2021-06-06 68 瀏覽
今朝約咗住港島嘅朋友食早餐 經過見到呢間新開嘅滷友記 之前淨係食過荃灣嗰間 見到疫症期間佢哋都可以開間新嘅分店梗係要去幫襯下支持下 於是叫咗一碗滷水牛三寶粗麵加4隻滷水雞翼同埋一杯柚子蜜 牛三寶包括厚切牛輾 牛肚 同埋牛筋 雖然呢幾樣都係非常普通嘅食材 但係往往越簡單嘅食材要整得越好味就越難 不過滷友記做得非常之出色 上面講嗰三種食材都可以煮得咁軟熟咁入味真係唔講得笑 麵質又岩岩好 唔會太硬或太林 去開嗰頭一定會再去食🤤#銅鑼灣美食 #香港ig #hkig #hkfoodie #food4life #foodporn #foodlover #lovefood #igfoodie #foodmadness #craveforfood #hungry #eat #冬陰生活日記 #冬陰生活日記_銅鑼灣

2021-05-31 93 瀏覽
早起鳥兒有蟲吃😄 早安元氣早餐第二分店裝修有同荃灣嘅唔同多啲Ins風格又多咗 提供早餐時間招牌薄牛柳配沙爹湯底出前一丁$39薄牛柳唔會醃得太過份失去了肉味沙爹湯底都夠香濃還有配菜🥬健康推👍🏻秘制雞扒煎蛋配出前一丁$39雞扒醃得很好 配煎太陽蛋 掂👍🏻喜歡木底盤同公雞🐓匙😁餐飲的凍/熱咖啡均是選用即磨咖啡咖啡亦很香 凍/熱玻璃杯很精美#滷友記#港台式菜#第二分店#第一分店響荃灣地址:銅鑼灣加連山道5號
早起鳥兒有蟲吃😄 早安

#第二分店
#第一分店響荃灣
地址:銅鑼灣加連山道5號
2021-05-30 83 瀏覽
銅鑼灣返工又多一食肆加路連山道新開滷友記於是同同事中午去試試滷友三寶麵滷水是這家店的主打三寶有金錢肚、牛筋及金錢𦟌三款餸湯底可選滷水湯、麻辣湯、蕃茄湯或酸辣湯既然招牌滷水系列點了滷水湯底一試一上檯已聞到很香濃湯味湯底甘甜很惹味金錢𦟌很軟腍入味牛筋炆得軟諗很有膠質金錢肚軟嫩彈牙粗麵份量很多麵還很掛湯帶點滷水甘香感覺配上店主秘製嘅麻辣油令湯既香濃味更突出酥炸豬扒酥炸豬排外脆內軟表面爽脆很有口感充滿著濃厚台式風味滷水大雞髀雞脾超大隻滷得入味肉質嫩滑不會過老陳皮魚蛋魚蛋是小時候街頭小吃的風味魚蛋帶濃郁回甘味及帶點魚香口感彈牙鮮檸檬薏米水鮮檸檬感覺解渴清新好飲整體滷水味道不錯價錢合理銅鑼灣返工又多一個午餐選擇☺️
銅鑼灣返工又多一食肆
加路連山道新開滷友記
於是同同事中午去試試

滷友三寶麵
滷水是這家店的主打
三寶有金錢肚、牛筋及金錢𦟌三款餸
湯底可選滷水湯、麻辣湯、蕃茄湯或酸辣湯
既然招牌滷水系列

價錢合理
銅鑼灣返工又多一個午餐選擇☺️
2021-05-12
  • 滷友三寶麵
滷友記一直都係荃灣人嘅愛店,近日得知佢地衝出左新界黎到銅鑼灣開分店,作為Fans嘅我一定要試下啦!🤩🤩🤩🍜招牌大滷麵 $54平時食開佢嘅滷水湯,今次決定試試佢地個麻辣,睇下咩料先。湯底嘅麻辣香味好夠,麻味偏重,因為有落到滷水湯溝麻辣所以都保留到滷水個甜味。牛肉好腍身一夾就斷,牛肉好入味。蘿蔔煮到透曬入曬味,蘿蔔都揀得幾靚有好清甜嘅蘿蔔味。陳皮魚旦真係唔係到到有,今次食到真係好驚喜,陳皮魚旦好有咬口,陳皮香亦夠濃。🍗滷水雞髀飯 $54食滷友記點都要食下佢個滷水嘅,滷水醬香味濃,味道帶少少甜,撈飯食邊有得輸?餐廳滷到成身雞髀都入曬滷水汁,好夾一撕就食到啖啖肉,不過可能滷得偏耐關係,肉質有少少老,不過都係好味之作。🐓滷水雞翼 $31滷水雞翼相信係每家每戶都會整啲招牌菜,獨特嘅滷水汁,將成隻雞翼滷到入曬味。入口一啜就食曬雞翼嘅肉,好治癒好滿足。📍滷友記 (銅鑼灣)銅鑼灣加路連山道5號地舖

🍜招牌大滷麵 $54
平時食開佢嘅滷水湯,今次決定試試佢地個麻辣,睇下咩料先。

🍗滷水雞髀飯 $54

🐓滷水雞翼 $31

📍滷友記 (銅鑼灣)
銅鑼灣加路連山道5號地舖
2021-05-25 114 瀏覽
滷水專門店😎1. 招牌大滷麵 $54個湯底好濃滷水味 帶有少少藥材味 可能有八角個啲調味 幾特別嘅湯底 餸就有四款 有蘿蔔 陳皮魚蛋 豆腐 同牛展 個牛啲紋路幾靚 咬落幾腍 蘿蔔冇渣 豆腐軟滑 魚蛋正常 個麵質我揀左上海粗麵 偏硬彈牙 份量都多 幾好2. 滷水雞髀飯 $54雞髀都大隻 肉質嫩滑 佢仲有個汁跟俾你撈飯 揀左滷水汁 自行調教口味 重口味就落多啲 咸咸香香咁 飯就正常3. 滷水雞翼 $31雞翼都滷得幾靚 個汁都係一樣咸香 唔錯Overall推介指數:4/5滷味做主題嘅店唔常有 幾特別 新店坐都ok舒服 雖然就唔大 店主好鐘意陳柏宇咁 係咁播佢嘅歌 鍾意滷味不妨一試 唔洗下下食車仔麵咁悶
滷水專門店😎

1. 招牌大滷麵 $54