2021-08-25 12 瀏覽
銅鑼灣平民美食關注組💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️ 其實銅鑼灣都有唔少好食又唔貴嘅選擇( ⸝⸝⸝⁼̴́◡︎⁼̴̀⸝⸝⸝)呢間係荃灣開到過嚟 滷水車仔麵簡直開正我個瓣🤣仲要份量超大真係好抵食 環境又幾靚🥳❣️招牌大滷麵 $54一碗就有齊蘿蔔 陳皮魚蛋 金錢展同豆腐*ˊᵕˋ)੭上台竟然有個小木盤🪵 即刻高級左😂份量好大 配料同麵都好多🙆🏻‍♀️蘿蔔同豆腐都好出色💯 蘿蔔清甜冇渣 豆腐有香味✌🏻陳皮魚蛋特別一啲冇咁悶 金錢展入味😍揀咗麻辣湯 粗麵 🍜 連我都覺得幾辣 都落咗幾多辣油🤓 特別鍾意呢度粗麵 好煙韌🥳❣️凍奶茶 +$6正常又唔貴呢度嘅性價比真係幾高 應該連壯男都食得飽🤣
呢間係荃灣開到過嚟 滷水車仔麵簡直開正我個瓣🤣

正常又唔貴

呢度嘅性價比真係幾高 應該連壯男都食得飽🤣
  • 招牌大滷面
2021-08-24 9 瀏覽
滷友記Lo yau kee (cwb)Reasonably priced Taiwanese brine 滷水noodles in cwb! 🍜Ordered the spices marinade noodles. It comes in four soup base: brine, hot and sour, spicy and tomato. We tried both the brine and tomato. The brine was ok but the tomato was surprisingly good! It was rich and thick. They definitely didn’t cheap out on the tomatoes. There are radishes, beef, tofu and orange peel fish ball 陳皮魚蛋 in it. You can also choose your own noodles: vermicelli, stir noodles, thick or thin noodles. 🍚Th
滷友記Lo yau kee (cwb)

🍚The soft boiled egg with minced pork rice was big in proportion and the minced pork was marinated well. The egg was my favourite though! Well flavoured and so soft!

銅鑼灣希雲街 加路連山道食店林立今次就到訪新開嘅滷水小食店🍜招牌大滷麵 ($54)掙扎咗好耐就叫咗呢個大滷麵有4款湯底可以揀 滷水湯 麻辣湯 蕃茄湯 酸辣湯🥘嚟到滷友記點會唔試下佢個招牌滷水湯呀仲配咗個上海粗麵添論湯底嚟講 鹹度啱啱好 一啖湯一啖麵味道恰到好處😻至於配料 可以話超足料金錢𦟌 豆腐同蘿蔔 都超冧入味🤤陳皮魚蛋 就正常嘅味道啦🍱台式酥炸雞扒飯 ($54)配咗古法滷水汁 雞扒炸得外脆內嫩🤩滷水汁嘅味道唔會蓋過雞扒嘅味道白飯略微煮得有啲乾🐣芝麻汁雞絲粉皮 ($47)芝麻呈現出嚟係水狀般雞絲青瓜都比較多粉皮呢間比食開嘅比較厚啲另外跟餐熱飲(+$3) | 凍飲(+$6)仲有好多唔同特色嘅飲品可以試下添
銅鑼灣希雲街 加路連山道食店林立
今次就到訪新開嘅滷水小食店

🍜招牌大滷麵 ($54)
掙扎咗好耐就叫咗呢個大滷麵
一啖湯一啖麵味道恰到好處😻
至於配料 可以話超足料
金錢𦟌 豆腐同蘿蔔 都超冧入味🤤
陳皮魚蛋 就正常嘅味道啦

🍱台式酥炸雞扒飯 ($54)
配咗古法滷水汁
雞扒炸得外脆內嫩🤩
滷水汁嘅味道唔會蓋過雞扒嘅味道
白飯略微煮得有啲乾

🐣芝麻汁雞絲粉皮 ($47)
芝麻呈現出嚟係水狀般
雞絲青瓜都比較多
粉皮呢間比食開嘅比較厚啲

另外跟餐熱飲(+$3) | 凍飲(+$6)
仲有好多唔同特色嘅飲品可以試下添
2021-08-21 67 瀏覽
喺銅鑼灣做完嘢攰攰地,就行咗去加路連山道搵嘢食🤪見到新開嘅「滷友記」,主打滷水車仔麵,一於入去試試佢~湯底除咗招牌滷水湯仲有其他選擇,麻辣湯、蕃茄湯同酸辣湯,仲可以揀set好餸嘅麵或自選組合自己鐘意食嘅餸添~滷友推介👉🏻三寶麵⭐️⭐️⭐️⭐️分別有金錢肚、牛筋同牛𦟌,麵底推薦「手造爽脆米粉」,真心爽脆,比一般米粉好食好多,仲好索湯,吸晒啲滷水汁好入味,有驚喜❣️金錢肚有咬口得嚟唔韌;牛筋炆得好腍,感覺食咗大量骨膠原落肚😆而牛𦟌肉質偏鞋~滷水大雞髀⭐️⭐️超大隻雞髀,好似火雞髀咁大😂而且滷得好入味,但肉質唔夠滑;滷水清清地,甜咸度剛好,雞髀仲配有少少麻油香味~芝麻雞絲粉皮⭐️⭐️⭐️份量大碟,水晶粉晶瑩剔透,如果薄身啲會更好,配爽脆青瓜絲同雞絲一齊食超清新,食完涼浸浸,夏天食一流🤪如果鐘意食辣嘅可以揀麻辣味~嘢飲叫咗蘋果雪梨雪耳+鮮檸檬薏米水,兩杯都足料,滋潤/清熱袪濕又解渴,幾時都岩飲🧡

滷友推介👉🏻三寶麵⭐️⭐️⭐️⭐️

滷水大雞髀⭐️⭐️

芝麻雞絲粉皮⭐️⭐️⭐️

芝麻雞絲粉皮
2021-08-14
滷友三寶麵
喺疫情下,能夠進駐到舖租咁貴嘅銅鑼灣開分店~一定有番咁上下實力先做得到🦾<<四餸麵>>($57)有得喺11款食材揀四款~仲有得揀湯底同麵底💁🏻‍♀️我當然係試番呢度出名嘅滷水湯底同揀咗上海幼麵✌🏻麵條嚟講我就嫌佢腍得滯!不過份量好多!女仔要好肚餓先食得晒😅我揀咗蘿蔔、豆腐、豬大腸同金錢肚!全部都好入味而且豬大腸同金錢肚都好肥美大嚿😀入口非常滿足😚男朋友叫咗碗<<滷友牛三寶飯>>($60)三寶分別係金錢展、牛筋同金錢肚!全部都滷得好入味‼️花椒八角味好突出‼️金錢展幾厚~ 牛筋又腍!好難想像唔拼古法滷水汁嘅話會係咩效果🤔因為連飯都可以揀其他汁💁🏻‍♂️包括自家瑞士汁、台式肉臊汁同埋秘製咖喱汁~派大家試完再話我知🧏🏻‍♀️
喺疫情下,能夠進駐到舖租咁貴嘅銅鑼灣開分店~
一定有番咁上下實力先做得到🦾

<<四餸麵>>($57)有得喺11款食材揀四款~
仲有得揀湯底同麵底💁🏻‍♀️
我當然係試番呢度出名嘅滷水湯底同揀咗上海幼麵✌🏻

麵條嚟講我就嫌佢腍得滯!
不過份量好多!
女仔要好肚餓先食得晒😅

我揀咗蘿蔔、豆腐、豬大腸同金錢肚!
全部都好入味而且豬大腸同金錢肚都好肥美大嚿😀
入口非常滿足😚

男朋友叫咗碗<<滷友牛三寶飯>>($60)
三寶分別係金錢展、牛筋同金錢肚!
全部都滷得好入味‼️
花椒八角味好突出‼️
金錢展幾厚~ 牛筋又腍!

好難想像唔拼古法滷水汁嘅話會係咩效果🤔
派大家試完再話我知🧏🏻‍♀️
2021-07-31
2021-08-19 35 瀏覽
好耐無食過主打滷水食品既餐廳 甘岩個晚出cwb發現左佢🙆🏼‍♀️ 如果佢仲要系新開架😆 餐廳吾系好大間 但裝潢都系乾淨俐落😉 我地2個人嗌左2款面食 嗌左招牌大滷麵 同 自選四拼麵做晚餐都超夠飽 因為佢份量都好足😚 招牌大滷麵 $54滿滿成碗既湯底都系濃濃既滷水汁 包括左 金錢肚 陳皮魚蛋 豆腐 同埋蘿蔔 全部都好入味😋 另外仲加左雞腎 同揀左手做爽脆米粉☺ 男朋友話最中意食佢既 陳皮魚蛋同埋蘿蔔 佢話因為魚蛋好夠味 而且蘿蔔吸哂啲滷水汁仲要無渣 好jeng wo🙊 而個手做爽脆米粉真系勁有咬口同平時食車仔麵既米粉完全吾同 主點系佢浸好耐都吾會怕佢淋哂😝 自選四拼麵 $57因為有選擇困難症乜都想試既我 最後揀左自選四拼麵 而湯底都系一樣濃濃既滷水汁😁 甘就可以我自己中意食咩就食咩🤣 我揀左 陳皮魚蛋 豆腐 豬腸同雞翼😊 我就覺得四樣都好好食 四樣都好入味😆😆 另外我地仲每人加左隻滷水溏心蛋 超好食勁流心🤩🤩 仲想講埋 佢有2款自家製既醬料😉 麻辣油同蒜辣醬 2款我地都試過哂黎配面食 令成個層次又提升左😍

招牌大滷麵 $54

自選四拼麵 $57

另外我地仲每人加左隻滷水溏心蛋 超好食勁流心🤩🤩

2021-07-27
  • 招牌大滷面
2021-08-17 16 瀏覽
🍴銅鑼灣好味老友滷味星期日到銅鑼灣加路連山道找了一間新開業的滷味店吃午餐。別以為滷味店裝修都很中式化,這家小店偏向木系西式化,一改顧客的既有印象。📍鮮檸檬薏米水(凍) $24酸酸甜甜十分開胃,酸度偏高,配搭滷味同吃,可中和飽膩之感。📍炸秋葵 $27秋葵炸後淋上蒜油,清香又美味,是較健康的小食。📍滷水金錢長麵 $61另加配料:📍雞腎 $8 📍蘿蔔$8🐮金錢展 金錢展炆得又冧又入味,筋肉相隔,厚薄得宜。🥕白蘿蔔雖然現在不是蘿蔔的當造期,但蘿蔔又淋又甜,且沒有渣,吸收滷汁精華後十分好吃。雞腎帶爽脆口感,滷得味道剛好。📍粗麵底中式粗麵排汁力高,粗度大概是讚岐烏冬般,但沒有烏冬般彈牙,麵條掛上滷汁後,特別好吃。📍滷汁湯底會帶點甜味,大概是一般台式餐廳的做法,在滷汁湯底加入冰糖調味,令湯頭帶一絲清甜感。🌶 喜歡吃辣的朋友,不妨請店員取一點桌面上的麻辣醫吧!這裡的辣椒油真的是一流,香得不得了,把滷味蘸一點辣油吃,更香口。餐廳靠窗位置有高桌,高椅,可望街景,感覺寫意舒適。餐廳店員服務態度良好,好客有禮。食物味道好,會再回頭光顧。👅 味道:4.8/5💰CP值:4.8/5🕴🏻服務:5/5🔰餐廳環境:4.
🍴銅鑼灣好味老友滷味

📍鮮檸檬薏米水(凍) $24
酸酸甜甜十分開胃,酸度偏高,配搭滷味同吃,可中和飽膩之感。

📍炸秋葵 $27
秋葵炸後淋上蒜油,清香又美味,是較健康的小食。

📍滷水金錢長麵 $61
另加配料:📍雞腎 $8 📍蘿蔔$8

🐮金錢展
金錢展炆得又冧又入味,筋肉相隔,厚薄得宜。

🥕白蘿蔔

雞腎帶爽脆口感,滷得味道剛好。

📍粗麵底

👅 味道:4.8/5
💰CP值:4.8/5
🕴🏻服務:5/5
🔰餐廳環境:4.8/5
👀回頭率:4.9/5
🍽 餐廳:滷友記
🌐地址: 銅鑼灣加路連山道5號地舖

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #foodhk #hkfoodblogger #foodbloggerhk #foodblogger #hkfoodlover #foodig #hkigfood #followme #相機食先 #吃貨 #食好西 #滷友記 #銅鑼灣美食
2021-08-15
午餐
-滷友記自從開始左係銅鑼灣番工就成日睇下附近有咩好食 希望可以成為番工既小小動力😞跟住就畀我發現左個名幾得意既餐廳滷水專門店 - 「滷友記」🍜滷友三寶粗麵 ($57)三寶係有金錢𦟌、牛筋同金錢肚金錢𦟌滷得好冧好入味 牛筋係超級軟淋 唔洗點咬就已經溶左咁 仲充滿左骨膠原🥰 完全冇痴牙金錢肚都掛晒湯 好惹味 最重要係個滷水湯底係好香濃 唔係死咸 食完都唔會口渴 讚喔!另外店員亦有推介用佢地自家製辣椒油去調味 呢個真係好香好正 令成碗面更加惹味 唔嗜辣既林芝蓮都忍唔住去黎飲埋個湯🤣🍜牛筋腩麻辣撈粗麵 ($57)撈粗面其實就係湯面另上既版本感覺上好似佢跟既滷水湯底更加濃牛筋腩一樣口感軟淋 入口即溶咁呢個跟既麻辣汁係佢自家製既辣椒油 又香好濃烈 令人愈食愈過癮🐣椒鹽炸雞翼尖 ($30)呢個係意外地好食 冇諗過係滷水店會食到幾好味既生炸雞翼尖炸得好香脆 入面仲保持到少少肉汁加埋出面鋪滿左椒鹽粉 食到停唔到口 係咁啜啜下😗蘿蔔先生表示超欣賞佢地既自家製「蒜辣醬」 重蒜得黎又好辣 用黎點炸物很不錯的💯係銅鑼灣番工既朋友可以有多一間選擇了🤗-📍滷友記銅鑼灣加路連山道5號地舖
滷友記

自從開始左係銅鑼灣番工
就成日睇下附近有咩好食
希望可以成為番工既小小動力😞
跟住就畀我發現左個名幾得意既餐廳
滷水專門店 - 「滷友記」

🍜滷友三寶粗麵 ($57)
三寶係有金錢𦟌、牛筋同金錢肚
金錢𦟌滷得好冧好入味
牛筋係超級軟淋 唔洗點咬就已經溶左咁
仲充滿左骨膠原🥰 完全冇痴牙
金錢肚都掛晒湯 好惹味
最重要係個滷水湯底係好香濃
唔係死咸 食完都唔會口渴 讚喔!
另外店員亦有推介用佢地自家製辣椒油去調味
呢個真係好香好正 令成碗面更加惹味
唔嗜辣既林芝蓮都忍唔住去黎飲埋個湯🤣

🍜牛筋腩麻辣撈粗麵 ($57)
撈粗面其實就係湯面另上既版本
感覺上好似佢跟既滷水湯底更加濃
牛筋腩一樣口感軟淋 入口即溶咁
呢個跟既麻辣汁係佢自家製既辣椒油
又香好濃烈 令人愈食愈過癮

🐣椒鹽炸雞翼尖 ($30)
呢個係意外地好食
冇諗過係滷水店會食到幾好味既生炸雞翼尖
炸得好香脆 入面仲保持到少少肉汁
加埋出面鋪滿左椒鹽粉
食到停唔到口 係咁啜啜下😗
蘿蔔先生表示超欣賞佢地既自家製「蒜辣醬」
重蒜得黎又好辣 用黎點炸物很不錯的💯

• 牛筋腩麻辣撈麵
  • 椒鹽炸雞翼尖
  • 滷友三寶麵
2021-08-09 30 瀏覽
滷友記我來啦❗位於銅鑼灣加路連山道主打滷水車仔麵的小店富有特色的裝條修食物選擇款式頗多簡約裝修好舒適🌿1. 滷水金錢𦟌手工米粉▷▷▷口感軟淋入味😍好彈牙! 又惹味入口即溶滷水湯底清甜清新咸度剛好果然是招牌選擇了非油炸手工米粉 絕對是健康清淡之選❗2. 台式酥炸雞扒飯配肉燥汁▶▶▶最喜歡就是台灣的風味雞扒外脆內軟好軟滑💫份量十足 啖啖肉吃完又不會感覺膩配上肉燥汁就是強的配搭啦❗3.小食必點陳皮魚蛋呀▷▷▷小時候港式街頭風味😎彈牙帶魚味陳皮味突出❗
滷友記我來啦❗

小時候港式街頭風味😎
彈牙帶魚味
陳皮味突出❗
2021-08-09 18 瀏覽
去銅鑼灣唔一定要食貴野最近發現加路連山道開咗一間主打滷水食物嘅麵店雖然過咗午飯時間但係係都幾多人舖頭面積唔係好大,坐得有少少迫佢食物選擇都幾多,而且價錢都幾抵食可以選擇湯底同埋麵類試咗兩款招牌麵滷水金錢𦟌麵味道唔錯揀咗上海幼麵同滷水湯底湯底夠濃郁,牛𦟌都好淋另外一款係滷友三寶麵配蕃茄湯底同埋上海粗麵配料有牛筋、牛肚同埋牛𦟌蕃茄湯底濃度啱啱好,唔會好酸同埋好甜而且食到有少少蕃茄蓉牛肚好爽滑,都幾入味個人覺得粗麵比幼麵更加有咬口口感上面都比較豐富,推薦粗麵多啲另外試咗麻辣雞絲粉皮粉皮相對比較粗,有雞絲、花生粒同埋青瓜口感方面唔錯,佢嘅麻辣相對比較麻辣度冇咁高,食到最尾條利同埋個嘴痹咗不過都幾惹味,鍾意麻辣嘅啱晒整體唔錯,值得回頭佢啲麵份量好足,夠大碗食完好飽肚,而且可以追加唔同小食有機會會試埋佢嘅飯
去銅鑼灣唔一定要食貴野
最近發現加路連山道開咗一間主打滷水食物嘅麵店
雖然過咗午飯時間但係係都幾多人
舖頭面積唔係好大,坐得有少少迫
佢食物選擇都幾多,而且價錢都幾抵
食可以選擇湯底同埋麵類
試咗兩款招牌麵
滷水金錢𦟌麵味道唔錯
揀咗上海幼麵同滷水湯底
湯底夠濃郁,牛𦟌都好淋
另外一款係滷友三寶麵配蕃茄湯底同埋上海粗麵
配料有牛筋、牛肚同埋牛𦟌
蕃茄湯底濃度啱啱好,唔會好酸同埋好甜
而且食到有少少蕃茄蓉
牛肚好爽滑,都幾入味
個人覺得粗麵比幼麵更加有咬口
口感上面都比較豐富,推薦粗麵多啲
另外試咗麻辣雞絲粉皮
粉皮相對比較粗,有雞絲、花生粒同埋青瓜
口感方面唔錯,佢嘅麻辣相對比較麻
辣度冇咁高,食到最尾條利同埋個嘴痹咗
不過都幾惹味,鍾意麻辣嘅啱晒
整體唔錯,值得回頭
佢啲麵份量好足,夠大碗
食完好飽肚,而且可以追加唔同小食
有機會會試埋佢嘅飯
📌招牌薄煎牛柳配沙嗲湯出前一丁 🥩🍜 $39招牌薄牛柳有兩片,肉質軟淋,但煎得過左少少龍。沙嗲味唔算太濃,有輕微麻醬味! 出前一丁軟硬適中,唔會食到一半淋哂。.📌香煎豬扒煎蛋蕃茄濃湯出前一丁🍅 $39套餐原本配左出前一丁,我轉左做上海粗麵,麵質剛好,唔會太軟/太硬,同蕃茄湯都幾夾🤔 香煎豬扒厚身,都幾大塊,但調味咸左啲!蕃茄濃湯個味幾唔錯🤔飲落好濃稠,酸甜適中,配埋煎太陽蛋一齊食,唔錯!.P.S.建議豬扒預先切好再上枱,因為豬扒連骨有少少難進食,而且小店無刀叉提供!但告知店員後,就馬上拎入廚房煎好😬👍🏾.📌凍奶茶(+$3)📌凍檸茶(+$3)正常發揮.總括嚟講,$39係銅鑼灣食到個早餐,仲要星期六上午黎無咩人,坐得舒服,可以一試!*推蕃茄濃湯一試🍅😉🤣 .
📌招牌薄煎牛柳配沙嗲湯出前一丁 🥩🍜 $39

📌香煎豬扒煎蛋蕃茄濃湯出前一丁🍅 $39

📌凍奶茶(+$3)
📌凍檸茶(+$3)

正常發揮
*推蕃茄濃湯一試🍅😉🤣

2021-08-07
$42 (早餐)
2021-08-08 15 瀏覽
今朝出銅鑼灣買嘢,所以順便食個早餐. 之前有個朋友仔介紹呢間嘅茶餐廳,所以特登行咗過去食. 我哋10點左右到,叫咗一個沙嗲牛麵,同埋一個雞扒蛋麵. 相比平時食開嘅沙爹牛麵,真係值得一讚,因為佢用大件嘅牛柳,仲要喺有煎過添;我食雞扒蛋麵,雞扒都煎到好香口,同太陽蛋好夾、好好味. 嘢飲方面,我哋叫咗一杯凍奶茶同凍咖啡,正常、唔錯. 環境方面,座位就算舒服. 我就幾鍾意佢嗰擺設,將個麵放喺木盤上面,同埋牆上嘅畫,好靚.
2021-08-06 592 瀏覽
今晚又同老公夾啱時間一齊銅鑼灣放工食晚飯。上網搵到呢間全是好評的食店。下午大約5:30入座, 有下午茶餐選擇, 店員有溫馨提示我地下午茶餐的份量比散叫少, 怕唔夠飽就散叫會抵食D, 不過我地都係嗌下午茶, 因為本身一早唸好左會買上星期已經幫襯過一次既SCONE做飯後甜品, 最近佢地係SOGO 有 POP-UP STORE, 好好味呀, 怕悶既我, 兩個星期食四日scone好少有。下午茶餐當晚飯加飯後甜品, 是有效減低罪惡感的組合。我地點左雙併麵 - 蘿蔔加豬肚, 滷水湯上海粗麵, 溏心蛋肉燥飯, 椒鹽炸貢丸, 蘋果🍎雪梨雪耳同凍檸🍋茶。雙併麵 - 食材質素好, 蘿蔔無渣, 豬肚爽口, 但略嫌炆得唔夠耐, 唔太入味。而呢碗麵最得我心既就係個滷水湯底, 好多時食到既車仔麵湯底都好油同重味精, 但滷友記既滷水湯底真係可以用清甜順滑來形容, 同我近期最愛的車仔麵店秘坊有得揮🤺, 係可以成碗湯飲曬既車仔麵。溏心蛋肉燥飯 - 睇個樣就知啱老公口味 - 瘦肉比較多同多汁。椒鹽炸貢丸 - 個人覺得椒鹽落得唔夠多, 滷友記用左一個健康養生的方式去呈現呢款個名好邪惡😈既小食, 貢丸新鮮, 肉味濃。蘋果雪梨

蘋果雪梨雪耳 - 同樣是健康之選, 少甜清潤。

滷友記就像是改良版的滷水店, 食物味道走較清淡路線, 少油少糖少鹽, 迎合大眾對健康的追求。
$59.5 (下午茶)
2021-08-02 97 瀏覽
🇭🇰滷友記🥡🥢新店裝修幾靚 有台式既感覺主打食台式滷味 味道冇咁濃偏甜一點有車仔麵同埋飯 小食飲品選擇都幾多✔️價錢合理唔算貴 黎到試佢滷水湯底既麵有好多款揀 米粉 幼麵 粗麵 撈面 等等🍲滷水金錢展麵(💰$61)先試一個滷水麵 揀左粗麵湯底都有得揀 決定試佢地滷水湯底滷水係台式 唔係平時味道勁濃既潮州滷水滷水湯底調味適中 麵湯底淡淡地都不錯牛展花紋幾靚 肉質帶點爽口食落OK軟嫩 吸附左滷水味 但唔會太濃🍲招牌大滷面(💰$54)一樣揀左滷水湯底貪心鬼👩🏻又想試多幾款就叫左呢款👅有齊牛展 牛筋 牛肚 另外再加左最鐘意既蘿蔔牛筋煙煙 好有質感 幾正🥰牛肚切細 份量都算多蘿蔔有好幾件 夠大夠多汁冇渣✔️揀左手造爽脆米粉麵底 米粉同平時食到既好唔同粗身一點帶透明 食落幾掛湯同做到爽口🧈滷水豆腐 (💰$27)佢同平時食既滷水豆腐唔同冇左硬邊 但仍然企身滷水汁都相對冇咁濃👍🏻比較岩怕鹹既朋友仔😆🐙鹽酥炸墨魚丸(💰$24)墨魚丸都有4-5粒墨魚丸口感正正常常 雖然唔算好彈但鹽炸墨魚丸就係食外層個種惹味🤤如果再多點椒鹽就正🤣🍗滷水雞翼(💰$31/4pcs)雞翼有4隻大大隻都係充滿淡淡既滷水同芝麻八角味 不
🇭🇰滷友記🥡🥢
新店裝修幾靚 有台式既感覺
主打食台式滷味 味道冇咁濃偏甜一點
有車仔麵同埋飯 小食飲品選擇都幾多✔️
價錢合理唔算貴 黎到試佢滷水湯底既麵
有好多款揀 米粉 幼麵 粗麵 撈面 等等

滷水金錢展麵
🍲滷水金錢展麵(💰$61)
先試一個滷水麵 揀左粗麵
湯底都有得揀 決定試佢地滷水湯底
滷水係台式 唔係平時味道勁濃既潮州滷水
滷水湯底調味適中 麵湯底淡淡地都不錯
牛展花紋幾靚 肉質帶點爽口
食落OK軟嫩 吸附左滷水味 但唔會太濃
招牌大滷面

🍲招牌大滷面(💰$54)
一樣揀左滷水湯底
蘿蔔有好幾件 夠大夠多汁冇渣✔️
揀左手造爽脆米粉麵底 米粉同平時食到既好唔同
粗身一點帶透明 食落幾掛湯同做到爽口
滷水豆腐

🧈滷水豆腐 (💰$27)
佢同平時食既滷水豆腐唔同
冇左硬邊 但仍然企身
滷水汁都相對冇咁濃👍🏻
比較岩怕鹹既朋友仔😆
鹽酥炸墨魚丸

🐙鹽酥炸墨魚丸(💰$24)
墨魚丸都有4-5粒
墨魚丸口感正正常常 雖然唔算好彈
但鹽炸墨魚丸就係食外層個種惹味🤤
如果再多點椒鹽就正🤣
滷水雞翼

🍗滷水雞翼(💰$31/4pcs)
雞翼有4隻大大隻
都係充滿淡淡既滷水同芝麻八角味 不過不失😌
滷水溏心蛋

🥚滷水溏心蛋(💰$13)
淨係食到溏心 沒有滷水
滷水雙拼

🐖滷水雙拼 豬肚 豬大腸 (💰$43)
豬大腸感覺做得比豬肚出色

滷水豆腐
滷水雞翼
滷水雙拼
2021-08-01 50 瀏覽
既然係專食鹵水嘅餐廳 ,咁湯底就梗係點鹵水湯試一試, 這裏的滷水湯味道較清新,清香中帶藥材味道,喝罷沒有口乾的感覺,沒有令人失望鹵友三寶麵($57)有金錢展、金錢肚和牛筋,牛內臟煮得夠淋,本身食材唔太重鹵水味, 所以亦吃得出原味,幾好食,選的是上海粗麵 ,這款粗麵比一般食開的更煙韌Q彈,有驚喜,所以也值得一試這裏也有自選麵類,三拼麵($52), 豬肚、蘿蔔、豆腐, 豬肚真係超淋,蘿蔔豆腐正常,蘿蔔皮有少少渣, 跟手做爽脆米粉, 口感真的比一般更爽脆, 幾特別 這裏也有自家製陳皮冰糖燉檸檬( 跟餐半價), 檸檬香很足,不過略嫌陳皮苦了一點