飲🙈好好味!
[滷友三寶麵]
牛筋牛肚都一樣勁香勁軟冧🤤一啲痴牙都無
#我無食過咁軟冧
特別係牛肚,真係好好食😆諗起都想再食
滷水汁湯好香濃,唔重花椒八角味,米粉好夾啖啖都有勁多湯✨
佢仲有啲自家製醬料,超欣賞個[蒜辣醬]🙈
重蒜得來又夠辣,[麻辣醬]重麻,都勁岩我口味💯
以後去銅鑼灣又多個選擇💕
#ca師奶餐廳_銅鑼灣
💖今日去銅鑼灣,見到開咗間新店,裝修幾靚好乾淨,決定去試吓🥰1⃣️招牌薄煎牛柳配沙嗲湯出前一丁🍜 $39💖佢哋上菜都會係喺個木盤上面,有種Cafe嘅感覺😂牛柳🐂煎得香脆,浸入湯之後加咗啲沙嗲香。都有成三塊,早餐黎講份量夠晒。出前一丁🍜可以轉米粉、上海粗/幼麵,見到好多人都試左佢哋嘅上海粗面。牛柳🐂、出前一丁🍜配埋啲菜🥬,香港Standard早餐!2⃣️熱檸水🍋 $0💖跟餐熱飲,凍飲加$3💖餐廳環境舒服,裝修靚,落地窗同埋bench都有種Cafe嘅感覺。店員態度好,上菜快。晏晝呢度仲有得食台灣滷肉飯、滷水🥰價錢都幾貼地,喺銅鑼灣係唔錯嘅選擇!

1⃣️招牌薄煎牛柳配沙嗲湯出前一丁🍜 $39

2⃣️熱檸水🍋 $0
💖跟餐熱飲,凍飲加$3

2021-06-07 478 瀏覽
呢間主打滷水牛腩麵同小食嘅滷友記係荃灣本身都幾受歡迎,而家開到嚟銅鑼灣,有唔少滷水牛腩麵嘅選擇,仲有好多款滷水小食、炸物同飯類,價錢都幾相宜,呢日我就自己嚟試下佢嘅招牌先。牛筋腩麻辣撈麵拌麵好大碗,牛筋腩份量都足夠,側邊仲有碗滷水汁可以夾埋食。拌麵底下有唔少麻辣醬汁,撈勻一齊食,見到醬汁有唔少辣椒籽,麻香十足,同辣味好平衡,係我鍾意嘅辣味🌶辣度唔算好高,有刺激感得嚟又食得舒服。麵條揀咗粗麵,軟硬度剛好,唔會腍。牛筋腩應該預先用滷水煮過,腍得嚟又入味。側邊個滷水汁係呢度招牌,一定要倒啲落去食,有好香藥材味😋😋滷水大雞髀簡直係King size嘅雞髀,真係大得好誇張,唔止size大仲超級超級厚肉,啖啖肉啱晒食肉獸。雞肉肉質可以再滑啲,不過都幾入味。上湯浸蘿蔔簡簡單單嘅蘿蔔都幾有驚喜,呢度份量只有半份但都有好多舊,如果叫全份真係要多啲人share 🤣🤣蘿蔔全部都好甜,無渣,咬落仲咇出湯汁,湯汁本身味道好所以整體都幾好食。人均消費:$80推介指數(10分為滿分):8分

牛筋腩麻辣撈麵

滷水大雞髀