2016-01-04 1041 瀏覽
There is probably a reason why things happen and if it fate that I can't eat something then I shouldn't attempt to eat it.Previously tried to eat at Tsong long ting.Tried to go to the Tsuen Wan branch a few years ago but when I got there the shop had permanently closed down.A year later I tried to go to the Mei Foo branch and there was a god damn power cut that day which meant I couldn't eat it!Anyway I forgot about this shop until I started checking restaurants in Hung Hom and discovered that i

Anyway I forgot about this shop until I started checking restaurants in Hung Hom and discovered that it was closely located to some restaurants I had in mind.

The most disappointing item was the noodles with chicken and vegetables because the noodles were too soft and you could see short strands of noodles on top which are leftovers when they did the previous bowl of noodles.
The broth just tasted like savoury milk but very bland and the chicken was overnight quality with a foul taste.
I am not vegetarian but since most restaurants serve meat that is unfresh, I end up not eating meat or choosing the vegetarian version.
The other bowl of noodles was slightly better but it looked like there was a layer of frothy saliva or phelgm on it!
The only item that was fit to eat was the crispy spareribs which was coated in this delicious sweet and sour sauce.
However if this shop was in the UK, it would failed the basic hygiene because chipped crockery must not be used and this bowl was chipped on three places.
2015-11-01 1241 瀏覽
慕名而來,本身自己幾中意食上海麺,所以今次一個人得閒來試試。鋪頭細細,得四五張檯,所以高峰時間,人多一定排隊。甘o岩我一個人有位,所以冇意思 打個尖啦我簡單點左碗糖醋排骨麺,其他人推薦架,上左之後賣相 的確唔錯! 如圖單單碗麺冇咩味道,所以一定要一啖排骨一啖麺,甘樣先至美味~~不過我自己主觀來講唔是甘中意食油炸野(排骨是油炸的),所以下次都想試哈第二d野。

糖醋排骨麺
題外話/補充資料: 冇加一,所以 服務唔好都ok,題外話:我話可唔可以卑紙巾我,他們叫我自己起身拿@@
2015-11-21
2015-10-20 1165 瀏覽
又係頭痛lunch食乜嘅時候,老闆娘建議食呢間,仲話紅燒排骨一定要食~一於就食呢間and紅燒排骨~選擇都幾多~全部都好吸引,小食都好正咁~but lunch兩個人食唔到幾多唔可以太貪心賣相都幾吸引,d軟骨好淋,好黏好似食緊豬手咁,d肉又唔鞋,好入味,果然好好味~湯好濃郁,麵條幼細,硬度o岩o岩好~好多料,呢個較清淡,都好好味,但我都係鍾情紅燒排骨總括黎講,餐廳環境舒適,座位較少,比較窄,但都坐得舒服嘅~感覺乾淨,服務友善,食物份量多,呢個價錢真係好抵食,仲要咁好味添!!!一定會再黎
一於就食呢間and紅燒排骨~
選擇都幾多~全部都好吸引,小食都好正咁~
but lunch兩個人食唔到幾多
唔可以太貪心
紅燒排骨
湯好濃郁,麵條幼細,硬度o岩o岩好~
肉絲菜湯麵
好多料,呢個較清淡,都好好味,但我都係鍾情紅燒排骨

總括黎講,餐廳環境舒適,座位較少,比較窄,但都坐得舒服嘅~
一定會再黎
2015-10-19
  • 紅燒排骨麵
2015-10-10 1264 瀏覽
住左紅磡咁耐都未食過呢間野,直到搬走左咁耐先至有機會食到。坐低就一人叫左一碗麵+每人一杯豆漿(大大杯)。糖醋排骨麵糖醋好似用左好多黑醋,個色同平時食既好唔同,深色好多,個汁帶有點點中國風味。排骨炸得香口,配上特製醋汁,味道一流。排骨並不是炸到完全沒有水分,口感不錯。分量都多,麵質OK,湯底不是很濃,加上蔥花,湯底味道更出。水餃雲吞皮有點過厚,不過很足料。份量多,不過皮厚,食多2隻就令人覺得好飽。總括而言,味道不錯,份量OK,用料OK,算有誠意的小店。不過姐姐落Order好似有D亂,整體不錯,會再幫襯。

水餃雲吞

2015-10-08
OK
2015-10-07 1008 瀏覽
店鋪裝修時尚, 只有四張檯, 入去時, 沒有要求我搭檯(我也唔介意搭檯), 我對這店有好感 (唔指令客人坐位)豆漿, $8, 大杯, 味道也好, 不太甜, 夠凍.餛飩餃子雙併, $40, 雖然好肚餓, 上檯時仍然記得影相先, 但就唔記得咗數有幾多粒餛飩餃子了, 我估應該係每種五粒吧, 即是總共十粒. 餃子皮雖厚, 但煙韌, 餃子餡, 吃不出是甚麼菜, 而菜做得太碎和細, 眼看也難知, 味道不太濃, 餡料亦不是脹卜卜的. 反而餛飩就做得脹脹的樣子, 餛飩皮並不是如上海店的薄皮, 似餃子皮的厚, 但也算煙韌, 不肯定饀料是用白菜還是小棠菜, 味道都是偏淡, 可能因為餛飩餃子的味道做得淡, 反而那些湯水比較鹹, 應該是豉油水(傳統上海人都只是用豉油開水作為餛飩的湯, 這才是正宗, 你問每一位上海人, 都是這樣答你的, 那些說仗), 再加了些雞粉.
豆漿, $8, 大杯, 味道也好, 不太甜, 夠凍.
2015-09-10
2015-06-21 2328 瀏覽
紅磡黃埔可以講是飲食行街的新天地,在新車站起好之前,要多點來逛逛,不足兩年就會被遊客攻陷。晚餐時間,步行到蕪湖街,日本菜不食,西式經常食,中菜父親節期間加價、煎炸香辣麥菲喉嚨痛,很幸運找到較為清淡又合口味的麵食。麵店是小鋪,只有四張餐台,坐低後其實大家都不知道有什麼好食,聽到隔離台有幾個人都叫燻魚麵,所以麥菲自己叫一碗,而自己想試下撈麵,點了碗蔥油肉絲拌麵。麥菲的麵先到,傳統風格的湯碗令麵食賣相不錯。湯頭色澤濃郁,但入口味道清淡,很適合喉嚨痛的她。燻魚和麵食分開上,凍食的燻魚味道甜甜香香,麵條軟身但口感不算稠,很好食。小弟的蔥油肉絲拌麵,蔥油很香,肉絲很入味,應承了麥菲留少少給她食最後都無做到,而且仲偷了她的燻魚食。很有心機的小店,兩個人用餐試不到太多款式,麵店裝修舒服而且價錢大眾化,期望下次再來。

燻魚麵
燻魚
蔥油肉絲拌麵

2015-06-20
燻魚麵
燻魚
蔥油肉絲拌麵
2015-06-06 1927 瀏覽
第一次幫趁,紅磡站行過去大概20分鐘鋪仔細細⋯都坐滿人略嫌迫左少少😅叫左2碗面,個姐姐誠意推介冷麵好就試下啦⋯基本上全部湯麵類都可以轉跟冷面只需要+2蚊😆紅燒軟排冷麵賣相唔錯⋯麻醬吳會太咸,好香!不過好似傑左少少。個紅燒軟排有淋曬既軟骨😋好味不過得3舊⋯可以多2舊就fit 啦!!!燘肉麵嘩!個湯清清地,2塊肉夠曬吸引!麵質偏淋⋯我鍾意塊肉淋得黎,個皮既部分仲係煙韌的好好食!配埋清清地既麵就剛剛好!想加錢食水餃同雲吞點知兩樣都賣曬下次要早d去先得😤
第一次幫趁,紅磡站行過去大概20分鐘
鋪仔細細⋯都坐滿人
略嫌迫左少少😅
叫左2碗面,個姐姐誠意推介冷麵
好就試下啦⋯基本上全部湯麵類都可以轉跟冷面
只需要+2蚊😆

紅燒軟排冷麵
紅燒軟排冷麵

賣相唔錯⋯麻醬吳會太咸,好香!
不過好似傑左少少。
個紅燒軟排有淋曬既軟骨😋好味
不過得3舊⋯可以多2舊就fit 啦!!!

燘肉麵😍👍🏻

燘肉麵
嘩!個湯清清地,2塊肉夠曬吸引!
麵質偏淋⋯我鍾意
塊肉淋得黎,個皮既部分仲係煙韌的
好好食!配埋清清地既麵就剛剛好!

想加錢食水餃同雲吞
點知兩樣都賣曬
下次要早d去先得😤
2015-06-05
2015-05-09 1902 瀏覽
原本碗麵賣相極佳,但由於太肚餓關係,我決定自己食先,再俾部相機食... 常說簡單的菜式最難做得好,我理解為無遮無掩神仙都難變.. 陽春麵就是其中一道簡單菜式,只有湯、麵、菜,要做出來很容易,但要做得出色卻很難.. 所以一碗好陽春麵十分難求..看看這碗陽春麵的湯頭色澤,一上枱已感受到那份誠意.. 旁邊的糖醋排骨,炸得剛好,好吃的炸肉一定要入口爆肉汁.. 炸好的排骨再淋上糖醋.. 每一口我都在研究裏面除了糖和醋還有什麼,不敢肯定,但我估應該係山楂... 埋單時,我忍唔住講左句:'喂!好好食喎!' 阿姐話:'好食介紹俾多啲人食啦!'講真,哩個年代俾$49 ,食到一碗咁有誠意的糖醋排骨麵,去邊度搵?食麵時,見到對面的嫰雞餵麵奶白色湯頭,差點問她可不可以讓我試一口... 下次回來試這個!加油呀你們!

埋單時,我忍唔住講左句:'喂!好好食喎!'
阿姐話:'好食介紹俾多啲人食啦!'

2015-05-08
5 分鐘 (堂食)
  • 糖醋排骨麵
2015-05-03 1629 瀏覽
要尋找古早味,今晚就試下陽春麵。門口裝潢好時尚,唔似食上海麵嘅地方。地方好細,只有四張枱,大約十六個位,全店只有一個師傅,兩個姐姐負責其他雜務。糖醋排骨麵一定要食,另外再要多碗紅燒軟排麵。好欣賞碗碗碟碟,好有中國古典風。而且一碗麵很大,比拉麵更大。陽春麵麵條幼細,硬度剛好,麵芯剛剛未熟透,保持到咬口。愛吃粗麵嘅我亦挺喜歡這種麵,温柔嘅外表,有著剛強嘅内心。湯底清甜,加上香葱調味,無搶去陽春麵嘅風頭。糖醋排骨即叫即炸,上枱時很熱,為免熱氣,攤一攤先食,依然熱度十足。 從未食過如此好味嘅糖醋排骨。坊間食過嘅最多只做到脆,但哩個真係酥脆。十分乾身,絕不油。沾上少少醬汁,已令人無法停口。再來嘅紅燒軟排麵,又係令人驚喜。食第一啖,懷疑緊自己係咪食緊豬手。細看之下,的確係豬軟骨。豬軟過炆得好淋,滑到好似豬手咁,而且軟骨位置起哂膠,食到嘴巴黏住黏住。骨膠原係女士們嘅恩物,女士們必食推介。今日食到嘅味道,應該係師傅多年經驗嘅成果,在此享受到簡單而具中國味嘅晚餐,真係滿足!
陽春麵

紅燒軟排麵$43
  • 糖醋排骨麵
  • 紅燒軟排麵
2015-05-01 1655 瀏覽
原來,呢間滄浪亭,已悄悄地在紅磡開了分店。究竟其嫩雞煨麵能否保持總店的水準? 親身體驗最為實際。慣性地拿上餐牌看看,但心目中早已鎖定要吃的東西,即係糖醋排骨麵,以及嫩雞煨麵。排骨和麵食是分開上的,很好。排骨即炸,上桌時除了香脆,更要小心燙口。酥香的排骨,沾上濃稠得宜的醬汁,開胃可口,很讚!麵條嘛,就是傳統般的軟腍,做回自己。萬分期待的嫩雞煨麵登場,單睇奶白的湯色,對辦。急不及待呷口湯,仍是有點奶味,跟美孚總店的如出一徹,很合心。麵條煨得變微微的糊口,連同菜粒與雞粒,好好食。平民化的享受。大口喝完杯冰凍的豆漿,輕鬆過後,還有事要辦。

大口喝完杯冰凍的豆漿,輕鬆過後,還有事要辦。
放完假例牌要OT,一個人的晚餐!但太耐無黎食,唔記得左這𥚃的糖醋排骨係酥炸的! too bad....我心目中的糖醋骨不是這個樣子呢!雖然這𥚃的糖醋排骨不是我杯茶,但確實做得不錯!超碼不會過於油膩,最怕吃到滿口油啦!最值得讚是麵條,不會太軟身但又不太硬,有咬感之餘,清湯加上蔥花,淡淡香甜!如果蔥花再多些更好!^^

2015-03-26
2015-03-19 1626 瀏覽
在香港,一碗好的陽春麵真的不好找,爸爸在紅磡上班經常推介滄浪亭的麵食,終於找到一個晚上能一家三口前來一試,單看照片都知道質素有保證,對吧?紅磡舊區的那邊好歹也算在工商業區,晚上除了近火車站天橋的位置和食街,其他位置向來人流比較疏落,在 蕪湖居地舖,全落地玻璃姿態的滄浪亭,只有四五張檯,十數座位,一直保持滿座,人流正好填補了,而且同時都有不少人外賣麵食價錢在四五十範圍,環觀四方,人人都點不同的麵食,當中以糖醋排骨麵、蔥油拌麵、嫩雞煨麵等最受歡迎,哈哈,這三款正正是魚子爸光顧數次的高度推介出品;最後點了糖醋排骨麵 [$49]、嫩雞煨麵+餛飩 [$44 + ??] 再加一個毛豆百頁小吃 [$16] 爸爸說tea time非繁忙時間來,點嫩雞煨麵,聽到菜粒和雞都是現切現煨的,所以留下深刻印象,雖然晚市都已預備好食材,但可見麵條在濃厚湯底煨過後,變得些微糊口但又不失滑溜麵條特質,餛飩又大又足料,皮薄餡靚,菜比肉多,是對正胃口的出品。糖醋排骨是現炸的,加上黑醋只作淋面,沒有包裹排骨,所以大家吃這個的時候可以吃到滾燙的酥脆炸排骨,另一面又是濃稠甜度高的黑醋醬汁,非一般地好味!!!!!!!!!!! 真

糖醋排骨是現炸的,加上黑醋只作淋面,沒有包裹排骨,所以大家吃這個的時候可以吃到滾燙的酥脆炸排骨,另一面又是濃稠甜度高的黑醋醬汁,非一般地好味!!!!!!!!!!! 真心十個推介。雖然這裡的麵條都較幼較淋,對於向來較愛硬麵的魚子媽有點微言;但爸爸說得對,陽春麵本來就應該是這樣,可以Lue入口,所以他們只是做Standard的質感
前前後後的配套加起來,真的超想Encore,難怪沒有太多人會散點小食,因為大多麵食的食材都會另上,跟親友每人點一碗,都可以share 食物了

毛豆百頁 [$16] - 只是在雪藏的冷盤小吃,看來小小的一碗,愈食愈有,毛豆又比較飽肚,所以CP值很高~! 沒有雪菜的關係,成了清淡又有嚼頭的涼拌小吃,在熱騰騰的麵食下,偶爾來一口,推介
來這裡的客人都很合作,一吃完就會走,但店內節奏又慢慢的,客人少,廚房經常可以停下來看著客人用餐的表現,人與人之間的交流又多了,說到底都是互相尊重的小店文化 這裡已經成為魚子媽會動身出紅磡接爸爸放工晚餐的原動力~! 雖然美孚一直有老店,也比較近家,不過計算飯後的活動範圍,還是紅磡比較可取,現在成了我們紅磡的飯堂
2015-01-16 2330 瀏覽
在紅磡閒逛,突然發現這裏也開了在美孚非常出名的上海小店,女朋友又未試過,一於今晚就食呢間。店仔細細,得四張方枱,如果跟打麻雀的坐法,其實只可以坐到十六人。好彩我地到果時咁啱無乜人等,五方鐘左右就有位了,在無選擇下就坐左喺近門口的角落位。坐低就叫野食,我叫左嫩雞煨麵,女朋友就係燘肉麵,仲叫左碟大排 Share ~燘肉麵上先,女朋友即刻試個湯底,仲話好正。跟住到我個嫩雞煨麵,我女朋友見到個牛奶湯底,即刻呆左無錯,滄浪亭的嫩雞煨麵是配牛奶湯的,個麵滑得嚟有奶香味。雞肉都好多。值得推介 !大排是炸到好脆,又入味,用來送麵一流。整體來說,食物味道好。雖然位置不多,但反而有種小店的感覺,在香港這被大財團籠統的地方,這些小店十分需要大家支持。金牌打手,坐角落頭
燘肉麵上先,女朋友即刻試個湯底,仲話好正。
燘肉麵
跟住到我個嫩雞煨麵,我女朋友見到個牛奶湯底,即刻呆左
嫩雞煨麵
大排是炸到好脆,又入味,用來送麵一流。
大排
金牌打手,坐角落頭
2015-01-11
5 分鐘 (堂食)
嫩雞煨麵
大排
2015-01-13 1858 瀏覽
今非昔比,在公司附近已經再唔會有二字頭的午餐,就算車仔麵都已經唔係頹Lunch選擇,可能最平就係樓上工場個d直接送office ge飯餐,係四十蚊Lunch已經係正常ge時代,偶爾都發現到一d有心有誠意的小店,例如這間蕪湖居地下的滄浪亭。兩三點時貼間人不多,節奏比較慢,加上有落地玻璃向繁忙街道,感覺都有些少旺中帶靜的感覺之前試過嫩雞煨麵,這次試糖醋排骨麵,份量大,麵條滑,而且糖醋排骨賣相仲非常新奇,完全覺得唔似$46質素,在灣仔開一間賣九十蚊都有人食。排骨是即叫即炸,外層鬆脆,肉質卻嫩而多汁,上面淋了又甜又杰的甜醋汁,一下了減了油膩熱氣,非常非常惹味。麵條幼身好滑,配合餐具同餐廳環境,完全是每次來都有驚喜的有心小店。
一向都很喜歡食上海菜經過這滬菜小店,想也沒想就入去試試辣醬麵老闆很細心,聽到我在點菜時擔心太辣食唔到特意將辣醬分開上幸好老闆細心,辣醬真的很辣,還有麻麻的感覺辣醬內有很多豆干,吃起來一點也不油膩口感也很好配上上海麵的湯底,一流!而麵身適中,亦很彈牙這麵真的不得不試啊!除了麵,也點了些小吃雞絲粉皮 | 上海水餃 | 酒醉雞翼當中最值得推界介為酒醉雞翼花雕酒味濃郁,滲透全雞翼肉質亦十分滑嫩酒醉雞翼冰冰的咁覺更讓酒味和雞翼的配合更相襯很喜歡!
一向都很喜歡食上海菜
經過這滬菜小店,
想也沒想就入去試試
辣醬麵
老闆很細心,聽到我在點菜時擔心太辣食唔到
特意將辣醬分開上
幸好老闆細心,
辣醬真的很辣,還有麻麻的感覺
辣醬內有很多豆干,吃起來一點也不油膩
口感也很好
配上上海麵的湯底,一流!
而麵身適中,亦很彈牙
這麵真的不得不試啊!
水餃 | 雞絲粉皮
醉雞翼
除了麵,也點了些小吃
雞絲粉皮 | 上海水餃 | 酒醉雞翼
當中最值得推界介為酒醉雞翼
花雕酒味濃郁,滲透全雞翼
肉質亦十分滑嫩
酒醉雞翼冰冰的咁覺更讓酒味和雞翼的配合更相襯
很喜歡!

2014-07-16
3 分鐘 (堂食)
醉雞翼